Dodaj do ulubionych

Wybór płci dziecka

11.03.11, 14:25
Witajcie,
od pewnego czasu wertuję strony internetowe w poszukiwaniu informacji o mozliwosciach wyboru płci.
Konkretnie mam na myśli IVF PGD,ponieważ, to oprócz sprawdzenia zarodka pod względem nieprawidłowych genów daje również możliwość sprawdzenia płci.
Zadałam niedawno podobne pytanie na jednym z forów i oczywiście pojawiło się dużo głosów sprzeciwu.
Dlatego podkreślam,ze nie chodzi mi o określanie się po jednej ze stron lecz o kontakt z innymi osobami mającymi podobne marzenie o posiadaniu dziecka wybranej płci.
Chetnie wymienię się zebranymi informacjami i też poznam takie osoby chcące mieć dziecko wybranej płci dzięki metodzie IVF z PGD czy też innej np.selekcji plemników.
Jestem ciekawa ,jakie informację uda nam się razem zebrać,a może znacie kogoś kto poddał się jednej z metod wyboru plci u dziecka?Nie liczę na mamy,które już osiągnęły to marzenie,ponieważ wiem,ze nie chętnie mowi się o tym nawet anonimowo na forach.
Jednak serdecznie zapraszam do dyskusji.
Osobiście uważam,że w marzeniach nie ma nic złego,a posiadanie wiedzy wzbogaca nasze doświadczenia życiowe dając większe perspektywy na przyszłość.
Obserwuj wątek
    • laaisa Re: Wybór płci dziecka 11.03.11, 14:31
      wiele osób marzy o konkretnym-nawet, dziecku, tym bardziej o jego płci. Diagnostyka genetyczna chyba jest jeszcze kwestią możliwości finansowych i bariery oporu wchodzenia w boskie kompetencje.
    • majenkir Re: 11.03.11, 14:41
      sutova34 napisała:
      > może znacie kogoś kto poddał się jednej z metod wyboru plci u dziecka?

Ja sie poddalam (metoda: chlop na dole, kobita na gorze), ale sie nie udalo i jest chlopak wink.
      • czarnaalineczka Re: 11.03.11, 15:06
        > Ja sie poddalam (metoda: chlop na dole, kobita na gorze), ale sie nie udalo i j
        > est chlopak wink.
        >

trza było odwrotnie tongue_out
    • sofi75 Re: Wybór płci dziecka 11.03.11, 14:43
      Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoje pytanie, ale zakladam ze chcesz sie poddac IVF z PDG tylko i wylacznie z powodu chyeci 'wyprodukowania' dziecka okreslonej plci.

Jesli tak, to uwazam ze wyjatkowo plytko zglebilas temat i:
      a) nie masz pojecia jak wyglada procedura IVF z emocjonalnego punktu widzenia (bo z fizycznego to raczej bulka z maslem)
      b) nie wiesz o tym, ze ustawodawstwo wielu krajow fanaberie poznania plci uznaje za niewystarczajace wskazanie do wykonania badania PDG. A nawet jesli masz wskazania genetyczne, to lekarz przy transferze wybiera zarodek najlepiej rokujacy (z pewnoscia nie biorac pod uwage jego plci - nawet jesli ja zna).

oraz chyba nie dojrzalas jeszcze do macierzynstwa.

BTW - a mozna wiedziec co zrobisz z nadliczbowymi zamrozonymi zarodkami plci przez ciebie mniej preferowanej?

• papalaya co tak skromnie, tylko płeć??? 11.03.11, 14:54
      po mojemu to powinnaś mieć wieksze ambicje i wyprodukować wysokiego bruneta o zielonych oczach, IQ>130, wysokiej ruchliwości plemników, utalentowanego w żeglarstwie i grze na saksofonie

warto też zamowić seksowne znamię na ramieniu
      • laaisa Re: co tak skromnie, tylko płeć??? 11.03.11, 15:00
        a myślisz, że mało jest takich? Tutaj autorka pewnie teoretycznie tak gbyba, ale w Hollyłódzie mało jest takich tworków?
        • majenkir Re: co tak skromnie, tylko płeć??? 11.03.11, 15:29
          Przepraszam bardzo, chyba kazdy marzy o zdrowym, madrym i pieknym dziecku.
          Czyz nie?
          • paris4 Re: co tak skromnie, tylko płeć??? 11.03.11, 15:35
            no właśnie marzy....
            a potem przyjmuje takie jakim ono jest, bez projektowania
            • majenkir Re: co tak skromnie, tylko płeć??? 11.03.11, 15:39
              Wiadomo. Nie mniej, ja gdybym tylko miala taka mozliwosc, wolalabym sobie "zaprojektowac" dziecko smile.
              • papalaya Re: co tak skromnie, tylko płeć??? 11.03.11, 19:26
                czyli zrobić sobie wymarzoną barbie/kena, którzy musieli by być tacy jakich sobie mamusia zażyczyła i mieć tę świadomość całe swoje życie?
        • jantarowo Re: co tak skromnie, tylko płeć??? 11.03.11, 15:40
          mi sie wlasnie podejrzane wydaje, ze kolejnej gwiezdzie rodza sie blizniaki- chlopiec i dziewczynka...
          • sutova34 Re: co tak skromnie, tylko płeć??? 11.03.11, 16:42
            To,że np. w USA jest to powszechnie stosowane,to rzecz jasna. A Victoria,która spodziewa się p 3 synach córki,to przypadek?Niewierzę.No cóż gdybyśmy mieszkali z mężem w Stanach to od razu poddalabym sie tzw.microsortingowi z IFV.
            Aczkolwiek niewykluczam też tej opcji.W Europie również istnieje taka możliwość np.Cypr ,Rosja i kilka innych,jednak jest gorzej z sortowaniem plemników.Temat zglębiam od dawna i poznałam matki z UK,Hiszpanii oraz właśnie Stanów,które próbowały PGD lub mają dzięki tej metodzie dzieci wybranej płci.Ja sama mam dwoje dzieci dzięki IVF ,dwa programy na cyklu tzw.półnaturalnym dwa strzały w dziesiątkę.Nie mam zarodków,bo gdyby tak było nie myślałabym o kolejnym programie tylko o trans. mrozaczków.Jednak właśnie w celu zmniejszenia zarodków,decydowaliśmy się na max 2 zarodki-nie produkowałam więcej jajeczek.Ach długoby odpowiadać.Jednak IVF w PL i za granicą jest mi dobrze znane.Chcąc mieć 3 dziecko i tak muszę posunąc się do tej metody.
    • zerozdziwien Re: Wybór płci dziecka 11.03.11, 16:38
      jestem w temacie inv. PGD, ale w zyciu bym nie pomyślała, że można to robić w celu uzyskania okrslonej płci u dziecka !
      To metoda dla par, które są obciązone genetycznie i chcą mieć po PROSTU ZDROWE DZIECKO !
      I tak ja zamierzam z niej skorzystać, ale okreslanie płci dziecka ? Wazne, że będzie zdrowe ,a płeć pozostawię losowi.
    • sanciasancia Re: Wybór płci dziecka 11.03.11, 17:39
      A potem przez takich ćwierćinteligentów jak Ty, IVF z PGD ma fatalną prasę i nawet w przypadku ludzi, dla których jest to najprostszy i najbezpieczniejszy sposób, żeby uniknąć aborcji albo urodzenia chorego dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka