Dodaj do ulubionych

Czesi czytają najwięcej w Europie

14.03.11, 12:15
wyborcza.pl/1,75475,9246691,Jak_czytaja_Czechy.html
Cóż... trochę wstyd. Może to ateizm im służy big_grin żartżartżart, bo zaraz się na mnie zlecicie jak sępy tongue_out
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 12:30
      Zawsze jak myślę o Czechach, to że to bardzo kulturalny kraj. Własnie takie słowo mi się nasuwa jako pierwsze: kulturalny. No i jakby sie potwierdzało.
      • morgen_stern Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 12:38
        Czytałaś książki Szczygła o Czechach? Jeśli nie, to polecam gorąco.
        • tysia77 morgen_stern 14.03.11, 12:42
          Możesz podać tytuły? Chętnie przeczytam.
          • morgen_stern Re: morgen_stern 14.03.11, 13:41
            "Gottland" i "Zrób sobie raj".
            • tysia77 Re: morgen_stern 17.03.11, 20:00
              Dziękismile
        • nangaparbat3 Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 13:50
          No nie, słyszałam o nich i planuję. I nauczyć się czeskiego - na emeryturze. Ale mam nadzieję, że to jeszcze nieprędko.
    • cherry.coke Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 12:40
      A bo te pepiki ateisty, a skoda panie jest do dupy samochod.

Zalatwilam polowe watku smile
      • czarnaalineczka no to wypijmy 14.03.11, 12:44
        za czeska marynarke big_grin
      • hummer Czy Starszy Brat w Wierze może być ateistą? 14.03.11, 13:51
        cherry.coke napisała:

> A bo te pepiki ateisty, a skoda panie jest do dupy samochod.

Pepik to po naszemu Józiu. Dzielnica w Pradze, żydowska, nazywa się Józefowem. Nabijanie się z Pepików, to nic innego niż antysemityzm.

> Zalatwilam polowe watku smile

Pewnie tak.
    • feel_good_inc Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 12:42
      morgen_stern napisała:
      > rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75475,9246691,Jak_czytaja_Czechy.html
      > Cóż... trochę wstyd. Może to ateizm im służy big_grin żartżartżart, bo zaraz się na m
      > nie zlecicie jak sępy tongue_out

Pewną rolę może też mieć to, że nie wybili im inteligencji w czasie wojny.
      • hummer Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:01
        feel_good_inc napisał:

> morgen_stern napisała:
        > > rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75475,9246691,Jak_czytaja_Czechy.html
        > > Cóż... trochę wstyd. Może to ateizm im służy big_grin żartżartżart, bo zaraz si
        > ę na m
        > > nie zlecicie jak sępy tongue_out
        >
        > Pewną rolę może też mieć to, że nie wybili im inteligencji w czasie wojny.

Wybili. Bitwa pod Białą Górą:

Następstwa klęski[edytuj]

Zwycięscy Habsburgowie rozpętali w Czechach terror: na praskim Rynku Staromiejskim ścięto 27 najwybitniejszych przedstawicieli husyckiej szlachty czeskiej. Następnie planowo zamordowano 600 najważniejszych przedstawicieli czeskiej elity społecznej i kulturalnej[potrzebne źródło]. Skonfiskowano majątek protestantów (połowę wszystkich posiadłości ziemskich) i przekazano go lojalistom i sojusznikom (to z tych czasów pochodzi niemiecka arystokracja w Czechach np. Trautmannsdorfowie, Schwarzenbergowie, Liechtensteinowie).

Nadeszła brutalna rekatolicyzacja: przekazanie kościołów katolikom i przymusowa zmiana wyznania; tysiące protestantów czeskich uciekło na Śląsk i do Polski (Leszno) gdzie tworzyli husyckie wspólnoty Braci czeskich. Czechy stały się krajem wyludnionym (liczba mieszkańców zmalała o 3/4) i zrujnowanym ekonomicznie. Habsburgowie zlikwidowali niezależność Królestwa Czech, tworząc z niego własną dziedziczną prowincję, tępiąc język czeski i kulturę oraz nasilając germanizację.

Skutkiem tej polityki było całkowite zniemczenie szlachty i praktycznie wszystkich wyższych i średnich warstw społecznych; język czeski stał się w XVIII wieku językiem prawie wyłącznie niewykształconych chłopów. Mimo wysiłków Kościoła rzymskokatolickiego i polityki Habsburgów, ani pamięć o Janie Husie, ani świadomość własnej bogatej czeskiej kultury narodowej nie zaginęła i była źródłem odrodzenia narodowego w XIX wieku. Pozostał głęboki antagonizm między Czechami (niechętnymi katolicyzmowi i żądającymi niezależności) i miejscowymi Niemcami (prohabsburskimi lub proniemieckimi katolikami), który zakończył się dopiero w 1945 poprzez pozbawienie ludności niemieckojęzycznej obywatelstwa i wypędzenie.
    • bsl Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 12:58
      i najwięcej pija smile)
      • anel_ma Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 13:19
        moze przy piwku czytają big_grin
    • triss_merigold6 Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 13:46
      Bo są w taki fajny sposób wyluzowani i bezpretensjonalni. Przypuszczam, że polski kod kulturowy Bóg-Honor-Ojczyzna-Poświęcenie-Romatyczny Zryw-Za wolność naszą i waszą etc. bardzo szkodzi na potrzeby intelektualne.
      • barbibarbi Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 20:34
        Polacy kochają Czechów, niestety jest to miłość dalece nieodwzajemniona.
        Czesi pamiętają Praską Wiosnę w 1968 i polskie czołgi w Pradze.
        Czesi nie lubią Polaków, na pewno nie wszyscy, ale część Czechów nawet tego nie ukrywa.
        • kropkacom Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 20:46
          Tak samo jak nie wszyscy Polacy lubią Czechów. Co zresztą tu widać jak na dłoni. Faktem jest, że kultura czeska ma wielu pasjonatów. W drugą stronę to chyba aż tak widoczne nie jest tongue_out Reasumując - wszyscy mają jakieś kompleksy, które lecza na takich jak te forach big_grin
    • demarta Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:02
      oj tam, oj tam, pewnie ich książki mają minimalną ilość stron, nie to co nasza biblia np.
      jedna nasza TAKA książka może się równać 246 sztukom czeskich książeczek tongue_out
      • triss_merigold6 Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:05
        Tia... na pewno tylko kupują po to, żeby wypełnic czymś półki.
        Jak to ślicznie kiedyś w wątku pisały ematki chwaląc się, że wprawdzie mają bardzo skromne biblioteczki, ale każdą książę CZYTAŁY i mogą o niej COŚ POWIEDZIEĆ.
        • bsl Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:10
          pojecia nie mam jak to jest z czeskim czytaniem , wiem ze w szkole podstawowej dzieci nie czytaja w ogóle, lektury nie istnieja smile
          • papalaya Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:15
            pewnie nie nie mają nic innego do roboty, po 16 w tygodniu i przez cały weekend wszystko pozamykane, a człowieka na ulicy nie uświadczy

pamiętam, że w Zlinie o 18 nie było żadnej otwartej knajpy poza hotelowymi, za to widzieliśmy otwarte 3 sekszopy, też zreszta puste

ot taki miły bezpretensjonalny naród
            • bsl Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:21
              ciekawe i nieprawdziwe smile
              z jednym sie zgodze w weekend ludzi mało na ulicach , bo czesc łazi po galeriach handlowych a druga czesc wyjezdza na tzw.chaty
              zapewne w Pradze jest to inaczej bo tam duzo turystów smile
              • ib_k Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:29
                > ciekawe i nieprawdziwe smile

oj prawdziwe! oczywiście dotyczy małych miast, mnie wciąż zadziwia ta 1-2 godzinna przerwa obiadowa w sklepach
                czesi to nudny, konformistyczny, złośliwy naród, a mentalnie tkwią gdzieś w okolicach naszych lat 70sad
                • papalaya Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:37
                  "nieprawdziwe", argument rzucił mnie na kolana

a te zamknięte knajpy to pewnie mi się zdawały
                  • bsl Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:41
                    ok , inaczej :
                    tu gdzie mieszkam knajpy są otwarte i sklepy równiez smile
                    • papalaya Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:45
                      zaimplementuj to w Zlinie, Ołomuńcu i Havirovie

plus uprzejmośc i usmiech dla klienta, bo tego mają tez duży deficyt
                      • bsl Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:51
                        papalaya napisała:
                        plus uprzejmośc i usmiech dla klienta, bo tego mają tez duży deficyt

maja i biurokracja chyba większa niż Polsce i duzo rzeczy mi sie nie podoba, ale da sie życ wink
                        pozytywów trzeba szukac tak jak w kazdym innym kraju
                      • kropkacom Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:57
                        W centrach miast trzeba się liczyć, że w soboty późnym popołudniem i w niedzielę wiele sklepów jest zamkniętych. Centra handlowe otwarte ale też krócej niż w Polsce. Co do knajp to nie spotkałam się zamkniętymi. Chyba, że na przykład we wtorek big_grin To się spotkałam. Olomoucu byłam w weekend i były knajpy otwarte a ludzie normalnie uprzejmi.
                • hummer Widziałaś czeskie skecze :) 14.03.11, 14:38
                  ib_k napisała:

> > ciekawe i nieprawdziwe smile
                  >
                  > oj prawdziwe! oczywiście dotyczy małych miast, mnie wciąż zadziwia ta 1-2 godzi
                  > nna przerwa obiadowa w sklepach
                  > czesi to nudny, konformistyczny, złośliwy naród, a mentalnie tkwią gdzieś w oko
                  > licach naszych lat 70sad

Masz tutaj jeden:

www.youtube.com/watch?v=ocvYlX5D_KU
                  Zawsze płaczę jak go oglądam smile
          • count_zero Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 17:05
            bsl napisała:

wiem ze w szkole podstawowej
            > dzieci nie czytaja w ogóle, lektury nie istnieja smile

A wiesz, to w takim razie wiele tłumaczy. Nie maja urazu.
        • demarta Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 14:11
          triss_merigold6 napisała:

> ...ale każdą książę CZYTAŁY i mogą o niej COŚ POWIEDZIEĆ
          > .
          eeeeee, pewnie jedyną książką jaką przytały jest ta:

www.empik.com/jak-rozmawiac-o-ksiazkach-ktorych-sie-nie-czytalo-pierre-bayard,prod1080080,ksiazka-p wink
      • jowita771 Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 18:12
        > oj tam, oj tam, pewnie ich książki mają minimalną ilość stron, nie to co nasza
        > biblia np.
        > jedna nasza TAKA książka może się równać 246 sztukom czeskich książeczek tongue_out

Tak szczerze: znasz pięciu Polaków, którzy przeczytali Biblię w całości? Księża się nie liczą, chociaż i tak nie wiadomo, czy wszyscy oni czytali, może niektórzy czytali tę zalinkowaną w tym wątku książkę o tym, jak rozmawiać o książkach, które się nie czytało wink
    • katia.seitz Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 15:04
      ...bo muszą czymś wypełnić pustkę i zabić lęk egzystencjalny.
      wink
    • la_bagatelle Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 17:33
      lubię ten naródsmile
      idę lepiej coś poczytaćtongue_out
    • kol.3 Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 19:38
      Mają doskonała literaturę czeską do czytania (najlepszą albo jedną z najlepszych w Europie) to i czytają.
      • ib_k Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 19:41
        (najlepszą albo jedną z najlepszyc
        > h w Europie)

ho, ho odważna teoria! a jakie to gremium oceniło że czeska literatura jest najlepsza?
        • hummer Najlepszy jest w Polsce kto? 14.03.11, 19:46
          ib_k napisała:

> (najlepszą albo jedną z najlepszyc
          > > h w Europie)
          >
          > ho, ho odważna teoria! a jakie to gremium oceniło że czeska literatura jest naj
          > lepsza?

"Pan Tadeusz"? Czesi mają mrowie współczesnej literatury. Na światowym poziomie.
          • ib_k Re: Najlepszy jest w Polsce kto? 14.03.11, 19:52
            Na światowym poziomie

bo ty tak uważasz?
          • kali_pso Re: Najlepszy jest w Polsce kto? 14.03.11, 19:58

Nie, najlepszy w Polsce jest Jakub Żulczyk- czytałaś?wink
            Takieście znawczynie literatury czeskiej, jak z koziej...ale na forum łatwo się szpanuje...ciekawam bardzo jakąż to literaturę czeska polecic możecie i co ostatnio czeskiego czytałayście?winkp
            • hummer Re: Najlepszy jest w Polsce kto? 14.03.11, 20:53
              ali_pso napisała:

>
              > Nie, najlepszy w Polsce jest Jakub Żulczyk- czytałaś?wink
              > Takieście znawczynie literatury czeskiej, jak z koziej...ale na forum łatwo się
              > szpanuje...ciekawam bardzo jakąż to literaturę czeska polecic możecie i co ost
              > atnio czeskiego czytałayście?winkp

Klasyka, Kunderę - ale chłop nie sięga do XiX wieku. smile
              • kasia191273 Czesi 14.03.11, 21:20
                super narod, bez tej chorej martyrologii i mitomanii jak Polacy

duzo czytaja, ogolny poziom wyksztalcenia bardzo wysoki, swietne kino ostatnich lat
            • kol.3 Re: Najlepszy jest w Polsce kto? 15.03.11, 18:17
              Hrabal, Paral, Pluchar, Ota Pavel to co mi przyszło do głowy od razu i to co mam na półkach.
            • kepucha Re: Najlepszy jest w Polsce kto? 16.03.11, 11:34
              Capek, Skvorecky, Hrabal, Kundera (chociaż nie wiem, czy cieszyłby się, że go wymieniamy jako jednego z najbardziej znanych CZESKICH pisarzy); przyznam się, że nawet po Jiraska i Nemcovą sięgałam.
              Moja konkluzja taka: to jest na światowym poziomie (przynajmniej Skvorecky i jego Tchórze, albo Niesmiertelność Kundery), ale mnie jakoś nie rusza. Kundera (oprócz wymienionej Nieśmiertelności, no i może Walca pożegnalnego) - zbyt dużo bólu i ten egzystencjalizm; Hrabal - może i uroczy, ale nudny.
        • kol.3 Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 15.03.11, 18:09
          Jakbyś czytała to byś nie zadawała głupich pytań.
    • mynia_pynia Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 21:22
      Zawsze miałam sentyment do Czechów, może ze względu na nazwisko smile.
      Kraj ładny, zadbany, ludzie mili.
      W zeszłym roku miałam przyjemność przebywać w miłym czeskim kraju przez 4 dni na sporej zorganizowanej imprezie.
      Ogólnie mieliśmy niezły ubaw z konieczności meldunku, mniejszy ubaw z zamkniętych sklepów o 13h w sobotę, ponure miny, gdy o 24h właściciel ośrodka wyłączył nam muzykę.
      Wq... na twarzy gdy w niedzielę sklepy były pozamykane.

I to tyle moich wspomnień.

Ze wspomnień kolegów narciarzy: fajne stoki i wyciągi, gastronomia i podejście do klienta do dupy. Człowiek schodzi z nart o 18h, idzie wygłodniały do knajpki przy stoku a miły kelner mówi że za pół godziny zamykają i nie przyjmują zamówień na ciepłe posiłki, więc zrezygnowany człapie do samochodu, może gdzieś po drodze coś zje .... udało się po przekroczeniu Polskiej granicy wink
    • attiya Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 14.03.11, 21:37
      chciałam tylko skromnie powiedzieć, że to ja w Pl nabijam tę jakże "wysoką" średnią czytelnictwa
      tylko w tym roku kupiłam już kilkanaście książek - głównie historycznych
    • bazyli_15 Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 15.03.11, 19:54
      super artykuł... niesamowite, kompletnie nie miałam pojęcia:

(średnia liczba książek w czeskim domu to 246, tylko 2 proc. Czechów nie ma w domu żadnej książki). Dziś co drugi Czech korzysta z biblioteki publicznej, bo książki w ostatnich latach bardzo drożeją.

ale nic dziwnego, ta literatura jest fascynująca: Hrabal, Ota Pavel ze swoją "Śmiercią pięknych saren"... w szkole nmaja ciekawsze lektury i sie nie zniechęcają!
      myślę, że tajemnica tkwi w programie szkolnym... szkoda, że autor nie spróbował dociec przyczyn...
      ateizm? w jakim sensie?!! smile przecież POlak "traci" tylko godzinę w tygodniu na swój katolicyzm? wink
      • leeloo2002 Re: Czesi czytają najwięcej w Europie 17.03.11, 23:19
        mój boże, to kolekcja ksiązkowa mojej starszej córki może się równać z takim statystycznym czeskim domem. Poczułam się lepiej, nie jesteśmy w tyle... Mała jest prawdziwa kulturalna europejką
        Z tym że ze 100 z tych 246 statystycznych ksiązek to w jej przypadku komiksy Scooby doo, ale też się liczy, prawda?
        Aha, autor chyba nie wziął pod uwagę że Polacy czytają książki w Empikach - to tez się powinno liczyć, a pewnie nie wychodzi w bdadniach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka