czar_bajry 15.03.11, 22:30 emamy profilaktycznie zakupiły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
echtom Re: a płyn Lugola 15.03.11, 22:33 Nie piłam 25 lat temu, to teraz nie będę się wygłupiać Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: a płyn Lugola 15.03.11, 22:38 a mój małżonek dziś profilaktycznie do domu zapasik przyniósł ale on strażak i skrzywienie zawodowe ma Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a płyn Lugola 15.03.11, 22:41 a fuj jak juz miec schiza to nie mozna kapsulek kupic jak cywilizowany czlowiek ? Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: a płyn Lugola 16.03.11, 14:11 No naprawdę nie ma się czym chwalić, jak taki z niego strażak... Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: a płyn Lugola 16.03.11, 20:35 No naprawdę nie ma się czym chwalić, jak taki z niego strażak... jakoś nie załapałam przesłania... Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: a płyn Lugola 16.03.11, 20:49 Może się mylę, ale strażak powinien być przeszklony w kwestii substancji radioaktywnych i tego typu zagrożeń oraz ich zapobieganiu. W obliczu tego przynoszenie do domu płynu lugola w następstwie wybuchów w Fukushimie jest po prostu głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: a płyn Lugola 16.03.11, 20:51 przeszkolony, a nie przeszklony rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: a płyn Lugola 16.03.11, 23:13 Hehehe, fajna literowka. No i masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: a płyn Lugola 16.03.11, 23:44 o bardziej pasuje przeszklony pomijam już fakt iż cały ten post założyłam z przymrużeniem oka... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: a płyn Lugola 17.03.11, 16:03 czyli rozumiem, że ten płyn pan mąż dla jaj tak przyniósł? żart ale taki sobie....nie ma z czego się cieszyć, bo ktoś teraz na drugiej półkuli drży, że jednak coś tam wybuchnie Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: a płyn Lugola 17.03.11, 15:59 czyli gdzieś w pobliżu coś jednak wybuchło, mówisz? Może on z racji tego, że mundur strażaka nosi wie coś więcej niż my pominę te wiatry zachodnie na Ziemi, ten kawał chmury do przebycia, tę różnicę między elektrowniami w Japonii i Czernobylu i tym, że zwyczajnie wystarczy czasem pomyśleć....a nie jak wszyscy lecą w jednym kierunku to ja lecę, nic to, że nad przepaść wszyscy biegną. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: a płyn Lugola 15.03.11, 22:38 a to po tym trzęsieniu Japonia się aż tak przesunęła żebym musiała płyn L nabywać? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: a płyn Lugola 17.03.11, 15:59 marghe_72 napisała: > a to po tym trzęsieniu Japonia się aż tak przesunęła żebym musiała płyn L nabyw > ać? o to to Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: a płyn Lugola 15.03.11, 22:58 A po co mi on? Nawet w 1986 roku podobno niepotrzebnie go wypiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: a płyn Lugola 15.03.11, 23:19 Nie,jak elektrownia obok mnie wybuchnie to mi i ten plyn nie pomoze, nie wierze tez w powiew wiatru, ktory przeniesie radioaktywnosc 11000 km dalej. Najlepiej do schronu sie zapakowac i nie wychodzic poki wszystko nie ucichnie natomiast japonczykom, by sie on przydal, wiec moge wyslac. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: a płyn Lugola 16.03.11, 10:02 kropkacom napisała: > A po co mi on? Nawet w 1986 roku podobno niepotrzebnie go wypiliśmy. Nie niepotrzebnie, tylko za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a płyn Lugola 16.03.11, 10:06 niepotrzebnie zreszta o wybuchu i rzekomych ogromnych skutkach jest wiecej mitów niż prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
kooreczka Re: a płyn Lugola 16.03.11, 14:28 Za późno. Tarczyca magazynuje jod, którego radioaktywny izotop dostał się do atmosfery. Dostarczenie dużej dawki jodu zanim dotarła chmura mogło uchronić przed złym izotopem. Inna sprawa, że Czernobyl to seria niefortunnych wydarzeń- działano na oślep, a anmosferę podgrzewała Zimna Wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: a płyn Lugola 17.03.11, 11:50 OK, dostaliśmy jod za późno, ale co z tego wynikło? Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Re: a płyn Lugola 16.03.11, 09:18 Proponuję bardzo skuteczne preparaty typu Longmorn lub Glenfarclas . Tylko w aptekach nie kupisz Odpowiedz Link Zgłoś
aggy80 Re: a płyn Lugola 16.03.11, 10:04 nie kupisz nic na wlasna reke, przynajmniej u mnie w BE, musisz miec autoryzacje od panstwa wiec jesli juz to i tak bedzie dlugo po czasie Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a płyn Lugola 16.03.11, 10:07 na whisky musisz miec autoryzacje ??!! gdzie ty zyjes ???!!!! uciekaj kobito !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: a płyn Lugola 16.03.11, 11:09 czarnaalineczka napisała: > na whisky musisz miec autoryzacje ??!! > gdzie ty zyjes ???!!!! > uciekaj kobito !!! U mnie czarny Jaś w domu stoi Ale autoryzacji na niego nie miałam hi Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Re: a płyn Lugola 16.03.11, 10:32 Być może w BE na wspomniane preparaty rzeczywiście trzeba mieć autoryzację i specjalne imienne zezwolenie najwyższych władz partyjno-państwowych. Ale nie martw się, są zamienniki Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: a płyn Lugola 16.03.11, 10:54 Ależ oczywiście! I to cały apteczny zapas. Jak zrobi się gorąco, spieniężę na allegro Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: a płyn Lugola 16.03.11, 10:59 a mnie tak zastanawia, co ma stabilny jod do radioaktywnego cezu którym (ewentualnie) będzie skażony teren wokół elektrowni? trwały jod chroni tarczycę przed jodem radioaktywnym, i OK, ale czy chroni przed innymi pierwiastkami promieniotwórczymi? Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Re: a płyn Lugola 16.03.11, 11:03 Czepiasz się Przecież wiadomo, ze jak elektrownia, to jod i płyn lugola. Jesli chodzi o Fukushimę, raczyła także wyemitować stront... Domestos dobry na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a płyn Lugola 16.03.11, 11:05 >ale czy chroni prze > d innymi pierwiastkami promieniotwórczymi? nie Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: a płyn Lugola 16.03.11, 14:04 O, proszę, czyżbyś słuchała tej samej stacji co moja tesciowa, która dziś zaczęła siać panikę, że "czarnobyl do nas przyjdzie"? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a płyn Lugola 16.03.11, 14:07 masz problemy z rozumieniem tekstu ? odpowiedzialam jednym slowem na pytanie serio z tego wyczytalas jakiego radia słucham ? p.s. fajna masz tesciowa jak eski rock slucha Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: a płyn Lugola 16.03.11, 14:22 czarnaalineczka napisała: > masz problemy z rozumieniem tekstu ? > odpowiedzialam jednym slowem na pytanie serio z tego wyczytalas jakiego radia s > łucham ? Na złodzieju czapka gore. Nie wiem po czym wywnioskowałaś, ze odpowiadałam tobie. Przypadek, że akurat ostatni był twój wpis i pod nim sie wkleiło. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a płyn Lugola 16.03.11, 14:26 ty masz serio problem jakis po 1 w calym watku nikt nie panikuje a wrecz sie z paniki nabija a po 2 albo odpowiadaj na konkretny post albo cytuj skoro podpielas sie pod moja wypowiedz chyba jasne ze uznalam ze do mnie piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: a płyn Lugola 16.03.11, 23:18 Przeczytaj intrukcje obslugi "drzewka" Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: a płyn Lugola 16.03.11, 21:01 > a mnie tak zastanawia, co ma stabilny jod do radioaktywnego cezu którym (ewentu > alnie) będzie skażony teren wokół elektrowni? Cezu ani strontu organizm ludzki nie kumuluje, jod i owszem (dzieci zwłaszcza). Jakbym żyła w promieniu 1000 km od tej elektrowni, może bym i dziecku preparaty jodowe dawała. Ale jeśli nie histeryzujemy z powodu prób nuklearnych na Pacyfiku, dlaczego mamy histeryzować z powodu elektrowni atomowej w Japonii? Żeby nawet chcieli, takiego skażenia jak po wybuchu bomby atomowej nie wyprodukują. Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Re: a płyn Lugola 16.03.11, 21:34 Jak się sprawdzą najgorsze scenariusze, to niestety tak. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: a płyn Lugola 16.03.11, 22:40 Eksplozji jakiej bomby, przy jakim 'najgorszym scenariuszu', i kto tak twierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Re: a płyn Lugola 17.03.11, 07:56 Jeśli chodzi o scenariusze, to choćby tutaj można sobie poczytać o tych mniej sympatycznych, na spokojnie i bez histerii, ale kawa na ławę usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.sci.fizyka&tid=1139140&pid=1139140&MID=%3Cilr0k2%24913%241%40inews.gazeta.pl%3E Dostałam też kilka info z gatunku wywołujących mrówki na plecach ze źródeł wiarygodnych, ale nie oficjalnych. Powiem, ze wcale się nie dziwię, że ludzie z Zachodu wieją byle dalej, a Francuzi na czele... To ich technologia i pierwsi dostali biegunki - jak się okazuje, nie do końca bez powodu. Japończycy zrobili się BARDZO enigmatyczni jeśli chodzi o oficjalne komentarze i po prostu robią co mogą. Strasznie mocno trzymam za nich kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: a płyn Lugola 17.03.11, 11:04 Na spokojnie i bez histerii? To co dla ciebie byłoby niespokojnie? "W TV toczy się kłamliwa kampania propagandowa dotycząca awarii w elektrowni Fukushima w celu zapobieżenia protestom przeciw narzuconej nam przez Francję budowie elektrowni jądrowej." Od razu mamy spokojny i obiektywny dyskurs naukowy, prawda? "Rząd Japonii rozpowszechniał informacje, że nie występuje niebezpieczeństwo skażenia promieniotwórczego, ponieważ, w przeciwieństwie do Czernobyla, reaktory w Fukushimie są zamknięte w stalowych obudowach. Była to oczywista nieprawda" Co nieprawda? Że są zamknięte? Przecież są. A kończy się najlepiej: "Awarię elektrowni jądrowej mogą spowodować różne czynniki, nie tylko trzęsienia ziemi. Skutkiem takiej awarii nuklearnej może być całkowite zniszczenie Polski i powolna śmierć w męczarniach większości z nas w wyniku choroby popromiennej." Oczywiście żadnej liczby i zero konkretów. Facet nie ma pojęcia, z czego zbudowany jest rdzeń reaktora, nie ma pojęcia, czy przy tym składzie i tej geometrii w ogóle możliwe jest uzyskanie masy krytycznej (nie mam pewności, czy pojęcie jest mu w ogóle znane), nie ma pojęcia, w jakich okolicznościach może nastąpić wzrost temperatury potrzebny do całkowitego stopienia materiału rdzenia (reakcje jądrowe przy "wyłączonym" reaktorze nie będą zachodziły w nieskończoność z jednakową produkcją energii, to maleje w czasie, dlatego krytyczną sprawą jest chłodzenie na początku), najwyraźniej nie ma pojęcia w ogóle o niczym, co mu nie przeszkadza roztaczać odczapne wizje. "Całkowite zniszczenie Polski i powolna śmierć w męczarniach większości z nas w wyniku choroby popromiennej." - coś pięknego. I kto to w ogóle jest? Googlanie "Marek Chmielowski fizyka" daje fafnaście kopii tego dziełka na rozmaitych oszołomskich portalach, oraz parę kopii artykułu tego samego chyba pana (Marek Chmielowski PhD) dowodzącego, że "tylko koncepcja Planu Bożego jest niesprzeczna z wynikami eksperymentalnymi oraz z zaobserwowanymi faktami" ("Bóg czy „demon przypadku”? Które teorie rozwoju życia na Ziemi są prawdziwe i czy powinny być nauczane w szkole? "). Z ludzi realnych: jakiegoś lekarza-radiologa z Krakowa i księdza (?) występującego w Radiu Maryja. A, i przewodnika sudeckiego. I ginekologa. I jakąś mglistą i nieuchwytną postać opisywaną jako "Marek Chmielowski, informatyk, wykładowca na wyższej uczelni, działa w Ruchu Katolicko-Narodowym". Który to z nich? Obstawiam ostatniego, a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a płyn Lugola 17.03.11, 11:10 obstawiam ksiedza z RM uzywanie czarnobyla jako straszaka to wlasnie w takim histeryczno radio maryjowym tonie jest , no i ojciec dyrektor chche zeby mu geotermie sfinansowac >Awarię elektrowni jądrowej mogą spowodować różne czynniki, nie tylko trzęsieni > a ziemi. Skutkiem takiej awarii nuklearnej może być całkowite zniszczenie Polski > i powolna śmierć w męczarniach większości z nas w wyniku choroby popromiennej taaa bo po czarnobylu przeciez cala ukraina zniknela a sasiedzi umarli w meczarniach wszystko panie dzieju przez ten czarnobyl nawet ten cukier Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Re: a płyn Lugola 17.03.11, 11:32 Mi chodziło o opis tego, co i w jaki sposób może się popsuć, a nie o dywagacje o energetyce jądrowej Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a płyn Lugola 17.03.11, 11:53 teoretycznie to sie wszystko moze popsuc samochod moze wybuchnac , hamulce nie zadzialac a jednak jezdzimy problem w tym ze facet przerysowuje skutki ewentualnej katastrofy elektrowni na swiecie jest chyba z 400 i swiat z tego powodu nie przestal istniec , wiec i Polska by dala rade Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Re: a płyn Lugola 17.03.11, 11:57 Ech, powinnam chyba wkleić odpowiedni fragment i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: a płyn Lugola 17.03.11, 12:23 Ale ten "odpowiedni fragment" to streszczenie scenariusza "Chińskiego syndromu": rdzeń się całkowicie stopi (jaka jest temp. topnienia materiałów tego rdzenia i czy w ogóle możliwa do osiągnięcia przy zachodzących przemianach jądrowych, nie wiadomo - pamiętajmy jeszcze, że to jest chłodzone), ciężkie materiały promieniotwórcze (jakie, nie wiadomo) opadną na dno, zrobi się masa krytyczna (jak na mój gust, się nie zrobi, nawet jeśli materiałów promieniotwórczych by w idealnej konfiguracji wystarczyło - podobno w jednym jest pluton - w takim rdzeniu jest też masa ciężkich rzeczy niepromieniotwórczych, które w stanie stopionym będą tworzyły roztwór z promieniotwórczymi) i jak nie walnie! Miałam nadzieję na coś bardziej kompetentnego. A naprawdę realne zagrożenie to że będzie upuszczać jeszcze przez jakiś czas promieniotwórczą parę. (Tam jednak są przede wszystkim izotopy o krótkim czasie półtrwania, daleko nie dolecą.) W wyciek do gruntu nie bardzo chce mi się wierzyć w przypadku reaktorów, choć ten zbiornik ze zużytym paliwem (który nie ma takich osłon jak reaktory) wygląda śmierdząco. Ale ten się nie zmieni w bombę choćby go zaczarowali. Pamiętaj zresztą, ile było prawdziwych eksplozji nuklearnych (szczególnie Rosjanie się nie przejmowali). I co? I nic. (Nie licząc ofiar w bezpośredniej bliskości, ilu, do dziś nie wiadomo.) A jak ktoś chce się podenerwować, na wschód od Polski nie dalej niż Czarnobyl stoi sobie bodaj siedem elektrowni tego samego co Czarnobyl typu. Fukushima odległa o 9 tys km nawet z awarią chłodzenia to pryszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Re: a płyn Lugola 17.03.11, 14:30 Właśnie nie do końca chiński syndrom Ale przepraszam za rozczarowanie. Jak trafię na coś sensowniejszego i bardziej kompleksowego, to wrzucę. Na razie straszny szum informacyjny i nikt się nie wyrywa z prognozami oficjalnymi... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: a płyn Lugola 17.03.11, 16:05 tak, też po przeczytaniu tego od razu sobie pana nie wiem czemu z RM skojarzyłam, tylko oni potrafią siać panikę i takie bzdury wygadywać/wypisywać Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Re: a płyn Lugola 17.03.11, 16:10 chodziło mi o scenariusze się-psucia, nie o opinie dot. energetyki . Edytować się nie da niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: a płyn Lugola 17.03.11, 18:20 > tak, też po przeczytaniu tego od razu sobie pana nie wiem czemu z RM skojarzyła > m, tylko oni potrafią siać panikę i takie bzdury wygadywać/wypisywać To skojarzenie jest niegłupie, bo co bardziej oszołomska opozycja tak tę panikę medialną będzie wykorzystywać. Tusk chce elektrowni atomowej, znaczy chce, byśmy wszyscy umarli powolną śmiercią w straszliwych męczarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: a płyn Lugola 17.03.11, 07:35 > Cezu ani strontu organizm ludzki nie kumuluje, jod i owszem (dzieci zwłaszcza). stront wykazuje duże powinowactwo do kości i świetnie się w nich kumuluje Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: a płyn Lugola 17.03.11, 11:06 Masz rację, rozpędziłam się. Stront kumuluje, ale stront daleko od elektrowni nie doleci, jod owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a płyn Lugola 17.03.11, 11:15 no i istotne sa dawki nie kazda jest zabojcza ani nawet smiertelna za duzo histeri , jak zawsze gdy mowa o atomie Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: a płyn Lugola 16.03.11, 20:55 Nie (ale myślałam o tym, znajomy z PAA mnie odwiódł). Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka a szalenstwo narasta 17.03.11, 13:41 "Z kolei fińska agencja prasowa FNB informuje, że jodek potasu podrożał na aukcjach internetowych. W serwisie Ebay opakowanie 10 tabletek oferowane jest za 400 euro. Na allegro tabletek jodowych nie ma. Jeden sprzedawca oferuje stężony płyn Lugola w cenie 75 zł za 30 ml. To preparat do czyszczenia akwariów. Sprzedawca lojalnie uprzedza, że nie należy go spożywać. " Więcej... trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,9267880,Nie_ma_nigdzie_plynu_Lugola__A_ludzie_pytaja.html#ixzz1GrNfrnhE Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: a szalenstwo narasta 17.03.11, 14:52 > Na allegro tabletek jodowych nie ma. Jeden sprzedawca oferuje stężony płyn Lugo > la w cenie 75 zł za 30 ml. To preparat do czyszczenia akwariów. Sprzedawca loja > lnie uprzedza, że nie należy go spożywać. " ale na szczęście jest jod w proszku, ufffff, jesteśmy uratowani: allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=jodek+potasu weź się dziewczyno opanuj i nie wklejaj głupot Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a szalenstwo narasta 17.03.11, 15:01 > weź się dziewczyno opanuj i nie wklejaj głupot > ?? masz jakis problem czy nie rozumiesz co czytasz?? -- jeżdże rowerem , oszczędzam na cukier Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: a szalenstwo narasta 17.03.11, 15:05 "Na allegro tabletek jodowych nie ma." no jak nie ma jak gość m..., daje link,że są Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: a szalenstwo narasta 17.03.11, 15:07 widac nie bylo w momencie gdy autor pisal artykuł ciekawe ile bedzie zatruc jodem Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: a płyn Lugola 17.03.11, 15:56 ale po co? czyżby w pobliżu wybuchła jakaś elektrownia ? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: a płyn Lugola 21.03.11, 10:46 Fajne, widziałyście? www.huffingtonpost.com/2011/03/17/japan-nuclear-crisis-cartoon_n_837190.html PS Wyglada na to, ze moze juz nie byc dalszego upuszczania radioaktywnych gazow. (Oglaszali, ze moze byc potrzeba zrobienia tego umyslnie, by uniknac wybuchu, ale wczoraj stwierdzili, ze jednak nie.) Krytyczny czas minal, teraz powinno sie juz spokojnie studzic. Jak ktos jest zainteresowany, sytuacja naprawde kompetentnie opisywana jest tu: www.iaea.org/newscenter/news/tsunamiupdate01.html Niezla jest tez angielska wikipedia. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Ludzie poszaleli. 24.03.11, 15:44 W aptekach płynu Lugola niet a ja dla zwierza potrzebowałam. Nabyłam u weterynarza bo w ludzkich aptekach brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
golabpocztowy1 Re: a płyn Lugola 17.01.16, 13:02 sklep.bglab.pl - tam można kupić bardzo tanio płyn Lugola, nawet w litrowych opakowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś