Dodaj do ulubionych

Godzina dla Ziemi

26.03.11, 18:44

.....przyłączacie się do akcji? Ja oczywiście -TAK...

Ale...jaki macie stosunek do tego typu inicjatyw? Bo przeciwniczek Dnia Kobiet ci tutaj dostatek, Sprzątanie świata tez nie wszystkich mobilizuje, a więc? Ja jestem za z jednego prostego powodu- to bardzo pozytywny przykład globalizacji, w zalewie Coca Coli pod każdą szerokościa geograficzną i chińskich ciupag sprzedawanych na Krupówkach- akurat To Lubięsmile
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 18:50
      a o co chozi?
      • kammik Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 18:57
        Chodzi o to, że się gasi światło na godzinę, co daje poczucie wspólnoty i bycia supereko, a w rzeczywistości zwiększa zużycie energii (więcej jej się zużywa przez włączenie niż przy godzinnym świeceniu) i psuje krew energetykom.
        • czarnaalineczka Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:05
          lol big_grin
        • msrp Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:06
          Nie, nie zamierzam na godzinę pozbawiać się dostepu do światła.
        • baltycki Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:02
          Ja wyłącze swiatlo między godz. 2 a 3 w nocywink

kammik napisała:
          > w rzeczywistości zwiększa zużycie energii (więcej jej się zużywa p
          > rzez włączenie niż przy godzinnym świeceniu)

Sprawdziłaś? Obserwowalaś licznik?
          • anorektycznazdzira Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 22:26
            > Ja wyłącze swiatlo między godz. 2 a 3 w nocywink
            >
            > kammik napisała:
            > > w rzeczywistości zwiększa zużycie energii (więcej jej się zużywa p
            > > rzez włączenie niż przy godzinnym świeceniu)
            >
            > Sprawdziłaś? Obserwowalaś licznik?

Dziewczyna dobrze kombinuje tylko źle tłumaczy. Jedno pstryknięcie równoważy coś około 6 minut świecenia. Problem z globalnym gaszeniem polega jednak na tym, że elektrownie nie są w stanie "na godzinkę przestać dorzucać do pieca a potem walnąć jedną szuflę więcej". Za duża machina. Energia i tak zostanie wyprodukowana, ale pójdzie w ziemię, jak zawsze w wypadku losowych spadków poboru, które przecież tez następują. Potem wszyscy wszystko naraz włączą, pobór gwałtownie zwiększą i o kant to wszystko.
        • kali_pso Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:03

Energetykom, no jasne, bo jakby inaczej....a na pewno to krew im psuje?winkp
    • gryzelda71 Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:08
      Nie śmiecę cały rok,także oszczędzam energię cały rok.Troszkę śmieszne te jednorazowe zrywy.
      • lann-tana Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:19
        A ja myślę,że może coś ludziom "zaskoczy" przy okazji takich jednorazowych akcji,zaczną się trochę zastanawiać nad tym co robią. Byłam dziś z synkiem na spacerze,mieszkam w pobliżu parku krajobrazowego,są tu bobry,żurawie,bociany,są mokradła,lasy,rzeka,byłoby pięknie,gdyby nie ludzie. Wszędzie są sterty śmieci,serce boli na to patrzeć. Największym wrogiem ziemi jest człowiek,żadne inne stworzenie nie niszczy swego naturalnego środowiska w tak okrutny i bezwzględny sposób.Wkurzają mnie paniuśki,które nie "zamierzają pozbawiać się światła na godzinę" bo im to przeszkodzi w oglądaniu kolejnego durnego serialu czy filmu. Ale ludzie są bezmyślni i mają klapki na oczach,liczy się tu i teraz a co będzie potem nas nie dotyczy.
        • gryzelda71 Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:39
          Lodóweczkę też na tę godzinkę odłączysz?
          Wolisz spektakularne i nic nie wnoszące akcje twój wybór.Nie lepiej jednak robić to cały rok?
          • kali_pso Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:46

Ale co? Wyłączać lodówkę na cały rok?winkp

WWF o tym mówi- to symboliczny, globalny gest bardzo różniących się na codzień ludzi, pokazujące według mnie, że globalizacja ma też ludzką twarz. I nie musi dojśc do publicznego rwania szat- poczucie wspólnoty, choćby przez godzinę, też jest potrzebne.
            • msrp Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:49
              A potem, jak już po tej godzince włączycie sobie światło, to zużyjecie tyle prądu, że... Szkoda gadać.
              Skoro tak wam na tym zalezy, to urządzajcie podobne akcje częściej, niz raz w roku, hipokryci wink
              • kali_pso Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:02

Nie muszę, mądralo.
                Na codzień też staram się oszczędzać to, co mogę i w takim zakresie, jak mogę.
                Dla mnie takie akcje mają sens, dla ciebie nie muszą, nie obrażaj tylko innych, o których stylu zycia nic nie wiesz.
            • gryzelda71 Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:50
              Nie n cały rok.Na godzinę.
              Ale jak masz taką potrzebę wyłącz,ja nie mam.
            • czarnaalineczka Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:18
              jakby to powiedział moj ulubiony smerf
              niecierpie WWF
              zrobilam sobie test na slad ekologiczny tongue_out
              robiliscie ? big_grin
    • kropkacom Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:28
      > Ale...jaki macie stosunek do tego typu inicjatyw?

Uważam, że takie akcje mają tylko i wyłącznie sens symboliczny. Ludzie lubią uczucie wspólnoty.
      • msrp Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:31
        Co niby da Ziemi ta godzina?
        To taka hipokryzja, przeciez potem nikt przez rok tego nie będzie robił, do tego najwięcej prądu zużywa sie własnie, jak się tak gasi, a potem włącza światło. Ludzie to hipokryci od pokoleń.
        I nie ma sensu porównywanie dwóch zupełnie róznych rzeczy: śmiecenia z wyłączaniem światła.
        • ylunia78 Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:34
          Nie,nie wyłączę,bo zamierzam prasowaćbig_grin Z abieram się już 3ci dzień i już do jutra tego nie zostawięwink
    • anty_nick Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:50
      ale co da wyłączenie światła?TV i komputery też wyłączycie?Lodówki i inne sprzęty?
      • msrp Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:51
        No jasne, tacy hipokryci zrobią wszystko przez godzinę, nawet sie poświęca i telewizor, i lodówki, i komputer zgaszą, w końcu potem przez rok będa mieli luz, więc raz przeżyją wink
        • kali_pso Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 19:58

Co za typ..kto Ci każe lodówkę wyłączać? Ogarnij się trochę tollu...
          Oszczędzać energię na codzień możesz na wiele sposobów, ja to robię od dawna i nie pozbawiam swojego domostwa lodówki, jedynie korzystam z niej mądrze i oszczędniewinkp
          • msrp Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:02
            Co to jest toll?
            Nie widzę sensu w takich akcjach, bo na co dzień się prądu tyle zużywa, że raz w roku nie zamierzam się poświęcać.
            Nic dobrego nie robicie, a nie przepraszam, macie poczucie wspólnoty dla ,,dobra'' Ziemi tongue_out
            • kali_pso Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:08
              > Nie widzę sensu w takich akcjach, bo na co dzień się prądu tyle zużywa, że raz
              > w roku nie zamierzam się poświęcać.

Ano widzisz, dla ciebie to "poświęcenie"- ja się nie poświęcam, ja po prostu biorę udział w globalnej akcji, z którą się identyfikuję i tyle. Bez sensu ta gadka.
          • krapheika Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:16
            Ja siedze po ciemku i tak, bo nie lubie swiatla wieczorem, ale sensu wiekszego nie widze, bo czesc urzadzen pobiera na rozruch duzo wiecej energii niz gdyby caly czas byly wlaczone. Wylaczanie tylko swiatla na godzine jest smieszne..Moze zamiast robic cyrki pochwalcie sie jak wy oszczedzacie prad kazdego dnia, moze sie komus jakas rada spodoba.
            • kali_pso Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:27

A czym tutaj się chwalić? To normalność w cywilizowanym krajuwink

A zainteresowanych odsyłam do jakiegoś tryliona stron na ten temat w necie, zaś mega leniwym podpowiadam, np:

www.fundacjabos.pl/badz-ekologiczny-na-co-dzien
              • czarnaalineczka Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:42
                czytujac mistrza niecierpie takich tekstow big_grin
              • krapheika Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:45
                Buhaha tak jak myslalam, pierwsze zadanie o oszczedzaniu energii i oczywiscie mit zarowek energooszczednych jako najlepszychtongue_out rozumiem, ze ty w swym tez domu uzywasz takowych?
                • czarnaalineczka Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:48
                  o to mnie najbardziej interesuje
                  ile ci od zarowek łenergooszczednych dali w łape ludkom z wwf ze tak je reklamuja big_grin

inne glupoty z wymienionych pomine big_grin
                  • krapheika Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 21:04
                    Znasz moze partie zielonych, to wlasnie ci co tak postulowali za wprowadzeniem zarowek energooszczednych.Ostatnio byl program, bardzo madry redaktor spytal tych madrych z gory czy wiedza co sie dzieje z zarowkami energo juz zuzytymi.Nie wiedzielitongue_out a chyba powinni skoro tak postulowali i wlasnie w 2012 ostatnia zarowka szklana ma zniknac ze sprzedazy.
                    • czarnaalineczka Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 21:08

>Nie wiedzielitongue_out a chyba powinni skoro tak postulowali i wlasnie w 2012 ostatnia za
                      > rowka szklana ma zniknac ze sprzedazy.

ale tylko w łunii ?

czy sprowadzenie do Polski żarówi bedzie traktowane jak przemyt narkotykow ? big_grin
                      • krapheika Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 21:12
                        Nie wiem, ale bardzo mozliwe, zamierzam zrobic zapas w tym roku na pare lat, potem beda towarem deficytowym i pilnie poszukiwanym a nasi potomkowie beda nas klac w nieboglosytongue_out
                        • ceide.fields Ukraina 26.03.11, 22:36
                          Można kupić normalne żarówki do koloru i wyboru.

Przewóz przez granicę bezproblemowy.
                          • czarnaalineczka Re: Ukraina 26.03.11, 22:38
                            teraz
                            a co jak zaczna celnicy łapać po 2012 za przemyt wysoce nielegalnych żarówek ? big_grin
                            • ceide.fields Re: Ukraina 27.03.11, 12:01
                              Nie będą łapać, bo prywatne posiadanie i użytkowanie zwykłych tradycyjnych żarówek nie będzie nielegalne. Co innego sprzedaż.

A jeśli będzie, oznaczać to będzie koniec UE jako unii demokratycznych państw i jej przeistoczenie się w totalitarną biurokratyczną strukturę.
                • kali_pso Re: Godzina dla Ziemi 27.03.11, 09:50

Oczywiście, że używam.
                  Ale nie wszędzie, tylko tam, gdzie rzeczywiście są w stanie przynieść oszczędności- w łazience np. nie mam.
          • ceide.fields Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 22:33
            A co to jest "mądre i oszczędne" korzystanie z lodówki?
          • ylunia78 Re: Godzina dla Ziemi 27.03.11, 13:30
            kali_pso napisała: .
            > Oszczędzać energię na codzień możesz na wiele sposobów, ja to robię od dawna i
            > nie pozbawiam swojego domostwa lodówki, jedynie korzystam z niej mądrze i oszcz
            > ędniewinkp

A wytłumacz prosze jak to robisz z lodówką?Jezdem baaardzo ciekawawink
    • iwles przyklejone przez moderatora 26.03.11, 19:51

godzina dla Ziemi-bierzecie udział???
      lann-tana 26.03.11, 18:42
      Ja tak

-----
      Re: godzina dla Ziemi-bierzecie udział???
      kali_pso 26.03.11, 18:45

Ja też

-----
      Re: godzina dla Ziemi-bierzecie udział???
      truskawkowe_studio 26.03.11, 18:57
      nie, nie lubie takich uroczystosci

---
    • guderianka Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:03
      Nie czuję potrzeby, to dla mnie tak samo sztuczne jak przesyłanie sobie łańcuszków szczęścia tudzież zapalenie świeczek w oknie o danej godzinie. Na codzień staram się być eko poprzez oszczędzanie wody, energii elektrycznej, segregowanie smieci itp
    • freakwave Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:28
      a nie lepiej ememy nie meczyc mezusia o nowego ipada lub komoreczke?
      godzina dla ziemi to ekooszolomska glupota, elektrowni nikt nie zatrzyma, wytworzonej mocy nikt nie zmagazynuje, ostatecznie w powietrze pojdzie tyle samo CO2 co normalnie ale poczujecie sie lepiej, a tak naprawde warto zrezygnowac z nowego gadzecika ktorego jeszcze gozdzikowa nie ma w ramach tej bzdurnej akcji.
      • spicy_orange Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:47
        na onecie pisało wołami: na godzinę gasimy Onet! myślę sobie o cholera, jak to?

wchodzę do środka a tam: W sobotę, 26 marca, między 20:30 a 21:30 zostanie symbolicznie przygaszone tło na stronie głównej Onet.pl big_grin śmiech na sali

no nic, zaglądam tam teraz, patrzę, a tam granatowe tło-nic więcej. No faktycznie się przyłączyli na fest big_grin
        • msrp Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 20:50
          Teraz fanatyczki siedzą w ciemnościach egipskich big_grin
    • czarnaalineczka kali_pso 26.03.11, 20:50
      a ślad ekologiczny sobie liczyłas ? big_grin

ps dlaczego ludzie tak szastaja pojeciem ekologiczny ?
      • kali_pso Re: kali_pso 27.03.11, 09:54

Jasne, ale bez paranoi- z pewnych rzeczy z oczywistych względów zrezygnować nie mogę. Robię to, co mogę.
    • asia_i_p Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 21:19
      Gdzieś słyszałam, że zbiorowe akcje "wyłączmy wszystko" nie tylko nic nie dają, bo elektrownie nie zredukują w takim czasie produkcji mocy, ale mogą być wręcz niebezpieczne, kiedy nagle drastycznie spada odbiór tej mocy.
      Nie przepadam za akcjami, których twórcy myślą wyłącznie sercem i liczą, że to starczy, bo przecież powinno.
    • choinka.pl Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 21:20
      Mózgu mi jeszcze nie wyprano i branie udziału w idiotycznych "globalnych gestach" (he, he, he!) mnie nie podnieca. Może jakbym miała z 9 lat i wiedziała, że cała moja klasa bierze w tym udział to byłabym podekscytowana, a że podstawówkę mam za sobą to mnie taki pusty gest raczej śmieszy niz skłania do refleksji nt. "przyszłości planety" itp. głupot ekoterrorystów robiących niezła kasę na praniu mózgów.
    • ola Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 21:20

dokładnie w tym czasie kapałam, wycierałam, suszyłam i myłam zeby swoim dzieciom.
      Ekologia ekologią, ale nie umiem tego robić po ciemku.
      Poza tym ciężko byłoby mi wytłumaczyć maluchom, czemu godzine siedzimy po ciemku. Musiałabym chyba przez tę godzine walczyc z histerią (bo nie można włączyć Krecika na dobranoc) i strachem (roczne dzieci, kiedy nie śpia, nie lubia siedzieć godzinę po ciemku).
      Tak więc się nie przyłączam
    • marianna1970 Re: Godzina dla Ziemi 26.03.11, 21:30
      Właśnie zaświeciłam wszystkie światła w domu w ramach poparcia dla debilnych incjatyw ekologicznego lobby, kiedyś wmawiali nam bzdury o dziurach ozonowych teraz o globalnym ociepleniu nie dajmy się ogłupić miejmy swój rozum
    • anorektycznazdzira w żadnym razie 26.03.11, 22:21
      Wiesz co, ja akurat absolutnie nie.
      mam spore pojęcie o tzw ekologii, bardzo mi na sercu leży i studiowałam to poza moim głównym kierunkiem. Uważam "godzinę" za bardzo szkodliwą akcję ze względu na zakłócenia, jakie wprowadza w globalnej sieci energetycznej. Gwałtowne skoki poborów mocy w dół i potem w górę są dużo bardziej kosztowne dla środowiska niż jednolita produkcja. To już lepiej przejść się po chacie i powyłączać wszystkie "stendbaje" (do czego niniejszym wszystkich zachęcam) smile
    • mama303 Re: Godzina dla Ziemi 27.03.11, 09:52
      Ja organicznie nie znosze tego typu akcji i dlatego światło wyłaczyłam jak położyłam się spać i to na dłużej niz godzinę wink
    • franczii A co myslicie o roznicowaniu stawek za energie 27.03.11, 10:06
      w zaleznosci od pory dnia?
      Juz wyjasniam. Od poczatku tego roku u mnie wprowadzili stawki zroznicowane. Od w soboty, niedziele i swieta oraz w dni robocze od 19 do 8 rano stawki sa nizsze i wtedy powinno sie wlaczac pralke, zmywarke, zelazko itp. Poza tymi dniami i godzinami stawki sa duzo wyzsze. No i wlasnie w liscie wyjasniajacym powolali sie na ekologie. Jakos trudno mi uwierzyc, ze ta tansza energia jest tez bardziej eko. Moze ktos sie wie jak jest naprawde i mi to wylozy? tongue_out
    • nangaparbat3 Re: Godzina dla Ziemi 27.03.11, 10:08
      Przegapiłam, bo, wyznam szczerze, pomyliło mi się ze sprzątaniem - a do tego nie jestem pierwsza, nawet w najszczytniejszej sprawie.
      Zrobie sobie tę godzinę dzisiaj, solo smile
    • gabi683 Re: Godzina dla Ziemi 27.03.11, 10:14
      kali_pso napisała:

>
      >
      > .....przyłączacie się do akcji? Ja oczywiście -TAK...
      >

oczywiście od 5 lat
    • gagunia Re: Godzina dla Ziemi 27.03.11, 12:00
      Ja oczywiście nie, ponieważ jest to akcja nic nie wnosząca, a taki nagły spadek poboru mocy przynosi więcej szkody niż pożytku.
      Już lepiej niech ludzkość zrezygnuje z pajacowania na święta i oświetlania każdego krzaka w ogródku milionami lampek itp. Miesiąc bez tych świecidełek da więcej oszczędności niż bezsensowna godzinna akcja.
    • vibe-b Re: Godzina dla Ziemi 27.03.11, 14:32
      nie.
      nie lubie i nie robie niczego na pokaz. O Ziemie dbam jak moge na co dzien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka