Dodaj do ulubionych

Czym się różni Warszawa od innych dużych miast?

09.04.11, 13:26
Nie mam znajomych ani rodziny w stolicy. Byłam tam tylko raz w życiu. Sama mieszkam w innym dużym polskim mieście. Kontakty z Warszawiakami miałam zawsze nieprzyjemne. Choc fakt, nie było ich dużo. Ostatni raz Warszawiaka spotkałam rok temu na szkoleniu. Szkolenie w trakcie, prowadzący coś tam gada (muszę przyznać, ze całkiem ciekawie, choć temat wyjątkowo nudny) i nagle temu Warszawiakowi dzwoni telefon. Już pomijam, ze mógłby na szkoleniu ściszyć głos, albo w ogóle wyłączyć, ale myślałam, że może czeka na jakąś ważną wiadomość. A ten Pan zamiast wyjść i wtedy rozmawiać, odebrał tel i zaczął na swoim miejscu rozmawiać z żoną o tym co kupić do domu....spożywka!!! Szkolenie było dla 5 osób, każdy z nas słyszał o czym facet gada bo razem siedzielismy w pierwszym rzędzie. Praktycznie zaczął zagłuszać prowadzącego!! Jak dla mnie wiocha... nie Warszawa tongue_out
I tak za każdym razem, mam jakiegoś pecha do Warszawiaków.
Ktoś też napisał w jednym z wątków, że Wa-wa taka, modna i trendy, a jak już jedzie do Wrocka, too nie widzi takiej pogoni, zeby być ze wszystkim "na czasie" itd.
Powiedzcie mi, czym się różni stolica od innych dużych polskich miast? Tam jacyś kosmici mieszkają????????????? <- tak, tak, to to moje niezrównoważnie emocjonalne tongue_out
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 13:31
      Taaa, ja Ci nic nie odpowiem jako rodowita mieszkanka tego miasta bo mnie śmieszą tego typu ogólniki. Ale chętnie się rozsiądę przed komputerem i sobie poczytam kolejną bzdurną jatkętongue_out
    • pierwsze-wolne Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 13:33
      >Jak dla mnie wiocha... nie Warszawa tongue_out

No sama sobie odpowiedziałaś big_grin Opinię warszawiakom psują przyjezdni, którzy po dwóch dniach są bardziej warszawscy niż tubylcy - ale to chyba tak, jak wszędzie...
    • drinkit Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 13:54
      No różni się przede wszystkim tym, że jako stolica jest centrum politycznym, biznesowym, kulturalnym, medialnym czy jakim tam sobie wymyślisz. W tym sensie, że "nowinki" branżowe, przechodząc np. z innych krajów Europy, zaczynają się od Warszawy. Poza tym, na tle innych Polskich miast ma najbardziej metropoliczny charakter (tzn. na pierwszy rzut oka, bo po dokładniejszej obserwacji okazuje się że to pomieszanie nowoczesnych wysokościowców z bazarami).
      • drinkit Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 13:58
        A co do trendów modowych... Panuje globalizm, więc nowinki są równie chętnie chwytane przez mieszkańców innych dużych miast Polski, nie zauważyłam różnicy. Może w Wawie trochę więcej krawaciarzy i korpo-elegantek.
        • laminja Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 08:42
          z tą różnicą, że mieszkańcy innych miast mogą kupić nowe kolekcje ze sklepów sieciowych, które faktycznie w ostatnich latach otworzyły swoje sklepy w prawie wszystkich największych miastach.
      • naomi19 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 12:32

kulturalnym,

zawsze myślałam że to kraków. Ale co ja tam mogę wiedzieć, jam nie z Warszawy!
    • diabel.lancucki Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 13:58
      metro ma smile
      • mozyna Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 11:12
        Prawdziwe metro, na skale europejska. Jedna linia Mlociny - Kabaty smile Nie da sie zgubic, czy pomylic smile
        • diabel.lancucki Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 12:34
          Hehe, ale jakby nie patrzeć jedyne w Pl smile
        • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 13:22
          O wypraszam sobie, druga linia metra jest w budowie- pół metra już wybudowalitongue_out
          • mozyna Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 21:52
            Eeee, takie w budowie jeszcze sie nie liczy...smile
    • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 14:25
      Tym się różni od innych miast że Warszawiacy nie zakładają takich durnych wątków jak ten...
      Nie muszą się dowartościowywać i nie cierpią na kompleks prowincjonalny tongue_out
      • hanna26 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 14:52
        No fakt, warszawiacy jakoś nie muszą się dowartościowywać, narzekając głośno, jacy to "mieszkańcy stolycy są okropni, bo spotkałam takiego jednego i mówią wam, jaka to była wiocha". To raczej zabawne, że ktoś może mieć aż takie kompleksy. big_grin
      • gazeta_mi_placi Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 15:04
        Za to zakładają na forach temat (o dobry żłobek, fryzjera czy kosmetyczkę) nie pisząc o jakie miasto chodzi bo każdy "wie" że przecież Warszawa big_grin
        • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:02
          Jasne że wie przecież nikt z czytających nie ma wątpliwości o jakie miasto chodzi, nawet Ty to chwytasztongue_out
        • hanna26 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 18:31
          > Za to zakładają na forach temat (o dobry żłobek, fryzjera czy kosmetyczkę) nie
          > pisząc o jakie miasto chodzi bo każdy "wie" że przecież Warszawa big_grin

A po co mają pisać, skoro każdy wie, że chodzi o Warszawę?
          • naomi19 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 12:33
            > Za to zakładają na forach temat (o dobry żłobek, fryzjera czy kosmetyczkę) nie
            > pisząc o jakie miasto chodzi bo każdy "wie" że przecież Warszawa

A po co mają pisać, skoro każdy wie, że chodzi o Warszawę?

To jest dopiero wiocha!
            • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 13:20

> A po co mają pisać, skoro każdy wie, że chodzi o Warszawę?
              >
              >
              > To jest dopiero wiocha!

Jak się nie wie o jakie miasto chodzi?
              Nie przesadzaj aż tak surowa nie jestemtongue_out
              • naomi19 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 13:24
                dokładnie. Słuchaj, ja mam pytanie o ten nowy sklepik na mojej ulicy: nie napisze gdzie mieszkam, bo powinnaś się domyślić. Co sądzisz o tym sklepiku?
                • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 18:41
                  Chodzi Ci o ten koło pizzerii? Chyba o ten bo jakoś nie kojarzę nic innego nowegosmile
                  Jeśli tak to jest ok, już nabyłam kilka rzeczybig_grin
                  • naomi19 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 21:01
                    Ja też mam dobre zdanie, świetny sex shop smile
                    • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 21:12
                      big_grin z drugiej stronybig_grin
    • dentek_85 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 14:44
      Z mężem przeprowadziliśmy się do Warszawy 1,5 roku temu z Wrocławia. I niestety masz rację. Tutaj jest wiocha. Sąsiad sąsiadowi nie mówi dzień dobry, w sklepach zawsze słyszę tylko awantury, podobnie w restauracjach. No cholernie tęsknię do Wrocławia Wydaje mi się, ze własnie tam ludzie są na poziomie i też nie wiedzie im się najgorzej...eh... życie
      • adwarp Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:27
        a czemuż to przeniosłaś się z Wrocławia, gdzie ludzie na poziomie,którym nie wiedzie się najgorzej?
        • dentek_85 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 17:11
          a co Cię to obchodzi -czemu? bo tak wink
      • yenna_m Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:36
        i dlatego bronie sie przed wyprowadzka z Wro do Wawy smile
        nie lubie Warszawy - dla mnie za duza wink
        ale tez z tego powodu nie lubie Wro - tez za duzy, za glosny, wszyscy gdzies bez sensu sie spiesza, po prostu CZUC w powietrzu pospiech i... adrenaline

i teraz najwiekszy paradoks - chociaz nie lubie Wawy to... moich warszawskich znajomych bardzo lubie smile Fajni, normalni ludzie smile
        dziwne, prawda?
      • osa551 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:30
        >Tutaj jest wiocha.

Absolutnie się z Tobą zgadzam, w większości mieszkańcy Warszawy to przyjezdni w pierwszym pokoleniu, niestety to właśnie oni kreują tę wiochę. Jak byłam dzieckiem to na moim osiedlu (warszawskim) każdy każdemu mówił dzień dobry ...

w sklepa
        > ch zawsze słyszę tylko awantury, podobnie w restauracjach.

Wg ciebie uczestniczą w nich tylko osoby urodzone w Warszawie, czy jest szansa, że również "napływowi Warszawiacy"? Niestety zauważyłam, że kto krócej w stolicy tym większego pana struga, tak jak świeża Polonia w Chicago, która po 2 tygodniach chodzi do shopu na cornerze ...

No cholernie tęsknię
        > do Wrocławia Wydaje mi się, ze własnie tam ludzie są na poziomie i też nie wie
        > dzie im się najgorzej...

Wracaj dziewczyno czym prędzej!!! Wszyscy będą zadowoleni wink

Niestety muszę przyznać, że bardzo mnie wkurza jeśli "napływowi" (przepraszam za wyrażenie) zamiast się po prostu zamknąć, bo z jakiegoś powodu do Warszawy przyjechali (np. to miasto dało im pracę) - stroją fochy i narzekają jaka to Warszawa okropna. Ja naprawdę w Warszawie nikogo siłą nie trzymam, a przy takich komentarzach czuje się jakby do mnie do domu przyjechali goście na dłuższy czas, dostali dach nad głową i zaczęli narzekać jakie mam fatalne mieszkanie. Tak chamstwo i wieśniactwo w Warszawie się szerzy, ale ktoś to do tego miasta przywlókł, szczególnie w ciągu ostatnich 20 lat.....
        • dentek_85 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 22:42
          Po części masz rację. Doceniam Warszawę za jedno- za chleb wink
        • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 00:48
          Brawo osa sama bym lepiej tego nie ujęłasmile
      • laminja Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 08:49
        i mieszkacie pewnie wśród takich jak wy, czyli ludzi, którzy się przenieśli do Warszawy z mniejszych i większych miast, miasteczek, wiosek i wsi. Mieszkam w starej dzielnicy, gdzie jest niski procent mieszkańców napływowych i jest inaczej. Pamiętam też Warszawę sprzed masowego napływu mieszkańców i wierz mi było spokojniej, milej, kulturalniej, luźniej. Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci bardzo się zmieniło i niestety robi się coraz gorzej. Na dużych osiedlach widać to dobrze w weekendy kiedy przyjezdni zwijają się do domu. Nasi znajomi, którzy mieszkają tam "od zawsze" oddychają z ulgą.
    • sanciasancia Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 14:52
      Dla mnie Warszawa jest żywym trupem -
      • bi_scotti Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 15:02
        sanciasancia napisała:

> Miasto jest trudne, ale je kocham.

smile
        Jedyne za czym czasem zdarza mi sie jeszcze tesknic to spacer po Warszawie. Ja jestem takie "dziecko z piosenki" - saneczki na Dynasach, swoj dab w bielanskich lasach itd. Warszawa to punkt odniesienia do wszystkiego co sie liczy w zyciu ...
      • saprafik Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 15:08
        Ja nie jestem rodowitą warszawianką. Przyjechałam do stolicy 8 lat temu. Ludzie w bloku faktycznie nie mówią sobie dzień dobry, ale w garażu rejestracje głównie nie warszawskie, więc...
        Mnie się tu nawet podoba, choć za rodzinnym miastem tęsknię. Jeśli chodzi o pracę, to można znaleźć coś ciekawego i co ważniejsze można się rozwijać, zmieniać. W mojej rodzinnej Łodzi znajomi od 10 lat tkwią w tych samych instytucjach i narzekają, choć ogólnie źle im nie jest.
        Aha! Znam kilku bardzo kulturalnych warszawiaku i jednego zarozumiałego wrocławianina.
    • gazeta_mi_placi Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 15:03
      Mam podobne spostrzeżenia, warszawiaczka wyczuwam na kilometr, mają taki specyficzny, denerwujący innych ludzi sposób bycia.
    • halapta Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 15:16
      www.youtube.com/watch?v=Pd0ScofLTGw
      • heca7 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 15:21
        halapta napisała:

> www.youtube.com/watch?v=Pd0ScofLTGw
        No i ?????
    • ga-ti Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:01
      Ma metro big_grin
    • schere Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:14
      Krótkie, to krótkie ale jest metro.
      • hankam Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:16
        Metro jest cudowne!
    • q_fla Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:31
      Warszawa jest posiadaczką olbrzymiej i okropnej sztucznej palmy, która pasuje do tego miasta jak wół do karety. tongue_out
      --
      "Szkoła rodzenia - co tam się robi?
      (...)
      nauka pielegnacji i ubierania noworodka przyda mi sie! zapomnialam to raz a dwa mama to robila, potem maz".
      by lilka69 big_grin
      • angazetka Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 17:51
        Palma jest świetna - a że ty nie rozumiesz, dlaczego tam jest, to nie jest jej winą wink
      • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:13
        Warszawa jest posiadaczką olbrzymiej i okropnej sztucznej palmy, która pasuje d
        > o tego miasta jak wół do karety. tongue_out

Zazdrość przez Ciebie przemawiatongue_out
      • morgen_stern Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:16
        Chyba cię powaliło! Palma jest genialna smile
        • q_fla Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 23:06
          Nie powaliło mnie! Ilekroć ją pokazują w tv oboje z mężem ryczymy ze śmiechu, a raz zastanawialiśmy się kto był tak głupi, że wydał zgodę na to ustrojstwo. tongue_out
          • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 00:56
            mnie też śmieszy wiele rzeczy pokazywanych w TV, ale nie wypowiadam się na temat tego o czym nie mam zielonego pojęcia i nigdy na własne oczy nie widziałam.
            Czytając Twój tekst przed oczami stanęli mi sąsiedzi Kasi z Galimatias czyli Kogel Mogel II oni też owce wcześniej tylko w TV widzieli że o pudlu już nie wspomnę i też się śmieli. Tylko to prości ludzie bylitongue_out
            • q_fla Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 15:01
              > mnie też śmieszy wiele rzeczy pokazywanych w TV, ale nie wypowiadam się na tema
              > t tego o czym nie mam zielonego pojęcia i nigdy na własne oczy nie widziałam.

Skąd wiesz, czy nie widziałam? Widziałam i mam pojęcie, lecz nadal sądzę, że to mega kicz. Nie mam prawa tak sądzić? I w końcu - czy swoim komentarzem odbieram tobie prawo zachwycania się warszawską palmą? Nie, więc bądź łaskawa zejść ze mnie. tongue_out
              • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 18:43
                Fuj, ja wcale na Ciebie nie wlazłamtongue_out
                • q_fla Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 19:13
                  Wlazłaś, wlazłaś, w pewnym sensie...tongue_out
          • morgen_stern Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 10:18
            Śmiejcie się na zdrowie, bo takie właśnie palma ma wywoływać odczucia smile Ale wyśmiewać nie ma po co, zwłaszcza, kiedy się nie ma pojęcia, dlaczego ta palma wciąż tam stoi. Ignorancją naprawdę nie ma się co chwalić.
            Jest to cudowny symbol polskiego, abstrakcyjnego poczucia humoru, zawsze, kiedy przejeżdżam przez rondo de Gaulle'a uśmiecham się w duchu do siebie.

Btw uwielbiam określenia na patrole policji pod palmą: Policjanci z Miami albo Słoneczny Patrol smile
            • q_fla Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 15:05
              > Jest to cudowny symbol polskiego, abstrakcyjnego poczucia humoru, zawsze, kiedy
              > przejeżdżam przez rondo de Gaulle'a uśmiecham się w duchu do siebie.

Dla ciebie tak i masz prawo tak sądzić.
              Dla mnie niebotyczny kicz.

> iąż tam stoi. Ignorancją naprawdę nie ma się co chwalić.

Pacz pani, nie wiedziałam, że odmienne zdanie, czy też inne poczucie estetyki to ignorancja. tongue_out
            • dentek_85 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 21:26
              hehe
      • hankam Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:17
        Palma jest cudna!
      • leeloo2002 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 21:23
        A może by się tak trochę wysilić i poznać kontekst tej palmy?
        Palma stoi przy Alejach Jerozolimskich, nazwa pochodzi ona od istniejącego w XVIII wieku na zachód od obecnego pl. Zawiszy osiedla żydowskiego Nowa Jerozolima.
        Fakt, że jest odleciana ale przez to intrygująca
    • yenna_m Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:33
      stosunkowo dobre drogi ma (lepsze niz Wro)
    • adwarp Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:35
      ma zamek królewski
      • pade Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:47
        i pałac kulturytongue_out
      • edelstein Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:51
        Warszawa prosze panstwa jest dopiero na 84miejscu w rankingu na miasto w ktorym jest najlepsza jakosc zycia. Wyprzedza ja nawet Budapeszt i Wilno, tyle na temat tej wyzszosci miasta Warszawy nad innymi. I uwierzyc, ze moja rodzina z Warszawysmile czesc, ktora w niej pozostala to buce jakich malotongue_out Ja tam lubie Warszawe, ale mojego miasta nie przebijesmile
        • adwarp Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:59
          a ten ranking to skąd? i kto głosował?
          • edelstein Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 17:05
            www.gadu-gadu.pl/warszawa-w-tyle-za-europa-w-rankingu-jakosci-zycia
            Tam masz wszystkosmile no niestety Warszawa daleko za murzynami i daleko za moim miastembig_grin
          • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 00:58
            starsi bracia w wierzetongue_out
    • niebieski_lisek Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:45
      Myślę że w wawie są dużo większe możliwości - do dobrej pracy, zarobków i spędzania wolnego czasu. Moim zdaniem są też bardziej zadbane babki - szczuplejsze i ciekawiej ubrane.
    • inge.borga Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 16:56
      Chodzi o tak zwany czynnik ludzki? Kiedyś, na początku mojego zamieszkania w Warszawie (jestem napływowa z Krakowa) wydawało mi się, że Warszawiacy ogólnie potwierdzają stereotyp czyli są okropni, chamscy i zarozumiali. Teraz, po ponad 10 latach w Warszawie uważam, że są tacy sami jak reszta społeczeństwa. I mili i niemili, dobrze wychowani i chamscy, skromni i zarozumiali. W oczy rzucają się najbardziej Ci, którzy każdemu i w każdych, nawet najmniej stosownych okolicznościach opowiadają, że są z Warszawy. Zwykle to najświeższy napływ, któremu z bliżej nieokreślonych względów imponuje bycie ze stolicy.
      Co do mnie, sama dalej czuję się nie-Warszawianką, jak mam dzieciom opowiedzieć bajkę to odruchowo opowiadam o Smoku Wawelskim, królewnie Wandzie i hejnale mariackim ale skoro moje córki urodziły się już tutaj to dbam aby znały historię tego miasta, baśnie z nim związane, zabytki.
    • dziub_dziubasek Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 17:35
      Jedyni kosmici w warszawie to ci przyjezdni niestety. I wiochę w świecie warszawie też robią przyjezdni co za przeproszeniem dzien wczesniej za stodołę chodzili sr......
      • angazetka Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 17:52
        Nie trzeba być przyjezdnym, by być chamem - ładnie to udowodniłaś.
    • angazetka Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 17:49
      Rozumiem, że w innych miastach twoim zdaniem nie ma buraków, którzy nie wiedzą, jak się należy zachowywać?
      • zelaznakoza Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 18:50
        Warszawa to miasto przyjezdnych. Rodowitych warszawiaków jak na lekarstwo. Chamstwo,brak kultury przywożą ze sobą wieśniacy,którzy przyjechali z zapyziałych pipidów i uważają,że Pana Boga za nogi złapali. Nie wahają się robić świństw,kopać dołków pod bliźnimi,aby tylko otrzymać upragnione stanowisko,które pozwoli na zakupienie na 1000letni kredyt mieszkania w getcie,wypasionej bryki (również na kredyt) i umieszczenie rozwydrzonego potomka w jednym z prywatnych przedszkoli z obowiązkowym językiem chińskim.
        • angazetka Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 18:59
          Ciekawe, że nikogo takiego w życiu nie spotkałam. Ja to mam szczęście smile
        • sotto_voce Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 21:10
          Rodowici Warszawiacy często już w pierwszej rozmowie mówią nowym, że za chamstwo jest odpowiedzialna ludność napływowa. I jest to, moim zdaniem, w dużej mierze prawda. Ale takie wytłumaczenie, że to DLATEGO, że przyjechali z zapyziałych pipidów i słoma im z butów wyłazi jest błędne i niemiłe. Wszak część tych napływowych chamów przybyła z miast, które były metropoliami w czasach, kiedy w Warszawie się jeszcze krowy nie pasły. A ludzie ze wsi wcale nie są źle wychowani, wręcz przeciwnie. Wyjaśnienie, które mnie bardziej przekonuje jest takie, że młodzi ludzie przyjeżdżają i są zupełnie odcięci od swoich korzeni, przez co po pierwsze nie mają wsparcia (co zwiększa stres), a po drugie są bez kontroli (puszczają im hamulce).
          Ale jak dla mnie to dla Warszawy najbardziej charakterystyczne są zamknięte osiedla. I piękna palmasmile
          • laminja Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 09:03
            zgadzam się z tą opinią. Daleka jestem od tego, żeby mówić o słomie z butów itp. Ci ludzie przyjeżdżają z mniejszych i większych miejscowości, osiedlają się głównie na zamkniętych osiedlach - bo tam się czują bezpieczni. Rodowity warszawiak nie boi się miasta i ludzi, wie jak się po nim poruszać. Nie szuka osiedla, które w swoim obrębie zaspokoi wszystkie jego podstawowe potrzeby. Przyjezdni są onieśmieleni, często zagubieni, więc czasem starają się to maskować butą i chamstwem. Nie czują przywiązania i odpowiedzialności za miejsce, w którym mieszkają, bo wciąż za rodzinne uważają inne miasta. Tu nie spotkają raczej swoich znajomych, rodziny, rodziców, nauczycieli, więc na znacznie więcej mogą sobie pozwolić bez nadszarpnięcia reputacji wśród swoich.
    • hayet Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 18:42
      a ilu teraz prawdziwych warszawiakow w tej warszawie meiszka? skad wiesz, ze pan to byl warszawiak a nie po prostu w niej mieszka?
      wiesz kto u nas mieszka...co raz wiecej przyjezdnych, ktorym sloma z butow wylazi i na pytanie -skad jestes, odpowiadaja z warszawy, tyle, ze do warzawy im wiele brakuje. stac te wszystkei kretynskie opowiesci o wiesniakach warszawiakach..to po prostu zwykle wiesniaki zamieszkale tlyko i wylacznie w wawie.
      • angazetka Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 18:51
        Nastepna "prawdziwa" się znalazła. Słoma z butów wyłazi pewnej części populacji niezależnie od miejsca urodzenia.
        • dziub_dziubasek Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:17
          A Ciebie co tak boli na tym punkcie?
          wink
          • angazetka Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:18
            Stereotypy i ich prymitywizm. W obie strony.
            • dziub_dziubasek Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:20
              A ja Ci powiem, ze jedyne przejawy chamstwa i buractwa w Warszawie, z jakimi ja się spotykałam do tej pory (a mieszkam tu od urodzenia) miały miejsce własnie ze strony osób przyjezdnych, niestety. I dlatego mam takie a nie inne poglądy.
              • angazetka Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:23
                Każdego chama i buraka legitymujesz?
                • dziub_dziubasek Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:24
                  Nie, ale często można się zorientować skąd ktoś jest niekoniecznie w dowód zaglądając.
              • angazetka Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:30
                Wprawdzie nigdy nie wiązałam chamstwa z miejscem pochodzenia, ale specjalnie dla ciebie zrobiłam wyjątek. Największy cham, jakiego spotkałam w dorosłym życiu (niestety, musiałam go widywać regularnie przez pięć lat) jest warszawiakiem. Dwie osoby, które mnie bardzo skrzywdziły - warszawianki. Powinnam wyciągać jakieś wnioski?
                • dziub_dziubasek Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:31
                  To wyciągaj wnioski dla siebie, ja wyciągam swoje na podstawie własnych doświadczeń.
                  • el_jot Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:41
                    Jeżeli się urodziłaś w WArszawie, a twoim rodzice są naplywowi, to nie można o tobie powiedzieć, żeś rodowita WArszawianka.
                    • dziub_dziubasek Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:47
                      Nie tylko ja, ale i moi rodzice i dziadkowie ze wszystkich stron, a jesli sięgnać dalej to i pradziadkowie (na tyle udało się historię rodzinną odkopać) urodzili się w Warszawie. Nie jestem napływowa wink
                      • el_jot Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 21:57
                        dziub_dziubasek napisała:

Nie jestem napływowa wink
                        Faktsmile
                    • ira_07 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 20:18
                      A jak rodzice są urodzeni w Warszawie a dziadkowie napływowi? To rodzice nie są warszawiakami, a zatem ich dzieci też nie. A jak pradziadkowie są napływowi? Każdy warszawiak jest napływowy w którymś pokoleniu, od którego liczycie swoją rodowitośćtongue_out?
                • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 01:05
                  Po prostu w złym towarzystwie się obracasztongue_out
                  • hayet angazetka 10.04.11, 21:10
                    podobnie jak dziubasek, kilka pokolen wstecz jest made in warsaw wink
                    od kilku lat prowadze "obserwacje" no i najgorsi sa jesli chodzi o buractwo i chamstwo, przyjezdni z malych miasteczek typu "pod radomiem, plockiem" bo ludzie z innych duzych miast nie odbiegaja od normy.
                    jasne, ze i wsrod tzw. rodowitych warszawiakow sa mendy i chamy, ale to tez inny rodzaj chamstwa wink
                    wiem, ze mnie nie zrozumiesz, ale trudno...to nie jest tlylko i wylacznie moje zdanie, ale wszystkich moich znajomych,ktorzy sa rodowitymi warszawiakami z dziada pradziada

bardzo lubie jak ci "warszawiacy" podczas wszelkich swiat pakuja walizki i jada w swoje strony. pustki wtdy takie na osiedlu, ze az strach wink a gdy sie swieta koncza, wszyscy wracaja i rozpakowuja swoje tobolki typu kartofle z ojcowizny i inne poltusze wink nie zmyslam-wlasne obserwacje wink i to nie tylko na jednym osiedlu, ale na kilku. mieszkam na ursynowie, gdzie jest peeeelno przyjezdnych bo dla niektorcyh mieszkanie w tej dzielnicy to prestiz, nie mowiac o kabatach ;D wies tanczy i spiewa..niestety. na placu zabaw mozna sie roznych gwar i nalecialosci poduczyc wink a do tego malo kto placi podatki w wawie plus psioczy na kazdym kroku jaka ta warszawa obrzydliwa jest-nikt na sile nie trzyma
                    z reszta wyatarczy spojrzec na tablice rej. na parkingach czy w garazach
                    rodowici warszawiacy uciekaja z wlasnego miasta
                    • el_jot Re: angazetka 10.04.11, 21:15
                      Ja nie z Warszawy, ale mój mąż z dziada pradziada tak. Śmieszy mnie jak na Święta albo na groby jadą ci Warszawiacy w korku w kierunku Wyszkowasmile Pas obwodnicy do Wyszkowa - korek, pas do WArszawy - hulaj dusza, droga pusta.
                    • adsa_21 Re: angazetka 14.04.11, 08:30
                      hayet - ja też z Ursynowa, moje obserwacje są identycznesmile
    • aga.pier Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:25
      opisana sytuacja to daleko posunięte uproszczenie. nie bardzo rozumiem co ma zachowanie tego mężczyzny do Warszawy?
      • dziub_dziubasek Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 19:32
        No bo był z Warszawy to znaczy wszyscy z Warszawy tacy są...
        • aga.pier aha :-), n/t 09.04.11, 19:53
        • czar_bajry Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 01:08
          No bo był z Warszawy to znaczy wszyscy z Warszawy tacy są...

Źle, powinno być : no bo przyjechał z Warszawybig_grin
          • dziub_dziubasek Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 10.04.11, 09:30
            Racja!
    • hankam Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:13
      A ten Warszawiak skąd pochodził?
    • thea19 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:16
      a ja tam lubię Warszawę, pamiętam czasy komuny i kolejki w Wedlu po torcik i zapach czekolady. I parówki kupowane na Płudach i ruchome schody w domach centrum (strasznie się bałam, że mi stopy wciągnie). A jaka oranżada w torebce była dobra na dworcu gdańskim.... Teraz mam 3o lat i oranżady już nie ma ale za to insze różności są i też je lubię. I jestem taką trochę lokalną patriotką. Podoba mi się Wrocław i Trójmiasto ale tu mam dom, rodzinę, przyjaciół, pracę. A opinie o Warszawiakach to psuja napływowi - większość ze wschodniej Polski, wystarczy popatrzeć na rejestracje na nowych osiedlach.
      • aga_sama Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:29
        Ja jestem napływowa, od 13 lat w Warszawie.
        Lubię to miasto. Dopiero tu się odnalazłam, a wcześniej mieszkałam kilkanaście lat w małych miasteczkach na Dolnym Śląsku, 2 lata we Wrocławiu, pomieszkiwałam w Krakowie i Poznaniu.
        Warszawa jest fajna, bo duża, zróżnicowana, bardzo wielu ludzi, z jednej strony jest mniejsze ciśnienie na pozory, z drugiej łatwiej znaleźć ludzi, ktorzy mają pojechane misje, zainteresowania itp. Teraz, w dobie internetu można mieć z takimi freakami kontakt przez sieć, ale te 8 - 10 lat temu nie było to takie oczywiste.
        Kiedyś Jacek Kleyff mi powiedział, że on kocha Warszawę za przestrzeń, tereny zielone. I miał rację, tutaj oprócz grodzonych osiedli z blokiem na bloku są ogromne parki, nie tylko Łazienki, ale Powsin. Las Kabacki, Lasek Bielański itp.
        Komunikacja miejska jest dobrze rozwinięta, metro kocham miłością wielką smile
        Warszawa to centrum tego kraju, rownież kulturalne i biznesowe. Ja nie znalazłabym pracy takiej jak ostatnio gdziekolwiek indziej, mąż art director zarabiałby w każdym innym mieście połowę tego co tutaj i nie miałby szans na ciekawe projekty.
        A tu wcale nie jest tak drogo, mieszkania i usługi są drogie, ale ceny w lidlu czy biedronce chyba takie same.
        • kocianna Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:41
          Do Warszawy przyjechałam w 1996 roku ze średniego miasta, zakochałam się w mieście i... w warszawiaku (takim z dziada pradziada) i zostałam. Jednak - dziwna rzecz - o sobie powiem raczej, że jestem z Białołęki (dzielnica), niż z Warszawy. Z moskiewskiej perspektywy Warszawa jest wspaniała - niewielka, wygodna, komfortowa, wszędzie blisko, taksówki punktualne, korki do przeżycia... a przy tym wielkomiejska (w Rosji jest kilka wielkich miast - takich ponad milion mieszkańców - większość z nich to odpowiednik naszego Radomia czy Suwałk - główna ulica, trzy zabytki na krzyż, kilka fajnych knajp i blokowiska).

Byłam we wszystkich dużych miastach w Polsce - nie zauważyłam żadnych drastycznych różnic pomiędzy nimi. Ani jeśli chodzi o organizmy miejskie, ani jeśli chodzi o ludzi.
          • claudel6 Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 22:56
            mi się tez warszawa wydaje kompaktowa. do ogarnięcia. mozna sie po niej w razie potrzeby poruszac taksówkami i nie wydać na przejazd 1/4 pensji. bardzo to lubię jednak.
        • edelstein Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:42
          Mam wrazenie, ze Warszawiacy bardziej nie cierpia przyjezdnych niz Niemcy Turkowsmile Przynajmniej taki obraz sie wylania z wypowiedzi rodowitych warszawianek. Dokladnie ta sama buta przebija przez moja warszawska rodzinke, ktorych przodkowie nieodzalowani, bo w Warszawie rodzeni na Powazkach glebe uzyzniajatongue_out w sumie to i moje "przodki" sa, ale nie sikam w majtki z powodu rodzinnych koneksji dajacych mi przynaleznosc do stolycytongue_out
    • schere Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 20:45
      Nie zapominajmy o wymarzonym przez tysiące miejscu pracy: stacjach telewizyjnych.
      (lokalne to jednak nie to samowink)
      • bi_scotti Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 21:22
        A ja mysle, ze to jest wspaniale, ze W-wa ma tyle naplywowej ludnosci - dzieki temu nie ramoleje, wciaz sie rozwija, bo nowym ludziom najczesciej sie "chce". Oni przyjezdzaja do W-wy zeby sobie zmienic/poprawic zycie i robia wszystko zeby swoje marzenia spelnic. Dzieki temu i miasto jest jakby mlodsze, szybsze, zwawsze, ludzie bardziej elastyczni choc i pewnie bardziej spolaryzowani w pogladach, bardziej otwarci na zmiany. Chamstwo? Coz, to jest przypadlosc niezalezna od miejsca pochodzenia czy zamieszkania ALE nic nie jest wieczne - jesli czlowiek chce, to sie wychowa smile Mnie sie wydaje, ze czy rdzenni, czy naplywowi warszawiacy, i ci i ci, powinni sie cieszyc, ze sa nastepni, ktorzy chca przyjechac, zamieszkac, zainwestowac swoje pomysly, nadzieje i energie, i wielokrotnie rowniez nawo-narodzone uczucie do miasta. Gdyby tych "nowych" nie bylo, byloby moze i grzeczniej (???) ale o ilez bardziej ponuro i bez przyszlosci!
      • aga_sama Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 22:45
        Masz rację, lokalne stacje to nie to samo, telewizja to przedsięwzięcie wysokonakładowe. W lokalnych mediach nie ma takich pieniędzy, a co za tym idzie dostępu do materiałów, sprzętu, możliwości realizacji pomysłów.
    • misia_matysia Re: Czym się różni Warszawa od innych dużych mias 09.04.11, 21:43
      masz pecha po prostu. Buraka, chama itp można spotkać wszędzie - ludzi z Warszawy po prostu jest dużo. ja spotkałam się z różnymi i trudno byłoby mi takie wnioski wyciągnąć, że to miasto w którym się żyje ma wpływ na człowieka.
      ach i warszawa ma Pałac Prezydencki z wszelkimi atrakcjami, wszelkie możliwe protesty ale też starą pragę i wiele fajnych, klimatycznych miejsc - saska kępa, świetne parki, centrum kopernika i wiele innych atrakcji. możesz chodzić do kin na dobre filmy - nie koniecznie komercyjne albo spróbować przejażdżki autobusem pełnym kiboli tuż po meczu legii wink
      Mieszkam w Warszawie, nie jestem rodowitą Warszawianką - spotykam bardzo różnych ludzi. W większości jednak są to fajni ludzie ale ja jestem w ogóle pozytywnie nastawiona do świata i ludzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka