13.04.11, 21:35
Chociaż może nie a jednak, tylko znowu to samo:
wyborcza.biz/biznes/1,101562,9431062,Sieci_spozywcze_oszukuja_konsumentow_z_Europy_Srodkowej_.html
I co z takimi robić, no?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: A jednak 13.04.11, 22:48
      Ponoć to samo jest z proszkami do prania.
      No cóż, nieładna polityka tych koncenrów.
      • graue_zone Re: A jednak 14.04.11, 07:58
        Ale to już od dawna wiadomo. Kiedyś porównywałam dezodoranty w kulce, niby tej samej firmy, ten sam rodzaj, kupione w Niemczech, na Węgrzech i u nas. Różniły się znacznie jakością wykonania opakowania i nawet zapachem.
    • kropkacom Re: A jednak 14.04.11, 08:08
      Trzeba czytać te noo... opisy na produktach i wiedzieć, że czegoś nie dali lub dołożyli za dużo. Tak forumki w rozmowie o indyczku Gerbera dla niemowląt mówiły. big_grin
      • kropkacom Re: A jednak 14.04.11, 08:09
        A to sytuacja tożsama z tą z Gerberem - ciągle traktowani jesteśmy gorzej.
    • scarlett74 Re: A jednak 14.04.11, 10:16
      Dokładnie. Kupuję "chemię" u gościa który przywozi z Niemiec ,zupełnie inna jakość prania czy zmywania (nawet głupie kostki do zmywarki dają inna jakość zmywania, wierzyc sie nie chce).ostatnio Mąz przywiozł ciastka i róźne takie milki z Austrii, ja tych polskich nie jestem w stanie przełknąc, a tamte niebo w gębie.
      • kropkacom Re: A jednak 14.04.11, 10:22
        Z artykułu chyba wynikało, że Milki to wszędzie takie same.

Co prawda siostra z Irlandii przywozi czekolady Cadbury a potem czasami kupie u nas to faktycznie czuję różnicę. Zupełnie inna jakość.
        • alyeska Re: A jednak 14.04.11, 10:27
          Odnosnie czekolad Cadbury, te ktore produkowane sa na export ( czyli m.inn wysylane do Polski) maja dodawany jakis srodek zapobiegajacy topnieniu w transporcie. To zmienia smak.
          • jamesonwhiskey Re: A jednak 14.04.11, 14:47

www.cadbury.pl/
            zdaje sie ze fabryke czekolady maja w polsce wiec teoria o exporcie upada
      • jul-kaa Re: A jednak 14.04.11, 10:32
        scarlett74 napisała:
        > ostatnio Mąz przywiozł ciastka i róźne takie milki
        > z Austrii, ja tych polskich nie jestem w stanie przełknąc, a tamte niebo w gęb
        > ie.

"Pod lupę słowackich inspektorów poszły napoje Coca-Coli, czekolada Milka, pieprz i papryka Kontanyi oraz kawy Nescafé Gold, Jacobs Kronung i Tchibo Espresso, kupione w ośmiu państwach: w Polsce, Czechach, Słowacji, Bułgarii, Rumunii, Niemczech, Austrii oraz na Węgrzech. Co się okazało? Tylko czekolada Milka była taka sama w każdym kraju."

wink

• kocianna Re: A jednak 14.04.11, 12:41
          Ależ to ma jakieś swoje uzasadnienie.
          Np. kiedy mówimy o ubraniach - kolekcje różnią się w zależności od kraju, do którego są wysyłane. Powiedzmy, Rosjanki lubią złotą nitkę albo dżety, więc kolekcje "na Rosję" są modyfikowane.
          W przypadku niektórych produktów miejscowi są przyzwyczajeni do innego smaku. Więc te same danonki w jednym kraju są bardziej słodkie, a w innym - kwaśniejsze. Bo takie są smaczniejsze dla lokalnych konsumentów.
          W przypadku żywności dla dzieci - różne bywają np. zasady wprowadzania potraw. A niektóre smaki w ogóle nie są popularne - czy ktoś widział w Polsce kaszkę mleczno-gryczaną? A tu jest hitem nr 1. Produjuje ją wielki miedzynarodowy koncern, który także w Polsce jest jednym z liderów rynku.
          Nawet jeśli się wczytać w menu niektórych restauracji, np. Pizza Hut, to małym druczkiem jest napisane, że smak może się nieco różnić od pizzy np. angielskiej i jeśli życzą sobie angielską, to im ją rozmrożą. Bo... bo mąka jest inna, bo kurczaki są karmione inną paszą, bo skład nawozu do ziemniaków się różni.
        • scarlett74 Re: A jednak 14.04.11, 16:57
          A jednak moje kubki smakowe mówią mi że po polskiej milce chce mi sie po prostu rzy...wymiotować ,tak jest przesłodzona.
    • broceliande Jogurty i desery w kubeczkach. 14.04.11, 12:48
      Są w Polsce potwornie słodkie.
      Rozmawiają z kimś, kto pracuje w jogurtowej firmie i mówi, że jasne, Polacy muszą mieć słodkie, to wynika z badań rynku. No, ale dlaczego dla dzieci też tak przerażliwie słodzą.
      Bo dzieci lubią słodycze?
      Jak się zapyta dzieci, to powiedzą, że raczej tak...
    • nutka07 Re: A jednak 14.04.11, 13:21
      Sponsorem dzisiejszego artykulu jest producent czekolad Milka.
      Zapraszamy do zakupu naszych produktow tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka