owianka 13.04.11, 21:35 Chociaż może nie a jednak, tylko znowu to samo: wyborcza.biz/biznes/1,101562,9431062,Sieci_spozywcze_oszukuja_konsumentow_z_Europy_Srodkowej_.html I co z takimi robić, no? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: A jednak 13.04.11, 22:48 Ponoć to samo jest z proszkami do prania. No cóż, nieładna polityka tych koncenrów. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: A jednak 14.04.11, 07:58 Ale to już od dawna wiadomo. Kiedyś porównywałam dezodoranty w kulce, niby tej samej firmy, ten sam rodzaj, kupione w Niemczech, na Węgrzech i u nas. Różniły się znacznie jakością wykonania opakowania i nawet zapachem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: A jednak 14.04.11, 08:08 Trzeba czytać te noo... opisy na produktach i wiedzieć, że czegoś nie dali lub dołożyli za dużo. Tak forumki w rozmowie o indyczku Gerbera dla niemowląt mówiły. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: A jednak 14.04.11, 08:09 A to sytuacja tożsama z tą z Gerberem - ciągle traktowani jesteśmy gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: A jednak 14.04.11, 10:16 Dokładnie. Kupuję "chemię" u gościa który przywozi z Niemiec ,zupełnie inna jakość prania czy zmywania (nawet głupie kostki do zmywarki dają inna jakość zmywania, wierzyc sie nie chce).ostatnio Mąz przywiozł ciastka i róźne takie milki z Austrii, ja tych polskich nie jestem w stanie przełknąc, a tamte niebo w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: A jednak 14.04.11, 10:22 Z artykułu chyba wynikało, że Milki to wszędzie takie same. Co prawda siostra z Irlandii przywozi czekolady Cadbury a potem czasami kupie u nas to faktycznie czuję różnicę. Zupełnie inna jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
alyeska Re: A jednak 14.04.11, 10:27 Odnosnie czekolad Cadbury, te ktore produkowane sa na export ( czyli m.inn wysylane do Polski) maja dodawany jakis srodek zapobiegajacy topnieniu w transporcie. To zmienia smak. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: A jednak 14.04.11, 14:47 www.cadbury.pl/ zdaje sie ze fabryke czekolady maja w polsce wiec teoria o exporcie upada Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: A jednak 14.04.11, 10:32 scarlett74 napisała: > ostatnio Mąz przywiozł ciastka i róźne takie milki > z Austrii, ja tych polskich nie jestem w stanie przełknąc, a tamte niebo w gęb > ie. "Pod lupę słowackich inspektorów poszły napoje Coca-Coli, czekolada Milka, pieprz i papryka Kontanyi oraz kawy Nescafé Gold, Jacobs Kronung i Tchibo Espresso, kupione w ośmiu państwach: w Polsce, Czechach, Słowacji, Bułgarii, Rumunii, Niemczech, Austrii oraz na Węgrzech. Co się okazało? Tylko czekolada Milka była taka sama w każdym kraju." Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: A jednak 14.04.11, 12:41 Ależ to ma jakieś swoje uzasadnienie. Np. kiedy mówimy o ubraniach - kolekcje różnią się w zależności od kraju, do którego są wysyłane. Powiedzmy, Rosjanki lubią złotą nitkę albo dżety, więc kolekcje "na Rosję" są modyfikowane. W przypadku niektórych produktów miejscowi są przyzwyczajeni do innego smaku. Więc te same danonki w jednym kraju są bardziej słodkie, a w innym - kwaśniejsze. Bo takie są smaczniejsze dla lokalnych konsumentów. W przypadku żywności dla dzieci - różne bywają np. zasady wprowadzania potraw. A niektóre smaki w ogóle nie są popularne - czy ktoś widział w Polsce kaszkę mleczno-gryczaną? A tu jest hitem nr 1. Produjuje ją wielki miedzynarodowy koncern, który także w Polsce jest jednym z liderów rynku. Nawet jeśli się wczytać w menu niektórych restauracji, np. Pizza Hut, to małym druczkiem jest napisane, że smak może się nieco różnić od pizzy np. angielskiej i jeśli życzą sobie angielską, to im ją rozmrożą. Bo... bo mąka jest inna, bo kurczaki są karmione inną paszą, bo skład nawozu do ziemniaków się różni. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: A jednak 14.04.11, 16:57 A jednak moje kubki smakowe mówią mi że po polskiej milce chce mi sie po prostu rzy...wymiotować ,tak jest przesłodzona. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Jogurty i desery w kubeczkach. 14.04.11, 12:48 Są w Polsce potwornie słodkie. Rozmawiają z kimś, kto pracuje w jogurtowej firmie i mówi, że jasne, Polacy muszą mieć słodkie, to wynika z badań rynku. No, ale dlaczego dla dzieci też tak przerażliwie słodzą. Bo dzieci lubią słodycze? Jak się zapyta dzieci, to powiedzą, że raczej tak... Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: A jednak 14.04.11, 13:21 Sponsorem dzisiejszego artykulu jest producent czekolad Milka. Zapraszamy do zakupu naszych produktow Odpowiedz Link Zgłoś