Dodaj do ulubionych

adaptacje książek

26.04.11, 14:24
Kiedy ktoś pyta, co ma kupić mojemu dziecku w prezencie, zwykle proszę o książki. Dzięki temu poznałyśmy m.in. wspaniałą serię o Panu Kuleczce. Zaznaczam, że to raczej nie ma być Disney. Ale często dostajemy pięknie wydane, nieźle ilustrowane - straszne gnioty. Rozumiem, że darczyńca, często bezdzietny, nie ma ochoty stać w księgarni i CZYTAĆ to, co kupuje dla przedszkolaka. Ale KTO to, u diabła, wydaje i sprzedaje?

Beznadziejne przekłady (bez nazwiska tłumacza - może mu kazali zbeszcześcić tekst, kasę wziął, bo potrzebował, ale podpisać się nie chciał?), błędy ortogtaficzne, niechlujna edycja tekstu - rozumiem, tego na pierwszy rzut oka nie widać.

Ale jakim cudem na rynek trafiają skrócone, uproszczone, okaleczone wersje - a to pięknych baśni Andersena czy Perraulta, a to Plastusiowego pamiętnika, a to Robinsona Kruzoe czy Robina Hooda. Jak można Podróże Guliwera sprowadzić do 5 kartek B5, czcionka 16, ilustracje na pół strony, i sprzedawać to jako "opowiadania dla chłopców"?

Jak my mamy na takiej "literaturze" wychowywać nasze dzieci, wyrabiać im styl i wyczucie językowe?
Obserwuj wątek
    • undoo Re: adaptacje książek 26.04.11, 14:27
      Tez sie nad tym zastanawiam i boleje. Zalew chlamu.
      Na szczescie, sa tez fajne pozycje, tylko trzeba sie wysilic.
      • marghe_72 Re: adaptacje książek 26.04.11, 16:07
        undoo napisała:

> Tez sie nad tym zastanawiam i boleje. Zalew chlamu.
        > Na szczescie, sa tez fajne pozycje, tylko trzeba sie wysilic.
        Jak wyżej.
        Na szczęście jest w czym wybierać
    • broceliande Re: adaptacje książek 26.04.11, 14:30
      Oni dostają taki prikaz, że na przykład 20 słów na stronie. Ohyda.
      Ja mojemu dziecku nie czytam takiego badziewia. Ma normalnego Perraulta, normalnego Milne'a, normalnego Andersena.
      Aż fanatyzm.
      Z Guliwerem i Robin Hoodem poczekam, aż podrośnie.
      Zęby zaciskam, jak widzę, że o Pippi albo muszkieterach dowiaduje się zbajek tv u babci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka