echtom 29.04.11, 21:58 Jak juz o ślubach mowa - czytałyście? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9512724,Slub_stulecia_w_Warszawie.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thegimel Re: Ślub stulecia w Warszawie 29.04.11, 22:08 Mam nadzieję, że nagłośnienie sprawy pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ślub stulecia w Warszawie 29.04.11, 22:30 Pytam o to Andrzeja Zbrojskiego, kierownika praskiego wydziału USC. - Rozmawiałem z tą panią i nabrałem wątpliwości, czy jest zdolna świadomie podjąć decyzję o ślubie. Ciężko ją zrozumieć, jest niespokojna, podenerwowana - przekonuje. Kiedy zauważam, że Katarzynę rozumiałem bez większego problemu, nie dowierza. Dodaje, że gdy są wątpliwości, trzeba wystąpić do sądu. Przyznaje jednak, że zdarza mu się to pierwszy raz, a pracuje 30 lat, połączył związkiem małżeńskim 100 tys. par. - Wątpię, czy w Warszawie jest urzędnik, który odważyłby się udzielić ślubu pani Katarzynie - tłumaczy. Powołuje się też na dostarczoną przez narzeczonych opinię internisty, w której jest m.in. informacja, że Katarzyna Barszczewska korzystała kiedyś z pomocy psychiatry. Więc mają rację ludzie, którzy pójścia do psychiatry boja się bardziej niż ognia. A teraz ciekawa jestem, ile ematek będzie postulować sterylizację, uważając, że porażenie mózgowe jest dziedziczne i nie chcąc, by ewentualnym dzieciom pomagano z ich podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: Ślub stulecia w Warszawie 29.04.11, 22:53 To rzeczywiście ślub stulecia Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Ślub stulecia w Warszawie 30.04.11, 10:36 Czytałam, niestety. Mam nadzieję, że narobienie rabanu im pomoże i trochę niektórych uwrażliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Ślub stulecia w Warszawie 30.04.11, 12:10 Powinni dostac jeszcze odszkodowanie od panstwa,niech sie zglosza do Strassburga tam kazdy polski wiezien wywalczy kase.Im sie nalezy jak psu buda.Nie wiem czy nie powinno sie skierowac tych urzednikow do psychiatry, zgodnie z ich bardzo ynteligentnym rozumieniem prawa osoba niedoslyszac, mowiaca niewyraznie tez nie moze dostac slubu Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Ślub stulecia w Warszawie 30.04.11, 14:00 > Powinni dostac jeszcze odszkodowanie od panstwa,niech sie zglosza do Strassburga Generalnie nie lubię pieniactwa i wyciągania kasy, ale w tym przypadku od razu pomyślałam o odszkodowaniu. Fascynuje mnie, na jakiej podstawie prawnej urzędnik odmówił ślubu osobie pełnoletniej i zdolnej do czynności prawnych, odsyłając ją do sądu jak małolatę. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ślub stulecia w Warszawie 30.04.11, 15:58 Przepis, na który powołuje się kierownik USC, brzmi tak: "Nie może zawrzeć małżeństwa osoba dotknięta chorobą psychiczną albo niedorozwojem umysłowym. Jeżeli jednak stan zdrowia lub umysłu takiej osoby nie zagraża małżeństwu ani zdrowiu przyszłego potomstwa i jeżeli osoba ta nie została ubezwłasnowolniona całkowicie, sąd może jej zezwolić na zawarcie małżeństwa" (art. 12 par. 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego). Rzecz w tym, że przepis ten pochodzi jeszcze z przedwojnia, kiedy - jak tłumaczy prof. Wciórka - uważano, że urzędnik może rozstrzygać o losie osób chorych psychicznie. - Dziś takie podejście jest sprzeczne z konstytucją Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 pytanie 30.04.11, 12:30 Czy gdyby to byli pan z porażeniem mózgowym na wózku i o 10 lat młodsza pani - to też by odmówili? Idę o zakład, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś