Dodaj do ulubionych

nauka języka - od podstaw, samodzielnie

01.05.11, 20:25
Czy ktoś z Was nauczył się od podstaw, samodzielnie, w domu, bez żadnych lekcji, jakiegoś języka obcego? Da się? Może to być zabawne i przyjemne?
Obserwuj wątek
    • mozyna Re: nauka języka - od podstaw, samodzielnie 01.05.11, 20:33
      Tak. W ten sposob zaczynalam przygode z j. francuskim. Mnostwo slowek opanowalam w ten sposob, ogromna czesc gramatyki itp. Potem trzeba to podszlifowac na jakims kursie, by opanowac "na zywo" przede wszystkim konwersacje. Ale samodzielna nauka moze byc wielkim wstepem i ogromnym ulatwieniem do opanowania jezyka obcego.
      Tylko trzeba pamietac o systematycznosci!
    • drinkit Re: nauka języka - od podstaw, samodzielnie 01.05.11, 20:43
      Nie wiem czy to zabawne i przyjemne, ale z pewnością sprawdza się tylko do pewnego momentu. Później trzeba skonfrontować swoją wiedzę poprzez dialog z osobą znającą język, która potrafi wytłumaczyć pewne zagadnienia, etc. Pomijając takie drobne kwestie jak wymowa (żaden audio kurs tego nie załatwi), wyjątki, wariacje, etc. No i w pewnym momencie motywacja się skończy, gdy nie ma bata nad głową w postaci opłaconego kursu czy cotygodniowych spotkań z korepetytorem.
    • asia_i_p Re: nauka języka - od podstaw, samodzielnie 01.05.11, 22:29
      Ja się nauczyłam włoskiego, do poziomu wystarczającego, żeby nauczycielka podjęła się przygotowania mnie w pół roku do egzaminu na Uniwersytet im. Mickiewicza w Poznaniu.
      • jot.em.ka asia_i_p 01.05.11, 22:55
        Też właśnie myślę o włoskim, czy możesz napisać, jak to zrobiłaś? Z czego się uczyłaś, czy miałaś jakiś system godzin przeznaczony na naukę itd?
    • allija Re: nauka języka - od podstaw, samodzielnie 02.05.11, 00:17
      Kiedyś mozna było kupic ksiązki do samodzielnej nauki języka i oczywiscie, taki podręcznik jest zupełnie inaczej opracowany niż podręczniki do nauki z nauczycielem. Może są też i teraz do kupienia? Mnie taki podręcznik wystarczył żebym mogła po ok. półrocznej nauce w miarę swobodnie rozmawiać za granicą i oczywiscie rozumieć co mówią do mnie.
      Kiedys słyszałam taka opinię, że do samodzielnego opanowania języka wystarczy 15 minut nauki dziennie, za to codziennie. Oraz słuchanie języka na żywo np. w radio, trzeba wyszukać stację w tym języku.
    • zebra12 Re: nauka języka - od podstaw, samodzielnie 02.05.11, 08:00
      Ja też się tak kiedys uczyłam języka. W sumie było to przyjemne. Przerobiłam sobie cały podręcznik (dla dzieci smile) Potem musiałam zacząć mówić tym językiem i wyszło, że niewiele umiem smile
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: nauka języka - od podstaw, samodzielnie 02.05.11, 15:17
        asia i p mozesz podac ksiazki, strony itp, z kotrych korzystalas ?
    • jot.em.ka podbijam, może asia_i_p zajrzy ;) n/t 02.05.11, 22:40
    • pililipoppy Re: nauka języka - od podstaw, samodzielnie 06.07.11, 15:08
      Oto i moje doświadczenia z nauką języka. Jednak najpierw przez w sumie ok. 3 miesiące raz w tygodniu miałam zajęcia z nauczycielem: turkiye-tutkum.blogspot.com/

Zapraszam i pozdrawiam,
      Tutku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka