Dodaj do ulubionych

Oddam dziecko

11.05.11, 00:50
Czytałyście:
www.se.pl/wydarzenia/kraj/musze-oddac-dziecko-bo-jestem-biedna_184250.html
Jestem w szoku do czego może doprowadzić bieda, pewnie mnie zadziobiecie ale wg. mnie to dowód wielkiej miłości- oddać dziecko aby było mu lepiej...
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Oddam dziecko 11.05.11, 09:24
      Nie czytaj tyle "Superexpressu" wink
      Widziałam. Skrajna desperacja.
      • jszko222 Re: Oddam dziecko 11.05.11, 09:28
        Na pewno skrajna desperacja. Może tak jednak będzie dla tego dziecka najlepiej, ma szansę na ,,normalny'' dom.
        • kk345 Re: Oddam dziecko 11.05.11, 09:46
          > Na pewno skrajna desperacja. Może tak jednak będzie dla tego dziecka najlepiej,
          > ma szansę na ,,normalny'' dom.

Nie będzie miało "normalnego" domu, bo matka zakłada, ze będzie go odbierać, kiedy będzie miała pieniądze. Szuka więc rodziny, która wychowa, a raczej opłaci wychowanie jej dziecka, ale nie będzie miała do jej synka żadnych praw. Nigdy nie będzie wiadomo, kiedy matka zgłosi się po syna.

• naomi19 Re: Oddam dziecko 11.05.11, 23:15
            Dokładnie, ona szuka frajerów, którzy zapłaca za to, za co ona powinna zapłacić. A później dziecko, odchowane, miałoby wrócić do niej, niby z jakiej racji. Wtedy, gdy już będzie miało normalny dom? Znów miałoby do niej wracać? A jak znów zmieni zdanie i znów zamieści ogłoszenie, że odda wyrośnięte dziecko, ale za 8 lat chętnie przyjmie. Taka osoba powinna mieć odebrane prawa rodzicielskie, powinno iśc do normalnej rodziny jak najszybciej i miecszansę na rozwój, wykształcenie, spokojny dom. ie bogaty, a stabilny. Gdzie sytuacja finansowa nie będzie wyznacznikiem, czy chce mieć dziecko, czy już nie.
      • montechristo4 Re: Oddam dziecko 11.05.11, 09:33
        słuchałam dzisiaj rozmowy z dyrektorką MOPSu, pod którego opieką była ta dziewczyna. To nie było tak, że ona skrajnie nie miała pieniędzy, dostawała zasiłki; była też pod opieką psychologa.
        Bieda tak, bardzo współczuję tej dziewczynie, ale mam wrażenie też, że to trochę kupczenie dzieckiem. A co będzie jak za rok znowu nie będzie miała kasy?
      • czar_bajry Re: Oddam dziecko 11.05.11, 21:46
        Ale ja go lubię i kupuję codzienniesmile
    • adwarp Re: Oddam dziecko 11.05.11, 09:39
      raczej chwilowe załamanie i akt desperacjisad..., taki moment w którym człowiek robi coś czego w innym momencie by nie zrobiłsad

dzień wcześniej był ktoś z opieki, nic dziewczyna nie wspomniała,że chciałaby to dziecko oddać do adopcji, nie powiedziała też matce z którą mieszkasad

Problem, który nie podlega ocenie.
    • triss_merigold6 Re: Oddam dziecko 11.05.11, 09:45
      IMO skrajna chwilowa desperacja.
      BTW to piękny przyczynek do dyskusji na temat problemu ściągalności alimentów. Na matce na forach psy wieszają, że wyrodna, a dawca spermy jak nie płacił, tak nie płaci.
      • ylunia78 Re: Oddam dziecko 11.05.11, 09:50
        No właśnie,mojej znajomej facet zalega za"dopiero"3mce z alimentami,(bo nie ma-cyt.)ale w kopertę na komunie potrafił dać chrześniaczce 1000zł.uncertain
        • czar_bajry Re: Oddam dziecko 11.05.11, 21:52
          Zawsze mnie zastanawiało dlaczego na kasę z funduszu czeka się tyle czasu...
      • naomi19 Re: Oddam dziecko 11.05.11, 23:11
        IMO skrajna chwilowa desperacja.
        BTW to piękny przyczynek do dyskusji na temat problemu ściągalności alimentów. Na matce na forach psy wieszają, że wyrodna, a dawca spermy jak nie płacił, tak nie płaci.

Usprawiedliwiasz tego wrednego babsztyla?
        Bo dawca spermy nie płaci?
        To jest powód, by pozbyć się dziecka? Akt miłości?
        Matko boska czstochowska, trzymajcie mnie. J bym szła do domu samotnej matki , nie do mopsu a do pracy i czekała na kasę z FA.
        Nie oddawałabym dziecka, a samo takie ogłoszenie powinno być podstawą do odebrania jej dziecka, ta kobieta nie powinna mieć w ogóle dzieci!!!
        • osa551 Re: Oddam dziecko 12.05.11, 17:08
          J bym szła do domu samotnej matki ,
          > nie do mopsu a do pracy i czekała na kasę z FA.

naomi19 - z tego co obiło mi się o uszy (nie z mediów, ale z innych źródeł), jest to osoba nieprzystosowana społecznie, która nawet niespecjalnie wiedziała, że w jej okolicach jest dom samotnej matki i ona mogłaby się tam udać.

Ty masz rozwiązanie tego problemu od razu w swoich myślach, wiec istnieje duża szansa, że nigdy nie staniesz się bohaterką tego typu zdarzeń. Ale pani "bohaterka" raczej nie jest na Twoim poziomie rozwoju i to niestety musimy zrozumieć w momencie kiedy oceniamy jej postępowanie...
          • naomi19 Re: Oddam dziecko 12.05.11, 23:32
            jest to osoba nieprzystosowana społecznie, która nawet niespecjalnie wiedziała, że w jej okolicach jest dom samotnej matki i ona mogłaby się tam udać
            Czy to nie jest dowód na to, że dziecko nie powinno być przy niej? że dziecko (dzieci) prz niej będą zawsze nieszczęsliwe, bez domu, bez jedzenia, bez ubrań, bez podstawowych produktów? Bez poczucia bezpieczeństwa. Stała się wielka tragedia, że taka kobieta urodziła dziecko, bo to dziecko teraz cierpi, nie ma normalnej rodziny. Pomijając ojca, a raczej jego brak w całej tej sprawie, ale to nie on wywiesił takie makabryczne ogłoszenie, a o tym chyba mówimy.
            • osa551 Re: Oddam dziecko 13.05.11, 09:22
              Uważam, że odebranie dziecka matce, w przypadku gdy nie krzywdzi go ona ani fizycznie ani psychicznie i nie ma nałogów wykluczających opiekę - a jest po prostu biedna i nie potrafi zarobić - jest niedopuszczalne. Zresztą nie ma mądrych w tej kwestii.
              • naomi19 Re: Oddam dziecko 13.05.11, 19:23
                osa- jednym słowem wg Ciebie ta matka, ta kobieta jest wg Ciebie dobrą matka, tak?
                I wg Ciebie poradzi sobie z opieką na dzieckiem?
                Niestety, a może na szczęscie rodzinom żyjącym w skrajnej biedzie (nie mają na jedzenie, czynsz, ubrania NA NIC), a taką tu własnie mamy sytuację, dzieci się odbiera. Bo dziecko zasługuje na minimum, na to by zjeść, na to by mieć buty, by mieć na zeszyt. Pomoc omocą, ale państwo nie może robić wszystkiego za rodziców.
                • mamula_to_ja Re: Oddam dziecko 14.05.11, 09:56
                  Bieda nie jest przesłanką do odbierania dzieci.
                  Chcesz dzielić społeczeństwo na takie w którym biedni nie mają praw być rodzicami?
                  Dzielisz ludzi na lepszych i gorszych.
                  Dla dziecka zawsze najlepiej jest przy matce. Nawet najbiedniejszej.

Nie mówię tu o przemocy!
                  • naomi19 Re: Oddam dziecko 15.05.11, 09:21
                    Bieda nie jest przesłanką do odbierania dzieci
                    Skrajna bida oczywiście, że jest. I całe szczęście, chyba nie chciałabyś się wychowaywać w domu, w którym nie możesz zjeść, czy gdzie iść spać, bo nie ma domu, nie ma na wynajem.

Dzieje się tak z prostej przycyny- rodzice mają OBOWIĄZEK zapewnić swoim dzieciom pewne minimum, jakim jest jedzenie, dach nad głową (choćby to był domsamotnej matki), ubranie i spokojny kąt do snu czy nauki. Rodzice, którzynie są w stanie tego zrobić nie nadają się na rodziców. Takie prawa dzeciom gwarantuje polskie prawo, i całe szczęście, bo jak widzę w tym wątku wiele osób w naszym pięknym kraju tego nie rozumie, może uważają, że dzieci nie mają żadnych, nawet podstawowych praw, a jedynie prawa mają rodzice.
                    • mamula_to_ja Re: Oddam dziecko 15.05.11, 14:19
                      Nie wszystko jest czarno białe.
                      Czasem wyobraź sobie rodzice żyjący w skrajnej biedzie nie są rodzicami złymi.
                      Czasem są to osoby o mniejszym ilorazie inteligencji, mniej przystosowani.
                      Jednak i oni mają prawo mieć dzieci a te dzieci mają prawo wychowywać się w swojej rodzinie-nawet przy pomocy państwa.

Według Ciebie od razu powinno się im dzieci zabierać? Z urzędu? W imię tego że komuś się wydaje że tak trzeba?

Nie uważam że prawa mają tylko rodzice.Ale tak jak wspomniałam-to że nam się wydaje coś słuszne, niekoniecznie takim jest.
            • bez_seller Re: Oddam dziecko 14.05.11, 11:32
              Pomijając ojca, a raczej jego brak w całej tej sprawie, ale to ni
              > e on wywiesił takie makabryczne ogłoszenie, a o tym chyba mówimy.
              >
              • naomi19 Re: Oddam dziecko 14.05.11, 19:54
                Kupczenie dzieckiem, to wg Ciebie adopcja? Mylisz pojęcia.
                • mozna_tez_tak Re: Oddam dziecko 14.05.11, 23:03
                  naomi19 napisała:

> Kupczenie dzieckiem, to wg Ciebie adopcja? Mylisz pojęcia

Twoim nie kupczy. Zajmij sie swoim zyciem.
                  • naomi19 Re: Oddam dziecko 15.05.11, 09:23
                    Przecież to gwiazda telewizj, udziela wywiady, pokazuje dzieciaka, którego niedawno chciała się pozbyć, więc jej życie jest już zżyciem publicznym i dobrem narodowym. Mogę się więc o niej wypowiadać, jak mi się podoba.
                • bez_seller Re: Oddam dziecko 15.05.11, 14:09
                  naomi19 napisała:

> Kupczenie dzieckiem, to wg Ciebie adopcja? Mylisz pojęcia.

Ty nazywasz to kupczeniem, bo z jakiegos niepojetego powodu przypierniczylas sie do tej kobiety. Zazdroscisz? Sprzedaj swoje i wystap w telewizji.
        • czar_bajry Re: Oddam dziecko 12.05.11, 23:21
          naomi odpuść sobie tą krucjatę i tak na jej tle wypadasz rewelacyjnie jako matkatongue_out
          Dziewczyna sobie nie radzi to jeszcze nie powód aby ją linczować. Tak dawca spermy powinien bulić od samego początku.
          • naomi19 Re: Oddam dziecko 12.05.11, 23:37
            Tak, powinien bulić od samego początku, powinien być z dzieckiem pomimo rozstania z matką.
            A ona nie powinna była wywieszać takiego ogłoszenia. Obok "sprzedam pralkę" zawiesiła "oddam dziecko na jakiś czas". Czy bieda może być usprawiedliwieniem? Dostawała pieniądze z mopsu, miała jeszcze pozczekać na pieniądze z FA, miała opiekę psychologa. Czy to mało? Czy na pewno nikt jej nie poinformował, że jest dom samotnej matki, i że może podjąć pracę? Dziwne to wszystko i smutne, żal dzieciaka. To dziecko płaci cenę za nieporadnośc rodziców.
    • pruszynkaaa Re: Oddam dziecko 11.05.11, 23:25
      Tego zdarzenia nie zapomnę do końca życia:
      2 lata temu byłam w Indiach z przyjacielem.
      Wyjazd chylił się już ku końcowi, więc pałętaliśmy się z aparatami po mieście. Podbiegła do nas grupka dzieciaków ze slumsów (tam w zasadzie wszędzie były slumsy, więc nic dziwnego, obyliśmy się z tym widokiem przez miesiąc). Jak dzieciaki zobaczyły aparaty, to zaczęły pozować do zdjęć (turyści zwykle dają jakieś drobniaki za "pozowanie do fotek), wyciągnęliśmy więc te fotopstryki i zaczęliśmy robić. Z pokazywania gotowych fotek oczywiście masa frajdy smile. Daliśmy dzieciom jakieś rupie i chcieliśmy iść dalej. Nagle wybiega jakaś matka, chwytając dziecko (córeczkę, ok 3-4 lata), za rękę i ciągnie ją do mnie. Coś mówi podniesionym głosem, coś pokazuje... myślałam, że chce kasy... - dałam jej jeszcze troche drobniaków, ale odtrąciła moją ręke. Nie chciała. Zobaczyła mojego kolegę i do niego pobiegła. Powiedziałam mu, że robiłam jej córce zdjęcia, dałam kasę ale nie chce i nie wiem czego chce jeszcze... Niestety kobieta nie mówiła po angielsku, więc "olaliśmy" ją i zaczęliśmy iść dalej. Kobieta nie odstępowała nas na krok. Mnie zaczęła trochę ignorować - przyczepiła się do kolegi, pokazując na dziewczynkę - na jej ręce, na "talię", na zęby, twarz, włosy... . Kobiety za nic nie dało się odgonić. W końcu zaczęła przed nami klękać... wtedy już nie wiedzieliśmy co robić... a szła z nami już dobry kilometr.
      W końcu nas olśniło. Niemal w jednym momencie. Ona chciała nam tą dziewczynkę oddać. Pokazywała, że dziecko zdrowe (zęby), ładne - fakt, mocne włosy, że silna... Przyczepiła się do kolegi, bo w Indiach to facet decyduje o tak ważnych sprawach, więc ze mną nie miała interesu gadać. Coś tam człowiek słyszy o tych biednych dzieciach, coś tam czyta... ale po 10 min. zapomina. Jednak co innego jak się to na własnej skórze przeżyje (chociaż częściowo)
      Szok. Trwa do dziś. Wzmocnił się po urodzenia synka.
      Wróciliśmy do hotelu w milczeniu. W głowie chaos. Wiele przemyśleń. Jeszcze więcej pytań. Niewiele odpowiedzi.
    • anorektycznazdzira Re: Oddam dziecko 12.05.11, 08:00
      czar_bajry napisała:
      > Jestem w szoku do czego może doprowadzić bieda, pewnie mnie zadziobiecie ale wg
      > . mnie to dowód wielkiej miłości- oddać dziecko aby było mu lepiej...

DZIOB, DZIOB, DZIOB, DZIOOOOB...!!!@
      • czar_bajry Re: Oddam dziecko 15.05.11, 13:33
        > DZIOB, DZIOB, DZIOB, DZIOOOOB...!!!@

Ej oko mi zostawbig_grin
    • paskudek1 Re: Oddam dziecko 12.05.11, 16:56
      w telewizji był programik o tej kobiecie ale też się nie zająknęli nawet o tym gdzie tatuś i czemu nie płaci. Płacił jakiś czas ale potem przestał. Cóż, dziennikarze zwywiadowali mamusię dziecka, mamusię mamusi, panią z MOPSu ale o tatusiu zapomnieli.
      Owszem, matka mogłaby pójść do pracy tylko CO ma wtedy zrobić z dzieckiem dziewięciomiesięcznym?
      Pamiętam kilka lat temu był dłuuugaśny wątek jak kobieta w Częstochowie zrzekła się praw w szpitalu po urodzeniu bliźniaków. Ilez wtedy bluzgów poszło pod adresem tej matki, ile pomyj wylano. Ale jak mowa o antykoncepcji czy aborcji to "zawsze mozna oddać" takie są argumenty.
      • whitney85 Re: Oddam dziecko 12.05.11, 17:30
        Smutne to ale zawsze to matkę się rozlicza. Tatusiowie śpią spokojnie.
      • iza232 Re: Oddam dziecko 13.05.11, 20:10
        paskudek1 napisała:

. Owszem, matka mogłaby pójść do pracy tylko CO ma wtedy zrobić z dzieckiem dziew
        > ięciomiesięcznym?

żłobek? W takiej sytuacji można ją zwolnić z opłat, ale przynajmnije ma świadomośc, ze SAMA zarabia na siebiei dziecko a nie wyciąga od państwa.
        >
        • whitney85 Re: Oddam dziecko 14.05.11, 20:51
          Tylko 2% dzieci w Polandzie ma szansę na państwowy żłobek. Zazwyczaj nieprzypadkowych dzieci.
          • naomi19 Re: Oddam dziecko 15.05.11, 09:17
            Tak, dla dzieci wybranym min z takich właśnie rodzin. Moja córka nie dostała się do żłobka, dyrektorka żłobka pokazywała mi listy i zawsze są miejsca dla dzieci takich jak dziecko tej cwaniary naszej "bohatereczki", co to pozbyc się dzieciaka chciała, bo były partner powiedział, że spóźni się z alimentami, a mops wypłacił za mało wg niej, a ona chciała pieniądze teraz, natychmiast, bez ŻADNYCH PROCEDUR. Osoba młoda i zdrowa.
    • antekcwaniak Ta kobieta to patalogia !!! 12.05.11, 19:29
      Dawno powinna być wysterylizowana !!!
      Wydała na świat następnego człowieka obciążonego patologią !!!
      • morgen_stern Re: Ta kobieta to patalogia !!! 12.05.11, 20:30
        Czy ten mały kretyn zawsze tak musi wrzeszczeć?
      • zawszexyz Re: Ta kobieta to patalogia !!! 12.05.11, 20:35
        a ojciec powinien miec obcietego bo splodzil patologie, zapomniales dodac
        • naomi19 Re: Ta kobieta to patalogia !!! 12.05.11, 23:39
          Nie wiem czy tak drastyczne rozwiązania w niektórych przypadkach nie miałyby uzasadnienia. Dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn.
    • alabama8 Re: Oddam dziecko 13.05.11, 08:07
      Nie za bardzo kumam co by tej dziewczynie pomógł dom samotnej matki? Tam może i pomieszka, ale nie otrzyma pomocy w opiece nad dzieckiem kiedy będzie chciała iść do pracy. Do samotnej matki jest dla tych, które nie mają gdzie mieszkać. Do tego czas przebywania tam jest ograniczony - nie pamiętam jak długo - 3-6 miesięcy? A potem co? Na ulicę.
      Dziewczyna potrzebuje wsparcia w rozpoczęciu życia od nowa, znalezieniu żłobka dla dziecka, ściągnięciu alimentów, znalezieniu pracy. Tyle.
      • naomi19 Re: Oddam dziecko 13.05.11, 19:26
        alabama- ta kobieta nie zarabia, nie ma na nic, nawet na jedzenie dla dziecka. nie ma tym bardziej na czynsz czy opiekunkę. Idąc do domu samotnej matki ma zapewnioną opiekę nad dzieckiem, czyli może iśc do pracy! I dziwne masz te info, że o 3 mies wyrzucają z domu samotnej matki. Kobieta może tam przebywać do usamodzienienia się. Czy coś się zmieniło w tej kwestii?
        • whitney85 Re: Oddam dziecko 14.05.11, 20:54
          Ma tylko kilka miesięcy.
    • lipsmacker Re: Oddam dziecko 13.05.11, 08:31
      Akt milosci to by byl gdyby zyla w kraju nekanym wojna i wiedziala ze dziecko raczej nie przezyje - tak jak kobiety podczas wojny w wietnamie wciskajace dzieci zolniezom ewakuowanym helikopterami.

W Polsce moze nie ma najciekawszego rynku pracy ale jakis tam jest, i po spedzeniu tam 2 lat nie wierze ze dziewczyna nie moze znalezc JAKIEJS pracy, jaka by nie byla to chyba lepiej dziecko wychowywac skromnie niz je oddac. Nawet pelna adopcja odbija sie na psychice dziecka (nawet tak malego), a co dopiero taki 'odchowek' i zabranie spowrotem kiedys tam. Wylaczajac przypadki znecania sie nad dziecmi, dziecku ZAWSZE jest lepiej we wlasnej rodzinie, czy biedna czy bogata. Niestety jeszcze wiele czasu musi minac az panstwo polskie dojdzie do tego prostego fakut ze taniej jest wspomoc rodzine w takiej wlasnie sytuacji (poprzez np. zapewnienie matce kursow zawodowych a dziecku zlobka w trakcie jej nauki, pozniej pomoc w znalezieniu pracy) niz utrzymywanie dzieci w domach dziecka, o walorach spolecznych nie wspominajac.
      • triss_merigold6 Re: Oddam dziecko 13.05.11, 09:27
        Praca na ETAT + egzekwowane w terminie sensowne alimenty + żłobek dałyby dziewczynie jakąś szansę. Problem ze zgraniem tych 3 elementów.
        Celowo piszę praca na ETAT, bo w żłobku dzieci chorują regularnie i bardzo się przydaje możliwość korzystania ze zwolnień na dziecko.
        Jeszcze taki drobiazg.... niewiele jest żłobków przyjmujących dzieci poniżej roku życia.
        • naomi19 Re: Oddam dziecko 13.05.11, 19:28
          niewiele jest żłobków przyjmujących dzieci poniżej roku życia
          Tak?
          U mnie wszytskie albo od 4mż albo od 6.
          • pali-kotka Re: Oddam dziecko 14.05.11, 10:54
            Rozumiem, że "u Ciebie w żłobkach" stale sa wolne miejsca, z którymi nei wiadomo co robić i sądzisz że żłobki są w każdym miejscu kraju i w każdym jednym nie ma ponadnormatywnego obłożenia.
            Czy starałaś sie kiedykolwiek o miejsce w żłobku dla dziecka?
            Wiesz kiedy składa się podania?
            Być moze chodzi Ci o prywatny żłobek?
            • naomi19 Re: Oddam dziecko 14.05.11, 20:32
              Pomoc dla takiej kobiety to właśnie miejsce w żłobku!
              Zaiast dawać jej kasę, osobie młodej i zdrowej, należałoby dać jej wędkę, zapewnić żłobek (uwierz, że dla dzieci z takich rodzin sa miejsca) oraz umożliwić pracę zarobkową. Dać wędkę, nie rybę.
          • whitney85 Re: Oddam dziecko 14.05.11, 20:56
            A u mnie ponad połowa po skończeniu roku (Warszawa).
            • naomi19 Re: Oddam dziecko 15.05.11, 09:14
              Bo Warszawa jest beznadziejna smile Co to za żłobek od roku. To już za rok można iść w trybie wcześniejszym do przedkszola wink
    • naomi19 Re: Oddam dziecko 13.05.11, 19:29
      Dziś w Uwadze o 19:50 będzie o naszej "bohaterce".
      • naomi19 Re: Oddam dziecko 13.05.11, 20:00
        Oglądałyście?
        Co za cwaniara, wykorzystuje dziecko, traktuje je przedmiotowo.
        Dziennikarz pyta: co się stanie, jak nie będziesz zn ów miała pieniędzy, znów będziesz chciała oddać dziecko?
        A ona: Mam nadzieję, że taka sytuacja nie nastąpi, gdyż datki wpływają i będą wpływać.
        !!!!!!!!!!!!!!!!
        • deodyma Re: Oddam dziecko 13.05.11, 20:31
          widzialam o niej reportaz w UWADZE...
          z tego, co mowili, kobieta nie mieszka sama, tylko z matka i siostra.
          • edelstein Re: Oddam dziecko 13.05.11, 20:59
            Nie wiedzialam, ze tyle ematek popiera handel ludzmi. Bo to jest handel, ona daje im dzidzusia na jakis czas, a oni temu dzidziusiowi zapewniaja wikt i opierunek a mauska ma luz poki nie stanie na wlasnych nogach, patrzac na jej foto nie nastapi to szybko, albo i nie nastpi wcaleuncertain teraz z tego co pisze naomi (nie ogladalam reportazu)babsztyl dostal rybe i po nastepna wyciagnie reke jak ludzie zapomnatongue_out jak zwykle zamiast dac wedke, zaczeto od d... strony.Nic tylko rozwieszac takie ogloszenia i czekac na paczkiuncertain
            Biedna nie wiedziala jak sie zabezpieczacuncertain
            • paskudek1 Re: Oddam dziecko 14.05.11, 11:19
              nie, nie popieram handlu ludźmi ale jestem w stanie zrozumieć, ze ktoś może być mniej zaradny życiowo ode mnie. Wiem też, ze istnieją rodziny, które choć mieszkają dwa metry od siebie to jedno drugiemu oczy by wydłubało i zabiło za szklankę wody z kranu, więc argument że obok mieszka mama kobiety jest akurat małp przekonujący. Ja nie twierdzę, że pomysł na oddanie dziecka jest świetny, wręcz przeciwnie, jest ZŁY ale szlag mnie trafia jak przedstawia się takie historie i niemal na 100% wiesza psy na matce dziecka a o tatusiu nie mówi ani słowa poza "przestał płacić". Żaden dziennikarz nawet nie pokusił się o znalezienie drania, o zadanie podstawowych pytań w stylu "czy wie pan w jakich warunkach żyje pana dziecko? czy poczuwa się pan do odpowiedzialności? co jest pan w stanie zrobić aby jednak zapewnić byt swojemu dziecku?". Bo ja rozumiem że ktoś traci pracę ale nie rozumiem ze w sytuacji krytycznej NIE MA go przy dziecku. I tu jest pies pogrzebany.
              A że matka dziecka niezaradna życiowo i kompletnie pogubiona to inna bajka, ale podobno mamy jakiś system opiekuńczy? Szkoda tylko ze system ten nie obejmuje jakiś przymusowych kursów żeby podnieść trochę tą zaradność życiową.
            • bez_seller Re: Oddam dziecko 14.05.11, 11:42
              edelstein napisała:

> Nie wiedzialam, ze tyle ematek popiera handel ludzmi. Bo to jest handel, ona da
              > je im dzidzusia na jakis czas, a oni temu dzidziusiowi zapewniaja wikt i opieru
              > nek a mauska ma luz poki nie stanie na wlasnych nogach

Takim prukwom jak Ty, to sie nigdy nie dogodzi. Oddalaby na zawsze, to zaraz znajdziesz inny epitet ......suka, na ten przyklad. Zajmij sie babo swoimi sprawami.
              • edelstein Re: Oddam dziecko 14.05.11, 20:20
                Masz cos z glowa?
                • bez_seller Re: Oddam dziecko 15.05.11, 14:15
                  edelstein napisała:

> Masz cos z glowa?

Raczej z zoladkiem, jak czytam Twoje rzygowiny.
    • umeyo świetny sposób! 14.05.11, 09:23
      na wzruszenie ludzi. Ja potrzebuję jakieś 70 tysiaków na nowa kuchnię. Myślicie, ze jak wywieszę ogłoszenie, to datki też mi spłyną? Z tym, że ofiarodawcy nie będą mieli żadnych praw do tej kuchni ani nawet wstępu.
      • naomi19 Re: świetny sposób! 14.05.11, 19:55
        A co tam. To nie tylko pieniądze, ale też sława. Jej tekst w Uwadze mnie rozwalił. Dziennikarzowi zwoniącemu do niej na komórkę powiedziała, że dziś się już nie spotka, bo ma zawalone terminy smile
        • czar_bajry Re: świetny sposób! 15.05.11, 00:05
          Po obejrzeniu uwagi zmieniłam zdanie- to jakaś idiotka, chociaż nie to cwaniara z roszczeniową postawą. Psy wieszałyśmy na "dawcy spermy" a tu zonk, chłopu pensję później zapłacili i powiedział, że z alimentami się opóźni. Ona chce wszystko tu i teraz, zresztą sama powiedziała iż kasa płynie szerokim strumieniem.
          Kurcze coraz częściej dochodzę do wniosku że to świetny sposób na zarabianie kasy- biedna samotna mama...
          • naomi19 Re: świetny sposób! 15.05.11, 09:12
            sposób na zarabianie kasy- biedna samotna mama
            Oj tak.
            Bo jak mi nie dacie kasy teraz, już, natychmiast, to dziecko umrze z głodu.
            Taki szantaż to świetny sposób na zarabianie pieniędzy i znam takie mamuśki. I nie są one biedne.
            • aqua48 Re: świetny sposób! 15.05.11, 13:57
              Na dodatek cwaniara "samotna" mieszka z matką i siostrą, a ile jest naprawdę samotnych, nie z jednym, tylko z kilkorgiem dzieciaków, które sobie radzą, bo muszą. W MOPS - ie zdaje się znają ją dobrze od strony wymuszania. Dobrze, że pokazali taką naciągaczkę, szkoda, że ludzie się na te jej jęki nabrali i pieniądze dają.
            • annie_laurie_starr Re: świetny sposób! 15.05.11, 14:07
              Naomi - z postow wynika, ze jestes mloda i niedoswiadczona przez zycia, a o biedzie masz zero pojecia. To dobrze dla Ciebie i zyj sobie w tym kokonie. Ale moze powstrzymaj sie od oceny tej dziewczyny, bo nawet etyk Magdalena Sroda sie powstrzymala.

Dziewczyna napisala kartke w chwili desperacji. Tak naprawde nie chce oddac tego dziecka, tylko chce zeby jej ktos pomogl. Jak jej brakuja na mleko dla dziecka to nic dziwnego, ze dziala jak osoba w rozpaczy.

MOPS powinien bardziej sie postarac.
              • kumyko Re: świetny sposób! 15.05.11, 15:44
                annie_laurie_starr napisała:

> MOPS powinien bardziej sie postarac.

przepraszam że niby jak? MOPS POWINIEN SIĘ BARDZIEJ POSTARAĆ???? A niby czyje to dziecko i czyje życie MOPSU? MOPS jej zrobił to dziecko? Najwyraźniej wyznaje zasadę: Pan Bóg dał dzieci to da i NA dzieci. A że z naszych podatków to już mało istotne no nie? Ja na swoje dzieci sama zarabiam, nie łażę po MOPSAch.
                • annie_laurie_starr Re: świetny sposób! 15.05.11, 18:36
                  Sorki, ale MOPS jest od tego zaby zajmowac sie takimi przypadkami, a nie od tego zeby uprawiac sztuke dla sztuki. Jesli MOPS ma sie tym nie zajmowac to po co mamy w kraju MOPS. Jesli ta pani dostanie pomoc to nasze podatki nie wzrosna od tego nagle.

W ogole w PL to jest tak, ze panstwo niczym sie nie chce zajmowac.
                  Zdrowie - sektor prywatny sie rozbudowuje, a panstwowy zwija
                  Szkola - juz nie uczy, tylko rodzice maja uczyc lub dac dziecku na korki
                  Opieka spoleczna - jest po to zeby dawac miejsca pracy pracownikom socjalnym, a nie po to zeby pomagac
                  Jeszcze nam gaz lupkowy zaczna wydobowac i spieprza przyrode. Ja dziekuje.
            • bez_seller Re: świetny sposób! 15.05.11, 14:11
              naomi19 napisała:

> Taki szantaż to świetny sposób na zarabianie pieniędzy i znam takie mamuśki. I
              > nie są one biedne.

Za to Ty jestes biedna, oj bardzo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka