kosher_ninja
27.05.11, 20:56
Jestem właśnie pod wrażeniem kolejnego obejrzenia "Gry o tron", tym razem po przeczytaniu książki (genialna, właśnie czekam na następną część, a listonosz się nie spieszy, chlip). I tak się zastanawiam, jakie znam książki, które nie zostały sfilmowane lub zrobiono to nieudolnie, a ja bym z chęcią je na ekranie zobaczyła.
Na myśl przychodzi mi przede wszystkim "Całe zdanie nieboszczyka" Chmielewskiej. Wiem, ze to było w wersji rosyjskiej, ale w ogóle do mnie nie trafiło. Książka jest wg mnie jedna z najlepszych w jej karierze, ale czy to da się dobrze przełożyć na język filmu? Długo w to wątpiłam, aż zobaczyłam "Piekło pocztowe" Pratchetta. Pratchett wydawał mi się niemożliwy do udanej ekranizacji - a jednak się udało. I to z bardzo z naprawde dobrym skutkiem. A "Całe zdanie..." obfituje w takie zwroty akcji, że tylko wziąć i kręcić. Szkoda, że w Polsce to tylko durne komedie..
Druga książka (książki) to cykl o Nastii Strzeleckiej Suworowa. Czytałam to jakieś 15 lat temu, więc w sumie średnio to pamiętam, ale wciągało bardzo.