Dodaj do ulubionych

Ekranizacje jakich książek chciałybyście obejrzeć?

27.05.11, 20:56
Jestem właśnie pod wrażeniem kolejnego obejrzenia "Gry o tron", tym razem po przeczytaniu książki (genialna, właśnie czekam na następną część, a listonosz się nie spieszy, chlip). I tak się zastanawiam, jakie znam książki, które nie zostały sfilmowane lub zrobiono to nieudolnie, a ja bym z chęcią je na ekranie zobaczyła.

Na myśl przychodzi mi przede wszystkim "Całe zdanie nieboszczyka" Chmielewskiej. Wiem, ze to było w wersji rosyjskiej, ale w ogóle do mnie nie trafiło. Książka jest wg mnie jedna z najlepszych w jej karierze, ale czy to da się dobrze przełożyć na język filmu? Długo w to wątpiłam, aż zobaczyłam "Piekło pocztowe" Pratchetta. Pratchett wydawał mi się niemożliwy do udanej ekranizacji - a jednak się udało. I to z bardzo z naprawde dobrym skutkiem. A "Całe zdanie..." obfituje w takie zwroty akcji, że tylko wziąć i kręcić. Szkoda, że w Polsce to tylko durne komedie..

Druga książka (książki) to cykl o Nastii Strzeleckiej Suworowa. Czytałam to jakieś 15 lat temu, więc w sumie średnio to pamiętam, ale wciągało bardzo.
Obserwuj wątek
    • lukrecja34 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 21:10
      moja ukochana książka to "Król szczurów".zawsze chciałam obejrzeć ekranizację-i udało mi się smile Marlow był dokładnie taki jak sobie go wyobrażałam ale całość średnio mi się podobała..książka zdecydowanie lepsza.
    • thorgalla Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 21:14
      Podzielam zdanie na temat Gry o tron.Przeczytałam wszystkie dostępne części i czekam na ich realizację.Świetna ekranizacja ale upychanie 850 stron w 10 odcinkach to nie najlepszy pomysł.

Bardzo,bardzo bym się ucieszyła z ekranizacji Thorgala ale boję się,że zostałaby totalnie zrypana.
      • kawka74 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 21:30
        Bardzo,bardzo bym się ucieszyła z ekranizacji Thorgala ale boję się,że zostałab
        > y totalnie zrypana.

I zredukowana do efektownych bijatyk i dzikiego seksu.
        • thorgalla Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 09:42
          > I zredukowana do efektownych bijatyk i dzikiego seksu.
          Co do bijatyk nie miałbym nic przeciwko bo komiks obfituje w walki ale seksu to tam nie ma ale obawiam się,że możesz mieć rację.
          • kawka74 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 10:06
            No ba - Aaricia, Kriss de Valnor, ta małolata, przez którą spalili wioskę Thorgala (chyba tak to było). Da się zrobić.
    • vernot Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 21:24
      "Złego"
      Ale wg mojego wyobrażeniawink
      Ze względu na obfitość wątków musiałby to być serial, ale wolałabym całość, sama bym sobie na odcinki podzieliła.
      Widzę tam Braciaka, Karolaka (nie przepadam, ale widzę), Szyca, Lubosa, Topę ....
      Nie mam pomysłu na Martę.
    • kawka74 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 21:29
      Na myśl przychodzi mi przede wszystkim "Całe zdanie nieboszczyka" Chmielewskiej
      > . Wiem, ze to było w wersji rosyjskiej, ale w ogóle do mnie nie trafiło.

Ja się zastanawiam, czy któraś z książek Chmielewskiej w ogóle doczekała się dobrej adaptacji filmowej. Każda z ekranizacji to raczej wariacje na temat, niż przyzwoita ekranizacja. Ja rozumiem, że można zmieniać różne rzeczy (np. obie ekranizacje 'Nemesis' Christie, z Hickson i McEwan, są dobre, chociaż ta z McEwan mocno odbiega od powieściowego oryginału), ale w ekranizacjach książek Chmielewskiej zmiany są posunięte do absurdu i kompletnie ich nie rozumiem.
      • thorgalla Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 09:40
        Zapomniałam o Chmielewskiej.Te ekranizacje,które powstały to wołają o pomstę do nieba.No,może jedynie Kalina Jędrusik ratuje "Klina".
        Zwłaszcza "Wszystko czerwone".Duńczyka mówiącego staropolską polszczyzną i Białą Glistę wink
        • kosher_ninja Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 10:33
          Ktoś się pokusił o "Wszystko czerwone"??? O rany. Nie wiedziałam i nie wyobrażam sobie tego. Tak samo jak "Romansu wszechczasów". Nie wiem, jak to w ogóle można przenieść na ekran. Może gdyby kiedyś Bareja się za to wziął... Ale pewnie też nic by z tego nie wyszło.
          • thorgalla Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 11:02
            > Ktoś się pokusił o "Wszystko czerwone"???
            Nie,nie.To było tylko moje życzenie.
    • dziennik-niecodziennik Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 21:46
      najlepsze jest to że - pewnie jak kazda fanka danego pisarza - czytając książke zapewne masz przed oczami praktycznie wszystko - kto powinien kogo zagrac, jak dana scena powinna byc nakrecona, jakie ujęcie zastosować... i dlaczego np Ty czy ja mozemy to sobie wyobrazić, a filmowcy już mają z tym straaaaaszny problem? smile
      mam wizję dwóch seriali - z Jeżycjady i z Sagi o Ludziach Lodu.
      film - poproszę o PORZĄDNE "Ogniem i mieczem". Dorównujące kunsztem pozostałym dwóm częsciom...

• sarling Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 21:52
        mam wizję dwóch seriali - z Jeżycjady

200 lat temu był film ESD (eksperymentalny sygnał dobra). Obsada ok, ale beznadziejna Aniela Kowalik.

Zawsze marzyłam o ekranizacji Thorgalla, nawet sobie ze znajomymi w liceum ułożyliśmy obsadę, teraz już podstarzałą.
        • dziennik-niecodziennik Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 22:03
          hehe
          film był. jako przedziwny zlepek Kwiatu Kalafiora i Idy Sierpniowej o ile pamiętam smile
          była też Kłamczuchaa, całkiem wiernie zrobiona, ale niestety bez humoru i z porażającym aktorstwem.
        • thorgalla Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 09:43
          > Zawsze marzyłam o ekranizacji Thorgalla, nawet sobie ze znajomymi w liceum ułożyliśmy > obsadę, teraz już podstarzałą.
          Podziel się,proszę.Choć Thorgalem i Aaricią wink
          • kosher_ninja Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 10:41
            Czasami padało jakieś info w mediach, że zamierzają kręcić. I raz było to chyba z okazji 1 kwietnia.
            film.wp.pl/id,104722,title,Ekranizacja-Thorgala-od-tworcy-Pitbulla,wiadomosc.html?ticaid=1c622
            Tu akurat piszą o clivie owenie. Przyznam, że takim Thorgalem bym nie pogardziła.
            A tu inne propozycje:
            esensja.blox.pl/2008/12/Thorgal-na-ekrany.html
            Chociaż w przypadkach ekranizacji to ja jednak wolę mało znane twarze, tak jak w LOTR.
      • mamaemmy Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 08:26
        dziennik-niecodziennik napisała:

> mam wizję dwóch seriali - z Jeżycjady i z Sagi o Ludziach Lodu.

o to to!smile
    • morgen_stern Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 21:50
      "Klaudynę" Colette, choć obawiam się, że moja wypieszczana przez lata wizja tytułowej bohaterki może zostać zgwałcona (np. oralnie) przez aktorkę filmową tongue_out
      • jszko222 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 22:06
        ,,Bezsenność'' Kinga, ale to nierealne.
        • default Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 10:17
          jszko222 napisała:

> ,,Bezsenność'' Kinga, ale to nierealne.

Dlaczego ? Kinga akurat to filmują prawie wszystko, nieomal "z automatu" smile Inna rzecz, że rzadko która ekranizacja choćby ociera się o to, co w prozie Kinga najlepsze. Dobre jest "Lśnienie" (ale to stare, z Nicholsonem), Misery, Ciało (chyba z innym tytułem - "Bądź przy mnie" ?), Zielona mila, Skazani na Shawshank. Może jeszcze Dolores daje radę. Reszta - chłam. Taki Smętarz dla zwierzaków albo Dzieci kukurydzy to kompletna porażka.
      • thegimel Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 22:51
        Ekranizacja Klaudyny ponoć była, ale tak jak piszesz, została zgwałcona. Moja mama kiedyś widziała. Ponoć aktorka grająca Rezi przypominała Teresę Orlovsky.
        • morgen_stern Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 09:14
          Nie rób jaj... Przecież to była blondynka o delikatnej urodzie... Ciekawe, jaki byłby film, który nie doszedł do skutku, podczas którego zginęła aktorka Marie Trintignant (z winy wokalisty Noir Desir swoją drogą), z tym, że to chyba nie była stricte Klaudyna, a serial o Colette.
    • mruwa9 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 27.05.11, 22:33
      Hobbita, ale z konsekwetnie obsadzonymi rolami , wzgledem LOTR (ci sami aktorzy w tych samych rolach w Hobbicie i LOTR).
      Juz sie ukazala ekranizacja ksiazki Susanny Alakoski "Svinalängorna" (nie kazcie mi tego tlumaczyc), ponoc rewelacyjna, z Noomi Rapace ( tora grala Lisbeth Salander w Millenium) w roli glownej. Niestety, film szybko zniknal z kin, czekam na DVD albo emisje w tv, bo ksiazka byla swietna.
      "Reguly tloczni win" ("The Cider House Rules", rezyseria Lasse Hallström, w rolach glownych Tobey MacGuire i Michael Caine) - ekranizacja IMHO duzo lepsza, niz sama ksiazka
      • aga_sama Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 00:48
        Bardzo chciałabym zobaczyć ekranizację 2 pozostałych części Złotego kompasu philippa pullmana. Niestety, to wielkie i drogie przedsięwzięcie s-f, a pierwsza częć chyba nie okazała się sukcesem finansowym.
        Czekam na wersję filmową "Amerykańskich bogów' Gaimana. autor sprzedał prawa i na wersję filmową i na serial (HBO).

A najlepsza ekranizacja to bez wątpienia autostopem przez galaktykę smile
        • kawka74 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 07:59
          napisała:

> Bardzo chciałabym zobaczyć ekranizację 2 pozostałych części Złotego kompasu phi
          > lippa pullmana.

Chyba nic z tego uncertain
        • martishia7 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 19:50
          > Czekam na wersję filmową "Amerykańskich bogów' Gaimana. autor sprzedał prawa i
          > na wersję filmową i na serial (HBO).
          >

Nie wiedziałam. Miło. Ja czekam na "Księgę cmentarną".
      • methinks Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 22:33
        ???
        Przeciez Jackson ekranizuje wlasnie Hobbita i poza Bilbo (Ian Holm mimo calego swojego kunsztu nie stanie sie nagle kilkadziesta lat mlodszy) wiekszosc postaci graja ci sami aktorzy: www.imdb.com/title/tt0903624/
    • szyszunia11 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 01:00
      może "nicky cruz opowiada"
    • asia_i_p Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 01:16
      "Tajemnej historii" Donny Tart. Niestety Peter O'Toole, którego widziałabym w roli Juliana, jest już za stary.
    • demarta Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 01:18
      "malowany ptak". i albo kosiński powstałby z martwych, albo nieznany dotąd prawdziwy autor dałby nam znać, co o tym myśli...
      • bi_scotti Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 02:31
        Hans Habe - "Off limits"
        Heinrich Boll - "Opiekuncze oblezenie"
        Kryminaly Peter'a Robinson'a ale to MUSIELIBY zrobic Brytyjczycy tak jak wysmienicie zaadaptowali kryminaly P.D. James
        • kosher_ninja Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 10:49
          Brytyjczycy potrafią dokonać cudów, jeśli chodzi o robienie filmów z książek. Wspomniane przeze mnie "Piekło pocztowe" Pratchetta jest naprawdę rewelacyjne. Nie mogło mieć ogromnego budżetu, bo to film telewizyjny, i chociaż pewnie wykonaniem odbiega od wysokobudżetowych produkcji, to ja tego nie czułam. Wręcz przeciwnie - tworzyło to właśnie takie pratchettowski klimat. Marzę o brytyjskim Harrym Potterze, chociaż pewnie się nie doczekam nigdy. Wersja brytyjsko-amerykańska jest dla mnie niestrawna i nie czuję w niej zupełnie ducha powieści.

A już wszelkie kryminały to tylko w wersji brytyjskiej, tak jak genialne "Morderstwa w Midsomer"
          • lelija05 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 10:16
            Nie wiem jakiej produkcji jest Blask Fantastyczny, ale mnie rozczarował. Książka mnie bardzo śmieszy, a film jest drętwy. No i Rincewind nie odpowiadał moim wyobrażeniom, ale to już moje własne prywatne odczucia smile
    • klubgogo Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 07:38
      Pamiętam jak kilkanaście lat temu czytałam Władcę pierścieni i zamarzyłam o ekranizacji. NIe rozczarowałam się wcale filmem, który pojawił się wkrótce.
    • ola Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 10:32
      Czekam juz kilka lat na ekranizację choć jednej części przygód Mocka. Podbno kręcą "Śmierć w Breslau", ale słyszę już o tym sto lat a premiery nie widać...
    • paskudek1 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 19:28
      no to powiem, że "całe zdanie nieboszczyka" Chmielewskiej się w wersji rosyjskiej podobało, położył to nasz, kochany, polski dubbing. Podobno jesteśmy nieźli w dubbingu ale to nie wyszło nikomu. A i ta ekranizacja nie obyła się bez jakichś dziwnych wstawek pomysłu reżysera.
      Nie wiem jak z "Wszystko czerwone" ale majaczy mi się że Rosjanie i za to się wzięli.
      Generalnie nie lubię ekranizacji ulubionych lektur bo zawsze ktoś coś skopie. Wyjątkiem jest "Nad Niemnem" serial "Duma i uprzedzenie"
    • claudel6 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 28.05.11, 22:56
      "Piaskowa góra" i "Chmurdalia" Joanny Bator
    • aniula155 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 16:48
      Nancy Kress "Hiszpańscy żebracy"
    • mruwa9 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 19:58
      eee.... IMHO bez zachwytu (ksiazki)
      • claudel6 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 20:15
        dla mnie to jest najlepsza proza polska ostatniej pięciolatki.
    • claudel6 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 20:16
      to by musiał sfilmowac geniusz. ale czasem się udaje zrobić wybitny film z wybitnej prozy (vide Ziemia Obiecana)
      • monikate [...] 29.05.11, 20:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • claudel6 Re: Claudel 30.05.11, 10:22
          Nie czytałam, poszukam. Mam z kilkoma koleżankami mały fanklub Joanny Bator smile I nie tylko koleżankami – moja mama np. jest fanką „Japońskiego wachlarza”.
          • ola Re: Claudel 30.05.11, 12:49
            Ja też jestem fanką Bator. Ale nie wierzę, że jakikolwiek polski reżyster mógłby zrobić z nich dobry film.
    • gku25 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 20:18
      Wiedźmin. Ale nie opowiadania a cała saga. Ale raczej się nie doczekam.
      • hellulah Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 20:38
        Też saga Wiedźmińska. Ale błagam, nie u nas.... tylko tak na poziomie, na takim prawdziwym poziomie i scenariusza (nadal nie pojmuję, jak taki samograj, bo przecież Sapkowski bardzo filmowo pisał, można aż tak dogłębnie spartolić), i gry aktorskiej, i efektów specjalnych... chlip, chlip...
      • lelija05 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 10:19
        O tak, ale reżyserem powinien być P. Jackson, żeby nie wyszła taka żenada jak w przypadku opowiadań.
        Zamachowski jako Jaskier... Mój Boże, przecie to był półelf z blond lokami. No ale to tylko taki szczegół, nie chce mi się rozpisywać o reszcie, kto czytał, a potem widział, to wie.
    • freakwave Poradnika slusarza :) 29.05.11, 20:36
      jak mnie rozwalaja takie watki :d
      • kasia191273 'Lubiewo' n/t 29.05.11, 20:39

• broceliande Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 21:36
      Wielu, wielu książek, ale musiałabym wybierać aktorów lub urządzać castingi.
      Na wiedźmina zawsze mi pasował Rutger Hauer.
      Pratchett - do autorki wątku - to mi się jawi jak te rysunki na okładkach, niemożliwebig_grin
      Gaiman to chyba cały, kocham "Chłopaków".
      • kosher_ninja Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 22:16
        > Pratchett - do autorki wątku - to mi się jawi jak te rysunki na okładkach, niem
        > ożliwebig_grin

www.youtube.com/watch?v=x1FT_sTgX7A
        smile
        • broceliande Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 09:22
          No, ale to nie takie rysunkowe.
          Już oglądałam i wolę poczytaćsmile
    • czar_bajry Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 29.05.11, 22:06
      Na myśl przychodzi mi przede wszystkim "Całe zdanie nieboszczyka" Chmielewskiej
      > . Wiem, ze to było w wersji rosyjskiej, ale w ogóle do mnie nie trafiło. Książk
      > a jest wg mnie jedna z najlepszych w jej karierze, ale czy to da się dobrze prz
      > ełożyć na język filmu? Długo w to wątpiłam, aż zobaczyłam "Piekło pocztowe" Pra
      > tchetta. Pratchett wydawał mi się niemożliwy do udanej ekranizacji - a jednak s
      > ię udało. I to z bardzo z naprawde dobrym skutkiem. A "Całe zdanie..." obfituje
      > w takie zwroty akcji, że tylko wziąć i kręcić. Szkoda, że w Polsce to tylko du
      > rne komedie..

Tak, tak, takbig_grin
      Zresztą ja całą Chmielewską chętnie bym obejrzałabig_grin
    • feel_good_inc Chętnie obejrzałbym coś z polskiej fantastyki 29.05.11, 22:57
      Bo w czym jak w czym, ale w pisarstwie SF jesteśmy w ścisłej światowej czołówce. Niestety, mało co jest na świecie znane (chyba tylko Wiedźminowi udało się do głównego nurtu przebić dzięki grom), a polskie ekranizacje ze względu na niskie budżety i tragicznie małe zasoby aktorów z prawdziwego zdarzenia jest to raczej mało realne.
      Taka Autobahn nach Poznań to jest przecież świetna pozycja na letniego blockbustera. Sensownie zrealizowana saga wiedźmińska położyłaby na łopatki Grę o Tron. Achaja czy Toy Wars Ziemiańskiego też stanowiły by kanwę niezłego serialu. Pomarzyć można...
      • broceliande Re: Chętnie obejrzałbym coś z polskiej fantastyki 30.05.11, 10:13
        Ale to nie SF, myślałam, że Lem...
        • feel_good_inc Re: Chętnie obejrzałbym coś z polskiej fantastyki 30.05.11, 12:53
          broceliande napisała:
          > Ale to nie SF, myślałam, że Lem...

Jest fantastyka i fantastyka. Kategorii twardego SciFi spełnia niewiele pozycji. Do tego u nas prawie nie ma "klasycznego" rozgraniczenia na SF i fantasy.
      • mona_mayfair Re: Chętnie obejrzałbym coś z polskiej fantastyki 30.05.11, 12:56
        Achaja to raczej fantasy, niż SFwink Toy wars właśnie czeka na półce, więc sie jeszcze nie wypowiemwink
    • f_jak_frustratka Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 10:09
      Toksymii. Podobno się już kręci.
      Poza tym chciałabym obejrzeć dramat na podstawie którejś z książek Axelsson. Takie oszczędne szwedzkie kino.
    • sadosia75 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 10:15
      Saga o Ludziach Lodu i cała serię Lackberg. Ostatnio katuję też Cobena i zastanawiam się kto by Myrona mogł zagrac a Win to w ogóle mnie ciekawi i chciałabym to zobaczyć na ekranie.
      • broceliande Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 10:20
        No proszę, Ty fanka Wima. Toż to socjopata, a mój mąż też go lubi.
        Moim zdanie Myron jest supersmile
        • sadosia75 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 10:25
          Uwielbiam go naprawdę smile Mały niepozorny ale jednak smile Myron jaki jest każdy widzi smile Ale Win... zaskok zupełny. No i wiecznie za Myronem.
          Kocham te sceny jak pojawia się Win i wszyscy się z niego śmieją, że co on potrafi a tu siu nogą i połowa śmiechusów leży i kwiczy.
          • lelija05 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 10:29
            Też go lubię smile
            Przydałby się czasami taki przyjaciel smile
            I nie mówię, że ma od razu kogoś ubić, ale chociaż postraszyć smile
            • sadosia75 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 10:35
              Win ma w sobie to coś co sprawia, że człowiek go albo kocha albo nienawidzi smile niesamowicie ciekawa postać. i ten jego opis. blond loczki, z przedziałkiem do tego kant spodni równie sztywny jak przedziałek na włosach i anielska twarz plus niebieskie oczy.
              No jak tu takiego nie kochać jeśli się okazuje, że to maszyna do zabijania, która nawet za bardzo ruszać się nie musi żeby zabić smile
              • broceliande Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 12:42
                Tam była akcja, że on przez matkę taki jest, ale nie pamiętam. Dreszcz przechodzi, naprawdę.
                I taki patrycjuszowski wygląd, taki blondynek z wyższych sfer... nie, jednak nie.
                Myron to jest gość. I nie boi się dojrzałych kobiet.
                • sadosia75 Re: Ekranizacje jakich książek chciałybyście obej 30.05.11, 12:47
                  A mnie Myron wkurzył ostatnio. Ale nie wiem na ilę moge pisać bo jeszcze ktoś czyta " zaginiona " i mi da po łapach. ale jak już ktoś czytał to wie, że na samym początku Myron zrobił podstawowy błąd względem jego dziewczyny. jeszcze do końca nie doszłam i mam nadzieję, że jednak zmieni zdanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka