Dodaj do ulubionych

gotowanie - wolnowar

09.06.11, 16:03
nie wiem czy to zgodne z netykieta czy nie ale zalekramuje garnek ktory BARDZO ulatwil mi zycie. Pojawiaja sie tutaj watki o tym ze ciezko jest z ogranieciem domu itd.. ja powiem szczerze ze z chwila zakupu tego garnak czas gotowanie praktycznie spadl do minimu.
prosty przyklad - gulasz - przygotowuje mieso i warzywa, wkladam do garnka, zalewa woda doprawiam, i nastawiam wieczorem okolo 11- rano ( 6) glulasz gotowy - zageszczam tylko wode zeby powstal sos i tyle. Praktycznie wszystko mozna w mnim robic, od zup do przeroznych potraw - przepisow multum na necie. Nie trzeba mieszac, zagladc itd. , garnek pobiera (elektryczny jest) minimalna ilosc produ,
nie bede wklajac linkow ale mozna pogrzebac na necie i poszukac pod haslem wolnowar.

Obserwuj wątek
    • aneta-skarpeta Re: gotowanie - wolnowar 09.06.11, 16:15
      na szybko przejrzałam net
      i mam pytanie

o ile szybkowaru nie da sie zastąpić, z powodu szczelnosci to czy nie mozna po prostu ustawic min ognia, płyty grzewczej i pyrkac w normlanym, ale dobrym garnku?

ktos moglby powiedziec- przypali sie- ale ja mam na mysli minimalne podgrzanie, dlugofalowe

bo jesli faktycznie sie moze przypalic to w wolnowarze tez- tyle tylko, ze takze na sciankach?

ps bardzo mi sie spodobal na alelgro taki czerwony, ale nie wiem absolutnie gdzie moglabym go trzymacwink
    • jeza_bell Re: gotowanie - wolnowar 09.06.11, 16:18
      W jakiej temperaturze gotuje wolnowar? W czym sprawdza się najbardziej?
      Mam szybkowar i jestem bardzo zadowolona, ale wolnowar mnie zaintrygował...
      • magdamajewski Re: gotowanie - wolnowar 09.06.11, 16:28
        od razu mowie ze szybkowaru nigdy nie mialam - w tej chwili czesc garnkow wynioslam do piwnicy wiec gdzie postawic go mam. Szczerze niegdy nie zastanawialam sie w jakiej temperaturze to sie gotuje - jestem nim tak zachwycona ze w takie szczegoly nie wnikam smile
        sprawdza sie praktycznie we wszystkim, jak juz gotowalam tam i gulasz, bigos, zeberka w roznej postaci, kurczaka, wolowinie i wieprzowine w calosci dusilam, fasolke po bertonsku robilam, golabki, sos do spagetti i roznorodne potrawki z przepisow wynajdowywanch na necie. O ile sama nazwa szybkowaru sugeruje ze gotuje sie szybko, bo tutuj bardzo wolno sie dusi. Nie trzeba nic podsmazac, dodawac tluszcy itd.
        Garnek jest elekryczny i jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby cos sie w nim przypalilo, myje sie szybko i prosto.
        • magdamajewski Re: dwa nicki 09.06.11, 16:30
          za to przepraszam - loguje sie z zapedu i czasami sama nie nie wiem ktory uzywam..
        • aneta-skarpeta Re: gotowanie - wolnowar 09.06.11, 16:30
          w sumie kosztuje nie duzo- na allegro mozna kupic za niespelna 100 zł

jakiej masz firmy?

ja sie zastanawiam, bo uwielbiamy potrawy jednogarnkowe, geste zupy, gulasze etc
          • mdmaj2371 Re: gotowanie - wolnowar 09.06.11, 16:46
            ja mieszkam poza PL i mam najtanszy jaki znalazlam w sklepie, uzywany tyle ze napis firmy sie zdarl smile
    • imasumak Re: gotowanie - wolnowar 09.06.11, 17:20
      A możesz na priva podesłać mi linka? Patrzyłam w necie, ale jest sporo firm, które oferuje wolnowary, chciałabym kupić coś sprawdzonego.
      • mdmaj2371 Re: gotowanie - wolnowar 09.06.11, 17:43
        ja kupilam ten
        www.amazon.com/Hamilton-Beach-Programmable-Cooker-Chicken/dp/B004KG06ZO/ref=sr_1_43?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1307634124&sr=1-43
        mam nadzieje ze nie wywala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka