Dodaj do ulubionych

Chrzestny bez bierzmowania?

14.06.11, 22:52
Jest taka mozliwość? Chodzi o czternastolatka, który bierzmowany nie jest z powodów oczywistych.

Czy jest taka mozliwość, ewentualnie czy mozna otrzymac pozwolenie i gdzie po takie pozwolenie uderzyć?

Dawniej była to sprawa oczywista, że mozna było, ale tez dawniej wczesniej bierzmowano, a wiek nie był przeszkodą. Chyba prawo koscielne jakimś drastycznym zmianom nie uległo od momentu wprowadzenia reformy szkolnictwa?

Doczytałam, że musi mieć ukończone 16 lat, ale jakoś nie bardzo w to wierzę, żeby to była przeszkoda nie do przeskoczenia.

Wiem, że to nieodpowiednie forum, ale na www takie pustki, ze mógłby tydzień minąc, zanim ktos odpowiedziałby, a tu zawsze się znajdzie ktos zorientowany smile
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Chrzestny bez bierzmowania? 14.06.11, 22:59
      Nie może. Kodeks prawa kanonicznego:
      Kan. 874 -
      § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:
      1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;
      2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;
      3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić;
      4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;
      5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.
      • andaba Re: Chrzestny bez bierzmowania? 14.06.11, 23:06
        No ale właśnie punkt drugi nie wyklucza w przedbiegach, prawda? czyli można się pytać...

O tym, że nie trzeba bierzmowania na 100% słyszłam od księdza przy okazji chrztu któregos z naszych dzieci - bo własnie mieliśmy podobny problem, w dniu chrztu okazło się, że można próbować było, bo to nie wyklucza, jezeli sytuacja jest jak wymieniona..
        • angazetka Re: Chrzestny bez bierzmowania? 14.06.11, 23:11
          Punkt 3 wyklucza (ma być bierzmowany i dojrzały). To, że jakiś ksiądz coś twierdzi, nie stanowi jeszcze prawa.
          • andaba Re: Chrzestny bez bierzmowania? 14.06.11, 23:15
            Niby tak, ale jak wiadomo róznie bywa, prawo swoje, a wyjątki bywają. No nic, i tak mam sprawę do proboszcza, to się w końcu wybiorę, on na pewno bedzie wiedział...

Swoja drogą, te bierzmowania w szesnastym roku zycia to nówka jest, ja miałam 10 jak mnie bierzmowali...
            • angazetka Re: Chrzestny bez bierzmowania? 14.06.11, 23:20
              Wiek bierzmowania zależy od diecezji, ja miałam lat 14. Ale przede wszystkim widzę tu problem w dojrzałości - 14-latek dojrzały to nie jest...
              • andaba Re: Chrzestny bez bierzmowania? 14.06.11, 23:22
                Ja byłam chrzestną w wieku 14 lat i nikt sie mojej dojrzałości nie czepiał smile
                • przeciwcialo Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 08:30
                  Ja chrzestną zostałam mając chyba 15 lat. Nikt nie robił problemów no ale biezmowana byłam w wieku 10 lat.
            • asia_i_p Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 07:16
              Takiego wyjątku ci nie zrobią - chrzestny ma pomóc wychować w wierze, więc musi być sam w tej wierze dojrzały.
              Prędzej byś się dogadała o wcześniejsze bierzmowanie (kiedyś w niektórych parafiach było w ósmej klasie, u ciebie, jak mówisz, jeszcze wcześniej, więc tu przeszkód nie ma) w kościele, w którym bierzmują dorosłych (czyli chyba jeden w danej diecezji, katedralny?), ale teraz już, podejrzewam, za późno.
              • baltycki Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 07:45
                asia_i_p napisała:

> Prędzej byś się dogadała o wcześniejsze bierzmowanie
                Nie chce mojego wyjatku stawiac jako wzor do nasladowania.. ale.
                bylem 4 x ojcem chrzestnym, bralem slub koscielny a bierzmowany nie bylem..
                Nawet nie wiedzialem, ze powinienem byc..
                Dopiero tu, na emamie dowiedzialem sie, ze sa takie wymagania.. bierzmowanie..
                Wiem, wiem, jestem do kitu katolikiem sad
                • angazetka Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 08:52
                  Do ślubu bierzmowanie nie jest wymagane, ale "usilnie zalecane". Ale to dziwne, że nie wiedziałeś, że bierzmowanie jest dla katolika obowiązkowe.
                  • przeciwcialo Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 09:15
                    Nie ma okreslonego wieku na bierzmowanie.
            • ylunia78 Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 10:16
              andaba napisała:
              >
              > Swoja drogą, te bierzmowania w szesnastym roku zycia to nówka jest, ja miałam 1
              > 0 jak mnie bierzmowali...

Ja miałam własnie chyba 16.I potem zostawałam chrzestną,to bardzo istotne było,że jestem bierzmowana.
          • baltycki Re: Chrzestny bez bierzmowania? 14.06.11, 23:22
            angazetka napisała:

> Punkt 3 wyklucza (ma być bierzmowany i dojrzały). To, że jakiś ksiądz coś twier
            > dzi, nie stanowi jeszcze prawa.

Ustanowienie prawa nie wystarcza, jesli nie jest przestrzegane.
            • angazetka Re: Chrzestny bez bierzmowania? 14.06.11, 23:39
              Jasne. Ale jeśli znamy prawo, to wiemy, kiedy jest łamane. I sami możemy go nie łamać.
              • baltycki Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 00:09
                Masz racje.
                A co mowi prawo kanoniczne na temat "slub a bierzmowanie"?
                Jesli ksiadz udzielil slubu mezczyznie ktory nie byl bierzmowany, to czy taki slub jest wazny?smile
                Moze nie???smile
                (mezczyzna nie znal prawa kanonicznego, myslal, ze ksiadz "wie co robi"))
                • chomiczkami Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 10:35
                  Ważny. Do ślubu nie trzeba być bierzmowanym. Można się wybierzmować i na emeryturze, mając dziewięcioro wnuków.

Żeby być świadkiem ślubu też nie trzeba mieć bierzmowania, ani nawet chrztu.

Że być chrzestnym trzeba.
    • kocianna Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 07:27
      Najlepiej zapytać nie tyle u źródła (możesz mieć świadka chrztu, a nie chrzestnego, i tu już cytowany kanon nie obowiązuje), ile u wykonawcy, czyli u proboszcza. Tak naprawdę do przecież on decyduje.
    • analist73 Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 07:49
      Myśmy wybrali chrzestnego przed bierzmowaniem, tyle że przygotowującego się do tego sakramentu(pół roku przed bierzmowaniem). Proboszcz się zgodził.
    • przeciwcialo Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 08:28
      Chciałam aby moja chrzesnica była chrzestna dla mojego syna. Bierzmowania wtedy jeszcze nie miała. Proboszcz mówil że nie może byc chyba że dostanie zgode z Kurii a zgoda wymagała że tak powiem podania, powinna zawierać opinie proboszcza ewentualnego chrzestnego, no i czas potrzebny na rozpatrzenie. Zrezygnowalismy z żalem. No ale to było 8-9 lat temu.
      • iuscogens Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 08:35
        Sama znam taki wyjatek, obecny mąż mojej przyjaciólki został chrzestnym (dziecka jego siostry) w wieku lat 13 bez beirzmowania. Bierzmowanie miał w wieku lat 14-15 chyba, tak więc jest to mozliwe.
        Must be the ENEJ!!!
    • jowita771 Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 09:56
      Mojej siostrze ksiądz sam zaproponował zmianę chrzestnego na młodszego, jeszcze niebierzmowanego, bo chciała wziąć jego ojca. Ksiądz zapytał, czy nie wolałaby jego syna, bo jednak młodszy, ona powiedziała, że owszem, ale tamten nie ma bierzmowania, a ksiądz powiedział, że nie ma sprawy. Ten sam ksiądz udzielił ślubu bez występowania do biskupa o dyspensę w sytuacji, gdy teoretycznie powinien, więc da się obejść, tylko trzeba chcieć pójść ludziom na rękę. Kościół jest dla ludzi, nie ludzie dla kościoła. Aha, ten ksiądz nie zrobił tego za pieniądze.
      • angazetka Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 10:13
        > Ten sam ksiądz udzielił ślub
        > u bez występowania do biskupa o dyspensę w sytuacji, gdy teoretycznie powinien,
        > więc da się obejść, tylko trzeba chcieć pójść ludziom na rękę. Kościół jest dl
        > a ludzi, nie ludzie dla kościoła.

Tak się zastanawiam wobec tego - a dla kogo jest prawo?
        • chomiczkami Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 10:36
          Dla frajerów takich jak ja, którzy się przejmują.
        • jowita771 Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 10:41
          Chodziło o sytuację, gdzie prawo państwowe dopuszcza ślub między osobami spokrewnionymi, a kościół ma surowsze reguły. Ludzie się kochają, są ze sobą szczęśliwi, chcą być razem i co, mają się rozstać dla zasady?
          • angazetka Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 10:44
            Mogą nie brać ślubu kościelnego. Mogą wystąpić o dyspensę. A wybrali (wraz z księdzem) łamanie prawa, czyli najmniej fajne z dostępnych rozwiązań.
      • iwles Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 10:35

> Ksiądz zapytał, czy nie wolałaby
        > jego syna, bo jednak młodszy,

przyznam, że nie rozumiem toku myślenia księdza uncertain
        • jowita771 Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 10:37
          Może myślał, że jakby się coś stało rodzicom, to chrzestny się dzieckiem zajmie, a jak chrzestny sporo starszy od rodziców, to większe prawdopodobieństwo, że nie będzie w stanie albo że go już nie będzie.
    • chomiczkami Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 10:32
      Moje słoneczko zostało chrzestnym bez bierzmowania mając lat 17. Więc w praktyce da się, w teorii nie da się.

Do dzisiaj uważam, że jest to mocno nie w porządku.
    • kura17 Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 11:05
      Andaba, a musi byc "porzadnym" chrzestnym, czy moze byc "swiadkiem chrztu'? bo w stosunku do swiadkow sa mniejsze wymagania (wystarczy, ze jest praktykujacym chrzescijaninem, nie musi byc nawet katolikiem). chrzest przebiega identycznie, jak ze swiadkiem, potem niby spoczywaja na swiadku OFICJALNIE mniejsze obowiazki, ale jesli tylko ma ochote, to moze poczuwac sie do pelni obowiazkow rodzica chrzestnego.
      takie wyjscie jest mozliwe, tylko musi byc drugi "prawdziwy" rodzic chrzestny (czyli spelniajacy odpowiednie warunki). wiem, bo nasi oboje synowie maja po 2 matki chrzestne, przy czym jedna jest chrzestna, a druga - swiadkiem (kazde dziecko ma inny zestaw wink). nie bylo zadnych problemow z taka opcja.
    • asiulka_pl Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 11:15
      witam
      moja siostra miala ukonczone 16lat ale nie miala jeszcze bierzmowania, chrzest byl ustalony jakis miesiac przed jej bierzmowaniem i troche sie nachodzilysmy u proboszcza ale okazalo sie ze jest mozliwoscwink na chrzcie miala byc jako swiadek, co oczywiscie nie bylo jakos specjalnie zaznaczane przy ceremonii, i po bierzmowaniu miala doniesc zaswiadczenie i zostac pelnoprawna chrzestna... tylko tak jak mowie bierzmowanie odbywalo sie okolo miesiac po chrzcie...
    • niebieski_lisek Re: Chrzestny bez bierzmowania? 15.06.11, 11:19
      Wiem, że nie o to pytasz, ale przemyśl jeszcze tak młodego chrzestnego. Mój brat w 7 czy 8 klasie podstawówki został ojcem chrzestnym dziecka swojego chrzestnego, bo uznano że tak fajnie wyjdzie. Mieszkaliśmy dość daleko od tamtej rodziny, mój brat był sam dzieciakiem i nie dorósł do roli chrzestnego. W rezultacie jego rola sprowadza się do dawania prezentów raz w roku - pewnie ani jedna ani druga strona nie jest zadowolona. No chyba, że ta młoda osoba, którą zamierzasz poprosić sama się rwie do tego żeby zostać rodzicem chrzestnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka