Dodaj do ulubionych

"Białe" ubrania....

18.05.04, 08:21
Dziewczyny, może macie jakiś sposób na rozjaśnienie białej bielizny. Mój stanik po trzech miesiącach, mimo prania w reklamowanych proszkach, jest szaro-bury. Zresztą nie tylko on. Zastanawiam się, czy jest jakiś na to sposób, czy jedynym sposobem jest kupno co trzy miesiące nowego stanika albo używanie beżowej bielizny...
lafonte
Obserwuj wątek
    • umargos Re: "Białe" ubrania.... 18.05.04, 08:46
      Moja mama ma dobry sposób na wybielanie, ale wymaga on zastosowania perhydrolu,
      czyli nadtlenku wodoru. Nie wiem niestety jak go pozyskuje, chyba dzięki pani w
      aptece...i nie pamietam jak robi kąpiel wodną (tzn. w jakich proporcjach), wiem
      że chwilę gotuje te rzeczy do wybielenia (ale w roztworze a nie w stężonym),
      skutek jest rewelacyjny.
      Pozdrawiam
      Ula
    • archiwald4 Re: "Białe" ubrania.... 18.05.04, 09:09
      Co do biustonoszy, to żeby nie zszarzały, najlepiej prać je ręcznie w letniej,
      prawie zimnej wodzie płukac też w takiej. Podobno szkodzi im wyższa
      temperatura.
    • anek.anek Re: "Białe" ubrania.... 18.05.04, 10:00
      Były kiedyś tutaj takie posty i rady np. ręczne wypranie w płynie do firanek
    • edytkus Re: "Białe" ubrania.... 18.05.04, 10:05
      Ja piore w zimnej wodzie, dodaje niewielka ilosc proszku do bialych rzeczy, a pralke ustawiam na cykl
      "pranie reczne."
    • lafonte Re: "Białe" ubrania.... 19.05.04, 20:40
      Hmmm... zimna woda, może... Do tej pory usiłowałam ratować bieliznę piorąc ją w bardzo wysokiej temperaturze i do tego długo. Faktycznie - efekt był żałosny. Teraz spróbuję na zimno, najpierw mocząc w płynie do prania firanek.
      Jeśli nie pomoże używanej bieliźnie, to przynajmniej nie zniszczę nowej.
      Dzięki,
      lafonte
      • olivka27 Re: "Białe" ubrania.... 19.05.04, 22:12
        Ja tez tak robiłam-90 stopni i wszystko było bure,najgorzej wyglądają ubranka
        dzieci...Moja mama używa tylko pralki wirnikowej,gorąca woda,każdy kolor
        osobno.I nawet stare rzeczy są białe,a nie bure.Tylko komu by sie chciało stac
        przy praniu po dwie godziny?
        • lafonte Re: "Białe" ubrania.... 20.05.04, 08:05
          Wiesz, je nie radzę sobie tylko z białymi syntetykami. Bawełna na długie pranie i 60 stopni wychodzi dobrze. Zbieram kolory i staram się prać je oddzielnie, nie mieszam białych z kolorowymi i kolorowe także staram się sortować: czerwone z brązowym, niebieskie z granatowym, mimo tego, że po kilku praniach rzeczy nie puszczają koloru.
          Jednak bielizna (zwłaszcza biustonosze) takie ciążowe i do karmienia, wykonane z mieszanki bawełniano-syntetycznej wykańczam się w ciągu trzech-czterech miesięcy.
          Pozdrówka,
          lafonte

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka