Dodaj do ulubionych

nadkruszony ząb - help!

21.08.11, 23:03
Nie miała baba problemu to sobie ząb nadkruszyła.
Około miesiąc temu ukruszył mi się fragment jedynka, na połowie zęba widać ok. 0,5-1mm "uskok".Mogę z nim normalnie funkcjonować, myślę, że dla otoczenia również nie jest to do końca widoczne, ale niedługo wracam do PL i planuję końcu zerwać z lookiem ofiary otwierania piwa zębem wink
Czy ktoś orientuje się, jak wygląda leczenie? Delikatne spiłowanie czy nadbudowa? A może to wcale nie będzie konieczne? Z góry dziękuję za krzepiące informacje ;]
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: nadkruszony ząb - help! 21.08.11, 23:29
      zalezy od wielkosci uszkodzenia, czasem wystarczy wygladzic, czasem mozna sie bawic w odbudowe (kompozytem).
    • koralik12 Re: nadkruszony ząb - help! 22.08.11, 07:57
      Mam ten sam problem, i tak zwlekam z wizyta u dentysty, czekam sama nie wiem na co uncertain
      ukruszył mi się dzień przed wyjazdem na wczasy, nie widać tego bo odpadł maly fragment od wewnątrz, ząb jest w tym miejscu cieńszy ale jest to niewidoczne. Próbowałam sie umówic do dentysty przed wyjazdem ale dentysta tez na urlopie. I tak pojechałam z ukruszonym zębem, potem wróciłam i tak odwlekam już 3 tygodnie bo się przyzwyczaiłam. Ale dość odwlekania muszę się zmobilizować i umówic do dentysty
    • jo-asiunka Re: nadkruszony ząb - help! 22.08.11, 09:28
      Miałam ukruszone jedynkę i dwójkę, chodziłam z tym ładnych kilka lat, bo dentyści twierdzili, że trzeba w tak cienkich zębach wiercić na śrubę, żeby się utrzymało. W końcu dentysta w pipidówku na kasę chorych dolepił mi plombę zwykłą światłoutwardzalną i mam to... 14 lat! Trzyma się i nic nie widać, serio. Jak mi odpadnie, to gdzie ja znajdę takiego, co mi to po prostu znów doklei?
      • anna_geras Re: nadkruszony ząb - help! 22.08.11, 09:37
        Bez problemu da się to odbudować za pomocą plomby - czas zabiegu jak w przypadku zwyłego wypełnienia.
        • verdana Re: nadkruszony ząb - help! 22.08.11, 09:52
          Syn ma doklejoną plombę, maiła byc tymczasowa, tyrzyma się już 15 lat.
          Ja mam ukruszony milimetr i dentyści twierdzą, ze nie warto rozwiercać zdroweego zęba, że lepiej zostawić jak jest.
    • kai_30 Re: nadkruszony ząb - help! 22.08.11, 09:53
      Można odbudować, można. W jednym zębie miałam potężny ubytek, niewidoczny na zewnątrz, ale jak dentysta zaczął wiercić, ostała się tylko tylna ścianka. I spokojnie resztę mam doklejoną z normalnego materiału światłoutwardzalnego, wygląda jak ząb, gryzę bez problemów, a dobudować trzeba było naprawdę sporo.

Z tym, że oczywiście nie trzeba wink
      • kai_30 Re: nadkruszony ząb - help! 22.08.11, 09:54
        O matko, jak zakręciłam w tym ostatnim zdaniu big_grin

chodziło mi o to, że u mnie był mus, a jak u kogoś niekoniecznie, to obowiązku nie ma, można tylko spiłować ładnie.
    • baltycki Re: nadkruszony ząb - help! 22.08.11, 10:30
      panna.w.paski napisała:

> Czy ktoś orientuje się, jak wygląda leczenie?
      > Delikatne spiłowanie czy nadbudowa?
      > A może to wcale nie będzie konieczne?

Popros anie_dentystke.. doklei smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka