Dodaj do ulubionych

Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycznie?

24.08.11, 16:36
Czy można odmówić znajomemu Arabowi/Hindusowi/Chińczykowi/Czarnoskóremu randki w ten sposób:
- może wyszliyśmy gdzies na kolację wieczorem?
- raczej nie, ale dziekuję
- to może jutro?
- nie dzięki.
- a w przyszłym tygodniu?
- raczej nie.
- ale dlaczego?
- bo wiesz, jestes miły, ale nie w moim typie
- a jaki jest Twój typ?
- bialy Europejczyk

Czy moze mnie oskarzyć o rasizm?
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 16:43
      Myślę, że swobodnie można cie podciągnąć pod jakieś tam rasistowskie zachowania. Mogłaś powiedzieć, że nie jest w twoim typie i na tym zakończyć. Na pytanie jaki jest Twój typ: nie Ty po prostu tongue_out

• daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 16:46
      sueellen napisała:

> - a jaki jest Twój typ?
      > - bialy Europejczyk

A ilu nie bialych Europejczykow zadaloby to pytanie? W koncu jesli ktos slyszy, ze jego wyglad jest nie w typie to chyba wszystko jasne.

> Czy moze mnie oskarzyć o rasizm?

A to jest rasizm?
      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 16:56
        No wlaśnie to ja o to pytam. Bo w wątku obok napisałam, że nigdy nie związalabym się z kimś o innym kolorze skóry i odległym kulturowo. Tacy ludzie są dla mnie aseksualni, a często odpychający (chodzi o zapach jaki roznoszą spowodowany pikantnym jedzeniem, nadmiarem przypraw i kadzideł - nic wspólnego z zaniedbaniem czy brakiem higieny). Z tego głównie powodu jak i generalnie stylu życia, nie mam ochoty na bliższe znajomości z tymi ludźmi, wspólne wyjścia, kolacje, zapraszanie do domu, czy mieszkanie w bezpośrednim sąsiedztwie (zapachy przenikają). Poza tym, nie przeszkadzają mi i moga życ jak chcą w spokoju i na pewno nie będę ich ani szykanować, ani rzucać kamieniami czy krzywo na nich patrzeć.
        • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:00
          sueellen napisała:

> No wlaśnie to ja o to pytam.

tak, odpowiedz ''bialy Europejczyk'' to rasizm.

• freakwave Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:13
            to pewnie odpowiedz (moja - jestem facetem)
            na zaczepke geja, ze nie jest w moim typie bo wole hetero jest homofobiczna, powinienem sie z nim chyba umowic jak uwazasz?

politpoprawni zjadacie wlasny ogon
            • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:24
              No wychodzi na to, ze jakby Cię podrywał gej, to nie mozesz go splawić mowiąc:
              - sorry stary, miło Cię poznać, ale wolę kobiety
            • bri Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:37
              Można odmówić bez podawania konkretnego powodu np. "bo uważam, że tak będzie dla mnie lepiej". Moim zdaniem odmowa tego typu zwykle i tak nie jest przyjemna, więc nie ma co dokładać przykrości. Niestety nawet dla własnego bezpieczeństwa lepiej jest takie rzeczy załatawiać w możliwie najbardziej dyplomatyczny sposób.
              • freakwave Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:45
                sytuacja wyimaginowana, ale moge ci gwarantowac ze w wykonaniu faceta hetero jest to jedna z delikatniejszych form odmowy smile
                smiac mi sie chce, ja zyje dla siebie nie dla swiata,jesli ktos jest gejem musi sie liczyc z tym ze bedzie podrywal heteryka, ja sie nie obraze jak podejde do laski a ona mi powie ze woli kobiety, nie poczuje ze jest ona heterofobem big_grin
                moim zdaniem pielegnowanie wrecz pietnowania pewnych powiedzmy "postaw" (czesto ubzduranych) przez ludzi ktorym jest to ewidentnie na reke bo odnosza z tego korzysci (np trudno zwolnic ich z pracy etc.) jest czyms niedopuszczalnym, to cenzura w bialy dzien, juz niedlugo zabronia nam pic czarna kawe i jesc zolte banany.
                i zebysmy sie rozumieli, nie pisze o sytuacjach ze jakis naziol podpala mieszanej rodzinie dom, albo strzela do nich z broni.
              • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:51
                Czyli tak naprawdę, nie ma najmniejszego znaczenia co się naprawdę mysli i czuje. Najważniejsze jest by opowiedzieć poprawnie politycznie, nawet skłamac. Poglądy i upodobania mozna sobie miec jakie się chce, ale mówić o nich nie wolno.
                • aniorek Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:30
                  sueellen napisała:

> Czyli tak naprawdę, nie ma najmniejszego znaczenia co się naprawdę mysli i czuj
                  > e. Najważniejsze jest by opowiedzieć poprawnie politycznie, nawet skłamac. Pogl
                  > ądy i upodobania mozna sobie miec jakie się chce, ale mówić o nich nie wolno.

Alez bzdury produkujesz. A moze chodzi o zwykla ludzka uprzejmosc? Jesli otyly facet zaprosi cie na randke, powiesz mu prosto w oczy: nie, bo jestes gruby? I co to da? Bedziesz z siebie zadowolona, bo powiedzialas co myslisz? Czy naprawde w takiej sytuacji musisz sie w ogole tlumaczyc? Nie to nie - jesli komus taka odpowiedz nie wystarcza, to ten ktos ma problem, nie ty. Zycie jest prostsze niz ci sie wydaje.
                  • aneta-skarpeta Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 16:49
                    zalezy od stopnia upierdliwosci

najpierw powiem nie, dziekuje, nie jestem zaiteresowana, nie jestes w moim typie, jestem zajeta etc

jak on nadal wierci dziure w brzuchu to moge powiedziec, nie, wole blondynów, wole wyzszych, jestes za gruby, nie podobasz mi sie

niektorzy faceci nie rozumieją slowa nie
                    • bri Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 17:02
                      Niestety właśnie z takimi, którzy nie rozumieją słowa "nie" trzeba zachować najwięcej ostrożności i dyplomacji uncertain
            • super-mikunia Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:38
              > to pewnie odpowiedz (moja - jestem facetem)
              > na zaczepke geja, ze nie jest w moim typie bo wole hetero jest homofobiczna, po
              > winienem sie z nim chyba umowic jak uwazasz?

ale tu nikt nie dyskutuje czy ktoś powinien to zrobić tylko jak sformułować odmowę..
              • freakwave Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:49
                ale dlaczego to ja mam sie zastanawiac jak sformulowac odmowe?
                no sorry
                w normalnych relacjach damsko meskich sa rozne patologie czasem jakis drech powie lasce zeby spierdzielala na drzewo i wtedy jest ojtam ojtam, w klatce panie pogadaja se pod nosem i tyle w temacie, a jak juz ktos w kulturalny sposob odmowi sugerujac ze woli bialy typ ludzi to rasizm na maksa i wyklina sie go ze spoleczenstwa
                gdzie tu to wszystko ma rece i nogi, ta przesada sie serio czkawka odbije kiedys spoleczenstwom multikulturowym, bo ludziom sie takie slodkie pierdzenie i zastanawianie nad wszystkim przestaje podobac pojawi sie jakis debil ktory porwie tlumy jemu podobnych debili jak adolf i bedziemy mieli rewolucje multikulturowa i niepolitpoprawna
                • super-mikunia Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:01
                  jakis drech pow
                  > ie lasce zeby spierdzielala na drzewo i wtedy jest ojtam ojtam,

no nie wiem w ich wewnętrznej subkulturze dresów (kiboli) to takie zachowanie jest pewnie nawet pożądane i wewnętrznie gratyfikowane..

a jak juz ktos w kulturalny sposob odmo
                  > wi sugerujac ze woli bialy typ ludzi to rasizm na maksa i wyklina sie go ze spo
                  > leczenstwa

jest jeszcze subkultura skinów, która chętnie taką wyklętą przybłędę przygarnie..

bo ludziom sie takie slodkie pierdzenie i zas
                  > tanawianie nad wszystkim przestaje podobac

dla mnie to nie słodkie pierdzenie tylko zwykła empatia..
                  • freakwave Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:24
                    to z empatia nie ma nic wspolnego, to ten sam kaliber co stwierdzenie ze nie lubie dziewczyn zielonookich, lub z malym biustem, z duzymi stopami, krotkimi nogami etc...
                    ogarniasz juz?
                    czemu akurat niby dyskryminacja z powodu koloru skory ma byc "promowana" w negatywnym sensie? bo komus jest to na reke? bo to wygodny chwyt aby kogos usadzic?
                    przeciez ludzie ktorym odmawia sie ze wzgledu na kolor oczu ust dlugosc nosow wlosow i innych czlonkow ciala tez sa w jakis tam sposob dyskryminowani, im sie empatia nie nalezy?
                    • super-mikunia Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:31
                      nie to nie ten sam kaliber bo rasizm, dyskryminacja rasowa, nie znam rasy za mało biuściastych..ogarniasz już?

im sie
                      > empatia nie nalezy?

należy jak najbardziej, każdy ma prawo do szacunku..

https://www.suwaczki.com/tickers/l22nru1d8r92yc78.png
                      • freakwave Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:51
                        jesli chodzi o licznosc to pewnie jest podobnie
                        podciaganie pod rasizm normalnych sformulowan w mowie potocznej to zenada, o rasizmie mozemy mowic jak ktos do kogos powie wyp.. ty czarnuchu, a nie kiedy odmowi angazowania sie w zwiazek z osoba z tego powodu ze lubi ludzi w typie europejskim. to za daleko wszystko siega, strach rozmawiac w ogole z innymi rasami zeby sie nie narazac.
                        • super-mikunia Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:54
                          masz jakąś nowatorską definicję rasizmu; pierwsza lepsza..

Rasizm, dyskryminacja rasowa zespół poglądów głoszących tezę o nierówności ludzi, a wynikająca z nich ideologia przyjmuje wyższość jednych ras nad innymi
                          • freakwave Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:01
                            ale pokaz mi w ktorym miejscu odmowa umowienia sie na randke z kolesiem bo babka woli typ europejski nosi znamiona tego ze ona ludzi za nierownych uznaje, no gdzie? w ktorym miejscu przyjmuje wyzszosc innych ras nad drugimi?
                            to tak samo mozna przyjac wyzszosc cycatych blondynek nad plaskimi szatynkami serio popadacie w paranoje
                            • super-mikunia Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:22
                              ale pokaz mi w ktorym miejscu odmowa umowienia sie na randke z kolesiem bo babk
                              > a woli typ europejski nosi znamiona tego ze ona ludzi za nierownych uznaje, no
                              > gdzie?

rasizm - jej stereotypowe myślenie nie wynika z nieznajomości danej kultury; zna bardzo dobrze potrafi świetnie zdefiniować dlaczego z żadnym Arabem/Murzynem etc. się nie umówi przypisuje jednej rasie na rzecz drugiej cechy negatywne czyli nie nie umówię się z nim bo wszyscy Azjaci nie jesteś w moim typie dlatego, że mają oczy jakbyś miał zatwardzenie.. totalna ksenofobia
                              tak samo Murzyna zdefiniowałabym jako rasistę, który tak odgónie nie chciałby ze mną iść do kina bo białe kobiety mają wystające, duże białe nosy, a on woli czarne perkate Murzynek i nie miesza się z innymi rasami bo mu śmierdzą, czy Chińczyka, który stwierdziłby, że nie umówi się ze mną bo białe kobiety są dla niego za duże i za białe i skreśliłby mnie na starcie jako człowieka, kobietę, dziecko..
                              • freakwave Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:40
                                a ja mysle ze fajnie by bylo gdyby kazdy odpowiadal za siebie i swoje mysli a nie ze tobie podobne osoby beda mocno nadinterpretowac kontekst uzytego wyrazenia, to jest chore, bo slowa o smierdzacych murzynach i chinczykach z zatwardzeniem wcale nie wyszly od autorki watku, tylko od ciebie, skad wiesz ze autorka nie daje szansy osobie danej rasy przez uprzedzenia moze zwyczajnie nie lubi takiego typu ludzi proste, tak jak ja nie lubie malych cyckow ona nie lubi czarnych/sniadych/zoltych...
                                • super-mikunia Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 21:11
                                  Autor: sueellen ☺ 24.08.11, 17:09
                                  Dodaj do ulubionych Skasujcie
                                  Odpowiedz cytując Odpowiedz
                                  Japończycy jedza surową rybe a poza tym wyglądają jakby stale mieli zatwardzenie - to chyba przez skośne oczy. Tez mi się nie podobają. Kompletnie zzachodniali Czarny ktorego znam pracuje dwa biurka obok. No i co? I tak mi się nie podoba. Przestepstwo?
                              • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 21:17
                                Wyobrażam sobie Azjatę siedzacego na kiblu i mrużącego oczy z wysiłku z powodu zatwardzenia. A potem mu tak zostaje i juz cały wieczor patrzy na mnie z taka miną jakby bardzo pragnal Xenny a nie polskiej Marzanny...
                                • super-mikunia Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 21:55
                                  ten nie wygląda jakby miał zatwardzenie, jak na moje oko, przynajmniej nie co wieczór
                                  https://zixac.w.interia.pl/flyingdaggers3.jpg
                                • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 23:45
                                  sueellen napisała:

> Wyobrażam sobie Azjatę siedzacego na kiblu i mrużącego oczy z wysiłku z powodu
                                  > zatwardzenia. A potem mu tak zostaje i juz cały wieczor patrzy na mnie z taka m
                                  > iną jakby bardzo pragnal Xenny a nie polskiej Marzanny...

Wiesz co sueellen, poczytaj, co ty tutaj w ogole wypisujesz. Niby mloda, wyksztalcona kobietka, szczesliwa w Londynie, z kochajacym partnerem, udanym dzieckiem, z sukcesami realizuje sie w korpo, dba o figure, cud miod realizacja gratulacja.

A za kazdym razem, jak widzisz Azjate, myslisz o kupie. Hindusow - o smierdzacym curry. Murzynow - o czyms innym smierdzacym. Ogolnie smierdza wszyscy na tyle, ze nie tylko rozmawiac, ale i mieszkac sie w poblizu nie da. Przywodza skojarzenia z niechcianymi propozycjami randek i fizycznym obrzydzeniem seksualnym. Mysli te sa na tyle intensywne, ze musisz dac szambu sie ulac zakladajac nibyprowokacyjny watek, gdzie dzielisz sie swoimi natrectwami, nie po raz pierwszy zreszta.

No nieciekawie to wyglada nieciekawie!
                                  • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 00:02
                                    O rany, rany, jeden watek na 1000 zalożonych i Ci się ydaje, ze o niczym innym nie myslę. Chyba przesadzasz.
                                    Nic na to nie poradzę, że Azjata wydaje mi się idealnym kandydatem do reklmy srodków przeczyszczających. No przyznaj sama, że jak się uśmiecha to wyglada jakby bardzo chciał zrobic kupe. Hindusi, przyznasz sama, sypią cumin, curry i inne przyprawy do wszystkiego bez opamiętania i racza tymi zapachami wszystkich wokoło. Tego NIE DA się nie czuć. A Murzyni, no coż, są czarni i przez to dla mnie osobiście nieatrakcyjni.

Jesli wydaje ci się, że to nerwica natręctw, to.. tylko ci się wydaje.
                                    • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 00:41
                                      Jakby to ujac delikatnie... Masz ...osobliwe... skojarzenia, ja naprawde takich nie mam. Juz nie mowiac o kopro-Azjatach, ale nie zdarzylo mi sie spotkac zadnego Hindusa smierdzacego curry, ani osobiscie, ani w ich mieszkaniu (te, ktore znam to zwykle nowe mieszkania). Moja znajoma miala owszem problem, bo wprowadzila jej sie obok grupa gotujacych w domu studentow, natomiast przeklada sie to dla mnie na osobiste znajomosci z Hindusami w taki sam sposob, jak na znajomosci z Polakami przeklada sie fakt, ze gdzies, owszem, zdarzaja sie tacy, ktorzy lubia urzadzac grille techno ze zgrzewkami piwa z Lidla i darciem ryja w ogrodku z frontu. Czyli nijak.
                                      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 00:59
                                        To może mam wybitie wrażliwe powonienie albo Ty tak slabe, no ale ja w ciąży potrafiłam wyczuc z drugiego konca korytarza, ze mój facet był w mcdonaldzie bo mi od razu zajechało smazonym olejem jak tylko wszedl do domu. Jakiekowliek indyjskie jedzenie smierdzi 10 razy intensywniej.
                                        • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 01:22
                                          Mnie tak smierdzi ryba. Jak jeden kolega (bialy zreszta) wstawia sobie rybe do mikro na lunch, to ja wiem o tym z drugiego konca budynku. Ale zdaje sobie sprawe z indywidualnej skali problemu smile
                                      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 01:04
                                        https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSgcESqAxr29B5ITBSMJR0OKgvbP7KNb9tdnectOrQF1MZzcb2X
                                      • claudel6 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 16:41
                                        Parafrazując powiedzenie: człowiek moze wyjść (wyjechać) z zaścianka, ale zaścianek z człowieka nie wyjdzie.

Mieszkałam w UK i nigdy ludzi nie postrzegałam przez pryzmat ras. Tym bardziej, że wielu z moich kolegów w pracy miało moze ciemniejsza skórę, ale nie byłam w stanie powiedzieć – czy to Pakistanczyk, Hindus, Libijczyk czy kto tam jeszcze. W ogóle sie nad tym nie zastanawiałam. Nie, nie smierdzieli niczym poza może ew. woda kolońską. Moje mieszkanie natomiast regularnie smierdzialo curry indyjskim i tajskim, które namietnie gotowałam korzystając z takiej dostępności produktów i składników.
              • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:03
                > ale tu nikt nie dyskutuje czy ktoś powinien to zrobić tylko jak sformułować
                > odmowę
                ..

Czyli znów, wszystko jedno jaka jest prawda i co kim kieruje kiedy wybiera partnera/przyjaciela, ważne by się nie przyznawał.
                • super-mikunia Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:09
                  co kim kieruje kiedy wybiera part
                  > nera/przyjaciela, ważne by się nie przyznawał.

jak dla mnie to możesz sobie to napisać nawet na czole.. a to o ja o tym pomyśle to już moja sprawa.. będziesz chciała znać moje zdanie to jak będę chciała to i je powiem, pytanie czy będziesz chciała znać odpowiedź gdyby miała być nie po twojej myśli..
        • kunegunda32 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:01
          Po tym co napisałaś to tak, dla mnie jesteś rasistką. I to najgorszego typu bo krypto rasiastką.
          • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:03
            tzn, ze lepiej rzucac kamieniami w czarnych i podpalać mieszkania parom mieszanym za zdrade rasy?
            • angazetka Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:08
              A dlaczego "lepiej"? Rasizm ma różne oblicza, twoje jest akurat niby cywilizowane.
            • kropkacom Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:08
              Rasizm rodzi się w głowie i realizuje niekoniecznie naszymi rękoma.
            • kunegunda32 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:32
              A co to za różnica czy rzucasz kamieniem czy słowami? Czy wygłaszając takie tezy czujesz się lepsza od tych rzucających kamieniami i palących krzyże stojąc w białych kapturach? Może uważasz jeszcze, że dla kolorowych powinny być wydzielone osobne miejsca w środkach komunikacji miejskiej, osobne dzielnice (tak zwane getta), miejsca w restauracjach itd. bo przecież śmierdzą, nie? I jeszcze na koniec dodaj okrzyk "hail aparthaid!"
        • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:02
          Bawi mnie, do czego tez sie posuniesz, zeby usprawiedliwic swoj niewatpliwy rasizm smile Naprawde sadzisz, ze absolutnie kazdy niebialy jest przesiakniety zapachem curry i kurkumy? A Japonczyk? A kompletnie zzachodnialy wyksztalcony Murzyn z RPA? Tez ci smierdza?
          • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:09
            Japończycy jedza surową rybe a poza tym wyglądają jakby stale mieli zatwardzenie - to chyba przez skośne oczy. Tez mi się nie podobają. Kompletnie zzachodniali Czarny ktorego znam pracuje dwa biurka obok. No i co? I tak mi się nie podoba. Przestepstwo?

Poza tym, ja wcale nie ukrywam, że jestem rasitka. Rozumiem, ze nie mozna nikogo dyskryminować przyjmując na polu zawodowym ale prywatnym? Nie można sobie dobierać przyjacioł/partenrow życiowych tylko białych?
            • angazetka Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:11
              > Japończycy jedza surową rybe a poza tym wyglądają jakby stale mieli zatwardzeni
              > e - to chyba przez skośne oczy.

O matkozcórką. Jaki prymityw z ciebie wychodzi, aż miło.
              • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:15
                angazetka napisała:

> O matkozcórką. Jaki prymityw z ciebie wychodzi, aż miło.

Dopiero w tym watku sie zorientowalyscie?
            • czarnaalineczka Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:14
              > Japończycy jedza surową rybe a poza tym wyglądają jakby stale mieli zatwardzeni
              ojp big_grin
            • franczii Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:19
              Ciekaw a jestem co zrobisz jak twoja corka zaprzyjazni sie z czarnoskora lub marokanska dzieckiem w przedszkolu.
              • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:21
                franczii napisała:

> Ciekaw a jestem co zrobisz jak twoja corka zaprzyjazni sie z czarnoskora lub ma
                > rokanska dzieckiem w przedszkolu.

Nie zaprzyjazni sie, juz ona o to zadbawink
              • wuika Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:52
                Jak to, co zrobi? Przejdzie zapachami big_grin
            • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:28
              sueellen napisała:

> Poza tym, ja wcale nie ukrywam, że jestem rasitka. Rozumiem, ze nie mozna nikog
              > o dyskryminować przyjmując na polu zawodowym ale prywatnym?

Gybys mogla to twojego czarnego kolege wywalilabys z pracy za kolor skory, nie sprzedalabys mu domu w dzielnicy bialych, nie leczylabys w tym samym skrzydle szpitala albo nie usiadla kolo niego w metrze, ale nie mozesz...
              Nie mozna dyskryminowac innych na zadnym polu i z zadnego powodu.
              • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:35
                > Nie mozna dyskryminowac innych na zadnym polu i z zadnego powodu.

Tzn że co? Mogę nie iśc z Murzynem do łóżka bo jest Murzynem ale absolutnie nie mogę mu powiedziec że nie idę z nim do łózka bo jest Murzynem tongue_out

A lesbijce tez mam przypadkiem nie mówić że się z nia nie umówię bo jest kobietą, a ja wolę męzczyzn?
                • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:41
                  sueellen napisała:

>
                  > A lesbijce tez mam przypadkiem nie mówić że się z nia nie umówię bo jest kobiet
                  > ą, a ja wolę męzczyzn?

Preferencje seksualne to jednak co innego. Jesli bylabys lesbijka to nie poszlabys do lozka z Murzynka ani Azjatka tylko biala Europejka. Ty jednak jestes hetero wiec wybierasz partnerow hetero ale bialych Europejczykow.
                  • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:54
                    Ale to sa moje preferencje seksualne. Murzyn czy Chińczyk jest dla mnie tak samo aseksualny jak kobieta czy dziecko.
            • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:29
              sueellen napisała:

Rewelka smile Cienka warstewka korpolakieru, a pod nia jakie piekne, wypasione buractwo big_grin
          • landora Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:09
            Ej, no ale to, że np. Azjaci nie są dla mnie atrakcyjni, to nie znaczy, że jestem rasistką. Mam znajomych żółtych i czarnych też, lubię ich, ale fizycznie nie są dla mnie atrakcyjni - choć z wyjątkami wink Mnie się podobają bladzi faceci o ciemnych włosach i niebieskich oczach. To nie czyni mnie rasistką.
            Inna sprawą jest kultura - nie związałabym się z osobą z regionu kompletnie innego kulturowo, bo po prostu nie widzę możliwości pójścia na wystarczające ustępstwa. Żeby nie było - kiedyś próbowałam i te różnice kulturowe były nie do przeskoczenia, po prostu nie mogliśmy się nawzajem zrozumieć. Z tego samego powodu nie chciałabym np. mieć dzieci z muzułmaninem - za duża rozbieżność i ktoś musiałby bardzo się poświęcić w kwestii ich wychowania. I znowu, mam znajomych różnych wyznań i ateistów też, ale co innego przyjaźń, co innego związek. I to tez nie czyni mnie "nietolerancyjną".
            • kunegunda32 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:42
              Ale jej nie o to chodzi, że nie chce być w związku z człowiekiem innej kultury ale się z nim przyjaźni i jest o.k. Jej chodzi o to że ona W OGÓLE wyklucza jakąkolwiek możliwość wejścia w bliższe relacje nawet koleżeńskie z osobą o innym kolorze skóry, bo jej takie osoby śmierdzą. A to jednak jest diametralna różnica. Chociaż ja osobiście jak nie podobają mi się Azjaci widziałam w Londku takiego Japończyka, że mnie na kolana rzuciło i gdyby nie moja przyjaciółka to gapiłabym się na niego z otwartą gębą i ślinotokiem, tak był cholernie przystojny.
              • landora Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:24
                A to już jest dziwne, co innego mieszkanie po sąsiedzku czy przyjaźń, co innego związek, w którym bierze się pod uwagę atrakcyjność fizyczną drugiej osoby. Kolor skóry u mojego kumpla czy sąsiada nie robi mi żadnej różnicy. Co najwyżej z kimś pochodzącym z patriarchalnej kultury będę się kłócić na temat roli kobiety w społeczeństwie. Ale na ten temat to kłóciłam się już także z bardzo białymi Polakami tongue_out
                Od kadzidełek zaś boli mnie głowa, ale tylko wtedy, kiedy ktoś je przy mnie pali. Tak samo jak nie znoszę papierosów. Wobec tego odpada dla mnie związek z palaczem, ale przecież przyjaciół nie wącham ani nie całuję w usta... A znajomi palacze palą na balkonie. Zakładam, że kadzidełko-palacza można poprosić, żeby nie palił ich w naszym pobliżu?
            • a.nancy Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 21:16
              > Mnie się podobają bladzi faceci
              > o ciemnych włosach i niebieskich oczach. To nie czyni mnie rasistką.

no bo to jest ta różnica
              pomiędzy "podobają mi się bladzi niebieskoocy"
              a "umawiam się tylko z białymi Europejczykami"
              niby w praktyce wychodzi na to samo, ale forma przekazu drastycznie różna
        • nanuk24 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:15
          za to kazdy bialy Europejczyk pachnie, zwlaszcza jak sie nazre czosnkutongue_out
          • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:27
            ale to mi akurat w niczym nie przeszkadza, w hiszpanskiej kuchni jest mnóstwo czosnku - dla mnie ok, ale jakby zamiast czosnku jedli curry to bym się z żadnym hiszpanem nie związała.
            • aniorek Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:34
              sueellen napisała:

> ale to mi akurat w niczym nie przeszkadza, w hiszpanskiej kuchni jest mnóstwo c
              > zosnku - dla mnie ok, ale jakby zamiast czosnku jedli curry to bym się z żadnym
              > hiszpanem nie związała.

No juz nie przejmuj sie tak. Ide o zaklad, ze ty tez dla wielu osob smierdzisz i kijem by cie nie tkneli. Wszystko sie wyrownuje.
              • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:38
                No a poza tym Polki jak wiadomo sa latwe, wiec jeszcze by czyms zarazila. Ta jest szczegolnie latwa, sniady jej dziecko zrobil...
                • gazeta_mi_placi Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:45
                  Przecież to troll.
                  • morgen_stern Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 22:18
                    Nienienie, znów ci się pomyliło - to ty jesteś troll, suellen nie smile
                    • claudel6 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 16:51
                      No własnie. Suellen jest z tymi fajnymi poglądami naprawdę wink
    • andaba Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 16:48
      Ja spławiając niemal 20 lat temu Araba powiedziałam mu, że jestem katoliczką i nie mogę się wiążać z kimś innego wyznania. Nie wiem, czy na prawdę bardziej mi przeszkadzało jego wyznanie, czy miałam świeżo w pamięci dopiero co przeczytaną książkę Battty Mahmoody, ale Sayeda spławiłam i czasem tego załuję, bogaty biznesmen był i dość cywilizowany smile
    • super-mikunia Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 16:51
      gdybym była tym Arabem/Hindusem/Chińczykiem/Czarnoskórym to tak poczułabym, że mam do czynienia z rasistką;

a ty gdybyś była Arabką/Hinduską/Chinką/Murzynką i flirtowałabyś z białym Europejczykiem i w pewnym momencie spontanicznie zaprosiła go na kolację, to jakbyś się poczuła słysząc taką odpowiedź..
    • 18_lipcowa1 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 16:56
      Nie uważam tego za rasism tylko konkretne upodobania danej osoby.
      • verdana Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:02
        Zdecydowany rasizm. Gdyby powiedzieć 'blondyn" to nie, ale biały Europejczyk - to odpowiedz czysto rasistowska, bo nie ejst możliwe, aby podobał się kazdy, byle biały i z Europy.
        Cóż, nalezy na to odpowiedzieć "Właściwie to i dobrze, bo mnie się podobają tylko zgrabne, ładne i niegłupie".
        • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:39
          Ale dlaczego "blondyn" to nie rasizm, a biały tak?
          Poza tym, co by było gdybym powiedziała, ze podobają mi się blondyni a dwa dni później zobaczyłby mnie w kinie z brunetem?

> Zdecydowany rasizm. Gdyby powiedzieć 'blondyn" to nie, ale biały Europejczyk -
          > to odpowiedz czysto rasistowska, bo nie ejst możliwe, aby podobał się kazdy, by
          > le biały i z Europy.

A jak powiem, ze nie bo palisz to automatycznie znaczy ze umowiłabym się z każdym niepalącym?
          • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:46
            > A jak powiem, ze nie bo palisz to automatycznie znaczy ze umowiłabym się z każd
            > ym niepalącym?

Nie, ale jesli powiesz, ze twoj typ to niepalacy...
            • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:12
              cherry.coke napisała:

> > A jak powiem, ze nie bo palisz to automatycznie znaczy ze umowiłabym się
              > z każd
              > > ym niepalącym?
              >
              > Nie, ale jesli powiesz, ze twoj typ to niepalacy...

to znaczy, że jesteś rasistką tudzież fetyszystką tongue_out
        • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:41
          verdana napisała:

> Zdecydowany rasizm. Gdyby powiedzieć 'blondyn" to nie, ale biały Europejczyk -
          > to odpowiedz czysto rasistowska, bo nie ejst możliwe, aby podobał się kazdy, by
          > le biały i z Europy.

> Cóż, nalezy na to odpowiedzieć "Właściwie to i dobrze, bo mnie się podobają tyl
          > ko zgrabne, ładne i niegłupie".

Bez sensu, a jest mozliwe, żeby komuś podobały się wszystkie blondynki??
          W takiej kwestii jak najbardziej operuje się uogólnieniami, mówi się: "Podobają mi się brunetki", "Podobają mi się wysocy faceci", to dlaczego niby nie można stwierdzić "Podobają mi się Murzyni/biali"???????? To, że ktoś mówi, że lubi blondynki naprawdę nie oznacza, że podobają mu się WSZYSTKIE blondynki świata.
      • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:04
        18_lipcowa1 napisała:

> Nie uważam tego za rasism tylko konkretne upodobania danej osob

smile Tiaaaa

- Hej
        - hej
        - poszlabys ze mna do kina w piatek
        - nie
        - a w niedziele
        - tez nie
        - a kiedy?
        - nigdy, nie umowie sie z toba, bo jestes czarny a ja nie lubie skreconych wlosow lonowych i zapachu twojego potu, sorry tylko bialy Europejczyk wchodzi w gre, ale nie, nie ja nie jestem rasistka.
    • angazetka Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:07
      Czyli dla ciebie każdy biały Europejczyk jest lepszy od każdego Araba/Hindusa? Jesteś rasistką, ale to w sumie od dawna wiadomo.
      • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:47
        angazetka napisała:

> Czyli dla ciebie każdy biały Europejczyk jest lepszy od każdego A
        > raba/Hindusa? Jesteś rasistką, ale to w sumie od dawna wiadomo.

angazetka osłabiasz mnie wink
        Czy jak mi się podobają np. wysocy blondyni to automatycznie oznacza, że każdy wysoki blondyn jest lepszy od niskiego bruneta?
        Suellen napisała, że jej typem jest biały Europejczyk, absolutnie nie rozumiem na czym polega problem. Jak w moim typie są wysocy, dobrze zbudowani mężczyźni to znaczy, że jestem rasistką bo dyskryminuję Pigmejów??
        • angazetka Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:58
          To ty mnie nie osłabiaj. Nie czaisz, że panna skreśla każdego, kto nie jest białym Europejczykiem, niezależnie od tego, kim jest tak poza rasą? To nie jest kwestia "wolę blondynów", serio. Nie wierzę, że tego nie widzisz.
          BTW miałam zludzenie, że dorośli ludzie szukają partnera nie tylko na podstawie kryterium wyglądu...
          • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:05
            angazetka napisała:

> To ty mnie nie osłabiaj. Nie czaisz, że panna skreśla każdego, kto nie jest bia
            > łym Europejczykiem, niezależnie od tego, kim jest tak poza rasą? To nie jest kw
            > estia "wolę blondynów", serio. Nie wierzę, że tego nie widzisz.

no bo z tego co pisze nie odpowiadają jej seksualnie/estetycznie inni, i co w tym złego??
            Ja tam nie przeczę, że Suellen to rasistka, sama o tym pisze, ale to, że komuś się nie podoba fizycznie Murzyn/biały/Hindus naprawdę nie musi mieć nic wspólnego z rasizmem.

> BTW miałam zludzenie, że dorośli ludzie szukają partnera nie tylko na podstawie
            > kryterium wyglądu...

eeee, a kto tu pisze, że szuka partnera tylko na podstawie wyglądu?? Coś nadinterpretujesz ;P
    • deodyma Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:09
      a jesli sie nie chce isc z dana osoba na randke, nie mozna po prostu odpowiedziec " dziekuje za propozycje, ale nie jestem zainteresowana"?
      wiesz, ja bym chyba nie mogla w ten sposob komus odpowiedziec, nawet wtedy, gdyby byl zielony.

• sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:22
        Ale jezeli ktoś się dopytuje, dlaczego nie?
        A powody mogą być rozne
        - nie, bo nie masz wyższego wykształcenia,
        - nie bo pijesz piwo
        - nie bo palisz,
        - nie bo przeklinasz

A jak jest superfajny, z poczuciem humoru, dobrze zbudowany, bez nalogów, prawnik/lekarz/inzynier i nie ma się do czego doczepić, poza tym ze mnie nie pociąga bo ma nie ten kolor skóry?
        • deodyma Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:26
          sorry, ale kiedy mialam propozycje randek, odmawialam mowiac wlasnie, ze nie jestem zaintaresowana i nie pomagalo facetowi to, jak wyglada, ile zarabia, jak swietne ma poczucie humoru itd, itp...
          • claudel6 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 16:57
            No właśnie nie wiem o co halo, nigdy nie odmówilam randki mówiąc, ze ktos mi się nie podoba, nawet jak mi sie nie podobał, po prostu odmawiałam i już
        • nanuk24 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:51

> Ale jezeli ktoś się dopytuje, dlaczego nie?

Hmmm...niech zgadne...bo"juz mam towarzysza zycia i nie szukam drugiego"?
          • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:29
            A jak nie mam i np postanowiłam zapisac sie na portlu randkowym, to co mogę zamieścic?
            ze szukam wysokiego, wysportowanego, z wyzszym wyksztalceniem, bez nalogów ale o kolorze skóry mam prypadkiem nie wspominać, tak?
    • freakwave Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:14
      ciekawe czemu jak facet mowi ze lubi np tajki to nie jest rasizm, a jak powie ze nie lubi tajek to juz jest smile
      to bardzo wygodne pojecie mozna pod kazde gowno podciagnac big_grin
      • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:17
        freakwave napisała:

> ciekawe czemu jak facet mowi ze lubi np tajki to nie jest rasizm, a jak powie z
        > e nie lubi tajek to juz jest smile
        > to bardzo wygodne pojecie mozna pod kazde gowno podciagnac big_grin

Ty kompletnie nie rozumiesz tematu. Tak na szybko: trudno posadzic kogos o rasizm gdy mowi, ze kogos lubi a nie mowi przy tym kogo nie lubi. Kumasz?
    • brak.polskich.liter Wspaniala wiadomosc 24.08.11, 17:16
      dla Ferdkow Kiepskich i innych Powolniakow.

Niegramotni, upasieni, niekompletnie uzebieni, flejowaci zawodowi bezrobotni z okolic Pierdziszewa Dolnego tez bardzo by sie z takiej deklaracji ucieszyli. W koncu biale Europejczyki som.

Rozumiem ponadto, ze odpadaja: obywatele USA, Kanady, RPA, Australii, Nowej Zelandii i Argentyny. Co z tego, ze bywa biale toto, jak spoza Europy.

Wacik bomba big_grin
      • daneya Re: Wspaniala wiadomosc 24.08.11, 17:19
        brak.polskich.liter napisała:

> dla Ferdkow Kiepskich i innych Powolniakow.
        >
        > Niegramotni, upasieni, niekompletnie uzebieni, flejowaci zawodowi bezrobotni z
        > okolic Pierdziszewa Dolnego tez bardzo by sie z takiej deklaracji ucieszyli. W
        > koncu biale Europejczyki som.
        >
        > Rozumiem ponadto, ze odpadaja: obywatele USA, Kanady, RPA, Australii, Nowej Zel
        > andii i Argentyny. Co z tego, ze bywa biale toto, jak spoza Europy.
        >
        big_grinbig_grinbig_grinbig_grin dobre, no wlasnie suellen omowi sie (jak bedzie wolna) z kazdym bialym Europejczykiem, byle by nie pachnial curry i kadzidlami.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:23
      > - bo wiesz, jestes miły, ale nie w moim typie

zawsze w takich momentach odpowiadalam "nizszy od Ciebie o głowę".

a poważnie - w sprawach o ktorych nei chcemy dyskutowac nie zostawia sie miejsca na dyskusję. Nie musisz się tłumaczyc ze swoich upodoban, ze swojej ochoty ani tym bardziej z jej braku. Nie i juz.
      • dziennik-niecodziennik Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:31
        a jesli chodzi o to czy to rasizm, czy nie - uwazam ze nie. kazdy ma prawo decydowac z kim chce nawiązać bliższe znajomosci typu randka, a z kim nei. jesli czujesz ze nic z tego nie bedzie bo przeszkadza Ci w drugiej osobie jakis istotny czynnik, ktorego nei da sie zmienic, to sie nie umawiasz, bo i po co?
        rasizm? - no bez jaj. mamy tak z kazdym latac na randki wbrew wlasnej woli tylko z obawy przez ewentualnym nazwaniem nas rasistami?...
        • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:37
          Nie, dlaczego? Kazdy moze kazdego odtracic, natomiast nie ma co lukrowac swoich postaw smile Jesli kryterium sa dobre maniery, to jest sie wyznawca dobrych manier. Jesli kasa, to materialista. Jesli uroda, esteta. A jesli rasa, rasista.
          • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:54
            cherry.coke napisała:

> Nie, dlaczego? Kazdy moze kazdego odtracic, natomiast nie ma co lukrowac swoich
            > postaw smile Jesli kryterium sa dobre maniery, to jest sie wyznawca dobrych manie
            > r. Jesli kasa, to materialista. Jesli uroda, esteta. A jesli rasa, rasista.

a wiesz, że te rzeczy mogą się łączyć tongue_out
            Powiem szczerze mi nie podobają się Azjaci, nie podobają mi się estetycznie, nie wpadłabym na to, że jestem rasistką smile
            Nie widziałam jeszcze Azjaty, który by mi się spodobał jako mężczyzna, nic na to nie poradzę.
            Przestańcie widzieć rasizm tam gdzie go nie ma.
            • kunegunda32 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:52
              Ale koleżanka już się nawet przyznała że jest rasistką, bo jej kolorowi śmierdzą curry i kadzidłami i to ją drażni i nie będzie się z nimi zadawać w ogóle i nie wyobraża sobie przyjmowania ich w swoim domu, mieszkania koło nich itd. A to już wybacz ale jest inna para kaloszy.
        • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:37
          dziennik-niecodziennik napisała:

> rasizm? - no bez jaj. mamy tak z kazdym latac na randki wbrew wlasnej woli tylk
          > o z obawy przez ewentualnym nazwaniem nas rasistami?...

Alez skad? Tylko nie musimy informowac tej probujacej sie znami umowic na randke osoby, ze nam nie dopowiada jej kolor skory albo ksztalt oczu... Wystarczy powiedziec sorry, mysle ze nie znajde dla ciebie czasu, albo niestety nie jestem zainteresowana, a nie sorry ale w gre wchodza tylko biali europejczycy a ty masz skosne oczy i wygladasz jakbys mial zatwardzenie.
          • dziennik-niecodziennik Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:48
            osobiście też bym nie usprawiedliwiala swojej decyzji. nie i koniec.
            aczkolwiek jesli niechciany zalotnik jest odporny i nie porzuca nadziei ani nie przyjmuje odmowy, to tego typu argument moze skutecznie zakonczyc jego zaloty. czasem jest to dobre wyjscie, bardzo klarujace sytuacje.
          • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:56
            > Alez skad? Tylko nie musimy informowac tej probujacej sie znami umowic n
            > a randke osoby, ze nam nie dopowiada jej kolor skory albo ksztalt oczu...

Na forum też nie można... W ogóle nie mozna. Kiedyś nie mozna bylo mowic że Ziemia jest okrągła, dziś nie można mówić, że komus się nie podobają ludzie o innym kolorze skóry.
      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:43
        > zawsze w takich momentach odpowiadalam "nizszy od Ciebie o głowę".

Ale kilka dni później może Cię zobaczyć za raczkę z facetem z drużyny koszykarskiej... i?
        • dziennik-niecodziennik Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:49
          byle ten koszykarz byl innego wzrostu niz potencjalny amant... smile
    • franczii Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:37
      Dawalam kosza osobom innej rasy, i nie musialam wcale udzielac takiej odpowiedzi. Chociaz przyznam, ze ich uroda nie jest w moim typie taka odpowiedz jak twoja nawet by mi do glowy nie przyszla. To tak samo jakbym odrzucila propozycje kogos mowiac mu ze jest za gruby, za niski, ma za krotkie nogi itp. Dla mnie buractwo
      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:48
        Ok, czyli możesz odrzucac potencjalnych partnerów ze względu na kolor skóry, ale absolutnie nikomu nie możesz o tym powiedzieć a zwlaszcza na forum publicznym. I kto tu jest "kryptorasista"?
        • franczii Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:10
          Tak jak odrzucam potencjalnych partnerow ze wzgledu na inne cechy ale nie musze im tego walic prosto w oczy. A ty najwidoczniej masz satysfakcje, ze takiej odpowiedzi mozesz udzielic. Nie masz prawa zamanifestowac swojego rasizmu w innych okolicznosciach np. w miejscu pracy, bedziesz w sobie dusic niechec kiedy twoja corka bedzie sie bawic w przedszkolu z czarnoskorym dzieckiem ale w tej konkretnej sytuacji mozesz sobie pofolgowac i widac chetnie z okazji korzystasz.
      • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:51
        Bo odpowiedz jest przede wszystkim niegrzeczna, ale ja myślę, że tutaj wszystkich oburza to, że suellen podobają się tylko biali faceci. I ma przecież do tego prawo.
        Absolutnie nie mogę zrozumieć na czym polega w związku z tym problem.
        Absurdem jest twierdzenie, ze mogą się komuś podobać blondynki ale już mężczyzni o jasnej skórze nie.
        • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:57
          Ja tam sie brechtam nawet nie z sensu posiadania preferencji rasowych czy wygladowych, tylko z wyrafinowania uzasadnienia: bo niebiali smierdza curry albo maja dziwna mine. Rewela big_grin
          • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:03
            cherry.coke napisała:

> Ja tam sie brechtam nawet nie z sensu posiadania preferencji rasowych czy wygla
            > dowych, tylko z wyrafinowania uzasadnienia: bo niebiali smierdza curry albo maj
            > a dziwna mine. Rewela big_grin

Uzasadnienie jak uzasadnienie, ale co jest złego w preferencjach wyglądowych??
            Chyba to normalne, że szuka się partnera który nam się podoba również fizycznie?
            • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:12
              Nie wiem, mnie tam by bylo lyso, gdybym odrzucila kobiete swojego zycia, bo szukajac samych blondynek przegapilem swietna ruda, ale nie bede ludziom zycia urzadzac smile
              • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:26
                Ale tu mówimy o sytuacji, w której ta ruda Ci się kompletnie nie podoba i nie pociąga, więc raczej nie ma szans na bycie twoją kobietą życia smile
                Jak dla kogoś ruda jest kompletnie aseksualna to co??
                Tak naprawdę nie jest ważne czy ruda jest ruda czy blond, piękna czy brzydka, tylko czy drugiej stronie się podoba, nie??
                • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:37
                  E, ja sceptycznie podchodze do "typow" w rozumieniu koloru wlosow, skory itp. Bo jesli z calej gamy wyboru kogos na przyklad kreci tylko i wylacznie blond/bialy, a wszystko poza jest aseksualne, to jest to wlasciwie juz fetyszyzm. Niemniej jesli kto lubi sobie zawezac wybor partnera zyciowego na podstawie fetyszu, to prosze bardzo smile
                  • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:49
                    Osobiście uważam, że jeśli kogoś naprawdę kręci tylko blondyn/biały to lepiej żeby nie marnował czasu innym i tyle smile
                    Ja też zawężyłam sobie pole wyboru, Azjaci mi się nie podobają, więc jakoś nie szukałam faceta wśród Wietnamczyków. To żaden fetysz, ani rasizm, tylko zwyczaje preferencje.
                    Choć mój mąż ma leciutko skośne oczy tongue_out
                    • kropkacom Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:41
                      Tak naprawdę kole tutaj w oko nie rodzaj (momentami zabawnych przyznaje) preferencji, ale podszycie tego "białym człowiekiem". Tutaj cechy osobnicze schodzą na dalszy plan, a zostaje u wyższość jednej rasy nad drugą. A to już rasizm. Zwłaszcza, że znamy zdanie (poza preferencjami matrymonialno/seksualnymi) na temat konkretnych ras u autorki wątku. Amen.
              • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:38
                > Nie wiem, mnie tam by bylo lyso, gdybym odrzucila kobiete swojego zycia, bo szu
                > kajac samych blondynek przegapilem swietna ruda, ale nie bede ludziom zycia urz
                > adzac smile

Ciężko mowić o przegapieniu kobiety życia, jesli na samą myśl o pójsciu z nia do łożka Cię odrzuca.
                • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:50
                  sueellen napisała:

> Ciężko mowić o przegapieniu kobiety życia, jesli na samą myśl o pójsciu z nia d
                  > o łożka Cię odrzuca.

Mysle, ze jesli ktos ma reakcje fizycznej odrazy na wiekszosc kolorow, to jest to jednak jakies zaburzenie, a nie tylko zwykla preferencja.
                  • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:58
                    No ja rozumiem, że mogłabys iść do łózka nawet z zielonym, ale ja zdecydowanie wolę białych.
        • franczii Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:22
          Oczywiscie ze ma prawo. Ja nie zauwazylam, zeby wypowiadajacych sie w tym watku oburzaly upodobania Sueellen ale wlasnie uzasadnienie. Po prostu widac, ze Sueeeln bardzo chce dac upust swojemu rasizmowi ale na codzien nie moze sobie na to pozwolic. Trafia sie tego typu okazja i moze to w koncu uczynic.
        • aniorek Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:52
          iuscogens napisał:

> Bo odpowiedz jest przede wszystkim niegrzeczna, ale ja myślę, że tutaj wszystki
          > ch oburza to, że suellen podobają się tylko biali faceci. I ma przecież do tego
          > prawo.

Wsrod znajomych facetow o innym kolorze skory niz bialy zaden mnie nie pociaga fizycznie. Nie wiem, czy ma to zwiazek z kolorem skory, czy z tym, ze najbardziej lubie wysokich, postawnych blondynow (i wszyscy partnerzy wraz z obecnym spelniaja te kryteria)?
          Tych moich kolegow bardzo lubie, chodzimy razem na piwo, oddalabym im dziecko pod opieke, ale nie podobaja mi sie fizycznie i juz. Tak samo jak nie podobaja mi sie jak najbardziej biali panowie o wielkich brzuchach i pozyczce na glowie.

Tyle, ze ja przede wszystkim widze w tym watku to, ze autorce bardzo zalezy na tym, zeby moc komus to powiedziec prosto w oczy: "nie umowie sie z toba, bo smierdzisz curry". Rozumiem, ze jesli ktos podejdzie do autorki i powie jej, zeby wyszla z pokoju, bo wali od niej czosnkiem, to sie nie obrazi. Bo przeciez szczerosc jest tak wazna.
    • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:42
      Sueellen popraw mnie jeśli się mylę ale Twój mąz/ partner jest Hiszpanem tak?
      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:43
        No, nie mylisz się.
        • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:44
          Czyli jak usłyszysz, że żyjesz z sudaka i co za tym idzie ty tez jesteś sudaka to nie powiesz, że to rasistowskie prawda?
          • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:51
            sadosia75 napisała:

> Czyli jak usłyszysz, że żyjesz z sudaka i co za tym idzie ty tez jesteś sudaka
            > to nie powiesz, że to rasistowskie prawda?

Sadosia a co to znaczy i jaki ma wydzwiek?
            • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:52
              Poczekam aż Suellen się wypowie bo istnieje bardzo duża szansa na to, że jej sudaka nie powiedział co znaczy to określenie i biedna dziewczyna teraz się zastanawia co mi odpisać.
              • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 17:59
                sadosia75 napisała:

> Poczekam aż Suellen się wypowie bo istnieje bardzo duża szansa na to, że jej su
                > daka nie powiedział co znaczy to określenie i biedna dziewczyna teraz się zasta
                > nawia co mi odpisać.

Ok. smile
              • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:16
                Niestety ci się pokręcilo tongue_out
                Sudaka sa z Ameryki Południowej a nie z Hiszpanii...
                • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:19
                  Owszem, sam termin pochodzi z Ameryki Płd, ale używany jest nagminnie w Hiszpanii i jest wybitnie rasistowskim, pogardliwym słowem.
                • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:19
                  Chciałabyś smile i na Hiszpanów mówią sudaka. zresztą sudaka wzięła się od hiszpanów a oni jak to hiszpanie aby nie czuć się najgorzej zaczęli nazywać sudaka peruańców i resztę. ale nie odpowiedziałaś na moje pytanie.
                  czy byś miała coś przeciw jeśli ktoś by powiedział, że żyjesz z sudaka i jesteś sudaka ?
                  • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:25
                    E, ja mysle, ze i bez sudaki w PL wielu by sie znalazlo takich, dla ktorych sueellen to typowa naiwna Poleczka rozkladajaca na emigracji nogi przed elementem obcym kulturowo i smierdzacym paella. Jeszcze w poludnie pewnie spia, lenie jedne. Wroci z tym bachorem do domu, wroci. Tym sniadym nie mozna ufac, pani.
                    • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:28
                      Ja myślę ( baaa ja jestem tego pewna ) , że będąc choćby w Barcelonie na górze to Suellen byłaby traktowana jak naiwniaczka, która utrzymuje lenia śmierdzącego nie tylko paella ale i tanim piwem. A ona naiwniaczka przyjechała z Polski i jak to polki święcie wierzące, że są najpiękniejsze na całym świecie dorwała swojego Jose i razem z nim płodzi małe Josesiątka.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Sue bardzo rasistowsko poleciała chociaż sama w domu "trzyma " nie białego europejczyka a hiszpana.
                  • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:26
                    Tzn kto na Hiszpanów mowi Sudaka? Pewnie Polacy? big_grin
                    A na Anglików mówia to mówią Angole, a na Niemcow Szkopy, a na Rosjan Ruscy. A na Polaków jak mówią? Wylecialaś z tym przykładem jak Filip.
                    • najma78 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:30
                      sueellen napisała:

> Tzn kto na Hiszpanów mowi Sudaka? Pewnie Polacy? big_grin
                      > A na Anglików mówia to mówią Angole, a na Niemcow Szkopy, a na Rosjan Ruscy. A
                      > na Polaków jak mówią? Wylecialaś z tym przykładem jak Filip.

Wcale nie wyleciala z tym jak Filip. big_grinbig_grinbig_grin No jak tam sudaka? Jak to byc sudaka i jak zyc z takim?
                      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:41
                        Wstawie sobie to w wizytowkę. Jestem z hiszpańskim sudaka i jestem z tego dumna

• sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:31
                      Sue obydwie wiemy, że mam rację smile obydwie wiemy, że gdyby cię ktoś sudaka nazwał to byś się zapieniła ( o patrz teraz się pienisz ) jak bryza morska ew. pysk wściekłego psa.
                      I jednak Anglik woli być angolem niż Hiszpan sudaka. śmiało powiedz do któregoś hiszpana sudaka i powiedz do anglika angol smile
                      czyli murzyn be i fe ale hiszpan to biały europejczyk ale nie sudaka smile oj dziewczyno dziewczyno jakie to smutne a jednocześnie śmieszne.
                      • daneya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:37
                        sadosia75 napisała:

> czyli murzyn be i fe ale hiszpan to biały europejczyk ale nie sudaka smile

Sadosia - smile

oj dziewczyno dziewczyno jakie to smutne a jednocześnie śmieszne.

Oj dziwczyno, dziwczyno dorosnij wreszcie...juz by wypadalo
                      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:45
                        Really?
                        big_grin
                        • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:46
                          To jeszcze napisz w sygnaturce kto to jest sudaka smile żeby było uczciwie smile
                          • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:52
                            Niestety nie mogę bo napisałabym nieprawdę. Sudaka nie dotyczy Hiszpanów - każdy słownik Ci to powie.
                            • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:59
                              Mogłabyś mi zalinkować słownik w którym jest wyjaśnione słowo sudaka?
                              i sudaka dotyczy hiszpanów smile każdy biały europejczyk ci to powie smile
                              • dziennik-niecodziennik Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:10
                                ja nie powiem bo nie wiem co to znaczy...
                                • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:17
                                  Tak w sekrecie między nami to powiem Tobie, że to bardzo ale bardzo brzydkie określenie min na hiszpana ale nie tylko. określa się tak też min. mieszkańców ameryki płd . w języku polskim chyba nie ma jednego aż tak wulgarnego a jednocześnie rasistowskiego określenia w stosunku do człowieka o innym kolorze skóry.
                                  ogólnie sudaka to samo zuuuuooo i wszystko co najgorsze leniwe śmierdzące itp itd i największy złodziej i pijak już lepszy niż sudaka.
                                  to tak w skrócie.
                                  • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:33
                                    Sudaca okresla wyłącznie mieszkańców Ameryki Południowej bo jak sama nazwa wskazuje pochodzi od SU DA mericano.

www.urbandictionary.com/define.php?term=sudaca
                                    es.wikipedia.org/wiki/Sudaca
                                    Z całej listy obraźliwych zwrotów, sadosia wybrala akurat nieprawidlowe. Ale z niej gillipollas!
                                    • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:46
                                      Serio?
                                  • dziennik-niecodziennik Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:17
                                    abstrahując od teog ktorego regiony to dotyczy - ale to jest okreslenie każdego hiszpana? w sensie ze kazdego mieszkanca hiszpanii mozna tak nazwac czy tez musi on spełniać jakies dodatkowe warunki? czy to wynika z koloru skóry, z - bo ja wiem - kultury, przyzwyczajen regionalnych, standarowych zachowan?...
                                    • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:21
                                      Sudaka nazwać możesz teoretycznie każdego hiszpana. to ma być obraźliwe, obelżywe i obrzydliwe więc raczej nie wybiera się "celu" pod względem wyglądu, zasobów finansowych itp.
                                      Ma obrażać i znieważać i to wszystko.
                                    • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:34
                                      Sudca znaczy tyle co SUDA-meri-CA-no, jesli tak nazwisz Hiszpana mieszkajacego w Hiszpanii co najwyżej popuka się w czoło a nie obrazi, ale sadosia wie lepiej...
                                      • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:42
                                        A myślisz, że jak biały białego nazwie czarnuchem lub ciapem, to ten nazwany się nie obrazi tylko w czoło puknie?
                                      • sadosia75 Zacytuję Rosę 24.08.11, 20:46
                                        bo powtarzać to samo nie ma większego sensu

" Tak samo nie ma co nazywać białego Europejczyka czarnuchem, bo to termin zarezerwowany dla Afroamerykanów, a jednak przez białych ukuty. Tak samo jest z sudaką, Hiszpanie tak pogardliwie zaczęli nazywać ludzi z Ameryki Południowej, a teraz w Hiszpanii ten termin jest jednym z najbardziej obraźliwych i rasistowskich zwrotów, również wobec Hiszpanów. Kapiszczi? Pewnie nie, bo uparta koza z ciebie, ale i tak post ci wyszedł spuchnięty od komentarzy, możesz być z siebie dumna "

Tu świetnie sprawdziło się powiedzenie " kto miecza dobywa od miecza ginie" i można to odnieśc do ciebie i do hiszpanów, którzy tak chętnie od sudaka wyzywali innych. a teraz sami za sudaka robią. i powtarzaj ile chcesz, że to od sudamericano. tylko, że obecnie ma to takie znacznie jak to, że ja jako prawosławna nie jestem ruska chociaż prawosławie to typowo rosyjska religia. i gdyby iśc twoim tokiem myślenia ( chociaż ja go nie zauważyłam ale ok, przypuszczam, że się pojawiło ) to ja nadal jestem rosjanką bo jestem prawosławna smile
                                        • sueellen Re: Zacytuję Rosę 24.08.11, 21:55
                                          Może mnie nazywac czarnuchem sudakiem. Nie obraża mnie to, a bawi Twoja pokręcona logika specjalistko od iberoameryki.
                          • ha-ya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:50
                            Wez no Sadosia nie badz sobek i napisz kim do diabla jest ten sudaka. pierwszy raz sie spotykam z takim okresleniem tongue_out
                            • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:08
                              Proszszsz
                  • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:40
                    > czy byś miała coś przeciw jeśli ktoś by powiedział, że żyjesz z sudaka i jesteś
                    > sudaka ?

Osobiście mialabym to glęboko w d...pie.
                    • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:44
                      Tylko, że hipokrytką jesteś. murzyn be i fe, hindus śmierdzi curry a japończyk wygląda jak by miał zatwardzenie ale sudaka ( chociaż starasz się wpierać, że z sudaka nie mieszkasz ) już jest ok.
                      Mnie osobiście to absolutnie nie przeszkadza. rasistów nie trawię absolutnie. brzydzę się określeniem sudaka ale są ludzie dla których jesteś zwykła naiwniarą która żyje z sudaka. więc nie wywyższaj się tak skoro siedzisz na tej samej grzędzie z facetem który ma zatwardzenie a jego sąsiad śmierdzi curry.
                      • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:48
                        > więc nie wywyższaj się tak skoro siedzisz na tej samej gr
                        > zędzie z facetem który ma zatwardzenie a jego sąsiad śmierdzi curry.

Bywa, ze fakt siedzenia na tej samej grzedzie jest wlasnie powodem wywyzszania.
                      • gazeta_mi_placi Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:50
                        Ja bardzo lubię curry i kuchnię hinduską, ach...
                        Palce lizać...
                        • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:00
                          Ja tez, raz na miesiąc, ale nie na sniadanie obiad kolację 7 dni w tygodniu
                  • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:55
                    Nikt mi nigdy nie powie, że żyję z sudaka, bo to wymysł Sadosi. Zawolałam do mojego Sudaka, hej Sudaka! Odpowiedzial, doucz się hiszpankiego, guiri. Sudaka jest z Ameryki.
                    • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:02
                      Ahahahaha o matko aleś ty zabawna smile tak mój wymysł, mój i innych "białych europejczyków" mój wymysł i tych, którzy mieszkają w górze w Barcelonie smile to tylko moje wymysły a ty mieszkasz z białym europejczykiem a nie sudaka smile
                      kurcze jakie to musi być dla ciebie irytujące, że rasistowski tekst można śmiało do ciebie i twojej rodziny odnieść. trochę nawet żałuję, że nie mogę zobaczyć teraz twojej miny ale z drugiej strony skoro mam takie wymysły jak sudaka to przecież mogę sobie wyobrazić twój wqrw prawda? smile
                      Czy poza mną ktoś jeszcze sobie to wyobraża i odczuwa mega zabawę?
                      Sue pogódź się z tym smile masz zapędy rasistowskie ale żyjesz z sudaka smile
                      • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:06
                        Sue po prostu nie zauważyła, że każdy kij ma dwa końce big_grin
                        A Ty ją okrutnie sprowadziłaś do parteru, niedobra Ty! suspicious big_grinbig_grin
                        • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:13
                          Oj Rosa Rosa... przecież wiadomo, że sudaka to na pewno nie hiszpan! bo hiszpan to biały europejczyk! a sue wie lepiej prawda? w końcu to ona z sudaka tzn tfu białym europejczykiem żyje a nie my smile

biedna malutka Sue smile oberwała patykiem ale walczy dzielnie do końca wmawiając wszystkim dookoła, że nikt o jej facecie sudaka nie powie przy okazji zaczyna głośniej tupać nuzią żeby sudaka nie słyszeć .

Życie no normalnie życie smile
                      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:28
                        No przeciez sie pogodziłam? Masz jakiś straszny problem.

I wyjaśnij mi prosze co mnie mogą obchodzic jacyś tam ludzie z Barcelony? Nawet jeśli tak sobie ktoś mowi to niech sobie mówi - ja nigdy tego nie slyszałam i nie dziwne, bo to nie dotyczy Hiszpanów ani z północy ani z południa. Nie od dziś wiadomo, że ci z północy i południa się nie lubią wiec moga o sobie brzydko mówić. A ja mieszkam w Londynie i mam w nosie co mówią ci na dole do tych na gorze i na odwrot.

Co bys nie powiedziała SUDAKA odnosi się do Sudamerica i nie ma możliwości by ktokolwiek tak nazwał Hiszpana z Hiszpanii obojetnie czy z południa czy z połnocy. Jesli ktoś tego używa, używa błędnie. Tak jakby ktoś Cię nazwal Ruska. Co byś powiedziała? Nic, Ruska nie jesteś i tyle (no chyba że jestes). Jesli juz bardzo chcesz mnie wyzywać, to payo będzie bardziej odpowiednie (tak pogardliwie o Hiszpanach i innych białych mówią hiszpańscy cyganie) ewentualnie epañolito de mierda.

Tu masz całą listę obraźliwych zwrotów używanych w Hiszpanii. Do wyboru do koloru, ale Sudaka brak.

abobado, da
                        abombado, da
                        adoquín
                        arracacho, cha
                        asnejón
                        atropellaplatos
                        autómata
                        babanco
                        babieca
                        babilón, na
                        baboso, sa
                        bambarria
                        barbitonto, ta
                        bato
                        bausán
                        bausano, na
                        beocio, cia
                        besugo
                        bobalías
                        bobalicón, na
                        bobarrón, na
                        bobatel
                        bobo, ba
                        bobote
                        borde
                        boto, ta
                        botoso, sa
                        bruto, ta
                        bucéfalo
                        calilo, la
                        calzonudo, da
                        camote
                        cantimpla
                        capirote
                        capullo
                        carechimba
                        cazurro, rra
                        cebollino
                        celestial
                        cenutrio
                        ceporro
                        cerrado, da
                        cipote
                        cojudo, da
                        cretino, na
                        cutama
                        cutre
                        chango, ga
                        chorra
                        desorejado, da
                        dundo, da
                        enorme
                        estulto, ta
                        estúpido, da
                        falto, ta
                        fatulo, la
                        fuñique
                        ganso, sa
                        gaznápiro, ra
                        gilí
                        gilipollas
                        gonorrea
                        gordo, da
                        guaje
                        guajolote
                        guanaco
                        harón, na
                        idiota
                        insensato, ta
                        lerdo, da
                        leso, sa
                        lila
                        lipendi
                        madero
                        malparido
                        mamacallos
                        mameluco
                        mastuerzo
                        maricón
                        melón
                        melona
                        memo, ma
                        mendrugo
                        menguado, da
                        menso, sa
                        mentecato, ta
                        mentecapto
                        merluzo
                        minguado, da
                        molondro
                        moscatel
                        múcura
                        mudo, da
                        muérgano
                        noneco, ca
                        obtuso, sa
                        opa
                        otario, ria
                        panarra
                        papirote
                        pavisoso, sa
                        pavitonto, ta
                        peal
                        pendejo
                        percebe
                        pirobo
                        porro
                        poste
                        premioso, sa
                        puto, ta
                        rácano
                        salame
                        salamín
                        samarugo
                        sanano, na
                        simple
                        simplísimo
                        simplón
                        soca
                        suato, ta
                        tarado, da
                        tardo, da
                        tarugo
                        tocho, cha
                        tolete
                        tolondrón, na
                        tontarrón, na
                        tontera
                        tontiloco, ca
                        tontivano, na
                        tonto, ta
                        tontón, na
                        tontucio, cia
                        tontuelo, la
                        tontuna
                        tordo, da
                        torgado, da
                        torpe
                        torpón, na
                        trompo
                        tupido, da
                        valeverga
                        yegua
                        zamacuco, ca
                        zamarro
                        zángano, na
                        zolocho
                        zompo, pa
                        zonzo, za
                        zonzorriar
                        zopenco, ca
                        zoreco, ca
                        zorimbo, ba
                        zote
                        • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:31
                          Oj, ale cie ruszylo.
                          • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:40
                            Straszennie ją to ruszyło...
                          • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:45
                            Postanowilam edukowac biedne niedouczone ignorantki, co używaja zwrotow o ktorych bladego pojecia nie mają, sudaki cudaki.
                            • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:47
                              Sue, ale serio.. odpuść sobie.. nie ma sensu się bardziej pogrążać. Serio, serio.
                              • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:50
                                Ja się pograżam? Cos ci się pokrecilo. To nie ja używam słów ktorych znaczenia nie rozumiem i trzymam się tego jak tonący brzytwy.
                            • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:50
                              no już już spokojnie. nie denerwuj się, że ktoś śmiał wytknąć ci sudakę w domu. jedne kobiety mają hindusa z rocznym zapasem curry inne japończyka z wiecznym zatwardzeniem i jest sobie nasza ematkowa suellen mieszkająca w londynie z sudaka.
                              rilaks dziewczyno. całe życie będziesz oceniać i będziesz oceniania. przywyknij do tego, że znajdzie się ktoś sprytniejszy od ciebie i przywali ci kijem pt " nie jestem rasistą ja po prostu nie toleruję sudaka" a ty szczęśliwa wrócisz do domu i stwierdzisz, że mieszkasz z białym europejczykiem. bo podobno sudaka w ogóle cię nie tyka prawda?
                              • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:57

> no już już spokojnie. nie denerwuj się,

Ależ ja się nie denerwuje.

że ktoś śmiał wytknąć ci sudakę w domu.

Alez prosze bardzo, ale rownie dobrze mogłabyś powiedziec że mam w domu ruska, czy ciapatego. Taki sam sudaca. Ja tylko Ci pragnę uświadomic, że nie ma co nazywać Niemca Ruskiem a ruska Szkopem tak nie ma co nazywac Hiszpana Sudacą bo to zwyczajnie nie ma sensu i nie ma prawa być obraźliwe, co najwyżej zabawne i ja tak to odbieram.
                                • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:03
                                  Tak samo nie ma co nazywać białego Europejczyka czarnuchem, bo to termin zarezerwowany dla Afroamerykanów, a jednak przez białych ukuty. Tak samo jest z sudaką, Hiszpanie tak pogardliwie zaczęli nazywać ludzi z Ameryki Południowej, a teraz w Hiszpanii ten termin jest jednym z najbardziej obraźliwych i rasistowskich zwrotów, również wobec Hiszpanów. Kapiszczi? Pewnie nie, bo uparta koza z ciebie, ale i tak post ci wyszedł spuchnięty od komentarzy, możesz być z siebie dumna http://emots.yetihehe.com/3/czytaj.gif big_grin
                                  • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:46
                                    Nie, nie kapiszi? Biały nazywający bialego czarnuchem aby go obrazic jest po prostu idiotą tak jak ten co nazywa Hiszpana Sudacą i tylko tak to może (i jest) odbierane.
                                    • princess_yo_yo Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:57
                                      tak jest pewnie odbierane ale tylko przez hiszpanow. dla bialych europejczykow roznica miedzy hiszpanem a mieszkancem pd ameryki jest prawie zadna, no moze poza tym ze wsrod brazylijczkow jest wiecej ludzi na prawde bialych zdaje sie smile
                                    • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:57
                                      Chyba jesteś jedyną osobą, która tak to odbiera. Ale nie dziwi mnie twoja nerwowa reakcja.
                                      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 21:12
                                        Mój osobity sudaca też tak odbiera. Nie obraził się nic a nic, tylko zdziwił a potem wyśmial sadosie gdy mu wyjaśniłam o co chodzi. Zapytam potem jeszcze innych sudaców co o tym sądzą.
                                • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:05
                                  ależ ja nie jestem na tym wątku tylko po to żeby ci uświadamiać, że na hiszpanów mówią sudaka od wielu wielu lat są sudaka. i nie ważne, że mówią tak o nich imigranci żyjący w hiszpanii. ważne, że mówią. ja to wiem, ty to wiesz, twój facet to wie i jak widać poza nami szczęściarzami, którzy to wiedzą są jeszcze inne osoby, które też wiedzą. więc wymigiwanie się och bo ja żyję w londynie i mnie nie interesuje co kto mówi tu i tam jest delikatnie rzecz ujmując dziecinne smile
                                  i nie w ogóle się nie denerwujesz smile nic a nic. absolutnie, zero nerwów, spokój stoicki, luzik, rilaksik wink

o matulu uśmiałam się aż mnie policzki bolą i chyba ze dwa razy się popłakałam ze śmiechu jak cie czytam. gdybyś nie była sudaka żyjąca z sudaka to byś nawet nie zareagowała na mojego posta wink no to teraz walnij epopeję o sudaka, braku sudaka, o tym jak to curry jest gorsze od zatwardzenia a jak będziesz szła wieczorem spać to zastanów się nad tym jak to oberwałaś kijem i jak to głupio wyszło, że chciałaś poszpanować na forumie.
                                  • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:12
                                    Sadosia, no bo trza mieć to pie...ięcie, prawda? wink
                                    • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:15
                                      Racja! trza mieć big_grin
                                  • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:30
                                    Nazwanie mnie sudaca jest równie trafione co nazwanie żabojadem cy czarnuchem. Zdziwiłabym się albo pomyślała, że to żart, albo ktoś nie do końca poinformowany, więc bym mu wyjaśnila znaczenie tego słowa tak jak wyjaśnilam Ci znaczenie słowa sudaca. Nie wiem, naprawdę nie wiem skad to wytrzasnęłaś i od kogo słyszałaś, że ktoś używa tego okreslenia względem Hiszpanów, jeśli to robi, to sam nie wie co mowi i nie nalezy sie tym przejmować. Nazwanie Hiszpana SUDAca to nielogiczne choćby ze względu na etymogie tego słowa, o której już pisalam (Sudamérica). Żeby Ci poprawić humor, podalam Ci litanię słów które może uzyć zamiast, ale skoro się upierasz tak bardzo przy swoim błędzie to nie pozostaje mi nic tylko nazwac cię gillipollas... tongue_out

P.S. Ja i mój sudaca też mamy tu niezły ubaw z Twoich wywodów i od dziś nazywamy samych siebie Sudaquillas.
                                    • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 21:03
                                      > P.S. Ja i mój sudaca też mamy tu niezły ubaw z Twoich wywodów i od dziś nazywam
                                      > y samych siebie Sudaquillas.

Ty co? teraz licytację robisz? ja piszę ok ubawiłam się a ty mi na to o nie nie nie to ja się ubawiłam lepiej i to z moim facetem więc jest nas dwoje a ty tylko jedna ha ha ha wygraliśmy!
                                      jeeeeeeeeju jaka ty dziecinna jesteś.
                                      i teraz co? napiszesz mi, że jestem bardziej dziecinna niż ty i twoj facet też tak sądzi i znowu wygraliście?
            • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:12
              Mi tam Sudak się kojarzy w twierdzą na Krymie, ale to chyba zły trop smile
              • sadosia75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:14
                To zdecydowanie zły trop smile
                • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:17
                  Twoj tez zły. Nie masz pojęcia co to Sudaka, używsz tongue_out
                  • aniorek Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:48
                    sueellen napisała:

> Twoj tez zły. Nie masz pojęcia co to Sudaka, używsz tongue_out

ale sie zaplatalo biedactwo.
          • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:11
            sadosia75 napisała:

> Czyli jak usłyszysz, że żyjesz z sudaka i co za tym idzie ty tez jesteś sudaka
            > to nie powiesz, że to rasistowskie prawda?

Touché! Sadosia, brawo! http://emots.yetihehe.com/1/brawa.gif
    • el_jot Ty jesteś rasistką 24.08.11, 17:47
      A asertywności od ciebie uczyć się nie można. Jak nie chcesz na randkę, nie mówisz "raczej nie", tylko"nie jestem zainteresowna". Pokazałaś klasę, nie ma cotongue_out
    • hawa.etc Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:32
      "Biały Europejczyk" to niezwykle pojemne określenie. Kobieta, która preferuje taki "typ" musi być niewybredną desperatką, bo to przeca nie tylko piękni i gładcy błękitnoocy szatyni, ale też egzemplarze w typie Bronka Komorowskiego, Ferdynanda Kiepskiego, Jerzego Urbana i innych niedorobionych sarmatów.

Określone preferencje odnośnie do męskiej urody, wykluczające randki z ciemnoskórymi czy Azjatami nie są tożsame z dyskryminacją rasową. Ale opisywana przez wątkotwórczynię determinacja, żeby zrobić komuś przykrość i koniecznie walnąć mu prawdę (o którą niby sam zabiega...) między oczy jest wedlug mnie mocno nie w porządku. Uważam, że to już może być oznaka niechęci rasowej, ale równie dobrze zwykłej, małej, ludzkiej złośliwości.
      • iuscogens Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:36
        Tak, a Ci, którzy preferują rude to też niewybredni desperaci, bo niestety nie każda ruda wyglada jak Bree van de Kamp.
        W ten sposób można stwierdzić, że każde uogólnienie swoich preferencji jest desperacją.
    • sta-fraszka Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:51
      sueellen napisała:

> Czy można odmówić znajomemu Arabowi/Hindusowi/Chińczykowi/Czarnoskóremu randki
      > w ten sposób:[...]
      > - bialy Europejczyk
      >

Mozna. Wszystko mozna.

Mozna tez mu wprost powiedziec, ze sie ma meza. (o wiele wygodniejsza wymowka).

> Czy moze mnie oskarzyć o rasizm?

Moze. Wszystko moze.

Moze tez uznac, ze jestes po prostu chamska.
    • woman_in_love badz twarda! 24.08.11, 18:57
      I nie puść się z ciapatym. Politpoprawnymi lewaczkami się nie przejmuj.
    • sheer.chance Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 18:57
      A co, jak powiesz mu, ze wolisz "bialych Europejczykow", a potem zobaczy cie z twoim facetem?
      • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:01
        ... to zoboczy mnie z bialym Europejczykiem.
        • sheer.chance Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:04
          Europejczykiem moze i tak.
    • cherry.coke Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:17
      A powiedz sueellen, czesto cie na te randki zapraszaja? Bo jak nieczesto, to pewnie wiedza, ze jestes sudaczka z dzieckiem, jeszcze pewnie czyms zarazona. A jak czesto, to widocznie wiedza, ze jestes latwa Poleczka i w sumie te powyzsze nie przeszkadzaja, bylebys dala.

Dlugo mozna grac w te gre...
      • woman_in_love ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:22
        masz ciapatego/czarnego za męża?
        • rosapulchra-0 Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:24
          A ty co? Zazdrościsz, że tak wypytujesz? suspicious
          • woman_in_love Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:27
            a ty co, też lubisz zabawy z ciapatymi? Mąż o tym wie?
            • rosapulchra-0 Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:31
              Jasne! suspicious z ciapatymi, czarnymi i łaciatymi suspicious
              sciana
              I kto tu jest prymitywny? Nie będę pokazywać palcami, bo bym ci oczy wydłubała jeszcze niechcący tongue_out
              • woman_in_love Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:35
                nie musisz sie tak denerwowac, to nic zlego gustowac w ciapatych... Ale czy maz twoj wie o tym?
                • rosapulchra-0 Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:48
                  Oczywiście. Najbardziej lubi, gdy spotykam się z łaciatymi. Albo w kropki, ale woli w te zielone, nie bordo.
        • cherry.coke Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:28
          Jasne, przeciez kazdy, kogo smieszy prymitywny rasizm robi to tylko z wlasnego prywatnego interesu big_grin Nastepny troll sie znalazl, co bedzie teraz bronil oblezonej polskiej cnoty.
          • woman_in_love Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:32
            no ale to w koncu masz ciapatego meza czy nie?
            dlaczego nie chcesz odpowiedziec tak lub nie?
            • cherry.coke Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:37
              Mam udowadniac trollowi aryjskosc swojej rodziny? Chyba cie pogielo big_grin Kto czyta forum, to wie.
          • angazetka Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 20:00
            To nie troll. To po prostu panna, co lubi obrażać innych i rozumie Breivika.
            • kropkacom Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 20:07
              Najgorsze, ze przekaże uprzedzenia swojemu dziecku. A to jest mało zabawna perspektywa. Dzieć wychowywany przez rasistkę i macho latino.
            • nanuk24 Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 23:24
              Nie wiem, moze nicki pomylilam, ale wydaje mi sie, ze ona spory czas temu miala jakos klepki poustawiane, ostatnimi czasy coss sie zepsulo. Swinska grypa czy cus?tongue_out
              • cherry.coke Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 23:32
                nanuk24 napisała:

> Nie wiem, moze nicki pomylilam, ale wydaje mi sie, ze ona spory czas temu miala
                > jakos klepki poustawiane, ostatnimi czasy coss sie zepsulo. Swinska grypa czy
                > cus?tongue_out

Ja kojarze jedynie z rozumienia Breivika i komentarzy pod artykulami, wlasnie w stylu "obrona bialej Europy", "glupie baby", "wszystkich nas zaleje" itp. smile
                • sueellen Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 23:39
                  cos ci ię pozajączkowało. o Breiviku nawet słowem na forum nie wspomniałam. Obrona białej europy?, co nas zaleje? Chyba wiesz lepej ode mnnie o czym piszę. O głupich babach też sobie nie przypominam, abym pisała. W jakim kontekście Ci nadepnęłam na odcisk? Musiałam Cie do nich (tych głupich bab) zaliczyć skoro zapamiętałaś.
                  • cherry.coke Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 23:47
                    To nie ot tobie przecie, tylko o woman_in_love, a kazdym razie to do niej/go odnosilam sie mianem trolla, chyba ze cos komus zboczylo z watku smile
                  • angazetka Re: ale powiedz tak szczerze cherry 25.08.11, 08:05
                    To nie o tobie przeca, trzeba śledzić drzewko i mniej się gorączkować tongue_out
                    A o Breiviku faktycznie nie pisałaś. Tylko założyłaś wątek o zamachach w Norwegii, święcie pewna, że to muzułmanie są winni, i dziwnie zamilkłaś, jak się okazało, że nie.
                    • sueellen Re: ale powiedz tak szczerze cherry 25.08.11, 08:11
                      Jesli musisz sledzić, to zauwazysz, że ja zawsze pojawiam się i znikam, a tematy wątków nie mają z tym nic wspolnego. poza tym, post o zamachach w Norwegii napisalam krótko po tej informacji w czasie kiedy właśnie podejrzewano islamskich terrorystów. Zalożylam tamten wątek właśnie dlatego, że się zdziwilam co muzulmanie mają do Norwegów bo mi cos nie pasowało. Dopiero potem okazalo się, że to Breivik.
        • czarnaalineczka Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:38

juz wiem co maz w tobie widzial big_grin
          chcial r**ąć głupa
          • el_jot Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:47
            czarnaalineczka napisała:

>
            > juz wiem co maz w tobie widzial big_grin
            > chcial r**ąć głupa
            Ostrebig_grin
          • rosapulchra-0 Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:50
            czarnaalineczka napisała:

>
            > juz wiem co maz w tobie widzial big_grin
            > chcial r**ąć głupa

No to se wystrugał! http://emots.yetihehe.com/2/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/2/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/2/rotfl.gif
            • sadosia75 Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:59
              Okropne jesteście. Oblałam się rumiankiem!
            • nanuk24 Re: ale powiedz tak szczerze cherry 25.08.11, 00:11
              jak ty te rotfl robisz?
              • rosapulchra-0 Re: ale powiedz tak szczerze cherry 25.08.11, 08:12
                nanuk24 napisała:

> jak ty te rotfl robisz?
                >

O tu są takie śmieszne ikonki smile
        • gazeta_mi_placi Re: ale powiedz tak szczerze cherry 24.08.11, 19:52
          Jeżeli tak to zazdroszczę smile
          Ma dziewczyna DUŻĄ przyjemność w łóżku smile
    • peggy_su Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:48
      Moim zdaniem nie jest to rasizm.
      Tak samo można odwrócić role i powiedzmy biały Europejczyj będzie podrywał Japonkę. Przecież ona tak samo ma prawo powiedzieć, że nie, dziękuję, wolę Azjatów.

Inna sprawa, że w takich sytuacjach nie zwykłam odwoływać się do wyglądu absztyfikanta, nawet jeśli to on był powodem odmowy. Mimo że sama nie gustuję tak w bladolicych blondynach, jak i w Azjatach.
      • el_jot Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 19:58
        peggy_su napisała:

> Moim zdaniem nie jest to rasizm.
        >> To jest chamski, prymitywny rasizm, godny żula spod budki z piwem w Pcimiu Dolnym, nie obrażając pcimian.
        Sama sobie odpowiedziałaś w tej wypowiedzi:
        > Inna sprawa, że w takich sytuacjach nie zwykłam odwoływać się do wyglądu abszty
        > fikanta, nawet jeśli to on był powodem odmowy. Mimo że sama nie gustuję tak w b
        > ladolicych blondynach, jak i w Azjatach.
        Dlatego to jest rasizm, że Sue odwołała się do koloru skóry.
        • peggy_su Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:41
          Zgoda, odwoływanie się do wyglądu jest chamstwem. Ale w moim mniemaniu zwykłym chamstwem, wcale nie rasizmem.
          • el_jot Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 21:13
            peggy_su napisała:

> Zgoda, odwoływanie się do wyglądu jest chamstwem. Ale w moim mniemaniu zwykłym
            > chamstwem, wcale nie rasizmem.

Odwoływanie się do koloru skóry jest rasizmem. Jak rekruter ci powie, że nie da ci pray, bo woli mężczyzn, to jest dyskryminacja ze względu na płeć. Jak powie komuś, że nie da pracy, bo mieszka na wsi, to dyskryminacja ze względu na miejsce zamieszkania. Sue nie odwołała się do wyglądu, odwołała się do koloru skóry.
            • sueellen Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 21:27
              A jak nic nie powie i po prostu pracy nie da, bo byli lepsi (czyli biali) kandydaci, to jest cacy i wszyscy szczęśliwi.

Co się mowi w przypadku gdy zatrudnia się kosmetyczki klientki w 90% domagają sie kobiet do depilacji bikini brazylijskiego i nie akceptują mezczyzn?

Co sie robi gdy szuka się niani i nie akceptuje się bedzietnych osob poniżej 30 roku życia?
              Jakie białe kłamstwa nalezy wymyślać by nie strzelic obie w stopę/ nie zostac pozwanym/ nie obrazić kogoś?
            • policjawkrainieczarow Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 13:58
              > Odwoływanie się do koloru skóry jest rasizmem.

nie, nie jest. Odwoływanie się do koloru skóry w kontekście udowadniania WYŻSZOŚCI jednego koloru nad drugim jest. Tutaj to nei zachodzi.

> Jak rekruter ci powie, że nie da
              > ci pray, bo woli mężczyzn, to jest dyskryminacja ze względu na płeć. Jak powie
              > komuś, że nie da pracy, bo mieszka na wsi, to dyskryminacja ze względu na miej
              > sce zamieszkania.

no owszem, jest, ale co to ma do rzeczy? zrwacam uwagę, że nikt rekruterowi nie każe sypiać z osobą niewygodnej mu płci.

Sue nie odwołała się do wyglądu, odwołała się do koloru skóry

ROTFL
              kolor skóry nie ma nic a nic wspólnego z wyglądem, nie?

komunikat z pierwszego postu to zdecydowanie too much information i ociera się dość mocno o chamstwo, ale nie jest rasistowski.
    • el_jot Nie wierzę 24.08.11, 19:53
      że ktoś taki może istnieć, nie wierzę, że ktoś taki jak ty może mieć kierownicze stanowisko w Angli. Myślę, że jesteś po prostu biednym, zakompleksionym trollątkiem, siedzącym gdzieś w zapyziałej dziurze i marzącym o wielkim świecie.
      • rosapulchra-0 Re: Nie wierzę 24.08.11, 19:58
        W Angli to pewnie nie big_grin
        Może i mieszka i pracuje w Anglii, ale.. doskonale zdaje sobie sprawę, że jeśli się odkryje ze swoimi rasistowskimi poglądami (co napisała, że na tle pracowym nic nie może zrobić), to musi się liczyć ze społecznym ostracyzmem i potępieniem. No to siedzi sobie cichutko w tej swojej pracy i liże podeszwy ciapatym dyrektorom, a na forum się wyżywa. Raczej tak to wygląda IHMO.
        • sueellen Re: Nie wierzę 24.08.11, 20:52
          Oczywiście ze się nie odkryje, - nie jestem kretynka. Tutaj wolnośc słowa kończy się wraz z ukończeniem 18 lat.
          • princess_yo_yo Re: Nie wierzę 24.08.11, 21:06
            ty musisz zyc w troche innej angli i londynie niz ja w takim razie, chociaz z drugiej strony ten strasznie glupi rasizm ktory prezentujesz, tak wlasciwy imigrantom z europy wschodniej, musi ci troche w zyciu przeszkadzac. to juz rasizm safas jest duzo bardziej do zniesienia bo przynajmniej maja jakies powody, malo racjonalne co prawda ale jak sie cos wyssalo z mlekiem matki i zylo tym przez cale dziecinstwo to mozna miec problemy z reformacja pogladow.
      • sueellen Re: Nie wierzę 24.08.11, 20:58
        Ty nie wierzysz? A to nie w Polsce podpalili właśnie mieszkanie mieszanej rodziny?
        Polacy są supertolerancyjni kiedy w poblizu nie ma innych nacji i potrafią krzyczeć o tolerancji kiedy jedyny czarny znajduje się wiele kilometrów od nich.

Ale skoro nie wierzysz i tak trudo Ci to sobie wyobrazić, co byś powiedziala gdyby tuż obok Ciebie zamieszkało kilka cyganskich rodzin? Po polsku mowią i maja dzieci w podobnym wieku co Twoje ale chyba jednak nie skakałabyś z radości, prawda? Czy może niosac sztandar tolerancji zamieszkałabyś w tej samej kamienicy?
        • rosapulchra-0 Re: Nie wierzę 24.08.11, 21:03
          sueellen napisała:

> Ty nie wierzysz? A to nie w Polsce podpalili właśnie mieszkanie mieszanej rodzi
          > ny?
          > Polacy są supertolerancyjni kiedy w poblizu nie ma innych nacji i potrafią krzy
          > czeć o tolerancji kiedy jedyny czarny znajduje się wiele kilometrów od nich.
          >
          Się trochę zagalopowałaś, wiesz? suspicious
          Jestem jedną z licznych tu emigrantek. Mijam codziennie na ulicy ludzi o różnych kolorach skóry. Niektórzy mieszkają niedaleko mnie. Znam też mnóstwo Polaków, którzy spokojnie się integrują z innymi nacjami, jakoś nie mają rasistowskich zapędów.
          • sueellen Re: Nie wierzę 24.08.11, 21:07
            Oh, MIJASZ
            Z mijaniem to i ja nie mam najmniejszego problemu. Ja tu od poczatku pisze o nieco innych relcjach niż MIJANIE na ulicy czy siedzenie obok w metrze.
            • rosapulchra-0 Re: Nie wierzę 24.08.11, 21:13
              Jasne, praca w jednej firmie, sąsiedzi w domu obok, niektórzy znajomi - mało, jak mniemam, tak?
        • el_jot Re: Nie wierzę 24.08.11, 21:10
          Nie zrozumiałaś. Nigdzie nie napisałam, że Polacy to tacy tolerancyjni są. Po prostu trudno mi uwierzyć, że ktoś, kto ma wyższe wykształcenie, ktoś kto jest przelozonym i zarówno podwładnym tych wszystkich czarnych i beżowych, może być tak prymitywny, zwyczajnie prymitywny, jak żul, albo jak mój sąsiad. A do kamienicy się nie przeniosę bo mieszkam we własnym domu.
          • sueellen Re: Nie wierzę 24.08.11, 21:40
            Ale czy ja coś napisałam o pracownikach?
            Jesli mowa o pracownikach, zatrudniłabym Chinkę czy Japonkę do opieki nad wlasnym dzieckiem, gdyby sprawiało problemy i zdyskryminowala angielskie supernianie. Ha, zdziwienie? ale już ze skośnookim nie poszłabym na randke ale spokojnie poszłabym na obiad czystoslużbowy (i nie raz byłam).
    • ha-ya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:11
      No niestety, twoja odpowiedz jest wybitnie rasistowska uncertain I chamska. to nie ma nic wposlnego z polityczna poprawnoscia. W takiej styuacji zwyczajne bym powiedziala, ze sie juz z kims spotykasz. Ale nie jest w twoim typie- bez wchodzienia w szczegoly. Ja na randke raczej nie umowilabym sie z niskim facetem ( tzn. nizszym ode mnie wink - wizja naszym potencjalnych malutkich dzieci skutecznie by mnie zniechecila. Ale nie powiedzialabym mu dlaczego - po prostu w tym wypadku to zwykle buractwo a nie szczerosc.
      I wiesz co - ty tez raczej nie powiedzialabys za grubemu/chudemu/niskiemu naprawde dlazcego. Ale z jakiejs niezrozumielej dla mnie przyczyny tylko czekasz, zeby wytkac "niewlasciwa" rase jakiemus potencjalnemu adoratorowi.
      A twoj tekst o smierdzeniu curry czy kadzidlami czy mieszkaniu w sasiedztwie to wprawil mnie z oslupienie. Ty sama jestes emigrantka, Polka w UK i to nie jest szczyt drabiny spolecznej.
      • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:14
        Masz coś do niewysokich mężczyzn? suspicious
        wink
        • ha-ya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:51
          hehe, ja ich lubie, ale dzieci z nimi miec nie chcialam tongue_out Chcialam zeby byl wyzszy ode mnie, bo wtedy nasze dzieci mialyby szanse na przynajmniej sredni wzrost big_grin
          • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 21:01
            E tam, gadasz. Mój małżonek osobisty jest kuriozum przystojniaka. Wysoki inaczej, szczupły inaczej, włos słuszny już dawno mu wypadł, długo by wymieniać wink W każdym razie szpilek przy nim nie założę, bo mógłby mi za stojak do popielniczki robić, gdybym paliła. A dzieci mamy średniego wzrostu w tej chwili, a jeszcze rosną. Takżętego.. wink
            • ha-ya Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 23:54
              Ja sie wolalam zabezpieczyc i nie ryzykowac tongue_out I akurat trafil mi sie wysoki big_grin
              • rosapulchra-0 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 08:07
                Ale wiesz, że oni z wiekiem się kurczą? wink
    • rita75 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 20:23
      Jak się Twoje kolorowe kierownictwo dowie, jaka z Ciebie rasistka, to na obitą gębę wylecisz z pracy..zreszta- nie tylko kolorowe.
    • rosapulchra-0 A powiedz Sue, 24.08.11, 20:55
      dlaczego tak się chwalisz swoim rasizmem na forum? Uważasz, że to naprawdę powód do dumy?
      W czym jesteś lepsza od ludzi innych ras niż biała? Ładniejsza? Mądrzejsza?
      Frapuje mnie to. Serio, serio.
      • sueellen Re: A powiedz Sue, 24.08.11, 21:04
        Bo uważam poprawnośc polityczną za największe zaklamanie. Nie namawiam nikogo do bicia czarnych, zydow, sudaców (naprawdę mi sie spodobało smile) czy dyskryminacji na ryku pracy, ale dlaczego wszyscy mają udawać, że ceny pobliskich mieszkan gdy wprowadzi się hinduska rodzina spadają zupełnie bez powodu albo to "czysty przypadek". Nie, to nie przypadek, bo biali jeśli mogą, wolą nie mieszkać koło kolorowych (innych kultur) tylko nikt głośno tego nie powie.
        • princess_yo_yo Re: A powiedz Sue, 24.08.11, 21:12
          buahaha, hindusi i arabowie to wlasciciele sporej ilosci premium properties w londynie. poza tym jest to miasto ktore jest tak wymieszane (council housing w notting hill i chelsea) ze bezmyslne powtarzanie stereotypu z usa jest idiotyczne - nie masz pojecia o rynku nieruchomosci tutaj.
          • rosapulchra-0 Re: A powiedz Sue, 24.08.11, 21:15
            No trochę nie ma, ale dajmy się dziewczynie pochwalić. A niech ma! Co tam! big_grinbig_grinbig_grin
          • sueellen Re: A powiedz Sue, 24.08.11, 21:31
            Ależ ja się cieszę, ze jest wymieszane. Angole naprawdę mają głowę na karku stawiając domy socjalne w bogatych, spokojnych dzielnicach. Nawet nie chcę wiedzieć co by się działo gdyby tworzone były slumsy. Zamieszki sprzed kilku tygodni byłyby regularna woją gangów. Absolutnie z tym nie dykutuję.

bezmyslne powtarzanie stereotypu z usa jest idiotyczn
            > e - nie masz pojecia o rynku nieruchomosci tutaj.

Wyjdź sobie do mniejszej miejscowości poza Londynem.
            • princess_yo_yo Re: A powiedz Sue, 24.08.11, 21:35
              jak bardzo mniejsze? takie gdzie cena mitycznie spada w calej miescinie bo wprowadzila sie hinduska rodzina?
              • sueellen Re: A powiedz Sue, 24.08.11, 21:42
                Harrow on the Hill, Greater London.
                20 lat temu czysto angielskie, drogie z bardzo dobrymi szkolami. Dziś relatywnie tanie zamieszkale przez hindusow i somalijczyków.
                • princess_yo_yo Re: A powiedz Sue, 24.08.11, 21:58
                  ale to nie jest miasto jako takie, tylko czesc londynu i to na dodatek harrow, podobno najbardziej zdywersyfikowanego borough w calym miescie. jakos trudno mi uwierzyc ze jeszcze 20 lat temu bylo tam taki bialy raj - nie jestem w stanie zweryfikowac tego co napisalas.
                  • sueellen Re: A powiedz Sue, 24.08.11, 22:13
                    Mozesz mi wierzyc lub nie. Jak nie wierzysz, pogadaj z jakims Anglikiem lat 40+ ktory zna te okolice i Ci powie jak tam bylo 20 lat temu. Dowodu w postaci tekstu na stronie internetowej nie przedstawie, bo przeciez nigdzie nie napiszą, że dzielnica z powodu napływu imigrantów w ostatnim dwudziestoleciu z posh zmieniła się na jakotaką...
                    • ha-ya Re: A powiedz Sue, 25.08.11, 00:01
                      Sueellen, ale czy ty zdajesz sobie z tyego sprawe, ze ( jesli to prawda) to mechanizm zmiany posh w jakotaka dzielnice to nie wina raczej koloru skory, a bycia emigrantem. Rdzenni mieszkancy UK tez beda krecili nosem na twoje dziecko. Nie wiem czy ty zdajesz sobie sprawe co ty wypisujesz
                      • sueellen Re: A powiedz Sue, 25.08.11, 00:06
                        Tak zdaję sobie sprawe i mi to nie przeszkadza. Bo mnie ie przeszkadza jesli by mi ktos powiedział, nie umowię ie z toba na ranke bo nie jesteś brytyjką. Wolałabym to niż zaklamane bo jeteś fanatstyczną dziewczyna ale nie byłbym dla Ciebie dośc dobry, czy inne spławienie w iście PRowskim stylu.
                        • claudel6 Re: A powiedz Sue, 25.08.11, 23:38
                          Hindusi są bardziej u siebie w UK niż Ty będziesz kiedykolwiek. chyba masz świadomość, co oznacza nazwa United Kingdom i co się za nią kryje?
                          • cherry.coke Re: A powiedz Sue, 25.08.11, 23:52
                            claudel6 napisała:

> Hindusi są bardziej u siebie w UK niż Ty będziesz kiedykolwiek. chyba masz świa
                            > domość, co oznacza nazwa United Kingdom i co się za nią kryje?

No to co, ale ona jest biala big_grin
                      • sueellen Re: A powiedz Sue, 25.08.11, 00:17
                        Imigranci mają bardzo duzy wpływ, ale przede wszystkim imigranci wielodzietni na zasiłkach. A imigranci wielodzietni to przede wszystkim hindusi i somalijczycy. Polacy raczej nie zakladają rodzin wielodzietnych i w przeważającej wiekszosci pracują. No i Polacy przybyli tłumnie dopiero po 2004 i wbrew temu co się wydaje liczebnie nie dorownują hindusom i raczej nie dorownają nigdy. 22% populacji Harrow stanowią Hindusi, Polacy sa gdzies tam wsrod 4.9% other white.

47.5% White British
                        3.7% White Irish
                        4.9% Other White
                        0.7% White & Black Caribbean
                        0.4% White & Black African
                        1.0% White & Asian
                        0.9% Other Mixed
                        22.0% Indian
                        2.5% Pakistani
                        0.6% Bangladeshi
                        5.5% Other Asian
                        3.0% Black Caribbean
                        3.5% Black African
                        0.5% Other Black
                        1.4% Chinese
                        1.9% Other
                        • claudel6 Re: A powiedz Sue, 25.08.11, 23:42
                          "Polacy raczej nie zakladają rodzin wielodzietnych i"
                          o ja pierdzielę, Ty naprawde nic nie wiesz!
                          Średnia dzietność Polek w UK to 2,4. nie zakładają rodzin wielodzietnych powiadasz? big_grin
                          www.bibula.com/?p=36053
          • myelegans Re: A powiedz Sue, 25.08.11, 02:19
            princess_yo_yo napisała:
            ze bezmyslne powtarzanie stereotypu z usa jest idiotyczn
            > e - nie masz pojecia o rynku nieruchomosci tutaj.

niestety panienka nie ma takze pojecia o rynku nieruchomosci z drugiej strony kaluzy
        • rosapulchra-0 Re: A powiedz Sue, 24.08.11, 21:14
          Ale mów za siebie, a nie za wszystkich białych, tak?
        • myelegans Re: A powiedz Sue, 25.08.11, 02:18
          sueellen napisała:

Nie, to nie przypadek, bo biali jeśli mogą, wolą nie mieszkać koło
          > kolorowych (innych kultur) tylko nikt głośno tego nie powie.

Cheri, jezeli istnieje rozwarstwienie to jest to rozwarstwienie ino tylko ekonomiczne, bo w mojej strefie ceny domow nie spadaja pomimo, ze obok dom za 1mln USD kupil, surprise, surprise ... Hindus, a na przeciwko mieszka Chinczyk, w podobnym domu, z drugiej strony Haitanczyk, wiec nie jest to tak jak TY bys chciala zeby swiat byl urzadzony.
          CEO mojej kompanii jest Hindus, CSO jest Chinczykiem, zapewniam Cie, ze ceny domow w sasiedztwie nie spadly jak ONI sie wprowadzili. NIe mialo to ZADNEGO znaczenia.

Ekonomia rzadzi pieniadz, nie kolor skory. W biednych dzielnicach obok siebie mieszkaja Afroamerykanie, Chinczycy, Haitanczycy, Polacy, Brazylijczycy, czy CI sie to podoba czy nie. Nie podciagaj wszystkiego do wspolnego kolorowego mianownika. NA SZCZESCIE jestes w mniejszosci.
        • claudel6 Re: A powiedz Sue, 25.08.11, 23:33
          "Ceny pobliskich mieszkan
          > gdy wprowadzi się hinduska rodzina spadają zupełnie bez powodu albo to "czysty
          > przypadek".
          what?? większej bzdury nie czytałam!
          • claudel6 Re: A powiedz Sue, 25.08.11, 23:36
            Hindusi to nie jest żaden gorzej postrzegany sort emigrantów w UK, jak sudaki w USA, większość z nich żyje w Anglii w ktoryms juz pokoleniu, jest dobrze wykształcona lub prowadzi swoje małe biznesy i nei ma w Londynie ulicy, na której nie mieszkają Hindusi (lub Paki)
    • alexa0000 Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 24.08.11, 21:00
      Dla mnie fakt,że osoba o odmiennym etnicznie pochodzeniu może nie podobać się drugiej osobie własnie ze względu na tę odmienność jest oczywisty. Gdybym starała się poderwać czarnego faceta, a ten odpowiedziałby mi, że sorry, ale woli czarne kobiety, nie obraziłabym się-to dla mnie naturalne ,że ludzie mimo wszystko wiąża się z ludzmi ze swojego kręgu kulturowego. Żadnego rasizmu w tym nie widzę, to po prostu kwestia upodobań.
      Inna sprawa,że dla niektórych może to byc niezrozumiałe, ponieważ sami lubią rózne typy ; ze względu na to własnie nie odpowiedziałabym tak,jak autorka, bo mogłabym sprawić komuś przykrosć.
      • myelegans Re: Czy dajac kosza trzeba być poprawnym politycz 25.08.11, 02:24
        alexa0000 napisała:

>,że ludzie mimo wszystko
        > wiąża się z ludzmi ze swojego kręgu kulturowego.

Krag kulturowy, a kolor skory to hmmm, zupelnie inne rzeczy. W spoleczenstwach jednokulturowych istnieje wielorasowe grupy, wiec co w takim przypadku laczy was ten sam jezyk, ta sama kultura, ta sama religia, tylko roznicie sie kolorem skory, no i co wtedy? da sie, czy jednak nie da sie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka