Dodaj do ulubionych

szkła kontaktowe

14.09.11, 15:57
Z serii: bo Wy wszystko wiecie.

Mam astygmatyzm, od lat nosze okulary, w poniedziałek byłam dobrać sobie soczewki - pierwsze w życiu. Dobierała mi je pani okulistka. Sprawdzała, badała, ja czytałam w tych nowych soczewkach na miejscu i wydawalo się że wszystko jest ok. Dodam, że okazuje się, że soczewki mają dokładnie takie same parametry jak moje okulary.

No i teraz nosze ja już trzeci dzień. Już prawie ich nie czuję i się przyzwyczaiłam. Tyle że wydaje mi się że widze w nich gorzej niż w okularach. To znaczy jak się skupię to przeczytam litereczki duzo mniejsze niż jak czytam bez niczego, dlatego na badaniu wyszło że jest ok.
Ale ogólnie obraz jest jakiś taki nieostry, właśnie tak jakbym nic na tych oczach nie miała.
Oczy mnie bolą i już głowa od tego wszystkiego też.

Idę na kontrolę za tydzień, więc się na pewno coś wyjaśni. Ale pytanie do tych noszących - przejdzie mi, czy jednak soczewki źle dobrane?
Mimo że parametry te same co w okularach.
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 16:07
      Poczekałabym. Przez jakiś czas po założeniu pierwszych szkieł stawiałam nogi jak czapla tongue_out a na kontrolę oczywiście idź, bo może rzeczywiście coś tam jest nie richtig.
      • zyzyryx Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 16:19
        Dziwne bo ja parametry w soczewkach i w okularach mam zupelnie inne, a w obydwoch widze dobrze. Soczewki mialam dobierane na podstawie badania oczu, okulary tradycyjnie, tablica i wymieniane przez okulistke szkla. Moze tu jest pies pogrzebany.
        • peggy_su Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 16:46
          Ja i okulary i soczewki miałam dobierane na podstawie badania komputerowego + badania zwykłego + dobierania szkieł przy czytaniu z tabliczki.
    • sephia.septiembre Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 16:30
      jezeli masz astygmatyzm, to zależnie od tego jak jest duży, powinnaś nosić soczewki tzw. toryczne.
      czy własnie takie dała Ci okulistka? bo jeśli nie, to nie dziwie się Tobie
      okulisci nie zawsze maja w magazynie każdą soczewk o każdej mocy, dodatkowo w tzw. każdym parametrze toryczności
      może na razie dała Ci zwykłe, aby sporawdzić, czy Twoje oczy nie reagują zle?
      soczewki o tych samych wartosciach co okulary?
      do wady -4,0 tak, ale powyżej parametry zaczynają sie różnić
      ja mam -8,0 i -8,5 plus astygmatyzm a soczewki noszę o 1 dioptrie mniejsze i widzę w nich lepiej niż w okularach, niestey soczewki zawsze muszę zamawiać, bo tych w moich parametrach nigdy nie maja pod ręką
      • sephia.septiembre Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 16:33
        przy nadwzrocznosci parametry ida w przeciwnym kierunku, powyżej plus 4,0 nosi sie soczewki mocniejsze, czyli plus 4,25
        • kajak75 Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 20:16
          Mam astygmatyznm i miałam dobrane soczewki toryczne. Aby soczewka dobrze działała musi się idealnie ułożyć. Jak tylko odrobine się przesunęła widziałam nieostro. Było to męczące, wiec wróciłam do zwykłych soczewek.
    • anika772 Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 20:21
      Parametry mam mniejsze niż w okularach- okulistka powiedziała że tak trzeba. Astygmatyzm i krótkowzroczność w jednym oku, sama krótkowzroczność w drugim.
      Pierwszy tydzień był koszmarny- nie mogłam czytać, bolała mnie głowa, zamazany obraz, uwieranie. Byłam bliska wyrzucenia wynalazku do śmieci. Przetrwałam, stopniowo zwiększałam czas noszenia, teraz jest abdolutnie w porządku i życia sobie bez soczewek nie wyobrażam.
    • iza232 Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 20:40
      Noszę soczewki od miesiąca. Też mam astygmatyzm i mam zupełnie różne parametry na soczewki i na okulary. Dodatkowo mam inną moc na lewe i inną na prawe oko. I to zarówno sferę jak cylinder. Po dokładnej lekturze forum nt. soczewek upewniłam się że tak powinno być: inna moc okularów i inna soczewek. Dziwne się że okulistka dobrała ci taką samą. I nie dziwię się że źle widzisz. Ja mam większą moc w soczewkach niż w okularach, na plusach. Lepiej sprawdź diagnozę u innego okulisty niż masz pogorszyć sobie wzrok.
    • kosc_ksiezyca Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 21:04
      Mam astygmatyzm na jednym oku (żeby było weselej) i aby widzieć dobre, soczewki MUSZĄ być toryczne. Po prostu muszą - w innym razie będziesz widzieć właśnie lekko nieostro. Dopytaj, może zobacz na opakowaniu?
      • peggy_su Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 21:19
        Paramerty soczewek mam takie:
        prawe oko: sfera -0,75 cylinder -0,25 os 180
        lewe oko: sfera +1,5 cylinder -0,75 os 180

parametry okularow roznia sie tylko tym ze lewe oko ma oś 170
        Soczewki sa oczywiscie toryczne.
        • marcysia51 Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 21:25
          Ja soczewki noszę od 15 lat.Mam dużą wadę i duży astygmatyzm.Przyzwyczajałam sie długo.
          Moce w okularach i soczewkach mam inne.
        • marzeka1 Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 21:26
          Od kilku lat noszę soczewki toryczne, mam znacznie mocniejszą wadę niż twoja- u mnie jest trochę różnica między okularami a soczewkami. Może to jest też kwestia, jakie masz soczewki? Miałam 3 rodzaje, ale dopiero z ostatnich jestem naprawdę zadowolona; nosiłam Bauscha- mogło być; źle nosiło mi się johnsonny; a dopiero air optix- to strzał w 10.
    • landora Re: szkła kontaktowe 14.09.11, 21:33
      Ja mam soczewki słabsze niż okulary i widzę w nich lepiej, niż w okularach. a pierwsze wrażenia po ich założeniu to był szok, że wszystko jest takie wyraźne i kolorowe, i że widzę świat z boku bez odwracania głowy. Uwielbiam soczewki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka