Dodaj do ulubionych

prosze o głos znad zmywaka

21.09.11, 08:39
gdzie tyram od lat na emigracji
no bo gdzie moge tyrac, jesli wyemigrowałam?
i jeszcze "sie puszczam", najprawdopodobniej z jakim kolorem

tak mnie naszło i tak mi sie chce napisac z daleka

moja przyjaciólka, z która od lat toczę dyskusje o wyższości jednych świat nad drugimi (emigracja vs nieemigracja), zachorowała
od kilku tygodni mówiła mi o nawracających zawrotach głowy, senności i takich tam
poczytała w necie, dowiedziała sie, że ma raka pnia mózgu, pochlipała w ekran, po czym po moiich błaganiach poszła się zarejestrowac do lekarza po potwierdzenie diagnozy
poszła
powiedziała w rejestracji co i jak
pani stwierdziła, że nie cito i zapisała dziewczę na za póltora tygodnia, które to półtora tyg wypadło wczoraj
więc wczoraj nerwowo bombardowałam przyjaciólkę, niech powie czy była czy ke
była
poszła
i wyszła
bo pani w rejestracji dała jej nr 20, ale sama zapisała tylko 19, bo "sie pomyliła"
to teraz dziewcze pójdzie kiedy indziej
ale ze problem moze byc okulistyyczny, to poszła też zar się do okulisty
przyjmie ją ów w pierwszym kwartale 2012, nie pami etam, marzec czy cuś

i tak sobie myślę... jak wyjeżdzałam na zmywak i puszczac się z kolorowymi, to bałam sie jak cholera tutejszej słuzby zdrowia
tylu koszmarnych wiadomości we Wprost i Njusłikach, co o brytyjskiej słuzbie zdrowia się naczytałam
normalnie sie bałam tu osiadać
i wzorem wielu rodaków wyjeżdżając zaopatrzyłam sie w gros leków, których byc moze autochtoni nie posiadaja na składzie

a potem zapisałam sie do przychodni, dostałam swopjego rodzinnego, rodzinny zajął sie moją migrena jak najczulsza matka, poznaje mnie na ulicy, uśmiecha sie, rozmawia, pomaga we wszelkich kłopotach

dowiedziałam się też, że Brytyjczycy niem tylko na leczenie pomstują
oni strasznie narzekaja tez na drogi...
Obserwuj wątek
    • wuika Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 08:42
      konwalka napisała:

> dowiedziałam się też, że Brytyjczycy niem tylko na leczenie pomstują
      > oni strasznie narzekaja tez na drogi...

Nie wiesz, że zawsze może być lepiej? smile
      • konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 08:46
        wiem
        ale ja z byłego bloku jestem
        gdzie swego czasu afery były, jak citroen wrzucił reklamy: polskie drogi sa wspaniałe. w citroenie
    • dorry Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 08:51
      > oni strasznie narzekaja tez na drogi...

Musisz się tak nad nami tak znęcać, no musisz? Jędza.
    • deodyma Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 08:53
      jedna z moich przyjaciolek kilka lat temu wyemigrowala do UK i ona jest przerazona tamtejsza sluzba zdrowia.
      poki byla zdrowa, nie miala do czynienia z lekarzami, bylo ok, ale jak zaczely sie jej problemy z kregoslupem i zaczela chodzic po lekarzach, szczeka opadla jej do samej ziemii.
      i tak np poprosila lekarza o skierowanie na przeswietlenie kregoslupa, to lekarz powiedzial jej, ze to nie ma sensu, bo moze chodzic, czyli zlamanego nie ma.
      mowi, ze juz wolalaby isc do weterynarza w Polsce, niz tam do lekarza.

• rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:02
        Współczuję twojej przyjaciółce. Serio, serio.
        • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:29
          rosapulchra-0 napisała:

> Współczuję twojej przyjaciółce. Serio, serio.

Ja tez, tego co przeszla w Pl ale na szczecie juz ma GP.smile
      • konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:15
        przyjaciólka nie musi byc przerazona
        może po prostu zmienić lekarza
        • deodyma Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:20
          konwalka napisała:

> przyjaciólka nie musi byc przerazona
          > może po prostu zmienić lekarza

owszem i jezdzi do innego, ktory znajduje sie 200 km od miejscowosci, w ktorej ona teraz mieszka, ale to klinika, gdzie pracuja Polscy lekarze, bo tamtejsi jakos za bardzo jej nie pomogli.
          • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:23
            Nie psuj założycielce wątku konceptu akcji rozwijania się wątku w stylu, jak to w UK trawa zieleńsza, a nawet tubylcy pierdzą mniej smrodliwymi gazami, nawet kupy tam robione są jakieś inne, takie... sympatyczniejsze tongue_out
          • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:24
            Nie przepisują antybiotyku na żądanie? Bo z tego tu są znani Polacy, lepiej wiedza od lekarzy czego potrzebują, a jak nie daj Boże, lekarz się nie zgodzi na ich jedyną słuszną opcję leczenia, to konował i na niczym się nie zna. Swoją drogą dziwię się koleżance, że jeszcze siedzi w tym zapyziałym UK.
            • kropkacom Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:30
              Zmiana systemu i złe nastawienie. Tu widzę problem. Może faktycznie zamiast się tam męczyć lepiej wrócić na swoje stare śmieci.
            • deodyma Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:43
              osapulchra-0 napisała:

> Nie przepisują antybiotyku na żądanie? Bo z tego tu są znani Polacy, lepiej wie
              > dza od lekarzy czego potrzebują, a jak nie daj Boże, lekarz się nie zgodzi na i
              > ch jedyną słuszną opcję leczenia, to konował i na niczym się nie zna. Swoją dro
              > gą dziwię się koleżance, że jeszcze siedzi w tym zapyziałym UK.

ale ona nie chciala zadnego antybiotyku, tylko ma klopoty z kregoslupem i poprosila o skierowanie na przeswietlenie.
              a ze siedzi tam?
              ja sie jej nie dziwie, bo tutaj zarabilaby tylko na opal i zarcie, ledwo starczalo jej od pierwszego do pierwszego.
              tylko te problemy ze zdrowiem jej sie zaczely a poki nic jej nie dolegalo, bylo ok.
              • mozyna Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:53
                deodyma napisała:

> ale ona nie chciala zadnego antybiotyku, tylko ma klopoty z kregoslupem i popro
                > sila o skierowanie na przeswietlenie.

A dali jej skierowanie na USG kregoslupa, nie przeswietlenie! Konowaly jedne!

• deodyma Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 10:20
                  nie, nie dali.
                  powiedzieli, ze nie ma zlamanego, moze chodzic, skierowanie jej nie jest potrzebne.
                  • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:01
                    Bo wiesz, tu jest tak, że jeśli jeden lekarz ci nie odpowiada, to możesz iść do innego. I jakoś trudno mi uwierzyć, że lekarz w UK potraktował w ten sposób pacjenta, bez obawy, że może za to ponieść konsekwencje (chodzi mi o podanie powodu odmowy tegoż skierowania), choć chamstwo wszędzie się szerzy..
                    • deodyma Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 19:00
                      no mozna i dlatego jezdzi do innych lekarzy bo do tych w swojej miejscowosci sie bardzo zrazila.

• konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:41
            nie wiem, jak u kolezanki z językiem, ale c\ęsto przyczyna niedomówień sa braki liongw
            i jest zasada w uk- im lepsza dzielnica, tym lepsza lecznica
            poza tym sprawa jest nastepująca- ty wiesz od koleżanki, która powiedziała i jezdzi daleko do polskich lekarzy, ja przekonałam sie osobiście, jak wygląda leczenie tutaj
            jestem zadowolona, ale to trocvhę kosztuje zachodu i zasiegania opinii
            i pomimo tych zadowlolen raz w roku i tak jestem w Polsce u mojego lekazra, który wyciaga mnie z moich wieloletnich niedomagań
            chciałam tutaj, ale tamten lepszy
            no, ale do niego wala tłumy z różnych stron kraju
            • deodyma Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 10:23
              co do jezyka, posluguje sie angielskim biegle, wiec tu problemow nie ma.
              po prostu zrazila sie do miejscowych lekarzy, wiec jezdzi gdzie indziej a co do kregoslupa, zrobi sobie badania w Polsce, bo tam na skierowanie nie ma co liczyc.
              • pelagia_pela Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 10:50
                W Polsce zrobi sobie te badania na NFZ czy prywatnie? Prywatnie w UK tez mozna zrobic wiec znow widze porownywanie panstwowa sluzba zdrowia w UK i prywatna w Polsce. Juz widze jak lekarz w Polsce natychmiast wypisuje jej skierowanie na przeswietlenia, tomografy, itp za darmo i z krotkim czasem czekania na nie.
                • kropkacom Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 11:03
                  I koleżanka tak chodzi z tym kręgosłupem bolącym?

My, Polacy mamy to do siebie, że do lekarza mamy takie sobie zaufanie (często przyznaje słusznie, dobrych medyków jest jak na lekarstwo) i często chcemy sami wykonać ich pracę diagnostyczną. Chcemy sami decydować o antybiotykach na przykład. To nie jest do końca tak, że lekarze masowo je w Polsce przepisują. To raczej my je bierzemy według uznania, bo w co drugiej domowej lodówce jest jakiś antybiotyk. Teraz go nie użyjemy (dumni, że się bez niego udało), a potem bierzemy jak nas boli gardło bez wizyty u doktora. Podobnie z badaniami.
                  • deodyma Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:52
                    kropkacom napisała:

> I koleżanka tak chodzi z tym kręgosłupem bolącym?

no chodzi, a co ma zrobic?
      • sueellen Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 11:00
        Ja tez mam problem z kregoslupem od upadku ze schodów. Nie byl przeswietlony bo nic to nie da. Lekarz zapisał mnie do fizjoterapeuty i dał leki przeciwbólowe, jesli nie przejdzie, wtedy wyśle do specjalisty.
      • 18_lipcowa1 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:33
        Nie mam zastrzeżen and do Pl służby zdrowia, ani do UK.
      • asia_i_p Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:48
        Ja prawdę mówiąc wolałabym iść do weterynarza w Polsce niż do lekarza w Polsce. Jakoś przeważnie milsi są, mają więcej czasu, właściciela zwierzaka traktują po partnersku, itd.
        Wiem, że oni pracują prywatnie - ale z drugiej strony to nie jest tylko zabieganie o klienta. Pamiętam, jak poszliśmy do kliniki weterynaryjnej ze skrajnie zabiedzonym kotem ze źle zrośniętą łapką. Dopóki pani doktor myślała, że to nasz kot, była dla nas wyraźnie niegrzeczna. Kiedy się dowiedziała, że przybłęda, nie chciała pieniędzy za wizytę i zgodziła się tylko na zwrot kosztów lekarstw.
      • nangaparbat3 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:13
        Moi znajomi (skadinad bardzo zamozni) chodza w Polsce do weterynarza. Ze soba, w razie naglego urazu. Serio.
    • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:03
      A Ty co robisz na forum o tej porze? suspicious
      Na zmywak! Ale już! Sio!
      • konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:15
        ja o tej porze wyłaże z migreny i czekam tez na wizytę u lekarza z 40stopniowym
        Mikołajem uncertain
        • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:57
          Nie kłam, w UK nie ma migren, a jeżeli nawet są to o dużo mniejszym natężeniu niż migreny w Polsce...
          • konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 10:06

Nie kłam, w UK nie ma migren, a jeżeli nawet są to o dużo mniejszym natężeniu niż migreny w Polsce...

powieidział pryncypialnie (i jakże familiarnie) transseksualny Główny konsultant Ds Choró
            b Neurologicznych UK
    • kropkacom Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:12
      To jest tak. Są ludzie, którzy zawsze będą narzekać. Są też tacy, którzy źle trafią, źle zostaną pokierowani. Tragedia jest (moim zdaniem) wtedy kiedy system jest nastawiony przeciw człowiekowi. Wtedy można się w tyłek ugryźć i nic nie wskórasz.
    • naomi19 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:22
      Mam nadzieję, że z kolorowymi puszczasz się po pracy!
      • naomi19 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:32
        Bo bys nam jeszcze wstydu narobiła...
        • konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:37
          na brejku tez czasami
    • freakwave Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:45
      w uk pogoda dupna jest, w zyciu bym tam nie wyjechal, co do sluzby zdrowia to moze i normalna jest ok, ale jesli chodzi o emergency to z opowiadan znajomych czekajacych 6h z dzieckiem z 40 stopniami z zapaleniem ucha w weekend bo w pierwszej kolejnosci sa przyjmowane jakiez zachlane zury nie kojarzy mi sie najlepiej.
      druga zaslyszana opowiesc dotyczy palca ucietego podczas prac ogrodowych, gosc w kilka minut byl na emergency, ale tyle zurow przpeuscil ze palec byl nie do uratowania niestety... normalnie amputowane palce mozna czasem przyszyc jak malo czasu uplynelo, tu juz sie postarali aby uplynelo tyle zeby tylko kikut zabandazowac, to tak tyle z mojej wiedzy. a nie wyjechalbym z polski bo kocham ten kraj i chce go zmieniac na lepsze a nie uciekac smile
      • konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 09:57
        zostan
        ja się już nazmieniałam
        i całym sercem za strajkującymi a agrofiormie stałam, i na prezesa najechałam jak ta lala, i chałupę załatwiłam wespół z poslkim radiem niepełnosprawnej rodzinie
        a potem przyszedł mi kwit z przelewu na wypłatę i sie rozbeczałam i wyjechałam
      • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 10:02
        Głupi jesteś, lepiej uciekać i z zagranicy opluwać Polskę i wszystko co z nią związane, upajając się tym "jak tu w UK super, zaś w tej durnej Polsce..." (i tu cała litania..).
        Dziwię się jednemu, czemu owe emigrantki nie są konsekwentne i nie emigrują także na fora zagraniczne, tam też są fora o tematyce macierzyńskiej, społecznej czy jakiejkolwiek innej.
        Czyżby znajomość języka zbyt słaba, żeby podejmować dyskusję na forach z tubylcami?
        Albo syndrom bogatszej kuzynki...
        Ja jestem ta lepsza, bogatsza, mieszkająca w "lepszym" państwie, mogę poczuć się lepiej.
        A na forach dla tubylców już nie bardzo można się czym pochwalić i poczuć lepszym...
        • madi138 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 10:54
          O matko! Tu nie o chodzi o licytacje, kto jest lepszy a kto gorszy. Przecież Polacy w niczym nie ustępują innym narodom. Jesteśmy mądrzy, pracowici, mamy świetne warunki geopolityczne i surowce do wykorzystania. Mamy wielkie możliwości i co- kiszka. Dlaczego w tej rzeczonej choćby UK, można zorganizować sprawy urzędowe tak, że większość możesz załatwić listownie lub mailem, a urzędnicy są mili i pomocni, dlaczego oni mają proste drogi, komunikacja działa bez zarzutu i można by tak jeszcze długo. Jasne, to nie jest raj na ziemi. ale oni jakoś potrafią się zorganizować i ułatwiać sobie życie. A my co? To mnie tak strasznie wkurza, że w gruncie rzeczy sami sobie uprzykrzamy życie. Przykłady innych krajów pokazują, że można, tylko my wciąż jakoś nie możemy się zebrać do kupy. A to dlatego, że w PL wciąż każdy stawia swój własny interes ( nawet jeśli chodzi jedynie o osobistą satysfakcję satysfakcję z dowalenia bliźniemu), ponad dobro ogółu i moralne wartości. Nie wiem czemu, ale nie potrafimy przestrzegać zasad i praw- jesteśmy mistrzami w kombinowaniu i wciąż odbija nam się to czkawką.
          A co do służby zdrowia- panis spotkała jednego lekarza, który się jej nie spodobał, więc cała służba zdrowia jest beee? W takim razie, co powiemy o PL, gdzie konowałów, robiących łaskę
          pacjentom osobiście spotkałam na pęczki? Proszę więcej obiektywizmu.
          • landora Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 11:33
            >komunikacja działa bez zarzutu

Tu bym polemizowała. Chyba, że mówisz tylko o Londynie, to wtedy się zgodzę.
            • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:08
              Ja nie mieszkam w Londynie, a na komunikację narzekać nie mogę.
              • landora Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:44
                Ja mieszkałam w Essex przez rok i bez samochodu było ciężko. Może zależy gdzie?
        • ma_dre Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 11:50
          a ty znowu to samo, kiedy zakumasz ze zeby rozmawiac z tubylcami, wystarczy zagadnac najblizej znajdujaca sie osobe? Komp do tego niepotrzebny. Na forum przychodzi sie pogadac z ludzmi, z ktorymi inaczej nie mozna wejsc w kontakt uncertain

...a nawiasem mowiac, to zebys wiedziala jaka na forach tubylczych jest mila atmosfera... zadnych szczekajacych gazetowych supermatek
          • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:09
            Gazeta_mi_placi to facet, co widać też w mojej sygnaturce:
        • barbibarbi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:19
          ale kto opluwa? nie unoś się tak, po prostu pojedź gdzieś, pomieszkaj, sprawdź i będziesz mieć porównanie. Najgłośniej w obronie życia w Polsce krzyczą ci, którzy najdalej byli w Sopocie na molo. I ci sami krzyczą też o zmywakach, sprzątaczkach na czarno u amerykańskich bogaczy, bezdomnych wyżerających łabędzie we Francji (jakby nigdy nie widzieli biedaków grzebiących w śmietnikach w Polsce)

Moje osobiste odczucie jest takie, że ja emigracji się nie boję, wcale.......... boję się za to życia tutaj.

> Dziwię się jednemu, czemu owe emigrantki nie są konsekwentne i nie emigrują tak
          > że na fora zagraniczne, tam też są fora o tematyce macierzyńskiej, społecznej c
          > zy jakiejkolwiek innej.

taaaaaa, z jednej strony ględzenie o zmywaku, a z drugiej ten emigrant na rzeczonym zmywaku ma gadać perfekcyjnie niczym Szekspir, i jeszcze pewnie z akcentem i oczywiście po przekroczeniu granicy ma obowiązek automatycznie przerzucić się na tamtejsze fora, bo w innym razie jest kłamcą i zdrajcą i nieudacznikiem na zmywaku.
          • krecik Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:24
            > taaaaaa, z jednej strony ględzenie o zmywaku, a z drugiej ten emigrant na rzecz
            > onym zmywaku ma gadać perfekcyjnie niczym Szekspir, i jeszcze pewnie z akcentem
            > i oczywiście po przekroczeniu granicy ma obowiązek automatycznie przerzucić si
            > ę na tamtejsze fora, bo w innym razie jest kłamcą i zdrajcą i nieudacznikiem na
            > zmywaku.

I tak jest. big_grin

Ag
        • deodyma Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:58
          > Czyżby znajomość języka zbyt słaba, żeby podejmować dyskusję na forach z tubylc
          > ami?
          > Albo syndrom bogatszej kuzynki...
          > Ja jestem ta lepsza, bogatsza, mieszkająca w "lepszym" państwie, mogę poczuć si
          > ę lepiej.

tu sie z Toba zgodze.
          na forum zagranicznym nie bedzie komu zaimponowac a tutaj mozna i przy okazji wytknac, jaka ta Polska jest be i Polacy jacy glupismile

• sueellen Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 10:57
      U mnie to samo, jak poszlam do GP i powiedzialam, że mnie w plecy bola od siedzenia, wyslał mnie do fizjoterapeuty i napisal list do pracodawcy z prośba o wyregulowanie siedzenia. Dwa dni później przychodzę do pracy, a tam superhiper fotel kosmonauty, podnozek, jakieś podparacia na nadgarski przy klawiaturze i umowione spotkanie z jakimś gościem ktory ma mi wytłumaczyć jak prawidłowo siedziec by nic nie bolało smile

A, brytyjczycy NIE narzekaja na pogodę, oni tylko o niej rozmawiają.
      • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:10
        sueellen napisała:
        >
        > A, brytyjczycy NIE narzekaja na pogodę, oni tylko o niej rozmawiają.

Od narzekania są Polacy big_grin
      • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:07
        Mojej znajomej pracodawca tak wyregulował osobiście siedzenie, że teraz śpioszki prasuje...
    • martishia7 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 11:47
      Dobra dobra, tabletkę po stosunku można dostać w aptece od ręki, ale kurza wasza twarz, soczewek kontaktowych to nie. Miałam ochotę wybuchnąć. Od tego czasu na weekend do Londynu jeżdżę z żelaznym zapasem tongue_out
      • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:13
        Biorąc po uwage tłumy "zmywakowych", które tłoczą się u polskich stomatologów w trakcie wakacji w rodzinnych wsiach i miasteczkach na które uzbierali dlugą i cięzką pracą, należy wyciągnąć wniosek, że bądź to zmywakowa praca w UK czy innej Irlandii jest rzeczywiście bardzo kiepsko płatna bądź to brytyjska/irlandzka/włoska/holenderska/szwedzka/itd. sztuka stomatologiczna jest na bardzo niskim poziomie.
        • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:24
          Dwie opcje i obie błędne. To głupota Polaków ich pcha do polskich dentystów podczas ich urlopów w Polsce, nic poza.
          • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:48
            Pozostaje ci obrazić sie na głupi i ciemny naród, Pani Mądra.
            • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:56
              A nie jest głupotą wydawać pieniądze i tracić czas na coś, co na miejscu jest ramach ubezpieczenia zdrowotnego*? Dla mnie jest. Jestem mądra, bo wolę pójść na miejscu do dentysty, nie kosztuje mnie wizyta nic, znieczulenie mam za każdym razem zapodane, a zęby naprawiane na nowoczesnym sprzęcie i wcale nie gorzej niż gdybym wydała na bilet i straciła czas czekając w kolejce do dentysty w Polsce.

*Każdy dorosły człowiek, który pracuje legalnie płaci składkę ubezpieczeniową. Dzieci do 16 r.ż. opiekę medyczną wszelkiego rodzaju, włącznie z ortodontą i okulistą mają za darmo.
              • an_ni Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:10
                tak jak u nas!
                cos musi w tym byc ze jednak do stomatologa i ortodonty polscy pacjenci najczesciej chodza prywatnie
                owszem sa tacy, ktorzy korzystaja z NFZ stomatologow - rzadko sie usmiechaja ...
                a w UK albo ta opieka darmowa jest rownie malo dostepna co u nas albo na kiepskim poziomie, tez podobnie jak u nas, skoro zewszad slychac ze i Polacy i Angole narzekaja ze nie ma dostepu, ze drogo, ze wola leczyc zeby zagranica, a do UK masowo wyjezdzaja Polscy dentysci zeby zalatac dziury w etatach
                ale rospulchra jedna krzyczy inaczej, w porzadku!

chyba podobnie jest z leczeniem nieplodnosci, operacjami plastycznymi
              • havana28 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:24
                Nieprawdą jest jakoby w UK nie płaciło się nic za leczenie stomatologiczne> Nie płaci się nic jak się siedzi na zasiłkach, pracujaca reszta płaci wg bandów i pewnie dlatego opłaca im się leczyć prywatnie w Polsce bo to mniej więcej na tyle samo wychodzi. Sama w trakcie pobytu w UK dentystę załatwiałam w Polsce. Ba nawet wszczepiłam sobie tu implanta,a to już w cenie dużo niższej niż w UK i jestem w pełni zadowolona z efektów.
                • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:27
                  Kłamiesz, pulchna ci napisze, że implanty są za darmo, a nawet jesli sa tańsze w PL niż w UK, to dlatego, że gorsze wink
                  • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:11
                    A w ogóle to my tu w Polsce nie mamy dentystów, każdą sprawę załatwia u nas miejscowy kowal big_grin
                • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:29
                  Nie musisz być na zasiłku, żeby nie płacić za dentystę. Leczenie w ramach NHS jest chyba do piątki, dalsze zęby są już płatne, ale podobny system jest również w Polsce, z tego co wiem, bo gdy mieszkałam w Polsce, to korzystałam z państwowej służby zdrowia.
                  • havana28 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:36
                    www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/dentists/Pages/nhs-dental-treatments.aspx
                    www.nhs.uk/chq/Pages/1786.aspx?CategoryID=74&SubCategoryID=742
                    nie ma nic darmo dla dorosłych ludzi uczciwie pracujacych i nie korzystajacych z zadnych zapomog
                    • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:39
                      Fakt, ja disability jestem, o tym nie pomyślałam. Zwracam honor.
                • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:44
                  havana28 napisała:

> Nieprawdą jest jakoby w UK nie płaciło się nic za leczenie stomatologiczne>
                  > Nie płaci się nic jak się siedzi na zasiłkach, pracujaca reszta płaci wg bandó
                  > w i pewnie dlatego opłaca im się leczyć prywatnie w Polsce bo to mniej więcej n
                  > a tyle samo wychodzi. Sama w trakcie pobytu w UK dentystę załatwiałam w Polsce.
                  > Ba nawet wszczepiłam sobie tu implanta,a to już w cenie dużo niższej niż w UK
                  > i jestem w pełni zadowolona z efektów.

www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcosts/Pages/Dentalcosts.aspx
                  Mamy dentyste w Uk, cala rodzina, przychodnia mala (dwoch dentystow) jestem bardzo zadowolona, nie widze powodow aby latac do PL do dentysty bo wyniosloby mnie to drozej, przy ostaniej wizycie w Pl ponad 3.5 roku temu bylam u dentysty, ktora robila mi dosc powazna rzecz, niestety angielski dentysta musial poprawiac, zmarnowalam tylko pieniadzesad
                  Nie mamy najmniejszych problemow z terminami, jest fachowo, nowoczesnie (sprzet, technika) choc tapety sie odklejaja gdzies w rogachwink i taniej niz w PL
                  • ceide.fields no jasne, taniej 21.09.11, 13:49
                    www.mojawyspa.co.uk/artykuly/21430/Gdzie-najtaniej-leczyc-zeby
                    • najma78 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 13:53
                      ceide.fields napisała:

> www.mojawyspa.co.uk/artykuly/21430/Gdzie-najtaniej-leczyc-zeby

Przeczytaj cennik, ktory ci podalam jeszcze raz ale tym razem ze zrozumieniem.

Tu www.laserplus.com.pl/modules/tinyd6/ plus cena biletu lotniczego/autokar/wlasne auto i koszt podrozy plus na jednej wizycie sie nie konczy.
                      • ceide.fields Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:07
                        translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.dentalcareplus.org.uk%2F&anno=2
                        Porcelain Crown & Bridge Units from £350

wg twojego cennika w Polsce korona porcelanowa kosztuje 550-600 zł

Rzeczywiście, ponadtrzykrotna roznica w cenie...nie ołaca się.

najma78 napisała:

> ceide.fields napisała:
                        >
                        > > www.mojawyspa.co.uk/artykuly/21430/Gdzie-najtaniej-leczyc-zeby
                        >
                        >
                        > Przeczytaj cennik, ktory ci podalam jeszcze raz ale tym razem ze zrozumieniem.
                        >
                        > Tu www.laserplus.com.pl/modules/tinyd6/ plus cena biletu lotniczego/autokar/wlasne auto i koszt podrozy plus na jednej wizycie sie nie konczy.
                        • najma78 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:15
                          ceide.fields napisała:

To jest prywatna przychodnia, nawet nie rozrozniasz, ich nie obowiazuja cenniki NHS, a kazdy moze korzystac z jakiej chce, jest wybor, wiec jeszcze raz ci napisze czytaj ze zrozumieniem, bo nie masz pojecia o systemie w uk. Ja korzystam y NHS i place wg band.
                          • ceide.fields Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:26
                            Aha, to w PL za porcelanę płaci NFZ?
                            • najma78 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:31
                              ceide.fields napisała:

> Aha, to w PL za porcelanę płaci NFZ?

Sorry ale ty jestes madra/y inaczej czy tylko udajesz?
                              • ceide.fields Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:33
                                Podałam cenę rynkową w UK i PL, jeszcze jakieś wyjeśnienia?
                                • najma78 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:45
                                  ceide.fields napisała:

> Podałam cenę rynkową w UK i PL, jeszcze jakieś wyjeśnienia?

Ale po co? I tak wiadomo, ze wiekszosc Polakow leczy zeby w prywatnych gabinetach, a juz na pewno wszyscy, ktorzy mieszkaja w UK, natomiast w Uk jest na odwrot, takze Polacy tu mieszkajacy moga leczyc zeby w przychodniach NHS.
                                  • ceide.fields Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:56
                                    W UK wiekszośc także leczy zęby prywatnie, ponieważ zakres usług refundowanych jest jak w PL bardzo wąziutki.
                                    • najma78 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 15:05
                                      ceide.fields napisała:

> W UK wiekszośc także leczy zęby prywatnie, ponieważ zakres usług refundowanych
                                      > jest jak w PL bardzo wąziutki.

Ty faktycznie masz problem z czytaniem po angielsku. Zobacz jaki jest zakres band's. Dla twojej wiadomosci NHS nie robi jedynie implantow, te sa dostepne prywatnie reszte robi, korony, mosty i odbudowy zebow, leczenie kanalowe, wypelnienia, itd. jest dostepne i placisz max. 240 funtow. W uk placisz wedlug tych zasad i nie ma zadnego zakresu refundowanych uslug na wzor polskiego i wiekszosc leczy zeby na NHS tak jak wiekszosc leczy sie na NHS a nie prywatnie.
                    • rosapulchra-0 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 13:53
                      Artykuł z 2008 roku.. wszystko jasne big_grin
                      • ceide.fields Re: no jasne, taniej 21.09.11, 13:57
                        Co jasne? Zawrotny wzrost ceny usług w PL czy ostry ich spadek w UK?

Nerwowym mitaniem się nie zaprzeczycie faktom, ktore sprowadzją się do tego, ze ogromna wiekszośc emigrantów leczy zęby w czasie wizyt w PL, a coraz więcej lokalsow też jeździ robić to samo ze względu na porownywalny standard i znacznie niższe ceny.
                        • najma78 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:10
                          ceide.fields napisała:

> Co jasne? Zawrotny wzrost ceny usług w PL czy ostry ich spadek w UK?
                          >
                          > Nerwowym mitaniem się nie zaprzeczycie faktom, ktore sprowadzją się do tego, ze
                          > ogromna wiekszośc emigrantów leczy zęby w czasie wizyt w PL, a coraz więcej lo
                          > kalsow też jeździ robić to samo ze względu na porownywalny standard i znacznie
                          > niższe ceny.

Nie znam zadnego Anglika (a mieszkam tu prawie 10 lat i znam ich sporo) ani innego ''lokalasa'', ktory jedzilby do pl leczyc zeby, serio, serio, ale moze i tacy sa choc pewnie niewielu. Przeczytaj cennik chodzi o ''band'' jeszcze raz o ile znasz angielski i przestan chrzanic. Ogromna wiekszosc Polakow w Uk leczy sie przez telefon u lekarzy w Pl albo zaocznie, albo w polskich przychodniach albo lekami z polskiego sklepu w tym antybolami, albo zapasami z Pl, bo wiekszosc ma problemy z komunikacja albo/i z mentalnoscia i nie moze lub nie chce zrozumiec tut. systemu, bo albo bedzie po polsku albo konowaly.
                          • gazeta_mi_placi Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:19
                            "Polskie Stowarzyszenie Turystyki Medycznej (PSTM) złożyło w Ministerstwie Gospodarki wniosek o uznanie turystyki medycznej za specjalność eksportową. Powód takiego działania jest jeden: rosnąca popularność wyjazdów, których celem jest korzystanie z usług specjalistów medycznych w Polsce. Szczególne miejsce zajmuje tu turystyka stomatologiczna. Rodzimi specjaliści leczą zęby równie dobrze jak ich zagraniczni koledzy po fachu, a biorą za to znacznie mniejsze pieniądze. To przyciąga pacjentów głównie z krajów Europy Zachodniej, gdzie usługi stomatologiczne są – nie da się ukryć – bardzo drogie."

To, że Ty nie znasz nie świadczy o tym, że niewiele osób z tego korzysta.
                            Tak naprawdę ilu my (osobiście) możemy znać ludzi tam gdzie mieszkamy?
                            Nawet jeśli jesteśmy wybitnie towarzyscy to raczej nie 10000? Zatem "takie a takie zjawisko nie istnieje" bądź "jeśli istnieje to marginalnie" bo "nikt z moich znajomych, sąsiadów i przyjaciół nie korzystał" to żaden argument.
                            Nie mówiąc już o tym, że ja i zapewne pewna część osób nie chwaliłabym się KAŻDEMU znajomemu, że lecę zagranicę leczyć zęby bo nie stać mnie na leczenie na miejscu.
                            • najma78 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:30
                              gazeta_mi_placi napisała:

> [i]"Polskie Stowarzyszenie Turystyki Medycznej (PSTM) złożyło w Ministerstwie G
                              > ospodarki wniosek o uznanie turystyki medycznej za specjalność eksportową.

Tyle, ze to wcale nie swiadczy o wielkiej popularnosci tej specjalnosci, ani o zadnych tlumach. Byc moze gdzies na terenach przygranicznych (zachod) jest to bardziej popularne, ale nic mi nie wiadomo aby pelne samoloty Anglikow czy innych nacji lataly regularnie do polskich dentystow.

> To, że Ty nie znasz nie świadczy o tym, że niewiele osób z tego korzysta.

Mysle, ze swiadczywink tak jak swiadczy o skali polskiej emigracji fakt, ze kazdy Polak w Pl zna kogos kto wyjechal.

>
                              > Nie mówiąc już o tym, że ja i zapewne pewna część osób nie chwaliłabym się KAŻD
                              > EMU znajomemu, że lecę zagranicę leczyć zęby bo nie stać mnie na leczenie na mi
                              > ejscu.

Masz racje mentalnosc Polaka to zastaw sie a pokaz sie, ale w UK kogos kogo nie stac na leczenie zebow na NHS (system panstwowy) ma to za darmo i czesto sa to dorosli ludzie, pracujacy ale zarabiajacy malo, lapie sie tez na to spora czesc Polakow zeby nie rzec wiekszosc.
                              • gazeta_mi_placi Re: no jasne, taniej 21.09.11, 15:12
                                >Byc moze gdzies na terenach przygranicznych (zachod) jest to bardziej popularne...

No nie wiem, w Krakowie jest pełno takich gabinetów, mogę podać kilkanaście co najmniej linków.
                                I był (nie pamiętam dokładnie, chyba z rok temu) artykuł na temat owej turystyki w krakowskim dodatku Gazety Wyborczej.
                                Ale Ty wiesz swoje...
                                Media ( i gabinety ) rozdmuchują tą sprawę bo przecież najwyżej 10 osób z UK korzysta z takich usług nie?
                                A linki do wyżej i niżej wymienionych artykułów na ten temat są lepiej zmanipulowane (łącznie z artykułem w krakowskiej GW) od Radia Maryja i Gazety Polskiej.
                                • najma78 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 15:24

> No nie wiem, w Krakowie jest pełno takich gabinetów, mogę podać kilkanaście co
                                  > najmniej linków.

Krakow to miejsce najczesciej odwiedzane przez angielskich turystow, wiec przy okazji zeby sobie zrobia, bo koledzy Polacy z pracy mowia, ze tanio i ze mozna to czemu nie, a juz w Poznaniu czy Bydgoszczy, Tarnowie albo Lublinie jest calkiem inaczej.

• gazeta_mi_placi Re: no jasne, taniej 21.09.11, 15:33
                                    Tylko tanio?
                                    Bo wydaje mi się, że i tanio i dobrze...
                                    No, przełknij tę gorzką pigułkę, że coś w Polsce jest także dobre....
                                    • najma78 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 15:46

> Tylko tanio?
                                      > Bo wydaje mi się, że i tanio i dobrze...
                                      > No, przełknij tę gorzką pigułkę, że coś w Polsce jest także dobre....

Sluchaj, ja na mojego dentyste Anglika nie narzekam, jak pisalam wczesniej to po wizycie w PL 3.5 roku temu i skorzystaniu z uslugi poleconej dentystki mialam problem i on to poprawial, wiec czy lepiej? Mysle, ze poziom uslug jest podobny, a dla Anglika ktory przyjedza do Krakowa aby sie zabawic a w przerwach cos zwiedzic i zrobic zeby moze byc calkie ok. Osobiscie mam zaufanie do tut. opieki medycznej a do polskiej przeciwnie, tu mam pewnosc ze nikt mnie na kase nie naciaga, nie wypala mi za ciezkie pieniadze nadzerki, ktorej nie ma itp.
                          • rosapulchra-0 Re: no jasne, taniej 21.09.11, 14:21
                            Nie ma sensu tłumaczyć komuś, kto nie był, nie mieszkał w UK i nie korzystał z angielskiej służby zdrowia, za to ma do powiedzenia najwięcej w tym temacie big_grin Żałosne to i śmieszne big_grin
                            • 79werka Re: no jasne, taniej 21.09.11, 19:03
                              Z tego co pamiętam ze swojego pobytu w Anglii to bezpłatną opiekę stomatologiczną miałam tylko w okresie ciąży i rok po porodzie i na tym koniec. Ale może od tego czasu coś się zmieniło .
              • princess_yo_yo Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:27
                jesli nie urodzilas niedawno dziecka, nie zyjesz z zasilkow i pracujesz to za dentyste placisz, oplaty sa podobne do kosztow leczenia zebow w pl jesli doliczyc to tego przelot ale tylko jesli znajdziesz dentyste NHS. prywatne uslugi sa duzo drozsze niz podobne w pl, chociaz standard gabinetow i uslug czesto rowniez lepszy ale nie az tak bardzo.
                • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:33
                  Lepszy niby w czym? Sprzęt ten sam, wysażenie to samo, wystrój podobny.

Co najlepsze malo kto w UK używa wanda, ktory jest często spotykany w polskich gabinetach.
                  • princess_yo_yo Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:56
                    nie bylam u dentysty w pl juz jakis czas, ale z tego co pamietam x ray w gabinecie to nie byl standard i raz w sytuacji awaryjnej kiedy musialam zaczac leczenie kanalowe w pl bo akurat bylam na wakacjach dentystka wladowala mi do zeba wate (bylo to jakies 4-5 lat temu wiec nie tak dawno). byly to gabinety prywatne.
                    • sueellen Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:42
                      W UK u dentysy bylam raz. NIe zrobił NIC oprócz tego ze zajrzał w zeby i zrobił x-ray. A ja chcialam tylko plomby wymienić przed zajściem w ciążę. Na pierwszej wizycie nic nie robią. Musiałam umówić się na kolejną (pierwsza kosztowała 25 funtów). Akurat niedlugo jechalam do Polski, tam zrobiłam wszystko wlącznie z usuwaniem kamienia i wybielaniem za 400 zł. To samo jest u fryzjerów. Pół biedy jesli masz jednego stalego. Żaden ci nie położy farby jeśli się nie umowisz najpierw na test uczuleniowy. Musisz odczekać 48 godzin jeśli chcesz np balejaż. Poza tym fryzjerzy są często nieudolni. Najgorsi są tzw 'creative directors' bo wiedzą lepiej i nie sluchają. W pierwszym roku pobytu tyle razy wyszłam wsciekła od fryzjera co przez całe życie w Polsce. Tylko raz byłam naprawdę w pełni zadowolona, nietety salon dośc daleko od mojego domu. Na szczescie mają świetne sklepy z profesjonalnymi farbami. Kupuję więc farbę w specjalistycznym sklepie za 20 funtów. farbuje i obcina znajoma sprzataczka Peruwianka. Jest zawodową fryzjerką, ale z powodu nieznajomości języka nie pracuje w zawodzie. Najsmieszniejsze jest to, ze ona ledwo ledwo po angielsku, ja ledwo ledwo po hiszpańsku a zawsze się na migi dogadamy i jestem zadowolona.
                      • gryzelda71 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:21
                        chcialam tylko plomby wymienić przed zajściem w ciążę. Na pierwsze
                        > j wizycie nic nie robią. Musiałam umówić się na kolejną (pierwsza kosztowała 25
                        > funtów). Akurat niedlugo jechalam do Polski, tam zrobiłam wszystko wlącznie z
                        > usuwaniem kamienia i wybielaniem za 400 zł.

Wymiana plomb(co najmniej 2)usuwania kamienia i wybielanie za 400zł?Dobrze rozumiem?
                        • sueellen Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 19:14
                          Tak
                          • gryzelda71 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:29
                            A ile lat temu?
                            • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:37
                              gryzelda71 napisała:

> A ile lat temu?

I gdzie?
                              • gryzelda71 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:42
                                O tak i gdzie.
                                • sueellen Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 23:54
                                  ze 3 lata temu wiec cos sie moze zmienilo cenowo. Miasto wojewodzke (z tych biedniejszych ale nie na szarym koncu listy). Ostatnio robilam zeby w Hiszpanii. Za plomby i usuwanie kamienia 75 euro.
                        • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:56
                          Usuwanie kamienia w Krakowie można znaleźć już za 100 zł w prywatnym zadbanym gabinecie.
                          • gryzelda71 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 22:12
                            A wymiana plomb?A wybielanie?
                            • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 22:42
                              Plomby kosztują około 100-120 zł.
                              Nie wybielałam zębów bo już po samym usunięciu kamienia miałam wystarczająco białe.
                              Ale po ofertach krakowskich gabinetów wybielających lampą jest to kwota od 500-700 zł.
                              A ile kosztuje wybielanie zębów lub usunięcie kamienia w UK? Jaki jest koszt?
                      • princess_yo_yo Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:50
                        co do fryzjera pt sprzataczka peruvianka to swietny system, tez bym tak chciala. akurat nie farbuje i mialam jak do tej pory szczescie do fryzjerow chociaz uwazam ze £50 za ciecie to zdzierstwo, nie ja jedna z reszta, haha. natomiast jesli chodzi o polskich fryzjerow to wiekszosc strasznie nalega na krotke fryzury pewnie dlatego ze w pl bardzo popularne czego ja nie chce i ma problemy z cieniowaniem wlosow dlugich (do lopatek) zeby sie dobrze ukladaly rozpuszczone - ale to moje osobiste doswiadczenia.
                        lubie system chodzenia do dentysty co 6 miesiecy na przeglad, zdjecia i czyszczenie - tez wolalabym zeby bylo wszystko bylo bezplatnie.
              • sueellen Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:07
                dla mnie wizyta u dentysty to nie tylko wymiana starych plomb ale tez usuwanie kamienia i wybielanie czego nie zrobią za darmo w uk a w polsce jest po prostu taniej. Robię w polsce wszystko za jednym zamachem.
        • jamesonwhiskey Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:25
          > jest rzeczywiście bardzo kiepsko płatna bądź to brytyjska/irlandzka
          > /włoska/holenderska/szwedzka/itd. sztuka stomatologiczna jest na bardzo niskim
          > poziomie.

chyba jedynie ktos wybitnie ograniczony moze dojsc do tak blednych wnioskow
          sztuka stomatologiczna jest na dobrym poziomie
          tyle ze cena za ta sztuke to przy leczeniu kanalowym 300euro za kanal
          3 kanaly 900 euro plus jakies pierdoly i mamy 1200 euro
          zapewne w zyciu tyle pieniedzy na raz nie widzialas ale skoro w PL moge zrobic podobna usluge za 300 euro +100 za przelot czyli razem 400 czyli 3x taniej to dlaczego nie
          oczywiscie druga opcja to wykupic sobie dodakowe ubezpieczenie wtedy wszytko za dramo lub z nie wielka oplata
        • an_ni Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:42
          mam znajoma - nie byla emigracja zarobkowa po wejsciu do Unii, wyjechala tam wczesniej, z mezem, ktory tam mieszkal od lat, wrocila wraz z kryzysem w 2009, przyjechala z niemal czarnymi zebami - nie wiem co sie jej dzieje, ale miala takie dziwne brazowe koncowki zebow , to nie prochnica, i dopiero tu w Polsce je leczy! przyznala sie ze tam bylo b. drogo i zawsze przyjezdzajac do Polski korzystala tu na miejscu z uslug stomatologicznych, a biedni tam nie byli, nie pojechali tam zarabiac od zera!
          • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:51
            Zaraz ci pulchna odpisze, że byli głupi, bo powszechnie wiadomo, że każdego Polaka w UK stać lekkim twistem na implanta, a u polskich dentystów to tylko kołowrotek na pedał, świeczka, i ołowiany amalgamat tongue_out
            • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:58
              To przeczytaj sobie moją odpowiedź ugorze umysłowy tongue_out
            • an_ni Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:11
              ja wiem co odpisze, to jest bardzo przewidywalne ...
              • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:15
                Argumenty się skończyły, zaczęły się wyzwiska. No i nie ma czarnej, aby wsparła zaszczutą pulchną big_grin
                • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:18
                  Śmieszna jesteś big_grin
                  Czarna ci musiała nieźle za skórę zajść, że tak ciągle ją wzywasz http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
                  • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:25
                    Cięgle? Zalinkuj.

No i z toczących się emotikonków nikt się nie smieje.

Ale nie żałuję ci, skarżyłaś się onegdaj, ze nie masz przyjaciół w realu, należy ci się więc wirtualna kolezanka.
                    • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:32
                      Mylisz pojęcia i próbujesz być złośliwa, ale marnie ci to wychodzi big_grin Ja jestem zadowolona, że nie mam przyjaciół. Mam znajomych i taka opcja jest dla mnie optymalna tongue_out
                      • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:42
                        Jaaasne, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
                        • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:44
                          Dobrze wiedzieć, że są ludzie, którzy wiedzą lepiej ode mnie gdzie mnie swędzi. Jestem podbudowana big_grin
                          • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:47
                            www.uk-rezydent.com/zdrowie--nhs/dentysta.html
                            Income support?
                            • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:52
                              Chciałabyś, ale nie ma tak łatwo, o nie tongue_out http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
                  • czarnaalineczka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:32
                    kocha to sie stesknil tongue_out
                    ech ta sława big_grin
        • hanalui Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:51
          ceide.fields napisała:

> Biorąc po uwage tłumy "zmywakowych", które tłoczą się u polskich stomatologów w
          > trakcie wakacji w rodzinnych wsiach i miasteczkach na które uzbierali dlugą i
          > cięzką pracą, należy wyciągnąć wniosek, że bądź to zmywakowa praca w UK czy inn
          > ej Irlandii jest rzeczywiście bardzo kiepsko płatna bądź to brytyjska/irlandzka
          > /włoska/holenderska/szwedzka/itd. sztuka stomatologiczna jest na bardzo niskim
          > poziomie.

A nie wzialas pod uwage ze byc moze uslugi stomatologiczne sa sporo drozsze niz w PL.
          Ale dla pocieszenia dodam ze Bulgaria jest tansza i bardzo znana z turystyki stomatologicznej,
          I nie tylko uslugi stomatologiczne, ale jeszcze operacje plastyczne i panie do towarzystwa tez maja atrakcyjniejsze ceny niz w UK...
          Choc np operacje plastyczna ktora sobie chyba Holenderka zafundowala w PL kosztowala ja sporo...kobita jest warzywem z powiekszonym biustem
      • kingaolsz Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:21
        Ale soczewek nie kupuje sie w aptece. Wystarczy isc do optyka z wazna recepta i mozna kupic od reki.
        • martishia7 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:25
          Teraz to już wiem. smile Ważna recepta od okulisty nie jest tym, co pakuję na weekendowy wyjazd. Do głowy by mi to nie przyszło, bo w PL soczewki kupuje się bez recepty, na własną odpowiedzialność. Z resztą, recepta od okulisty to rzecz, którą zazwyczaj umarzam po zrobieniu nowych okularów. No w każdym razie takie miałam niemiłe doświadczenie, chwalić pana przyjaciółka ma podobną wadę i miała kilka jednorazowych w zapasie.
          • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:27
            Tak to jest, jak człowiek nie znając realiów w obcym państwie jedzie bez zabezpieczenia tyłów ;P
            • martishia7 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:57
              Dokładnie, niestety smile Wszystkiego, Pani, nie przewidzisz. Tym bardziej, i tu wracam do mojego pierwszego postu, skoro w tym pięknym kraju można dostać tabletkę "po" bez wizyty u lekarza, to wnioskując z większego na mniejsze, nie przyszłoby mi do głowy, że kontakty są takim dobrem reglamentowanym.
              • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:00
                Z tego co wiem, UK nie jest państwem ultrakatolickim big_grin, więc kwestia tabletki po nie jest traktowana tak jak w Polsce, za to kontakty już inaczej wink
                • martishia7 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:05
                  Wiem, wiem. Ale przyznaj, że moje rozumowanie nie było aż takie głupie. No przyznaj no... wink
                  • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:06
                    No dobra, głupie to na pewno nie. Po prostu nie przewidziałaś starej prawdy - co kraj to obyczaj big_grin
    • an_ni Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:04
      wlasciwie co mial autor na mysli? to ma byc pean na sluzbe zdrowia w UK czy wrecz odwrotnie?
      • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:12
        Autorka miała na myśli to, żeby taki troll an-ni miał się nad czym głowić, bo widać czytanie ze zrozumieniem trolla przerosło.
        • an_ni Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:17
          to prawda, czytanie/sluchanie pustych mysli przychodzi mi z trudem
          nie szukam na sile sensu tam, gdzie go nie ma

• naomi19 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:20
        Wszyscy moi znajomi, którzy mieszkali w UK narzekali na tamtejszą służbę zdrowia. Między polską a angielską jest przepaść. To wydaje mi się sprawą oczywistą. A już zupełnie nie radze tam zachodzić w ciążę ani rodzić dzieci...
        • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:25
          Ciekawe.. big_grin
        • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 12:27
          To nie tak. Zachodzić i rodzić mozna wszędzie, byle tylko mieć wykupioną odpowiednio drogą polisę wink
          • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:03
            Mieszkasz w UK, że masz takie informacje? Bo wiesz, ja mieszkam i jakoś nie wykupiłam żadnej drogiej polisy, a w angielskich szpitalach przeleżałam kilka miesięcy, leczę się tylko u pogańskich doktorów, włącznie z dentystą i okulistą, jeszcze nie zdarzyło mi się zapłacić za jakąkolwiek poradę lekarską.
            • dorotus76 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:12
              Omg, najlepsze są komentarze osób, które w UK nigdy nie korzystały ze służby zdrowia, a się wypowiadają.
              • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:16
                Jaaasne, tylko wciąż się pytam co te tłumy emigrantów robią u polskich dentystów?

Uops...dostałam odpowiedź: są głupi.
                • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:20
                  Są. Tracą i czas i pieniądze, ale to ich sprawa, w mojej kieszeni nie siedzą.
                  • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 13:28
                    Jaaasne, bo w Uk implanta mają za darmo w pół godziny.
                    • ceide.fields jest bosko, więc o co chodzi? 21.09.11, 13:48
                      www.mojawyspa.co.uk/artykuly/20005/Anglicy-sami-lecza-sobie-zeby
                      • gazeta_mi_placi Re: jest bosko, więc o co chodzi? 21.09.11, 14:00
                        Ja zaś nie rozumiem po co Anglicy (oraz Niemcy) jeżdżą do Polski nie tylko w celach turystycznych, ale także po to aby "zrobić" sobie zęby w Polsce? W Krakowie jest wiele prywatnych gabinetów dentystycznych, które właśnie nastawione są na nich.

A tutaj stosowny link o tym jak mieszkańcy owej cudownej zagranicy wolą leczyć zęby w tej paskudnej zacofanej Polsce:

www.portaldentystyczny.pl/lekarz/aktualnosci/art594.html

"O tym, że denturyzm ma wielkie szanse na dalszy intensywny rozwój, świadczą opinie zadowolonych zagranicznych pacjentów: 96% z nich zadeklarowało chęć ponownego skorzystania z usług lekarza, dentysty czy kliniki, 97% chętnie skorzystałoby ponownie z leczenia w zagranicznej placówce, a 74% wyjeżdżających z Polski turystów zagranicznych było bardzo usatysfakcjonowanych z leczenia. 16% zadeklarowało zaś, że ich satysfakcja jest całkowita. (Wyniki pochodzą z raportu Medical Tourist Survey 2008 opublikowanego przez specjalistyczny portal Treatment Abroad.)"

Tak niby cudownie za tą granicą, a jednak to Anglicy jeżdżą się leczyć do nas, a nie odwrotnie..
                        • barbibarbi Re: jest bosko, więc o co chodzi? 21.09.11, 19:15
                          Dobra, przekonałeś mnie. Rezygnuję z emigracji! Bo w Polsce zęby można taniej wyleczyć!
                          Albo nie! Mam jeszcze lepszego pomysła! Przeniosę się gdzieś w kierunku wschodnim, jakiś Kaukaz czy coś, tam jest jeszcze taniej!
                • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:03
                  Nie tylko emigrantów Kochana, ale i rdzennych mieszkańców Wielkiej Brytanii.
                  W Polsce działa prężnie rynek gabinetów dentystycznych nastawionych celowo na turystów z Anglii, język angielski jest tam wymagany.
                  Ciekawe po co Anglicy leczą swoje zęby u nas skoro u nich w kraju mają dobrze i niemal za darmo?
                • mozyna Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:11
                  ceide.fields napisała:

> Jaaasne, tylko wciąż się pytam co te tłumy emigrantów robią u polskich dentystó
                  > w?
                  >
                  > Uops...dostałam odpowiedź: są głupi.

Bo to tak przy okazji - za jednym razem odfajkuja i dentyste i gina (koniecznie), i okuliste, i neurologa, reumatologa, laryngologa...

big_grin
                  • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:27
                    Ale po co, skoro w UK mają to ponoć za darmo i w super standardzie?
                    • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:33
                      ceide.fields napisała:

> Ale po co, skoro w UK mają to ponoć za darmo i w super standardzie?

Ale w uk zdrowych nie lecza, a juz na pewno nie specjalisciwink Specjalisci nie sa dostepni na kazdym rogu u nie lecza czerwonych gardelek ani grzybicy pochwy.
                      • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:35
                        Wemy wiemy, społeczeństwo brytyjskie slynie ze zdrowia i szczupłości.
                        • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:41
                          ceide.fields napisała:

> Wemy wiemy, społeczeństwo brytyjskie slynie ze zdrowia i szczupłości.

Pocztaj statystki (o ile zrozumiesz) a dowiesz sie jak wyglada diagnozowanie i leczenie wielu chorob w tym najczesciej wystepujacych chorob nowotworowych. Poczytaj ile polskich dzieci ma prochnice zebow (70% dwulatkow(1!) i 90% 7-latkow, natomiast w uk 7/10 dzieci zaczynajacych szkole nie ma nawet jednego ubytku. Porownaj ostylosc dzieci w UK i w PL - podobnie.
                          • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:52
                            Czyżby?
                            Wobec tego BBC kłamie (kłamią też moje oczy widzące otyłe MŁODE, często jeszcze bezdzietne angielskie i niemieckie kobiety z nadwagą tak dużą jakiej nie ma żadna polska e-mama nawet po trójce dzieci i sporo po 30-tce):

wszedziedobrze.onet.pl/Wielka-Brytania/Najbardziej-otyly-narod-Europy%3B-29-proc.-ma-problem,art,218565.html
                            • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:58

> Czyżby?
                              > Wobec tego BBC kłamie (kłamią też moje oczy widzące otyłe MŁODE, często jeszcze
                              > bezdzietne angielskie i niemieckie kobiety z nadwagą tak dużą jakiej nie ma ża
                              > dna polska e-mama nawet po trójce dzieci i sporo po 30-tce):
                              >
                              bo trudno przytyc na zupie na skrzydelku i chlebie z salcesonem.
                              • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:05
                                Zapewne, ale ową Mamę było stać na ten sam hotel w tym samym miejscu co owe dziewczyny (plaża przynależała do hotelu), no chyba że owa Mama wygrała wczasy w tym hotelu w jakimś konkursie...
                        • mozyna Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:43
                          A jakos srednia dlugosc zycia wyzsza niz u Polakow big_grin
                          I staruszkowie jakby radosniejsi tongue_out
                          • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:45
                            Na czym polega "radośniejszość"?
                            • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:56
                              ceide.fields napisała:

> Na czym polega "radośniejszość"?

Na tym www.adviceguide.org.uk/index/your_money/benefits/benefits_for_people_over_sixty.htm

co w rezulatcie daje, ze osoby te mieszkaja za darmo, nie placa cauncil tax, maja darmowy transport, czesto i doplaty do kosztow ogrzewania i elektrycznosci, darmowe leki (cukrzycy, astmatycy i inne choroby przewlekle maja leki za darmo wszyscy bez wzgledu na dochody i wiek) maja tez pomoc w codziennych sprawach, korzystaja z zajec sportowych i rekreacyjnych za darmo, obiektow turystycznych itp.
                              • havana28 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:02
                                Kochana, przy brytyjskiej głodowej państwowej emeryturze (jakies 80-100f/tydz) te dodatkowe benefity to konieczność bo emerytura toza dużo zeby umrzeć, za mało żeby żyć. Nie dziwota, ze emeryci radośniejsi jak ich council choć z podatku lokalnego troche zwalnia i daje bilet na autobus do doktora. Normalnie życ nie umierać.
                                • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:11
                                  havana28 napisała:

> Kochana, przy brytyjskiej głodowej państwowej emeryturze (jakies 80-100f/tydz)
                                  > te dodatkowe benefity to konieczność bo emerytura toza dużo zeby umrzeć, za mał
                                  > o żeby żyć. Nie dziwota, ze emeryci radośniejsi jak ich council choć z podatku
                                  > lokalnego troche zwalnia i daje bilet na autobus do doktora. Normalnie życ nie
                                  > umierać.

Slonko, znany mi emeryt Polak w uk, ktory przepracowal tu 5 lat jako kierowca, ma 65 i przeszdl na emyryture na poczatku roku, dostaje jej 254.40 funta tygodniowo (wiem, bo widzialam dokumenty i tlumaczylam mu w urzedzie), mieszka z zona ona ma emeryture polska tylko, maja mieszkanie (1 sypialnia) za ktore nie placa, sa zwolnieni z council tax i cala reszte jak w linku. 250 funtow tygodniowo to nie tak glodowo, jak na 2 osoby, niektorzy tyle nie zarobia i musza sie utrzymac.
                                  • havana28 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:20
                                    tjaaasmile
                                    A znany Polak emeryt nie hoduje tez przypadkiem kangurów w ogródku?
                                    • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:21
                                      havana28 napisała:

> tjaaasmile
                                      > A znany Polak emeryt nie hoduje tez przypadkiem kangurów w ogródku?

Nie, nie hoduje.
                                  • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:20
                                    Najnizsza renta i emerytura do konca lutego 2011 r to 706.29zl a srednia emerytura wyplacana w Pl to 1700 zl. do tego raczej trudno liczyc na benefity wzorem tych w uk. Havana czy w PL emeryci i rencisci maja chocby leki za darmo? Dzieci takze nie maja.
                                  • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:21
                                    Twoi rodzice też mieszkają w UK?
                                    • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:25

> Twoi rodzice też mieszkają w UK?

Moi nie sa emerytami i mieszkaja w De, obecnie takze mamasmile
                                      • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:29
                                        Mam nadzieję, że dobrze się tam czują, Niemcy mają specyficzny stosunek do Polaków.
                                        • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:33

> Mam nadzieję, że dobrze się tam czują, Niemcy mają specyficzny stosunek do Pola
                                          > ków.

Dziekuje, czuja sie bardzo dobrze, choc tata ma cukrzyce ale leki (wszystkie) za darmo po oplaceniu rocznej skladki w wysokosci 240 euro, pracuje na pol etatu w zawodzie. Do niektorych Polakow kazda nacja ma specyficzny stosunek wink
                                          • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:39
                                            Ha ha...
                                            Przyłapałam Cię w końcu na wierutnym kłamstwie.
                                            Za granicą (Niemcy, UK itp.) ludzie nie miewają cukrzycy, cukrzyca i inne choroby to tylko w Polsce proszę Pani tongue_out
                                            • kropkacom Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:16
                                              Napisz nam lepiej GAZETA jak ci się rencie żyje w kraju raju?
                                              • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:01
                                                Polska nie jest rajem, dostrzeganie zalet własnego kraju to nic złego.
                                                • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:30

> Polska nie jest rajem, dostrzeganie zalet własnego kraju to nic złego.

No a jak ktos nie dostrzega to cos zlego? Chociaz czekaj, mam, uwielbiam polskie lasy i jeziora to, ze wiekszosc jest publiczna i ze nie ma tam tlumow.
                                                  • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:42
                                                    Jak ktoś nie dostrzega i nie jest przy tym masochistą to nie wchodzi na polskie fora gdzie ponad 90% to osoby mieszkające w Polsce tylko srywa, przepraszam dyskutuje na forach swojej nowej cudownej ojczyzny...
                                                  • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:50

> Jak ktoś nie dostrzega i nie jest przy tym masochistą to nie wchodzi na polskie
                                                    > fora gdzie ponad 90% to osoby mieszkające w Polsce tylko srywa, przepraszam dy
                                                    > skutuje na forach swojej nowej cudownej ojczyzny...

Widze, ze twoja schizofrenia paranoidalna sie odezwala, emigranci w natarciu na twa skolatana psyche...
                                                  • barbibarbi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:59
                                                    a co ciebie tak bardzo ta emigracja boli?
                                                    Jakaś pięta Achillesa? Jakaś emigrantka cię w rogi puściła? Czy żałujesz może, że jesteś słabą, tchórzliwą i leniwą jednostką, która o emigracji tylko czyta, a nie ma dość energii życiowej żeby samemu doświadczyć, choćby z czystej ciekawości?
                                                  • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 21:01
                                                    Rentę zabiorą, jak wyjedzie.
                          • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:49
                            Jeszcze wyższa długość życia jest jeszcze u pewnego plemienia w Himalajach.
                            Kiedy się tam przeprowadzasz?
                            • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:51
                              Ale co to za życie? 150+ kg zywej wagi obżerające się wiadrami frytek z majonezem w tanim tureckim hotelu tongue_out
                              • mozyna Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:57
                                A, co?
                                Lepiej niz byc niedozywionym, bo pensja glodowa, na leki nie ma, nawet na tani turecki hotel nie ma, w domu trzeba sie kisic, bo na wozek tez nie ma...tongue_out
                                • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:03
                                  A dopiero inna emigrantka która chciała schudnąć w innym wątku narzeka, ile odchudzanie kosztuje bo u niej zagranicą zdrowa żywność jest taka droga...
                                  Odszukać Ci ten wątek?
                                  • sueellen Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:58
                                    To akurat jest nieprawda. W UK można się zdrowo odzywiac i nie przepłacać.
                                    • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:04
                                      To skąd te angielskie młode kaszaloty?
                                      • sueellen Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 19:16
                                        Z tego, że 70% jedzenia w UK to ladnie zapakowane śmieci pełne cukru i tłuszczu? I żeby się zdrowo odzywiać, trzeba wiedzieć czego szukać i czytać etykiety czego 90% społeczeństwa nie robi.
                              • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:01
                                Bardzo współczuję takim osobą, byłam zagranicą turystycznie, jak widziałam na plaży (to był wyjątek) szczupłą kobietę wiedziałam, że na pewno Polka albo Rosjanka, nie myliłam się.
                                Zaś to co się tam naoglądałam to woła o pomstę do nieba, młodziutkie bezdzietne jeszcze dziewczyny (niektóre jeszcze nastolatki) spasione tak aż się niedobrze robi. Najczęściej Angielki i Niemki, rzadziej Włoszki.
                                I nie była to nadwaga rzędu 5-10 kg.
                                A obok takich dwóch utuczonych Angielek (bezdzietne, mniej niż 21 lat na oko) Polka około 30-letnia która przyjechała z dwójką dzieci.
                                Chyba nie muszę mówić kto dla kogo byłby wzorem...
          • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:01
            To nie w UK była ta Polka co urodziła bodaj na stacji metra bo ją odesłali ze szpitala?
        • alionna Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:07
          > A już zupełnie nie radze tam zachodzić w ciążę ani rodzić dzieci...

Chyba jednak nikt się twoimi ostrzeżeniami nie przejmuje - dziś właśnie słyszałam newsa, że dzietność Polek zamieszkałych na wyspach to 2.4 a w kraju 1.4.
          Pojedyncze opowieści o niedomaganiach anielskiej służby zdrowia nie są w stanie mnie wzruszyć - ilekroć mam styczność z naszą rodzimą służbą zdrowia, tylekroć coś nie gra, nie o kasę tu chodzi - brak szacunku do człowieka wylewa się pracującym tam ludziom uszami, oczywiście nie wszystkim, ale chyba nie sposób wejść do przybytku i nie natknąć się na którymś etapie na takiego człowieka.
          • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:28
            Bo wiadomo, że każdy lekarz w UK to skrzyzowanie Clooney'a z Housem, a publiczne placówki są wzorem serdeczności dla pacjenta.
            • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:35
              ceide.fields napisała:

> Bo wiadomo, że każdy lekarz w UK to skrzyzowanie Clooney'a z Housem, a publiczn
              > e placówki są wzorem serdeczności dla pacjenta.

A zebys wiedzial/a ze wiekszosc jest mila, uprzejma i rzeczowa, a z oschlym traktowaniem raczej rzadko sie mozna spotkac, z chamskim wcale.
              • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:45
                Ta tak samo jak ja w PL, regułą jest że spotykam miły i kompetentny personel.
                • mozyna Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:50
                  w placowkach panstwowych, czy prywatnych?
                  • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:52
                    Publicznych, prywatnych i prywatnych majacch kotrakt z NFZ.
                • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:51
                  Farciara z ciebie jednym słowem.
                  Na dwadzieścia kilka moich pobytów w szpitalach, zarówno polskich jak i angielskich, mogę spokojnie powiedzieć, że podejście personelu medycznego do pacjenta w Polsce, a podejście do pacjenta w UK to niebo a ziemia.
                  • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:55
                    Chorowita jesteś. A podobno w UK wszyscy jak te czerwone jabłuszka, jędrne i zdrowe.

Oczywiście, w porównaniu z UK podejście do pacjenta w PL jest to niebo i ziemie, dokładnie w tej kolejności. Bo niby dlaczego miałoby być inaczej?
                    • princess_yo_yo Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:14
                      akurat jesli chodzi o podejscie do pacjenta, dobre wychowanie i etyke zawodowa to w uk jest duzo lepiej niz w pl.
                      jest to po prostu czesc pracy (tak samo jak w przypadku urzednikow, prawnikow itd) - pacjenta traktuje sie w okreslony sposob, udziela wyczerpujacych informacji, respektuje wybory dotyczace metody leczenia, omawia opcje, ryzyko itd.
                  • notabelle Re: prosze o głos znad zmywaka 22.09.11, 07:59
                    Studenci medycyny w UK (nie wiem tylko, czy na wszystkich uniwersytetach, czy tylko niektorych) maja zajecia z kontaktu z pacjentem - dealing with difficult situations. Wraz z przeszkolonymi "aktorami" odgrywaja na nich scenki z zycia wziete. Musza odpowiednio zachowac sie i zareagowac np. podczas rozmowy ze zdenerwowanym krewnym pacjenta, pacjetem nie mowiacym po angielsku czy z ograniczeniem umyslowym. Omawiana jest m.in mowa ciala oraz sposoby skutecznej komunikacji.
                • mozyna Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:32
                  ceide.fields napisała:

> Ta tak samo jak ja w PL, regułą jest że spotykam miły i kompetentny personel.

Nic na to nie poradze, ze te chamowate polozne, ginekolodzy z niewybradnym dowcipem, gburowate panie w rejestracji sa dla was juz normalnoscia i nie widzicie w tym niczego niestosownego tongue_out
                  • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:36
                    mozyna napisała:

> Nic na to nie poradze, ze te chamowate polozne, ginekolodzy z niewybradnym dowc
                    > ipem, gburowate panie w rejestracji sa dla was juz normalnoscia i nie widzicie
                    > w tym niczego niestosownego tongue_out

Nie tylko przychodni i szpitali to dotyczy, urzedow takze, ba nawet panie na kasach w marketach zaczynaja skanowac produkty nastepnej osoby gdy poprzednia jeszcze sie pakuje.
              • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:48
                Leczy się regularnie w UK to wie big_grin
                • ceide.fields Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:50
                  Anglicy leczący się regularnie w PL też wiedza swoje.
                  • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 14:57
                    Nie tylko Anglicy, ale i Niemcy:

www.dw-world.de/dw/article/0,,4516816,00.html
                    Emigrantki jednak wiedzą swoje.
    • freakwave Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:08
      ale co wy chcecie od naszego pieknego kraju, ze tak tu zle?
      jestesmy mloda demokracja ustroj demokratyczny u nas ma dopiero 22 lata!!!
      przez cale lata powojenne mielismy destrukcyjny komunizm ktory pozostawil po sobie zgliszcza, zarowno materialne jak i mentalne i cierpimy teraz na tym wszyscy, nie mamy zadnych podwalin ani gospodarczych ani politycznych bo ludzie ktorzy sa naszymi przedstawicielami w sejmie i senacie to w wiekszej mierze goscie z rozzewnieniem wspominajacy czasy komuny, poki ta zgraja nie wymrze, poki nie nauczymy sie jak zyc w demokratycznym panstwie to bedzie tu syf i korupcja i ja sie z tym zgadzam, ale zostaje bo to moj kraj i ja chce go zmieniac a nie jade gdzies w pip pracowac sobie lub zupelnie na stale i nadaje jaka ta polska zla do wyrzygania, to jest wasza ojczyzna wasze gniazdo i chocby nie wiem co sie wydarzylo zawsze bedziecie pochodzic stad bo tego nie zmienicie i glupio tak srac we wlasne gniazdo, zwlaszcza, ze nie ma co porownywac starych demokracji do kraju ktory de facto dopiero w 89 roku odzyskal niepodleglosc!!!
      • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:28
        Nie zawsze się zgadzamy, ale tutaj w pełni się z Tobą zgadzam.
        Poza tym nie rozumiem jednego, dużo rzeczy w Polsce jest złych, ale akurat usługi dentystyczne mamy na dobrym poziomie a przy tym tańsze i faktycznie dużo cudzoziemców z nich korzysta.
        Daję jeden link na potwierdzenie tej tezy, drugi, kolejny i dalej emigrantki nie mogą się z tym pogodzić, że jednak coś tam ( w tym przypadku usługi dentystyczne ) "śmie" być na tym samym poziomie lub lepszym niż w "ich" cudownym kraju.
        Tak samo z kwestią otyłości.
        Podaję przykład, że w Niemczech i Anglii często już młode kobiety są o wiele bardziej zapasione niż Polki (nie tylko te 20-letnie), to znowu przytyki, że dlatego że w Polsce są głodowe pensje i Polki głodują big_grin (może i głodują, ale stać je na te same hotele w zagranicznych kurortach co otyłe Niemki i Angielki tongue_out).
        Nie rozumiem tego, tak trudno uwierzyć, że w pewnych aspektach Polska jest jednak lepsza?
        Czy to zamach na ich dobre samopoczucie czy o co chodzi?
        • mozyna Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:37

> Nie rozumiem tego, tak trudno uwierzyć, że w pewnych aspektach Polska jest jedn
          > ak lepsza?
          > Czy to zamach na ich dobre samopoczucie czy o co chodzi?

Ty sie niezdrowo podniecasz na kazdy watek o emigracji. Masz jakis problem?
          • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:40
            Nie każdy, ale durny, nie dopuszczający do siebie, że w Polsce są niekiedy LEPSZE niż w mitycznej UK-owej lu De-owej Arkadii pewne aspekty....
            • mozyna Re: prosze o głos znad zmywaka 22.09.11, 00:30
              A co to znaczy watek "nie dopuszczajacy do siebie"??
              To moze tu Twoj problem tkwi, ze ty z watkiem gadasz big_grin

• 79werka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:32
      Mieszkałam kilka lat na wyspach , i o ile podoba mi się ich emergency ( m. in. za to że kolejnośc przyjęć zależy od "cięzkości przypadłości " ) i opieka specjalistów- to już lekarz rodzinny to kompletna porażka była , przynajmniej w moim przypadku . Sami Anglicy z mojego otoczenia się śmieli i tak było naprawdę - rodzinny na wszystko daje paracetamol. Ból ucha paracetamol, gorączka - paracetamol ... tysiąc przypadków paracetamol. Pamiętam przypadek synowi zrobiło się coś na dziąsłach , a byłam młoda mamą więc nie wiedzialam , czy do rodzinnego , czy z niemowlakiem tez można do dentysty. Poszłam do rodzinnego ... " mmm .. troche podwyższona temperatura .. to może paracetamol ... i zobaczymy może się podgoi , a jak nie to za tydzień na kontrol" sad . Wydawało mi sięże przynajmniej powinnam dostać coś na leczenie tych dziąseł oprócz paracetamolu- więc poszłam do dentysty - powiedziałam o co chodzi i że byłam u rodzinnego , ale chciałam się skonsultować _ " ale z tym to się do dentysty przechodzi " i recepta na maść do smarowania i kontrolka za parę dni .
      Więc uwazam , że lekarze rodzinni angielscy nie dorastają do pięt naszym ogólnym. Ale dużo innych rzeczy w ich służbie zdrowia bardzo mi się podoba , np. brak konieczności zapisywania się do lekarza po receptę na stale przyjmowane leki, tylko odnawianie recept za pomocą recepcji. Traktowanie problemów zdrowotnych z różnych perspektyw naraz ( tzn. my zostaliśmy skierowani do kilku specjalistów w celu radzenia sobie z problemem z pkt kilku dziedzin0 itp.
      • kropkacom Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:20
        Każdy system trzeba poznać. Teraz wiesz z czym do rodzinnego, a z czym do dentysty.
      • sueellen Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:53
        Przy porodzie nie miałam znieczulenia bo anestezjolog byl na bloku operacyjnym. Po porodzie połozna zapytala czy chcę painkillers. No jasne, ze chcialam! Dostałam... paracetamol smile
        • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:26
          sueellen napisała:

> Przy porodzie nie miałam znieczulenia bo anestezjolog byl na bloku operacyjnym.
          > Po porodzie połozna zapytala czy chcę painkillers. No jasne, ze chcialam! Dost
          > ałam... paracetamol smile

Nawet jesli nie pomogl to przynajmniej nie zaszkodzil. Wolalabys pyralgine albo ketonal?
        • 79werka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:42
          Ja z opieki w czasie ciąży i przy porodzie byłam bardzo zadowolona. Podczas porodu miałam naprawdę fantastyczną opiekę, zwłaszcza na nocnej zmianie.
      • naomi19 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:43
        np. brak konieczności zapisywania się do lekarza po receptę na stale przyjmowane leki, tylko odnawianie recept za pomocą recepcji. Traktowanie problemów zdrowotnych z różnych perspektyw naraz ( tzn. my zostaliśmy skierowani do kilku specjalistów w celu radzenia sobie z problemem z pkt kilku dziedzin0 itp.
        2 ostatnie sprawy, które ajbardziej Ci się podobają w służbie zdrowia UK; zapraszam na Górny Śląsk. Jest identycznie smile
        • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:50
          Ale Górny Śląsk to nie cała Polska, niestety..
        • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 21:01
          W Krakowie podobnie.
    • rubia88 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:39
      uwielbiam wątki emigranckie na ematce
      tylko z nich mogę się dowiedzieć, w jakim krwiożerczym kraju żyję
      ludzie jedzą salceson bo nie mają pieniędzy, a prześwietlenie zęba u dentysty to luksus
      LOL
      ja nie mogę, emigranci, skąd wyście się urwali?! najwidoczniej z jakiejś totalnej biedy i patologii
      to wtedy rozumiem, zachwyt, że stać na szyneczkę z Tesco
      ale kurde, trochę umiaru w tych fantazjach
      komedia!
      • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:43
        U jakiego dentysty Kochana?
        Jeżeli w Polsce masz problemem z zębami to tylko miejscowy kowal Ci pomoże big_grin
        O dentyście nikt w Polsce nie słyszał.
        A salceson jada się tylko z okazji Świąt i tylko w charakterze przysmaku...
        • rubia88 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:51
          sorry, miałam na myśli znachora!tongue_out
    • mary_lu Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:41
      Moja kuzynka w Londynie od 5 lat nie może doprosić się leczenia tarczycy. Już kilka razy zmieniała lekarza rodzinnego, mając nadzieję, ze w końcu któryś wyśle ją do specjalisty, ale bez skutku. Każdy rodzinny twierdzi, że kuzynka jest zdrowa, bo jedno badanie to potwierdza. Kuzynka prosi o USG, które pokazałoby, że tarczycy już prawie nie ma, ale nie zlecą, bo nie ma podstaw.

Niektórzy obiecywali, że obejrzą przetłumaczone dokumenty od polskich lekarzy lub USG, kuzynka bawiła się w te tłumaczenia, ale potem wcale nie było to brane pod uwagę.

W Polsce jedną z najfajniejszych rzeczy, jest łatwość dostania się na prywatną wizytę, do dowolnie wybranego specjalisty, nawet największych sław w swojej dziedzinie, i to za niewielką opłatą.
      • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:50
        mary_lu napisała:

> Moja kuzynka w Londynie od 5 lat nie może doprosić się leczenia tarczycy. Już k
        > ilka razy zmieniała lekarza rodzinnego, mając nadzieję, ze w końcu któryś wyśle
        > ją do specjalisty, ale bez skutku. Każdy rodzinny twierdzi, że kuzynka jest zd
        > rowa, bo jedno badanie to potwierdza. Kuzynka prosi o USG, które pokazałoby, że
        > tarczycy już prawie nie ma, ale nie zlecą, bo nie ma podstaw.

No wlasnie, jak mozna leczyc cos czego juz nie ma? Zdaje sie w PL mozna, tam lekarze lecza i to prywatnie.
        >
        >
        > W Polsce jedną z najfajniejszych rzeczy, jest łatwość dostania się na prywatną
        > wizytę, do dowolnie wybranego specjalisty, nawet największych sław w swojej dz
        > iedzinie, i to za niewielką opłatą.

Najwieksze slawy nie pracuja w PL, moja droga, a jesli juz to rzadko i raczej nie przyjmuja na kadym rogu w kadej psiej wolce i nie lecza schorzen ktorych nie ma.
        • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:55
          Do większości schorzeń nie trzeba "światowej sławy specjalistów", więc zdecydowanej większości przypadków wystarczy zwykły specjalista lokalnej sławy.
          • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:22

> Do większości schorzeń nie trzeba "światowej sławy specjalistów", więc zdecydow
            > anej większości przypadków wystarczy zwykły specjalista lokalnej sławy.

W uk wystarczy GP, ale nie Polakom, ci musza miec polskiego lekarza w polskiej przychodni. W kocu z ciaza i grzybica to tylko ginekolog, z bolem ucha lub gardla do laryngologa, z kaszlem pulmunolog i alergolog itd. najlepiej prywatnie i od razu.
            • mary_lu Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:35
              Taaak, Polak to znany jest z głupoty, a już to, że za lekarza woli mieć osobę tej samej narodowości i mówiącą ojczystym jezykiem, to ewenement na skalę światową.
              • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:42
                No biorąc pod uwagę fakt, że można zawsze skorzystać z pomocy tłumacza, to tak - jest to ewenement.
                • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:52
                  Na forum Życie Rodzinne gdy ktoś doradzał Ci wizytę u specjalisty pisałaś zdaje się, że nie ma tam Polaka (tego rodzaju specjalności jak zrozumiałam), zaś z "tłumacza nie lubisz korzystać w takich sprawach", więc jak jest w końcu?
        • mary_lu Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 15:56
          > No wlasnie, jak mozna leczyc cos czego juz nie ma? Zdaje sie w PL mozna, tam le
          > karze lecza i to prywatnie.

No właśnie trafiłaś w samo sedno big_grin

Kuzynka już NIE MA połowy tarczycy, bo zniszczyła ją choroba Hashimoto. Nasze konowały dają jej z powodu tej nieistniejącej części brakujące hormony, a angielscy geniusze przepisują badanie TSH, które wykazuje dobry poziom hormonów - po suplementowaniu ich przez polskich znachorów.
          • bi_scotti Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:00
            Sluzba zdrowia to taki "chlopiec do bicia" wszedzie na swiecie. Nigdzie nie jest perfect i nie ma cudow. Zawsze sie znajdzie ktos komu nie zdiagnozowano czegos prawidlowo albo za dlugo czekal na zabieg, albo cos tam jeszcze. No taka specyfika tych akurat uslug. Na dodatek wiekszosc politykow (a i glosujacych na nich chyba tez) zyje w przekonaniu, ze tylko wieksze naklady na sluzbe zdrowia sa w stania ja uzdrowic. I zamiast szukac rozwiazan organizacyjnych/systemowych, wszyscy tylko chca/zadaja wiecej pieniedzy. I np. w mojej prowincji wciaz sie wydaje tych wiecej pieniedzy na sluzbe zdrowia i co? I jajco - wciaz sa narzekania i wciaz to jest najwiekszy problem i najwazniejszy temat wyborczy. No i mysle, ze to sie nie zmieni - spoleczenstwo zyje dluzej, coraz wiecej "mozna naprawic", kazdy zyje w przekonaniu, ze mu sie "nalezy" np. zero bolu glowy albo wizyta u specjalisty "natychmiast" itd. itd. Wiec nie ma cudow - skargi i totalna krytyka beda wciaz i wszedzie.
            Z pozytywnych zas obserwacji - moi polscy przyjaciele lekarze sa super ludzmi, nigdy sie u nich nie leczylam i nie mam pojecia jakimi sa lekarzami, ale wierze gleboko, ze przynajmniej w czesci tak wysmienitymi jak wysmienitymi sa kumplami smile Moje wieloletnie przygody i przeboje z ontaryjska sluzba zdrowia zaowocowaly poki co tylko jednym negatywnym wspomnieniem o pewnej pani pielegniarce - statystycznie to raczej nie jest az tak zle tongue_out Tak wiec reasumujac - wciaz wierze w to, ze gdyby mi byla potrzebna pomoc medyczna gdziekolwiek na swiecie to najprawdopodobniej znakomita wiekszosc lekarzy i pielegniarek zrobilaby wszystko, co w ich mocy zeby mi pomoc. Wiadomo, sa miejsca gdzie ta pomoc moglaby sie ograniczyc do podania wody i poglaskania po glowie, bo warunki takie, ale nie mam watpliwosci, ze i to byloby ofiarowane z najuczciwsza troska i checia ulzenia mi jak najszybciej.
            Ale ja jestem lewak-optymista i do tego durna kobieta wiec co ja tam wiem wink
          • dorotus76 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 19:33

> Kuzynka już NIE MA połowy tarczycy, bo zniszczyła ją choroba Hashimoto. Nasze k
            > onowały dają jej z powodu tej nieistniejącej części brakujące hormony, a angiel
            > scy geniusze przepisują badanie TSH, które wykazuje dobry poziom hormonów - po
            > suplementowaniu ich przez polskich znachorów.

Ale to normalne, że jesli ma suplementację tyroksyna, że wyniki muszą wyjść dobre. I lekarze w UK to widzą i nie podejmują dalszych kroków. Po co leczy się u kilku lekarzy jednocześnie? Ja lecze Hashimoto z powodzeniem w UK. Co kilka miesiący kontrola hormonów tarczycy + wszelkie badania krwi i ferrytyny. Skan w UK wykonuje się tylko w przypadku dużej niedoczynności. Skoro ma dobre wyniki, nie wyslą jej na USG.
            • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 19:40
              I co zrobiłaś? suspicious
              Zburzyłaś dziewczynie całą argumentację o nieudolności i niedouczeniu brytyjskich lekarzy!
              Przeproś i wyjdź! suspicious
              • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 19:48
                Dobrze byloby sie zdecydowac gdzie sie leczyc, czy w PL czy w UKwink
            • mary_lu Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:52
              Dorotus, ona chciałaby wreszcie dostać tabletki od swojego lekarza w UK, a nie chodzić po samą receptę do lekarza w Polsce (i to z problemami, bo nie chcą wypisywać tyroksyny na dłużej niż 3 miesiące, a ona jest w Polsce dwa razy do roku). Nie przyjmują wcale do wiadomości, ze ma stwierdzono Hashimoto, nie zlecają badań kontrolnych. Nie twierdzę, ze lekarz ogólny musi być specjalistą od tarczycy, nasi też nie są. Ale jak mój rodzinny nie widział u mnie Hashimoto, tylko widziało je forum wink to poszłam sobie w następnym tygodniu do endokrynologa i po miesiącu już było wiadomo, bo zrobiłam prywatnie wszystkie badania.

Jak zobaczyłam kuzynkę podczas jej wizyty w Polsce i porozmawiałyśmy trochę - od razu wiedziałam, ze też choruje. Po powrocie do UK poszła do lekarza. On nie widział problemu, był jak ściana, drugi tak samo. Diagnoza - po pół roku, w Polsce, wszystko prywatnie, sprawnie, za raptem 300 złotych.

A kuzynka dostała ostatnio od lekarza propozycję - niech odstawi leki na 3 miesiące, to on jej zleci TSH i się zobaczy.
      • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:19
        No widzisz. Twoja kuzynka ma takie doświadczenia, a ja zgoła inne. Przywiozłam wyniki badań z Polski (które przez polskiego lekarza zostały zlekceważone) i pokazałam swojej GP, natychmiast kazała mi powtórzyć badania. Efektem tego było skuteczne leczenie, fakt ciągnęło się jak sierp z dpy, ale nie z winy tubylczych doktorów, tylko mojego organizmu. Dziś mogę z całą mocą powiedzieć, że uratowano mi w UK życie. Konsultowano się w mojej sprawie ze specjalistami nie tylko z innych miast, ale i krajów. I jak już wcześniej napisałam, Polacy są znani z tego, że sami się diagnozują i próbują wymusić na lekarzach recepty na antybiotyki na przeziębienie, stąd te polskie wycieczki do kraju, handel lekami w polskich sklepach, czy polskie przychodnie.
        • 3onbingo Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:23
          Handel lekami w polskich sklepach? To w tej UK nie ma nadzoru farmaceutycznego? 50 lat za murzynami jestescie.

Wątki emigracyjne są rzeczywiście boskiesmile
          • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:36
            W polskich sklepach można spokojnie i oficjalnie kupić wszelkie leki, które w Polsce są sprzedawane bez recepty. A pod ladą, po cichu antybiotyki i inne specyfiki, których normalnie nie kupisz. Polak potrafi.
            • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:17
              rosapulchra-0 napisała:

> W polskich sklepach można spokojnie i oficjalnie kupić wszelkie leki, które w P
              > olsce są sprzedawane bez recepty. A pod ladą, po cichu antybiotyki i inne specy
              > fiki, których normalnie nie kupisz. Polak potrafi.

Dokladnie, Polak potrafi, zamawiasz i masz, niestety, problem jest w PL z systemem nadzoru, bo w koncu ktos przepisuje i ktos sprzedaje antybiotyki i inne. Angielski urzednik nie sprawdzi kazdego sklepu, a leki przeciwbolowe czy syropy na kaszel mozna sprzedawac bez recepty, a to, ze akurat eurespal/pulneo czy no-spa nie maja licencji w uk a sa sprzedawane w polskich sklepach to norma i szczerze mowiac powinno byc konktrolowane, ale byc moze tut. urzedy nadzoru nie maja pojecia ze cos takiego ma miejsce.
              • tacomabelle ??????????????????? 21.09.11, 17:33
                Tak jak w polskich sklepach można kupić leki, tak w brytyjskich powszechna jest sprzedaż heroiny i haszyszu w każdym hinduskim warzywniaku na rogu ulicy. A w marketach kokę nasypuje się samoobsługowo do torebki.

Z braku argumentów zaczynacie walić absurdami.
                • rosapulchra-0 Re: ??????????????????? 21.09.11, 17:45
                  Jasne, masz rację. Normalnie zmyślamy.
                  Zmyśliłam sobie moją rozmowę z właścicielem pobliskiego polskiego sklepu, który mi zaoferował dość szeroki zakres i usług i towarów dostępnych pod ladą, w tym również leków na receptę. Normalnie nie grzeszę wyobraźnią, ale dziś poszłam po całości sciana
                  • tacomabelle Re: ??????????????????? 21.09.11, 18:20
                    A skąd bierze te leki na receptę? Z tego samego źródła, z którego zdobywa kokę właściciel spożywczaka przy Earl's Court?
                    • rosapulchra-0 Re: ??????????????????? 21.09.11, 18:39
                      Idzie się do takiego sklepu i się mówi, jaki chce się lek kupić. Przychodzi się za kilka dni, płaci i odbiera lek. Trudne dla ciebie do ogarnięcia, wiem. Nie współczuję.
                      • najma78 Re: ??????????????????? 21.09.11, 19:13
                        rosapulchra-0 napisała:

> Idzie się do takiego sklepu i się mówi, jaki chce się lek kupić. Przychodzi się
                        > za kilka dni, płaci i odbiera lek. Trudne dla ciebie do ogarnięcia, wiem. Nie
                        > współczuję.

Mi sa znane 3 polskie sklepy w moim miescie, w kazdym jest spory regal z lekami, takze tymi bez licencji w UK, a antybiotyki spod lady. Proponowano mi ten serwis nie raz, nawet nie pytalamsmile
                        • gazeta_mi_placi Re: ??????????????????? 21.09.11, 20:30
                          Widzisz, tak jest u Ciebie za granicą, a u nas w Polsce nie ma w sklepach na półkach leków nie dopuszczonych do obrotu....
                          Tylko za granicą takie cyrki, że na półkach w sklepie leki niedopuszczone do obrotu leżą...
                          • najma78 Re: ??????????????????? 21.09.11, 20:40

> Widzisz, tak jest u Ciebie za granicą, a u nas w Polsce nie ma w sklepach na pó
                            > łkach leków nie dopuszczonych do obrotu....
                            > Tylko za granicą takie cyrki, że na półkach w sklepie leki niedopuszczone do ob
                            > rotu leżą...

W Pl to przeciez chyba wszystkie leki sa dopuszczone do obrotu, urzad kontroli up date robi rzadko, czesto nieskutecznie i zazwyczaj jakies 20 lat pozniej niz w cywilizowanym swiecie. Polska to istne eldorado dla firm farmaceutycznych. W Uk trzeba by sprawdzac szczegolowo asortyment we wszystkich sklepach polskich, a i tak pewnie schowano by je pod lade, bo zapootrzebowanie duze.
                            • gazeta_mi_placi Re: ??????????????????? 21.09.11, 20:47
                              Nie, nie wszystkie..
                              Powiem więcej, nie kupisz bez recepty nawet leczniczej maści do oka czy kremu leczniczego na trądzik...
                              --
                              https://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/6f7abdb1.gif
                              • najma78 Re: ??????????????????? 21.09.11, 20:52

> Nie, nie wszystkie..
                                > Powiem więcej, nie kupisz bez recepty nawet leczniczej maści do oka czy kremu l
                                > eczniczego na trądzik...

big_grinbig_grinbig_grin Gdzie w PL? Kupie, kupie i kupowalam big_grinbig_grinbig_grin
                                • gazeta_mi_placi Re: ??????????????????? 21.09.11, 20:59
                                  Jak masz znajomą aptekarkę to kupisz wszystko, ale normalnie jako obca osoba z ulicy nie kupisz np. antybiotyku do smarowania zewnętrznego skóry trądzikowej czy pewnej leczniczej maści do oka (nazwy nie pamiętam na chwilę obecną), nie kupisz bez recepty także pigułek antykoncepcyjnych, a np. w Twoim kraju nawet nastolatka dostanie bez recepty pigułkę poronną..
                                  • najma78 Re: ??????????????????? 21.09.11, 21:56

> Jak masz znajomą aptekarkę to kupisz wszystko,

no wlasnie, znajomosci...

nie kupisz bez recepty także pigułek antykoncepcyjnych, a np. w Twoim kraju nawet nas
                                    > tolatka dostanie bez recepty pigułkę poronną..

Nie wiem czy dostanie, ja nastolatka nie jestem, nastoletnich dzieci nie mam i na procedurach sprzedarzy tego rodzaju pigulek sie nie znam, nie kupowalam.
                                    • gazeta_mi_placi Re: ??????????????????? 21.09.11, 22:31
                                      Ale jak masz znajomą angielską aptekarkę w Anglii też kupisz, akurat tutaj kraj nie ma nic do tego...
                                      A nastolatki u Ciebie mogą kupić pigułkę poronną nawet bez wizyty u lekarza.
                                      • najma78 Re: ??????????????????? 22.09.11, 08:38

> Ale jak masz znajomą angielską aptekarkę w Anglii też kupisz, akurat tutaj kraj
                                        > nie ma nic do tego...

Ma tu kraj do tego i nie, nie kupisz niczego od znajomej aptekarki, nie ma takiej opcji, bo w aptece inna osoba leki przyjmuje, inna przygotowuje i wydaje, kazdy lek na recepte jest wprowadzany do systemu, z nazwiskiem lekarza i przychodnia w ktorej pracuje oraz nazwiskiem i adresem pacjenta, a leki sa scisle policzone i to jest po kontrola. Taki lek z naklejaka na ktorej sa dane pacjenta, lekarza i przychodni oraz dawkowanie i sposobem przechowywania jest wydawany pacjentowi a osoba wydajaca prosi pacjenta z nazwiska i pyta o adress, w razie potrzeby zadaje dodatkowe pytania. Nie masz pojecia jak wyglada obrot lekami i ich wydawanie/sprzedaz w uk. Nawet w markecie kasjerka nie sprzeda wiecej niz dwoch opakowan lekow, a tylko niektore bez recepty sa dostepne poza aptekami w sklepach (oczywiscie nie polskich).

> A nastolatki u Ciebie mogą kupić pigułkę poronną nawet bez wizyty u lekarza.

Nie wiem czy moga, juz ci napisalam. A to, ze Polacy cos gdzies tam slyszeli moze byc odlegle od rzeczywistosci bardzo mocno. Tabletek poronnych nie kupowalam wiec nie wiem jak wygladaja procedury.
                                        • gazeta_mi_placi Re: ??????????????????? 22.09.11, 09:47
                                          >A to, ze Polacy cos gdzies tam slyszeli mo
                                          > ze byc odlegle od rzeczywistosci bardzo mocno.

Dokładnie tak samo w przypadku emigrantów wypowiadających się o życiu w Polsce....
                                          • najma78 Re: ??????????????????? 22.09.11, 10:16

> Dokładnie tak samo w przypadku emigrantów wypowiadających się o życiu w Polsce.
                                            > ...

hahahaha i tu sie mylisz, bo emigranci, zwlaszcza ci po 2004r akurat wiekszosc swojego zycia w PL przezyli i swietnie wiedza jak tam jest, zwlaszcza, ze wiekszosc kraj odwiedza regularnie, no i nie zmienilo sie tam nic radykalnie, szczegolnie na lepsze, jakos wciaz wiecej wyjezdza niz wraca, pomimo calego wielkiego narzekania na opieke zdrowotna, szkolnictwo i niesmaczny chleb, cukier, majonez, jablka itd. nieszczegolnie kwapia sie do powrotu. Ty i tobie podobni tak czesto wypowiadajacy sie na temat zycia za granica nie maja o tym pojecia, cos, gdzies, od kogos slyszeli ale przy szczegolach wypadaja z dyskusji i wtedy zaczyna sie odbijanie pileczki w stylu komentarzy z onetu.
                                        • rosapulchra-0 Re: ??????????????????? 22.09.11, 09:53
                                          Zapomniałaś dodać, że nastolatkom poniżej 16 r.ż. nikt żadnych leków nie wyda, ani na receptę, ani poza, nawet z ograniczeniem dwóch opakowań na głowę (noża czy nożyczek lub innych ostrych przedmiotów również nastolatek nie kupi)
          • sueellen Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 16:44
            W Polskim sklepie kupisz absolutnie wszystko włącznie z polskim cukrem.

Po przeczytaniu wątasa Gra o tron, poszlam do polskiego sklepu sprawdzic czy dostane. Oczywiście, ze dostałam i nawet kupiłam bo za leniwa jestem by taka biblię po angielsku czytac.
    • guderianka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:10
      patrz, a moja przyjaciółka z kolei przyjeżdza do Polski się leczyć- stomatolog, ginekolog itp wink
      • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:20
        Leczy się prywatnie, prawda?
        • konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 17:58
          cieszę się, że wątek cieszy sie duzym powodzeniem
          przyznam jednak niesmiało, że najcięższe znaczeniowo sa dla mnie wypowiedzi osób, które osobiście zyskały porównanie usług medycznych tu i tam
          większość re jednakowoż to historie kuzynek i przyjaciółek, które..., co bardziej świadczy o udanym życiu rodzinnym autorów czy też przemożnej chęci udzielenia się w dyskusji niż faktycznej wiedzy

i coś, do czego musze sie odnieść
          rodziłam jedno dziecko w Polsce, drugie w UK
          w pl na porodówce (zapąłciłam słoną łapówkę żeby mieć polecony szpital) w kluczowym momencie jakies tłuste, naburmuszone, stare i niedopchniete babsko, będące opłaconą przeze mnie połozną, ryknęło mi w twarz swoją szczerbą "do szkoły rodzenia latałaś, a przec nie umiesz?!
          dodam, że jestem najbardziej zdyscyoplinowaną pacjentka świata
          w UK zaś w czasie parcia słyszałam:jestes dzielna, silna, wspaniała, dasz radeę

wybór gdzie rodzić, jest dla mnie oczywisty
          i przyp dla transa:tak, jestem przestępcą, dałam w łape

ps. trzy godziny temu wróciłam od gp z chorym pięciolatkiem
          ostre zapalenie krtani, duzo wytycznych, antybiotyk
          mit obalony
          • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:15
            Żartujesz, prawda? suspicious
            Mamy ci tak na słowo uwierzyć w te twoje opowieści dziwnej treści, tak? suspicious sciana
            big_grin
          • tacomabelle Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:22
            Co to znaczy "zapłaciłam łapówkę, aby mieć polecony szpital"?

tłuste, naburmuszone, stare i niedopchniete babsko - ten cytat dowodzi, że zmyślasz
            • konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:31
              znaczy, że chciałam sie dostac do polecnaego szpitala spoza mojego rejonu
              • tacomabelle Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:34
                Ja tak rodziłam pierwsze dziecko, poza swoim rejonem. Żaden problem. Cesarka, cisza, spokój, komfortowy jednoosobowy pokój. Szpital publiczny.
                • konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:36
                  a ja tak jak opisałam
                  EOT
            • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:37
              tacomabelle napisała:

> tłuste, naburmuszone, stare i niedopchniete babsko - ten cytat dowodzi,
              > że zmyślasz

Wróżka?http://emots.yetihehe.com/2/co.gifhttp://emots.yetihehe.com/2/co.gifhttp://emots.yetihehe.com/2/co.gif
              • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:45

> tacomabelle napisała:
                >
                > > tłuste, naburmuszone, stare i niedopchniete babsko - ten cytat dow
                > odzi,
                > > że zmyslasz

Bo wszystkie polozne w PL sa serdeczne i mile, szczuple i maja udane zycie seksualne?
                • tacomabelle Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:21
                  Ależ nie, wszystkie bez wyjątku są tłuste, opryskliwe i niedopchnięte.

Nie ma to jak lecieć absurdami "u mnie wszystko cud i miód, u was syf kiła i mogiła".
          • bi_scotti Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:35
            Konwalka, mysle, ze jednak mitologizujesz. Naburmuszone babska trafiaja sie wszedzie na swiecie, PL nie jest jedynym breading ground tegoz gatunku wink
            Wielu imigrantow (nie tylko Polakow) woli korzystac z uslug medycznych w swoim jezyku (nawet ci, ktorzy w lokalnym sa super fluent) a wielu woli poleciec "do swoich" na bardziej skomplikowane zabiegi, bo ... tak. I juz. Medycyna to jednak soma i psyche do kupy i trudno tu zawsze szukac logiki. Choc i te znalezc mozna, chocby w cenach uslug. Mam znajomych, ktorzy z UK przyemigrowali do Kanady, bo u nas in vitro jest tansze niz w ich rodzimej Brytanii, choc i u nas trzeba placic. Tak wiec mam i innych znajomych z krajow, w ktorych ta usluga jest jeszcze tansza i tam wlasnie kobiety polecialy zeby dzieci miec. Nawet z cenami biletow wciaz byly finansowo do przodu a i, jak same stwierdzily, bycie "obslugiwana" w takiej sprawie we wlasnym jezyku bylo nie do przecenienia. I to tez trzeba brac pod uwage. Jesli ktos ma sie poddac skomplikowanej operacji kregoslupa i zwyczajnie po ludzku boi sie totalnie, to czesto latwiej mu bedzie oddac sie w rece "swoich" (samych swoich wink ) nawet jesli moze czasem bedside manners tych "swoich" moga pozostawiac wiele do zyczenia.
            Ja mysle, ze udowodnienie wyzszosci jednego systemu medicare (UK nad PL lub odwrotnie) jest zwyczajnie niemozliwe. A tylko ludzie sobie krew wzajemnie psuja i potem jeszcze trafia do ER z palpitacjami serca tongue_out
            • konwalka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:40

Konwalka, mysle, ze jednak mitologizujesz.

opisalam fakty
              a z nimi nie dyskutuje
            • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:44
              W UK jest bardzo dobrze rozwinięta sieć tłumaczy medycznych. Nie trzeba znać języka, żeby się dogadać z lekarzem, więc zanim się znowu wymądrzysz głupio, to sprawdź swoje rewelacje czy aby tylko nie dla ciebie są wygodne i twoim pożal się Boże teoriom. EOT.
              • nanuk24 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:50
                A myslisz, ze u Bi_scotti takiej sieci tlumaczy nie ma? jej kraj tez jest krajem imigrantow jakby nie patrzecwink
                • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:54
                  Ależ doskonale sobie z tego sprawę, dlatego mnie dziwi i oburza jej post, który dla mnie jest zwykłym kłamstwem pod publiczkę. Nie pierwszy raz zresztą.
              • bi_scotti Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:54
                rosapulchra-0 napisała:

> W UK jest bardzo dobrze rozwinięta sieć tłumaczy medycznych. Nie trzeba znać ję
                > zyka, żeby się dogadać z lekarzem, więc zanim się znowu wymądrzysz głupio, to s
                > prawdź swoje rewelacje czy aby tylko nie dla ciebie są wygodne i twoim pożal si
                > ę Boże teoriom. EOT.

Ja nie wiem jak to napisac wyrazniej: mozna jezyk znac perfect a jednak preferowac usluge od "swojego" medyka. Moj obecny GP jest Latino (w drugim pokoleniu), jak sie domyslasz, znakomita wiekszosc jego klienteli jest hiszpansko-jezyczna przy czym ci, ktorych spotykam w poczekalni mowia po angielsku bezblednie, czekajac na lekarza czytaja ksiazki/pisma po angielsku, odbierajac calls rozmawiaja po angielsku ale ... lekarza wybrali sobie takiego, z ktorym "w razie czego" beda mogli po hiszpansku. Bo to przeciez tez cala sfera kulturowa a nie tylko lingwistyczna jest wazna, szczegolnie w trudniejszych przypadkach. Tlumacz to taki plaster na male skaleczenie, przy duzym krwotoku nie wystarczy smile I ja uwazam, ze to jest swietnie, ze mamy takie mozliwosci - bycia pod opieka tego "swojego" jesli to komus jest potrzebne. A w skrajnych przypadkach, jesli ktos musi poleciec na zabieg do swojego kraju pochodzenia to to wcale nie musi byc jednoznaczne z krytyka lokalnej sluzby zdrowia, to moze po prostu odzwierciedlac czyjes preferencje wynikajace z bardzo wielu czynnikow (strach, koszty, bliskosc rodziny itd. itd.). Zyj i daj zyc innym smile
                • nanuk24 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 19:05
                  Ja ci wierze Bi. Sama wybieram Polakow hehe(tak, wiem skandal!wink) choc mam tez Bulgara i Ukrainke czy tam Rosjanketongue_out
                • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 19:05
                  To twój punkt widzenia i nie jest on, absolutnie, wyjaśnieniem, czemu oskarżasz konwalkę o koloryzowanie. Ale ja o zupie, ty o dpie. Nie dogadamy się. I teraz już serio EOT.
                • najma78 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 19:23
                  bi_scotti napisała:

> Ja nie wiem jak to napisac wyrazniej: mozna jezyk znac perfect a jednak prefero
                  > wac usluge od "swojego" medyka.

Mozna, jasne, ze mozna, tyle, ze zdecydowanie preferowalabym lekarza Polaka pracujacego dla NHS, czyli takiego, ktory przeszdl procedury, zdal testy itp. niz lekarza, ktory pracuje w polskiej przychodni, z EBM nie ma nic wspolnego i bedzie mnie leczyl po polsku, zaprzeczal tut. zaleceniom i znajdowal schorzenia, ktorych nie mam. Nie ufam takim lekarzom i preferuje omijanie szerokim lukiem. Do lekarzy w PL takze mam bardzo ograniczone zaufanie z doswiadczenia wink
                  • blue_meerkat Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 22:11
                    > bi_scotti napisała:
                    >
                    > > Ja nie wiem jak to napisac wyrazniej: mozna jezyk znac perfect a jednak p
                    > refero
                    > > wac usluge od "swojego" medyka.

Tego argumentu akurat nie rozumiem - mozna, tylko po co? Bo 'swoj' jest lepszy niz 'sprawdzony, doswiadczony, zarejestrowany, narodowosc bez znaczenia'?
              • gazeta_mi_placi Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 20:24
                To dlaczego na innym forum ( gdzie ktoś doradzał Ci pewnego specjalistę wink ) twierdziłaś, że nie znasz super języka, a w takich przypadkach nie uznajesz tłumacza? Więc jak w końcu?
          • guderianka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:49
            Hm
            A o czym może świadczyc fakt , że miałam świetne polożne, w nfz szpitalach, w powiatowym mieście ? A w mieście wojewódzkim z kolei położne na ginekologii również sympatyczne, empatyczne ?
            Nie wiem jak to jest rodzić za granicą-ale też nie chcę wiedzieć bo dobrze mi tu gdzie jestem.
            I to są moje historie, nie przyjaciółki tongue_out (tak jakby doświadczenia mojej przyjaciółki były mniej prawdziwe niż te Twojej tongue_out)
        • guderianka Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:46
          I prywatnie i na nfz- zależy na ile przyjeżdza i zależy co chce zrobić.
          • rosapulchra-0 Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 18:52
            Na NFZ powiadasz? Znaczy się okrada państwo polskie?
            • alyeska Re: prosze o głos znad zmywaka 21.09.11, 19:27
              Leczylam siebie, dzieci, meza w Polsce, Izraelu, USA,Norwegii i na Balkanach. Wszedzie sa swietni lekarze i konowaly. Wszedzie znalazlam doskonaly szpital z pelnym wyposazeniem i oddanym personelem ( prywatna klinike lubo panstwowy szpital) a rowniez niedofinansowana umieralnie z gruba polozna. Rodzilam jedno dziecko w USA drugie w Oslo- w obu przypadkach ( bardzo odmiennych) jestem zadowolona z opieki medycznej i warunkow. Moja bratowa urodzila 4 dzieci w Polsce i chwalila sobie warunki.
              Nie generalizujcie kobiety. Aha do dentysty tez chodzilam po calym swiecie i zeby mam przecudnej urody .
              • mozyna Re: prosze o głos znad zmywaka 22.09.11, 10:20
                Ale chyba nikt tego nie kwestionuje, ze sa lekarze profesjonalni, kompetentni i tacy wrecz przeciwnie.
                Dlatego nie ma sensu przytaczanie tu jakichs pojedynczych przykladow ciotki, kuzynki, znajomej.
                Zazwyczaj dyskusja toczy sie na temat sluzby zdrowia i jej aspektow, nie pojedynczych lekarzy. To chyba jasne.

To ze Polska nalezy do krajow srednio zamoznych, a np. UK do najbogatszych (pomiedzy sa jeszcze kraje okreslane mianem bogatych) jest faktem i z tym dyskutowac nie ma sensu.
                I kwestia zamoznosci danego kraju czasem wiele wyjasnia. Ale nic nie tlumaczy chamskiego podejscia do pacjenta. Do bycia zyczliwym jakos grube pieniadze nie sa potrzebne.
                W Polsce wprowadzono (i dalej sie to dopiero wdraza) np. akcje "rodzic po ludzku". To znaczy, ze wczesniej byl z tym problem. To kampania spoleczna, zaznaczam. Nie problem pojedynczego szpitala. A w UK to normalnosc od wielu lat. I nie ma sie co obrazac, jesli ktos to porownuje na kozyszc tego w UK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka