Dodaj do ulubionych

Zagłosowałam na PO i....

20.10.11, 13:35
Pamiętacie jak kilka tygodni temu pytałam Was czy warto ufac premierowi dot przedwyborczych obietnic? Kilka tyg temu obiecał nam rodzicom ,którzy przebywają na świadczeniu pielęgnacyjnym na dziecko niepełnosprawne ,podniesc jego wysokość o 100 zł już od listopada. Okazuje się że owszem dostaniemy te nędzne 100 zł ale będzie wypłacane , nie jako obiecywane podwzszenie świadczenia lecz pomoc finansowa na podstawie złożenia wniosku ,tylko do grudnia tego roku wiec przez 2 miesiące.Słuchajcie ja chce wierzyć że źle zinterpretowałam pismo z UM ktore dziś dostałam , bo serio nie chce mi sie wierzyc że dostaniemy w sumie 200 zł z obiecywanej rzekomej pomocysad Czy ktoś tu jest w podobnej sytuacji i może mnie wyprowadzić ewentualnie z błędu ? Bo czuję się nabita w butelkę ....
Obserwuj wątek
    • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 13:40
      Osoba z którą rozmawiałam zinterpretowała informacje z UM jeszcze niekorzystniej , że wypłata jest jednorazowa albo w grudniu albo w listopadzie 100 zł do świadczenia pielęgnacyjnego jako forma pomocy , po prostu brak mi słow jesli taki jest stan faktyczny...
      • stokrotka-psotka Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 13:50
        Rada Ministrów, w dniu 27 września 2011 r., przyjęła uchwałę ustanawiającą rządowy program wspierania osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne.

Uchwała przewiduje, że osoby mające w listopadzie i grudniu 2011 r. prawo do świadczenia pielęgnacyjnego na podstawie ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych ( Dz. U. z 2006 r., Nr 139, poz. 992, z późn. zm.), otrzymają dodatkowe świadczenie w wysokości 100 zł miesięcznie. Pomoc będzie przyznawana na wniosek ww. osób.

W dniu 4 października 2011 r., Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków realizacji, wskazanego wyżej, rządowego programu wspierania osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne.

Zgodnie z przepisami rozporządzenia, pomoc będzie wypłacana w przyjętym w danej gminie terminie wypłaty świadczenia pielęgnacyjnego w listopadzie i grudniu 2011 r. Będzie ją przyznawał i wypłacał organ właściwy realizujący w danej gminie świadczenia rodzinne ( tj. wójt, burmistrz lub prezydent miasta lub upoważniony kierownik/pracownik ośrodka pomocy społecznej lub innej jednostki organizacyjnej gminy ).

Osoba mająca ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego musi złożyć do ww. organów wniosek o przyznanie pomocy (nie został określony wzór takiego wniosku co oznacza,że jego forma jest dowolna). Wniosek powinien zostać złożony w terminie do 31 października 2011 r. Osoby, którym świadczenie pielęgnacyjne za miesiąc listopad lub grudzień 2011 r. będzie przyznane po 31 października 2011 r., wniosek o przyznanie pomocy powinny złożyć w terminie 7 dni od dnia, w którym decyzja o przyznaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego stała się ostateczna.

Wnioski złożone po upływie ww. terminów zostaną pozostawione bez rozpoznania.

Pomoc będzie realizowana ze środków budżetu państwa.
        Rozporządzenie wejdzie w życie z dniem ogłoszenia.
        Tekst uchwały i rozporządzenia dostępny na stronie internetowej MPiPS.

pozdrawiam

S.
      • miedzymorze Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 13:51
        Z tego co pisały dziewczyny na Pomocnych to właśnie tak jest: 100 zł na listopad i grudzień, i tez trzeba na nie złożyć wniosek.

Jak dla mnie to jest typowe działanie PO - obiecanie czegoś w możliwie ogólny sposób + realizacja przycięta do realiów

pozdr,
        mi
    • nemiki1 Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 13:45
      Dostałam informację, że 100 zł w listopadzie i grudniu. Od stycznia z powrotem 520 zł.
      • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 13:50
        To przykre że się tak traktuje nas najsłabszą grupę podczas gdy panstwo stac na utrzymywanie prokuratorów w stanie spoczynku , wypłaca im sie duze wynagrodzenia za sam status bycia prokuratorem mimo ze nie pracują sad
        • mondovi Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:03
          Głosujesz na partię prawicowo-liberalną, a oczekujesz zaplecza socjalnego, bo PREMIER powiedział przed wyborami...
          • duzeq Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 21:25
            Eee, sorry, na jaka partie niby glosowala...? Prawicowo-liberalna? A od kiedy PO jest prawicowo-liberalna?
    • donnasanta Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 13:49
      Elejna,
      niestety rzadko kto dotrzymuje obietnic.....o ile ja jestem bardzo przeciw wszelkim socjalom, to uwazam, ze jedynie osobom, ktore zajmuja sie niepelnosprawnym dzieckiem czy doroslym nalezy sie bardzo duzo, baaardzo duzo. Nie pomoge Ci w Twoim pytaniu niestety, ale chcialam tylko dac Ci dowody uznania dla Twojej ciezkiej pracy i zyczyc naprawde wiecej pomocy od naszego Panstwa, ktore pomaga, ale nie tym co trzeba....
      Moze powinnas udac sie do Mopsu i zapytac na jakiej ew. podstawie moglabys uzyskac wiecej srodkow finansowych.
      Pozdrawiam Cie cieplutko.
    • sarling Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 13:49
      suspicious
    • iuscogens Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 13:49
      Dobrze zrozumiałaś, też o tym czytałam.
      Cytat:
      "Przez dwa powyborcze miesiące opiekunowie niepełnosprawnych członków rodziny mogą liczyć na zastrzyk gotówki. Jeśli do końca października złożą wniosek, w listopadzie i grudniu otrzymają dodatkowe 100 zł oprócz świadczenia pielęgnacyjnego. Takie rozwiązanie przewiduje projekt rozporządzenia Rady Ministrów."
      Czyli aż dwa miesiące wsparcia, i to tylko wtedy jak sama złożysz wniosek, poszalejecie sobie na święta, nie ma co. Rząd pewnie zakłada, że mało komu bedzie się chciało składać wnioski za tymi 200 złotymi.

Pisałam Ci, że tak będzie, produkowałam się wtedy długo i namiętnie, ze 4 lata temu było to samo i po wyborach olał rodziców dzieci niepełnosprawnych, że niedawno rodzice w tej sprawie protestowali i nawet wyjść do nich nie raczył i o ile pamiętam nie zwróciłaś większej uwagi na to co napisałam.
      Naprawdę warto było głosować na Donka dla tych 200 złotych??
      Sorry, ale jak się nie wyciąga wniosków to tak jest, za 4 lata Donek Ci powie, że tym razem na pewno podwyższy i znowu na niego zagłosujesz. I w sumie się nie dziwię, że on wygrywa. Gada to co ludzie chca usłyszeć, a wyborcy to łykaja jak młode pelikany nie zważając na to, że obiecuje to już kolejny raz.
      • pchla_gumcia Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 13:58
        Ludzie PO nie jest zasilkowe. Zasilki sa dla nich ostatecznoscia, kielbasa. Kombinuja przy nich, by je tylko umniejszyc, zaplacic pozniej, zaplacic mniej, zaplacic grupe, ktoa spelnia bardzo scisle kryteria... Nie wiem dlaczego prawie 40% glosowalo na ta partie....
        Chyba tylko takie idiotki, dla 200 zl..
        • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:07
          Nie głosowałam dla 200 zł , przypominam że bito się w pierś że będzie miało miejsce podwyższenie świadczenia ,
          Ja wiem że się kupczy by wygrać wybory ale akurat tak działać na tej specyficznej grupie ludzi która nie moze choćby chciała żyć normalnie ,nie ma życia w swoich rękach tak jak większosc obywateli , to już jest draństwo.
          Popatrzcie lco sie dzieje ....ludzie teraz oddają swoje niepełnosprawne dzieci pakując im kartonik , zeby tylko móc pracowac ,miec kasę ,zyc normalnie , był chyba o tym głosny artykuł ostatnio ? masakra...
          • iuscogens Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:15
            elejna napisała:

> Nie głosowałam dla 200 zł , przypominam że bito się w pierś że będzie miało mie
            > jsce podwyższenie świadczenia ,
            > Ja wiem że się kupczy by wygrać wybory ale akurat tak działać na tej specyfi
            > cznej grupie ludzi która nie moze choćby chciała żyć normalnie ,nie ma życia w
            > swoich rękach tak jak większosc obywateli , to już jest draństwo.

Nie no, nie wytrzymam. Pisałam Ci przed wyborami, że dokładnie tak samo było 4 lata temu, ze była ta sama śpiewka, a potem Donek ich olał. Wtedy też bito się w piersi, to na jakiej podstawie wywnioskowałaś, ze skoro wtedy jak była lepsza sytuacja budżetowa a Donek olał rodziców dzieci niepełnosprawnych, to teraz jak jest gorsza ich nie oleje i to nie bedzie tylko kiełbasa wyborcza????
            Bez urazy, ale to nie draństwo, to PO standard, to raczej głupota wyborców. Pisałam Ci o tym, miałaś świadomość, że juz raz odwalił taki numer.
            • iin-ess Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:18
              iuscogens napisał:

> elejna napisała:
              >
              > Bez urazy, ale to nie draństwo, to PO standard,

jak to nie draństwo??? dziękuje PO za takie standardy!

to raczej głupota wyborców.

tu się zgodzę
              • iuscogens Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:23
                Czy ja wiem, czy to takie draństwo, dla mnie to standard dla PO, napiszę po raz setny, to samo Donek obiecywał 4 lata temu, obietnicy nie dotrzymał, na jakiej podstawie można sądzić, że tym razem nie będzie klamał??
                • krejzimama Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:29
                  Donek przy kłamstwach prezesa parti "Paryka i Salami" to mały pikuś.
          • pchla_gumcia Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 20:44
            elejna napisała:

> Nie głosowałam dla 200 zł , przypominam że bito się w pierś że będzie miało mie
            > jsce podwyższenie świadczenia ,
            > Ja wiem że się kupczy by wygrać wybory ale akurat tak działać na tej specyfi
            > cznej grupie ludzi która nie moze choćby chciała żyć normalnie ,nie ma życia w
            > swoich rękach tak jak większosc obywateli , to już jest draństwo.
            > Popatrzcie lco sie dzieje ....ludzie teraz oddają swoje niepełnosprawne dzieci
            > pakując im kartonik , zeby tylko móc pracowac ,miec kasę ,zyc normalnie , był c
            > hyba o tym głosny artykuł ostatnio ? masakra...

co ty wygadujesz
            przecież jak dostajesz ten zasiłek to musisz dostawać np. macierzyński-z macierzyńskim to ostatnio bylo tak, ze nie odsyc ze poddwyzszyli wbrew ustawie po 3 latach, zmaast przed to jeszcze zmienili termin wypłacania-przesuneli o 2 tyg.
            Wiec nie mow, ze to lsaba grupa ludzi, bo slaba grupa ludzi jest tez ten kto pobiera zasiłek macierzyński!
            • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 21:08
              Wybacz ale to co piszesz jest dla mnie niezrozumiałe ,zasiłek macierzyński to się pobiera przez krótki okres zaraz po urodzeniu dziecka chyba ...
              o czym mówisz , do czego nawiązujesz , bo nie rozumiem ? jaki widzisz związek miedzy noworodkiem a niepełnosprawnym ?
              • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 21:13
                Jeśli urodzisz zdrowego noworodka , poświecisz czas na wychowanie go , nawet przebywając na tych macierzynskich czy wychowawczych to w perspektywie mozesz być aktywna zawodowo i życiowo, twoje dziecko z czasem będzie samodzielne.
                róznica jest taka że moje nie będzie nigdy i ja będe już zawsze ograniczona tym faktem.
        • iuscogens Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:10
          No nie jest, to oczywiste dla każdego, kto choć trochę interesuje się polityką. 40% głosuje bo mają gdzieś program, za to Donek fajnie wypada w mediach, naobiecuje się przed wyborami tyle, ze hoho, a w gazecie napiszą, ze Doncio nas obroni przed faszyzmem i uchroni przed wojną w Rosją. No i starczy.
          • a-ronka pisior lepszy 20.10.11, 14:20
            gucio obiecywał i tylko pomników by nam przybyło. No i w kwietniu po połaczeniu 10 i świat to mozna by było całkiem,całkiem ładny urlop wygospodarować.
            Iusco,zejdz juz z PO bo to nudne.Piep.... jak ten wasz oszołom kaczka.

Co do zasiłków ,cholera jak szybko te panie potrafią liczyć ile im się nalezy,gdzie złozyć,gdzie dostać . Do pracy żadna się nie garnie ale do urz.ędów po 100 zł to wiedza i znaja drogę.
            • elejna Re: pisior lepszy 20.10.11, 14:27
              Powinnam cie zignorować ...
              jednak napisze ci iż wyobraź sobie że dziecko wymagające pełnej 24 godzinnej obsługi wyklucza jakąkolwiek aktywność , nie tylko ZAWODOWĄ ale i życiową , pozostaje gratulować że nie dane ci jest sie o tym przekonac ,
              Lepiej zabezpieczaj sie do konca życia , bo tylko to da ci 100 % pewnosc ze nie bedziesz w takiej sytuacji.
              • a-ronka Re: pisior lepszy 20.10.11, 14:31
                24 na dobę nie siedzisz.
                Znam panie które wklepują pity lub rozliczenia.Robią to w domu i ZARABIAJĄ.
                Najłatwiej iśc po zasiełek i płakać,że mało.

Wysyłanie korepondencji
                Adresowanie
                Rozliczanie małej firmy
                Wypiekanie ciast
                Robienie ręcznie zaproszeń
                Mało ?
                • foro-estupido Re: pisior lepszy 20.10.11, 14:39
                  a-ronka napisała:

> 24 na dobę nie siedzisz.
                  > Znam panie które wklepują pity lub rozliczenia.Robią to w domu i ZARABIAJĄ.
                  > Najłatwiej iśc po zasiełek i płakać,że mało.
                  >
                  > Wysyłanie korepondencji
                  > Adresowanie
                  > Rozliczanie małej firmy
                  > Wypiekanie ciast
                  > Robienie ręcznie zaproszeń
                  > Mało ?

Mam na szczęście zdrowe dzieci...ale co ty wiesz o byciu matka chorego dziecka???Pewnie wielkie goowno wiesz,bo takie pierdoły piszesz....
                  Znam kilka matek,dosłownie 3,które mają chore dzieci wymagające 24godzinnej opieki...
                  Goowno wiesz naparwdę.
                • elejna Re: pisior lepszy 20.10.11, 14:41
                  Teorie masz cudowną ,jak to osoba ktora nigdy nie doświadczyła tego typu problemów ,nie żyła z niepełnosprawnym ,gratuluje zdrowych dzieci jeszcze raz.
    • sinusoidaa Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 13:52
      zasiłek pielęgnacyjny będzie wyższy o 100 zł w listopadzie i grudniu, czyli nie 520, a 620 zł, ale trzeba wypełnić wniosek do końca października. Ta podwyżka nie jest przyznawana ” z klucza”.

praca.gazetaprawna.pl/artykuly/552637,swiadczenia_pielegnacyjne_w_listopadzie_i_grudniu_beda_wyzsze_o_100_zl.html
    • iin-ess Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:06
      elejna napisała:

> Pamiętacie jak kilka tygodni temu pytałam Was czy warto ufac premierowi dot prz
      > edwyborczych obietnic? Kilka tyg temu obiecał nam rodzicom ,którzy przebywają n
      > a świadczeniu pielęgnacyjnym na dziecko niepełnosprawne ,podniesc jego wysokość
      > o 100 zł już od listopada. Okazuje się że owszem dostaniemy te nędzne 100 zł a
      > le będzie wypłacane , nie jako obiecywane podwzszenie świadczenia lecz pomoc
      > finansowa na podstawie złożenia wniosku ,tylko do grudnia tego roku wiec przez
      > 2 miesiące.Słuchajcie ja chce wierzyć że źle zinterpretowałam pismo z UM ktore
      > dziś dostałam , bo serio nie chce mi sie wierzyc że dostaniemy w sumie 200 zł
      > z obiecywanej rzekomej pomocysad Czy ktoś tu jest w podobnej sytuacji i może mn
      > ie wyprowadzić ewentualnie z błędu ? Bo czuję się nabita w butelkę ....

Tak to jest jak się głosuje na kogoś tylko, że się jest poszczuty kiełbachą wyborczą. Jak piesek dosłownie jak piesek
      • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:11
        wiem że głosowalam na liberała ale myślałam że ten liberał jest przyzwoity.
        • iuscogens Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:17
          Ale ty mi powiedz na jakiej podstawie skoro już raz to samo obiecywał i w lepszej sytuacji budżetowej się z tego nie wywiązał??
        • policjawkrainieczarow Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 15:22
          elejna napisała:

> wiem że głosowalam na liberała ale myślałam że ten liberał jest przyzwoity.

owszem, do pewnego stopnia. W wywiadzie PRZED wyborami bez zadnej zenady powiedzial, ze decyzja o tym, by nie rewalryzowac progow ubstwa byla sluszna, bo nie ma kasy (wiec komus trzeba zabrac, na przyklad najubozszym), natomiast emerytury po tare klockow dla ludzi typu agent Tomek to tez sluszna decyzja, bo czyms trzeba ludzi do takiej pracy zachecac.
          Natomiast skad wnosek, ze taki czlowiek, ktory sie nie kryje z tym mysleniem, bedzie pomagal ludziom skopanym przez los, to juz nie wiem (to znaczy wiem, bo gnój w tym samym wywiadzie mówił, że ich los mu bardzo leży na sercu uncertain)
    • sinusoidaa elejna 20.10.11, 14:10
      Nie, zebym broniła PO, ale projekt tego dodatku powstał przed wyborami, został opublikowany przed nimi.
      • iin-ess Re: elejna 20.10.11, 14:16

sinusoidaa napisała:

> Nie, zebym broniła PO, ale projekt tego dodatku powstał przed wyborami, został
        > opublikowany przed nimi.

a myslisz, że ludzie czytają wszystkie projekty ustaw? powiedział, że da, no i dał, ło matko, jak długo dacie się jeszcze robic Donkowi w bambuko, co?
        • sinusoidaa Re: elejna 20.10.11, 14:23
          A ja myśle, ze wszyscy powinni już być świadomi tego, ze bez względu na opcję polityczną, każdy ikandydat na posła/senatora, prezydenta/radnego obiecuje cuda na kiju i nigdy nikt z niczego nie wywiązał się. To walka o stołek, a nie o lepszą przyszłość dla jednostek.
          • iuscogens Re: elejna 20.10.11, 14:25
            No powinni być, ale nie są.
          • gebka22 Re: elejna 20.10.11, 23:15
            To jaki jest sens iść na wybory?
        • elejna Re: elejna 20.10.11, 14:23
          A media to jest dopiero granda ... zależało żeby wygrało PO ,wiec 2 dni przypominały jak to rozporządzenie poszło i od listopada swiadczenie WYŻSZE o 100 zł nikt nawet nie pisnął że to w formie jednorazowej pomocy a materiały były obszerne ,dobrze je pamiętam.
          mysle że masa ludzi sie tym zasugerowała ,
          nie powinno sie miec pretensji ,bo trzeba czytac ustawy a nie wiedze czerpac z TV , to jest jasne ale nie uważacie że mozna tu mowic o rażącym wrecz braku rzetelności w przekazywaniu informacji opinii publicznej ?
          • krejzimama Re: elejna 20.10.11, 14:28
            Taj bo zasiłkowe pasożyty to głowny target PO i oni wynieśli tą partie do władzy.
          • pchla_gumcia Re: elejna 20.10.11, 20:47
            elejna napisała:

> A media to jest dopiero granda ... zależało żeby wygrało PO ,wiec 2 dni przypo
            > minały jak to rozporządzenie poszło i od listopada swiadczenie WYŻSZE o 100 zł
            > nikt nawet nie pisnął że to w formie jednorazowej pomocy a materiały były obsz
            > erne ,dobrze je pamiętam.
            > mysle że masa ludzi sie tym zasugerowała ,
            > nie powinno sie miec pretensji ,bo trzeba czytac ustawy a nie wiedze czerpac z
            > TV , to jest jasne ale nie uważacie że mozna tu mowic o rażącym wrecz braku rz
            > etelności w przekazywaniu informacji opinii publicznej ?

Media po '89 juz nie sa rzetelne. Kiedy byla 1 telewizja, to sie musiały pilnowac. Teraz masz 88 kanalow, wiec nikt sie nie przjemuje jaka rzeczywiscie jest tresc informacji!
            Twoje argumenty sa debile, bo nidlugo zaczniesz twierdzixc, ze ksiazdz mowil, albo, że program "sprawa dla reportera" jest sprawiedliwy..
            • asia_i_p Re: elejna 21.10.11, 15:42
              Media po '89 juz nie sa rzetelne

Czy mnie się tylko wydaje, czy tym samym chcesz zasugerować, że do 1989 roku mieliśmy rzetelne media?
              • kai_30 Re: elejna 21.10.11, 17:15
                asia_i_p napisała:

> Media po '89 juz nie sa rzetelne
                >
                > Czy mnie się tylko wydaje, czy tym samym chcesz zasugerować, że do 1989 roku mi
                > eliśmy rzetelne media?

Asiu, serio, nie poczułaś gryzącej ironii? big_grin
      • iuscogens Re: elejna 20.10.11, 14:22
        No i co z tego?? Na parę dni przed wyborami, myślisz, że wszyscy mieli czas się z tym zapoznać?? Tuz przed wyborami PO przepchneła ustawę ograniczającą prawo do informacji publicznej, a senator z PO, który się do tego przyczynił bez problemu wygrał w Wawie.
        Sorry, jak Dońcio chwalił się tą szumna pomoc, to nie mówił, że to będzie przez dwa miesiące i to tylko dla tych, którzy zdąża złozyc stosowny wniosek.
        • krejzimama Re: elejna 20.10.11, 14:24
          Oj nie szkoda Ci czasu na tą antypeowską pisanine?
          Przypomne jeden fakt. To my wygraliśmy wybory. To wy przegraliście szóste wybory z rzędu.
          Tralalalala...
          • elejna Re: elejna 20.10.11, 14:32
            Ale mnie nie obchodzi my ,wy ...
            cieszę sie że ci sie dobrze powodzi ,
            że nie masz tego typu problemów wszak musi być równowaga
            ale cholera kobieto odrobine empatii albo po prostu milczenie. Dzięki!
            • krejzimama Re: elejna 20.10.11, 14:34
              Mam gdzieś empatie.
              Liczy się moja rodzina. każda złotówka podatku to pieniąde ukradzione mi i mojej rodzinie.
              Wole wydać te pieniądze na swoje przyjemności niz opłacać utrzymanie obcych ludzi.
              • demonii.larua Re: elejna 20.10.11, 14:39
                Jak Ci obcy ludzie pooddają niepełnosprawnych do zakładów opieki i domów dziecka to Twoje "wolę' będziesz mogła sobie wsadzić, a i koszt utrzymania przez państwo tychże oddanych znacznie przewyższy te nędzne 5 stów i nikt Cię nie będzie pytał co Ty wolisz, serio.
                • krejzimama Re: elejna 20.10.11, 14:42
                  Sprawa jest prosta.
                  Zlikwidowac panstwowe domy opieki.
                  • demonii.larua Re: elejna 20.10.11, 14:49
                    No ok, tylko niepełnosprawny od dziecka nie wypracuje sobie emerytury. Umierają jego rodzice, którzy się takim zajmowali i co? Eliminacja z populacji? Państwo ma obowiązek przejąć opiekę nad takim człowiekiem. To samo z domami dziecka, bo zapewne wiesz jak wygląda ściągalność alimentów w naszym pięknym kraju. Znowu: państwo ma zakichany obowiązek zapewnić takiemu dziecku byt. I możesz sobie "woleć" cuda na kiju tylko i tak tego nie zmienisz.
                    • krejzimama Re: elejna 20.10.11, 14:51
                      Państwo nie jest od utrzymywania swoich obywateli.
                      Nie ma dawać ryby ani wędki. Ma dbać o jezioro.
                      • demonii.larua Re: elejna 20.10.11, 15:03
                        "Art. 67. Obywatel ma prawo do zabezpieczenia społecznego w razie niezdolności do pracy ze względu na chorobę lub inwalidztwo oraz po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zakres i formy zabezpieczenia społecznego określa ustawa. Obywatel pozostający bez pracy nie z własnej woli i nie mający innych środków utrzymania ma prawo do zabezpieczenia społecznego, którego zakres i formy określa ustawa." to by bylo na tyle.
                        • krejzimama Re: elejna 20.10.11, 15:11
                          Konstytucję zawsze można zmienić.
                          Ja swoich poglądów nie zamierzam.
                          • policjawkrainieczarow Re: elejna 20.10.11, 15:25
                            krejzimama napisał:

> Konstytucję zawsze można zmienić.
                            > Ja swoich poglądów nie zamierzam.

Ale moglabys zacząć myślec, a na razie ci to nie idzie. Dziecko niepełnosprawne, którego rodzice maja pomoc, ma większe szanse na rehabilitację, dojazdy do szkół specjalnych itp i w ostatecznym rozrachunku społeczeństwu się opłaca, bo będzie bardziej samodziene, być może będzie w stanie samo pracować i płacić podatki, niz dziecko niepełnosprawne i skazane na nędzę i opiekę na koszt społeczeństwa do końca życia.
                            • iuscogens Re: elejna 20.10.11, 15:33
                              Nie mówiąc o tym, że opieka rodzinna jest po prostu tansza, bardziej opłaca sie pomoc rodzinie wychowywać dziecko niepełnosprawne niz czekać, az rodzic nie da rady i odda dziecko do państwowego zakładu, w którym koszty utrzymania sie znacznie wyższe.
                              No ale nie oczekuj od tych pań myślenia kategoriami ekonomii.
                              Za trudne suspicious
                          • demonii.larua Re: elejna 20.10.11, 18:34
                            Póki co obowiązuje ta cytowana oraz nie nakłaniam Cię do zmiany poglądów - miej sobie jakie chcesz. Ale swoje "wolę" możesz włożyć tam gdzie słonko nie dochodzi, bo im więcej osób będzie na utrzymaniu państwa - UTRZYMANIU nie WSPOMAGANE (bo nie można mówić o utrzymywaniu się na koszt państwa za 5stów miesięcznie), tym więcej Twoich podatków będzie szło na utrzymanie tych osób a Ty nie będziesz miała na to żadnego wpływu, póki będziesz płaciła podatki.
                      • gebka22 Re: elejna 20.10.11, 23:34
                        A czy państwo jest do utrzymywania tysięcy darmozjadów w postaci zbędych urzędników(i ich rodzin), młodych emerytów i.td To ci kure nie przeszkadza? Łatwiej uderzyć w kogoś słabszego,kogo spotkało nieszczęście.
                    • iuscogens Re: elejna 20.10.11, 14:56
                      Krejzi by wybiła tych niepełnosprawnych, nie pracują pasożyty jedne, podatków nie płacą.
                      Czego ty wymagasz od osoby, której wiedza o państwie zatrzymała się na 18 wieku??
                      • krejzimama Re: elejna 20.10.11, 15:02
                        > Krejzi by wybiła tych niepełnosprawnych, nie pracują pasożyty jedne, podatków n
                        > ie płacą.
                        Gdzie tak napisałam? prosze konkretne cytaty.
                        Kłamiesz i manipulujesz jak Kaczyński.

> Czego ty wymagasz od osoby, której wiedza o państwie zatrzymała się na 18 wieku
                        > ??
                        XVIII to oświecenie, początek praw i wolności obywatelskich, początek ograniczania wpływu kleru, początek liberalizmu. masz coś przeciw temu.
                        • elejna Re: elejna 20.10.11, 15:05
                          Poprawnośc polityczna nie pozwoli ci powiedzieć mi tego prosto w oczy... za to w internnecie z lekkością wyzywasz matki niepełnosprawnych dzieci od pasożytów jako przedstawiciel partii rządzącej , mam nadzieję że twoje środowisko czyta co piszesz.
                • iuscogens Re: elejna 20.10.11, 14:50
                  Oczywiście, że tak, opieka rodziny zawsze jest tańsza niż ta instytucjonalna, więc pomaganie rodzinom jest bardziej ekonomiczne, pierdzielić o ręcznych zaproszeniach może tylko osoba, która nigdy kontaktu z osobą niepełnosprawną nie miała. Są takie osoby, przy których spokojnie można pracować/dorabiać, sa takie przy których nie masz czasu podrapać się po tyłku a nie siedzieć i ciasta wypiekać. Boże co za idioci są na tym świecie uncertain
                  U nas zostawia się problem rodzinie i liczy, że rodzinie stanie na głowie, ale sobie poradzi. A najwyżej jak już nie da rady to zrobi jak ta babcia i pójdzie do lasu i zastrzeli siebie i niepełnosprawne dzieci. Renta socjalna razy 2 odpadła plus emerytura babci. To dopiero niesamowity zysk dla budzetu panstwa, nie??
              • graue_zone Re: elejna 20.10.11, 15:09
                Taaak, bo PO wprowadziło ten dawno obiecany podatek liniowy i zmniejszyło (też obiecane) VAT. Czy może coś przeoczyłam?
              • gebka22 Re: elejna 20.10.11, 23:22
                Ja też płacę podatki i wolę zdecydowanie żeby one szły na pomoc rodzicom dzieci niepełnosprawnych niż na pensje dla nierobów urzędników(i ich rodzin, bo urzędy to są teraz wielkie rodziny),młodocianych emerytów i.td
          • 1monia4 Re: elejna 20.10.11, 14:47
            lol-ile ty masz lat dziewczynko??Ale się odgryzlaś"wygraliśmy-tralalala"-gratuluję.Szkoda tylko,że wszyscy teraz bedą mieli tę "zielona wyspę,pelna milości"No ale cóż-prawo demokracji
            • krejzimama Re: elejna 20.10.11, 14:50
              lol? Co to znaczy? Duży lolek?
              • 1monia4 Re: elejna 20.10.11, 15:04
                Tak mialam na mśli wlaśnie dużego lolka---to wszystko tlumaczy(ten wysoki poziom---to trelelel)
        • a-ronka nie ku......... pewnie 20.10.11, 14:24
          iuscogens napisał:

> No i co z tego?? Na parę dni przed wyborami, myślisz, że wszyscy mieli czas się
          > z tym zapoznać?? Tuz przed wyborami PO przepchneła ustawę ograniczającą prawo
          > do informacji publicznej, a senator z PO, który się do tego przyczynił bez pro
          > blemu wygrał w Wawie.
          > Sorry, jak Dońcio chwalił się tą szumna pomoc, to nie mówił, że to będzie pr
          > zez dwa miesiące i to tylko dla tych, którzy zdąża złozyc stosowny wniosek.

dać kazdemu bezrobotnemu i pasozytowi po 5000 do końca zycia. No i dołożyć na kosciół. Dobrze,że PO wygrało,pogoni troche tych oszołomów wyciagających łapy.
          Zasiłki cholera bo do pracy nie łaska.
          • elejna Re: nie ku......... pewnie 20.10.11, 14:36
            Uważaj żebyś nie wpadła zatem i by ci sie niepełnosprawny bachor nie przytrafił.
            No chyba że jesets na tyle lajtowo nastawiona do zycia że jak ci sie trafi spakujesz go w kartonik i odstawisz pod jakiś dom opieki ,
            tylko że yyyy wtedy tez bedzie na utrzymaniu panstwa ten pasożyt, trzeba by topić takie dzieci ... eliminować , prawda ronko ?
            • a-ronka zastanów się co piszesz.......... 20.10.11, 14:40
              elejna napisała:

> Uważaj żebyś nie wpadła zatem i by ci sie niepełnosprawny bachor nie przytrafił
              > .
              > No chyba że jesets na tyle lajtowo nastawiona do zycia że jak ci sie trafi spa
              > kujesz go w kartonik i odstawisz pod jakiś dom opieki ,
              > tylko że yyyy wtedy tez bedzie na utrzymaniu panstwa ten pasożyt, trzeba by to
              > pić takie dzieci ... eliminować , prawda ronko ?

Ja pierdzielę, takie podejscie za 100 zł.Zbłaźniłaś się strasznie aż szkoda słów i klawiatury.
              • elejna Re: zastanów się co piszesz.......... 20.10.11, 14:42
                Mi nie chodzi o 100 zł ale o twoje słowa , zastanów sie co piszesz następnym razem ...
    • krejzimama zasiłki to zło 20.10.11, 14:19
      Chciałabym by rząd wziął się za te cholerne zasiłki.
      Zasiłki wypłacają pracujący podatnicy. Ja wolę pracować na siebie a nie na pasożyty społeczne i grupe urzędasów która pośredniczy w kradzieży pieniędzy ciężkopracujących ludzi.
      Od dbaniao chorych i uposledzonych jest rodzina.
      • a-ronka Re: zasiłki to zło 20.10.11, 14:22
        krejzimama napisał:

> Chciałabym by rząd wziął się za te cholerne zasiłki.
        > Zasiłki wypłacają pracujący podatnicy. Ja wolę pracować na siebie a nie na paso
        > żyty społeczne i grupe urzędasów która pośredniczy w kradzieży pieniędzy ciężko
        > pracujących ludzi.
        > Od dbaniao chorych i uposledzonych jest rodzina.

100 % racji. Nie mam zamiaru utrzymywac pasożytów.
        • elejna Re: zasiłki to zło 20.10.11, 14:48
          Niepełnosprawny = pasożyt
          pasożyty powinno sie eliminować , jakie mamy empatyczne to społeczeństwo ...
      • foro-estupido Re: zasiłki to zło 20.10.11, 14:42
        Jak tylko przypomnę sobie co to był za wątek w którym pisano,że zasiłki"nie są złe" to podepnę....

Jak już pisałam i tam....Wszystko zależy jaki wątek i kto napisze...uncertain
      • graue_zone Re: zasiłki to zło 20.10.11, 15:13
        Grupę urzędasów z PO? Jak to? Nie chcesz utrzymywać swoich idoli?
        • foro-estupido ale to do mnie? 20.10.11, 21:15
          Bo ja ani zaPO ani za PIS ani za innymi palikotami....
          • foro-estupido miało byc 20.10.11, 21:17
            że nie jestemwink
          • graue_zone Re: ale to do mnie? 20.10.11, 21:44
            Nie, do Krejzi.
      • gebka22 Re: zasiłki to zło 20.10.11, 23:55
        A to że płacisz na prawdziwych nierobów młodocianych emerytów, rzeszę zbędnych urzędasów itd to ci nie przeszkadza, a na to idą ogromne pieniądze. Łatwiej uderzyć w kogoś słabszego, kogo spotkało prawdziwe nieszczęście i wykłócać się o marne grosze. Jeśli głosowałaś na PO to jesteś za utrzymywaniem prawdziwych nierobów kosztem najbiedniejszych.Gratuluję!!Chyba ,że i ty dałaś się nabrać na to,że przeprowadzą jakieś reformy.
        • gebka22 Re: zasiłki to zło 21.10.11, 11:45
          To było do krejzimama.
    • iuscogens Re: zasiłki to zło 20.10.11, 14:34
      Nie byłabym taka pewna, moja upośledzona siostra ma o wiele wyższy poziom inteligencji emocjonalnej i empatii niż te dwie panie. Proponuję olewać je, bo w chamstwie i niemerytorycznej rozmowie (nie ma jak pisać o bezrobotnych pasożytach i zasiłkach po 5000 w temacie o świadczeniu pielęgnacyjnym opiekunów osób niepełnosprawnych w wysokości 500 zł). No ale cóż poradzimy, nie ma granic śmieszności, jakie są w stanie przekroczyć fani Dońcia w jego obronie. Najlepsza metoda na nawiedzone trolle to ignorowanie smile
      • a-ronka Re: zasiłki to zło 20.10.11, 14:37
        szkoda słów. Postawa roszczeniowa-bo mi się należy.
        Pracuję-mam - płacę podatek.
        Tym co mają postawę nalezy się to tylko kop w dup.... i do pracy.
        O chorobach nie mówię, chociaż nie każda choroba dyskwalifikuje do pracy.Trzeba tylko CHCIEĆ.
      • krejzimama Re: zasiłki to zło 20.10.11, 14:46
        " wyższy poziom inteligencji emocjonalnej i empatii niż te dwie panie"

To akurat nie jest potrzebne do życia. Wręcz jest szkodliwe.
      • elejna Re: zasiłki to zło 20.10.11, 14:52
        Masz rację jednak dziw bierze że ludzie nie mają minimum przyzwoitości w internecie , potrafią tak nieludzko mówić o innych , gardzić , pisać że niepełnosprawny to pasożyt. Mnie przechodzą ciarkisad
        • a-ronka Re: zasiłki to zło 20.10.11, 15:09
          pokaż gdzie zostało napisane pasożyt= niepełnosprawny ?
          Mowa jest o pasozytach czyli o osobach nieśłusznie pobierających świadczenia. Do pracy nie pójdą ale droę do mops i urzędów znają na pamięc.
          Dzieci niepełnosprawne to inna bajka alne na miłośc boską !!! nie siedzi się przy niepełnosprawnym 24/dobę. Pisałam wyżej,wystaczy przeczytać.

No cóż,wszystkie oburzone a tak naprawdę 90% z nich to stałe klientki zasiłkowni. Tyle w temacie.
          • elejna Re: zasiłki to zło 20.10.11, 15:13
            No dobrze ale temat traktuje o ŚWIADCZENIU PIELĘGNACYJNYM z tytułu opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem , nie stworzyłam go żeby pisac ogólnie o socjalu w Polsce.Mozesz mieć to od teraz na uwadze?
            • iuscogens Re: zasiłki to zło 20.10.11, 15:29
              Koleżanka nie będzie miała tego na uwadze, bo ona jest w tym temacie nie po to, żeby dyskutować, tylko by swojego idola Donka bronic, w związku z tym dyskusja na temat nie leży w kręgu jej zainteresowań.
          • iuscogens Re: zasiłki to zło 20.10.11, 15:27
            Miałam Ci nie odpisywać, ale się wyłamię.
            Są niepełnosprawni, którzy sa całkiem samoobsługowi, którzy sobie dośc dobrze sami radzą, np. moja młodsza siostra, sama jezdzi do szkoły, sama wraca, chodzi do sklepu, ogólnie oprócz przypilnowania i nadzoru opieki 24 h absolutnie nie potrzebuje. Są tacy. Sa też tacy, którzy jak najbardziej potrzebują opieki 24 h i nie ma opcji zostawienia ich nawet na 10 minut, bo np. jak w przypadku mojej starszej siostry grozi to całkowitą demolką mieszkania i zostawienie na 10 minut sprawia, że potem pól godziny sprzatasz, a w tym czasie, w którym sprzatasz jest kolejna demolka. Nie mówiąc o tym, że demolka mieszkania to w sumie najmniejszy problem i w sumie opcja optymistyczna. Bo może być atak agresji, którzy słyszą ludzie z sąsiedniego osiedla a ty zostajesz bez części włosów. Spróbuj sobie kochana po takim ataku piec ciasta, zajebisty relaks.
            Więc nie pieprz glupot o tym, że niepełnosprawni nie potrzebują opieki przez 24 h na dobę bo jak najbardziej są tacy, sa tacy, którzy potrzebują opieki 48 na dobę, bo jedna osoba to za mało. Ty nie wiesz jakie są dzieci osób, które przechodzą na świadczenie pielęgnacyjne, za to komisja, która to ustala - wie, bo ona ma dostęp do dokumentacji medycznej, do opinii psychologa/pedagoga, czasem psychiatry i podejrzewam, że lepiej sie orientują niż jakaś paniusia, która się pluje o bezrobotnych pasożytach i zasiłkach po 5000 przez net.
    • alinawk Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 14:53
      No i przekonałaś się, kobieto, na kogoś zagłosowała. Na ludzi takich jak krejzimama i ta druga, nie pamietam nicka. Dla nich jesteś po prostu leniwym pasożytem. Nie pracujesz to nic ci się nie należy. Masz niepełnosprawne dziecko? To twój problem i sama się o nie martw.
      Donald i jego klika tak samo myślą, tylko ci tego w oczy nie powiedzą, bo to niepoprawne politycznie i nie wypada.
    • micha11 Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 16:26
      Jestem w szoku ,że tak was zrobili. Też głosowałam na PO. Brak słów, no w głowie się nie mieści !!! Na miejscu rodziców dzieci niepełnosprawnych dałabym sygnał do jakichś mediów, najlepiej tvn 24. To wyjątkowo łakomy kąsek, na pewno by to nagłośnili odpowiednio i może udałoby się wam wywalczyc żeby ta podwyżka była na stałe. Przecież gdyby to poszło w eter to tusk musiałby z tego wyjść z twarzą, a to co zrobili to po prostu szczyt chamstwa.
      • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 16:39
        Żartujesz , rozporządzenie przeszło przed wyborami i przekaz medialny wówczas był jasny , tzn że jest to podwyższenie świadczenia nie było słowa o tym że to forma jednorazowej pomocy ( tzn do konca roku) zostało to delikatnie przez media pominięte, z czego teraz robić afere ? przeciez powinno sie czytać ustawy.
        • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 16:50
          Ja jestem zażenowana mydleniem oczu , stwarzaniem pozorów tymi niedopowiedzeniami i obietnicami ,operowanie pół prawdami żeby dobrze wypaść.
          i też wybiórczym przekazywaniem informacji przez media , żeby tworzyc inny obraz rzeczywistosci ,
          najlepiej nie mówic całej prawdy , żerować na tym że ktoś nie przeczyta ustawy ,sam na własną reke nie bedzie drążył tematu i jest sukces.
          • pade Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 17:23
            ja słyszałam na tvn24, ze zasiłki będą zwiększone przez dwa miesiące
            i słyszałam też, że rząd zdaje sobie sprawę, że jest potrzeba pomocy rodzicom dzieci niepełnosprawnych np. w postaci świetlików
            o stałej podwyżce zasiłków nic nie słyszałam, może przegapiłam...
            • carmelax Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 17:34
              A w internecie pisze że już od listopada i grudnia jako pomoc
              a do przyszłego roku mają byc przygotowane przepisy
              by podwyższyć na stałe.

Coś tu się kupy nie trzyma , ja słyszałam w mediach że podnoszą , będzie wyższy od stycznia i na to chyba wygląda.
        • marychna31 Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 16:56
          Z tego co wiem, od stycznia świadczenie pielęgnacyjne jest wyższe o 100 zł. Nie czytałam, żeby cokolwiek się w tym względzie zmieniło a dodatkowo już w listopadzie i grudniu można je dostać podwyższone o 100 zł, jeśli złoży się wniosek w MOPS (należy wpisać imię nazwisko, imię i nazwisko dziecka oraz pesele i podpis-zajmuje jakieś 30 s).

Głosowanie lub nie głosowanie na kogokolwiek nie ma tu nic do rzeczy. Rozporządzenie zostało podpisane przed wyborami a jego wynik nic nie zmienia.
          • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 17:04
            Tzn chcesz powiedzieć że świadczenie jest podwyższone do kwoty 620 zł od stycznia ?
            Dostałam czytelną informację z UM że dostane pomoc w wysokosci 100 zł w miesiacu listopadzie i grudniu gdy dostarcze wniosek do wydziału spraw społecznych do konca października , nie wiem co ma do tego MOPS , bo wedle uzyskanych informacji nic. świadczenie wypłaca UM , pomoc z "programu realizowanego do 31 grudnia" równiez UM
            • marychna31 Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 19:40
              > Tzn chcesz powiedzieć że świadczenie jest podwyższone do kwoty 620 zł od styczn
              > ia ?

No a skąd wzięłaś informację, że nie?

> Dostałam czytelną informację z UM że dostane pomoc w wysokosci 100 zł w miesia
              > cu listopadzie i grudniu gdy dostarcze wniosek do wydziału spraw społecznych d
              > o konca października , nie wiem co ma do tego MOPS , bo wedle uzyskanych inform
              > acji nic. świadczenie wypłaca UM , pomoc z "programu realizowanego do 31 grudni
              > a" równiez UM

To jest coś innego i nie ma związku z podwyżką od stycznia. A środki rozdysponowuje MOPS bo ktoś musi się tym zająć (Urząd miasta musiałby zatrudniać specjalnych pracowników do obsługi tej akcji a ponad to musiałby ściągać całą dokumentację z MOPS- po co?). To tak samo jak MOPS rozdysponowuje środki z PFRON, chociaż tez nie ma z PFRON nic wspólnego. A 100 zł dotyczy i listopada i grudnia a nie jednego miesiąca jak sugerował ktoś powyżej.
              • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 20:01
                Ale jaką dokumentację z MOPS ,o czym ty mówisz?Nadal nie rozumiem co ma do powyzszego MOPS , według mnie nic.
                Orzeczenia wydają powiatowe zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności , na podstawie których składa się w Urzedzie Miasta wniosek o przyznanie świadczenia , on też je wypłaca. Wydział spraw społecznych Urzedu Miasta zajmuje sie jak czytam wypłatą tych 100 zł w listopadzie i grudniu. Pisze też wyraznie w pismie z UM że jest to program realizowany do konca roku.
                • marychna31 Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 20:11
                  > Orzeczenia wydają powiatowe zespoły ds. orzekania o niepełnosprawności , na p
                  > odstawie których składa się w Urzedzie Miasta wniosek o przyznanie świadczenia
                  A to widzisz tak jest w TWOIM mieście. W Poznaniu i większości miast o których wiem świadczenie pielęgnacyjne wypłaca MOPS i to do nich sie składa wniosek zarówno o przyznanie świadczenia jak i dodatku 100 zł do listopada i grudnia.
                  Natomiast podwyżka świadczenia od stycznia wynika z ustawy i z tym dodatkiem do listopada i grudnia nie ma nic wspólnego.
                  • elejna Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 20:19
                    Rozumiem ze dementujesz informację ze pomoc jest doraźna do końca roku.
                    Świadczenie jest podwyzszone o 100 zł od 2011 i jest to ujęte w budzecie na przyszły rok.
                    W takim razie muszę zając sie szukaniem podstawy prawnej , bliższych informacji ,jesli faktycznie jestem w błędzie.
                    • marychna31 Re: Zagłosowałam na PO i.... 20.10.11, 20:23

> Świadczenie jest podwyzszone o 100 zł od 2011 i jest to ujęte w budzecie na prz
                      > yszły rok.
                      No właśnie. Odebranie tej podwyżki chyba by wymagało odrębnej ustawy.

> Rozumiem ze dementujesz informację ze pomoc jest doraźna do końca roku.
                      No a to 100 zł to właśnie pomoc doraźna do końca roku, żeby dotrwać do podwyżkismile
                      • pchla_gumcia PO nie jest partią zasiłkowa! 20.10.11, 20:59
                        I to nie jest moje zdanie, tylko zdanie samej PO, która ciągle to podkreśla...
                        Rzeczywiście zwiększyli pewna pule świadczeń np. stypendia, ale to maksymalnie obostrzyli i teraz jest tak, ze musisz mieć zaświadczenia o korzystaniu z OPS, zęby twój dochód poniżej 300 zl na osobę był dla nich autentyczny!
                        PO podwyższyła-radykalnie pewne świadczenia, ale staja sie one niedostępne dla biednych ludzi, tylko dla patologii, ktora i tak nie studiuje, bo jest patologia. Sprytne, bo tak naprawdę nikt z tego nie korzysta, a ci co dotąd korzystali przestana, bo sie nie załapali.. Juz nie omwie o tym, ze te świadczenia macierzysnkie 9zasilki) to kpina, no ale z tego wiele osob korzysta, to przynajmniej dochodu nao sobe od 10 lat nie zmienili, a jedynie podwyzszyli o 30 zl samo świadczenie, dzięki czemu niby jest wiecej, ale- znowu nikt z dochodem 600 zl na glowe ie na to nie lzapie.
                        A z przedszkolami sami sobie dokopali, bo nagle wszystkei dizeci siedza do 13 i nawet zajec dodatkwoych nie ma, bo wszystkie bylo ok. godz. 15, a tu duzeci brak.. Ogolnie mieli takie zlazenia, zeby uszczelnic sytstem, ale rzesze na tym stracili, a nielicznym siwadczenia sporo wzorsly.
                        Trzeba umiec na tym korzystac i jednak orientowac sie w tym, co i jak bedzie, bo pw przeciwnym razie ten motloch 40% dalej bedzie szedl slepo za wybraniem kogos kto wygra, żeby tylko poczuc sie cohviaz przez 5 minut zwyciesko!
                        • charlottesometimes1 Re: PO nie jest partią zasiłkowa! 20.10.11, 21:42
                          aronka, z tego co pamiętam , to pobierając świadczenie pielęgnacyjne NIE MOŻNA PRACOWAĆ, przynajmniej tak było kiedyś. czyli co, oszukiwanie państwa pracą na czarno? czy może masz jeszcze jakieś inne pomysły (może razem z krejzimamą?) w jaki sposób rodzic (rodzice) pobierając groszowy zasiłek i opiekując się dzieckiem wymagającym stałej opieki ma zapewnić mu utrzymanie/leczenie/rehabilitację? myślę, że wielu tu nas, którzy z zaintersowaniem posłuchają.
                          • nig1 Re: PO nie jest partią zasiłkowa! 20.10.11, 23:09
                            Zgadza sie , pobierajac swiadczenie nie mozna pracowac z checia poczytam co moga robic rodzice, majac niepelnosprawne dziecko aby pracowac jednoczesnie zajmujac sie chorymi dziecmi -ja akurat mam dwojke niepelnosprawnych blizniakow a swiadczenie tylko jedno.
    • freakwave pusty smiech ;/ nt 21.10.11, 18:37
      nt
    • angela10086 Re: Zagłosowałam na PO i.... 21.10.11, 18:40
      jestem w tej samej sytuacji, wiesz jak sie o tym dowiedzilam to noz mi sie w kieszeni otworzył
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka