05.11.11, 12:02
czy ktoras z emam zauwazyla subtelne roznice w cenie paliw po wyborach? smile
jak przelozy sie cena oleju napedowego po sylwestrze na "lepsze zycie" polakow, dodam ze ten diesel to nie tylko samochody kupione w ramach perspektywy oszczedzenia na paliwie, to transport ciezarowy, to transport kolejowy, a rzadko to co konsumujemy produkowane jest na miejscu...
gratuluje madrym mamom madrych wyborow, skutki odczujecie na wlasnej kieszeni big_grin
i niech nikt nie pisze o tym ze ceny paliw na swiecie ksztaltuja nasz rynek, bo w cenie litra benzyny czy oleju mamy kilkadziesiat procent akcyzy... gdyby w USA czy kanadzie paliwo bylo w takiej cenie - ludzie wywiezliby parlament na taczkach big_grin wy to zrobicie dopiero jak nie bedzie co wpierniczac
Obserwuj wątek
    • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 12:08
      doleje jeszcze oliwy do ognia bo pamietam jak tusek straszyl ze jak wybory w 2007 wygra kaczor to benzyna bedzie po 5 zeta big_grin jest teraz prawie po 6 i co big_grin jak sie z tym czujecie?
      • rosapulchra-0 Re: Paliwo 05.11.11, 12:18
        Też jestem ciekawa odpowiedzi.
    • lelija05 Re: Paliwo 05.11.11, 12:20
      Temat na czasie.
      Gdy latem benzyna skoczyła do5 zł, to było wielkie halo i trąbienie we wszystkich mediach.
      Teraz jest po 5,40 i cisza.
      A co o tym sądzę, to nie będę pisać.
    • e_r_i_n Re: Paliwo 05.11.11, 12:26
      "jeszcze dziwniejsze jest to, że benzyna na stacjach Orlenu drożeje, a w hurcie koncern liczy za nią teraz mniej niż 11 października. Wtedy jednak w detalu za litr benzyny 95 koncern liczył 5,19 zł, dużo taniej niż teraz.

Jak wyjaśnić tę zagadkę? Po prostu stacje Orlenu pobierają wyższe marże. Od końca września do 10 października wynosiła ona symboliczny 1 gr. Teraz taka marża jest nawet 20 razy wyższa."

No tak, Tusk jest prezesem Orlenu w końcu wink
      • papalaya Re: Paliwo 05.11.11, 12:33
        a kto ma większośc w radzie nadzorczej Orlenu i kto nominuje prezesa, kosmici?

nie rób z siebie idiotki...
      • kawka74 Re: Paliwo 05.11.11, 12:53
        Zepsułaś zabawę ;p
        • freakwave [...] 05.11.11, 12:55
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 12:54
        na wybrzerzu ceny paliw sa na tym samym poziomie, tutaj mamy lotosa, cos jeszcze?
        serio nie jest problemem krzyknac prezesowi spolki skarbu panstwa aby na kilka tyg przed wyborami obnizyl marze, to jest manipulacja robienie ludzi w wuja
    • czar_bajry Re: Paliwo 05.11.11, 12:34
      Naprawdę sądzisz iż PiS po wyborach obniżył by cenę paliwa?
      • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 12:52
        odnies sie do tego o co pytalem, co do reszty mysle ze rzad dysponuje mozliwosciami aby cene paliw obnizyc, tylko nie jest to na reke polskim oligarchom ktorych interesy reprezentuje PO
    • anetapzn Re: Paliwo 05.11.11, 12:39
      napisała:
      gdyby w U
      > SA czy kanadzie paliwo bylo w takiej cenie - ludzie wywiezliby parlament na tac
      > zkach big_grin wy to zrobicie dopiero jak nie bedzie co wpierniczac
      Najbardziej zawsze rozwala mnie ten pseudo podział: my tj. USA, Kanada ew. Niemcy i WY- czyli my szaraczki w Polsce.
      freakwave wazne, że ty masz co wpierniczać.
      • 1monia4 Re: Paliwo 05.11.11, 12:47
        A ja to "wy"-odebralam jako ci co glosowali inaczej-a nie jako podzialy kontynentalne
        • anetapzn Re: Paliwo 05.11.11, 12:49
          1monia4 napisała:

> A ja to "wy"-odebralam jako ci co glosowali inaczej-a nie jako podzialy kontyne
          > ntalne
          No, ja tak, jak napisałam- weż pod uwagę "w ..to juz by dawno..a wy ...."
      • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 12:57
        radze poszperac ile wynosi cena litra benzyny w USA wowczas sie okaze ze podzialy sa same z siebie, podzialy na madrych i glupich ktorych sie doi do cna big_grin
        • czar_bajry Re: Paliwo 05.11.11, 13:02
          Ale co ma piernik do wiatraka czyli cena paliwa w USA a cena w Polsce???
          W USA Tommy Hilfiger też jest tańszy a nikt z tego powodu rządu nie oskarża...

A tak na poważnie to na naszą benzynę składa się wiele podatków i marż, dla tego cena jest taka a nie inna.
          A i jeszcze jedno u Ruskich też jest taniej a jakoś nikt nas do nich nie przyrównujetongue_out
          • anetapzn Re: Paliwo 05.11.11, 13:07
            czar_bajry napisała:

> Ale co ma piernik do wiatraka czyli cena paliwa w USA a cena w Polsce???
            > W USA Tommy Hilfiger też jest tańszy a nikt z tego powodu rządu nie oskarża...
            Nooo, dokładniebig_grin
            • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 13:23
              Think before u post....
              nie ma nic lepszego niz kontra ktora potwierdza w wyniku twoje slowa , przyklad firmy odziezowej jest wlasnie taka kontra, pokazujaca buracka polacka mentalnosc widoczna na tym forum takze big_grin
          • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 13:22
            alepiszac o tommym potwierdzasz konkluzje z mojej wczesniejszej wypowiedzi, polaczki sa narodem glupkow z kompleksami ktorych sie doi prosta sprawa, narodem pieknych mlodych i bogatych ktorych stac w koncu na kredyt na to aby za tego tommyego czy paliwo zaplacic drozej, zeby kupic cos drozej niz rozsadek przewiduje tylko po to aby sie pokazac smile dewiza zastaw sie a postaw sie i nikt nie protestuje dlatego zeby sie postawic smile bedziecie sie tak stawiac cale dziesieciolecia bo ktos w was pielegnuje takie idiotyczne podejscie do zycia, podejscie pozytecznych glupkow... przemysl to co pisze, warto..." tak im zalezy bys ty byl konsument, nie myslal dzialal jak instrument..."
            • czar_bajry Re: Paliwo 05.11.11, 19:26
              A jakiej jesteś narodowości???
              Nie polaczkiem czasem, jeśli nie to co Cię obchodzi cena paliwa w PL?
              I jeszcze jedna prośba, pisz poprawnie bo ja jako ten burak i ćwok nic nie mogę zrozumieć z Twoich wypowiedzi...
    • mozyna Re: Paliwo 05.11.11, 12:54
      to pomysl najpierw co ma wspolnego usa z krajami gdzie wydobywa sie rope
      a co wspolnego ma polska
      potem dopiero przyrownuj ceny paliwa
      • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 12:57
        no coz, a ty plac i placz hehe big_grin
        • mozyna Re: Paliwo 05.11.11, 13:17
          ???
          twoj samochod to na naped gnojowy?
          albo nie masz auta...

"plac i placz" - wez sie kolego tak nie wywyzszaj, bo predzej odnosi sie to raczej do ciebie
          • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 13:26
            moj samochod to jedynie kropla dodatkowych wydatkow ktore spowoduje wzrost ceny oleju, ale ty tego widac nie ogarniasz big_grin
            ja na razie za pelen bak place jakies 30 pln wiecej niz pare miechow wczesniej, to w zasadzie niewiele bo miesiecznie bedzie tego ze dwa trzy razy - zzgubilem tu stowe, ile zgubie z portfela na podwyzkach cen produktow spozywczych, uslug sprzetu etc??
            myslenie nie boli olej napedowy to nie tylko kilometry ktore twoj samochod ma do przejechania, to cos co ma wplyw na ceny wszystkiego co konsumyjemy big_grin welcome to real life...
            • mozyna Re: Paliwo 05.11.11, 13:40
              cham roku sie odezwal!
              daruj sobie te proby obrazenia rozmowcy, zdarza ci sie to nad wyraz czesto

nic nie wiesz, co ja wiem na ten temat
              smiem nawet twierdzic, ze zapewne wiem wiecej niz ty
              i byc moze mam blizsze dojscie do tej sprawy niz ty

tyle w tym temacie

medrkuj dalej
              na pewno to najwlasciwsze miejsce dla ciebie do dyskusji na ten temat, skoros taki najmadrzejszy?
              chyba, ze tylko tu taki "madry" sie czujesz...big_grin

• freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 13:49
                hahahaha pani koolturalna inaczej, czy tak kwoka prosze pana byla dobrze wychowana big_grin
                ty nie obrazasz, wcale smile
                • mozyna Re: Paliwo 05.11.11, 13:59
                  nie zaprzeczyles - to juz cos! big_grin

ja jednak widze roznice...:]
                  • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 14:01
                    PLONK
                    • mozyna Re: Paliwo 05.11.11, 14:06
                      powinienes juz dawno to zrobic big_grin
      • anetapzn Re: Paliwo 05.11.11, 13:08
        mozyna napisała:

> to pomysl najpierw co ma wspolnego usa z krajami gdzie wydobywa sie rope
        > a co wspolnego ma polska
        > potem dopiero przyrownuj ceny paliwa
        Ale to trzeba najpierw pomyśleć
        • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 13:27
          wlasnie trzeba pomyslec big_grin
      • olena.s Re: Paliwo 05.11.11, 14:03
        E, to nie tylko kwestia tego, gdzie się ropę wydobywa, a gdzie nie.
        W USA i Kanadzie samochody były od początku traktowane jako narzędzie, a cena benzyny nie tylko była nieobciążana specjalnymi podatkami, ale nawet subsydiowana.
        Natomiast w Europie auta traktowane były jako luksus, stąd oakcyzowanie.
        Skądinąd w Polsce - jak na Europę - cena benzyny nie jest najwyższa.
    • foro-estupido Re: Paliwo 05.11.11, 13:06
      ratuluje madrym mamom madrych wyborow, skutki odczujecie na wlasnej kieszeni big_grin

Ale czego mi gratulujesz?bo nie wiem?
      • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 13:28
        widzisz problemy z czytaniem -madrych wyborow gratuluje big_grin
        • foro-estupido Re: Paliwo 05.11.11, 13:59
          a co się czepiasz matek???
          No i ja nie głosowałam w ogóle!
    • iwles Re: Paliwo 05.11.11, 13:34

nie wiem, jak w USA czy Kandzie, ale jeśli chodzi o Europę to w Polsce mamy raczej jeden z tańszych wskaźnikow cen paliw.

www.e-petrol.pl/index.php/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa
      • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 13:50
        oczywiscie zarabiamy podobnie jak obywatele wiekszosci krajow europejskich no nie big_grin
        • iwles Re: Paliwo 05.11.11, 13:53

oczywiście tam też rządzi Tusk i PO, no nie ?

na Litwie, Słowenii, w Bułgarii, Rumunii, Czarnogórze, Łotwie, Estonii itd... itp...
          • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 13:56
            jak pisalem rzad ma do dyspozycji kilkadziesiat procent akcyzy ktora moze chwilowo obnizyc na takie wypadki ciekawe czemu teog nie robi big_grin
            ja sobie tu moge dywagowac placic bedziemy wszyscy, ci co sie zgadzaja i ci co nie, ale jedni maja wiecej do rozdysponowania na miesiac inni mniej, co dziwi, to ze ludzie ktorym sie nie przelewa glosuja na liberalow...
            • e_r_i_n Re: Paliwo 05.11.11, 14:48
              freakwave napisała:

> jak pisalem rzad ma do dyspozycji kilkadziesiat procent akcyzy ktora moze chwil
              > owo obnizyc na takie wypadki ciekawe czemu teog nie robi big_grin

Pewnie dlatego, że jesteśmy w Unii, a wysokość akcyzy w danym roku zależy od kursu euro na 30.09 roku poprzedniego. A, jak wiesz (?), złotówka słaba teraz.
              Jesteś takim samym ekspertem w temacie, jak byłeś w temacie wpływu zakupu samochodu na koszty prowadzenia działalności. Czyli żadnym.
              • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 15:02
                erin kotku ja od ksiegowosci i rozliczania lizingu mam ksiegowa bo mnie na to stac, nie musze byc znawca ksiegowych zawilosci aby wiedziec ze lizing sie oplaca tongue_out
                druga rzecz - jak to sie stalo ze przed wyborami paliwo bylo tanie, od razu po wyborach poszlo do gory co? cuda tuska?
                • e_r_i_n Re: Paliwo 05.11.11, 16:45
                  Wspaniale, że stać Cię na wydanie taaakich ogrooomnych pieniędzy na księgową wink. Tylko się już nie popisuj niewiedzą więcej.
                  Odpowiedź na pytanie wrzuciłam w pierwszym poście.
    • marta-zs Re: Paliwo 05.11.11, 13:36
      przeciez to było do przewidzenia, a wy łączycie wszystko z wyborami. Swiat się dla Was zatrzymał, a wraz z nimi ceny? Ktoś musi teraz porzadnie się natrudzić, zeby wyprowadzić Polske z deficytu. Trzeba coś zabrać i coś podwyzszyć. A ceny diesla i tak będą rosły w zwiazku z poszczegolnymi koncami okresów przejsciowych, i teraz będą zawsze wyzsze od benzyny. Mimo to uważam, ze lepiej i tak miec auto dieslowskie.
      • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 13:54
        szkoda ze nie trudzi sie ograniczajac administracje panstwowa i likwidujac kruz ;D tylko strzyze prostego zjadacza chleba...
        • foro-estupido Re: Paliwo 05.11.11, 14:01
          a co to jest kruz?
          • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 14:03
            to z ponizej s na klawiaturze qwerty tongue_out
      • praleczka_live Re: Paliwo 05.11.11, 14:04
        Znajomy, który bardzo interesuje się ekonomią, giełdą itp. już kilka tyg przed wyborami mówił mi, ze ceny paliwa pójdą ostro w górę i to niezależnie od tego kto wygra, a kto przegra.
        Zawsze tak jest, że przed wyborami wstrzymują wszelkie podwyżki, które i tak były planowane.
        • foro-estupido Re: Paliwo 05.11.11, 14:07
          Znajomy, który bardzo interesuje się ekonomią, giełdą itp. już kilka tyg przed wyborami mówił mi, ze ceny paliwa pójdą ostro w górę i to niezależnie od tego kto wygra, a kto przegra.

to samo mówili w radio w pr 1wszym we wrześniuwinkjuż....
          • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 14:12
            i co cieszycie sie ze tak wam z ieszeni ubywa? byle tusek byl przy wladzy, ave donald big_grin a donald kosi akcyzke od wyzszej wartosci i zaciera rece na glupkow, chociaz spokojnie moglby ja obnizyc zeby nie stopowac gospodarki prawda? czy nie?
            • olena.s Re: Paliwo 05.11.11, 14:23
              Ech, strasznie się ciskasz. Jeżeli Polska chce nadal wypłacać emerytury, dofinansowywać KRUS, płacic nauczycielom i lekarzom, budować drogi to z jakichś podatków musi te pieniądze brać. Prawda?
              • praleczka_live Re: Paliwo 05.11.11, 14:42
                ceny kształtuje popyt, koszty prowadzenia działalności, a także osłabienie złotówki w stosunku do euro i dolara, jest cała masa jeszcze wielu innych czynników
                obniżenie czy likwidacja akcyzy niewiele zmieni, bo ceny po zlikwidowaniu akcyzy stosunkowo szybko wróciłyby do tego samego poziom,u z tym że kasa nie leciałaby do budżetu państwa a do koncernów paliwowych
                poza tym na podwyżki cen ma wpływ również inflacja

• freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 15:01
                  jakim cudem w takim razie przed wyborami paliwko bylo kilkadziesiat groszy tansze? no powiedzcie skoro nie ma mozliwosci obnizki to co? koncerny paliwowe sobie tak obnizyly marze dla jaj? big_grin
    • bi_scotti Re: Paliwo 05.11.11, 15:04
      freakwave napisała:

> gdyby w USA czy kanadzie paliwo bylo w takiej cenie - ludzie wywiezliby parlament na tac
      > zkach big_grin wy to zrobicie dopiero jak nie bedzie co wpierniczac

Nie wiem jak u sasiadow, ale zapewniem Cie, ze u nas nikogo bysmy na taczkach nie wywiezli. Po pierwsze dlatego, ze Kanadayjczycy to bardzo spokojni ludzie, wrecz czasem zbyt spokojni i polityka interesuja sie raczej umiarkowanie. Po drugie, skaczace w gore i w dol ceny paliw podawane sa w kazdym news - kazdy wie, kiedy i dlaczego ida w gore, kiedy moga ciut spasc - minimalne niespodzianki. No i po trzecie - nikt nikogo nie zmusza do kupowania gas guzzlers - kazdy moze sobie kupic samochod, ktory bedzie palil mniej - jest wybor smile Jesli ktos koniecznie musi miec pick-up albo inne monstrum, ktore pali jak smok, to jego problem. Oczywiscie, wkurza nas wszystkich gdy przed letnimi long weekends ceny benzyny skacza znacznie w gore ale przeciez nikt z tego powodu nie bedzie wychodzil na ulice - trzeba sie skupic na pakowaniu piwa na cottage tongue_out Spoleczenstwo wie, ze samo sie uzaleznilo od benzyny/ropy i ponosi tego konsekwencje. Ilosc eco-swiadomych rosnie i ci wrecz nawoluja do wyzszych cen paliw zeby zniechecic ludzi do korzystania z samochodow zuzywajacych duzo benzyny etc. Rewolucji z powodu cen paliw nie spodziewam sie big_grin
      • ceide.fields mnie też zastanawia 05.11.11, 16:06
        Dlaczego państwowe koncerny paliwowe podwyższyły swoją marżę dopiero po wyborach?

Zapewne zbieg okoliczności a ja wyznają teorie spisku wink

A tak swoją drogą co się dzieje z rządem? Sen zimowy jak zwykle 10 miesięcy w roku?
        • iuscogens Re: mnie też zastanawia 05.11.11, 20:35
          ceide.fields napisała:

> A tak swoją drogą co się dzieje z rządem? Sen zimowy jak zwykle 10 miesięcy w r
          > oku?

nie mów, ze Cię to dziwi tongue_out rząd jak rząd ale co z prezydentem?? Ja się zastanawiam może pojechał gdzieś polować i w jakiejś głuszy utknął, chyba, że go kosmici porwali suspicious
          • bi_scotti Re: mnie też zastanawia 05.11.11, 20:47
            iuscogens napisał:

> Ja się zastanawiam może pojechał gdzieś polować i w jakiejś głuszy utknął

A na co teraz sezon w PL? Bo u nas za chwile bedzie krotki moment kiedy wolno polowac na losie - dla niektorych polowaczy to szczyt marzen ... wink
            • iuscogens Re: mnie też zastanawia 05.11.11, 20:56
              Wiesz, że się weganki pytasz?? Moja wiedzą w tym zakresie jest dość ograniczona tongue_out
              • bi_scotti Re: mnie też zastanawia 05.11.11, 21:04
                iuscogens napisał:

> Wiesz, że się weganki pytasz?? Moja wiedzą w tym zakresie jest dość ograniczona
                > tongue_out

No tak, to jestes usprawiedliwiona, ze nie sledzisz zbyt solidnie hobby Pana Prezydenta. A uzywasz mydla, szamponow, jesz galaretki, Ptasie Mleczko ...? Tak pytam, bo girlfriend mojego Sredniego jest bardzo ortodoksyjna vegan wiec i nasze gospodarstwo domowe "jest pod wplywem" wink
                • iuscogens Re: mnie też zastanawia 05.11.11, 21:26
                  To niech rozsiewa dziewczyna pozytywne wegańskie fluidy tongue_out
                  Mydła i szamponów używam, jak najbardziej, na szczescie mamy już w Polsce dostęp do przystepnych cenowo cruelty-free kosmetyków, w Rossmanie jest wegańska Alterra ze znaczkiem Vegan Society (wielbię Rossmana big_grin), poza tym sporo kosmetyków od paru lat robię sama, mam takie naturalsowe zapędy, w stylu olej na twarz i ziołowe napary jako toniki a płatki owsiane jako myjadlo do twarzy, peeling z cukru czy kawy itd. ;P z mydłami na szczęście już od dawna nie ma problemy, nawet przed Alterra były mydła na tłuszczu roslinnym spokojnie dostępne. Problem jest ze srodkami czystosc (poza praniem, bo staram sie w orzechach prać) i, te "bezpieczne" są często nie na moją kieszen niestety. . Ale liczę, że i to się zmieni. Widzę jak przez parę lat zwiększyła się dostępność wege/wegan produktów, róznica jest ogromna na plus.
                  z jedzeniem nie mam większych problemów, galaretki nie jem od dawna, bo żelatyna, gotowych słodyczy też mało jem, bo nie wegańskie (no parę razu miałam załamanie i coś tam mlecznej czekolady podjadłam). Moje mieszkanie czasem wygląda jak chatka Baby Jagi (tak mąz twierdzi), bo albo się strączki moczą, albo zakwas rośnie, tu grzybek tybetański robi kefir, tu się jakiś olej maceruje, tam jakiś napar. Moja mama zawsze wychodzi przerażona po wizycie u mnie i się mnie pyta czy na pewno mam za co żyć, bo skoro robię zamiast kupić to chyba biedujemy tongue_out
                  • bi_scotti Re: mnie też zastanawia 05.11.11, 21:29
                    A co z lekarstwami i innymi takimi? Moj syn ma wszczepy z cielecych kosci i czegos tam na bazie strusich chrzastek. Duza dyskusja byla na temat wink
                    • iuscogens Re: mnie też zastanawia 05.11.11, 21:39
                      to co muszę to biorę, na szczęście mało muszę. Wez pod uwagę, ze ja w Polsce żyję, u nas nie ma nawet wegańskiej D2!!
      • duch_mariana Re: Paliwo 05.11.11, 21:50
        > No i po trzecie - nikt nikogo nie zmusza do kupowania gas guzzlers - kazdy moze
        > sobie kupic samochod, ktory bedzie palil mniej - jest wybor smile

To znajdź mi samochód, który nie jest babskim karłowatym toczydełkiem, ma silnik zapewniający mu przyspieszenie poniżej 8 sekund do setki i jednocześnie palący około 4,5-5 litrów na setkę. Samochód musi byś duży, ciężki i wystarczająco mocny, żeby w razie wypadku nie musieli mnie z niego wycinać i żeby dało się go wyremontować, a nie od razu kasacja.
    • kinguch Re: Paliwo 05.11.11, 17:07
      Wiesz ale tu nie ma znaczenia cena paliwa, a to w jaki sposób owa cena przekłada się na zarobki przeciętnego Kowalskiego. Czyli ile za przeciętną wypłatę możesz pojeździć u nas w Polsce, a ile w innym kraju. Na razie wypadamy marnie, ceny mamy może i niższe niż w zachodniej europie, ale np najniższa płaca jest o wieeeele mniejsza bo ile pojeździsz za 1386zł(brutto) czyli jakieś 940 netto? Niestety wciąż tego Polacy nie dostrzegają, jednak mają ambicje i aspiracje by równać w górę, świetnie szkoda tylko że nasz rząd takowych nie ma i nie chce by biedny szary polaczek z jego marną wypłatą godnie żył. W naszym kraju coraz więcej rzeczy jest luksusowych.

PS
      Proszę nie pisać że nikt nie dostaje takiej wypłaty, dla chętnych mogę wysłać oferty pracy z mojego pup'u gdzie deklarowana płaca jest na owym poziomie. Z resztą tak kształtują się zarobki, a przeciętny pracownik z długoletnim stażem chociażby w budżetówce dostaje na rękę 1900zł!
      • bi_scotti Re: Paliwo 05.11.11, 17:18
        Ale z drugiej strony w PL nie ma takich miast/rejonow, w ktorych nie da sie zyc bez samochodu. Zreszta w ogole w Europie wlasciwie nie ma takich rejonow wiec kwestia ceny paliwa na uzytek prywatny musi byc rozwazana w kontekscie np. w ogole dostepnosci transportu i komunikacji publicznej.
        • kropkacom Re: Paliwo 05.11.11, 17:21
          Przecież jematki bez samochodu nie mogą żyć wink

Tak, dla nas niepojęte jest to co oznacza samochód, a raczej jego brak na przykład w Kanadzie. Tylko, że to Europa coraz częściej zmaga się ze smogiem.
          • bi_scotti Re: Paliwo 05.11.11, 17:26
            kropkacom napisała:

> Przecież jematki bez samochodu nie mogą żyć wink
            >
            > Tak, dla nas niepojęte jest to co oznacza samochód, a raczej jego brak na przyk
            > ład w Kanadzie. Tylko, że to Europa coraz częściej zmaga się ze smogiem.

A bo do milego czlowiek sie szybko przyzwyczaja i trudno to nawet krytykowac. Wszystko jest dla ludzi, rowniez samochod, tylko dobrze jest czasem spojrzec szerzej, eh ...
            Co do smogu to ja malo wiem o zanieczyszczeniach powietrza w Europie. Czy ma to jakis zwiazek z duza popularnoscia diesel? Czy moze z tym, ze wciaz w wielu miejscach pali sie weglem? Chetnie sie doucze smile
            • kropkacom Re: Paliwo 05.11.11, 17:32
              W tym tygodniu wiele miast na Morawach zmagało się ze smogiem. Na pewno pogoda odpowiednia się do tego przyczyniła, brak wiatru i duży ruch samochodowy.
        • kinguch Re: Paliwo 05.11.11, 20:22
          eeee nie ma? A co mają powiedzieć ludzie z mniejszych miejscowości/wsi, którym samochód jest potrzebny by dotrzeć do "cywilizacji", wiesz PKSy w naszym kraju działają słabo, PKP też nie wszędzie ma stację. wybierasz 4 godziny zabawy w dojazdy, czy powiedzmy 1,5 samochodem.
          Pewnie w większych miastach da się, z resztą sama żyję bez samochodu(tak tak posiadam, ale nie użytkuję bo mi szkoda pieniędzy) i wszędzie docieram, jednak mam ułatwione zadanie bo przystanki pod nosem.
        • duch_mariana Re: Paliwo 05.11.11, 22:11
          > Ale z drugiej strony w PL nie ma takich miast/rejonow, w ktorych nie da sie zyc
          > bez samochodu.

To spróbuj w Polsce dojechać na jakąś wiochę bez samochodu. W Warszawie wsiądziesz w pociąg, wysiądziesz np. w Iławie. W Iławie albo tabliczki z odjazdem PKSów są, albo ich nie ma. Jeśli są, to najczęściej o treści "Kier. Baranowo przez Kozie Boby". A Ty chcesz dojechać do Gnojowicy Dolnej. Wiadomo, że jakiś PKS tam jedzie, ale nie wiadomo czy ten do Baranowa przez Kozie Boby, czy do Wygwizdowa przez Kacze Doły. Jak już ustalisz to pytając tubylców, to okaże się, że PKS odjechał 10 minut przed przyjazdem pociągu i nie zatrzymuje się w Gnojowicy dolnej, tylko w Gnojowicy Górnej, a stamtąd do Dolnej masz jakieś 4 kilometry z buta. Wszystko fajnie, gdyby nie to, że do Gnojowicy górnej dojedziesz o godzinie 21, ciemno, zimno, wszystko pozamykane na cztery spusty, drogowskazu żadnego nie ma (po co ma być, skoro miejscowi teren znają) i nie wiadomo która droga jest tą właściwą. Tak właśnie wyglądają podróże w polskich warunkach. Powodzenia życzę, zwłaszcza z małym dzieckiem.
      • 11anetta Re: Paliwo 05.11.11, 17:31
        Hej a ty co myslisz ,ze jakby w rzadzie nie bylo Tuska to ceny bylyby nizsze?

Co ty chlopie za bzdety tu opowiadasz.
        Czy to Kaczor,czy tez inne paśibrzuchy beda rzadzic za palwiko bedziesz placil coraz wiecej a do tego dojdzie ci jeszcze podwyzszka dla ksiegowej.Oj niewiem jak ty to udziwgniesz?

A ty jezdzisz piżdzikiem czy co?
        • kinguch Re: Paliwo 05.11.11, 20:22
          he?? smile
    • woman_in_love wyjaśnienie: paliwo ciągle drożeje ponieważ 05.11.11, 17:27
      ciągle drożeje paliwo potrzebne do jego transportu (czyli rosną koszty transportu)
      • iwles Re: wyjaśnienie: paliwo ciągle drożeje ponieważ 05.11.11, 17:31

a z tym, niestety, pozwolę się nie zgodzić, najdroższa benzyna jest w rodzimym mieście PKN Orlen-u smile
    • naomi19 Re: Paliwo 05.11.11, 18:31
      freakwave to moher, wiedziałam! wszystkie jego posty są tak denne, że aż żal czytać. I kolejne teorie kaczkowo-spiskowe. Na szczęście z każdym rokiem wyznawców kaczuszki jest coraz mniej, za kilka lat problem zniknie.
      • freakwave Re: Paliwo 05.11.11, 19:59
        wujek ci w oko laluniu smile
        ja tylko przedstawiam to co mowil tusek w 2007 straszyl ze za rzadow kaczora paliwo bedzie za 5 pln rzadzi tusk druga kadencje paliwo jest duzo drozsze wiesniaro
        • 11anetta Re: freakwave 05.11.11, 20:10
          A spowiadales sie juz pod krzyzem za te obelgi?
          Jak nie to koniecznie to zrob i pomodl sie za tansze paliwo dla twojego skuterka
          • naomi19 Re: freakwave 05.11.11, 20:16
            To w tym wieku jeszcze można skuterkiem popylać? W pewnym wieku stawy, uszy stają się wrażliwe na przewianie, ale ja nie chcę się wtrącać. Nie moje bóle reumatoidalne.
          • freakwave Re: freakwave 06.11.11, 18:42
            a przywailas juz dzis profilaktycznego barana w sciane prostaczko? dla takich jak wy wszystko jest albo czarne albo biale, na tym wlasnie polega czar donka, postraszy takie durne mamy pisem i juz leca do urn glosowac na kogos z kim im nie po drodze tongue_out
            ludzie prosci mentalnie widzacy tylko z jednej strony kosciol a z drugiej ateistow tak jak to daja w mediach tongue_out
        • naomi19 Re: Paliwo 05.11.11, 20:14
          Kaczuszko, wszystkie Twoje posty nadają się do usunięcia. Antek przy Tobie był gentlemenem roku.
        • bi_scotti Re: Paliwo 05.11.11, 20:36
          freakwave napisała:

> ja tylko przedstawiam to co mowil tusek w 2007 straszyl ze za rzadow kaczora pa
          > liwo bedzie za 5 pln rzadzi tusk druga kadencje paliwo jest duzo drozsze

Pomijajac inwektywy, jak rozsadny czlowiek moze powaznie traktowac obietnice przedwyborcze jakiejkolwiek partii/jakiegokolwiek polityka w kwestii tak kompletnie od tegoz polityk/partii politycznej niezaleznej jak ceny paliw? Przeciez to smieszne dac sie tak naciagnac na jakas kielbase wyborcza w tym akurat temacie!
          Ceny pali sa plynne (no pun intended wink ) i kazdy wie, ze beda sie zmieniac z dnia na dzien w zaleznosci od koniunktury na swiecie. To nie jest zadna tajemnica slisle lamana przez poufnosc. Okres gospodarki planowanej w zafiksowanych 5-latkach szczesliwie nalezy juz do historii!
      • duch_mariana Re: Paliwo 05.11.11, 21:44
        > Na szczęście z każdym rokiem wyznawców kaczuszki jest coraz mniej, za kilka lat
        > problem zniknie.

Problem z czym? Z galopującymi cenami paliwa? Nie zniknie, bo żeby zniknął, to potrzeba znieść akcyzę, opłatę paliwową i VAT na paliwo i trzymać koncerny za mordę. Ani PiS ani PO jakoś tego nie zrobili.
        • naomi19 Re: Paliwo 06.11.11, 08:31
          Nie, problem z durnymi teoriami spiskowymi na każdy temat,
    • kobieta306 Re: Paliwo 05.11.11, 21:37
      trudno nie zgodzić się z autorem postu. Jesteśmy tylko szarą masą konsumentów, tak długo dobrą dla UE póki kupujemy i konsumujemy. Nie mamy wyjścia. Możemy dopisywać ideologię do tego ale niestety taka jest rzeczywistość. Dlatego daleko mi do euroentuzjastów. Módlcie się tylko, żeby nie weszła unia monetarna, bo wtedy ludzie, którzy teraz jeszcze jako tako funkcjonują ( na granicy biedy) spadną do dołów społecznych. No ale nasze pieniądze już są wydrukowane więc to tylko kwestia czasu wink Politycy zdążyli się poustawiać w zarządach spółek i im bieda nie grozi.
      Fakt, że patrząc na nasze ulice to tej biedy nie widać. Ale na aucie nie jest napisane czy na kredyt czy za gotówkę.
      Poczekajcie jeszcze trochę i zobaczycie ilu sąsiadów będzie się musiało wyprowadzać z szeregowców, domów, mieszkań kupionych na kredyt. Jesteśmy głupim narodem i dlatego tak łatwo się nami rządzi.
    • sharpless6 Re: Paliwo 05.11.11, 22:24
      Nie tylko paliwo drogie, porąbalo przewożników, np mi paliwo wychodzi taniej niż miałabym korzystać z MZK(2.60 zl) i PKS dojeżdżając do pracy. Zamawiając autokar na szkolną wycieczkę ządają cenę 2x większą niż rok temu, a przecież cena benzyny nie wzrosła dwukrotnie.

• iuscogens Re: to wszystko wina PiS 06.11.11, 08:17
      Oj pamiętamy jak LK wszystko wetował i w modernizacji kraju przeszkadzał, te szuflady pełne ustaw, przeprowadzkę Dońka do Sejmu i jesienną/wiosenną ofensywę legislacyjną też doskonale pamiętamy wink
    • kawka74 Re: Paliwo 06.11.11, 08:27
      Abstrahując od osi wątku ("Patrzcie, jaki ja jestem mądry, a wy głupie") zjawisko reprezentowane przez założyciela wątku wymaga chyba badań, a przynajmniej bliższego przyjrzenia się - faceci, którzy kokoszą się głównie na eMamie czy innych kobiecych forach są naprawdę ciekawym zjawiskiem.
      • bi_scotti Re: Paliwo 06.11.11, 15:10
        kawka74 napisała:

> faceci, którzy kokoszą się głównie na eMamie czy innych kobiecych forach są naprawdę ciekawym zjawiskiem.

To by trzeba zaczac lingwistycznie: czy facet sie moze "kokosic"? Moze raczej nalezaloby zaczac promowac okreslenie "kogucic sie"? Lub w ogole odstapic od porownan drobiowych i poszukac innych zwierzatek zeby zapozyczyc opis zachowania big_grin
        Co zas do meritum obserwacji, to jest to zapewne skutek samotnosci i zmeczenia samozaspokajaniem sie bez uzycia key board ... Jakies inne teorie? tongue_out
        • kawka74 Re: Paliwo 06.11.11, 17:24
          > To by trzeba zaczac lingwistycznie: czy facet sie moze "kokosic"?

Myślę, że obecni tu faceci dokładnie to robią wink
          Przypuszczam, że w zamyśle mieli się 'kogucić', tyle że nie wyszło, czy może wyszło jak zwykle.

to jest to zapewne skutek samotnosci i zmeczenia
          > samozaspokajaniem sie bez uzycia key board ... Jakies inne teorie? tongue_out

Panowie zapewne wyobrażają sobie, że trafili do czegoś w rodzaju muzułmańskiego raju, gdzie hurysy będą klaskać po każdej wypowiedzi i mantrować: 'Ale ty jesteś mądry'.
          Miał być raj, a wyszło jak zwykle.
      • freakwave Re: Paliwo 06.11.11, 18:37
        na gazecie posiadam 4 nicki, ten jest specjalnie na wasz uzytek smile reszta moich znajomych z forum ma nie wiedziec ze biore udzial w takim zenujacym kokoszkowie jakim jest emama (90% powiedzmy) ja mam dobry ubaw... po pachy tongue_out
        a ty szukaj dalej korzystaj z wyszukiwary niech sie zagrzeje big_grin
        • kawka74 Re: Paliwo 06.11.11, 18:43
          Tak, tak.
          Kolejne troki od kaleson.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka