montija 16.11.11, 16:55 może ktoś wie. Googlałam i nic. Znalazłam tylko to www.miejski.pl/slowo-Gies nie mogę tego podać siedmiolatkowi, który ma odszukać informację Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: co oznacza słowo "gies" 16.11.11, 16:58 Giez? Taka micha, okńska raczej? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: co oznacza słowo "gies" 16.11.11, 16:58 Tfu, mucha miała być, końska. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: co oznacza słowo "gies" 16.11.11, 16:59 A może nie "gies" tylko "giez"? pl.wikiquote.org/wiki/Giez Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: co oznacza słowo "gies" 16.11.11, 16:59 Może chodzi o słowo "giez" nie "gies"? Giez bydlęcy to owad. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: co oznacza słowo "gies" 16.11.11, 16:59 "Gies" czy "giez"? A może "gie-es"? Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: co oznacza słowo "gies" 16.11.11, 17:00 może chodzi o takiego robala, owada który potocznie nazywany jest końską muchą, a dokładnie to giez bydlęcy Odpowiedz Link Zgłoś
montija Re: co oznacza słowo "gies" 16.11.11, 17:31 no ta mucha mi najbardziej pasuje z waszych odpowiedzi. W tym sęk, że syn nie wie. Dostał do napisania literkę G . Nie zrozumiał i pani powiedziała, że G jak gies/giez. I on szuka i szuka. No ale może tak. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw O matko :-D 16.11.11, 17:40 To pani nie zna już takich słów jak gumka, garnek, grzejnik, gra czy innych z przeciętnego słownika dziecka przedszkolnego/wczesnoszkolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: O matko :-D 16.11.11, 17:51 Ale giez to bardzo ważne słowo - okropieństwo straszliwe, całkiem często spotykane w realu, a od jego ukąszenia niektórzy (jak ja) puchną bardziej niż od pszczoły. Dzieci jak najbardziej powinny wiedzieć, co to takiego - a w każdym razie nie ma przeciwwskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Nanga 16.11.11, 17:57 Jeśli ci umknęło, to szczegół jest taki, że pani chciała dziecku ułatwić rozpoznanie głoski, żeby nie pomyliło jej z podobną. Podawanie w tym celu wyrazu, który dziecko słyszy pierwszy raz w życiu, jest metodą dyskusyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Nanga 16.11.11, 17:58 Może tylko te literki dotychczas przerabiali. Zanim dzieci poznają cały alfabet niektóre czytanki bywają dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś