Dodaj do ulubionych

od czego zaczynacie makijaz?

• swiecaca czemu podkład i puder? 23.11.11, 11:08
      intryguje mnie czemu oprócz podkładu używacie pudru. ja używam tylko podkładu i on lekko matuje, po co jeszcze puder?
      • mabingo Re: czemu podkład i puder? 23.11.11, 19:28
        Bo niektórzy (na przykład ja) mają cerę bardziej tłustą i sam podkład nie matuje dość dobrze.
      • lola211 Re: czemu podkład i puder? 23.11.11, 19:42
        Bo jest roznica miedzy cera upudrowana, a nieupudrowana.I nie tylko o mat chodzi, ale o wykonczenie, nadanie jedwabistosci.Roznica ogromna.
      • edelstein Re: czemu podkład i puder? 23.11.11, 19:45
        Dokladne oczyszczenie twarzy, baza,podklad,korektor,puder w miejscach narazonych na swiecenie,u mnie czolo i broda,kredka do brwi(wlasciwie mazak),szczotkowanie brwi,cienie matowe,cienie blyszczace,czarny eyeliner w zelu,maskara,konturowka,pomadka,blyszczyk,amen.Wczesniej uzywalam jeszcze urtwalacza makijazu,ale po tym jak zaczelam uzywac M.A.C.a jest on zbedny.
      • beverly1985 Re: czemu podkład i puder? 23.11.11, 22:45
        Mnie raczej intryguje, dlaczego niektórzy nie uzywaja pudru na podkład... Sam podkład jest czesto widoczny na twarzy- cera ma taki charakterystyczny pobłysk i kojarzy mi się z tipsiarami uncertain Upudrowana twarz wyglada znaczniej bardziej "elegancko".
        • gulcia77 Re: czemu podkład i puder? 08.02.12, 08:43
          Pod warunkiem, że się nie przesadzi z jego ilością smile
          u mnie zawsze przede wszystki krem. Od oczyszczenia ryjka i wklepania kremu zaczynam. Potem cieniutka warstewka podkładu i transparentny puder, na to róż. Oczy to biała kredka wewnątrz oka i w kącikach, czarna kreska tylko na górnej powiece, do tego mascara. Na usta tylko błyszczyk.
    • na_pustyni Re: od czego zaczynacie makijaz? 23.11.11, 20:53
      krem, krem pod oczy, korektor, podkład, oczy (cienie i rzęsy), puder sypki, bronzer, błyszczyk
      • applebaum9 Re: od czego zaczynacie makijaz? 07.02.12, 16:19
        Ja oczywiście od demakijażu, tj. przemycia twarzy po nocy płynem do demakijażu, bo odtłuszcza
        Ciekawy tekst nt. tego co się robi źle: kobieta.wp.pl/gid,14219215,img,14219233,kat,52556,title,7-urodowych-grzechow-glownych,galeriazdjecie.html
        • azjaodkuchni Re: od czego zaczynacie makijaz? 07.02.12, 16:27
          Krem BB
    • sueellen Re: od czego zaczynacie makijaz? 07.02.12, 17:28
      1 mleczko - oczyszczanie
      2 tonik -tonizowanie
      3 krem
      4 krem pod oczy
      5 baza silikonowa
      6 podklad
      7 puder sypki
      8 cienie
      9 tusz
      10 pomadka

duzo tego
    • shellerka Re: od czego zaczynacie makijaz? 07.02.12, 17:39
      latem - myję twarz, osuszam, myję zęby, nakładam podkład, albo krem koloryzujący, tusz do rzęs i wychodzę.

zimą - myję twarz, osuszam, nakladam krem półtłusty, myję zęby, nakładam podkład, jak jest mega mróz, to dokładam warstewkę pudru transparentnego, do tego róż ( w moim przypadku puder brązujący), tusz, wazelinę na usta i wychodzę big_grin

na wieczorne wyjścia: myję twarz, osuszam, nakładam bazę pod podkład, myję zęby, nakładam podkład, korektor pod oczy i na powieki, rozjaśniający cień pod brwi, kreskę eylinerem na górnej powiece, tusz do rzęs, róż ewentualnie brązer, błyszczyk lub szminkę i wychodzę.
      • magiczna_marta Re: od czego zaczynacie makijaz? 07.02.12, 20:03
        shellerka napisała:

> brązer

???
        • anyx27 Re: od czego zaczynacie makijaz? 07.02.12, 20:15
          Żel oczyszczający
          krem
          podkład
          puder
          kredka do brwi
          baza do rzęs
          tusz do rzęs
          błyszczyk
          bronzer

czasem cienie
        • shellerka Re: od czego zaczynacie makijaz? 07.02.12, 22:31
          takie coś co brązuje?
          powinno być bronzer?
          acha. dzięki. to mogłaś napisać. a nie ????

miłego wieczoru smile
          • magiczna_marta Re: od czego zaczynacie makijaz? 08.02.12, 08:34
            Wolałam napisać ??? niż to co faktycznie mi się cisnęło na klawiaturę.
      • sueellen Re: od czego zaczynacie makijaz? 08.02.12, 00:40
        woda, taka zwykla kranowa myjesz twarz?
        • shellerka Re: od czego zaczynacie makijaz? 08.02.12, 09:40
          tak, z kranu. Tak samo zreszta przy demakijazu, najpierw plyn dwufazowy do oczu, pozniej reszte woda i jakims mydlem do twarzy - najbardziej lubie to z 3 krokow clinique czy jak to sie tam pisze, ale teraz uzywam garniera i tez jest ok. nie lubie plynow micelarnych, mleczek itp.
    • bri Re: od czego zaczynacie makijaz? 07.02.12, 17:40
      Podkład, czasem korektor, tusz, pomadka ochronna na usta. Jak wyglądam jakoś wyjątkowo blado to czasem jeszcze róż, ale jakoś nigdy nie umiem sobie koloru dobrać i mam wrażenie, że każdy wygląda sztucznie.
      • aqua48 Zaczynam od umycia twarzy 07.02.12, 17:46
        Muszę przynajmniej ochlapać się ciepłą wodą, potem krem i dopiero po paru minutach podkład, puder w kamieniu, cienie do powiek (ulubione to "czwórki") i do brwi, odrobina różu i szminka. Jak chcę bardziej podkreślić oko to używam maskary i ciemnej kredki do oczu.
        • mamakasienki1 Re: Zaczynam od umycia twarzy 07.02.12, 21:47
          na początek myję twarz, potem krem nawilżający, po chwili podkład, kredka do oczu, tusz i na koniec błyszczyk i finisz.
    • zolla78 Re: od czego zaczynacie makijaz? 07.02.12, 21:50
      Od mycia twarzy i .... na tym kończę smile
      Odkąd skończyłam 25 lat powtarzam sobie, że czas najwyższy zacząć się malować, pudrować itp. Ale jakoś szkoda mi na to czasu i nigdy się nie składa. A nawet mam jakieś kosmetyki, w prezentach dostaję.
    • nanuk24 Do tych, ktore zaczynaja makijaz od mycia twarzy 08.02.12, 00:53
      Do tych, ktore zaczynaja makijaz od mycia twarzy:
      Az mi sie wierzyc nie chce, ze nie piszecie, ze zaczynacie makijaz od zrobinia siku czy tam umycia zebow
      • moofka Re: Do tych, ktore zaczynaja makijaz od mycia twa 08.02.12, 08:52
        nanuk24 napisała:

> Do tych, ktore zaczynaja makijaz od mycia twarzy:
        > Az mi sie wierzyc nie chce, ze nie piszecie, ze zaczynacie makijaz od zrobinia
        > siku czy tam umycia zebow
        >

big_grinbig_grinbig_grin
        ematka zawsze musi podkreslic jaka jest higieniczna wink

smieszny watek w sumie, bo mnie sie wydaje kolejnosc oczywista
        to tak jakby naplodzic sto postow na temat tego ze mycie zebow zaczynam od nalozenia pasty na szczoteczke
        no ale tu tez dwie szkoly sa jedni mocza szczoteczke i na nia klada
        inni pasta cisna i dopiero wkladaja pod kran
        wink
      • suazi1 Re: Do tych, ktore zaczynaja makijaz od mycia twa 15.02.12, 14:00
        Dla mnie to oczywista oczywistość umyć paszczę od środka, a dopiero potem "remontować elewację". W przeciwnym razie zostanie blady placek dookoła ust wink. Z kolei zrobić tapete na twarzy a nie umyć zębów to dopiero wiocha...
    • e-samantha Re: od czego zaczynacie makijaz? 08.02.12, 01:32
      sezon letni: Krem anty-błysk,Baza rozświetlająca, Puder mat, cienie najczęściej beż, tusz (dużo tuszu) i szminka

sezon zimowy: Krem anty-błysk, baza mat, podkład,korektor na powieki (zamiast bazy), puder, cienie (3-4 kolory), ew kreska kredka, tusz jw, brwi, róż i szminka

W okresie zimowym zawsze nakładam podkład, nawet sam i tusz. Chroni skórę lepiej niż jakiekolwiek kremy przed mrozem.
    • dziennik-niecodziennik Re: od czego zaczynacie makijaz? 08.02.12, 10:54
      znajoma ma widac dobrą cerę.
      ja nie mam, wiec:
      - w wersji light - podkład, puder;
      - wersja mniej light - podkład, puder, róż, kredka do oczu/eyeliner, tusz;
      - wersja full wypas - korektor, podkład, puder, róż, cienie, kredka/eyeliner, tusz; jak mam czas i wyjscie jest duże, to dochodzą wszelkie mozliwe bazy;
    • karro80 Re: od czego zaczynacie makijaz? 08.02.12, 14:15
      Mycie i kremowanie.
      I tu już nie jest zawsze tak samo:
      -jeśli cera w ładnym stanie to nie nakładam nic<ew ciut korektora albo jak są cienie pod oczami krem pielęgnująco-tonujący pod gały> i maluję oczyska - czasem tylko solidnie tuszuję rzęsy.
      Jak odczuwam potrzebę<lub na oko potrzeba istenieje> nakładam zwykle coś w kompakcie<taniutki antybakteryjny synegen rosmanowski-kryolana zresztą>, na to brązer<puder brązującytongue_out> i róż z roświetlaczem- maluję oczyska - zwykle około 4 kolorów cienia a i ta maja wyglądać jak prawie wcale nie malowanewinktylko tak piknie osadzone haha - często biała lub cielista kredka na linię wodną i rozświetlacz w strategiczne punkty oczne.
      Bazy nie używam<zwykle są silikonowe i one mi się z cerą nie lubią, podobnie jak mocno zsylinonowane podkłady>, a raczej używam tylko czasem pod oczy zamiast korektora bo ładnie jakoś tam wygląda i nie działa źle, a nic nie widaćwink
      Lepiej się czuję mając minium na twarzy - oczy mogą być mocne.
      Szminka blyszczyk to niezależnie od makijażu, w ciągu dnia reaplikuję kiedy trzeba.
      • karro80 Re: od czego zaczynacie makijaz? 08.02.12, 14:16
        Aha czasem mam potrzebę użycia kremu tonującego na ryło<rzadko podkładu> i wtedy transparentego pudru też.
    • lonely.stoner Re: od czego zaczynacie makijaz? 15.02.12, 12:01
      ja przyznaje ze w zaleznosci od tego ile mam czasu na tyle sobie pozwalam. Jak musze szybko sie szykowac to krem nawilzajacy, podklad, puder prasowany, kredka do brwi i wokol oka, zalotka, tusz do rzes i jakis rozjasniajacy/swietlisty cien pod luk brwiowy. Na koniec roz na policzki.
      Jak mam wiecej czasu to olejek jojoba, czeeeeekam az wsiaknie, na to baza rozswietlajaca na policzki, podklad - jasny i ciemny ktorymi modeluje twarz, puder w kulkach albo sypki, cienie do powiek- w zaleznosci od nastroju, zazwyczaj od 3 do 4kolorow, kredka na brwi, kredka na kontur oka, zalotka, tusz do rzes, eyeliner na gorna powieke, konturowka do ust, pomadka, na koniec roz. Nawieksze wyjscie doklejam sztuczne rzesy- albo cale albo kepki i dopiero potem maluje kreske eyelinerem.

Uffff... bardzo lubie sie malowac smile
    • girl.anachronism Re: od czego zaczynacie makijaz? 15.02.12, 16:42
      1. krem matujący
      2. baza pod podkład
      3. podkład
      4. korektor pod oczy
      5. kredka do oczu
      6. tusz do rzęs
      7. róż albo bronzer
      8. błyszczyk albo pomadka

codziennie, niezmiennie. czasami do tego dochodzą cienie i wtedy zwykle używam też bazy pod cienie.
    • gagunia Re: od czego zaczynacie makijaz? 15.02.12, 20:32
      Do pracy:
      krem
      podkład
      półtransparentny, jasny cień na powiekę, dla wyrównania koloru
      kredka na górną powiekę
      kredka do brwi
      tusz
    • edelstein Re: od czego zaczynacie makijaz? 15.02.12, 22:07
      Od dokladnego umycia i osuszenia twarzy,krem,baza pod podklad,korektor,podklad,znow korektor,puder,cienie,najczesciej trzy,kredka,tusz,kredka do ust,pomadka,blyszczyk.
    • szyszunia11 Re: od czego zaczynacie makijaz? 15.02.12, 23:12
      - zmycie twarzy po nocy
      - krem nawilżający z filtrem UV ewentualnie wcześniej jakieś lekkie serum lub roll-on pod oczy
      - baza + korektor w jednym na powieki i delikatnie pod oczy + okolice nosa
      - ulubiona czynność - cienie na oczysmile) właściwie codziennie coś inaczej, czasem delikatnie, czasem mocno, czasem mono, czasem kolorowo, zawsze kilka kolorów ładnie roztartychsmile
      - ewentualnie kredka, liner żelowy
      - rzęsy teraz albo na końcu (ale zazwyczaj najpierw baza pod tusz)
      - podkład
      - róż
      - bronzer (jeżeli używam)
      Gotowesmile
      • szyszunia11 Re: od czego zaczynacie makijaz? 15.02.12, 23:12
        zapomniałam o brwiach. W realu tez często mi się to zdarzawink
        • szyszunia11 Re: od czego zaczynacie makijaz? 15.02.12, 23:13
          szyszunia11 napisała:

> zapomniałam o brwiach. W realu tez często mi się to zdarzawink

zapomniałam o szmince!!!;P ale o tym zawsze pamiętam, tylko, że ją nakładam kilka razy w ciągu dnia, niekoniecznie zaraz po pomalowaniu twarzysmile
    • jkk74 Re: od czego zaczynacie makijaz? 15.02.12, 23:19
      zimą - podkład taki gęściejszy, korektor rozświetlający, puder (kulki brązujące) jak puder i jako róż, cienie, tusz...
      latek - lekki krem koloryzujący, kulki jw jako róż, cienie i tusz... korektor czasami jak spalę buzię i mam czerwone plamki np...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka