edelstein 12.12.11, 10:16 Ktore ematki maja futra i futrzane,skorzane dodatki w domu?Chodzi oczywiscie o naturalne futra i skory,a nie w postaci kota na parapecie i krokodyla w basenie.Tylko te z szaf sie licza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kababy Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 10:26 no ja mam skórzany płaszcz, buty i paski i torebki powinnam się wstydzić? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 10:35 Mam futro z lisów, skórzany płaszcz, a ostatnio uszyłam sobie sobie papachę www.futra-karibu.eu/shop/product/15/Czapka-futrzana-z-naturalnego-rudego-lisa-Papacha Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 10:48 No i mam jeszcze kurteczkę skórzaną Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 10:37 Butow skorzanych to mam z 30par,ale ja kocham buty i powiekszam kolekcje niektore sluza i wylacznie ogladaniu Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 10:36 Buty zimowe muszę mieć skórzane. I to chyba tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 10:39 Mam buty i torebki, mam też dwie skórzane kurtki....( kurtki produkuje się ze skóry która pozostaje po krówkach czy świnkach które zostały zjedzone) cz Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 10:45 skóry bardzo lubie- mam duzo galanetrii skórzane, butow, jakies pudełko oskórzone etc, mam 3 kurtki skorzane mam tez futro- spadek po żyjacej jeszcze mamie- bardzo stare, piekne, nosze na wyjątkowe okazje natomiast nie kupiłabym teraz futra szczegolnie ze wzgledu na chinską produkcje, ktora ma miejsce niemal wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 11:08 Skórzane mam buty i torebki (skóra świńska i krowia). Nie wydaje mi się jednak żeby wrzucanie do jednego wora wsystkich skór i futer było dobrym pomysłem. Skóra (ze zwierząt rzeźnych) jest sensownym wykorzystaniem materiału - mięso zjedzone i skóra wykorzystana. Natomiast hodowanie zwierząt wyłącznie dla futer (lisy, norki, etc.), zabijane dla futer (tygrysy, lamparty, etc) bądź też skóry ze zwierząt egzotycznych (wąż, krokodyl) jest ewidentnie nie ok, bowiem wyłącznie zaspokaja modowe zachcianki człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 13:55 jestem tego samego zdania. co innego buty/torebka ze skory swinskiej czy krowiej, bo te zwierzeta i tak zostaly juz zabite na zjedzenie, a co innego futro z lamparta czy torebka z krokodyla. osobiscie mam skorzane buty, kilka torebek i rekawiczki. wszystko zwykla skora "przemyslowa" czyli swinska lub krowia. a nie, przepraszam, bo bym sklamala. mamy jeszcze 2 pary kapci zakopianek, 2 pary skorzanych kapci/klapek i owcza skore do wozka dla malucha. ale to tez z goralskich owieczek, ktore dokonaly zywota w celu wyzywienia rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
czustka Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 14:00 Cóż przyznaję że jestem drapieżna , mięsożerna i futrolubna. Posiadam bardzo wiele ubrań dodatków skórzanych i futrzanych , mam lisy , jenoty , owce , norki , kojoty ,w postaci czapek , nauszników , kożuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 21:12 popieram całym sercem. skórę czy futro z owcy, krowy, królika czy cielaka przyjmuje bez problemu. od biedy pogodze sie ze skórą dzika, sarny czy lisa (się to strzela albo i rozjeżdza, bywa, do rpzejscia). natomiast skóry ze zwierząt których się nie konsumuje, a jedynie zabija dla futra - nie toleruję. w domu mamy standardowo - skórzaną kurtkę z cielaka, skórzane buty z krowy jak sądzę, ze dwa skórzane paski, prawdziwy staroświecki kożuch o wiele więcej mamy skórzanych i futrowych elementów związanych z hobby, ale to też raczej na ilośc patrząc a nie na ogrom zużytej skóry. tzn dużo pierdół o stosunkowo niewielkiej kubaturze Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 13:56 mam kołnierz z karakułów (po babci) futerko z królików - se sama kupiłam - piękne jest oraz trzy kołnierze z lisa (po mamie) dwie czapy - jedną z czarnego lisa po mamie i jedną z białego lisa - łączone ze skórą - sama se kupiłam do tego skórzane kurtka i płaszcz oraz buty oczywiście i torebki. a w domu - skóa barana Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 14:18 nie mam i nie lubię nie tylko z powodów etycznych (chociaż to też) ale po prostu mi się nie podobają i trochę się brzydzę (w futrze czułabym się jakbym była wewnątrz martwego zwierzaka ) Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 14:20 aaa to powyżej to było o futrach co do skóry: też nie przepadam, ale jak się trafią fajne skórzane buty, to jakoś przeżyję buty to wyjątek, torebki i paski mam materiałowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ona3010 Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 14:21 tylko buty z skóry. reszta dla mnie jest po prostu nie czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 14:32 Chyba chcesz celowo sprowokować naszych lokalnych wegespamerów. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 17:35 Mam skórzaną kurtkę i na zimę kożuch kupiony pod Gubałówką od bacy. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 18:14 Nie mam nic z naturalnej skóry i nie dlatego. że jestem ekologiczne tylko dlatego, że [i]tu wszystko pleśnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 19:14 Z tego sezonu: kożuch (z owcy ma się rozumieć) i kamizelka z królika & jenota. Buty skórzane noszę (i niemal wyłącznie skórzane, wyjątek robię dla Vivienne Westwood), paski i torebki mam wyłącznie skórzane. Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 19:15 ajjj, mam jeszcze jesienny płaszcz skórzany - zapomniałam Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 19:22 Mam skórzane buty, pewnie kilka par, jedne z nich mają futro w środku na całej długości (za kolana), i futrzaną czapę i rękawiczki. Każdej zimy myślę, że powinnam sobie sprawić futro albo chociaż kożuch, ale potem się zastanawiam, co ja bym z nim w Polsce robiła, i rezygnuję. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 19:28 Futer nie mam żadnych. Nie podobają mi się, a tu gdzie mieszkam nie miałabym gdzie chodzić w futrze, bo klimat nie jest ostry. Mam za to kilkanaście par skórzanych butów, kilka skórzanych torebek i dwie skórzane kurtki. Nie cierpię materiałów skóropodobnych, odparzają mnie i źle się układają. Szczerze mówiąc, kiedy kupuję nową torebkę, to nie rozmyślam o biednych martwych zwierzątkach. Nieszczególnie jestem czuła na tym punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 19:37 Mam futro, nie ma nic cieplejszego na zimę, od kiedy je mam nie marznę, czapkę futrzaną, buty w większości skórzane, torebki różne,paski, kurteczkę, narożnik, nie wiem co jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 21:38 Futer się trochę brzydzę. Najbardziej takich skór z włosami z baranka, które nieraz w karczmach na ławach leżą. Miewam makabryczne skojarzenia jak je widzę. Jeśli chodzi o buty, torebki itp miewam problem z odróżnieniem skóry naturalnej od sztucznej. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 22:04 Ja sie futer koszmarnie brzydze, nie moge dotknac nawet 1 palcem (nie proscie mni eo wyjasnienia - po prostu jedni maja fobie x inni y), natomiast mam buty skorzane na pewno i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Jestem ciekawa 12.12.11, 22:09 Mam futro z wilka syberyjskiego, kilka kołnierzy z lisa oraz dwie czapki (po babci), kurtki skórzane sztuk 2, buty i torebki w tym komplet z krokodyla. Zamierzam sprawić sobie norki Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: Jestem ciekawa 13.12.11, 13:09 od jakiś ok 30 lat chodzę w zimie w futrach, prawdziwych, różnych, przerabianych po mamie czy kimś tam, kupowanych... obecnie mam szare karakuły, czarne karakuły i norki (odziedziczone po ciotce i przerobione), mam starą skórzaną kurtkę, dawno w niej nie chodziłam, jakieś skórzane buty i torebkę pewnie też ... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Jestem ciekawa 13.12.11, 20:50 Moje kocisko często wychodzi z szafy nie mam nic oprócz skórzanych butów. Odpowiedz Link Zgłoś
ed-di Re: Jestem ciekawa 14.12.11, 11:06 Nie mam nic. Raz, że nieetyczne, dwa - futra śmierdzą mi strasznie. Sąsiadka nosi - fetor mieszaniny zmokłej sierści, potu, jakiegoś środka chemicznego, tanich perfum. Skórzanych pasków, butów też nie mam. Zwierzaków nie jadam, skóry zdartej z nich nie noszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Jestem ciekawa 14.12.11, 11:20 Buty, paski, torebki, skórzane kurtki. Odpowiedz Link Zgłoś