Dodaj do ulubionych

mało optymistyczne

02.01.12, 19:22
biznes.onet.pl/1000-zamiast-30-zl-zmiany-w-refundacji-lekow,18570,4987124,1,news-detalbrawo dla PO, ludzie jak mogliście głosować na tych dziadów, a bezyna niedługo prawie 6zł, wszystko w górę, bezrobocei tez.......trzeba sie pakować i wyjezdzac, bo bedzie tylko gorzej
Obserwuj wątek
    • 0stella1 Re: mało optymistyczne 02.01.12, 19:23
      i mam nadzieję, że mi znowu nie usuną wątku, ach to POwska cenzura!
    • 0stella1 Re: mało optymistyczne 02.01.12, 19:25
      1000 zamiast 30 zł. Zmiany w refundacji leków
      dzisiaj, 11:23 Onet Biznes
      fot. Shutterstock

Trwa chaos i ogromne zamieszanie w związku z wprowadzoną od nowego roku ustawą refundacyjną. Lekarze zrzeszeni w związkach zawodowych wypisują recepty z pieczątką "Refundacja leku do decyzji NFZ", inni mają wątpliwości i nie wiedzą, jak interpretować nowe przepisy.

Jak powiedziała na antenie TVP Info farmaceutka Aleksandra Kuźniak w niektórych przypadkach realizowane są recepty ze zniżką, a w niektórych nie.

Opisała również sytuację klienta, który musiał zrezygnować z zakupu leków. Po zmianach wprowadzonych przez rząd musiał on zapłacić za leki ponad 1000 złotych. Wcześniej za medykamenty płacił około 30 złotych.

Według oceny Aleksandry Kuźniak za obecną sytuację w aptekach odpowiada rząd i Ministerstwo Zdrowia.
      • pade Re: mało optymistyczne 03.01.12, 09:00
        Zapomniałas dodać, że ten pacjent z rakiem prostaty miał zapłacić za te leki 1000zł z winy lekarza!
        Bo ten oczywiście miał głeboko w d... dobro pacjenta i przywalił pieczatkę.
    • sumire Re: mało optymistyczne 02.01.12, 19:33
      wolałabyś obiecywane przez prezesa Węgry? czy może Chiny?
    • krejzimama Kim jest ? 02.01.12, 19:39
      Aleksandra Kuźniak, ze tak ja tu cytujesz?
    • angazetka Re: mało optymistyczne 02.01.12, 19:43
      A dokąd chcesz wyjechać? I czy znasz takie pojęcie jak kryzys?
      • 0stella1 Re: mało optymistyczne 02.01.12, 20:17
        manipulacja medii wszedzie kryzys, a w Polsce omijamy kryzys!! gó... prawda!!! w Niemczech praktycxznie nie odczuli zadnego kryzysu i uwiez, ze tak jak u nas to nigdzie sie nie dzieje. A w mediach pitolom i ludzie jak barany wierza..
        • 0stella1 Re: mało optymistyczne 02.01.12, 20:19
          kłaniajmy sie i kajajmy sie przed PO bo 'omijają' jak tylko moga kryzys dobre sobie!! haha!
        • iuscogens Re: mało optymistyczne 03.01.12, 06:54
          Ale nie mylmy pojęc, czym innym jest kryzys, czym innym pełna chaosu, niedopracowana reforma w której do ostatniej chwili nikt nie wie o co chodzi a najmniej minister.
    • nellyssima Re: mało optymistyczne 02.01.12, 19:44
      Jak ja uwielbiam taka krotkowzrocznosc. A PiS to przepraszam dodrukowalby pieniądze?
      • dziennik-niecodziennik Re: mało optymistyczne 02.01.12, 20:01
        nie, PiS po prostu moze lepiej by ukrywał kiepski stan ogólny pastwa i lepiej zwalał wine na innych.
        a tymczasem - winnych jako takich de facto brak. cały świat jest w kiepskiej kondycji (w Polsce nie jest jeszcze tak źle) i niewazne kto by rządził - byłoby tak samo. ale tego to sie nie widzi, tylko jakies myslenie magiczne...
        • 0stella1 Re: mało optymistyczne 02.01.12, 20:22
          gratuluje optymizmu- w Polsce nie jest jeszcze tak zle, a jak do cholery jest? bezrobocie ciagle rosnie, kolesiostwo sie tylko ustawia ale omijamy kryzys, no nie jest tak zle! zobaczyysz jak bedziesz plakac pod koniec roku, jak odczujesz te fajna polityke po
          • dziennik-niecodziennik Re: mało optymistyczne 02.01.12, 20:27
            w obliczu tego co sie dzieje w innych krajach?? owszem, nie jest jeszcze najgorzej.
          • ira_07 Re: mało optymistyczne 02.01.12, 21:04
            > gratuluje optymizmu- w Polsce nie jest jeszcze tak zle

Nie jest. Jedź do Etiopii, albo chociaż nz Słowację czy Ukrainę i przekonaj się sama, że w Polsce nie jest źle. Nie porównuj nas z Niemcami, porównuj z ogółem.

Bezrobocie rośnie, jak w całej Unii, w USA. W Hiszpanii wynosi powyżej 20%, też przez Tuska?

Oczywiście PiS prowadziłby inną politykę. Wpłynąłby na ceny ropy, na prawo unijne. Benzyna po 2 zł/litr, leki dawaliby za darmo i zmusili zagraniczne koncerny do inwestowania w Polsce. Najlepiej oczywiście w pracowników umysłowych, zeby nikt nas nie traktował jak taniej siły roboczej.

Jedź dziewczyno za wschodnią granicę i zobacz jaka tam jest bieda, to się przekonasz, że nie jest AŻ TAK ŹLE.
            • iuscogens Re: mało optymistyczne 03.01.12, 07:03
              Trochę dziwne, żebyśmy mieli się porównywać do Etiopii skoro przez ostatnie 4 lata nasz premier i cała zakochana w nim prasa powtarzała do znudzenia, że jesteśmy zieloną wyspą sukcesu, z której inni w Europie powinni brać przykład i dzięki genialnej polityce premiera kryzys nas ominął.
              Co do refundacji, mam w rodzinie osobę, która już wcześniej brała drogie leki psychiatryczne, które refundowane nie były, teraz do tego dojdą leki na cukrzycę.
              To nie będzie mała kwota, niby powinnam się cieszyć, że nie mieszkam w Etiopii i mam w ogóle dostęp do leków, tak??
          • pade Re: mało optymistyczne 03.01.12, 09:01
            Kolesiostwo ZAWSZE się ustawiało, zawsze, za Pisu też.
      • kiszczynska PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 20:02
        Przykaldow mogę podać mnóstwo:
        płatny drugi kierunek studiow
        manewry przy zasiłkach: opóźnianie wypłat, zaostrzony rygor otrzymywania, niepodwyższanie kryterium dochodowego od 10 lat..
        przy uldze propordzinnej
        przy becikowym-wstyd!
        przy spadkach- darowizny i spadki opodatkowane drakońskimi sumami!
        przy alimentach!!!!!-rodzice moga sie wykpić, gdy oficjalnie zdziadzieją do 0..
        stypendia-z autopsji obniżyli w tym orku stypendia o kilkadziesiąt % (ze to niby teraz laduja do tych, "CO TO NAPRAWDĘ ICH POTRZEBUJĄ?)
        propagowanie umów cywilnoprawnych-TAK, TAK, TO DLATEGO IWKESZOSC nie ma zasilku macierzyńskiego
        chamski wzrost VAT na ubranka DLA DZIECI
        działalność gospodarcza -podwyższenie o 2 punkty procentowe oplat!!

Trzeba być gluchym, slepym, albo glupim, zeby nie odczuc nie tylko zwyczajnych wzrostó cen-zupełnie normalnych, ale też agresywnej polityki, ktorą Tusk 'chwali sie' w ramach pakitu pt. kryzys i oszczedzjamy wspolnie.
        • kiszczynska i te sześciolatki w nieprzystosowanych szkołach 02.01.12, 20:03
          by bydło psozlo szybciej do pracy na umowę zlecenie
        • dziennik-niecodziennik Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 20:05
          jak widze Twoim zdaniem państwo na emerytury kasy miec nie musi, ale na rozdawnictwo wszelakie MA MIEC! big_grin
          • 0stella1 Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 20:15
            I co ty myslisz, ze zobaczysz swoja piekna, obfita emeryturke? hahahah dobre sobie, lepiej odkladac pieniadze do skarpetki niz wierzyc ze bedziemy miec cokolwiek na emeryturze. Zwyczajnie rozwalaja Polske trzeba byc głupim zeby tego nie zauwazyc.
            • dziennik-niecodziennik Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 20:21
              > I co ty myslisz, ze zobaczysz swoja piekna, obfita emeryturke? hahahah dobre so
              > bie, lepiej odkladac pieniadze do skarpetki niz wierzyc ze bedziemy miec cokolw
              > iek na emeryturze.

ja nie do tego wątku, ale ogolnie do poglądow kiszczyńskiej wink

> Zwyczajnie rozwalaja Polske trzeba byc głupim zeby tego nie
              > zauwazyc.

kazda partia w obecnej sytuacji rozwaliłaby Polskę. PiS zas rozwaliłby ją tak skutecznie ze juz by sie nie podniosła.
              • marzeka1 Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 20:27
                Wkurza samozadowolenie Kopaczowej ("tfurczyni" tej reformy), samozadowolenie Arłukowicza, że to w ogóle dobra, nowa zmiana;Tusk myśli, że wystarczy pogrozić paluszkiem i wdziękiem przekona. Mam w zadku, co zrobiłby PiS, od 2007 roku nieprzerwanie rządzi nami Jego Oświeconość Tuks- i to partię rządząca rozlicza się za rozpie...ik, który jest.
                Co mają powiedzieć cukrzycy, jak moja babcia, gdy czyta się coś takiego ?: ceny leków
                • dziennik-niecodziennik Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 20:36
                  zawsze są takie zawirowania, przy kazdej zmianie list leków refundowanych, tyle ze do tej pory w plecy dostawali wylącznie aptekarze, a teraz dostaną trochę wszyscy. trzeba przetrwac, za jakies dwa miesiace wszystko sie mniej wiecej wyklaruje.
                  a ten artykuł jest przesadzony. choc akurat warszawskim aptekom sie nie dziwie jesli faktycznie realizują wszystko na 100%, to jak ich tam rąbią na kase to juz legendy sa po prostu...
                  • katecat1 Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 20:51
                    > zawsze są takie zawirowania, przy kazdej zmianie list leków refundowanych, tyle
                    > ze do tej pory w plecy dostawali wylącznie aptekarze, a teraz dostaną trochę w
                    > szyscy
                    Nie dostaną wszyscy tylko przewlekle chorzy - za leki mojego chorego na astmę dziecka płaciłam dotąd 2 grosze za singular,monkastę czy tam inny zamiennik, 7 zł za dwa dyski i bodajże 30 za xyzal. Teraz najtańsze montelukastum to 24 zł za jedno opakowanie, najtańszy dysk 12 zł,czyli mam 72 zł więcej na miesiąc, 860 rocznie, zakładając leki najtańsze, niektórych preparatów w ogóle nie ma na liście - cudowna reforma. Podobnie z niektórymi insulinami czy paskami do glukometrów (np tych których używa moja teściowa też nie ma na liście).
                    • dziennik-niecodziennik Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 22:06
                      > Nie dostaną wszyscy tylko przewlekle chorzy

wszyscy dostaną. oczywiscie proporcjonalnie, ale dostaną wszyscy - i ci chorzy przewlekle i ci chorujący okazjonalnie.
                      • katecat1 Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 23:28
                        tylko Ci przewlekle chorzy jakby bardziej... Ja choruję poważnie-znaczy kwalifikując się na antybiotyk czy co innego refundowanego - raz na parę lat,więc akurat to w budżecie będzie nieodczuwalne, leki dla młodego już tak.
            • kiszczynska Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 23:38
              0stella1 napisała:

> I co ty myslisz, ze zobaczysz swoja piekna, obfita emeryturke? hahahah dobre so
              > bie, lepiej odkladac pieniadze do skarpetki niz wierzyc ze bedziemy miec cokolw
              > iek na emeryturze. Zwyczajnie rozwalaja Polske trzeba byc głupim zeby tego nie
              > zauwazyc.

Widze ze ty tez juz uległaś propagandzie; uzmysłowię ci, ze wiek zostanie przesunięty do 67r.ż, wiec chociażbyś nie wiem ie chciała zbierać to emerytury nie odstaniesz, bo umrzesz to raz, a dwa,-wszystko co zes sobie uciułała przez lata świetności wydasz na ostatniej prostej, bo nie dociągniesz do 67..
              • tezee Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 23:46
                Ja tam wierzę że za 30 czy 40 świat będzie wyglądał inaczej , liczę na to że ten wiek emerytalny jeszcze zostanie zmieniony wiele razy dopóki ja się będe na niego łapaćsmile, może bedą jeszcze tłuste lata , moze będziemy dłużej cieszyli się życiem ,wystarczy żeby tyko końca świata wcześniej nie było i wszystko przed nami big_grin
          • kiszczynska Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 23:40
            dziennik-niecodziennik napisała:

> jak widze Twoim zdaniem państwo na emerytury kasy miec nie musi, ale na rozdawn
            > ictwo wszelakie MA MIEC! big_grin

napisałam, ze państwo Tuska emerytur nie chce dac-chce w narodzi wyrobić pogląd, ze do emerytury i tak nie dociągnie (67 lat), z drugiej strony oficjalnie mamiąc pogorszeniem teraźniejszości w imię lepszej przyslzosci itp..
        • violon-czela Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 20:24
          zapomniałaś o tym ze niektórych na własny pogrzeb nie będzie stać ha ha
          • kiszczynska Re: PO rządzi 5 rok i chyba ślepi jesteście! 02.01.12, 23:43
            violon-czela napisała:

> zapomniałaś o tym ze niektórych na własny pogrzeb nie będzie stać ha ha

ach tak zasiłki pogrzebowesmile. Zredukowane. Bo przodowaliśmy w nich w europie .Bylo wielkie rozdawnictwo. Tylko tylko, ze ja ise z tym zgadzam: po co umarłym pochowek za 10.000, skoro żywi nawet becikowego nie dsotana!
    • lilka69 piszecie o kryzysie? jaki kryzys???? 02.01.12, 21:01
      bylam ostatnio kilkukrotnie w kilku tzw. galeriach handlowych warszawie. miedzy innymi w arkadii. MAAAAAAASA LUDZI!!a ja jezdze tylko w dni robocze , zeby jeszcze na wieksza fale ludzi nie trafic w weekend.

to samo rzekomo w gdansku, poznaniu, wroclawiu. dzwonilam do kolezanek ze studiow to mowily.na parkingach auta sie nie mieszcza!

i gdzie ten kryzys? kazdy autem do pracy jezdzi w warszawie. no chyba kazdy bo o korkach codziennie slysze w radiu.
      • tezee Re: piszecie o kryzysie? jaki kryzys???? 02.01.12, 21:57
        no tak tłumy , przeważają niewolnicy banków i oglądacze wystaw , jakiś odstetek ludzi w skali kraju stać na wielkie zakupy i przyjemności z bieżących dochodów.takie sa fakty.
        Aura niezbyt przyjemna na spacery , to ludzie jadą do centrum handlowego jak to w okresach jesienno zimowych , norma. Ci bezdomni kanalarze co się grzeja w marketach też się łapią w tłum big_grin
        • kiszczynska media markt w dniu wyprzedazy 02.01.12, 23:44
          sa te akcje: wietrzenia czy jakos tam-bylam z ciekawosci. Ludzi garstka. Gastrka. Myslaalm, ze juz wszystko kupione, a gdzie tam zalega na polkach. Sprzety za 50 zl poszly, ale juz 99 nieuncertain
        • hugo43 Re: piszecie o kryzysie? jaki kryzys???? 02.01.12, 23:46
          w duzych miastach kryzysu nie widac.tylko ze warszawa to nie cala polska.
      • gryzelda71 Re: piszecie o kryzysie? jaki kryzys???? 03.01.12, 09:21
        Chodzę co niedziela na mszę do KK.I za kazdym razem sa chrzty,a czasem nawet 2 lub trzy.Co tydzień.A tu czytam,że dzieci za mało się rodzi i coraz mniej katolików!!!
        Podobne wnioski do twoich odnośnie kryzysu co nie?wink
    • wronka30 Re: mało optymistyczne 03.01.12, 01:27
      Jak chcesz to sie pakuj tylko dobrze ci radze, nie obierz sobie kierunku Holandia bo ci mina zrzednie jak bedziesz za zlobek musiala wyrzygac 400 Euro miesiecznie na jedno dziecko (czasem nawet wiecej, zalezy od zarobkow), ubezpieczenie zdrowotne pochlonie €260 ma miesiac za 2 dorosle osoby (czyli ponas 1000 zlotych), za 1 litr beznyny zaplacisz 1.72 Euro (czyli ponad 8 zl), podatek drogowy to srednio okolo 80 Euro na miesiac (moze byc nawet i 200 Euro, zalezy od samochodu), prad i gaz na miesiac 130 Euro, kg wolowiny 8 Euro a bochenek w miare dobrego chleba kosztuje 2 Euro. Do tego za.....a ci z pensji ponad jedna czwarta bo przeciez z czegos panstwo musi utrzymywac nierobow reprezentujaca spora czesc spoleczenstwa.
      • tezee Re: mało optymistyczne 03.01.12, 08:50
        Trudno jest ustanowione prawo ,weszło własnie w życie więc należy się do niego zastosować , jak każdy obywatel , z całym szacunkiem lekarz nie może być swietą krową ,przęcietnemu kowalskiemu tez nie wszystko odpowiada , też wiele przepisów w niego uderza ale musi je respektować i tyle. Ta megalomania środowiska lekarskiego , przeświadczenie że oni są nad narodem mnie mierzi , ale czego tu sie spodziewać jak juz na etapie studiów zaszczepia się tym ludziom że bedą w przyszłości nad resztą , syndrom BOGA.
        • iuscogens Re: mało optymistyczne 03.01.12, 09:04
          Uff, to wiadomo już kto jest winny temu, że rząd wprowadza niedopracowaną reformę - lekarze tongue_out
          opcja, że reforma jest po prostu nieprzygotowana jak rozumiem nie wchodzi w grę??
          • tezee Re: mało optymistyczne 03.01.12, 09:15
            Dla mnie mimo wszystko powinni się zastosować do obowiązującego prawa tak jak całą reszta do przeróżnego rodzaju przepisów ,
            a nie obrać stanowisko nie i ch ** ,bo się trzęsą o swoje złocisze (których i tak nie mają mało) oraz czas. Schorowany człowiek ,który ma mało kasy jest okładany różnymi innymi przepisami utrudniajacymi mu życie ma cierpieć i tracić bo lekarz nie zamierza realizowac ustawy?
            • tezee Re: mało optymistyczne 03.01.12, 09:20
              I chwila ,jak juz jest dana władza którą w koncu wybraliście , ustanawia prawo to pozostaje się do niego zastosować i basta , czy mi się wydaje czy akurat ta ustawa przeszła jeszcze przed wyborami ????
    • e_r_i_n Re: mało optymistyczne 03.01.12, 09:27
      Szerokiej drogi wink
    • shellerka Re: mało optymistyczne 03.01.12, 13:28
      tak tak... bo gdzie indziej lepiejsmile mamy kryzys ogólnoświatowy, wiesz? w zasadzie nie ma chyba kraju, którego obywatele teraz nie psioczą na wyzysk, podwyżki, cięcia i inne wuje muje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka