jjod 04.01.12, 22:16 forum.gazeta.pl/forum/w,20012,132054615,132054615,Oburzenie_z_racji_cen_stomatologia_.html Zgadzacie się? Uważacie tak samo? Dla Was usługi tanie/drogie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola Re: Zgoda czy nie 04.01.12, 22:21 Uważam, że dwie dziedziny opieki medycznej stoja w tym kraju na nogach a nie na głowie. Stomatologia i weterynaria. Absolutnie się zgadzam z autorem tego wątku. Mam swira na punkcie profilaktyki, mam stomatologa, który mnie kiedyś udusi kablem od wiertła, bo chodzę do niego co pół roku na darmowe przeglądy i gość nic u mnie nie ma do roboty. Wolę zapłacić za płyn do płukania, nic dentystyczna i pastę, niz za leczenie kanałowe. Jeśli ktos woli robić za warana z Komodo, niech się potem nie dziwi przy płaceniu rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Zgoda czy nie 04.01.12, 22:23 No bo nie ma co ukrywac- jest drogo. Ale z drugiej strony- co jest tanie, to jest drogie. Chcecie miec swiadczenia na najwyzszym poziomie, to trzeba miec swiadomosc, ze to kosztuje. Zbudowanie praktyki, wynajem/kupno/adaptacja lokalu, wyposazenie , zakkup narzedzi (ktore trzeba systematycznie wymieniac, bo sie zuzywaja), materialow (ktore sa piekielnie drogie), zatrudnienie personelu, media, to wszystko kosztuje niebotyczne kwoty. Do tego haracze placone wszelakim urzedom, ktore nie znaja umiaru w nakladaniu coraz to nowych i coraz bardziej bzdurnych obowiazkow. A jeszcze nie doszlismy do kosztow szkolen i kursow. No i to wszystko ma sluzyc jako zrodlo dochodow dla lekarza. Jest drogo, ale taniej byc nie moze. po prostu. Nikt nie lubi pracowac za darmo ai dokladac do interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Zgoda czy nie 04.01.12, 22:28 Jest drogo, ale to chyba jedyne pieniądze jakie wydaję z poczuciem, że zrobiłam dobry interes. No po prostu od samego początku dbam o zęby dzieci, leczę jak się popsują, nie żałuję na siebie i męża. Może to przyzwyczajenie z dawnych lat, że za dobrze wyleczone zęby trzeba zapłacić, bo samej mi naprawiano długo to co popsuł szkolny dentysta. I właśnie złapałam się na tym, że narzekam na podwyżki, na ceny leków i jedzenia a na ceny usług dentystycznych nigdy nie narzekałam. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Zgoda czy nie 04.01.12, 22:28 no niestety, drogo i często płaci się do ręki na twarz bez żadnego potwierdzenia zapłaty Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Zgoda czy nie 04.01.12, 22:35 no ale chyba oczywiste, ze przy takich przychodach stomatologa to nie ja musze prosic o rachunek/paragon, tylko stomatolog ma obowiazek nabić toto na kasę Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: Zgoda czy nie 04.01.12, 22:29 jesli chodzi o mnie to nieleczenie zebow, zwlaszcza jak sie nie dysponuje duza kasa jest jak kupowanie dupnych butow z bazaru... przyklad - duze wypelnienie swiatloutwardzalne koszt okolo 150 pln... kanalowe tego samego zeba za kilka miesiecy - minimum 600pln i gdzie tu jest oszczednosc? chyba ze ktos bedzie wyrywal jeden za drugim. ale prosta sprawa - podstawowa sprawa jest dbalosc o zdrowie, zdrowie zebow przeklada sie np na to jak nas postrzegaja ludzie, bo inaczej rozmawia sie z kims komu nie bije z paszczy na kilometr i ma zadbane zeby niz z osoba, ktora zamiast bialej klawiatury ma czarne pnioki i z kazdym slowem zabija oddechem... fuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
jjod Re: Zgoda czy nie 04.01.12, 22:37 Niektórzy ostro naskoczyli na autorkę wątku, czego nie rozumiem. Na dobrą sprawę te ceny nie biorą się z niczego. Ale do niektórych i tak to nie dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Zgoda czy nie 04.01.12, 22:42 Witam, Jasne, że drogo. Połamał mi się ząb trzonowy, plomba wypadła etc. Odbudowa zęba i 1000 zł. wymaszerował. Mam ubezpieczenia dodatkowe w pracy i tam stomatologia nie wchodzi w zakres. To już kolejne takie ubezpieczenie, gdzie stomatologia nie wchodzi w zakres;-D Coś musi być w tej stomatologii magicznego;-P Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zgoda czy nie 04.01.12, 22:45 Nasze usługi stomatologiczne są na dobrym, "europejskim" poziomie. Kosztują też niemalże europejsko. Można znaleźć nieco taniej, nieco drożej, ale z grubsza jest podobnie. Jeżeli cennik prywatny nie odpowiada, zawsze można leczyć zęby na NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
kiszczynska Re: Zgoda czy nie 05.01.12, 00:06 jjod napisał: > forum.gazeta.pl/forum/w,20012,132054615,132054615,Oburzenie_z_racji_cen_stomatologia_.html > Zgadzacie się? Uważacie tak samo? Dla Was usługi tanie/drogie? heja, jesteś siorą Olewnika? Odpowiedz Link Zgłoś
jjod Re: Zgoda czy nie 05.01.12, 16:47 Nie. Zresztą, trzymajmy się tematu, a nie zbaczajmy na inne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Słusznie tam ktoś zauważył, że 05.01.12, 16:56 150 zł u fryzjera to tanio, a u dentysty to olaboga, co za zdzierstwo No świadczy takie podejście (częste) o mentalności, nie da się ukryć. Odpowiedz Link Zgłoś
jlo83 Re: Słusznie tam ktoś zauważył, że 05.01.12, 18:42 za 150 u dentysty to przeglad Ci zrobia Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Zgoda czy nie 05.01.12, 17:28 na szczęście nie do końca się zgadzam. nawet jak się nie śmierdzi groszem, to zęby warto leczyć, stwierdzam zwłaszcza po ostatnich przygodach z szóstką. kilka lat temu mi się złamała, została zaleczona, niedawno okazało się że paprze się najprawdopodobniej odzatokowo - wkurzona zażądałam wyrwania. i poszłam za ciosem - postanowiłam raz zebrać się i doprowadzić do porządku wszystkie zęby. szczęście, że cała reszta miała czyste kanały... więcej przygód nie chciałam. z braku forsy zdecydowałam się na nfztowe plomby. wyszłam z założenia, że lepiej wyleczyć a w przypływie kasy wymienić na lepsze wypełnienia, niż czekać na nie wiadomo co. no i to co się dało na nfz to zostało wyleczone... za miesiąc wchodzę do piekła: zostały mi ósemki na których trzeba poprzecinać dziąsła, nie dość że sprawa bolesna, to jeszcze stówka za jeden ząb - no ale to już w odstępach miesięcznych, i jakoś da się znieść nigdy więcej zaniedbań. obecny cel - uzbierać na implanta szóstki i regularnie przeglądać całą szczękę... Odpowiedz Link Zgłoś
nie_pamietam_hasla Re: Zgoda czy nie 05.01.12, 18:56 Jezeli przeliczac na zlotowki,to polski dentysta i tak jest tanszy od np.irlandzkiego. Leczenie kanalowe- ok.650 euro, -zwykle plombowanie:60 euro, -czyszczenie zebow: 45 euro, -przeglad paszczy: 25- 35 euro Odpowiedz Link Zgłoś
jjod Re: Zgoda czy nie 05.01.12, 22:03 Teraz jeszcze do autorki tamtego wątku oskarżenia (oczywiście ze strony ematki), że nie jest lekarzem, bo z takim podejściem nie skończyłaby studiów: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,132054615,132111782,Re_Oburzenie_z_racji_cen_stomatologia_.html Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Zgoda czy nie 05.01.12, 23:07 no ale czym sie tak goraczkujesz? Ja wierze, ze autorka tamtego watku jest stomatologiem. osoby, ktore zarzucaja trollowanie po prostu nei maja pojecia, jak ta praca wyglada od drugiej strony. Chca tylko, zeby bylo na swiatowym poziomie, kompetentnie i do tego tanio, a najlepiej- za darmo. A tak sie nie da. Jest drogo, bo jesli ma byc dobrze, to inaczej byc nie moze. Odpowiedz Link Zgłoś
jjod Re: Zgoda czy nie 05.01.12, 23:10 To nie chodzi o gorączkowanie się. Wku.... mnie to ciągłe czepianie się stomatologów, i ze strony pacjentów, i ze strony innych lekarzy (np. mojego znajomego ) Odpowiedz Link Zgłoś
wrednadziewucha Re: Zgoda czy nie 05.01.12, 23:38 To tak jak z gazem: gdyby więcej ludzi więcej gazu kupowało to by był tańszy. Gdyby dentyści obniżyli ceny mieliby więcej pacjentów i zwróciłoby im się z nawiązką. Śmieszy mnie takie pisanie że wszystko kosztuje tyle-ale każdy gabinet dużo kosztuje, każda działalność to są koszty. Moim zdaniem stomatolodzy i ortodonci są po prostu solidarni i trzymają ceny na pewnym poziomie. W Polsce wciąż jest przekonanie że zdrowe zęby to nie jest standard tylko fanaberia. Aparat ortodontyczny na stałe jest trochę luksusem (zmienia się to na szczęście, ale nie każdego stać wywalić pięcpatyków na aparat dla dziecka!). Ja w życiu nie uwierzę że te druciki są takie kosztowne, nawet jakby były ze srebra i sprzedawane w Aparcie to by to tyle nie kosztowało. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Zgoda czy nie 05.01.12, 23:45 rece opadaja..naprawde myslisz, ze leczenie ortodontyczne polega na przyklejeniu drucikow do zebow? Druciki sa drogie, to jedno. Ale najtrudniejsze, to wiedziec, kiedy i gdzie te druciki przykleic, oraz umiec przewidziec, gdzie zeby znajda sie za 2 lata, po zakonczonym leczeniu. To jest naprawde wyzsza szkola jazdy, zeby prawidlowo zdiagnozowac wade, zaplanowac i poprowadzic leczenie, aby osiagnac korzystny efekt, nie tylko estetyczny, ale tez czynnosciowy. No, ale dla ciebie to tylko druciki za 5 tysiecy. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Zgoda czy nie 06.01.12, 00:58 U dentysty jest drogo. Rok temu chodziliśmy do dentysty rodzinnie mąż , ja i dziecko. Często płacąc bardzo dużo teraz dbamy o zęby i nic żadnej plamki dziurki nic i całe szczęście bo w Singapurze wszystkie usługi tańsze poza dentystą, który jest 2,5 razy droższy niż w Pl azjaodkuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Zgoda czy nie 06.01.12, 10:18 Poszłam na przegląd z niespełna półtoraroczniakiem- miał wtedy 5 zębów /przegląd dlatego że miał ząbki bruzdkowane/diagnoza - wszystko ok, jedynie polakierowano zęby /te 5/ - koszt 100 zł..byliśmy w gabinecie z 5 minut....hmmm. Odpowiedz Link Zgłoś