Dodaj do ulubionych

Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz?

01.02.12, 20:08
Do przedszkola/szkoły zawozicie je samochodem czy idziecie pieszo?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 20:10
      dzieci idą pieszo
      buty z goretexu, ciepłe skarpety, spodnie od dresu, na to spodnie na sanki, koszulka bawełniana z długim rękawem, szalik a'la wciągany golf, gruba czapka, wełniane rękawiczki, gruba, ciepła kurtka podbita polarem

ciepło im

na usta specjalny balsam do ust
    • triss_merigold6 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 20:20
      Niemowlę od dziś do końca tygodnia w domu, nie wyjdę z nią w ten mróz nawet do samochodu.
      Starszak samochodem lub pieszo do szkoły, blisko ma. Kalesony i grube skarpety pod spodnie, kurtka na polarze, golf, czapka papacha, rękawice narciarskie itd.
    • agni71 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 20:38
      Zazwyczaj wożone do szkoły i przedszkola, a wracaja pieszo. Samochodem jedzie sie bardzo krotko, więc samochód nawet nie zdąży sie porządnie nagrzać, dlatego w obie strony ubieraja sie tak samo.
      Skarpety zwykłe i zwykłe spodnie (od cienkich legginsów, przez cienkie sztruksy, po dżinsy) lub (rzadziej) rajstopki do spódnic czy sukienek; na to spodnie ocieplane takie od kombinezonu, polarek, ciepla kurtka puchowa, czapka ciepła na polarze, szalik, grube rękawice. Najmłodszej na piesze powroty z przedszkola na czapke naciagam jeszcze kaptur od kurtki. Na nogach oczywiście buty (starsze z goreteksem, młodsza z futerkiem). W szkole/przedszkolu wierzchnie spodnie i polary sa zdejmowane.

• figrut Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 20:49
      Do szkoły pieszo idą, ale bardzo blisko mają. Trapery, skarpety, kalesony rajstopowe, dżinsy, koszulka z krótkim rękawem, mundurek, polar, kurtka, czapka, rękawiczki.
    • paartycja Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 20:54
      młoda do przedszkola chodzi pieszo
      ubrana jest w bluzkę bawełnianą z długim rękawem,rajstopy,ocieplane legginsy,gruby golf, porządne kozaki,puchowa kurtka,ciepła czapa "baranica",wywlekana tylko w duże mrozy,na wierzch ciepły szalik,na usta balsam,na twarz tłusty krem.
      nie marzniemy
    • iwles Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 20:56

kalesony, skarpetki, jensy na polarze, podkoszulka bez rękawów, bluzka na długi rękaw, gruba kurtka, czapka, kaptur, szalik, grube rekawiczki, no i buty - kozaki.
      Do szkoly i ze szkoly na piechotę 5 minut w jedną stronę.
    • slonko1335 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 21:05
      Jak idą pieszo.
      Rajstopy/kalesonki/legginsy(oczywiście jedno z tych), spodnie, podkoszulka z rękawkiem krótkim lub długim, koszulka bawełniana, na to bluza lub sweter i kurtka, szalikogolf, czapka, rękawice.
      W przedszkolu ściągają poza okryciami wierzchnimi oczywiście seter/bluzę, i córka spodnie a syn kalesony, zdarza się, że jak po nich przyjdę to któreś ma jeszcze tą bawełnianą wierzchnią koszulkę zdjętą jak za ciepło było.

Jak jadą autem tak samo tyle, że bez swetra czy bluzy pod kurtkę i ściągają czapki i rękawice.
    • woman-in-the-city Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 21:11
      Młody jest zawożony przez męża do przedszkola samochodem, odbieram go ja i idziemy do domu pieszo. Pod spodnie ortalionowe ma załozone rajstopy, bez dodatkowych skarpet, bo kozaki ma ocieplane naturalnym kożuchem, kurtka gruba z polarem wewnatrz , czapka ,szalik, kaptur założony na czapkę , gdy wieje i rękawiczki otralionowe z polarem. Ja ubrana jestem podobnie, ale ostatnio tak nam w twarz wiało, ze myślałam, ze nie dojdziemy do domu. Przypłaciłam to chrypą i problemem z gardłem. Nie idzie oddychac w takie zimno pierońskie, -5,-6 stopni to jest luzik, ale te -15 i wiatr to jest masakra, ma być jeszcze zimniej. Rany boskie, jak ja nienawidzę zimy.
    • kawka74 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 21:15
      Dziecko podróżuje do żłobka i z powrotem samochodem (z wyjątkiem dzisiejszego popołudnia, kiedy to jechałyśmy autobusem).
      Ubiór: kurtka, gruby sweter, bluzka z długim rękawem, pod tym body. Rajstopy też grubsze, spodnie na polarze. Na czapkę kaptur.
      • kocianna Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 21:24
        Do szkoły idziemy z buta ok. 15 minut, dzieciak ma na sobie: cienkie bawełniane spodnie jak od piżamy (jak mi się uda przekonać, to termogetry), zwykłe skarpetki, na to wełniane spodnie od mundurka szkolnego, koszula i marynarka mundurkowa, puchówka, czapka, rękawiczki, walonki.
        Gdyby mi się dziecko dało, to bym założyła jej termobluzkę pod koszulę i kamizelkę pod marynarkę, i spodnie narciarskie, ale nie daje sie.

Ja zresztą sama prowadziłam dzieciaka do szkoły w spódnicy nad kolano, co prawda mialam wełniane rajstopy, długi płaszcz i walonki do kolan, ale te kolana mi odrobinę jednak zmarzły.

Rano było -22, to u nas standard w zimie.
        Acha - współczesne walonki jednak nieco się różnią od powszechnych wyobrażeń smile
        • graue_zone OT - walonki 01.02.12, 21:33
          A rzucisz jakimś linkiem? Ciekawa jestem?
          • kocianna Re: OT - walonki 02.02.12, 07:21
            Walonki:
            dla dzieci na przykład: detskie-valenki.ru/
            damskie
            A ja mam takie.
            Dziś rano było -24, a my tuptałyśmy w tym do szkoły. Ciepło.
            • amarulla Re: OT - walonki 02.02.12, 08:11
              boskie są!
            • graue_zone Re: OT - walonki 02.02.12, 09:46
              Zachwyciłam się bez granic. A można je kupić (np. te Twoje) przez internet? Bo są przecudne. Znasz jakąś stronę? Bo do Moskwy się nie wybiorę. wink
              • kocianna Re: OT - walonki 02.02.12, 10:34
                Wysyłkę za granicę prowadzi m.in. ten sklep: www.valeno4ki.ru/. Ruble przeliczamy na złotówki odejmując jedno zero. Sklepów internetowych jest dużo, wystarczy wpisać w googla вaленки интернет-мaгaзин . Tylko że to dość drogo wychodzi, zwłaszcza, jeśli walonki mają być takie ekstra-piękne.
                • graue_zone Re: OT - walonki 02.02.12, 10:40
                  Ale takich pięknych na obcasie, jak Twoje tam nie ma.... sad
                  • kocianna Re: OT - walonki 02.02.12, 11:43
                    I bardzo dobrze tongue_out Będę miała jedyne w Polsce smile
                    Swoje kupowałam w realu i nigdzie więcej ich nie widziałam...
                    • graue_zone Re: OT - walonki 02.02.12, 18:31
                      Znalazłam.....smile Co prawda nie czerwone tylko czarne, ale zawsze.
    • mika_p Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 21:33
      Córka, 7 lat:
      rajstopy, spodnie ortalionowe na polarze, podkoszulka, cienka bluzka, bluza typu dresowego. Rano jeszcze sukienka (princeska lub podobna), w szkole zdejmuje spodnie i bluzę. Po południu, jak ja odbieram, sukienka ląduje w tornistrze.
      Do tego kurtka, czapka, szalik. Na wyjątkowy ziąb może być kaptur.
      Do szkoły na piechotę, daleko nie ma. Po szkole chodzimy na zakupy, kilkanaście minut do sklepu.
    • azomim Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 21:34
      Ja wychodze z moim dwulatkiem w poludnie na spacer, chodzimy ok.godziny, ale wyglada na to, ze u nas jednak troche cieplej niz u Was, bo nawet rajtek pod sopdniami nie nosi jeszcze. Ale jutro mu zaloze, bo mi glupio-chociaz nie wyglada na zmarznietego po powrociewink poza tym ma oczywiscie czapke, buty ocieplane, kurtke (pod nia sweter,najlepiej z golfem, bo szalikow nie toleruje, pod nim koszulka z dl.rekawem) i czasem rekawiczki- musze pilnowac, bo ciagle skubaniec sciaga.. ja jestem ubrana podobnie (rekawiczki-zawszewink). Ale tak jak mowie, wychodzimy w poludnie, w sloncu jest wtdey prawie cieplowink
    • sarling Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 22:20
      Jak to jak? I w jakie mrozy? Ematki nie czytasz? Spodenki, lekka kurtka i bez czapki i rękawiczek, postępowo i uwalniająco.
    • leolina Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 22:22
      Do szkoły idziemy pieszo. Zakładamy rajtuzy, dżinsy na polarze,buty zimowe,koszulka z krótkim rękawem,bluzka z długim rękawkiem, cienka bluza i kurtka na polarze. Oczywiście zwykłe rękawiczki, szalik i ocieplana czapa.
    • sokhna Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 23:03
      Rano jedziemy samochodem, popoludniu wyglada to roznie raz samochodem, czasem spacerowka.
      Tak czy tak mala ma na sobie rajstopy, podkoszulke z krotkim rekawem, cienki sweterek albo bluza, spodnie od kombinezonu i "podwojna" kurtka (z odpinanym polarem). Jako, ze nie uznaje (ja) szalikow i czapek, ktore sie odwiazuja, zsuwaja, okrecaja i nie wiem co jeszcze mala ma polarowa czapke typu kominiarka. Ma tez specjalne dlugie (prawie do polowy przedramienia) rekawiczki zapinane na zamki. Buty wiadomo jakie.

W przedszkolu wszystko sciagamy, na rajstopki zakladam spodniczke.
    • minkapinka Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 23:09
      zawsze samochodem - pod spodnie/legginsy skarpetki, pod puchowa kurtkę bluza, sweter, czapka jaka wpadnie rano w ręce
    • gku25 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 01.02.12, 23:10
      O matko, wy nie żartujecie? Ja w górach mieszkam a jeszcze ani sobie ani córce nie założyłam nawet rajstop dodatkowych w tym roku. Kozaczki normalne, sklepowe, żadne goratexy. Kurtki też normalne, zimowe z sieciówek. I nawet kataru nie mamy. Faktem jest że widzę inne dzieci w przedszkolu w zimowych kombinezonach czy kalesonach ale bez przesady.
    • asia_i_p Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 00:10
      Cholera, to poczułam, że przesadzam.
      Cieplejsze spodnie dresowe (na futerku/ na meszku)+ skarpetki/ rajstopy, getry (ocieplacze), spódniczka. Podkoszulka, bluzka, mundurek (czyli kamizelka), sweter, zimowa kurtka. Szalik w formie golfa, czapka, rękawiczki, kozaczki.

No i czuję właśnie teraz w porównaniu z wami, że na górze kładę za dużo, a na nogach za mało. Ale się zawsze boję, że mi się w szkole zgrzeje.
    • lolinka2 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 03:03
      Duża nogami w obie strony, jak wczoraj zmarzła to dzisiaj z własnej woli (bo z nakazu nie da rady w tym temacie...) nacisnęła na siebie 2 bluzki z dł. rękawem, na to 2 swetry plus polar smile i kożuch & szalik & czapka & o rękawiczkach nie zapomniała! I rajstopy miała rano.... smile normalnie mróz mi dziecko wychował.

Mała ubierana jest przez chłopa i raczej ciepło ubierana, może bez tych licznych swetrów, ale wersja krótki rękaw+ długi rękaw+ bluza+ coś extra (gruby sweter, gruby polar etc.)+ kurtka, oczywiście rajstopy, portki grubsze. Mała z okazji zimna dziś nie była rano u logopedy, bo na 7.30 musiałaby iść, a o tej porze była masakra, samochód stojący na parkingu też nie cieplejszy.... Planowo do szkoły miała na 12.30 więc jak wychodziła, to już było sensowniej...
      • pulcino3 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 07:42
        młoda 3l. kombinezon narciarski suspicious jak mi się chce, to przed założeniem jej kombinezonu idę włączyć samochód i wszelkie nawiewy z ogrzewania na fol.
        • pulcino3 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 07:45
          i żeby nie było, to tak jest opakowywana raniuśko, po południu wychodzę z nią na spacery ( kombinezon), niech się hartuje a raczej - jak się jej dupencja wymarźnie to w domu grzeczniejsza suspicious
    • kropkacom Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 08:01
      Dla fanów zimnego wychowu: kiedy się ciepło ubierać jak nie teraz? Młoda rajstopy, grubsze skarpety i spodnie na polarze. Buty wysokie. Góra to podkoszulek, bluzka z długim rękawem, ciepła bluza i na to kurtka pseudopuchówka z Zary. Na łapska rękawiczki z Kanady big_grin No i dla czepialskich: czapka i szal tongue_out
      • mamaemmy Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 08:12
        A ja tak jak zawsze tylko dokladam getry i dodatkowy polarek,reszta tak samo..
        generalnie:
        Rajtki,getry ,spodnie.Koszulka,bluzka z krótkim rękawkiem,bluzka lub koszula plus polarek.
        Plaszczyk dlugi,puchowy,cieply szalik,czapka uszatka,rękawiczki,kozaczki ecco.
        za to ja sama ubieram sie identycznie jak ubieralam sie przy -8 stopniach,gdyz mam bardzo cieply plaszcz i jak ubiorę cos wiecej dodatkowo to jest mi po prostu za goraco.
        U nas rano dzis -20stopni.
    • amarulla Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 08:09
      kurcze, i rano do auta też rajty/kalesony zakładacie? to ja jestem leniuch - albo lepiej: dbam o wygodę i czas męża / taty odwożącego wink młody jedzie w spodniach zwykłych (dżinsy / sztruksy), skarpetkach, tak jak do żłobka, na górze longsleeve, kurtka z wpiętym polarem, szalikogolf, czapa. rękawic nie znosi, naciągam tylko rękaw polaru na łapki (a on i tak podciąga wink)
      na spacer popołudniu rajty pod spodnie, dodatkowo bluza. wydaje się być zadowolony wink

aha, południowo-zach. Polska, bo to ma duże znaczenie przy różnicach temp. powyżej 10' w zależności od miejsca w Polsce smile
      • agni71 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 08:25
        amarulla napisała:

> kurcze, i rano do auta też rajty/kalesony zakładacie?

A w samochodzie stojacym na dworze to jest cieplej niż na powietrzu? O ile? 3 stopnie? U nas dzisiaj rano, po 7.00 było -23 C

to ja jestem leniuch - al
        > bo lepiej: dbam o wygodę i czas męża / taty odwożącego wink młody jedzie w spodni
        > ach zwykłych (dżinsy / sztruksy),

Jak ostatnio bylismy na feriach w górach, to dwa razy na króciutko wyskoczyłam z domku w zwykłych spodniach (zamiast narciarskich). Oj czuc różnicę bardzo! A temp. były wtedy duzo wyższe niz obecnie, ot marne -7. Dlatego dzieciom moim na zwykłe spodnie zakładam spodnie narciarskie/ocieplane. Ja sama chodzę (ale ja wszędzie pieszo, nie kisze sie w samochodzie) właśnie w narciarskich ocieplanych spodniach. Pod spód nie zakładam już nic poza skarpetkami, i jest super - na dworze ciepło, a jak na chwile wchodzę do sklepu czy szkoły po dzieci, to też się nie pocę smile

> aha, południowo-zach. Polska, bo to ma duże znaczenie przy różnicach temp. powy
        > żej 10' w zależności od miejsca w Polsce smile

Może u was jest po prostu cieplej? Ja z mazowieckiego, ale nie miasto (w miastach zawsze ciut cieplej).

• amarulla Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 12:24
          u nas -16, czyli już mi lżej, żem nie taka wyrodna, poza tym albo mąż schodzi wcześniej nieco nagrzać auto, albo podjeżdża po niego mój tato - jedzie do nas jakieś 10 min, wydaje mi się, że też już cieplej jest w samochodzie.

ale swoją drogą, to ja (mając znaczne ograniczenia ze wzg. na finał ciąży wink) chodzę w legginsach / rajstopach (ale pojedynczo wink), tunice, kozakach skórzanych, lecz nieocieplanych - i nie marznę wink
    • koza_w_rajtuzach Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 08:11
      Pieszo. Córka ma na sobie skarpetki normalne bawełniane, majtki wink, legginsy, koszulkę i bluzkę bawełnianą, spodnie od kombinezonu, kurtkę od kombinezonu, rękawiczki, czapkę i śniegowce. Niestety młodszy syn nie jest w stanie wytrzymać na tym zimnie, nie bardzo wiem, co z nim robić, dostaje dwie pary skarpet, dwie pary rękawiczek, przykrywam go kocem (w wózku), a i tak ryczy, że mu zimno.
    • 18_lipcowa1 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 08:25
      body, rajstopy, spodnie
      na body koszulka, na to sweter albo ciepła bluza
      czapka, szalik, rekawiczki, kurtka
      jak jest w wózku bo ma ciepłe koce pod tylkiem i na sobie

to tak na szybki wypad do sklepu. lekarza, do auta

na dwór , na spacer w taki mróz nie wychodze
    • kosmitka06 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 08:29
      Ubiór to zwykle są to leginsy ocieplane i rajstopy. Podkoszulka na krótki rękaw na to z długim i sweterek/bluza. Czapa, rękawiczki, szalik i kozaki mega ciepłe z puszkiem w środku wink
      Po dotarciu do przedszkola przebieramy się w skarpetki bądz córka zostaje tak jak przyszła a pozniej sama się rozbiera.
      Ja osobiście bym się ugotowała w takim ubraniu bo wolę jak jest chłodno no ale moje dziecię ma prawie 6 lat i potrafi mi powiedzieć kiedy jej zimno a kiedy za gorąco. Poza tym jeżeli sama idzie po dodatkowy sweterek to chyba naprawdę jest jej chłodno- typ jak tatuś wink
      Jezdzimy do przedszkola samochodem.
      • heca7 Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 09:01
        Moje są wiezione samochodem. Do szkoły 2min, do przedszkola 1 min. Ubrane są w kombinezony a pod spodem rajstopy , majtkiwink , podkoszulek, bluzka cienka z długim rękawem, na głowie czapki z uszami, rękawice łapki z futerkiem. Spodnie wiozą w tornistrach.
        • aagnes Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 09:25
          Do szkoly 2 minuty samochodem? rozumiem, ze dziecko nie moze samodzielnie chodzic??

My idziemy do przedszkola 3 minuty i zalozylam dzisiaj wszystko co mialam cieplego, spodnie narciarskie, czapke wielka futrzana, polary itp... nie zgrzalysmy sie
        • minkapinka Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 09:26
          I po szkole chodzą w rajstopach i spodniach????
          Klasa córki jest chyba bardzo "gorąca", rozmawiałam z rodzicami i dzieci nie chca nosić rajstop pod spodnie, nawet w takie mrozy.
    • joanna_poz Re: Jak ubieracie dzieci w takie mrozy jak teraz? 02.02.12, 09:25
      jeżdzimy samochodem więc żadnych rajstop/ rajtuz pod spodnie (ani ja, ani syn - dzis nawet zaproponowałam, żeby moze założył, to stwierdzil, ze po co - w szkole będzie mu za cieplo).
      kurtka zimowa, czapka.
      od dwoch dni egzekwuję zalożenie szalika i zabranie rękawiczek, bo przed tymi mrozami syn nie zabierał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka