Dodaj do ulubionych

dziwne teorie - jajnik męski

07.02.12, 10:53
Słyszałyście kiedyś o czymś takim? Szwagier mnie "uświadomił". Twierdzi że jego matce w czasie gdy go rodziła wycieli męski jajnik i później urodziła dwukrotnie córki gdyż pozostał jej tylko jajnik żeński. big_grin
Może znacie inne ciekawe teorie?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw :-D 07.02.12, 11:02
      Nie, ale koszty podstawówki szwagra pokryte przez podatników to zdecydowanie zmarnowane środki big_grin
      • chipsi Re: :-D 07.02.12, 11:10
        big_grin Dobre! Ja myślę że to skutki "metanologii".
        • bi_scotti Re: :-D 07.02.12, 14:48
          To, ze tej matce "wycieli jajnik meski" (OMG!) to male piwo - pytanie jest co temu szwagrowi wycieli przy okazji? Bo cos mu musieli wyciac na pewno ... chyba, ze nigdy tego nie bylo tongue_out
          Z opowiesci tego typu kojarza mi sie tylko legendy o tym, ze jesli kobieta w ciazy patrzy na ogien i dotknie sie jakiegos miejsca na skorze, to dokladnie w tym samym miejscu jej dziecko bedzie mialo trwale zaczerwienienie, ale to na pewno mniej fascynujace niz meski jajnik wink
          • chipsi Re: :-D 07.02.12, 14:56
            Takie to często słyszę, jak np. "nie farbuj włosów bo urodzisz rude dziecko" smile
            hm... to też słyszałam od niego...
            • nangaparbat3 Re: :-D 08.02.12, 09:46
              Nie działa. W ciąży farbowałam na rudo i niestety nie wyszło. Ale moze dlatego, że chną, a trzeba by jakiejś konkretnej marki uzyć.
              • mor_lena Re: :-D 08.02.12, 13:42
                Widzisz, a mi zadziałało - w pierwszej ciąży miałam ciemne włosy i urodziła się ciemnowłosa córa, w drugiej farbowałam się na blond i mam syna blondyna smile Jakbym planowała trzecie, to normalnie zrobiłabym eksperyment z tym rudym ;D
                • nanuk24 Re: :-D 08.02.12, 17:03
                  Czesc Morlena!

A co ja mam, biedna, powiedziec? Urodzily mi sie dzieci z ciemnymi wlosami, a teraz strasza jasnymiwink

W obu ciazach farbowalam wlosy, farbuje i teraz, karmiac cyca - moze tu jest pies pogrzebanywink
                • jakw Re: :-D 10.03.14, 14:43
                  mor_lena napisała:

> Widzisz, a mi zadziałało - w pierwszej ciąży miałam ciemne włosy i urodziła się
                  > ciemnowłosa córa, w drugiej farbowałam się na blond i mam syna blondyna smile Jak
                  > bym planowała trzecie, to normalnie zrobiłabym eksperyment z tym rudym ;D
                  Mi też zadziałało. W obu ciążach miałam ciemne włosy i córki mają włosy ciemne wink)
    • nabakier Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 14:55
      Z lektury "Chłopów" pamiętam, ze Borynie się macica opuściła...
      • niutaki Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 14:59
        o tak macicasmile w "Bozej podszewce" tez chyba cos bylo na temat opadnietej macicy u chlopasmile
        • annajustyna Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 12:30
          Chyba cos przegapilam - a co to byla tak naprawde ta macica? A moze one dzender byly?!
    • martishia7 Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 14:56
      Była kiedyś taka gazeta kolorowa, nazywała się Fakty. Przestali ją wydawać jak byłam w LO, czyli jakieś 10 lat temu, ale jeśli dobrze pamiętam, to próbowali robić coś pomiędzy Polityką a Focusem. Nieważne to dla fabuły. Był tam raz artykuł na temat tego co pacjenci wiedzą o swojej anatomii i jak rozmawiają z lekarzami, a lekarze z nimi. Rewelacja, pamiętam ten artykuł do dziś. Moim absolutnym idolem był pan, przywieziony przez pogotowie, który narzekał, że "macica go dżyzdrzy(?)", jeśli dobrze pamiętam słowo. Czytaj: żołądek go boli.
      • bi_scotti Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 15:03
        Przypomnialo mi sie jak na biologi w LO kolega odpowiadal przy tablicy i oswiadczyl, ze sledziona jest organem ruchomym i kontrolnym - porusza sie po calym ciele czlowieka i sledzi inne organy zeby dzialaly prawidlowo. Biologiczka zamarla w oniemieniu i chyba nawet dwoji mu nie dala, bo nie byla w stanie slowa z siebie wydusic z "zachwytu" big_grin
        Dzieki za watek - bez niego bym sobie pewnie nie przypomniala tego pieknego momentu z czasow mojej educkacji w szkole sredniej smile
        • chipsi Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 15:06
          Śledziona... Nosz kurde logicznie chłopak myślał big_grin
          • aqua48 Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 15:11
            Powinna też się powiększać po zjedzeniu śledzi...
            • redheadfreaq Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 15:26
              Mi się wątroba powiększa, ale to dlatego, że potrafię wtrąbić na raz pół litrowego słoja - wraz z cebulą i olejem.

Współczuję potem wszystkim w promieniu pół kilometra big_grin

Wracając do tematu, popularne jest nazywanie nowotworu lub przerostu prostaty - po prostu prostatą, w związku z czym potem matka przyjaciółki wmawia jej, że nie, absolutnie nie każdy facet ma prostatę.

Ostatnio przypomniała mi się wypowiedź jakiejś pani w radiu Zet - sprzed ładnych kilku lat, choć skłonna jestem uwierzyć, że takie cuda ludzie dalej opowiadają - że prezerwatywa w żadnym razie nie chroni przed HIV, bo ma takie tyciutkie dziurki, przez które wirusy przełażą (czy spacerem, czy ruchem robaczkowym - tego już nie uzupełniła).

Bardzo podoba mi się, poza wszystkimi mitami ciążowymi, informacja, którą kiedyś wyczytałam na jakimś forum okołomamowym- otóż jak się pali w ciąży, to dym i smoła zbierają się w macicy i wody płodowe są zielone. Jak ten dym i smoła miałyby się do macicy dostać, nie wiem; Dla niektórych wyrazy smoła i smółka są zapewne jednoznaczne...

Czytając też ostatnio o powikłaniach ponarkozowych wyczytałam, że to, czym ludzie rzygają po wybudzeniu, mimo głodówki, to jest właśnie narkoza. Kij z tym, że była wziewna albo dożylna - wymiotuje się narkozą...
    • chipsi Re: dziwne teorie - jajnik męski 08.02.12, 09:36
      A to przypomniał mi się jeszcze jeden kwiatek. Koleżanka w ciąży zaczęła mieć jazdy na tle wierności męża. Brat jej powiedział po obejrzeniu zdjęć z usg że dziecko mu na murzyna wygląda (żartem). Na co przyszła matka w płacz że jeśli dziecko będzie czarne to oznacza że mąż ją zdradził z kobieta, która sypiała równocześnie z czarnoskórym... big_grin Ah te hormony wink
      • nangaparbat3 Re: dziwne teorie - jajnik męski 08.02.12, 09:51
        Naoglądała się "Sądu rodzinnego". Był taki odcinek, w którym mąż czy narzeczony zdradzał dziewczyne z jej wpsółlokatorką, a ta sypiała z ciemnoskórym - ponieważ wszystko leciało jedno po drugim, żona czy narzeczona urodziła ciemnoskóre dziecko. Nota bene odcinek był naprawdę świetny smile
        • chipsi Re: dziwne teorie - jajnik męski 08.02.12, 09:55
          Ahaaa to wiele wyjaśnia smile Już się martwiłam że to jej własna wyobraźnia. Musze jej zabrać TV.
          • iwoniaw Re: dziwne teorie - jajnik męski 08.02.12, 13:43
            Przypomniałyście mi ten kawał, jak młody ojciec chwali się swojej matce, że żona urodziła, dziecko zdrowe i ładne - tylko czarnoskóre; bo żona pokarmu nie miała, a na sali leżała z nią Murzynka, która to dziecko dokarmiała, jako że sama miała nawał pokarmu. Matka zastanawia się chwilę i mówi - Wiesz synu, to jest całkiem możliwe, bo jak ciebie urodziłam, to tez nie miałam pokarmu i musieli cię krowim mlekiem dokarmiać, no i teraz do dziś jesteś takie cielę...
            wink
            • gku25 Re: dziwne teorie - jajnik męski 09.02.12, 11:30
              Kurde, tego nie znałam, ale dobreeesmile
    • nitka111 Re: dziwne teorie - jajnik męski 08.02.12, 10:24
      Czwarta klasa szkoły podstawowej , klasówka z przyrody:

pytanie: Jak się nazywa dziecko w łonie matki?
      odpowiedź: Penis

Opowiadając mi o tym mój syn stwierdził refleksyjnie, że jakby na to spojrzeć szerzej to w sumie kolega trochę racji miał, bo jak w łonie matki jest płód płci męskiej wink
    • agniesia82 zasuszona ciaza 08.02.12, 13:36
      kobicina opowiadala nam [mlodym dziewczynom wtedy tongue_out], ze nalezy sie kontrolowac u lekarza, bo ona to zaniedbala i chodzila z zasuszona ciaza prawie 2 lata...
      ku...a, i wez tu nie smiej sie jak ona tak na powaznie to opowiadala!!
      ps. no ale zaraz rzucila historie, ze jak byla w lesie to widziala weza boa [tego, co to z zoo warszawskiego uciekl]. nadmienie, ze do warszawy z tego lasu to jakies 130km bylo....
      • chipsi Re: zasuszona ciaza 08.02.12, 13:41
        A po tych dwóch latach jej tą ciążę namoczyli czy jak? big_grin
        • bi_scotti Re: zasuszona ciaza 08.02.12, 14:03
          A ta starsza pani nie byla z Domikany?
          latino.foxnews.com/latino/health/2011/03/30/mummified-fetus-woman-30-years/
      • redheadfreaq Re: zasuszona ciaza 08.02.12, 14:20
        Takie rzeczy się zdarzają, ekstremalnie rzadko i raczej w krajach tzw. rozwijających się. Z reguły po obumarciu ciąży dochodzi do wydalenia płodu, jednak w niektórych przypadkach tak się nie dzieje. Do mumifikacji może też dojść w przypadku, gdy układ moczowo-płciowy kobiety zakażony jest pewnymi gatunkami pasożytów; Z kolei np. w Chinach wierzy się, że czasem dziecko "zasypia" w łonie matki na wiele lat, by w którymś momencie obudzić się i urodzić.
        • redheadfreaq Re: zasuszona ciaza 08.02.12, 14:21
          Właściwie nie do mumifikacji, a kalcyfikacji. Sorki.
      • andaba Re: zasuszona ciaza 08.02.12, 17:18
        agniesia82 napisała:

> kobicina opowiadala nam [mlodym dziewczynom wtedy tongue_out], ze nalezy sie kontrolowa
        > c u lekarza, bo ona to zaniedbala i chodzila z zasuszona ciaza prawie 2 lata...

To akurat niekoniecznie bajka. Ja znam to tylko z teorii, ale moja koleżanka, pielęgniarka, opowiadała mi o pacjentce, której na rtg wyszło że ma zwapniały płód w sobie. Kobieta była staruszką, więc ten płód musiała kilkadziesiąt lat nosić.
    • anel_ma Re: dziwne teorie - jajnik męski 09.02.12, 11:11
      moj były chłopak z czasów studenckich twierdził, ze każdy jest w życiu płodowym początkowo dziewczynką, dopiero w którymśtam miesiącu niektórym płodom rozwijaja się penisy big_grin
      Ale mówił też, ze jego nauka biologii skończyła sie w 3 klasie liceum (4 klasowego wtedy), wiec dopuszcza inne teorie...
      • gku25 Re: dziwne teorie - jajnik męski 09.02.12, 11:25
        Ciekawe. Skończyłam komunistyczną podstawówkę i miałam naprawdę szeroką wiedzę skąd się biorą dzieci i od czego zależy płeć. Ba, nauczycielka opowiedziała nam o ówczesnych metodach zapobiegania ciąży.
      • aannaa6 Re: dziwne teorie - jajnik męski 09.02.12, 12:07
        nie w szóstym miesiącu ale w szóstym tygodniu, do 6.tygodnia płody obu płci maja takie same narządy płciowe zewnętrzne
        • aannaa6 Re: dziwne teorie - jajnik męski 09.02.12, 12:10
          a do rozwoju płci nie wystarczy sama determinacja chromosomalna, potrzebne jest tez działanie hormonów, płód sam wytwarza testosteron i wtedy dopiero następuje rozwój drugorzędnych cech płciowych
    • misterni Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 08:42
      Trzeba mu było powiedzieć, że to na pewno teściowi spermę przecedzili i zostały tam tylko żeńskie plemniki wink
      • jak_matrioszka Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 12:28
        Nowa metoda wyboru plci dziecka: wyprodukowac kondomy ktore przepuszczaja wybiorczo "plemniki mesie" i "plemniki damskie" wink I kazdy bedzie sobie mogl sam wybrac czy bedzie corka czy syn big_grin
    • mary_lu Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 12:46
      Spotkałam kiedyś studentkę (dobrą) ostatniego roku pedagogiki, która twierdziła, że jej młodsza siostra ma zespół Downa z powodu zaniedbań okołoporodowych. Kilka minut otrząsałam się z niedowierzania, sprawdzałam czy jaj sobie ze mnie nie robi, czy na innych tematach też tak się "zna"... Nie, wszystko było z nią w porządku, tylko siostra miała ZD z powodu ciężkiego przebiegu porodu i chamstwa położnych.
    • triismegistos Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 13:50
      Wstyd się przyznać, ale mój osobisty były był źródłem takich mądrości. Do dzisiaj pamiętam, jak sie zakrztusiłam śniadaniem, kiedy zaczął dowodzić, że dzieci dziedziczą grupę krwi po ojcu...
    • karola1008 Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 15:37
      Chipsi, a Twojemu szwagrowi co w czasie tego porodu wycięli? big_grin.
      Szwagier, to szwagier. Moja koleżanka, pielęgniarka, twierdziła, że jak kobiecie "pracuje" prawy jajnik, to w razie ciąży - będzie dziewczynka, jak lewy - chłopak. Zawsze podejrzewałam, że faceci są...cóż...trochę lewi big_grin.
      • karola1008 Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 15:41
        Aaaaa, aaaaaaa, dziewczyny, zauważcie, ze teoria męskiego jajnika została potwierdzona przez dwa źródła: szwagra Chipsi i moją koleżankę big_grin!. Coś w tym musi zatem być! Dwa niezależne źródła! No, chyba, że niezupełnie niezależne i np. to on ją uczył w liceum pielęgniarskim big_grin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka