Dodaj do ulubionych

szowinistyczna reklama forda

13.02.12, 08:27
wiem, że nie w temacie forum, ale...
widziałyście nową reklamę forda? bodajże c-max'a. samochód pomaga kierowcy zmienić pas, bo sam sobie nie poradzi. przypomina, że najeżdża na linię rozdzielającą pasy. oczywiście za kierownicą kobieta.
pewnie się czepiam, ale co chcieli osiągnąć marketingowcy forda? mnie ta reklama zniechęca, a już naprawdę nie czuję się lebiegą, która nie potrafi odnaleźć się pomiędzy liniami na drodze czy też nie umiejącą bezpiecznie zmienić pasa. ktoś kto przygotował chyba jednak nie pomyślał uncertain
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 09:08
      marketinmgowcy chca osiagnac nowa grupe kupujacych.
      • silje78 Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 09:35
        tego się domyślam. pytanie o grupe docelową. niedorozwinięte blondynki (bez urazy dziewczyny, ja sama pod czernią granatu mam blond), które NIGDY nie powinny siedzieć za kółkiem jeśli nie potrafią odnaleźć się na drodze? gdybym aktualnie szukała minivan to reklama forda przekonałaby mnie, że jest to samochód nie dla mnie, a konkurencja w tym segmencie nie jest mała.
      • joshima Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 10:22
        camel_3d napisał:

> marketinmgowcy chca osiagnac nowa grupe kupujacych.
        Jaką, bo chyba nie kobiety?
        • camel_3d Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 11:57

> Jaką, bo chyba nie kobiety?

moze mezczyzn, ktorzy kupia swoim kobietom auto?
          ciekawe ile kobiet ma jakiekolewiek pojecie o autach,..poza kolorem smile
          • zjawa1 Re:) 13.02.12, 11:58
            camel_3d napisał:

>
            > > Jaką, bo chyba nie kobiety?
            >
            > moze mezczyzn, ktorzy kupia swoim kobietom auto?
            > ciekawe ile kobiet ma jakiekolewiek pojecie o autach,..poza kolorem smile

Hehehe na przyklad ja, dlatego tez mam Fordasmile
            • silje78 Re:) 13.02.12, 12:12
              camel, sterotyp.
              no i dlaczego to mężczyzna ma kupić mi auto? swoje (lancer) kupiłam sobie sama, mąż w zasadzie tylko pomógł mi w wyborze koloru big_grin.
              • zjawa1 Re:silje78 13.02.12, 12:27
                Widzisz, ja osobiscie nie kupilaby Lancera, choc nie powiem podobaja mi sie wizualniesmile
                Z prostej przyczyny wg. tego co sie orientuje zawodnosc forda i tego jest podobna, natomiast czesci do lancera duzo drozsze niz do forda. W dodatku nie ma tanszych zamiennikow.
                Ja jestem bardzo zadowolona z mojego szowinistycznego fordzikasmile Puki co-odpukac-zero awarii. Choc juz czas powowli ku temu, zeby go sprzedac i kupic nowszy... Wole nie ryzykowacsmile
                • silje78 Re:silje78 13.02.12, 12:46
                  ja bym się na forda nie zdecydowała. zawieszenie, silniki (zwłaszcza 1.8 diesel) w porządku. przyznam, że dieslem z nawiasu jeździło mi się lepiej niż innym autem. problemy są z korozją. jeden focus w rodzinie r. 2003, zjedzone nadproża. drugi młodszy o dwa lata nadproża plus rdza na drzwiach. dodatkowo dość awaryjne koło dwumasowe w wyżej wymienionym silniku.
                  to wszystko stawało mi przed oczami jak widziałam pięknego nowego focusa.
                  no i lancer ma silnik bez turbo, a jest to kolejna rzecz, która morze się popsuć. ja z bólem serca żegnałam moją leciwą almerkę, myślałam, że inne auto to bedzie nie to, a jednak myliłam się. jak na razie auto bezawaryjne.
                  OLA 16/09/2007
                  • joshima Re:silje78 13.02.12, 15:37
                    silje78 napisała:

> ja bym się na forda nie zdecydowała. zawieszenie
                    Ja również. Mój brat, mechanik z zawodu, mawia: "Nie kupuje się samochodów na F, czyli fiatów fordów i francuskich".
                    • aniasa1 Re:silje78 13.02.12, 16:59
                      to mam nadzieje ze nie trafie nigdy do warsztatu Twojego brata bo jak widac guzik sie zna. Jeżdżę mondeo dislem i o ZGROZO w automacie i............ i nic. A moge juz cos powiedziec bo trezci roczek juz nim jezdze i jeszcze nigdy mnie nie zawiodl. Blacha - nawet po moich licznych otarciach nie rdzewieje wiec uwazam ze to super auto.
          • jestem_fajnou_mamou Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 12:42
            camel_3d napisał: > > Jaką, bo chyba nie kobiety?> moze mezczyzn, ktorzy kupia swoim kobietom auto? > ciekawe ile kobiet ma jakiekolewiek pojecie o autach,..poza kolorem smile

A czy trzeba mieć "jakiekolwiek" pojęcie o autach, żeby sobie je kupić?

Znajomy specjalista od sprzedaży opowiadał mi taki żart dyżurny wśród dealerów w salonach samochodowych: najpierw przychodzi facet, ogląda, w rozmowie z dealerem popisuje się swoją wiedzą na temat motoryzacji, a po kilku dniach wraca z żoną i ona po krótkim przejrzeniu oferty mówi: ten czerwony kupujemy. tongue_out
    • ciociacesia mnie ona po prostu smieszy 13.02.12, 10:58
      w polskich warunkach, gdzie wszedzie rozkopane drogi, 3 rodzaje opasów namalowane jedne na drugich, albo w ogole brak namalowanych pasów, bardzo bedzie to uzyteczne
      • silje78 Re: mnie ona po prostu smieszy 13.02.12, 11:13
        śmiech śmiechem, ale jest to raczej antyreklama.
      • zjawa1 A co w niej szowinistycznego? 13.02.12, 11:20
        Naprawde nie rozumiem takich ,,wizji".
        Ja ogladajac ja, ani razu nie wpadlam na to, ze moze miec taki podtekst. Zwrocilam uwage na to ,,wspomaganie" i pomyslalam sobie -swietna rzecz ale jak sadze zawodna-nie ma rzeczyczy doskonalych, a im wiecej elektryki w aucie tym czesciej sie psujesmile
        Natomiast powracajac do tematu-sorry za szczerosc ale zawsze wydaje mi sie, ze tylko kobiety niedowartosciowane lub nie spelnione w jakiejs dziedzinie doszukuja sie wszedzie podtekstow szowinistycznych.
        Pewna siebie i dowartosciowana kobiete nie ruszaja takie reklamy, a nawet nie wpadnie na takie wizjiesmile
        • ciociacesia sa rzeczy bezsprzecznie szowinistyczne 13.02.12, 11:26
          ale ta reklama mnie akurat nie dotyka. ja wiem ze jezdze kiepsko, bo sie boje pozostałych uzytkowników drogi i wyobraznia za bardzo pracuje
          • silje78 Re: sa rzeczy bezsprzecznie szowinistyczne 13.02.12, 11:34
            ok, ale samochód tego za ciebie nie załatwi.
        • silje78 Re: A co w niej szowinistycznego? 13.02.12, 11:29
          mogę być i niedowartościowana i niepewna siebie, no i też jestem niespełniona (nie weim jeszcze w czym, ale coś się znajdzie).
          opinia nie tylko moja. temat akurat poruszony przez kolegę z pracy (zapewne też jest niedowartościowany). ja na reklamę zwróciłam uwagę dopiero wczoraj ponieważ reklam z zasady unikam. dziś dyskusja rozgorzała w pracy. wg większości jest to strzał w stopę ze strony forda.
          a wizję to raczej masz ty odnośnie mojej osoby.
    • kamelia04.08.2007 Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 11:22
      to już jest nudne.
      Jak problem z zaparkowaniem w koperte czy funkcja parkowania w koperte, to kobieta za kierownica, jak wielkie włajaże, to chłop.

Kreatywnosc w tej agencji jest po prostu śmieszna
      • silje78 Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 11:33
        strzał w dziesiątkę. ja patrzę na to z punktu widzenia marketingowca. poziom reklamy zerowy. brak określonej grupy docelowej to podstawowy błąd, zrażanie potencjalnego klienta, drugi (wiele kobiet wozi dzieci minivanami z powodu wygody).
        • zjawa1 silje78 13.02.12, 11:46
          Skoro patrzysz na reklame z ,, punktu marketingowca" to powinnas zauwazyc, ze gl. cel reklamy zostal osiagniety. Takich jak ty ludzi i podobnych Tobie reklama zaszokowala, zostala zapamietana i mowi sie o niejsmile oraz o konkretnej marce.
          Mowi sie o marce oraz o nowych funkcjach modelu F....
          Kogos, kto chce miec taki wlasnie samochod z taka funkcja i podoba mu sie konkretny model guzik obchodzi to czy baba jedzie na niej nieudolnie i czy ma podtekst szowinistyczny.

Ty ze swoim otoczeniem jestes idealnym przykladem tego, ze cel marketingowy zostal osiagniety.
          • silje78 Re: silje78 13.02.12, 12:06
            nie do końca jest tak jak mówisz. samochód nie jest dobrem, które kupujemy pod wpływem impulsu. niestety, w naszym kraju kupno nowego auta nadal jest luksusem. mało kto po obejrzeniu reklamy kieruje swe kroki do salonu w celu kupna nowego. klienci z reguły odwiedzają 2-3 salony z wybranymi wczesniej modelami. funkcje, które ma owy ford są dostępne w większosci marek jednak w pakietach, na które decyduje się kilka procent potencjalnych nabywców, tak wiec dla wiekszości są one bez znaczenia.
            nie wiem czy pamiętasz, kilka lat temu była reklama citroena (ja akurat pamiętam ponieważ interesuję się motoryzacją). tam także były nowinki, kóre w owym czasie były niedostepne u konkurencji. reklama jednak nie miała negatywnego wydźwięku, a ja z niej zapamiętałam nie kierowcę, a to co samochód miał na wyposażeniu.
            ludzie, kobiety częściej, kupują samochody kierując się emocjami. zgadza się, że w wyborze pomagają im mężczyźni. zwróć uwage na reklamy innych samochodów, patrz reklama nowej zafiry. wspomina o nowinkach, ale ma bardziej emocjonalny wydźwięk. pozytywny.
            • zjawa1 Re: silje78 13.02.12, 12:14
              A widzisz, powiem Ci tak szczerze ja osobiscie zapamietalam idealnie tylko reklame Forda.
              Pozostale pamietam, ale jakby przez mgle.
              To samo tyczy sie moich znajomych np. z pracy. Wiekszosc mowila wlasnie o tym nowym wspomaganiu w Fordzie i koniecznie chcieli dowiedziec sie ile takie autko kosztuje.

I dalej, wlasnie dlatego, ze jak piszesz:,,
              > nie do końca jest tak jak mówisz. samochód nie jest dobrem, które kupujemy pod
              > wpływem impulsu."
              A wiec jednak nie pod wplywem silnych emocji tylko jest to zakup przemyslany, nawet przez panie tym bardziej, ze ich zakup indukowany jest znajomoscia mechaniczna panow, mezow, konkubinow itpsmile Tak wiiec, jesli ktos szuka dobrego i niezawodnego auta, spelniajacego jego indywidualne potrzeby w 99%, to napewno nie zniecheci go do tego reklama o podtekscie szowinistycznym.
              • silje78 Re: silje78 13.02.12, 12:29
                ale emocje mają duże znaczenie. po wytypowaniu kilku aut kierują się emocjami. nowinki, parametry mają znaczenie we wstepnej selekcji. w fazie podejmowania decyzji w grę wchodzą emocje.
                jak kupowałam samochód to na placu boju zostały trzy auta. kia ceed, mitshubishi lancer i renault laugna. jedynym, który grał na moich emocjach był lancer. lubię w nim wszystko, zachwyca mnie dźwięk silnika przy przyspieszeniu, komfort zawieszenia, trzymanie się drogi. wiele osób tak właśnie podchodzi do samochodu. nie mówię o runku wtórnym ponieważ tu gra rolę pewność przebiegu i bezwypadkowści. reszta schodzi na dalszy plan.
                • zjawa1 Re: silje78 13.02.12, 12:37
                  To dobrze, ze reno nie kupilassmile

No tak, ale jest tez roznica miedzy zakupem auta urzywanego, a nowego.
                  Kupujac urzywane musisz kierowac sie dodatkowymi kryteriamia: bezwybadkowosc, przebieg itp.
                  Pisze o tym dlatego, ze jednak jest roznica w ,,emocjach" pomiedzy kupowaniem nowego, reklamowanego a starszego modelu.
                  A propos wypadkowowsci, tak na przyszlosc polecam babasmile kupujacym uzywane auta aby, zawsze sprawdzily w planowanym do zakupu aucie geometrie kol-czesto autko jest idealnie odpicowane, a w sumie gl. to urzadzenie komputerowe okresla doskonale oski i wykrywa ewenutalne wypadki w przeszlosci.
                  • silje78 Re: silje78 13.02.12, 12:48
                    już miałam jedno reno, megane. dziękuję pojeżdżę zkm big_grin .
                    co do gemoterii to można po śniegu przejechać i policzyć ile śladów zostawia auto wink
          • kamelia04.08.2007 Re: silje78 13.02.12, 14:47
            zjawa1 napisała:

> Skoro patrzysz na reklame z ,, punktu marketingowca" to powinnas zauwazyc, ze g
            > l. cel reklamy zostal osiagniety. Takich jak ty ludzi i podobnych Tobie reklama
            > zaszokowala, zostala zapamietana i mowi sie o niejsmile oraz o konkretnej marce.
            > Mowi sie o marce oraz o nowych funkcjach modelu F....

ja ci powiem jako marketingowiec z wykształcenia, że "zapamietanie reklamy, zaszokowanie" to jest połowa zdania w podreczniku marketingu.
            Druga polowa zdania, to uzyskanie zaplanowanego w kampanii poziomu sprzedazy. To jest cel - reklama, co do zasady*, jest nadal po to, zeby sprzedać/zwiekszyc sprzedaż.
            Były rózne szokujące, błyskotliwe, interesujace oraz nagradzane rekalmy, a sprzedaż rekamowanego produktu/usługi była mizerna.

*pomijamy rózne przypadki z promowaniem idei, itp
      • zjawa1 Nie oszukujmy sie 13.02.12, 11:39
        Kobiety moze nie jezdza tragicznie ale sa bardziej ,,beszczelne" na drodze niz mezczyzni.
        Jeden z przykladow-ile razy stalam na skrzyzowaniu , to zawsze na pasach dla pieszych staje jakies babsko tak, ze nie mozna przez nie przejsc. Takie babsko stoi na nich nawet na zielonym swietle dla pieszych, nigdy nie spotkalam sie z tym, zeby robil tak jakis facet.
        Baby sa wredne na drodze i tyle.
        • silje78 Re: Nie oszukujmy sie 13.02.12, 11:50
          no widzisz, a ja z reguły widzę mężczyzn, którzy zachowują się panowie przestworzy. kierunkowskazy u wielu z nich nie istnieją, ograniczenia prędkości także. blokowanie skrzyżowań - tu jest większość mężczyzn, ale z racji ich ilości na drogach. niestety chamstow na drodze to jednak domena mężczyzn. no i masz chyba pecha, jeżdżę codziennie, ale rzadkością są zmotoryzowani stojący na pasach. nie mówię, że sie nie zdarza, ale sporadycznie.
          z jednym się zgadzam, że niektóre kobiety zachowują się jak lekko zapóźnione. ilekroć chcę którąś wypuścić z bocznej uliczki to za cholerę nie pojedzie aż nie stanę, ale to najlepsza elektronika nie pomoże.
          • zjawa1 Re: Nie oszukujmy sie 13.02.12, 11:53
            No widzisz o o tego, typu zachowania mi chodzi, dobrze to ujelas,,lekko opoznione".
            Faceci jezdza zbyt szybko, a baby robia korkismile
            • joshima Re: Nie oszukujmy sie 13.02.12, 16:49
              Korki to robią ci, którym się śpieszy tak bardzo, że wjeżdżają na skrzyżowanie mimo braku możliwości zjechania z niego.
        • joshima Re: Nie oszukujmy sie 13.02.12, 15:41
          zjawa1 napisała:

> nigdy nie spotkalam sie z tym, zeby robil tak jakis facet.
          A ja owszem i to nie raz.
      • gryzelda71 Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 19:14
        Volkswagen ma reklamę gdzie za kierownica samoparkujacego samochodu siedzi facet.
    • gemmi18 Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 15:03
      Zakompleksiona z Ciebie kobieta. Widać należysz do tych, którym taka pomoc ze strony samochodu przydałaby się.
      A, i pewnie, gdyby posadzili w reklamie samochodu faceta, poczułabyś się dyskryminowana...
      Weź wyluzuj i z takimi wątkami udaj się do psiapsiółeczki, a nie zaśmiecasz forum.
      • gemmi18 Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 15:09
        A co do celu reklamy, to właśnie został osiągnięty smile
        • joshima Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 16:50
          Że co? Że się rozmawia o stereotypach. Śmiem wątpić, że taki był jej cel.
      • silje78 Re: szowinistyczna reklama forda 13.02.12, 15:37
        podeślij nr konta. przeleję ci kasę za psychoanalizę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka