Dodaj do ulubionych

spirala i ciaza ...

11.06.04, 21:01
Czy moze sa tu osoby , ktore majac zalozona spiralke zaszly w ciaze ?
Wlasnie strasznie boje sie ,ze moglam zajsc w ciaze....
Czy to mozliwe ?
Obserwuj wątek
    • basia755 Re: spirala i ciaza ... 11.06.04, 21:54
      możliwe...
      Mam cudownego syna z takiego przypadku. To była moja druga ciąża, w dodatku
      bardzo szybko po pierwszej zakończonej cc. Gdy test wyszedł dodatni bardzo się
      ucieszyłam do czasu gdy pochwaliłam się w pracy koleżankom. Pracowałam w małym,
      babskim gronie więc wszystkie wiedziały o spirali. Uzmysłowiły mi, że taka
      ciąża wcale nie musi zakończyć się pomyślnie. Zaraz zadzwoniłam do lekarza,
      który (wystraszony)powiedział, że to raczej niemożliwe, jak już to będzie ciąża
      pozamaciczna i że jak najszybciej trzeba ją usunąć, gdzie ja w ogóle jestem, bo
      to trzeba szybko sprawdzić. Mieszkając w innym mieście szybko przjechał do
      gabinetu. Całe tempo tej sprawy sprawiło to, że czułam się już naprawdę
      wystraszona, ale byłam dobrej myśli. A najgorsze miało dopiero nadejść.
      Najpierw usg. Miałam wrażenie, że trwa całe godziny. Szukał tego mojego
      dziecka, szukał i nic. W mmencie gdy mnie i jego opuściła już jakakolwiek
      nadzieja, powiedział: jest. Ciąża była ulokawana prawidłowo, lecz trudno było
      ją znaleźć. potem jeszcze próba wyciagnięcia spirali, która też byłą pomyślna.
      Potem leki na podtrzymanie i ciąża przebiegała już prawidłowo aż do porodu. Ale
      to inna historia, b było to związane z drugą operacją cc a my przecież nie o
      tym.
      Później słyszałam o takich przypadkach i w każdym zakończyło się dobrze.
      Bardzo chciałam tego dziecka... Mam nadzieję,że w Twoim przypadku też skończy
      się dobrze. Jakby coś to napisz a jak chceszz to na priv albo mogę podać Ci nr
      telefonu. Jak najszybciej zgłoś się do lekarza. A gdybyś chciała pogadać to daj
      znać, wiem ,że to straszne przezycie. Sama płakałam ze strachu, radości i bólu.
      Trzymam kciuki!
      • bzeebze Re: spirala i ciaza ... 11.06.04, 23:17
        mogę spytać, czy ciąża pojawiła się, bo spirala, zmieniła miejsce, albo
        wypadała, albo nie wiem co smile
        czy cały czas po długotrwałej skuteczności prawidłowo założona nie zadziałała?
        jak to z nią było?
        bardzo proszę o odpowiedź, bo rozważam spiralę, ale mam troche wątpliwości
        pozdrawiam
        • basia755 Re: spirala i ciaza ...do Bzeebze 11.06.04, 23:34
          Spirala się przesunęła. Nie wiem czy to ma jakikolwiek związek z tym, czy była
          dobrze założona czy nie. Co pół roku należy się zgłaszać do ginekologa, aby
          sprawdził, czy jest ona w prawidłwym miejscu. Ja zaszłam w ciążę miesiąc
          wcześniej niż wypadał mi termin kontroli.
          Pozdrawiam
    • agastaga Re: spirala i ciaza ... 12.06.04, 06:31
      No tak, ja też mam córeczkę po spirali. Na kontroli byłam co 3 mies., a zaszłam
      w ciążę w miesiąc po niej. U mnie też lekarz zareagował błyskawicznie:
      potwierdzenie ciąży, usunięcie wkładki... Później były problemy z donoszeniem,
      brałam leki, szpital, ale mała zdrowiuteńka.
      Właśnie się zastawnawiam nad metodą antykoncepcji i mam z tym duży problem.
      Pozdrawiam Aga
      • natatip Re: spirala i ciaza ... 14.06.04, 11:50
        a u mnie się spirali nie dało wyjąć i z nią urodziłam. Córa zdrowa. Ze mną też
        wszystko ok.
        W ciąży trochę strachu, ale nie było aż tak źle. Można, jak widać. A mądry
        lekarz na usg sprawdza położenie spirali, czy wszystko w porzadku i
        antykoncepcja działa. wtedy tego nie wiedziałam.
        N
    • basia755 Re: spirala i ciaza ...-do dziewczyn 17.06.04, 20:54
      napisałam wam maile ale wróciły. Więc tak po krótce; zabieg był robiony w
      Bytomiu w prywtanej klinice prowadzonej przez dr Janicką-Grabowską. Najpierw
      trzeba sie umówić na wizytę, na której w/w pani dr opowie co i jak wygląda,
      poinformuje o kosztach i umówi się na termin operacji. Po operacji trzeba
      przeleżeć w klinice jedną dobę(są też pokoje gościnne, więc jak ktoś chce to
      może z kimś przyjechać i ta osoba bez problemu będzie miała gdzie spać). Sama
      operacja poleha na tym(przepraszam za mało medyczne sformułowania), że nacina
      się skórę na dole brzucha (tak jak cc, tylko szerzej) i wokół pępka. Naciaga
      sie skórę od góry, wywala co nie potrzebne i zszywa. Wok.ół pepka blizny nanie
      widać a na dole jest ciniutka linia. Czy boli? boli ale da się wytrzymać. Po cc
      boli bardziej. Mąż po 3 dniach wrócił do pracy a ja zadylałam z 2 maluchów i
      dałam radę cały dzień sama. Tak więc nie jest tak źle. Dostaje sie recepty na
      leki przeciw bólowe ale mi i tak najlepiej pomogła pyralgina. Potem trzeba ok 3
      razy jeździć na wymianę opatrunku. Acha, po operacji jest załozony dren, który
      moze trochę dodatkowo utrudniać życie. Cały brzuszek ma jeszcze prawo być
      opuchniety do 3 miesięcy ale u mnie to trwało krócej. Zresztą opchnięty
      wyglądał o niebo lepiej niż ten bandzioch, który miałam. Koszt wszystkiego 6
      tys. zł. A klinika - zobaczcie sami www. aesthete.com.pl
      Naprawdę jestem zadowolona z zabiegu, żeby nie powiedzieć szczęśliwa i mogłabym
      to zrobić jeszcze raz. Pozdrawiam gorąco
    • basia755 Re: spirala i ciaza ...- ale gafa!!!!!!!!!!! 17.06.04, 20:56
      Bardzo przepraszam, ale to jest tak jak się spieszę. Nie tu to miało trafić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka