Dodaj do ulubionych

cukier (ksylitol, stewia)

26.02.12, 18:01
czy ktoś z was używa do słodzenia ksylitol? Ostatnio kupiłam do słodzenia cukier - stewia, chciałam uzywać do słodzenia sobie kawy i kompotu dla dziecka, ale mimo opisu że smakuje identycznie jak biały cukier to jednak dla mnie odczuwalny jest inny posmak. Teraz chciałbym kupić ksylitol tylko czy on również ma inny posmak? Czy w ogóle można go stosować u prawie 3 letniego dziecka?
Obserwuj wątek
    • piekielna-diablica Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 18:05
      mi ksylolit smakuje jak słodzik
      • anyx27 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 18:16
        Używam od kilku lat ksylitolu - smakuje jak zwykły cukier, tylko jest słodszy, więc daję mniej. Nie słodzimy żadnych napojów, pijemy tylko wodę, soki naturalne czasem i herbaty ziołowe. Ksylitol dodaję córce do kisielu, budyniu, naleśników itp. Młoda używa ksylitolu od kiedy skończyła 3 lata,teraz ma 7. Ksylitol ma działanie przeciw próchnicze i przeciw grzybiczne. Osobiscie nie lubię posmaku stewii. Raz próbowałam.
    • karro80 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 18:12
      Możesz ale ostrożnie. Często są bóle brzucha, może też sraczki dostać.
      Moja mając 3 lata bez sensacji tolerowała ilość mieszczącą się na łyżeczce do herbaty, po większej bolał brzuch. Stosowałam więc po nocnej kaszy jako "zabezpieczenie" zębów- dając do pociućkania kilka kryształków, lub czasem po prostu po jedzeniu kiedy młoda nie myła lub nie miała możliwości umyć zębów.
      • anyx27 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 18:19
        A tego to juz całkiem nie rozumiem,bo choćwiem, że ksylitol ma takie działanie,to w życiu nie dałabym dziecku cukru do umycia zębów. Dziecko nie potrafi odróżnić ksylitolu od zwykłego cukru i dostaje komunikat w stylu: Po jedzeniu mama daje mi cukier do possania i to jest ok. A jak smakuje! Obawiałabym się, że dziecku wejdzie to w nawyk i przy nadarzającej sie okazji będzie podżerać cukier z cukierniczki wink
        • karro80 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 18:30
          Ej no moja wie co to cukier, miód a co ksylitol, i że lizaki są w aptece takie specjalne ksylitolowe i one są dobre na zęby a normalne już nie bardzo.
          A z cukierniczki nie wyżera, ksylitol też źre jak matka da, ale do miodu się dobierasmile
        • dorek3 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 21:31
          Mam identyczne podejście. Z tego samego powodu nigdy nie kupiłabym lizaków z witaminami nawet jeśli byłyby z ksylitolem.Młodzi używają ksylitolu do słodzenia napojów, ja nie czyje różnicy w smaku.
    • maesstra Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 18:35
      mam jeszcze takie pytania?
      Gdzie kupujecie ksylitol, czy ma postać taką pudrową czy kryształki, jaka jest jego cena tak ok i jeszcze jak nazywają się te lizaki z ksylitolem?
      • anyx27 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 18:39
        Ja mam swojego ulubionego sprzedawcę na allegro,u niego kupuję ksylitol, ksylitolki (cukierki) i lizaki, czasem gumy. Dla mnie dobra cena za ksylitol to 35zl/kg. Ten ksylitol, którego ja uzywam ma postać kryształkową, nie pudrową.
        • kolpik124 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 18:43
          A dlaczego nie używacie cukru tylko faszerujecie się wynalazkami?
          • karro80 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 18:48
            a co za różnica czy se cukier zrobisz z trzciny, buraka czy z brzozy - w sensie wynalazku? Wsio produkt pochodzenia naturalnego.
            Ksylitol ma fajne zalety, cukier hm nie ma wielu, więc jak ktoś toleruje to czemu nie?
            W rozsądnych ilościach, zresztą tak jak i cukier.
            • kolpik124 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 19:04
              Hmm...torebkę cukru kupisz w każdym sklepiku. A ksylitolu?

No ale fajnie potem błysnąć znajomym "słodzicie cukrem czy ksylitolem?" big_grin
              • anyx27 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 19:28
                kolpik124 napisała:

> No ale fajnie potem błysnąć znajomym "słodzicie cukrem czy ksylitolem?" big_grin

Używam ksylitolu dla własnego zdrowia,nie dla błyszczenia przed znajomymi.
                • kolpik124 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 19:32
                  Wiem, wiem, cukier zabija big_grin
                  • sanciasancia Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 19:36
                    Jak najbardziej. W szczególności cukrzyków. Nie lubisz cukrzyków? Chcesz coś o tym napisać?
                    • kolpik124 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 20:16
                      No to wątek trzeba było założyć na forum zdrowie.
              • imasumak Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 19:40
                Ksylitol też kupisz w każdym sklepie. I raczej używa się go dla zdrowia, a ni dla opinii.
              • karro80 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 19:41
                w trzech sklepach pod blokiem i każdym większym "markiecie"smile
                Nie jest to produkt ekskluzywny to i nie zrobi wrażenia, a ludzie nie znający reaguja ciekawością lub postukiwaniem się w czoło, więc szału towarzyskiego ni mawink
              • dorry Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 20:25
                Błysnęłaś. He he he
                • kolpik124 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 21:03
                  Jak wiadomo ksylitol jest bardzo popularny w sklepach i w cukiernicach.

Zawsze można się chemią pochwalić na przyjęciach.

No bo nazwę ma ładną, taką...nowoczesną.

A cukier zabija big_grin
      • karro80 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 18:50
        a jest kilka,u nas głównie są takie rózowo żółte -nazwy nie pomnę, ale mają dwie wersje -jedna z ksylitolem druga bez i zawsze farmaceutka myliwink. W necie mozna zamówić lizaki zwane "ksylitolki"
      • dorek3 Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 21:34
        Kupuje w Bogutyn Młyn, tam wychodzi najrozsądniej cenowo. Bo mimo że smakuje jak zwykły to drogi pieruńsko.
    • myszmusia Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 19:04
      ja mam stewie
    • sanciasancia Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 19:19
      To ja się podepnę -
    • majowadusza ksylitol 26.02.12, 20:18
      to naturalny cukier z brzozy.
      Można stosować u maleńkich dzieci zamiast białego, zwyczajnego cukru.

Moje dziecko było kiedyś na b. ścisłej diecie gdzie min. nie mogło jeść cukru. Ksylitol był jak najbardziej dopuszczalny. Gdyby nie to, że jego cena jest spora używałabym teraz również do wypieków.

Stewia to poprostu ziele wyglądające jak herbata, podobno bardzo slodka. Nie używałam.
      • mdro Re: ksylitol 26.02.12, 21:27
        Ksylitol nie jest cukrem, a produkuje się go z drewna albo kukurydzy.
    • sueellen Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 20:31
      dla mnie ksylitol smakuje identycznie jak cukier. Uzywam do kawy i pieczenia, daje tez dziecku (chociaz w wiekszosci dziecku slodze miodem). Zwyklego cukru unikam.
      • sandrasj Re: cukier (ksylitol, stewia) 26.02.12, 21:04
        Do słodzenia napojów kawy herbaty, kompotu do deserów używam syropu z agawy, do ciast kiedy trzeba utrzeć na początku kogel-mogel używam ksylitolu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka