Dodaj do ulubionych

luźny wątek

06.03.12, 11:17
Mam psa i kota. Kot 8 m-cy a psiór 3 m-ce.
Jest cudownie ! Dom jest teraz taki pełny, energiczny. Moja dzieci bawią się z futrzakami,wychodzimy z psiórem na spacerki. Zwierzyna czeka na nas z ustęsknieniem i jak widzę tą kocię mordkę przy oknnie kiedy wracam do domu to aż serce podskakuje.
Smiało mogę powiedzieć, ze dom bez zwierzyny traci.
Mąż, gówny przeciwnik zwierząt przebąkuje o drugim kocie a nawet sugeruje, iż można się połasić na dopuszczenie suni za rok ( oczywiście przesadziłw optymizmem ale czas pokarze... )

Powariowaliśmy smile
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: luźny wątek 06.03.12, 11:19
      Dlaczego nie wysterylizujecie psa?
      • joanna266 Re: luźny wątek 06.03.12, 11:28
        morgen no chyba jak chca dopuscic to lepiej nie sterylizowacsmile
    • default Re: luźny wątek 06.03.12, 11:52
      > a nawet sugeruje, iż m
      > ożna się połasić na dopuszczenie suni za rok

Za rok to chyba troszkę wcześnie, biorąc pod uwagę, że:

"Suczka aby mogła zostać suką hodowlaną, musi zdobyć uprawnienia hodowlane.Uzyskuje je suka po ukończeniu 15 m-cy, i otrzymaniu w dowolnej klasie, od co najmniej dwóch sędziów, trzech ocen doskonałych lub bardzo dobrych, w tym jedną na wystawie międzynarodowej lub klubowej.Aby zyskać status suki hodowlanej, musi także ukończyć 18 miesięcy życia.
      Następnie w macierzystym oddziału ZK, kierownik Sekcji potwierdza spełnienie przez sukę powyższych wymogów poprzez adnotację w rodowodzie: "SUKA HODOWLANA". Suka uznana jest za hodowlaną od daty dokonania powyższej adnotacji".

Tak więc jeszcze trochę pracy przed Wami, zanim co.
      A to że dom ze zwierzami to dopiero "pełny dom" - to prawda.
      Wiem to bardzo dobrze, gdyż posiadam 6 psów i 4 koty smile Pełno jak cholera.
      • morgen_stern Re: luźny wątek 06.03.12, 19:48
        Czy tylko ja nie wiem, jaka to rasa?
        • sadosia75 Re: luźny wątek 06.03.12, 20:43
          Ja też nie mam zielonego pojęcia co to za rasa.
          • default Re: luźny wątek 07.03.12, 07:43
            Ja też nie mam pojęcia jaka rasa, ale zakładam, że skoro planują rozmnożenie, to jest to rasowa suka (z rodowodem).
            Myślicie że naiwnam ?
            • morgen_stern Re: luźny wątek 07.03.12, 10:09
              Myślę, że tak wink
    • broceliande Re: luźny wątek 06.03.12, 19:36
      Ale brzydkie słowo "psiór".
      my mamy psa i chomika, na kota mamy uczulenie, szkoda.
    • zona_mi Re: luźny wątek 06.03.12, 20:41
      > czas pokarze...

Mam nadzieję, że nie...
      Ale ogólnie - códownie mieć zwierzęta smile
    • grouse1 Re: luźny wątek 07.03.12, 10:57
      My też mamy od niedawna psa i też uważam, że dom jest przyjemniejszy z biegającym i merdającym zwierzakiem. Oczywiście są niedogodności: linienie, ślinienie, przepychanki z dziećmi i zniszczenia w ogrodzie, ale ta radość jak wracamy z pracy - bezcenna.
    • majowadusza Sznaucer średni 07.03.12, 22:35
      Ups, to jakieś są przepisy regulujące płodność psow ?
      Nie wiedziałam.

Sunia ma rodowód. Ja nie zamierzam chodzić na wystawy. Więc jeśli nie będzie psem wystawowym a zostanie dopuszczona do pieska o tej samej razie to nie wolno ?
      Pytam sie bez ironii, naprawdę.

Posiadanie szczeniakow nie jest dla mnie celem ekonomicznym. Decyzja jeszcze nie zapadła bo sami jeszcze tego nie wiemy, takie gdybanie.
      • anyx27 Re: Sznaucer średni 08.03.12, 00:33
        Dziewczyna stworzyła wątek o "fajności" posiadania zwierzaków, a tu oczywiście "miłośniczki" zwierząt od razu wyskakują ze sterylizacjami, rodowodami, przepisami i ortografią. No ludzie, trochę luzu i mniej zadęcia wink
        • default Re: Sznaucer średni 08.03.12, 08:50
          Dobra - fajnie jest mieć zwierzaki, każdy się zgadza, ale fajnie jest też mając zwierzaki być odpowiedzialnym i świadomym właścicielem. Jak ktoś pisze, że ma sukę z rodowodem co prawda, ale na wystawy chodzić nie będzie, tylko tak sobie dla "funu" ją rozmnoży i jeszcze buzię otwiera ze zdumienia że w ogóle jakieś przepisy dotyczące hodowli istnieją (a teraz oprócz regulaminów ZK mamy też odpowiednie zapisy w ustawie o ochronie zwierząt) , to wybacz - ale ręce opadają jak płetwy i nóż się otwiera w kieszeni.
        • morgen_stern Re: Sznaucer średni 08.03.12, 08:52
          Mam alergię na bezmyślne rozmnażanie zwierząt, których i tak jest w schroniskach zatrzęsienie, przykro mi.
          • majowadusza Re: Sznaucer średni 08.03.12, 10:44
            Bezmyślne ?
            Oczywiście, że najlepiej ganiać psy i wozić wiele kilometrów w klatkach po wystawach, robić cyrki z odpowiednio zakręconym ogonem czy speclanie przystrzyżonymi bródkami, itp zdobywać pieczątki, ząłożyć stronkę www o hodowli i zarabiać na sprzedazy szczeniąt. To oczywiśnie, nie jest rozmnażanie bezmyślne ale miło zaplanowane.
            Co złego jest dopuszczenie w moim przypadku suki rasowej z rasowym psem, a potem rozdanie tych szczeniąt ? Rozumiem, iż jestem pseudohodowcą wtedy, tak ?
            Nawet jeśli w teorii to prawda to trudno mi się z tym pogodzić - bo pseudohodowle kojarzą mi się z tymi fotkami które są przedstawiane jako wyniszczona" sunia z pseudohodowli ". A mój pies ma swój wielki ogród, codzienne spacery do lasu, dużo mojego czasu, troskliwą opiekę. A jak chciałabym aby zostałą matką to grom ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka