Dodaj do ulubionych

co przywieźć z USA

11.03.12, 07:24
Moj maz jedzie niedlugo na szkolenie, co sie "oplaca" przywiezc ze stanow?

"oplaca" to niekoniecznie np. 30 kilo kukurydzy bo tansza, albo 4 aparaty forograficzne, chociaz mam juz kilka i wiecej nie. trzeba wink

na co zwrocic uwage, co jest fajnego? do jedzenia, ubrania albo dla rozrywki?
Obserwuj wątek
    • princessa.of.persia Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 07:59
      Ja sobie przywiozlam kosmetyki typu Clinique czy Estee Lauder,perfumy Gucci,zegarek Gucci- różnice w cenie od 70 do 600zl w przypadku zegarka. W Usa w sklepach Tj Maxx mają dużo markowych ubrań i torebek.Ja kupiłam skórzaną Tommy Hilfiger za 200 zl ale trzeba trochę pogrzebać. Mąż kupił sobie taniej czytnik do ebookow.
    • i_love_my_babies Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 09:35
      mój mąż przywiózł tony ciuchów, szczególnie firmy Tommy Hilfiger, tanie są też Levi's y i w ogóle ubrania
    • edelstein Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 09:42
      Ubrania.Usa to raj dla mnie pod tym wzgledem.Dlaczego w Europie tak nie ma?sad zazdraszczam mezowi.Oprocz tego nowinki techniczne.Nie wiem jak w Pl,ale w De mpzesz przywiezc rzeczy do okreslonej wartosci,bo potem chca podatku.
      • mancipi Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 09:49
        w pl jest tak samo, bo to przepisy są wspólne w ramach UE
    • ola33333 Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 09:42
      chyba bym sobie przywiozla tabletki z magnezem z vitamin shopu smile
    • peranema Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 09:46
      Ubrania na pewno warto. Kindla jeśli nie macie, a chcecie.
      A z drobiazgów M&M'sy z masłem orzechowym : )
    • fanny Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 10:07
      Kup zinc logenzes (nie wiem jak po polsku sa logenzes). Maja udowodnione dzialanie skracania czasu przeziebienia. Nie wiem czy mozna je dostac w Polsce.

f.
      • havana28 Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 10:50
        Bez jaj, owszem cynk pomaga w zwalczaniu infekcji, ale żeby go przywozic ze stanów?
        Chelatowany cynk (najlepsza postac) 100tabl mozna dosta w PL za 20 zł.
        • fanny Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 13:49
          havana28 napisała:

> Bez jaj, owszem cynk pomaga w zwalczaniu infekcji, ale żeby go przywozic ze sta
          > nów?
          > Chelatowany cynk (najlepsza postac) 100tabl mozna dosta w PL za 20 zł.

Jestes pewna, ze chelatowany najlepszy?

'The formulation of the lozenges also appears to be important because the addition of citric acid or tartaric acid may reduce efficacy due to chelation of zinc ion.' za www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9475824

f.
          • havana28 Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 14:24
            nie chce mi sie tego linka czytać, ale widze słowa "appears to" and "may reduce" co znaczy, ze autorzy nie zdołali udowodnić wyższości rzeczonych "lozenges" nad innymi produktami z cynkiem.
            • havana28 Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 14:26
              Aha, i jeśli jednak w jakiś sposób udowodnili wyższośc na cynkiem chalatowanym, to taki "zwykły" cynk w PL można dostać za 6,5...
    • kikimora78 Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 12:14
      mieszkamy w norwegii wiec to nie UE ale faktycznie musze sie zorientowac co do cla - bo tu jest dosc ostre prawo celne
      • myelegans Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 12:33
        Elektronika, to co kupuja wszyscy moi goscie: ipod, ipad, iPhone, laptopy, aparaty, kamery, czytniki, nawigacje.
        Kosmetyki: perfumy, kremy, itd
        ciuchy firmowki od Nike, North Face, jeansy wszelakiego rodzaju, Gap, Banana Republic, Abercombie, J.Crew, Columbia, itp.
        Zabawki np. Fisher Price sa bardzo tanie, ale objetosciowo duze

Rzeczywiscie musisz sie zorientowac jak z clem wyglada i VAT
      • gabi683 Re: co przywieźć z USA 12.03.12, 12:22
        kikimora78 napisała:

> mieszkamy w norwegii wiec to nie UE ale faktycznie musze sie zorientowac co do
        > cla - bo tu jest dosc ostre prawo celne
        >

No dokładnie obyś nie musiała rzeczy zostawiać na lotnisku sadChodzi mi o jedzenie bo ciuchy to luz
    • d.o.s.i.a Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 14:10
      Ciuchy Abercrombie smile
      W lipcu jade do Stanow i chyba sobie oddzielna walizke kupie, co by sie nachapac...
    • attiya Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 14:37
      ciuchy i buty
      oraz kosmetyki, drobna elektronika
      ciuchy w sklepach tj maxx i marshalls - są tam tony ubrań i butów różnych dobrych marek po zakończonych sezonach - poprzez Nike, Levis, Calvin, Kenneth Cole itd itd - a jak dobrze się poszuka, to naprawdę perełki można znaleźć
    • hamerykanka Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 16:33
      Elektronika, ciuchy, buty. Zalezy tez gdzie jedzie i co lubicie. Piekne albumy mozna kupic za doslownie pare dolarow. Jesli ma hobby majsterkowanie, rozna elektronika typu lasery budowlane sa tez sporo tansze niz w Polsce, a bardzo kompaktowe. Tytanowe wiertla -komplet za 15$ (w tym siedze bo sama remontuje i ojcu w Polsce podsylam).
      Jesli chodzi o zakupy zywnosciowe, na forum Kuchnia jest specjalny watek o przywozeniu z roznych krajow i chyba oddzielny z USA.. Ja np wysylalam mamie rozne egzotyczne miody ktore kocha, ale to bylo ladnych pare lat temu.
    • yenna_m Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 17:32
      moje dzieciaki by obstawialy, że z usa najlepiej przywiezc pilki do baseballa, aliminiową pałkę do baseballa, kask łapacza i ochraniacz lapacza wink

no, ale moje dzieci specyficzne mają potrzeby big_grin

co do meritum - nie mam pojęcia w sumie sad
      może to, co w PL trudno kupić?
      • spacey1 Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 18:17
        a to ciekawe, dzieci trenują baseball? Gdzie? Mój mąż lata temu był reprezentantem Polski w tej dyscyplinie smile
        • adwarp Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 18:38
          jest parę miejsc w Polscesmile
          www.baseball.pl/kluby/mapa.html
          • spacey1 Re: co przywieźć z USA 14.03.12, 14:12
            ja wiem, że jest. trochę się orientuję, dlatego pytam, gdzie trenują
        • yenna_m Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 18:46
          oj tak smile we Wrocławiu, w młodzikach przy ekstraligowym KSB Wrocław smile
          klub genialny, trenerzy fajni, bardzo zaangażowani (zawodnicy dorosłego KSB) smile chłopcy mega zadowoleni z treningów i z wyboru sportu smile
          dziś, po pół roku grania, raz wygrali i raz przegrali z Demonami z Miejskiej Gorki (a to naprawdę dobra drużyna młodzików, świetnie trenowana, grająca ze sobą ponoć już ze 2-3 lata a nie pół roku jak nasze dzieciaki big_grin jest się więc z czego cieszyć smile )
      • undoo Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 20:20
        O wlasnie, moje by tak samo spiewaly smile i jeszcze wielkiego hamburgera big_grin
    • nanuk24 Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 17:55
      Moi goscie sie zaopatruja w kawy smakowe i syropy klonowe.
      W buty, torebki i ubrania, elektronika i maly sprzed agd i rozne przybory do kuchni
      zabawki dla dzieci - tutaj sa naprawde tanie
      kosmetyki
    • princessa.of.persia Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 18:06
      Ja jeszcze dodam że ubrania dla dzieci. Moja kuzynka nam czasem przysyła dosłownie za grosze śliczne markowe ubranka kupowane w różnych outletach.
      • wilowka Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 20:25
        Crocs'y
    • ladyjm Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 21:28
      Jelly Beans!!! koniecznie smile
      • myelegans Re: co przywieźć z USA 11.03.12, 22:00
        peanut butter
        popcorn w torebkach do mikrofali (pewnie jest wszedzie, ale tutaj jest jakis inny)
        Ja zawsze tez przywoze wielka torbe orzechow pistacjowych i jest duza roznica w smaku w porownaniu to tych sprzedawanych w Polsce
      • paramecium Re: co przywieźć z USA 17.05.12, 21:08
        Można kupić w Polsce, w Empiku, albo u sąsiadów Słowaków.
    • nati_28 Re: co przywieźć z USA 12.03.12, 11:15
      Luksusowe kosmetyki, tam w niekoniecznie luksusowych cenach.

Markowe jeansy (nieporównywalnie tańsze i lepsze jakościowo),

obuwie firmowe, np. typu adidas itp (tańsze i lepsze jakościowo. Syn wyrósł z wielu butów sportowych, ale nadal nadają się do użytku. Zakupione w Polsce rozpadają się po kilku miesiącach).

Zabawki firmowe typu Lego, Fisher Price w cenach dla normalnych ludzi, kilkakrotnie albo nawet kilkanaście razy tańsze

Ubrania dla dzieci - tańsze i nie do zdarcia.

Przepyszne organiczne masło orzechowe z orzechów nerkowca (cashew) i masło organiczne migdałowe.

Na razie tyle przychodzi mi do głowy. Oczywiście uśmiech i pozytywne nastawienie do życia też się zawsze stamtąd przywozi smile
      --
      • nati_28 Re: co przywieźć z USA 12.03.12, 11:16
        Zapomniałam dopisać elektronikę: aparat fotograficzny, laptop itp
      • papalaya Re: co przywieźć z USA 12.03.12, 11:17
        słynny "szczery" amerykański uśmiech smile))
        • gazeta_mi_placi Re: co przywieźć z USA 17.05.12, 18:52
          big_grin big_grin big_grin
    • majowadusza Re: co przywieźć z USA 12.03.12, 12:18
      zależy jak długo będzie na tym skzolenie.
      Im dłużej, tym więcej nadwagi przywiezie smile)
      • papalaya Re: co przywieźć z USA 12.03.12, 12:23
        byle koledzy nie zabrali na czekoladkę big_grin
      • nanuk24 Re: co przywieźć z USA 12.03.12, 15:10
        > Im dłużej, tym więcej nadwagi przywiezie smile)

tez prawda hehe
    • brak.polskich.liter Re: co przywieźć z USA 12.03.12, 15:18
      Gadzety elektroniczne/foto wedle gustu.
      Z rzeczy jadalnych - syrop klonowy i herbaty owocowe Celestial Seasonings.
      • mgielka83 Re: co przywieźć z USA 12.03.12, 17:30
        syrop klonowy-o tak. nawet podrobkowy "aunt Jemina" jest super
        czekoladki z maslem orzechowym
        kosmetyki Clinique, Estee Lauder, sa znaczne tansze i daja tony gratisow

i najlepsze..
        GUMY CYNAMONOWE!
    • basia_mikulski Platki owsiane z dinozaurami. 14.03.12, 15:09
      Tekst linka

Niedawno odkrylam to w sklepie i moje dzieci sa zachwycone, mozna przywiezc jako ciekawostke. W platkach owsianych sa male jajeczka, po dolaniu goracej wody powloka rozpuszcza sie i wylaniaja sie male dinozaurysmile
      • paliwodaj Re: Platki owsiane z dinozaurami. 14.03.12, 15:19
        zalezy co wam potrzebne.
        osobiscie uwazam ze niewielki odsetek mezow, zechce z zadowoleniem biegac za ciuchami.
        Znajomi wywoza od nas kosmetyki clinique, kawe rozpuszczalna Nescafe, pieprz McCormick , torebki ziperki, a ostanio kupowalam im bizuterie z bialego zlota z diamentami - podobno tu tansza
    • stukostrach-jeden Re: co przywieźć z USA 17.05.12, 15:37
      Kosmetyki luksusowe i te mniej, ubrania, elektronika i guma cynamonowa.
      • renifren1 do joanna 10-19 17.05.12, 19:46
        Mam pytanie do osoby piszacej pod nickiem joanna-niestety nie potrafię obliczyć opłat za przesyłkę, czy może pani podać mejla, na pewno macie jakiś firmowy-ja nie chcę zaśmiecac forum a byłabym zainteresowana kupnem butów. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka