Dodaj do ulubionych

Facebok / macie tam konto ?

31.03.12, 23:00
Czytam wszędzie, ze jeśli kogoś nie ma na FB to jakby go nie było.
Naprawdę tak jest, ze tyle osób na tym siedzi ??

Kiedyś założyłam tam konto ale czułam tam szczególny haos i sieczkę. Widziałam strzepki jakiś rozmów, nie mogąc zrozumieć czemu ktoś linkuje buty które kupuje czy muzykę która dziś wpadła mu w ucho bez żalu sie wypisalam.
Rozumiem, ze moja 57 letnia mama czy 65 letnia ciocia nie ma konta na FB. Czy młodzież gimnazjum, studenci jeśli nie maja konta na FB są INNI ?

Obserwuj wątek
    • nutka07 Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:10
      Ja nie mam, nie jest mi potrzebne.
    • wrednadziewucha Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:18
      Kontaktuję się przez fb ze swoją grupą ze studiów, udostępniam linki do artykułów które wydają mi się ciekawe, dzielę się nowymi odkryciami muzycznymi. Dla mnie fejsbuk jest nawet dość inspirujący, poza tym umożliwia mi kontakt ze znajomymi, wiem co u nich słychać itp. Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Wszystko jest dla ludzi, ale swoich nagich fotek to już nie zamieszczam smile
    • angazetka Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:22
      Widziałas chaos i sieczkę, bo nie umiałaś się tam poruszać tongue_out
      Mam konto na fb i z radością go używam. Lubię mieć kontakt ze znajomymi, taka jestem dziwna.
    • m_india Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:25
      Nie mam, mieć nie będę, nawet dziecku wybiłam z głowy.
      Nie rozumiem po co to komu potrzebne.
      • majowadusza Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:31
        Ja rozumiem do czego służy FB. Wybrałam jednak inna drogę kontaktu ze znajomymi. Nie krytykuję az tak mocno portali spolecznosciowych.
        Założenie wątku zainspirowala mnie pewna dziewczynka z rodziny kiedy to na rodzinnym obiedzie nie wypuszczala z raczek telefonu bo MUSIAŁA wiedzieć co sie dzieje na FB. To samo dziewczę podczas Świat Bożego Narodzenia nawet w czasie śpiewania kolęd musiała stukać w aparat ...

Tylko zastanawiam sie, czy młodzież może sobie pozwolić na taką swobodę i żyć bez przymusu bycia na FB ?
        • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 08:51
          A nie zainspirowało Cię to do przemyślenia tegoż faktu, że dla owego dziewczęcia na tym fb dzieje się coś znacznie bardziej atrakcyjnego, niż owa wigilia i śpiewanie kolęd? Że jest coś, co zaspokaja jej potrzeby?
          • nutka07 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 14:09
            No dla niej FB a dla kogos innego gra na playstation.
    • edelstein Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:28
      Temat bumerang.Nie chcesz, nie miej,jak widac duzo osob ma,bo sie biznes kreci.
      Nie rozumiem tego szumu wokol wszelkich portali spolecznosciowych.
      • znowu.to.samo Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:33
        Mam to samo. Sieczka, nieczytelne menu (a nie jestem techniczną lapetą)jakieś mało interesujące pierdoły....nic ciekawego dla mnie tam nie ma.
        • angazetka Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:45
          Jak masz mało interesujących znajomych, to ma fb masz mało interesujące pierdoły, proste wink
          • gardenia_nowak Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 01:00
            Lubię to wink
    • kkalipso Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:35
      Oczywiście, mam -kocham jak poranną kawę!Uwielbiam!Oglądać i się chwalić!!! Dzielić wiadomościami i czytać .....
    • beataj1 Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:37
      Konto założyłam by pograć w farmę online. I głownie do tego go używałam. Potem powoli jakoś znajomi z reala zaczęli mnie dodawać do znajomych i jakoś się rozrosło. Teraz lubię tam zajrzeć choć sama raczej się nie wpisuje. Lubie poobserwować co ludzie wrzucają i opisują. Nieodmiennie bawi mnie kilka osób podających info np. że na śniadanie była jajecznica a potem w planach jest spacer itd
      Albo osoby wrzucające jakąś muzykę co to dla mnie jest straszna i nigdy bym nie sądziła że one mogą taką sieczkę słuchać a dzieki fejsbukowi się tego o nich dowiaduje.
      Generalnie traktuje to jako bardzo ciekawe zjawisko socjologiczne.
      A i via facebuk mam łatwiejszy kontakt z kumpelą ze stanów...
      • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 08:40
        boshee, zablokuj tych znajomych od jajecznicy (opcje: ustawienia prywatności)

przeciez to jest brak kultury, taki ekshibicjonizm
    • echtom Re: Facebok / macie tam konto ? 31.03.12, 23:46
      Mam - używam głównie do informowania znajomych o pracowych i fundacyjnych wydarzeniach oraz odbierania podobnych info. Wchodzę zwykle raz dziennie, nie sprawdzam co kilka minut. Rozumiem, że można żyć bez portali społecznościowych, choć wolałabym, żeby wszyscy znajomi mieli i korzystali wink
    • landora Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 00:04
      Mam, mają też moi rodzice i niektórzy ich znajomi. Mam bardzo dużo znajomych, wielu mieszka daleko od nas i w ten sposób łatwiej się z nimi kontaktować, zajrzeć, co u nich słychać, organizować spotkania i imprezy. Lubię Facebooka. Nie przeszkadza mi, jeśli ktoś nie ma konta, ale nie rozumiem, co tym "niefejsbukowym" szkodzi, że ja je mam. Mnie się, po prostu, przydaje.
      Aha, mam wyłącznie prawdziwych znajomych i profil dostępny tylko dla przyjaciół.
      • andaba Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 00:10
        Nie i nie zamierzam.
    • yenna_m Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 00:11
      oj tak
      i dzięki temu rozwijam zainteresowania smile

wbrew pozorom fb to nie tylko sieczka i gierce

to cala masa nawiązania znajomości z ludzmi, ktorych pasjonuje to samo, co Ciebie
      • yenna_m Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 00:14
        cała masa możliwości
        • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 08:41
          Yenna, coraz bardziej mi sie jawi, że na e-matce część rzeczy nie dzieje się naprawdę

(musiałam)
          • yenna_m Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 21:50
            alez oczywiście
      • gabi683 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:30
        Mam korzystam smileCodziennie rozmawiam z synem smile
    • virtual_moth Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 00:18
      Zawodowo pracuję na jednej z najbardziej "nieprzyjaznych" aplikacji, 3dsMax sie nazywa. Niby 3d i zrobisz w nim wszystko, co wszyscy wiedza, ale jak odpalisz program, to z trudem udaje ci sie narysowac np. pomieszczenie z odpowiednimi wymiarami ścian. W zasadzie jest to niemożliwe bez xxx lekcji doszkalajacych. Mimo to się tym zajęłam. Znaczy mój umysł jest w miare otwarty. Ba, w sieci istnieję co najmniej 9 lat i jestem tez w miare otwarta. Jednak po zalogowaniu sie pod fake personaliami na facebooku wszystko mi opadło. Na to nie ma słów, to jest dno dna. Nie wiem jakim cudem to zdobyło popularność, przypuszczam ze na fali "wszystko co ekstremalne, a mimo to da sie jakoś rozpracować", czyli na fali jakiegos elitaryzmu związanego z ekstemalnie trudnym dostępem do wszystkiego. Trudnym, chyba ze podasz prawdziwe dane - czyli albo nicka z forum, albo nazwisko. Genialnesmile Doskonałe narzędzie, by kontrlować bydło. Niestety z całą pewnością wiem, ze osoby, z którymi chciałabym odnowić/podtrzymywać kontakt, na pewno nie mają konta na facebook.
      • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 08:57
        ale jak? Przecież to twoi "znajomi" musieli Cci to g..wno powpuszczać. Nic z tego nie rozumiem, słowo.
      • landora Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:18
        No to chyba jakieś osobiste predyspozycje do danych aplikacji/programów, tak jak niektórzy wolą Photoshopa, a inni Gimpa. Facebooka z powodzeniem używa moja mama, która naprawdę nie jest urodzonym komputerowcem. Dla mnie osobiście FB jest bardzo intuicyjny i łatwy w obsłudze.
    • barbaraonly Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 02:32
      Tak, mam rodzine, przyjaciol i znajomych rozsianych po calym swiecie i fajnie jest wiedziec, co sie u nich dzieje.
    • kosc_ksiezyca Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 03:09
      Teraz się będą te "niefejsbukowe" ścigać z fejsbukowymi, która fajniejsza: alternatywna czy nowoczesna big_grin
      • bi_scotti Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 03:44
        Jakos zaraz po powstaniu Facebook, na wiosne 2004 zalozylam konto, mialam kilka miesiecy, wlasciwie nie uzywalam, zlikwidowalam, do tej pory zyje bez poczucia braku tegoz wink Maz nie mial, nie ma i nie planuje miec choc IT to jego dziedzina dajaca dochody. Z moich dzieci tylko girlfriend mojego Sredniego ma konto i utrzymuje bliskie kontakty przez nie ze znajomymi. Zarowno chlopcy jak i Najstarsza mieli konta jakis czas ale tez juz je polikwidowali, kontakty ze znajomymi utrzymuja tradycyjnymi metodami, ktore zapewniaja jednak wiecej prywatnosci. Oni (szczegolnie Najstarsza!) zrobili spory research na temat zachowania prywatnosci i wyszlo im, ze wola kont na Facebook nie miec. Choice.
        • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:24
          Yenna, ale nie dla wszystkich ochrona prywatności to nieistnienie w sieci. Gro moich znajomych to akurat publicyści (od blogowych po prasę internetowa i papierową czy książkową). Piszą pod nazwiskami, bo chcą być czytani i dyskutowani. i czytają innych i dyskutują.
          Tu ochrona prywatności nie ma nic do rzeczy.
          • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:25
            pardon, Scotti, nie Yenna smile (ostatnio pisałam do Yenny, to mi sie zakodowalo)
          • duzeq nabakier - OT 01.04.12, 13:43
            Nabakier, zlituj sie.
            "GRO" twoich znajomych to publicysci, sama naduzywasz nagminnie wyrazow obcych, upierasz sie, ze abiektalny to typowe slowko maturzysty, a banalnego "gros" nie umiesz poprawnie napisac...?
          • yenna_m Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 21:52
            och, nabakier, ja nie wierzę w prywatność w sieci big_grin
            raczej skłonna jestem uwierzyć w krasnoludki niż w prywatność w sieci...
    • havana28 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 06:19
      Nie mam, nie jestem specjalnie zainteresowana życiem innych ludzi, ogladaniem ich fotosow z wakacji czy informacjami jakie kupili buty, co czytaja itp bzdety
      • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 08:48
        A informacjami z innego poziomu: co warto przeczytać (tu: link)- też byś nie była?
      • truscaveczka Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:10
        Havana, FB to nie NK wink
        Ja mam podlinkowane strony o dzierganiu, wychowaniu, gotowaniu, czytaniu prawicowej publicystyki dla beki i fazylion innych, łatwo koresponduję z rodziną czy przyjaciółmi, kiedy ich nie ma online, zostawiam im wiadomości/fajne linki do poczytania - do których łatwiej dotrzeć, niż do archiwum gg...
        Śmieci na wejściu - śmieci na wyjściu. Dostajesz to, co wkładasz.
        • havana28 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:37
          Do rodziny i znajomych mam telefon i email. Informacje i książki, ktore mnie interesuja potrafię sobie sama wyszukać. Nie musze czekać az jakis znajomy mi na jakis fesbuku o nich napisze. No i sama nie mam potrzeby uzewnetrzniania sie online co czytam gdzie bywam, kogo znam co robie w kazdej minucie mojego życia, co jem i gdzie i z kims spie.
          Na nk tez nie maialm konta wiec nie wiem jaka to wlaściwie jest roznica.
          • truscaveczka Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 11:06
            A, rozumiem.
            Bazujesz na tym, jak sobie WYOBRAŻASZ facebook wink No to tak, na takim, jak ten z Twojej wyobraźni też bym nie chciała być. Wolę ten mój.
            • rosapulchra-0 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 11:12
              http://emots.yetihehe.com/3/spoko.gif
            • havana28 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 13:54
              Ale co ja sobie niby takiego wyobrazam?
              Piszę dlaczego nie jest mi potrzebny bo do swoich potrzeb online mam inne aplikacje. Poza tym wolę żyć w realu.
          • echtom Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 12:04
            > No i sama nie mam potrzeby uzewnetrzniania sie online co czytam gdzie bywam, kogo znam co robie w kazdej minucie mojego życia, co jem i gdzie i z kims spie.

Nie ma takiego obowiązku smile Można wykorzystywać FB do ściśle określonych, praktycznych celów.
    • czarnaalineczka Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 06:41
      nie mam
      jestem mutantem
      moj kot i psiak tez nie majatongue_out
    • paartycja Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 07:00
      założyłam tam konto jak wszyscy zakładali ale kompletnie się tam nie odnalazłam,to nie dla mnie.zlikwidowałam konto bez żalu,podobnie jak na nk i goldenline i nie zamierzam zakładać.
      mój mąż nie ma konta na fb,14-letni syn ma i korzysta.
    • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 08:37
      hehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe

kiedyś, dawno dawno temu, złe były nastepujące ludzkie wynalazki:
      -naskalne malunki: kto to widział malować, skoro nie trzeba malować (Czapek to świetnie ujął w pewnym opowiadaniu),
      - brona, traktor: kto to widział maszynami, skoro można kosą, widłami itd,
      - MYCIE SIĘ (sinusoidalnie w czasie to zło przychodziło),
      -CZYTANIE: książki to było zło świata wszelakie, mózg się od nich lasował, zepsucie z nich pochodziło, no i to marnotrawstwo czasu,
      - kino (jak juz książki stały się "klasyką"): to bylo bezguście i pop-mass, no bo książka to jest TO,
      - telefony komórkowe (nie będę używał, bo to jest "uwiązanie" i tylko ludzie prości dają się...)
      - igry/konsole: jakież niskie, barbarzyńskie i w ogóle prymityw,
      - pisanie na komputerze (by klawiatura): nienienienie, tylko i wyłącznie PIÓREM,
      - i teraz portale społecznościowe.

Nierozumienie sensu zjawiska i budowanie tożsamości w sposób negatywny (nie gram w gry, nie czytam kryminałów, nie mam konta na fb)- jakie to słabe.
      Nie lepiej budować własną tożsamość w sposób pozytywny?

A teraz: jak działa FB: ma się tam, co się włoży
      Ja np. mam linkownię ciekawych artykułów w dziedzinach mnie frapujących, inspirujące dyskusje (tematyczne!), przegląd prasy i blogowni z REKOMENDACJAMI artykułów przez osoby, którym ufam, info o konferencjach itd.
      Warto? warto.
      • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 08:54
        I jeszcze dodam do listy tegoż zła jedno:
        fora internetowe, w tym forum e-matka, które jest de facto portalem społecznościowym, i na ktorym udzielają sie owe e-mamy krytykujące inny portal społecznościowy.

• sanrio Nabakier! Z ust mi to wyjęłaś 01.04.12, 10:20
          piszą te, które są ponad Facebooka, one umieją się komunikować ze znajomymi werbalnie, umieją same znajdować książki, linki, filmy, muzykę, wydarzenia, które je interesują, one nie rozumieją tego całego menu, jakie ono jest głupie, one mają przyjaciół w realu - a jednocześnie siedzą codziennie na forum emama, które NICZYM nie różni się od fejsa, ba, siedzą! Zadają kretyńskie pytania w stylu: co zrobić, żeby zupa się nie zważyła, zakładają wątki pt."chwalę się!", dyskutują z wypiekami na twarzy na temat filmów, aborcji, matki Madzi i nauki 6-latków z osobami, których na oczy nie widziały, ale kiedy mowa o dyskusjach bądź dzieleniu się poglądami i opiniami na FB to już im żółć oczy zalewa - bo jak to, fajsbuk to żenada, one zupełnie nie rozumieją tego po co komu miałby służyć fajsbuk!
          Żenada to wy, drogie panie....
          • nabakier Re: Nabakier! Z ust mi to wyjęłaś 01.04.12, 10:35
            wink
          • 3onbingo Re: Nabakier! Z ust mi to wyjęłaś 01.04.12, 11:08
            sanrio napisała:

> piszą te, które są ponad Facebooka, one umieją się komunikować ze znajomymi wer
            > balnie, umieją same znajdować książki, linki, filmy, muzykę, wydarzenia, które
            > je interesują, one nie rozumieją tego całego menu, jakie ono jest głupie, one m
            > ają przyjaciół w realu - a jednocześnie siedzą codziennie na forum emama, które
            > NICZYM nie różni się od fejsa, ba, siedzą! Zadają kretyńskie pytania w stylu:
            > co zrobić, żeby zupa się nie zważyła, zakładają wątki pt."chwalę się!", dyskutu
            > ją z wypiekami na twarzy na temat filmów, aborcji, matki Madzi i nauki 6-latków
            > z osobami, których na oczy nie widziały, ale kiedy mowa o dyskusjach bądź dzie
            > leniu się poglądami i opiniami na FB to już im żółć oczy zalewa - bo jak to, fa
            > jsbuk to żenada, one zupełnie nie rozumieją tego po co komu miałby służyć fajsb
            > uk!
            > Żenada to wy, drogie panie....

cos ci sie pokickalo, ja najczesciej na ematce widze nicki deklarujace posiadanie konta na fb
            • nabakier Re: Nabakier! Z ust mi to wyjęłaś 01.04.12, 12:12
              No, ale ten watek założyła ematka powątpiewająca w sensowność fb, i parę ematek podzielających ten punkt widzenia się pojawiło, tak więc nikomu się tu nic nie pokićkało.
              • 3onbingo Re: Nabakier! Z ust mi to wyjęłaś 01.04.12, 12:41
                taaa...no to zobaczmy

majowa dusza: marne 305 postów na forum, konta na fejsbuku brak
                havana28: 430 postów, konta brak
                3onbingo: postów 27, konta brak

a z tych co maja:
                nabakier: 3088 (!) postów na forum, konto na fejsbiuku-jest
                sanrio: 1633 postów, konto fb jest
                rosapulchra: 7864 (OMG!), konto na fb- jest

nikomu sie nie pokickało hehe
                • nabakier Re: Nabakier! Z ust mi to wyjęłaś 01.04.12, 14:07
                  Nie kumam, co pokazalaś. Jak dla mnie, to nic z tego wynika.
                • sanrio Re: Nabakier! Z ust mi to wyjęłaś 01.04.12, 16:31
                  a skąd ta pewność?
                • yenna_m Re: Nabakier! Z ust mi to wyjęłaś 01.04.12, 22:02
                  tyle postów nabakier w ciagu 8 lat?
                  to dziewczyna naprawdę mało pisuje na forum - 386 postów rocznie, czyli nieco więcej niż 1 post dziennie
        • rosapulchra-0 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:52
          Lubię to!
          wink
        • 3onbingo Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 11:05
          nabakier napisała:

> I jeszcze dodam do listy tegoż zła jedno:
          > fora internetowe, w tym forum e-matka, które jest de facto portalem społ
          > ecznościowym, i na ktorym udzielają sie owe e-mamy krytykujące inny portal społ
          > ecznościowy.

troche cie ponioslo z tym zlem- ematka nie wymaga podawania prawdziwych danych osobowych
          • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 11:21
            A ujawnianie wlasnych danych perosnalnych w trybie kontrolowanym to jakieś zło? Przecież to TY decydujesz,które Twoje dane (łącznie z personaliami) są dostępne i dla kogo. Możesz ukryć WSZYSTKO. Nawet same konto, które będzie dostępne tylko dla wybranych albo i tylko dla Ciebie- nikt Ciebie nie będzie mógł wyszukać, jeśli tego będziesz chciała.

Ten problem nie istnieje- regulują go opcje PRYWATNOŚĆ. Trzeba tylko z niej skorzystać.
            • 3onbingo Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 11:34
              Ten "tryb kontrolowany" to chyba zart jakis zwazywszy na fakt ze fb co chwila zaskauje jakimis zmianami badz tez zresetowaniem ustawien. Ukrycie wszystkiego pwowoduje powstanie kolka wzajemnej adoracji gdzie nie wlezie nikt nowy i nie wyglosi jakies smialej tezysmile

Poza tym, niewymaganie danych osobowych jest zawsze bezpieczniejsze bo nigdy ne wiadamo co przechowujacy je portal z nimi robi. Po drugie sprawia, ze ematka nie jest zadnym portalem spolecznosciowym wiec sie nie da porownac do fb
              • rosapulchra-0 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 11:49
                Mam konto na FB od 2006 roku i nigdy moje ustawienia nie zostały zresetowane, nie siej propagandy suspicious
              • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 12:09
                Czy to kółko, czy nie kółko, ale ochronę prywatności masz, zatem to nie żart.

FB jest ZAŁOŻENIA portalem personalnym. Piszą na nim ludzie, którzy BIORĄ to pod uwagę. ale moga równiez ustawic to inaczej- ale to też Ci się nie podoba. Niemniej, to nie jest wadą. Jest CECHĄ. Która odpowiada nam lub nie. Po prostu. Na uczelni lub w pracy tez nie występujesz anonimowo- i nie jest to wadą, ale CECHĄ.
      • thorgalla Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:36
        nabakier,lepiej bym tego nie napisała,stawiam skrzynkę wódki big_grin

>>> A teraz: jak działa FB: ma się tam, co się włoży
        Dokładnie.Co niektórzy myślą,że jak już łaskawie konto założą to ich FB fajerwerkami powita i czerwony dywan rozłoży a tu trzeba samemu szukać interesujące strony,tematy.Darmowych wejściówek do spa nie daje.
        I foch
        • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:37
          chętnie big_grin
    • truscaveczka Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:11
      Nie wypisałaś się tongue_out Konto na FB jest forewa and ewa, próba zalogowania ponownie je uaktywnia suspicious
      • paartycja Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:31
        niestety wiem o tym tongue_out
        do nabakier- nie zachowuj się jak fanatyczka,nie ma przymusu fb (na szczęście),mogę nie lubić? czy muszę bo ty lubisz? tongue_out
        • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:36
          pozostając w Twojej poetyce- nie zachowuj się jak kołtun, nie ma takiego obowiązku
          • paartycja Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:46
            nabakier napisała:

> pozostając w Twojej poetyce- nie zachowuj się jak kołtun, nie ma takiego obowią
            > zku

a możesz mi wyjaśnić dlaczego mnie obrażasz?
            • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:09
              a możesz mi wyjaśnić, dlaczego TY mnie obrażasz?
              • paartycja Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:51
                nabakier napisała:

> a możesz mi wyjaśnić, dlaczego TY mnie obrażasz?

na tyle natrętnie i agresywnie namawiasz do fb,że mi się jednoznacznie skojarzyło z fanatyzmem.
                ale skąd kołtuństwo to za boga nie wiem tongue_out
                i tak,że się nie dowiedziałam,że mam kija w tyłku..
                • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 11:22
                  Ach, tobie merytoryczna rozmowa kojarzy się z fanatyzmem. Tak, to znana opcja...to kojarzenie się i na tej podstawie obrażanie ludzi.

Kołtuństwem jest własnie to, co powyżej.
                  • paartycja Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 12:02
                    nabakier napisała:

> Ach, tobie merytoryczna rozmowa kojarzy się z fanatyzmem. Tak, to znana opcja..
                    > .to kojarzenie się i na tej podstawie obrażanie ludzi.
                    >
                    > Kołtuństwem jest własnie to, co powyżej.
                    gdybyś ty chociaż merytorycznie rozmawiała...
                    • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 12:13
                      Rozmawiam, jak mam merytorycznego rozmówcę.
                      • paartycja Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 12:14
                        nabakier napisała:

> Rozmawiam, jak mam merytorycznego rozmówcę.
                        zaimponowałaś mi zaiste tongue_out
                        • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 14:06
                          cieszę się tongue_out
    • tosterowa Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:34
      Nie mam, zauważam minusy braku tam konta - brak sieci ludzi, do których ewentualnie można bezpośrednio i jednocześnie zwrócić się z prośbą.
      Wśród moich najbliższych znajomych większość osób jednak nie ma tam konta, więc tym bardziej nie miałabym się po co wpisywać.
      A ponadto ostatnio malutko czasu spędzam w necie, więc mam czas na przyswajanie/dzielenie się niewielkim ułamkiem głupot, a fb to jednak wielki zjadacz czasu.
      Poza tym, mnie się akurat bardzo podoba hasło "nie ma cię na fb, nie ma cię w ogóle" , ten kto je wymyślił, powinien dostać podwyżkęsmile
      • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:39
        > Poza tym, mnie się akurat bardzo podoba hasło "nie ma cię na fb, nie ma cię w o
        > góle" , ten kto je wymyślił, powinien dostać podwyżkęsmile

Haslo, żeby miało sens, musi być ...sensowne. Bo jeśli nie jest, to pozostaje słowną ekwilibrystyką.

Ono nie ma związku z rzeczywistością.
        • tosterowa Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:53
          Oczywiście, że nie ma związku. Ale jednak na niektórych działa na tyle, że zakładają tam konta.
          • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:10
            ludzie różne rzeczy robią kierując się sloganami
            tylko, co to ma do rzeczy samej
            • tosterowa Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 11:47
              no od tego zdania rozpoczyna się post założycielski...
              • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 14:08
                fakt wink
      • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:42
        Na fb nie musisz miec znajomych. Serio. Możesz sobie po prostu "polubić" rozmaite strony (np. strony gazet: w zasadzie wszystkich), i wtedy będziesz dostawała od nich linki do artykułów czy inne info od nich. Choćby dlatego warto.
        • paartycja Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:45
          a ty nie możesz tak po prostu uznać,że ktoś nie lubi fb? tak jak pomidorowej,balerinek i muzyki rockowej?
          • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:13
            Czy TY NIE POTRAFISZ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM?
            Wyjaśniłam koleżance jej wątpliwość do co do posiadania znajomych na fb.
            Przeszkadza Ci to, że ludzie wyjaśniają wątpliwości?
            Objaśnię zatem i Tobie- TEMATEM WĄTKU JEST POSIADANIE KONTA NA FB.
        • tosterowa Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:55
          Ale po co mi to? Wchodzę na ograniczoną liczbę stron w necie, nie mam czasu ani ochoty na więcej, po co mam niepotrzebnie mnożyć byty?
          • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:14
            Po to, żeby je mieć w jednym miejscu. Dla mnie to ogromne ułatwienie.
            Skoro nie potrzebujesz mnożyć bytów, no to nie potrzebujesz smile
    • lilly_about Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:49
      Mam konto i korzystam z niego chętnie.
    • antyideal Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 09:58
      Nie mam
    • paskudek1 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:12
      mam i jestem zadowolona. Chętnie poznałabym osoby np. z forum ale nie wiem jak szukaćsmile Ale i tak mi się podoba, chociaż ostatnio główną aktywnością na FB było granie w gierkę. Mój mąż w ogóle założył konto li i jedynie dla gry, pod pseudonimem i ma w znajomych może ze 4 osoby. Plus swoje ulubione radio.
      • wioskowy_glupek Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:26
        Mam, nie umieszczam niczego czego bym się musiała wstydzić...
        Ponieważ mam w znajomych ludzi których znam tylko z internetu to założyłam ma fałszywe nazwisko... i tyle. Nic nie upubliczniam poza znajomymi.
        • nabakier Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:34
          konto na fałszywe nazwisko to złamanie zasad portalu
          po prostu nieuczciwość
      • najma78 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:33
        Mam. Nie jestem jednak ekshibicjonistka i nie zamieszczam na fb szczegolow z mojego zycia. Jest bardzo przydatne do utrzymania kontaktow z ludzmi ktorzy mieszkaja daleko, ale nie tylko np. instruktor zumby, ktory daje info o jakims event albo ze akurat konkretnego dnia nie bedzie mogl zrobic zumby itp. Inny przyklad fryzjerka szuka pracownikow, ktos tam chce oddac swinki morskie itp. Nie gram wogole, szkoda mi czasu.
    • thorgalla Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:36
      Pamiętam falę wątków o NK i przeszła.
      Teraz FB w modzie.
      Też przejdzie.
    • rosapulchra-0 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:51
      Mam i korzystam z niego chętnie.
      I zupełnie nie rozumiem tego hasła, że jeśli kogoś nie ma na FB, to nie istnieje.
      • paartycja Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 10:54
        też go nie rozumiem bo ja nie mam i jakoś funkcjonuję,nie odczuwam potrzeby
        • rosapulchra-0 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 11:01
          No i git.
          Mieszkam za granicą i FB jest dla mnie bardzo przydatnym narzędziem do utrzymywania kontaktów z ludźmi, których zostawiłam w Polsce lub ludzi, którzy rozsiali się po świecie.
          Krytyka ludzi, którzy posiadają konto na FB i okazywanie im pogardy świadczy tylko o ciasnych umysłach i pospolitym chamstwie krytykantów.
          • paartycja Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 12:04
            no i git big_grin
            ale w którym miejscu ty zobaczyłaś pogardę wobec posiadaczek konta na fb na boga??
            • rosapulchra-0 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 12:08
              Jest parę wypowiedzi wyżej. Wynika z nich wyraźnie, że nieposiadaczki kont na FB są zdecydowanie lepsze i mądrzejsze od posiadczek.
              • paartycja Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 12:13
                kurcze-zacytuj bo naprawdę nic takiego nie wyczytałam
                • rosapulchra-0 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 12:22
                  Choćby wypowiedzi hawany i jeszcze kilku innych dumnych mam, że konta na fb nie posiadają.
                  • thorgalla Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 12:41
                    Rosa,przy okazji.
                    Skąd Ty te wypowiedzi Gazety wynajdujesz? Spisujesz je jakoś?
                    • rosapulchra-0 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 17:55
                      Nie. Kiedyś w dość krótkim czasie popełnił te błędy, w sensie napisał w końcu coś poprawnie i zapomniał zmienić, a ja za każdym razem kopiowałam do swoich sygnaturek.
                  • havana28 Re: Facebok / macie tam konto ? 01.04.12, 13:47
                    Rozenka, skarbie, a gdzie konkretnie to ja wyrazilam pogarde dla posiadaczy konta na bf?
                    Z tego co sobie przypominam napisałam po prostu dlaczego nie jest mi potrzebne, za co zostałam zjechana za zaciętością godną fundamentalistów islamskich.

AHa, skoro już tu jesteś, to przy okazji, wyszło szydło z wora - 8tys postów na gazetowym forum?
                    Trollizm chyba da sie leczyc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka