Dodaj do ulubionych

Przerażające!

01.04.12, 19:25
Czytam na jednym z forów:

"Moi drodzy moje dziecko Przypomniało sobie że ma zadanie na jutro: Dlaczego ptaki wracają do kraju? W internecie albo nic nie ma albo ja nie moge znależć.Pomożecie???"

I włos mi się na głowie mierzwi z przerażenia nad poziomem umysłowym społeczeństwa! Naprawdę dorosły człowiek może nie wiedzieć, dlaczego bociany przylatują wiosną? Czy to może ludziom się myśleć nie chce i niedługo, jak będą szli do kibla, to wcześniej zadadzą na forum pytanie, jak się woda spuszcza, albo czym tyłek wytrzeć?
Obserwuj wątek
    • viviene12 Re: Przerażające! 01.04.12, 19:29
      Czy to może ludziom się myśleć nie chce i niedługo, jak będą szli do kib
      > la, to wcześniej zadadzą na forum pytanie, jak się woda spuszcza, albo czym tył
      > ek wytrzeć?

moze lepiej niech zapytaja i wiedza, niz jakbys miala przypadkiem takich gosci do domu zaprosicsmile

• kota_marcowa Re: Przerażające! 01.04.12, 19:33
        > moze lepiej niech zapytaja i wiedza, niz jakbys miala przypadkiem takich gosci
        > do domu zaprosicsmile

O to to, od razu przypomniał mi się wątek o wężach i padalcachsmile A moja koleżanka z pracy (mgr po administracjisuspicious ) wysyłała paczkę do Wiednia i upierała się i kłóciła z panią na poczcie, że to w Czechachbig_grin
        • viviene12 Re: Przerażające! 01.04.12, 19:37

> O to to, od razu przypomniał mi się wątek o wężach i padalcachsmile A moja koleżan
          > ka z pracy (mgr po administracjisuspicious ) wysyłała paczkę do Wiednia i upierała
          > się i kłóciła z panią na poczcie, że to w Czechachbig_grin

a mnie kawal o roznicy miedzy szafa a toaleta
    • chcesztomasz Re: Przerażające! 01.04.12, 19:29
      A właśnie po co one tak przylatują i odlatują - źle im? big_grin
      • antyideal Re: Przerażające! 01.04.12, 19:33
        Wracają, bo czegos zapomniały pewnie crying
        • beata985 Re: Przerażające! 01.04.12, 19:35
          no przecież przylatuję żeby te dzieci poroznosić........
          co by to było gdyby bociany nie przyleciały na wiosnę????????????
          , aż strach pomysleć co by było z naszą emeryturą
        • iza232 Re: Przerażające! 01.04.12, 20:03
          antyideal napisała:

> Wracają, bo czegos zapomniały pewnie crying

zapomniały jaja znieść i wysiedzieć wink)
          • antyideal Re: Przerażające! 01.04.12, 20:49
            Jak sie nie ma w głowie to ma sie w skrzydłach tongue_out
    • ga-ti Re: Przerażające! 01.04.12, 19:35
      Ciekawe, jak szukała? Wystarczy wpisać "migracja ptaków" tongue_out
      No ale samemu trudno wpaść na poprawną odpowiedź, nie ma to jak internet smile
      • isa1001 Re: Przerażające! 01.04.12, 19:39
        No autor/autorka wątku raczej słowa migracja nie zna smile
      • chcesztomasz Re: Przerażające! 01.04.12, 19:40
        ha ha jakoś nie wierzę, żeby ktoś kto nie wie, po co przylatują ptaki wiedział co to jest migracja. big_grin

Myślę, że wystarczy wpisać " po co..." i tak wyskoczy.
    • jamesonwhiskey Re: Przerażające! 01.04.12, 19:40
      > I włos mi się na głowie mierzwi z przerażenia nad poziomem umysłowym społeczeńs
      > twa!

nie potrzebnie , poprostu tak jest
      myslacych 5-10 % a reszta to sredniacy albo kompletni idioci
      • iza232 Re: Przerażające! 01.04.12, 20:08
        Niestety będzie gorzej bo nasz szanowny rząd robi wszystko aby w najjaśniejszej rosło społeczeństwo debili. Likwidacja 8 klasówek, w zamian mamy 6 klasówkę + gimnazjum (potrzebne jak dziura w moście). Potem 3 klasowe liceum, zamiast 4. A teraz te debilne bloki tematyczne i zabieranie godzin wszytkim normalnym przedmiotom oprócz religii rzecz jasna. Aha no i "reforma" przedszkola. Horror będzie i tyle!
        • nangaparbat3 Re: Przerażające! 01.04.12, 20:37
          Ja tam nie wiem. Poziom tak zwanej wiedzy ogólnej rzeczywiście leci na łeb na szyję, nie da się ukryć. Uczniowie uczą się jeszcze tego, co będą zdawać na maturze, resztę omijają szerokim łukiem. I w tym kontekście bloki tematyczne (które nie mam pojecia dlaczego nazywasz "debilnymi") mogłyby być szansą jakiegoś poszerzenia horyzontów w dziedzinach, z którymi uczeń swojej przyszłości nie wiąże.
          Na przeszkodzie stoi pompatyczny przesąd, że tylko wiedza pseudoakademicka, przeżuta i nudna, jest coś warta - widzę, jak nauczyciele pisząc programy bloków tematycznych wybierają to, co najbardziej encyklopedyczne, czego uczą od 10 czy 20 lat, co uczniowie będą zaliczac i zapominać. Strasznie mi żal, że fantastyczna szansa na pokazanie kawałka świata, zainteresowanie światem, zostanie w większości szkół, czy raczej przez wielu nauczycieli, zmarnowana.
          • violon-czela Re: Przerażające! 01.04.12, 20:40
            No tu się chyba pierwszy raz pod Tobą podpisze.
            • nangaparbat3 Re: Przerażające! 01.04.12, 20:47
              A że "cud" się nie podpiszesz?
          • mamalgosia Re: Przerażające! 02.04.12, 10:01
            nanga, nauczyciel ma podstawę programową, którą MUSI zrealizować. Niestety nie może sobie odpuścić tych wszystkich absurdówsad
            • nangaparbat3 Re: Przerażające! 02.04.12, 10:12
              Ale teraz z iluś tam propozycji bloków tematycznych wybiera się kilka. I już wiem, co wybrali.
              • nangaparbat3 Re: Przerażające! 02.04.12, 10:13
                To znaczy wybiera się teraz na przyszły rok.
        • morekac Re: Przerażające! 02.04.12, 10:07
          Sugerujesz, że mama obecnego ucznia załapała się już na reformę? Wcześnie zaczęła...
      • iwles Re: Przerażające! 01.04.12, 20:43

jamesonwhiskey napisał:

> nie potrzebnie , poprostu tak jest
        > myslacych 5-10 % a reszta to sredniacy albo kompletni idioci

... ortograficzni.
    • nangaparbat3 o rety! 01.04.12, 20:28
      cud
      • aandzia43 Re: o rety! 01.04.12, 20:35
        Cud.
    • marghe_72 Re: Przerażające! 02.04.12, 01:27
      mnie dziwi co innego
      a mianowicie rodzic odrabiający pracę domową za dziecko.
    • pade Re: Przerażające! 02.04.12, 09:06
      Przecież to pytanie jest z drugiej klasy szkoły podstawowej...
      I dziwią mnie te komentarze dotyczące poziomu edukacji, bo widzę czego uczy się moj córka własnie w drugiej klasie.-uczy się myślenia.
      • morekac Re: Przerażające! 02.04.12, 10:11
        > Przecież to pytanie jest z drugiej klasy szkoły podstawowej...
        Że 2-klasista nie wie - to nic. Mały jest i dopiero się uczy. Ale dołujące jest to, że mama- produkt zapewne niezreformowanej edukacji i 8-letniej szkoły podstawowej - też nie wie. I w dodatku nie potrafi wyszukać tego w internecie.
    • stara_dominikowa No właśnie! 02.04.12, 09:17
      Ja tam nie wiem po co wracają. Wylatują, bo im zimno, to jeszcze jakoś jestem w stanie pojąć. Ale po co wracają? Zużywają ogromne ilości energii jak gdyby nie mogły rozmnożyć się w miejscu zimowania.
      Hę??
      • pieskuba Re: No właśnie! 02.04.12, 09:42
        Bo tu mają lepsze warunki do rozmnażania, ale nie mogą przetrwać zimy, więc lecą tam :o)
        • stara_dominikowa Re: No właśnie! 02.04.12, 09:49
          pieskuba napisała:
          > Bo tu mają lepsze warunki do rozmnażania

Niby dlaczego? A jeśli nawet, czy muszą lecieć aż tak daleko, bo podatki w Polsce płacą? Kam ooon smile Autorko wątku?? Domagam się odpowiedzi na moje banalne pytanie uncertain
          • pieskuba Re: No właśnie! 02.04.12, 10:05
            Tu poczytaj:

srodowisko.ekologia.pl/przyroda/Ptasie-migracje-Wedrowki-ptakow-w-Polsce,13208.html
            pies
            • nangaparbat3 Re: No właśnie! 02.04.12, 10:11
              Kubusiu,
              linkowany przez Ciebie artykuł (dziękuję) kończy się tak:

Fenomen ptasich wędrówek nie został jak dotąd poznany. Mimo to można stwierdzić, że to właśnie w naturze jest najpiękniejsze – tajemnica.

I to jest najpiękniejsze.
              • pieskuba Re: No właśnie! 02.04.12, 10:32
                Oj tak!
          • sueellen Re: No właśnie! 02.04.12, 10:18
            no przecież to proste - chodzi o żarcie. W okresie od marca do października jest u nas cala masa żarcia, owady i inne robale same się proszą o zjedzenie, - w zimie jest za zimno i żarcia brak więc odlatują i znów z nastaniem wiosny u nas są lepsze warunki niż na południu. Dużo żarcia, nie za zimno, nie za gorąco, a przy okazji można pozwiedzać i poszerzyc horyzonty tongue_out
            • pieskuba Re: No właśnie! 02.04.12, 10:31
              Oczywiście. Ale skąd wiedzą, że trzeba lecieć właśnie tam, skąd kiedyś wiedziały, że właśnie tam znajdą odpowiednie warunki, jak nauczyły się to pamiętać i odnajdywać drogę do tego właśnie gniazda - to jest tajemnica smile
            • stara_dominikowa Re: No właśnie! 02.04.12, 10:54
              sueellen napisała:

znów z nastaniem wiosny u nas
              > są lepsze warunki niż na południu.

Zamiast zachrzaniać w tę i z powrotem nad oceanem nie lepiej osiąść w miejscu umiarkowanie ciepłym przez cały rok? Mam wrażenie, że one też nie wiedzą po co to wszystko i dlatego latają jak wściekłe. Pstrągi też płyną jak oszalałe pod prąd składać jaja gdzieś daleko. Taka niby ta natura mądrze zaprojektowana, ale tego ni w ząb nie kumam.
              Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że dwie opcje miejsca do życia są korzystne z punktu widzenia możliwych katastrof naturalnych czy gwałtownych zmian warunków życia. Zawsze jest alternatywa na drugiej półkuli.
        • nangaparbat3 Re: No właśnie! 02.04.12, 10:01
          To nie jest takie proste - na przykład jedne gawrony u nas zimują, a inne zime spędzają na południu Europy, żeby wrocić i się rozmnażać - w tym celu te pierwsze wracają tymczasem na Syberię.
          A ten szlamnik, co robi prawie 12 tysięcy kilometrów z Nowej Zelandii na Alaske i z powrotem? Ta nie mogłby sobie gniazdka uwić gdzieś bliżej, w tundrze czy tajdze?
          • sueellen Re: No właśnie! 02.04.12, 10:10
            A po co Rutkiewicz wlaziła na K2 a Kamiński na oba bieguny? Nie tylko ludzie lubią zwiedzać świat.
            • nangaparbat3 Re: No właśnie! 02.04.12, 10:14
              smile
      • magiczna_marta Re: No właśnie! 02.04.12, 10:35
        Chcą żeby ich pisklaki miały PL obywatelstwo wink
      • bezpocztyonline Re: No właśnie! 02.04.12, 10:46
        stara_dominikowa napisała:

> jak gdyby nie mogły rozmnożyć się w miejscu zimowania.

Tutaj?

https://www.tenpieknyswiat.pl/fotki/albums/20080701-Egipt/egipt-bociany.JPG

Widzisz gdzieś tu łąkę, żaby, myszy?

A tu?

https://i.wp.pl/a/f/jpeg/20456/bociany_8140.jpeg
        • stara_dominikowa Re: No właśnie! 02.04.12, 10:56
          Bezpoczty, tylko w Polsce są te mityczne żaby i łąki? Nie. A jednak bociany lecą tysiące kilometrów właśnie tu.
          • pieskuba Re: No właśnie! 02.04.12, 10:59
            Według Adama Wajraka liczba bocianów w Polsce systematycznie spada, właśnie z powodu tego, że ogranicza się powierzchnię łąk. Więc może chodzi o łąki właśnie.
          • bezpocztyonline Re: No właśnie! 02.04.12, 11:37
            stara_dominikowa napisała:

> Bezpoczty, tylko w Polsce są te mityczne żaby i łąki? Nie. A jednak bociany lec
            > ą tysiące kilometrów właśnie tu.

Nie tylko:

https://www.studiowina.pl/images/francja_Wsch/DSC04719.jpg

Bociany są symbolem Alzacji. Z jakiegoś powodu zapewne.

Może z takiego?

https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcRoHWMDzWkwbWGqB-3btVVsvew0dMW7iqn5RGUHt5fkjDtlzHT5JA
        • mia_siochi Re: No właśnie! 02.04.12, 12:00
          Bociany nie jedzą żab. Poza bajkami oczywiście.
          • iwles Re: No właśnie! 02.04.12, 12:06

smile
            jedzą jedzą, szczególnie bociany czarne.
    • morekac Re: Przerażające! 02.04.12, 09:59
      Wniosek z tego jest jeden: pogorszenie jakości edukacji wcale nie nastąpiło ostatnio... wink
    • sueellen Re: Przerażające! 02.04.12, 10:05
      https://komixxy.pl/uimages/201108/1312745532_by_glazik1996_500.jpg
    • aniorek Re: Przerażające! 02.04.12, 11:39
      isa1001 napisała:

> I włos mi się na głowie mierzwi z przerażenia nad poziomem umysłowym społeczeńs
      > twa!

Mowi sie: "wlos mi sie jezy", a nie "mierzwi" pani ekspertko od poprawiania innych. big_grin Stenka tez raz powiedziala, ze sie jej siersc na grzbiecie jezy, wiec nic mnie juz nie zdziwi.
      • isa1001 Re: Przerażające! 02.04.12, 11:52
        aniorek napisała:

> isa1001 napisała:
        >
        > > I włos mi się na głowie mierzwi z przerażenia nad poziomem umysłowym społ
        > eczeńs
        > > twa!
        >
        > Mowi sie: "wlos mi sie jezy", a nie "mierzwi" pani ekspertko od poprawiania inn
        > ych. big_grin Stenka tez raz powiedziala, ze sie jej siersc na grzbiecie jezy, wiec n
        > ic mnie juz nie zdziwi.

Naprawdę? Ojejku! To była celowa przeróbka popularnego powiedzonka. Taki nawyk zawodowy. Ale rozumiem, że niektórzy mogli dowcipu nie zrozumieć sad. Podobnie jak tego pani Stenki. Przepraszam, następnym razem będę bardziej dosłowna.
        • iwles Re: Przerażające! 02.04.12, 12:01

ale przyznasz, że tak trochę bez sensu ci wyszło.
          • isa1001 Re: Przerażające! 02.04.12, 12:12
            Myślę, że wyszło świetnie! Każę tak mówić bohaterowi następnej książki. I dodam mu do towarzystwa jakiegoś drętwego nudziarza, który bez przerwy będzie powtarzał, że włosy na głowie się jeżą, a nie mierzwią. Dzięki za inspirację!
        • dolores12 Re: Przerażające! 02.04.12, 12:20
          Mówcie co chcecie, a ja i tak za ch...ę nie rozumiem czemu one wracają. Ja bym nie wróciła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka