Dodaj do ulubionych

Czego dorosły Polak NIE powinien NIE wiedzieć?

04.04.12, 22:16
Na przykład tego ?

Jakieś wasze inne przykłady?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love bronię tego pana !!! 04.04.12, 22:41
      Wiedział kiedy chrzest? Wiedział.
      Wiedział kiedy Konstytucja 3 maja? Wiedział.
      Nie wiedział kiedy Powstanie, bo mało kto miał historię najnowszą.

ALE!

Kolejna reforma wprowadzająca blok społeczno-historyczny spowoduje, że będzie jeszcze gorzej. Nikt nie będzie wiedział nic ani o historii nowożytnej, ani Konstytucji 3 maja, ani chrzcie. A na wycieczce w Egipcie, wszyscy będą myśleli, że piramidy służyły do tego, by Predatorzy mogli walczyć z Obcymi (jak to było w jakimś filmie).
      • pade Re: bronię tego pana !!! 04.04.12, 22:52
        jak zwykle bzdury
        on nawet nie wiedzial kiedy został wprowadzony stan wojenny a na nastolatka nie wyglada, nie ma czego bronić
        a o reformie poczytaj najpierw a potem się wypowiadaj, chyba, że Ty z tych głodujących, więc nie ma o czym mówićtongue_out
      • helufpi Re: bronię tego pana !!! 05.04.12, 10:23
        > Kolejna reforma wprowadzająca blok społeczno-historyczny spowoduje, że będzie j
        > eszcze gorzej
        No, w założeniu to nie do końca, bo reforma ma właśnie zagwarantować "przerobienie" historii XX w w pierwszej licealnej. Jak wiadomo dotychczas przerabiało się 2 lub 3 razy od początku i jak ktoś miał pecha to do XX w. nigdy nie dotarłbig_grin A tak będzie od starożytności w gimnazjum, najnowsza w liceum i git. Oczywiście w praniu wyjdzie, czy to się uda, ale to już inna historia.
    • edelstein Re: Czego dorosły Polak NIE powinien NIE wiedzieć 04.04.12, 22:47
      Powstanie Warszawskie to temat kontrowersyjny,wciaz trwa spor o sens jego wybuchu.Sa tacy co wola o nim nie pamietac.
      Niby powinno sie wiedziec,ale z drugiej strony mam ciagle wrazenie,ze Polacy zyja jeszcze II wojna swiatowa,moze czas zainteresowac sie wspolczesnoscia? bardzo kuleje historia najnowsza Polski,z reguly temat wojny jest powtarzany,a lata plus 80 zostawione odlogiem.Ogolnie jestem za tym, by wiedziec mniej wiecej co, gdzie, kiedy, od dokladnych dat itd. sa historycy.

“Warszawskie dzieci idziemy w boj,za kazdy kamien twoj,stolico damy krew..“
      • enewa Re: Czego dorosły Polak NIE powinien NIE wiedzieć 05.04.12, 12:05
        Kontrowersje kontrowersjami, ale jeśli ktoś nawet w przybliżeniu nie wie, kiedy to powstanie miało miejsce, to co może wiedzieć o kontrowersjach? Historię pamiętać trzeba, także tę tragiczną i nie ma co szukać usprawiedliwień dla nieuctwa.
        Jakoś nie wyobrażam sobie, by ktoś rozsądny powiedział Żydom, to co się często sugeruje Polakom: dajcie już spokój z tą wojną, z przeszłością, nie można tym wiecznie żyć. Nie widać też, żeby pielęgnowanie pamięci paraliżowało rozwój narodu żydowskiego.
        • harrison_bergeron Re: Czego dorosły Polak NIE powinien NIE wiedzieć 05.04.12, 12:12
          Nie sądzę żeby wszyscy musieli o wszystkim pamiętać.
          Zakładam że o wszystkim, bo jeśli nie o wszystkim to ktoś musi decydować co jest ważniejsze.
          A jeśli on/oni/spisek onych może decydować to ja też, za siebie.

Nie uważam też że malarzowi albo mechanikowi samochodowemu (przykład) jest potrzebna taka wiedza.
          Chyba że lubi.
          • enewa Re: Czego dorosły Polak NIE powinien NIE wiedzieć 05.04.12, 12:49
            Może i faktycznie tak było, że poseł stwierdził, że te daty są nieistotne i wymazał je z pamięci. A reporterce specjalnie napaplał bzdur, żeby nakłonić nas do refleksji i dyskusji. W miarę rozgarnięty mechanik odpowiedziałby prawidłowo (ew. pomyliłby się o rok, czy dwa) i nie byłoby nad czy radzić.
    • amoreska Nie chodzi mi o same daty, ale 05.04.12, 10:16
      i o inne fakty.
      Na przykład:
      - kto jest obecnym prezydentem Polski?
      - kim był Adam Mickiewicz?
      - co to jest "Mazurek Dąbrowskiego"?
      • thaures dla mnie masakra 05.04.12, 10:33
        Stan wojenny jakoś przebaczyłam, ale to powstanie w 1988 ? To już nie można mówić o pomyłce- to całkowite pomieszanie...nawet nie wiem czego z czym.
        Akurat ja wyjątkowo dobrze pamiętam daty, jednak nawet nie znając jakiejś jestem w stanie " umiejscowić" pewne wydarzenia w czasie. I pewnie dużo osób ma podobnie... Byłam zniesmaczona. Z drugiej strony inni w ogóle nie chcieli odpowiadać na pytania.
        • marzeka1 Re: dla mnie masakra 05.04.12, 10:37
          Ależ pan swoim brakiem tzw. ogólnego rozeznania wpisuje się w panującą od dłuższego czasu tendencję; mnie tam liczka nieuków i niedouków ciągle jednak zdumiewa, ale np. profesor Hartman mówi dosadniej niedouki i nieuki
      • sumire Re: Nie chodzi mi o same daty, ale 05.04.12, 10:43
        to mi przypomina niedawną dyskusję ze znajomymi o tym, co człowiek wiedzieć powinien. kiedy powiedziałam, że imho powinien choć trochę interesować się społeczno-polityczną sytuacją w kraju i wiedzieć, kto jest aktualnie u żłoba, zostałam zakrzyczana, że przecież można bez tego żyć.
    • chcesztomasz Re: Czego dorosły Polak NIE powinien NIE wiedzieć 05.04.12, 10:52
      Mnie to najbardziej śmieszy jak jakaś osoba lata po ludziach z pytaniami z wiedzy ogólnej sama wcześniej nie pokazawszy tego jak wygląda jej stan wiedzy i robi sensację... Jakby nie patrzeć każdego człowieka można złapać na brakach w wiedzy ogólnej jak nie z tej to z innej dziedziny.
      Tak to już jest, że nie każdy wie wszystko nawet jeśli to jakiś zakres podstawowy. Nie wie tego ale wie coś innego z innej dziedziny czego ty nie wiesz..itd itd

A jeszcze śmieszniejsze jest, że jako jeden z niewielu stanął przed kamerą kiedy reszta po prostu zwiała - tchórzostwo się jak widać bardziej opłaca.
      • enewa Re: Czego dorosły Polak NIE powinien NIE wiedzieć 05.04.12, 12:15
        > A jeszcze śmieszniejsze jest, że jako jeden z niewielu stanął przed kamerą kied
        > y reszta po prostu zwiała

Parcie na szkło okazało się u niego silniejsze od instynktu samozachowawczegosmile Ale masz rację, takich orłów jest w sejmie na kopy, we wszystkich partiach.
        • kota_marcowa Re: Czego dorosły Polak NIE powinien NIE wiedzieć 05.04.12, 12:32
          > Parcie na szkło okazało się u niego silniejsze od instynktu samozachowawczegosmile

Ha ha ha, dokładnie. Ci co zwiewali przed reporterką, wiedzieli co robiąbig_grin
    • harrison_bergeron Re: Czego dorosły Polak NIE powinien NIE wiedzieć 05.04.12, 11:36
      Hmm, chyba bym podał z dokładnością do roku (miesiąc i dzień nie), z wyjątkiem konstytucji.
      Nie widzę w tym żadnego problemu.

Zawsze mogę wyguglać w kilkanaście sekund jeśli będę potrzebował tego do czegoś.
    • hanna_sty Re: Czego dorosły Polak NIE powinien NIE wiedzieć 05.04.12, 12:25
      Skąd się biorą dzieci - dokładnie. Bo obawiam się, że część d-o-r-o-s-ł-y-c-h Polaków ma z tym problemsad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka