Dodaj do ulubionych

prezent na Komunię

10.04.12, 11:35
Mąż jest chrzestnym - wymyślił zegarek Swatcha, koszt ok.200-250zł
W sumie pomysł całkiem całkiem, bo można wybrać na prawdę coś fajnego...

Ale...wczoraj gadałam z Młodą (prezent dla dziewczynki) - dostała na Wielkanoc lalkę Monster High, podobno b. jej się te lalki podobają i zastanawiam się, czy może z takiego prezentu nie cieszyłaby się bardziej... Nie wiem, czy 9-latki marzą o zegarku...

Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • karra-mia Re: prezent na Komunię 10.04.12, 11:37
      ja myslę, że zegarek to lepszy pomysł. Fasynacja lalką minie, to teraz jest fajne i modne, za chwilę pojawi się coś nowego, a zagarek swatcha będzie mieć na lata.
      • iin-ess Re: prezent na Komunię 10.04.12, 11:39
        Dokładnie ja też tak myślę.
        • tabakierka2 Re: prezent na Komunię 10.04.12, 11:43
          może macie racjęwink
          niestety moje wspomnienia z komunijnym zegarkiem nijak się mają do 'na lata'tongue_out no, ale to były lata 90te i zegarek obrzydliwy...
      • ga-ti Re: prezent na Komunię 10.04.12, 11:43
        No niby tak, ale czy będzie mogła nosić sobie na co dzień taki zegarek? Ja jako matka chyba bym nie pozwoliła, bo zgubi, bo zniszczy, bo ukradną ... Może nie mam racji.
        Prezent fajny, ale docenić może dopiero za kilka lat.
        Może kupić coś "na pamiątkę" i coś "na teraz"?
        • tabakierka2 Re: prezent na Komunię 10.04.12, 11:48
          zegarek jest 'plastikowy' jeśli wiesz, o jaki styl mi chodziwink
          sama się zastanawiam, czy będzie nosić w ogóle...Ale w razie czego jest na tyle uniwersalny, że i dla nastolatki może być...
          • er_ra Re: prezent na Komunię 10.04.12, 12:10
            młodzież teraz nie nosi zegarków, jest w komórce...
            • tabakierka2 Re: prezent na Komunię 10.04.12, 12:25
              er_ra napisała:

> młodzież teraz nie nosi zegarków, jest w komórce...

faktuncertain
              • gku25 Re: prezent na Komunię 10.04.12, 12:28
                Albo w tabletachtongue_out
    • panna.sarabella Re: prezent na Komunię 10.04.12, 12:16
      lalka to tylko zabawka, a na komunię - tak mi się przynajmniej wydaje - powinna dostać coś "na pamiątkę" - zwłaszcza od chrzestnego. Jak chcesz to jej jeszcze tą lalkę dokup, ale nie jako główny prezent, tylko ew. dodatek.
      (co prawda ja bym dodatkowego prezentu nie kupowała, ale jeśli chcesz zeby miała coś z czego się ucieszy...)
      • tabakierka2 Re: prezent na Komunię 10.04.12, 12:26
        chcemy raczej pójść w stronę 'tradycyjną', tzn. mąż, bo on jest chrzestnymwink Młoda na szczęście nie ma pomieszanego w głowie i generalnie widzi bardziej wymiar duchowy zdarzenia...
        Czyli ten zegarek średni pomysł, czy może być? on w sumie też pełni funkcję ozdobną nieco...
    • ilonka001988 Re: prezent na Komunię 10.04.12, 12:27
      Ja jestem zwolenniczką takiego rozwiązania - od "ważnych bliskich" najlepiej jeden "porządny" prezent. No, rowery, zegarki, złote łańcuszki; za quadami nie przepadam tongue_out

I jako "dodatek" jakaś niedroga, ale za to dobrze przemyślana zabawka. Właśnie coś takiego "na teraz" żeby dziecko się ucieszyło. Skoro stać kogoś na zegarek za trzy stówy, to dorzuci 50 (100) zł na ładną książkę z bajkami, lalkę czy co tam sobie dziecko wymarzy? Przecież dziewięciolatek latek to zabawek jeszcze jak najbardziej potrzebuje.

Ja właśnie robię taki składany prezent dla chrześnicy męża.
      • tabakierka2 Re: prezent na Komunię 10.04.12, 12:29
        Łańcuszek ma dostać od mamy chrzestnej.
        Może masz rację - może zegarek + coś dorzucić i zmieścić się w 300zł. Choć to chyba dużo, co?
        • katus118 Re: prezent na Komunię 10.04.12, 12:54
          Mam ten sam problem, bo córka koleżanki ma komunię w maju, i też nie wiem, co kupić. Zastanawiałam się nad daniem samej kasy, ale nie wiem, czy to wypada (tj. czy sama kasa wystarczy).
          Nie mam pojęcia, co kupić takiemu małemu dziecku.
        • ilonka001988 Re: prezent na Komunię 10.04.12, 13:07
          Dużo? No co Ty, dzieciaki laptopy po trzy tysiaki dostają tongue_out I to od osób których miesięczna wypłata oscyluje wokół tej kwoty, a może nawet niżej (cała rodzina na utrzymaniu).

Dla nas 400 zł to będzie wydatek szarpiący po kieszeni, a nie liczę tego że taki weekendowy wypad 300 km w jedną stronę będzie kosztował kolejne trzy stówki pewnie. Staram się olać to wariactwo komunijne, ale to zależy od rodziny i coś czuję że mogę być niemiło zaskoczona.
          • tabakierka2 Re: prezent na Komunię 10.04.12, 13:11
            my już jakiś czas temu olaliśmy co rodzina pomyślitongue_out i nie dołożyliśmy naszych kilku tysiecy (bo co to jest kilka tysiaków?) do nowego samochodu dla szwagra -studentatongue_out

więcej niż 300zł nie planujemy wydaćtongue_out
            • beatulek Re: prezent na Komunię 10.04.12, 13:34
              Moje dziecko za pieniądze z Komunii chce pojechać na kolonie. My jako rodzice zapewniamy dzieciom dwa tygodnie wakacji na wjeździe - dziecko chce jechać w lipcu - z jedną grupą do której należy, a na przełomie lipca i sierpnia chce jechać na kolonie organizowane przez szkołę z koleżankami z klasy. Ze względu na ograniczone fundusze oraz na to, ze nie jest naszym jedynym dzieckiem kazaliśmy wybierać - no i wymyśliła, że drugi wyjazd opłaci sobie z pieniędzy, które dostanie na Komunię smile Mnie to pasuje, bo chociaż na siebie o wyda a nie na lustrzankę czy laptopa, które miałyby być zabawkami dla rodziców. Mimo wszystko chciałabym aby jakieś swoje pamiątki komunijne miała. Chrzestna ma kupić wieżę bo wstyd przyznać ale dzieć we własnym pokoju nie ma na czym muzyki słuchać, (to pomysł chrzestnej - myśmy nic nie sugerowali. Chrzestna wymyśliła i zapytała nas - po takim pytaniu odesłaliśmy do córki i z nią się umówiła). Jestem też zwolenniczką wszelkich prezentów, które służą rozrywce dziecka jak np. rower, rolki, gitara czy keyboard dla uzdolnionych muzycznie, porządna piłka nożna dla lubiącego grę chłopca, nie wiem ja dla swojego dziecka wolałabym takie prezenty, które sprawią jej radość zdecydowanie bardziej niż grawerowane łyżeczki czy złote aniołki. Jeden jako pamiątka z Uroczystości ok - ale 5 i do tego Biblia od każdego bo na Komunię wypada? Moja ma jeszcze 4 biblie z chrztu....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka