Dodaj do ulubionych

zapomnialam pigułki

IP: *.bphpbk.pl 21.04.05, 12:53
ale mam pytanie bo zapomniałam 6 w kolejnosci pigułki zarzylam ja 24 godziny
pózniej z nastepna i moje pytanie brzmi 5 dni wczesniej uprawiałam seks czy
moge zajsc w ciaze błagam powiedzcie mi czy jest to mozliwe
Obserwuj wątek
    • Gość: anni Re: zapomnialam pigułki IP: 217.11.141.* 21.04.05, 13:16
      nie
      teraz zabezpieczaj sie dodatkowo
      a jak napisano w ulotce ?
      • Gość: ala-konstancin Re: zapomnialam pigułki IP: *.bphpbk.pl 21.04.05, 13:21
        w ulotce napisali ze jezeli był seks w tygodniu poprzedzajacym zapomnienie
        pigułki to jest mozliwosc
        na jakiej podstawie uwazasz ze nie ma sie czego martwic
        • an_ni Re: zapomnialam pigułki 21.04.05, 13:29
          bo wzielas zapomniana i nastepna i bedziesz kontynuowala pigulki
          wiec nie widze tu mozliwosci wystapienia owulacji
          a czy to bylo pierwsze w zyciu opakowanie czy kolejne?
          jesli kolejne to tym bardziej nie ma takiej mozliwosci, nagromadzenie hormonow
          jest na tyle duze
          poza tym wspolzylas 5 dni temu a plemniki max zyja 5 dni a poza tym sluz na
          pigulkach jest dla nich nie przyjazny
          to jest kwestia tego co wstecz, a ryzyko moze nastapic po wiec trzeba sie
          zabezpieczac -co napisano w twojej ulotce?
          • Gość: ala-konstancin Re: zapomnialam pigułki IP: *.bphpbk.pl 21.04.05, 13:39
            mnie nie pokoi tylko to co jest napisane w ulotce ze niby wstecz tez to działa
            zwłaszca w 1 tygodniu zazywania a umnie ta zapomniana tabletka była 6
            zarzywam piułki juz od 6 miesiecy
            a i niepokoja mnie bóle brzucha tak na dole taka jakbym miała dostac okres a po
            drugie nie dobrze mi jest drugi dzien z rzedu
            wiem ze to nie normalne ale przejmuje sie
            aha seks był z wytryskiem na zewnatrz tak wiec niby cos mogło byc w srodku lae
            wiekszosc wyladowała na zewnatrz.co sadzisz
            • Gość: anni Re: zapomnialam pigułki IP: 217.11.141.* 21.04.05, 15:25
              sadze ze panikujesz
              niedobrze jest ci pewnie z nerwow a bywa ze brzuch boli na pigulkach
              uspokoj sie to bylby cud gdybys zaciazyla
              ale jesli tak sie boisz wez postinor (cociaz wg mnie byloby to bez sensu)
              po co stosujesz stos. przerywany skoro bierzesz pigulki?
              • Gość: ala-konstancin Re: zapomnialam pigułki IP: *.bphpbk.pl 21.04.05, 15:48
                mój chłopak tak zareagował nie planowalismy tego , tak samo tego ze zapomne
                pózniej tabletki to wyszło tak poprostu to nie był klasyczny przerywany
                dziki za pomoc
            • Gość: veroniq Re: zapomnialam pigułki IP: 81.219.236.* 24.04.05, 10:12
              plemniki zyja nawet do 7 dni, zalezy od mezczyzny
    • Gość: beta Re: zapomnialam pigułki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 21:42
      " Udowodniono powstawanie pęcherzyków jajnikowych podczas siedmiodniowej
      przerwy w przyjmowaniu pigułki; siódmego dnia pecherzyki były wystarczająco
      dojrzałe, by reagować na dyskretny nawet wzrost gonadotropiny. Dotyczy to
      szczególnie sytuacji, gdy pigułka nie została przyjęta przez zapomnienie w
      ciągu pierwszych siedmiu dni cyklu. Zalecana w tych przypadkach dawka dwóch
      pigułek następnego dnia moze z dużym prawdopodobieństwem wywołać owulację z
      powodu wzrostu poziomu estrogenów. Opóźnienie wzięcia pigułki poprzedzone
      okresem abstynencji hormonalnej (7 dni przerwy) znacznie wzmaga ryzyko
      niepożądanego poczęcia."- dk. n. med. ginekolog i położnik R. Ehmann, w
      pracy "Poronne działanie doustnych środków antykoncepcyjnych", str 8
      • an_ni Re: zapomnialam pigułki 22.04.05, 08:53
        oo to ciekawe o tym dzialaniu estrogenow, ale pigulka ma nie tylko estrogeny
        ale zrodlo jest tendencyjne
        • Gość: beta Re: zapomnialam pigułki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 13:39
          an ni... źródło jest tendencyjne? Dlaczego, czytałaś tę pracę, żeby móc to
          ocenić? Czy tez tytuł Ci się nie spodobał i stąd Twoja opinia. Rozsądniej jest
          wydawać opinie, po zapoznaniu się z podanym materiałem, a nie przez pryzmat
          własnych uprzedzeń. Powiedz co myślisz, wtedy, jak skończysz czytać tę lekturę.
          To tak, gdybym ja wypowiadała się na temat np cybernetyki, nie mając pojęcia o
          czym tak naprawdę ona traktuje, lub wypowiadała sie właśnie na temat ksiazki,
          której nie przeczytałam (stwierdzając, że treść jest infantylna i prostacka, bo
          tytuł mi się nie podoba)
          • Gość: anni Re: zapomnialam pigułki IP: 217.11.141.* 22.04.05, 14:16
            oo od tendencyjnej do prostackiej i infantylnej :0
            ojojoj rozpedzilas sie!
            tendencyjny jest juz sam tytul "poronne dzialanie pigulek"
            nie uwazam ze pigulki dzialaja poronnie wiec stad moja opinia a nie uprzedzenia
            i tyle
    • Gość: miriam Re: zapomnialam pigułki IP: *.chello.pl 21.04.05, 22:11
      ja tu czegos nie rozumiem...
      jezli kochałaś się 5 dni wczesniej, np. we wtorek, a powiedzmy w niedzielę
      zapomniałaś pigułki to plemniki nie sa w stanie przeżyć dłużej, aniżeli 2-3
      dni - jesli w ogóle jakieś sie wewnątrz dostały...więc jak to mozliwe - chyba,
      że ja czegoś nie rozumiem...
      • Gość: beta Re: zapomnialam pigułki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 13:33
        Nie wiem jak jest w przypadku brania pigułek, ale przy naturalnym cyklu
        plemniki w wyjątkowo korzystnych warunkach mogą przeżyć do siedmiu dni.
        • lilith76 Re: zapomnialam pigułki 22.04.05, 14:08
          pigułki tworzą wyjątkowo niekorzystne warunki dla przeżycia plemników.
          • anna_deszczowa Re: zapomnialam pigułki 24.04.05, 10:47
            ja uwazam ze moglas zajsc w ciaze, najwiecej ciaz na pigulkach bierze sie z
            zapomnienia w pierwszym tygodniu. chodzi o to ze jesli kochalas sie w
            siedmiodniowej przerwie- moglo ci sie teoretycznie wykluc jajeczko smile bo nie
            bralas wtedy pigulki i pozniej moglo czekac na dobre warunki do zagniezdzenia
            sie w macicy. podroz jajeczka z jajowodu do macicy trwa okolo 7 dni wiec jesli
            powiedzmy 6 dnia nie wzielas pigulki to endometrium moglo sie wytworzyc i
            przyjac twoje jajeczko. a spoznienie 24 h to duze spoznienie. poza tym dlugosc
            brania pigulki nie ma wplywu na to czy organiz "nie zauwazy" zapomnianej
            pigulki. mimo wszytsko mysle ze i tak nie ejstes w ciazy i radze wiecej rozwagi
            na przyszlosc, zwlaszcza ze np w mojej ulotce w przypadku opisanym przez ciebie
            (zapomnienie w pierwszym tyg, stosunek w tyg poprzedzajacym) radza skonsultowac
            sie z lekarzem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka