Dodaj do ulubionych

"katole do piachu"

11.04.12, 11:02
Takie słowa usłyszał niedawno pobity przez kilku osiłków syn koleżanki wracający wieczorem z Drogi Krzyżowej do domu.

Wynika z tego, że ateistyczna przemoc zaczyna zagrażać życiu ludzi.
Obserwuj wątek
    • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:04
      ci ateiści to jednak wszyscy są tacy sami - pozbawieni wartości i szacunku dla drugiego człowieka.
      • cherry.coke Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:12
        tabakierka2 napisała:

> ci ateiści to jednak wszyscy są tacy sami - pozbawieni wartości i szacunku dla
        > drugiego człowieka.

To sarkazm czy glupota?....
        • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:14
          cherry.coke napisała:

> tabakierka2 napisała:
          >
          > > ci ateiści to jednak wszyscy są tacy sami - pozbawieni wartości i szacunk
          > u dla
          > > drugiego człowieka.
          >
          > To sarkazm czy glupota?....

a jak myślisz?suspicious
        • nutka07 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:45
          Cherry czytej ze zrozumieniem wink
          • cherry.coke Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:50
            Normalnie pomyslalabym, ze sarkazm, ale jak przeczytalam reszte watku.... big_grin
      • miniofilka Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:36
        tabakierka2 napisała:

> ci ateiści to jednak wszyscy są tacy sami - pozbawieni wartości i szacunku dla
        > drugiego człowieka.

wypraszam sobie! Mąż jest ateistą i ma ogromny szacunek dla wartości moralnych
        to tak samo jak bym teraz powiedziała - ci wszyscy katolicy to ciemni i zacofani ludzie
        obydwa twierdzenia guzik prawda
        • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:46
          miniofilka napisała:

> wypraszam sobie! Mąż jest ateistą i ma ogromny szacunek dla wartości moralnych
          > to tak samo jak bym teraz powiedziała - ci wszyscy katolicy to ciemni i zacofan
          > i ludzie
          > obydwa twierdzenia guzik prawda
          >

smile
          brawowink
        • toxicity1 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 15:23
          miniofilka napisała:

> tabakierka2 napisała:
          >
          > >
          > wypraszam sobie! Mąż jest ateistą i ma ogromny szacunek dla wartości moralnych
          >
          Dobrze, ze to napisałaś, bo byłam pewna, ze też jest luteraninem.
      • wuika Re: "katole do piachu" 11.04.12, 15:13
        A skąd wiesz, że to ateiści? Mogli być ŚJ, buddyści, zielonoświątkowcy, albo prawosławni. Mógł się też trafić ktoś wyznania mojżeszowego, albo np. muzułmanin.
    • murwa.kac Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:05
      katolicka przemoc zagraza od dawna.
      • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:09
        murwa.kac napisała:

> katolicka przemoc zagraza od dawna.

ateistyczna również.
        • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:11
          No to może zrobić statystykę ilu osadzonych w polskich więzieniach to katolicy, a ilu z nich to ateiści? Kto się podejmuje takiego wyzwania?
          • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:13
            iin-ess napisała:

> No to może zrobić statystykę ilu osadzonych w polskich więzieniach to katolicy,
            > a ilu z nich to ateiści? Kto się podejmuje takiego wyzwania?

ale katolicy bo ochrzczeni czy dlatego, że praktykujący, korzystający z sakramentów etc.?
            chętnie bym się podjęła, ale nie mam wejścia do więzienia...I słaba z metodologii/statystyki jestem...
            • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:15
              tabakierka2 napisała:

> iin-ess napisała:
              >
              > > No to może zrobić statystykę ilu osadzonych w polskich więzieniach to kat
              > olicy,
              > > a ilu z nich to ateiści? Kto się podejmuje takiego wyzwania?
              >
              > ale katolicy bo ochrzczeni czy dlatego, że praktykujący, korzystający z sakrame
              > ntów etc.?
              > chętnie bym się podjęła, ale nie mam wejścia do więzienia...I słaba z metodolog
              > ii/statystyki jestem...

no tak katolicy bo ochrzczeni i swoje dzieci jako niemowlęta niosą do chrztu itd. i deklarują, z e sa katolikami
              • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:18
                iin-ess napisała:

> no tak katolicy bo ochrzczeni i swoje dzieci jako niemowlęta niosą do chrztu it
                > d. i deklarują, z e sa katolikami

a twoim zdaniem osoby deklarujące bycie katolikiem, a osoby autentycznie będące katolikami niczym się nie różnią? Ja bym ich nie wrzucała do jednego worka...Tak samo jak osoby innego wyznania czy ateiści różnią się znacząco między sobą.
                • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:27
                  tabakierka2 napisała:

> iin-ess napisała:
                  >
                  > > no tak katolicy bo ochrzczeni i swoje dzieci jako niemowlęta niosą do chr
                  > ztu it
                  > > d. i deklarują, z e sa katolikami
                  >
                  > a twoim zdaniem osoby deklarujące bycie katolikiem, a osoby autentycznie będące
                  > katolikami niczym się nie różnią?

Obie te grupy należą do jednej wspólnoty. jeżeli ktos dekalruje przynaleznośc do KK to katolikiem jest. a jaka jest jakość i proporcja katolików to już KK powinien się zastanowić właśnie nad swoja polityką. Może czas iść i jakość a nie ilość?

Ja bym ich nie wrzucała do jednego worka...T
                  > ak samo jak osoby innego wyznania czy ateiści różnią się znacząco między sobą.

Na ten temat się nie wypowiadam bo to jakis belkot jest. Bo można by się zastanawiać nad tym jaka jest różnica między np: katolikiem a protestantem, a nie między ateista a protestantem.
                • nabakier Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:43
                  Tabakierko, ten podział to prawie jak na Polaków i Prawdziwych Polaków wink
          • cherry.coke Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:13
            W wiezieniach podobno zawsze jest nadreprezentacja wierzacych, ale niektorzy nawracaja sie na miejscu smile
        • murwa.kac Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:11
          na pewno nie w takim stopniu jak katolicka.

katolicy maja BARDZO dlugo historie przemocy i agresji.
          • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:13
            murwa.kac napisała:

> na pewno nie w takim stopniu jak katolicka.
            >
            > katolicy maja BARDZO dlugo historie przemocy i agresji.

ateiści równie długą.
            • murwa.kac Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:19
              glupota jednak i brak znajomosci elementarnej historii.

typowe wypieranie i niegowanie przez katolika.
              • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:26
                murwa.kac napisała:

> glupota jednak i brak znajomosci elementarnej historii.
                >

oświeć mnie.

> typowe wypieranie i niegowanie przez katolika.

dzięki za psychoanalizę.
            • klawiatura_zablokowana Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:37
              Wręcz przeciwnie, najstarszy typowo ateistyczny akt przemocy to zaledwie Rewolucja Francuska. Natomiast korzenie opresji religijnej sięgają hm... co najmniej tysiąc lat wcześniej big_grin
              Zatem z tym "równie długą" to pojechałaś.
              • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:40
                klawiatura_zablokowana napisała:

>
                > Zatem z tym "równie długą" to pojechałaś.
                >

fakt, pisząc o ateistach, niesłusznie myślałam też o innowiercach...
                • nabakier Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:47
                  Ale czemu pomyślałaś o bidnych innowiercach?
                  • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:54
                    nabakier napisała:

> Ale czemu pomyślałaś o bidnych innowiercach?

zastanawiałam się jak to było z pierwszymi chrześcijanami, ale przecież ich nie dręczyli ateiści...nieważnetongue_out
                    • klawiatura_zablokowana Re: "katole do piachu" 12.04.12, 00:01
                      Oj tam, ateiści, innowiercy, żadna różnica big_grin Dla katolika taki sam wróg.
                      • attiya Re: "katole do piachu" 12.04.12, 07:36
                        chciałabym jeszcze dodać hasło kogoś z rodziny mojej - prawdziwy Polak to katolik smile
                        i w ten sposób już wiem, żem Polką nie jestem
                        tu ukryta opcja niemiecka, tam białoruska....
            • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 15:33
              jeszcze napisz mi proszę kto wymyślił inkwizycję, kto wymordował Morysków, kto wygnał Żydów z Hiszpanii, kto rozpalał stosy aby palić tych, co inaczej myślą, kto wojny religijne rozpoczynał, kto mordował z imieniem Jezusa na ustach, kto wyniszczył kultury przedkolumbijskie w Ameryce....
              jakbyś nie potrafiła w swym katolickim zadufaniu odpowiedzieć na to pytanie, to podpowiem ci, że to katolicy, nie ateiści
      • graue_zone Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:12
        A dziś? Gdzie i jaka?
    • sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:13
      Nigdy nie spotkała mnie żadna przykrość ze strony ateisty czy osoby innego wyznania. ale katolicy świetnie się w tym wybijają na przód. to od nich nasłuchałam się na temat swojej wiary i czyją dziwką to ja jestem i gdzie powinnam wracać.
      Na szczęscie mam też bardzo fajne doświadczenia z innymi katolikami,którzy mogli by taką kolpik wielu rzeczy nauczyć.
      • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:17
        sadosia75 napisała:

> Nigdy nie spotkała mnie żadna przykrość ze strony ateisty czy osoby innego wyzn
        > ania. ale katolicy świetnie się w tym wybijają na przód.

pytanie jak często, statystycznie rzecz biorąc, spotykasz reprezentantów tych trzech grup.
        I jak często wiesz czy ktoś, kto niefajnie się zachował w stosunku do Ciebie - jakiego kto jest wyznania. Bo ja np. nie wiem, jakiego wyznania był facet, który mnie pokopał na ulicy (upośledzony był, ale mniejsza o to), albo koleś, który był pijany i próbował mnie zepchnąć pod samochód albo położna, która mnie potraktowała jak krowę...Nie wiem jakiego wyznania byli ci ludzie.
        • sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:25
          Jeśli szłyszę, że jestem czerwoną hołotą albo dziwką putina i oni to by krzyżem mnie przegonili do rosji tam gdzie moje miejsce i , że ksiądz im mówił co to ruscy robią z kościołami w rosji to jakiej wiary mogą być?
          albo jakiej wiary mogą być osoby,które w twarz mówią mojemu 7 letniemu dziecku, że jest z tej gorszej wiary bo u nich to dzieci chociaż komunię mają a później będa prezenty.
          a jakiej wiary mogą być osoby,które mówią, że jak się modlić to po polsku a nie po rusku.
          Możesz się upierać, że jest inaczej. A proszę bardzo. Ale ja swoje wiem i wiem kto i co mi mówił i jaki kościół reprezentuje. tu akurat o stwierdzenie tego nie jest trudno. a podział jest wyraźny albo jesteś katolikiem albo hołotą. tatar nigdy nie zaatakuje prawosławnego tak jak prawosławny tatara.
          • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:29
            sadosia, ale na podstawie wypowiedzi/zachowań kilku głupców wyrabiasz opinię całej grupie zwanej katolikami? nieuprawniona to generalizacja.
            Wiesz, wśród moich znajomych są i ateiści i innowiercy. Mam nadzieję, że nigdy nie poczuli się urażeni przeze mnie...Myślisz, że wszyscy katolicy są tacy sami?
            • sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:38
              Czyżbym generalizowała?
              Naprawdę?
              Na szczęscie mam też bardzo fajne doświadczenia z innymi katolikami,którzy mogli by taką kolpik wielu rzeczy nauczyć

Nie wystawiam opinii całemu środowisku katolickiemu. co więcej swego czasu pisałam coś co szumnie nazwijmy felietonami ,które były umieszczane na katolickim portalu. I nie pisałam o swojej wierze a pisałam o Papierzu.
              Mój mąz jest katolikiem, masa moich znajomych to katolicy. Udzielam się też na zamkniętym forum gdzie 90% rozmawiających to katolicy. A najczęściej rozmawia się tam o wierze właśnie.

Ale skoro kolpik pisze o tym, że ateiści są agresywni to ja chętnie tez przypomnę o takim odłamie katolików,którzy łagodnością nie grzeszą. i chociaż to jest niewielki procent wiernych to jednak jest. i można tą "chorobę" zauważyć nie tylko w swoim bliskim otoczeniu. wystarczy obejrzeć wczorajsze wiadomości i posłuchać co potencjalni katolicy krzyczeli.
              To oni wystawiają opinię dla reszty wierzących.
              • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:41
                sadosia75 napisała:

> Ale skoro kolpik pisze o tym, że ateiści są agresywni to ja chętnie tez przypom
                > nę o takim odłamie katolików,którzy łagodnością nie grzeszą. i chociaż to jest
                > niewielki procent wiernych to jednak jest. i można tą "chorobę" zauważyć nie ty
                > lko w swoim bliskim otoczeniu. wystarczy obejrzeć wczorajsze wiadomości i posłu
                > chać co potencjalni katolicy krzyczeli.
                > To oni wystawiają opinię dla reszty wierzących.

mówisz pewnie o PIS? nie miałam tej wątpliwej przyjemności, żeby słuchać, co zapewne wykrzykiwał prezes PIS. Wolę sobie ciśnienie podnieść kawątongue_out
                Sadosiu, ale ludzie są po prostu różni - różni są katolicy, różni są muzułmanie i różni są ateiści...
                • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:47
                  Ostatnio ciekawą opinię wystawił prawosławnym patriarcha Cyryl i jego "zniknięty" na fotografii zegarek za 30 tysięcy.

No bo jak generalizować, to tylko dlaczego w odniesieniu do katolików?
                  • sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:02
                    Uuuuuuuuu kulą w płot. Cyryl jest patriarchą Moskwy. a cerkiew prawosławna w Polsce jest autokefaliczna.
                    • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:12
                      Wiem, ale prawosławie to prawosławie. To tak jakby prowosławnych Rosjan sądzić po wybrykach patriarchy.

• sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:16
                        No właśnie nie. Rosja to Rosja a Polska to Polska. Autokefaliczny kościól prawosławny nie ma nic wspólnego z kościołem Moskwy. Ale jak chcesz sądzić prawosławnych rosjan po zachowaniu Cyryla to śmiało. idź na forum rosjan i im to pisz. nie wiem dlaczego piszesz takie rzeczy do mnie. przecież ja rosjanką nie jestem.
                        • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:18
                          Ale prawosławie jest jedno, doktryna i liturgia te same o ile się nie mylę?
                          • sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:28
                            Ale rozumiemy pojęcie słowa autokefaliczny?
                            I rozumiemy, że jak ktoś jest prawosławny to nie jest to równoznaczne z tym, że jest rosjaninem prawda?
                            I, że Cyryl nie jest dla mnie żadnym patriarchą, zadnym wyznacznikiem prawosławia czy w ogóle kościoła prawosławnego.
                            Dobrze by było też douczyć się o poczytać np. o zakonnikach prawosławnych. którzy nie żyją tak jak zakonnicy czy zakonnice katolickie.
                            więc niestety kolpik ale kulą w płot nadal. i naprawdę musisz iść na korepetycje z katolicyzmu do kogoś kto ten katolicyzm zna i w tym katolicyźmie jest.
                            I już tak między Bogiem a prawdą to jednak trochę nieuczciwie jest wytykać błędy patriarchów jeśli w swoim kościele kryje się sutanną ( kościele na terenie całego świata a nie na terenie jednego kraju bo kościól moskwy ogranicza się wyłącznie do rosji ) pedofilię, homoseksualizm i różne inne wybryki.
                            • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:41
                              A jak żyją zakonnicy katoliccy?
                              • sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:52
                                Ale dlaczego z całej mojej wypowiedzi odnosisz się jedynie do zakonników?
                                Poczytaj sobie o skicie w Odrynkach. Ot pierwszy z brzegu i to jeszcze na terenie kraju.
                                Dlaczego nie odnosisz się do ukrywania faktu pedofilii, homoseksualizmu?
                                I w końcu dlaczego masz prawo pisać o tym, że ateista jest agresywny a ja nie mam prawa pisać o tym, że katolikowi też niczego nie brakuje?
                                Mierzi mnie taka obłuda niektórych ludzi. Oni mogą wszystko od wytykania paluchami do udawania, że jak autokefaliczny to mimo wszystko ten sam. Ale bój się Boga i wytknij im jednak obłudę i agresję...
                            • wuika Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:16
                              Ty to jakaś uprzedzona jesteś wink Czepiać się katolików, bo jakiś ksiądz jest pedofilem, a jacyś jego przełożeni go chronią. No weź, no suspicious
                            • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:18
                              tylko patrz Sadosiu jak zaraz powie coś na temat prawosławnych Greków, że to Rosjanie i takie tam....
                              • wuika Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:36
                                Bo wiadomo, że każdy zły i inny, to Ruski. Jak nie są dzikimi ludźmi, którzy słuchają Moskwy, to zamachy organizują. No nie dogodzisz, no.

Tak sobie myślę - to czasem jest jeszcze opcja niemiecka suspicious
                                • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 17:02
                                  a no fakt smile
                                  jak nie opcja niemiecka, to kacapy w tym kraju mącą i biednych katolików uciskają big_grin
                    • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:15
                      też mi jakoś ten Cyryl do Polski za bardzo nie pasował....zawsze można odbić piłeczkę i wspomnieć coś o tym, jak mu tam....Benedykcie, co to w atłasach i purpuprze chodzi a obwiesza się zegarkami za kilkadziesiąt tysięcy euro - bo o pensji dla papieża nic nie słyszałam....
                  • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:05
                    możnaby pomyśleć, że polscy arcybiskupi katoliccy zamiast w pałacach mieszkają w domkach na kurzej łapce i zamiast luksusowymi samochodami jeżdżą komunikacją miejską albo na piechotę pomykają
                    • sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 17:09
                      Rowerem moja droga rowerem! bo autobus kosztuje a pieszo to się buty szybciej niszczą. a rower kupujesz raz i jeździsz cały czas wink
            • falka32 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:33
              > sadosia, ale na podstawie wypowiedzi/zachowań kilku głupców wyrabiasz opinię ca
              > łej grupie zwanej katolikami? nieuprawniona to generalizacja.

A ta, która otwiera wątek, to jest uprawniona bardziej, tak?

"Takie słowa usłyszał niedawno pobity przez kilku osiłków syn koleżanki wracający wieczorem z Drogi Krzyżowej do domu.
              Wynika z tego, że ateistyczna przemoc zaczyna zagrażać życiu ludzi."
              "
              • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:35
                falka32 napisała:

> A ta, która otwiera wątek, to jest uprawniona bardziej, tak?
                >

ta, która założyła wątek, zrobiła to przez analogię to wątku o nieochrzczonym dziecku.
                Taka ironia, jakby...
                • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:24
                  tak, istotnie, to niezła ironia, że ksiądz katolicki robił problem z mszą za zmarłe dziecko uncertain
            • sanciasancia Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:09
              > sadosia, ale na podstawie wypowiedzi/zachowań kilku głupców wyrabiasz opinię ca
              > łej grupie zwanej katolikami? nieuprawniona to generalizacja.
              Z relacji mojej prawosławnej rodziny z Podlasia, wynika, że to kilku to jest niegłupców.
        • cherry.coke Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:28
          Statystycznie rzecz biorac, 9 z 10 chamow, ktorych spotkalas, to z wyznania katolicy, czyz nie....
        • ola Re: "katole do piachu" 11.04.12, 14:32
          sadosia pisze chyba wyraźnie o przytykach i aluzjach na tle religijnym. Nie porównuj tego ze "zwykłą", areligijną nieuprzejmością, bo to nie to samo. Wiem, o czym ona pisze bo ja w jej stronach też się nasłuchałam o tym jak Boga w sercu nie mam i gdzie skończę po śmierci.
          To raz. Dwa - prawdziwych katolików jest jakieś 40 % społeczeństwa. To nawet nie połowa. Tak więc statystycznie jeśli większość nieprzyjemności spotyka cię ze strony połowy społeczeństwa, to jednak ta połowa ma jakiś większy problem.
        • toxicity1 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 15:28
          tabakierka2 napisała:

> >
          > Bo ja np. nie wiem, jakiego wyznania był facet, któr
          > y mnie pokopał na ulicy (upośledzony był, ale mniejsza o to), albo koleś, który
          > był pijany i próbował mnie zepchnąć pod samochód albo położna, która mnie potr
          > aktowała jak krowę...Nie wiem jakiego wyznania byli ci ludzie.

To ja Ci powiem, Tabakierko - katolickiego. Musowo katolickiego.wink
          >
          >
          • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 15:38
            toxicity1 napisała:

>
            > To ja Ci powiem, Tabakierko - katolickiego. Musowo katolickiego.wink

z pewnościąwink
            inaczej być nie mogłotongue_out
    • moofka Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:27
      nakrecanie nienawisci do kosciola i katolikow publicznie skutkuje prowadzi do eskalacji przemocy niestety
      • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:30
        moofka napisała:

> nakrecanie nienawisci do kosciola i katolikow publicznie skutkuje prowadzi do e
        > skalacji przemocy niestety
        >
        >
        tylko, że jest akurat odwrotnie. jest nakęcanie nienawiści to ateistów i innowierców.
        • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:31
          iin-ess napisała:

> tylko, że jest akurat odwrotnie. jest nakęcanie nienawiści to ateistów i innowi
          > erców.

co innego widzę na forum.
          • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:42
            tabakierka2 napisała:

> iin-ess napisała:
            >
            >
            > > tylko, że jest akurat odwrotnie. jest nakęcanie nienawiści to ateistów i
            > innowi
            > > erców.
            >
            > co innego widzę na forum.

Tak, ale wiesz dlaczego tak jest? Bo ludzie czują się zmuszni do katolicyzmu, a w realu nie mają odwagi odstawać. tylko tu moga wyladowac swoją frustracje.
            • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:44
              iin-ess napisała:

> Tak, ale wiesz dlaczego tak jest? Bo ludzie czują się zmuszni do katolicyzmu, a
              > w realu nie mają odwagi odstawać. tylko tu moga wyladowac swoją frustracje.

no, ale czyj to jest problem - brak odwagi?
              lepiej wylewać na grupę religijną pomyje, a w niedzielę udawać, że się do tej grupy należy?
              • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:49
                tabakierka2 napisała:

> cje.
                >
                > no, ale czyj to jest problem - brak odwagi?
                > lepiej wylewać na grupę religijną pomyje, a w niedzielę udawać, że się do tej g
                > rupy należy?

nie brak odwagi, tylko szykany ze strony katolików. Np w moim wypadku nie chodzi mi o mnie bo ja to mam w dupie tylko o dziecko. Ugielam się ze względu na moje dziecko, zeby je chrobic przed szykanami!
                • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:51
                  iin-ess napisała:

> nie brak odwagi, tylko szykany ze strony katolików. Np w moim wypadku nie chodz
                  > i mi o mnie bo ja to mam w dupie tylko o dziecko. Ugielam się ze względu na moj
                  > e dziecko, zeby je chrobic przed szykanami!

publiczne kamieniowanie masz na myśli, czy co np?
                  jakie szykany masz na myśli?
                  • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:53
                    tabakierka2 napisała:

> iin-ess napisała:
                    >
                    > > nie brak odwagi, tylko szykany ze strony katolików. Np w moim wypadku nie
                    > chodz
                    > > i mi o mnie bo ja to mam w dupie tylko o dziecko. Ugielam się ze względu
                    > na moj
                    > > e dziecko, zeby je chrobic przed szykanami!
                    >
                    > publiczne kamieniowanie masz na myśli, czy co np?
                    > jakie szykany masz na myśli?

Nie udawaj idiotki
                    • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:56
                      iin-ess napisała:

> Nie udawaj idiotki

to odpowiedź mi proszę na pytanie w jaki sposób ci katolicy szykanują Ciebie i Twoje dziecko.
                      Pytam bez złośliwości.
                      • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:02
                        tabakierka2 napisała:

> iin-ess napisała:
                        >
                        > > Nie udawaj idiotki
                        >
                        > to odpowiedź mi proszę na pytanie w jaki sposób ci katolicy szykanują Ciebie i
                        > Twoje dziecko.
                        > Pytam bez złośliwości.

ta w ogóle cały wątek prowadzisz bez zlościwości?
                        Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, ze religia katolicka jest w szkole jako przedmiot taki jak polski czy,matematyka, nie chodzenie na religie już samo wiąże się ze stygmatyzacją dziecka. I jak wytłumaczyć 6 latkowi powody ideologiczne?
                        A co za tym idzie dokuczanie ze strony dzieci i rodziców.
                        • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:11
                          iin-ess napisała:

> ta w ogóle cały wątek prowadzisz bez zlościwości?

z odrobiną sarkazmuwink

> Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, ze religia katolicka jest w szkole jako
                          > przedmiot taki jak polski czy,matematyka, nie chodzenie na religie już samo wi
                          > ąże się ze stygmatyzacją dziecka. I jak wytłumaczyć 6 latkowi powody ideologicz
                          > ne?
                          > A co za tym idzie dokuczanie ze strony dzieci i rodziców.

6 latek jest chyba dość kumaty i spokojnie jest w stanie pojąć, że nie chodzi na religię, bo rodzice nie wierzą (chociaż pisałaś, że jesteś wierząca) albo są innego wyznania (chociaż ci akurat nie bywają hipokrytami i dzieci swoich na religię nie wysyłają, więc co? innowiercy mają odpowiednią ilość odwagi, żeby dzieciakom spójny system wartości wpajać? czy po prostu nie są szykanowani?).
                          Wiesz, jako dziecko rodzice nie puszczali mnie na imprezy halloweenowe, tłumacząc dlaczego, a nie mówiąc 'nie bo nie'. Jako nastolatka (studentka) w piątki nie chodziłam na imprezy. Znajomi wiedzieli, że jestem katoliczką i po prostu w piątki imprezy odpadają. I wiesz co? pomimo, że niewielu miałam wierzących na roku - nie byłam szykanowana. Na brak znajomych też nie narzekałam.
                          • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:17
                            tabakierka2 napisała:

> iin-ess napisała:
                            >
                            > > ta w ogóle cały wątek prowadzisz bez zlościwości?
                            >
                            > z odrobiną sarkazmuwink
                            >
                            > > Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, ze religia katolicka jest w szkol
                            > e jako
                            > > przedmiot taki jak polski czy,matematyka, nie chodzenie na religie już s
                            > amo wi
                            > > ąże się ze stygmatyzacją dziecka. I jak wytłumaczyć 6 latkowi powody ideo
                            > logicz
                            > > ne?
                            > > A co za tym idzie dokuczanie ze strony dzieci i rodziców.
                            >
                            > 6 latek jest chyba dość kumaty

nie 6 latkowi tego nie wylumaczycz. anie nie zwyklam dzicku odpowiedać nie bo nie. Nie mialabym tego problemu gdyby byl FAKTYCZNY oddział Państwa od kościoła i FAKTYCZNIE miałabym konstytucyjną wolność wyznaniowa i poglądową.

Jako nastolatka (studentka) w piątki ni
                            > e chodziłam na imprezy. Znajomi wiedzieli, że jestem katoliczką i po prostu w p
                            > iątki imprezy odpadają. I wiesz co? pomimo, że niewielu miałam wierzących na ro
                            > ku - nie byłam szykanowana. Na brak znajomych też nie narzekałam.

Więc towimi słowami potwierdzaja się moje doświadczenia. katolicy nie są przesladowani tylko prześladują ( oczywiście nie wszyscy)
                            • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:23
                              iin-ess napisała:

> nie 6 latkowi tego nie wylumaczycz.

Nie zgodzę się.

> Więc towimi słowami potwierdzaja się moje doświadczenia. katolicy nie są przesl
                              > adowani tylko prześladują ( oczywiście nie wszyscy)

Napisałam jak było w moim przypadku.
                              Znam wiele osób należących do KSMów, którzy byli wyśmiewani.
                              • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:31
                                tabakierka2 napisała:

> iin-ess napisała:
                                >
                                > > nie 6 latkowi tego nie wylumaczycz.
                                >
                                > Nie zgodzę się.
                                >
                                no jak Ty jesteś nauczona "tlumaczyc" dziecku nie bo nie to sie niedziwie
                                >
                                > > Więc towimi słowami potwierdzaja się moje doświadczenia. katolicy nie są
                                > przesl
                                > > adowani tylko prześladują ( oczywiście nie wszyscy)
                                >
                                > Napisałam jak było w moim przypadku.
                                > Znam wiele osób należących do KSMów, którzy byli wyśmiewani.
                                Ale to pewnei przez tych, którzy sakramenty przyjmują, ale nic wiecej wspolnego z Bogiem nie maja
                                • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:34
                                  iin-ess napisała:

>
                                  > Ale to pewnei przez tych, którzy sakramenty przyjmują, ale nic wiecej wspolnego
                                  > z Bogiem nie maja

nie wiem, to były osoby nastoletnie, więc należy domniemywać, że pewnie tak.
                                  Że pewnie były to osoby, których rodzice, być może niewierzący, ciągali dzieciaki do kościoła bo np. bierzmowanie, po czym przygoda z kościołem się kończyła. Z resztą nawet nasz proboszcz ubolewa nad tym, że dla wielu bierzmowanie = pożegnanie z kościołem.
                                  • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:23
                                    o tak, na pewno to były dzieci ateistycznych rodziców, bo jakze trudno byłoby uwierzyć, że to są chłopaki służące do mszy, mające w rodzinach księży i na dodatek wychowywane przez bardzo wierzących rodziców....
                    • lusitania2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:09
                      iin-ess napisała:

>
                      > Nie udawaj idiotki

ona nie udaje.
                      • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:33
                        lusitania2 napisał:

> iin-ess napisała:
                        >
                        > >
                        > > Nie udawaj idiotki
                        >
                        > ona nie udaje.

błysnęłaś intelektem, nie ma co...
            • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:45
              "Zmuszeni"? A coś im grozi, za odejście od katolicyzmu?

Zakładasz, że forumowe wojowniczki ateizmu, wyszczekane, bezkompromisowe i ostre jak żyleta to w realu przykładne moherowe kwoki? big_grin
              • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:52
                kolpik124 napisała:

> "Zmuszeni"? A coś im grozi, za odejście od katolicyzmu?
                >
                Nie będę narażać swojego dziecka za swoje przekonania. Tym bardziej, ze jestem wierząca, brzydzę się tylko tym co ten kościół zrobił z Kościoła.
                • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:55
                  iin-ess napisała:

> Nie będę narażać swojego dziecka za swoje przekonania. Tym bardziej, ze jestem
                  > wierząca, brzydzę się tylko tym co ten kościół zrobił z Kościoła.

to już nic nie rozumiem.
                  Ja narażam własne dzieci z powodu przynależności do KRK - dziś oświadczenie, że jest się katolikiem nie spotyka się zwykle z wybuchem entuzjazmu u rozmówcy, a raczej pojawia się konieczność tłumaczenia się dlaczego 'ten kościół to czy tamto"
                  Albo jest się konsekwentnym we własnych działaniach albo jest się tchórzem i konformistą.
                  • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:00
                    A jakie to masz kontrowersyjne przekonania, że twoje dziecko jest "zagrożone"?
                  • iin-ess Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:05
                    tabakierka2 napisała:

> iin-ess napisała:
                    >
                    >
                    > > Nie będę narażać swojego dziecka za swoje przekonania. Tym bardziej, ze j
                    > estem
                    > > wierząca, brzydzę się tylko tym co ten kościół zrobił z Kościoła.
                    >
                    > to już nic nie rozumiem.
                    > Ja narażam własne dzieci z powodu przynależności do KRK - dziś oświadczenie, że
                    > jest się katolikiem nie spotyka się zwykle z wybuchem entuzjazmu u rozmówcy, a
                    > raczej pojawia się konieczność tłumaczenia się dlaczego 'ten kościół to czy ta
                    > mto"

No to widać, ze żyjemy na innych planetach.

> Albo jest się konsekwentnym we własnych działaniach albo jest się tchórzem i ko
                    > nformistą.

Właśnie we własnych. Dziecka nie będę narażać. Po ośmiu latach się ugięłam. aby moje dzicko nie było dręczone przez wspanialych, świetych, miłosiernych i bogobojnych katolików.
                    • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:13
                      A jak jest "dręczone"?

Masz w domu materiał na męczennika big_grin
                    • mindtriper Re: "katole do piachu" 11.04.12, 18:12
                      Paranoję masz.
                      Przed chwilą zapytałam mojego 8 latka kto u nich w klasie nie chodzi na religię.
                      Odpowiedź: "yyyyyyyy. yyyyyyy. Nie pamiętam."
                      Ale pamięta, że X nie ma taty, a Y ma największe flamastry w klasie, a Z robi za tydzień urodziny.
                      Dla tych potworów, katolickich dzieciaków, ważne są jednak różne inne rzeczy.
                  • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:11
                    jak łatwo jest oceniać innych nie będąc w czyjejś sytuacji
        • moofka Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:32
          iin-ess napisała:

> moofka napisała:
          >
          > > nakrecanie nienawisci do kosciola i katolikow publicznie skutkuje prowadz
          > i do e
          > > skalacji przemocy niestety
          > >
          > >
          > tylko, że jest akurat odwrotnie. jest nakęcanie nienawiści to ateistów i innowi
          > erców.

moze u ciebie
    • edelstein Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:48
      Powiedz to ofiarom wypraw krzyzowych,Templariuszom i ofiarom inkwizycji.Zaczynaj od wlasnego podworka.Imho z np najwieksza agresja wobec gejow spotkalam sie wlasnie wsrod katolikow,a nie nazistow.
      • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:52
        Nie ośmieszaj się przykładaniem średniowiecznych standardów i mentalności do współczesnych czasów. Czy chrześcijanie, czy muzułmanie czy inn Chińczycy wszyscy postępowali tak samo, a nie bawili się w humanizm, ekologię i poprawność polityczną.

Btw. protestanci mają na sumieniu sporo więcej spalonych niż Inkwizycja.
        • murwa.kac Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:53
          no oczywiscie, wypomnienie katolikom ich zbrodni to osmieszanie sie. nie inaczej.

typowe.
          typowe.
          • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:59
            Takie same zbrodnie jak masakry dokonywane przez muzułmanów czy też spływające krwią piramidy Azteków. Takie były czasy, poziom świadomości społecznej sposób uprawiania polityki.

Bo wyprawy krzyżowe czym innym były jak nie polityką?
            • edelstein Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:03
              Sredniowieczne powiadasz,poczytaj sobie o postawie Watykanu wobec holocaustu i tym jak pomagali.Z historii jeszcze nowszej,postawa KK wobec sytuacji w Afryce (sprawa prezerwatyw).No i nieodmiennie pedofilia.
              • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:14
                Jak pomagali? Przybliż mi te watykańskie zbrodnie. Nie zapomnij o napisie "Gott mit uns" na klamrach pasów niemieckich żołnierzy big_grin
                • edelstein Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:20
                  Dlaczego to ja mam ci przyblizac twoja wlasna wiare i poczynania twoich “zwierzchnikow“?wujek google nie gryzie,poczytaj.Jak juz tak kpisz z “Gott mit uns“to przypomnij sobie co spiewali Polacy pod Grunwaldemtongue_out
                  • kolpik124 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:28
                    Credo znam, nie ma tam nic o nazistach big_grin

Jac "zwierzchnicy"?
        • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:08
          nie wiele nam do średniowiecza brakuje
          jak się porównuje protestantów do katolików to od razu przypomina mi się pan Grzybowski, autor biografii Elżbiety I, który jak mantrę powtarza, że katolicka królowa Maria I to tylko kilkaset protestantów na stosach spaliła a jej przyrodnia siostra Elżbieta to o wiele więcej katolików kazała zabić....tylko taka mała dygresja....Maria panowała 5 lat i niemal od początku juz kazała mordować protestantów a Elżbieta rządziła 45 lat i dopiero po powstaniu katolików nastąpiły pierwsze wyroki.
        • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:10
          no i jeszcze podoba mi się bardzo jak się mówi o tym jak to katolicy mordowali w świetle prawa tych, którzy śmieli myśleć inaczej, to od razu się odpowiada: " no ale protestanci to też nie byli lepsi", jakby to miało usprawiedliwiać, to co katolicy robili już kilkaset lat wcześniej i to na masową skalę...taka eksterminacja niekatolików
      • tabakierka2 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:52
        edelstein napisała:

> .Imho z np najwieksza agresja wobec gejow spotkalam sie w
        > lasnie wsrod katolikow,a nie nazistow.

rozumiem, że wielu znasz nazistów? tylu, co katolików mniej więcej?
        • edelstein Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:04
          Licze tylko tych prawdziwych katolikow,liczba porownywalna.
    • fifiriffi Re: "katole do piachu" 11.04.12, 11:56
      Hm?myślałam,że takierzeczy to się dzieją gdzieś daleko....ale jednak nie.Już nawet w polsce trzeba bac się tego,że chodzi się do kościoła.Że jest się katolikiem.
      • sabciasal Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:02
        Wow, znalezione nie kradzione, ale obawiasz się agresji wobec katolików? Może za przestrzeganie przykazań, szczególnie "nie kradnij"?
        • fifiriffi Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:07
          wow
          ukradłam coś????Puknij sie w łeb.
    • sabciasal skąd wiesz że to ateiści? 11.04.12, 12:01
      Taaa.......Jakoś średnio wierzę w motyw religijny rozboju. Może syn znajomej jest na etapie martyrologiczno-spiskowym i każdy element aktywności w otoczeniu tłumaczy sobie atakiem heretyków.
      A swoją drogą - mieli wypisane na czołach, że są ateistami? A może to wyznawcy innej religii, buddyście na przykład, bo jak wiadomo ze sławnego programu pana C. to czciciele demonówsmile

A serio jeśli stało się to w Polsce, to jako żywo katolicy pobili katolika. W końcu z czegoś wynikają te argumenty, że katolicka większość społeczeństwa itd....
    • chipsi Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:07
      Kolpik, to co wyprawiasz nie jest zabawne. To jest niesmaczne. To się leczy!
    • kawka74 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:25
      Zmyślać też trzeba umieć.
    • miniofilka Re: "katole do piachu" 11.04.12, 12:34
      kolpik124 napisała:

> Takie słowa usłyszał niedawno pobity przez kilku osiłków syn koleżanki wracając
      > y wieczorem z Drogi Krzyżowej do domu.
      >
      > Wynika z tego, że ateistyczna przemoc zaczyna zagrażać życiu ludzi.

idioci i tyle
    • sanciasancia Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:10
      > Takie słowa usłyszał niedawno pobity przez kilku osiłków syn koleżanki wracając
      > y wieczorem z Drogi Krzyżowej do domu.
      >
      > Wynika z tego, że ateistyczna przemoc zaczyna zagrażać życiu ludzi.
      Za moją nieochrzczoną mamą 50 lat temu biegał pewien katolik z siekierą i wrzeszczał, że diabelski pomior zabije. Katolicka przemoc zagraża nam od dawna.
      • sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:19
        przeczytałam diabelski pomidor...
        • chipsi Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:28
          > przeczytałam diabelski pomidor...
          Sadosia... kurde... znowu muszę monitor czyścić big_grin
          • sanciasancia Re: "katole do piachu" 11.04.12, 13:30
            Taa, a miało być pomiot.
        • wuika Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:19
          Diabolo pomidoro? Taki sok był kiedyś, przyprawiono na ostro smile Mniam mniam mniam.
        • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:27
          Sadosia big_grin Ty nie przesadzaj tak z tym postem przed świętami, bo nie widzisz co czytasz smile ofkors żartuję smile
          • sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 16:48
            Attiya a sio! No babo no nie mogę Cię czytać bo na twarzy mam maseczkę peel of albo jakoś tak i śmianie się nie jest zalecane w tym przypadku big_grin
            A ten pomidor to nie moja wina! no przecież ewidentnie widać, że tam miał być pomidor a nie pomiot!
            • attiya Re: "katole do piachu" 11.04.12, 17:04
              ty się teraz nie wykręcaj, że niby coś innego miałaś na myśli a co innego napisałaś big_grin
              no ale wiadomo, jesteś jako ja opcją rosyjską - dla przeciwwagi dla tej niemieckiej big_grin
              a ta maseczka to pomaga czy to tylko tak dla poprawy humoru? (przynajmniej w moim wypadku zdecydowanie ta druga opcja występuje big_grin)
              • sadosia75 Re: "katole do piachu" 11.04.12, 17:08
                Niby pomaga wink Na pewno złuszcza a czy pomaga jakoś super? Nie sądzę. No i rozmawiałam z yenką przez telefon a żeby głupot jej nie opowiadać to sobie maseczkę nakładałam na twarzoczaszkę swą.
                A z opcją to nie do końca tak. bo ja jestem opcją rosyjską, białoruską i ukraińska. więc tak źle tak niedobrze a tak to w ogóle tragedyja!
                W sekrecie powiem Ci, że mi się swego czasu Jarek Kaczyński śnił i Putin. Jak opowiadałam Yence mój sen to się poryczałam ze śmiechu u prawie w samozapłon ze wstydu wpadłam wink
    • milenka_net Re: "katole do piachu" 11.04.12, 17:47
      Ty, klopik czy klozed, ty nawet zabawna nie jesteś w tej miłości do ateistówbig_grin Może to jego koledzy z drogi krzyżowejbig_grin Nie wmówisz mi że w wiezieniach siedza sami ateiści!!!! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka