princessa.of.persia 18.04.12, 18:59 Jak czesto, czy codziennie i jakie ilosci? Czy uwazacie ze to jest ok czy sie wkurzacie? Tak z czystej ciekawosci pytam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarnaalineczka Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:05 raz na miesiac , dwa 4-5 piw wkurzam sie jak moje wypija bez pytania Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:06 ja nawet nie wiem ile, bo kompletnie nie zwracam na to uwagi, ale nie więcej niż 1 lub 2. Z mojego M. to taki "pijak" że jak sobie zrobi drinka wieczorem, to w szklance zostaje 70% do rana, a on bidulek zasypia. Muszę zacząć kontrolować żeby dopijał, nie mogę przecież dopuścić aby alkohol się marnował! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:10 jak dobre drinki to ty dopijaj Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:13 ze mnie też taka zawodniczka jak z niego. Czasami dwa drinki stoją do rana Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:09 Kilka w ciągu roku, z reguły na wakacjach, na wyjeździe; na co dzień- nie piją w ogóle. Padłabym, gdybym w domu miała na co dzień cuchnącego piwskiem faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:15 Nie wiem dokadnie bo nie zwracam uwagi ale pewnie jedno dziennie. Lubi piwo i sam je robi, ma rozne rodzaje, przyznam, ze smaczne, najbardziej lubie ciemne ale mi smakuje tylko w cieple sloneczne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:44 jak sie robi piwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:26 czarnaalineczka napisała: > jak sie robi piwo ? Jest kilka sposobow i metod. Ja nie robie ani specjalnie tego procesu nie sledze, maz robi je latem w ogrodzie (kpil bue z gazem i specjalny palnik na ktorym gotuje to w garze) a zima robi to w szklarni, ja lubie jego piwo ale nie zapach podczas gotowania. Do niektorych rodzajow uzywa slodow i chyba drozdzy tzn. na pewno ale nie wiem czy razem (drozdzy specjalnych) a inne robi ze specjalnych kitow zakupionych w sklepach specjalistycznycch (juz rzadko bo jak twierdzi ze slodow lepsze i wiekszy wybor) Kupuje to hurtowo czesc na walsny uzytek a czesc sprzedaje. Piwo smaczne, nie ma porownania ze sklepowym a i duzo taniej. Piwo oczywiscie butelkuje zamykajac kapslami. Ma nawet specjalna lodowke z kranem, nie musi jej otwierac tylko wymienka puszke co jakis czas gdy sie skonczy. Wszystko zvodnie z obowiazujacym prawem. To tak w skrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:52 slod to sa jakos stegesowane zboza tak ? to sie kupuje gotowe slody czy zboze i sie je tegesuje ( pojecia nie mam na czym ten proses polega wiec tak pisze ) ? w ktorym momencie dodaje sie chmiel i w jakiej formie ? moze bym mojego zagonila do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 21:16 czarnaalineczka napisała: > w ktorym momencie dodaje sie chmiel> i w jakiej formie ? Nie wiem jak on to dokladnie robi, ma slody rozne, chmiel i rozne takie cuda na kiju, gotuje to to, jakos chlodzi specjalnie, to wszystko wyglada skomlikowanie ale jak sie ma doswiadczenie to nie jest. My mieszkamu w uk i tu sa specjalistyczne hurtownie i sklepy i jest to dosc popularne. Musialabys sie zorientowac jak to w Pl wyglada i jeslo chlop ma checi i lubi piwo to swietna sprawa. Moj zarazil sie od naszych przyjaciol Anglikow, poprobowal i zaczal robic sam, ma tego sporo, roznych rodzajow z calego swiata, ale asortyment jest spory. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 22:09 Słód to zboże, najpierw trzeba je ześrutować czyli zmiażdżyć, pokruszyć. Potem dodaje się go do wody, która musi przez określony czas mieć określoną temperaturę, potem następuje filtracja, chmielenie, warzenie brzeczki, potem może być jeszcze dosładzanie, kolejny etap to fermentacja z udziałem drożdży, rozlewanie do butelek, dojrzewanie i na końcu picie. Samo przygotowanie do fermentacji to kilka godzin, a potem trzeba jeszcze czekać czasem kilka miesięcy. Znam kilka osób, które w domowy sposób robią piwo i nie wydaje mi się, żeby to wychodziło taniej niż kupić je w sklepie. W Polsce ruch piwowarski prężnie się rozwija i można kupić wszystkie potrzebne ku temu składniki. Potrzebne są duże gary, chłodne miejsce na przechowywanie pełnych butelek, palnik z butlą, kapslownica, waga kuchenna, filtrator, środki do dezynfekcji, śrutownik, dobra woda, no i surowce itp. Piwo to niesamowity napój, ma chyba szerszą gamę zapachów niż wino: od wędzonki przez zapachy chlebowe, kwiatowe po cytrusy. Jak się spróbuje dobrego piwa to nie ma powrotu do tyskiego z puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 19.04.12, 08:51 Maz nie potrzebuje srutownika, malt extract czyli slod kupuje gotowy, zachmiela go sam, generalnie sa trzy rodzaje chmielu aromatyczny, goryczkowy i laczacy to i to. Wode uzywamy z kranu ale jest generalnie bardzo dobra i pije sie ja prosto z kranu takze dla niemowlat sie nadaje bez problemu. Prostrzym sposobem jest robienie piwa z puszki. U nas robienie samemu wy hodzi duzo taniej a walory smakowe tez nieporownywalne. Piwa produkowanego na skale przemyslowa juz nie pijemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mymamba Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 19.04.12, 09:02 ja z Pl i mój mąż też robi sam piwo, ma nawet rzeczony śrutownik i sam śrutuje zboże sobie i kolegom z forum piwnego hihi, i tak pije w związku z tym dużo , codziennie, zapas w piwnicy, mamy na kilka miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:22 marzeka1 napisała: > Padłabym, gdybym w domu miała na co dzień cuchnącego piwskiem faceta. Oooo już nie przesadzaj...To że facet wypije sobie piwo w ciągu tygodnia,nie oznacza zaraz że jest jakimś pijusem, od którego cuchnie piwskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:24 Nie, po prostu nie lubię zapachu piwa- drażni mnie, dlatego tak częstego zapachu w ust, a potem całowania z kimś takim sobie nie wyobrażam- i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:54 Piwo parujące z ludzkiego organizmu śmierdzi. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 21:19 demonii.larua napisała: > Piwo parujące z ludzkiego organizmu śmierdzi. I już. Zalezy jakie.piwo. Moj ma a wlasciwie mial jeden rodzaj takiego piwa ktorym smierdzial ale juz go nie robi. Reszta nie smierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 22:53 Mi każde śmierdzi W sensie opary, nie samo piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:14 Dwa lub trzy na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:18 Ze 4 butelki tygodniowo w domu, do tego czasem na wyjsciach. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana30 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:20 Zgodnie z rekomendacja kraju w ktorym mieszkamy (UK) 10-14 piw tygodniowo. Zartuje . Ale to wlasnie jest rekomendowane, bezpieczne spozycie przez rzadowe agencje , z tym ze ostatnio zalecaja nam 2 dni w tyg powstrzymac sie od picia. Trzeba bedzie te 4 piwa na pozostale dni rozlozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:21 A tak z 10w weekend i jedno czasem w tygodniu.Zdarzaja sie tez weekendy bez.Jest doroslym czlowiekiem,nie widze powodu kontrolowania go,powodu do wscieku tez nie widze.Sama wypijam z 5piw w weekendy. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:24 Jedno piwo codziennie,(nie zawsze)w weekend po 2/3 szt na dzień(w soboty) Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:24 Mniej więcej jedno/dwa co kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:27 piwo 2-3 razy m/c podczas wyjsc z kolegami w domu czasem lampka czerwonego wina wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
synowa_alkoholiczki Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:26 Jedno, dwa na rok - tylko jak jesteśmy gdzieś ze znajomymi, gdzie nie podają innego alkoholu niż piwo. Oprócz tego, max dwie dawki alkoholu na miesiąc, a jak byłam w ciąży i karmiłam, to zero, tak jak ja. Wszędzie robimy za dziwaków, ale teraz już mi to zwisa, teraz ja wszędzie widzę osoby pijące ryzykownie. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:27 4 zgrzewki z przerwami na spanie Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 19:40 Tak się zastanawiam i nie wiem ile to wyjdzie, z 5, maksymalnie 10 na rok?? W domu właściwie w ogóle, tak raz na rok czy pól roku wpada do nas mój tata z prezentem w postaci czteropaku piwa dla męża i te cztery puszki tak właściwie do następnej wizyty starczą. Czasem jak gdzieś wyjdziemy to piwo, ale w sumie jak gdzieś wychodzimy to raczej samochodem jedziemy, a ja nie mam prawa jazdy, więc mąż i tak nie pije, bo prowadzi. Częściej kupujemy sobie jakieś dobre winko na romantyczny wieczorek i je pijemy wspólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:03 Dzisiaj wypije jedno. Poprzednie piwo wypił z 2 - 3 tygodnie temu. Uwazam, że nie pije za dużo; zwłaszcza, że podobno lubi. Ja nie piję piwa wcale (nie lubię), no chyba, że trafi się czarny guinness. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:27 toxicity1 napisała: > no chyba, że trafi się czarny guinness. A jest jakiś inny guinness? Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:55 hanalui napisała: > toxicity1 napisała: > > > no chyba, że trafi się czarny guinness. > > A jest jakiś inny guinness? Miałam na myśli piwo sprzedawane w czarnych puszkach - draught. Butelkowe mi nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:00 Nie pije Nie liczę jakiegoś piwa do grilla w sezonie letnim itp Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:04 Wcale. Czasem latem ,ale to wychodzi ze 3 puszki na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:31 Myślę, że jedno małe dziennie wyjdzie w ogólnym rozrachunku, czasami nie pije wcale a czasami więcej. Czemu miałabym się wkurzać? uwielbiam piwo, często piję razem z nim, z tym że ja bezalkoholowe Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:38 Mój nie pije piwa, bo nie lubi. Ogolnie raczej mało pije na tle statystyk. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 20:52 Dwa trzy, razy w roku maks. 3 piwa. Nie wydzielam mu, nie wkurza mnie to, bo tyle jestem w stanie tolerować. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 21:00 Mało. Woli wino do posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 21:10 Nie pije, nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 21:33 Nie wiem, nigdy nie liczyłam. Jak spotyka się z kumplami to pije kilka, czasem w tygodniu jak ma ostry zapieprz w robocie lub mamy fajny film to wypije ze 2 butelki. Teraz przywiózł z czech zgrzewkę. Wypił jedno, reszta czeka. Latem są okresy że potrafi wypijać 1-2 dziennie. Zimą jedno na tydzień albo i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 21:30 zero, wino pije albo martnini, choc nie codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 21:41 Pije prawie wylacznie na wakacjach, wiecej w czasie letnich. Bywa ze wypije 5 lub wiecej w ciagu dnia, a przez nastepnych kilka dni zadnego. Ja tak samo, z tym ze nie daje rady wlac w siebie takiej ilosci plynu, bez wzgledu na rodzaj, wiec moje maksimum to trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya ale się uśmiałam 18.04.12, 21:42 żałosne jesteście w tych swoich wymęczonych legendach Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: ale się uśmiałam 18.04.12, 22:01 żałosne jesteście w tych swoich wymęczonych legendach Też się ubawiłem.... Ja oczywiscie do obiadu pijam wino, stosowne do dań jakie żona poda.. Nie przepraszam, pomyłka, Jan podaje a Marysia gotuje. Przed obiadem zdarza się aperitif. Piwa nie pijamy - jest zbyt plebejskie. Wieczorem Jan podaje żonie jakiegoś long drinka, ja pije Martini - wstrząśniete, nie mieszane... Gdy mam ochotę na bardziej spontaniczny wieczór otwieram już samodzielnie Dom Perignon Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: ale się uśmiałam 18.04.12, 22:08 O przepraszam my pijamy piwa sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: ale się uśmiałam 18.04.12, 22:18 Ale Ty Słońce jesteś jedna z nielicznych tu osób nie budujacych tutaj swojej legendy ))))))) U mnie ostatnio skrzynka Miłosławia nie zdzierżyła dwóch tygodni.. Ale o tym ciiiii.. Oficjalna wesja jest powyżej ))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: ale się uśmiałam 18.04.12, 22:41 No Polacy z legend slyna np. O takiej Wandzie co nie chciala Niemca.I znow sie w nurt nie wpasowalam pozostaje mi byc zawsze ta zla. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: ale się uśmiałam 19.04.12, 09:29 Serio legendy? Bo tak czytam ten wątek i nie chce mi się wierzyć, że facetów tak piwo odrzuca Może ja mam niewłaściwe towarzystwo? Ja lubię piwo i piję, mąż też, znajomi też, nawet żonaci. Wszycy mają podjarke jak do Czech skoczą albo do Niemiec kumpel pojedzie i przywiezie coś ciekawego. Piwo jest fajne. Znowu nie pijemy wódki, chyba raz w roku na imieninach teścia. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia a ja piwa juz nie lubie 19.04.12, 16:33 po jednym boli mnie glowa na nastepny dzien jakbym sie nie wiem jak spiła. przerzucam sie wiec na babskie drinki (na ogol wybieram te na ktore jest akurat promocja ) a mój nie pije fcale praktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: ale się uśmiałam 19.04.12, 20:19 Odpowiadasz na: edelstein napisała: > No Polacy z legend slyna np. O takiej Wandzie co nie chciala Niemca.I znow sie > w nurt nie wpasowalam pozostaje mi byc zawsze ta zla. ROTFL, kolejna perelka Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: ale się uśmiałam 19.04.12, 20:03 > Ale Ty Słońce jesteś jedna z nielicznych tu osób nie budujacych tutaj swojej legendy Żart tygodnia, doprawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: ale się uśmiałam 19.04.12, 20:17 angazetka napisała: > > Ale Ty Słońce jesteś jedna z nielicznych tu osób nie budujacych tutaj swo > jej legendy > > Żart tygodnia, doprawdy. Hehe. Czlowiek zaczyna bredzic, jak chce.... sie komus przypodobac. Odpowiedz Link Zgłoś
asocial Re: ale się uśmiałam 18.04.12, 22:31 sorry, ale Martini to akurat nie zaden wymyslny alkohol, wiec sarkazm zupelnie nie na miejscu. Gdzieniegdzie martini traktuje sie jak zwykle aperitivo, a czasem jak lekarstwo. Fakt, ze Bond rozpropagowal martini jako wielki szal, co swiadczy tylko i wylacznie o sile product placement stosowanym w kinie. (Btw, kilka tygodni temu ¨James Bond¨ zawarl umowe z jakims holenderskim piwem i martini juz pic nie bedzie). Inna sprawa, ze wszystko zalezy od tego, jak sie zadaje pytanie- w tym watku nie wypowie sie raczej nikt w stylu: a moj to pije 3 dziennie i fajny z niego koles, bo nie taka byla dynamika wyjsciowego postu Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: ale się uśmiałam 18.04.12, 22:47 o matko, to z mojego chlopa martini taka afera? martni to nie alkohol, tylko drink, i tak, moj chlop pije jako aperitif przed obiadem, weekendowo, taki francuski piesek i tak, wino pijemy regularnie, piwa nie no, ale zgodnie z regulami tego forum nie istnieje tylko legenda tworzona na potrzeby wirtualne hehe fajnie sie posmiac, ze cos dla mnie normalnego dla kogos jest nierealna bujda Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak No i oczywiście, ktoś kto nie lubi piwa 19.04.12, 08:52 to postać nierealna. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: ale się uśmiałam 18.04.12, 22:59 E, no ale co Wam nie pasuje? Picie piwa to jest obowiązek jakiś czy co,codzienne zwłaszcza? Wina u nas np. nie pija się wcale, piwo bardzo rzadko. Wolimy chivasa, a ja za metaxą to wręcz przepadam, a ostatnio zasmakowała mi żołądkowa z ogórkiem i co? Kwestia smaku i upodobań zdaje się, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: ale się uśmiałam 18.04.12, 23:08 To tam wyżej napisałam i o piwie przecież no. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: ale się uśmiałam 18.04.12, 23:10 kupie sobie na weekend ta metaxe najwyzej bedzie na was Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: ale się uśmiałam 18.04.12, 23:22 Tylko 7letnią kup ja zagryzam cytryną Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: ale się uśmiałam 19.04.12, 12:24 No,ale ja przeca napisałam,że mój mąż pije....Codziennie Aż dziwne,że jeszcze nikt nie napisał,że mam alkoholika w domu Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 21:45 Wcale. Alkohol 3-5 razy w miesiącu. Ja pije dużo częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 21:55 Jak czesto, czy codziennie i jakie ilosci? Wcale nie pije, bo nie lubi Czy uwazacie ze to jest ok czy sie wkurzacie? "Wkurzam się" bo ja jestem piwoszką i nie mogę z nim degustować Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 21:56 Hm dokładnych wyliczeń nie mam Ale latem tak 2-3 tygodniowo, przez reszte roku może jedno w miesiącu, albo i mniej, wtedy raczej wino. Odpowiedz Link Zgłoś
asocial Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 22:08 bardzo rzadko, moze raz na dwa miesiace? W ogole malo pije alkoholu. Np, zubrowka, ktora dostal w prezencie 5 lat temu wciaz jest w zamrazalniku. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: ile Wasi faceci/mezowie pija piwa? 18.04.12, 22:48 czasami, nie wiem dokladnie, sama lubie piwo wiec nawet nie zwracam uwagi. Ostanio przerzucil sie na czerwone wino, bo mu ktos nagadal ze niby wszelkie alergie mijaja gdy wypija sie lampke wina dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś