Dodaj do ulubionych

czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płacicie?

08.05.12, 08:24
jak w temacie.
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 08:30
      Nie jest obowiązkowy, płacę.
    • gazeta_mi_placi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 08:31
      Nie jest obowiązkowy, szkoły które wymuszają na rodzicach obowiązkowe płacenie łamią prawo.
      • guderianka Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 08:32
        Nie jest obowiązkowy, to dobrowolna, w ustalonej przez rodziców wysokości składka.
        Płacę
    • kocianna Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 08:44
      U nas z pieniędzy komitetu:
      - kupowane są ćwiczeniówki (podręczniki zapewnia szkoła)
      - opłacane są wszystkie wycieczki i wszystkie prezenty dla dzieci
      - opłacane są kwiaty i upominki dla wszystkich nauczycieli ze wszystkich okazji
      - opłacane są zdjęcia klasowe
      - kupowana jest woda do sali
      - tutaj rodzice dopłacają do ochrony i sprzątania - to też idzie z pieniędzy komitetu.
      Przynoszę składkę raz na pół roku i cała reszta mnie nic nie obchodzi. Podobnie płacą pozostali rodzice, niektórzy proszą o zwolnienie ze składki ze względu na trudną sytuację albo płacą jakąś część, ich dzieci nadal jeżdżą na wycieczki, dostają prezenty i wręczają kwiatki pani - ale takich osób jest może dwie na klasę.
      • chipsi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 08:52
        U nas podobnie. I powiem szczerze irytuje mnie gdy któryś rodzic nie płaci. Akurat ci, którzy naprawdę mają ciężko płacą (tzn u nas) a jest kilku cwaniaków, którzy stwierdzają że to nie obowiązkowe i płacić nie będą. Mało tego, ich dzieci to dobrzy uczniowie, którzy wygrywają wszelakie konkursy nagradzane upominkami zakupionymi z pieniędzy ze składek właśnie.
        • nabakier Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:12
          Chipsi, przesadzasz. U nas sa osobno zbierane tzw. klasowe, i wolę płacić na to, bo wiem, że to na pewno trafia do dzieci, a nie na meble do gabinetu dyrektorki.
          • e_r_i_n Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:20
            Kiepsko sprawdzacie zatem radę rodziców, skoro meble do dyrektorki są kupowane z tej kasy (raczej nie wierzę).
            W szkole mojego dziecka większość składki wraca do klas (np. finansowanie połowy wycieczki).
            Plus są zakupy pomocy/sprzętów sportowych/imprezy. Takie składki to kilka-kilkanaście zł miesięcznie - naprawdę jest o co walczyć.
            • chipsi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:44
              Dokładnie. Przy okazji każdego zebrania przewodnicząca rady rodziców daje do wglądu wszystkie rachunki za wszelakie finansowane z kasy rzeczy. Nie było żadnego fotela dla dyrekcji big_grin
            • nabakier Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 15:48
              U nas do klasy wraca połowa. reszta- na potrzeby szkoły, w tym także meble dla dyrekcji, środki do sprzątania i inne cuda.
        • gazeta_mi_placi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:23
          Skoro Cię to irytuje to nie płać, nie jest to obowiązkowe.
          Skoro jest wolny wybór czy płacić czy nie czemu masz pretensje do rodziców którzy korzystają z tego wolnego wyboru?
          • chipsi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:47
            Nie irytuje mnie płacenie, bo wiem że pieniądze są dla mojego dziecka. Irytuje mnie finansowanie dzieci np. mojej sąsiadki, która gdyby chciała mogła by sobie całą szkołę kupić ale na komitet żałuje. Tak, jestem zazdrosna i nieżyczliwa tongue_out
            • gazeta_mi_placi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 15:32
              Sąsiadka (tak zresztą jak i Ty) nie ma obowiązku płacenia więc nie płaci.
          • mabingo gazeciarz 08.05.12, 19:56
            gazeta_mi_placi napisała:

> Skoro Cię to irytuje to nie płać, nie jest to obowiązkowe.
            > Skoro jest wolny wybór czy płacić czy nie czemu masz pretensje do rodziców któr
            > zy korzystają z tego wolnego wyboru?

nie rozumiesz po polsku? pytanie brzmi jasno i zrozumiale chyba. skoro ciebie to nie dotyczy to w jakim celu wpieprzasz się w wątek?
      • wjw2 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 10.05.12, 08:29
        U mnie w szkole podstawowej wymagano, oprócz wpłaty na komitet rodzicielski, następujacych wpłat:
        - wszelkie książki, podręczniki
        - wszystkie wycieczki
        - kwiaty, upominki, w tym te dla obrażonej Pani wychowawczyni
        - zdjęcia
        - składka klasowa, miesięczna, kilka złotych

Teraz po latach ponad 20-tu, to się zastanawiam co się działo z pieniędzmi komitetu rodzicielskiego????.
    • e_r_i_n Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 08:51
      Nie jest obowiązkowy, bo nie może być.
      Płacę.
      • asiaiwona_1 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:17
        ale rozróżnijmy - bo u nas jest rada rodziców, której w ramach buntu w tym roku nie opłaciłam (70 zł). Są też składki klasowe, z których opłacane są picie, chusteczki, art. papiernicze do klasy, nagrody i upominki z okazji świąt itp. i tą składkę klasową płacę.
        • e_r_i_n Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:18
          Rada rodziców, zwana komitetem, jest jedna. Składki klasowe to inna bajka.
          • asiaiwona_1 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:24
            u nas ta rada rodziców idzie na całą szkołę. Z tego kupowane są książki do biblioteki, organizowany jest bal karnawałowy, materiały dla reedukatora, organizacji dni patrona itp. Miała to być też kasa na nagrody dla dzieci z wyróżnieniem w nauce. Na koniec zeszłego roku okazało się, że nie będzie tych nagród (książek), bo nie ma kasy. Trójka klasowa z naszej klasy chciała kupić z klasowych pieniędzy te książki i dać dzieciom w klasie (nie na forum żeby innym klasom nie było przykro, że jedni dostali a inni nie). Dyrektorka się nie zgodziła. Uczestniczyłam w kilku zebraniach rady rodziców i nie podobał mi się pomysł na to jak są wydatkowane pieniądze (moje pomysły - mimo, że dyrektorka je popierała nigdy nie doczekały się realizacji) - dlatego odeszłam z rady rodziców i nie zapłaciłam w tym roku tej składki.
        • przeciwcialo Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:38
          Płace tzw. klasowe, baseny, wycieczki, kina itp. Nie płace na radę rodziców. Ewentualnie płace na konkretny cel z którego skorzystaja moje dzieci typu odmalowanie klasy czy cos trwałego do ich klasy.
          W gimnazjum płace na RR bo widze konkretne działania i efekty.
    • attiya Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:24
      tak, płacę i mam z tego profity - prezenty, wyjazdy, teatrzyki - dwa razy w miesiącu
      kwota jest niewielka i nie narzekam
      • przeciwcialo Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 09:42
        Profity dla rodziców czy dzieci? W szkole czy przedszkolu? Jesli w przedszkolu to inna sprawa, tam cała kwota wraca do dziecka a w szkole wpada w czarną dziurę.
        • iwoniaw Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 10:18
          W której wpada, w tej wpada - ja płacę składkę na RR i nie mam wrażenia, że to wyrzucone pieniądze; wydatki są jawne i każdy może sprawdzić, co opłaciła/dofinansowała RR. Gdybym była przeciwna polityce RR, to zapewne bym nie płaciła, ale nie zdarzyło mi się jeszcze.
          • nabakier Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 15:54
            U nas wpada.
    • platki_sniadaniowe Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 10:24
      nie jest obowiązkowy
      płacą wszyscy rodzice
      kupowane sa z tego jakieś rzeczy potrzebne dzieciom, prezenty na mikołajki i rózne okazje,
      bilety do teatru itp.
    • czekolada_kokosowa Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 10:24
      Nie jest obowiązkowy, płacę połowę. Dopłacam za to na różne akcje w świetlicy, bo właściwie moje dziecko tam spędza najwięcej czasu. Ostatnio dałam na rolety do okien, bo popołudniami jest duże nasłonecznienie. Płacę też składki klasowe i osobno na wycieczki.
      • toxicity1 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 15:44
        Płaciłam.
    • adellante12 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 15:58
      Nie jest obowiazkowy. Płacę i w szkole i w przedszkolu.
    • magdalenkaaa78 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 16:37
      Nie płace. Płace klasowe, z tego organizujemy np. poczestunek w Mikołajki.
      Nie płace na komitet ,bo wszystkie wyjścia, teatrzyki, imprezy i tak w 100% trzeba dziecku samodzielnie sfinansować dodatkowo. Nie płace także dlatego, iż co roku na początku toku szkolnego wszystkie dzieci miały wpisane w dzienniczkach, ze należy przynieść do szkoły papier toaletowy, mydlo w płynie, ręczniki papierowe....
      • mamaemmy Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 17:10
        U nas nieobowiązkowy,ale placę,jest to ok 60zl na pół roku.
    • edelstein Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 18:45
      Jesli choc jedna osoba wylamalaby sie,nie placilabym,sponsorowanie cudzych dzieci mnie nie interesuje.Imho placenie uzaleznialabym od rr i jak wydatkowana bylaby ta kasa.
    • anorektycznazdzira Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 18:57
      Nie jest, ale oczywiście płacę, czułabym się idiotycznie wiedząc, że inni rodzice fundują (płacąc komitet) mojemu dziecku udział w teatrzykach, koncertach, festynach itp.
    • kataryniara Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 19:02
      Nie jest obowiązkowe, jest dobrowolne; płacę.
      Sama jestem w radzie rodziców w jednej z placówek, i sama użeram (użerałam) się z jedną mamuśką bliźniaczek. Stwierdziła, że nie będzie płacić, bo....ma 2 dzieci. ( ja mam 3 i płacę potrójnie, ale ten argument nie trafiał) Nie dało się po dobroci, to po naradzie z innymi rodzicami postanowiliśmy odsunąć jej dzieci od prac tematycznych, na materiałach kupionych za pieniądze z komitetu. Pani szybko wyrównała zaległości i płaci.
      • gazeta_mi_placi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 20:32
        Nieładnie, widzę że paskudna z Ciebie osóbka tongue_out
      • edzieckomama Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 07:31
        kataryniara napisała:

> Nie jest obowiązkowe, jest dobrowolne; płacę.
        > Sama jestem w radzie rodziców w jednej z placówek, i sama użeram (użerałam) się
        > z jedną mamuśką bliźniaczek. Stwierdziła, że nie będzie płacić, bo....ma 2 dzi
        > eci. ( ja mam 3 i płacę potrójnie, ale ten argument nie trafiał) Nie dało się p
        > o dobroci, to po naradzie z innymi rodzicami postanowiliśmy odsunąć jej dzieci
        > od prac tematycznych, na materiałach kupionych za pieniądze z komitetu. Pani sz
        > ybko wyrównała zaległości i płaci.

smutne to co piszesz.....
        jak dzielicie dzieci na gorsze i lepsze to jesteście paskudnymi rodzicami.
        Ludzie naprawdę moga nie mieć kasy. Mi się do tej pory dobrze powodziło.
        Niestety straciłam pracę, jedna pensja na kredyt hipoteczny i dojazdy a reszta gdzie?
        z kilku tysięcy nie mam nic, nie zapłacę komitetu bo nie mam z czego.
        Do tej pory utrzymywałam inne dzieci a teraz ?
        • gazeta_mi_placi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 09:56
          Otóż to. Niech dzieci zresztą już od najmłodszych lat przyzwyczajają się, że ze względu na sytuację finansową swojej rodziny będą odsuwane.
          Bardzo przykre.
          • przeciwcialo Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:14
            W przedszkolu byli rodzice którzy nie byli w stanie płacic na RR ale przyszli pomóc spakowac paczki mikołajowe, przygotowac piknik czy upiekli ciasteczka na dzień dziecka.
            Nie płaca często ludzie zamozni, bo nie i juz a wymagaja równego traktowania.
        • przeciwcialo Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:11
          Jesli ktoś ma trudna sytuację wystarczy że zgłosi wychowawczyni. Mamy w szkole fundusz na takie sytuacje- pieniądze od sponsorów, z kiermasz, zbiórki surowców wtórnych.
          Z reguły to jest niepłacenie bo nie i juz.
          • gazeta_mi_placi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:17
            Ale skoro komitet jest nieobowiązkowy to czemu dziwicie się i oburzacie, że ktoś korzysta z wolnego wyboru i nie płaci?
            • przeciwcialo Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:24
              Cała kwota wraca do dzieci. Jesli rodzic w inny sposób nie zaangazuje się w atrakcje dla dzieci to dziecko jest odsuwane od tych atrakcji. Life is brutal. Ktoś nie chce płacic, moze wykonoac jakąś pracę ale dla niektórych to tez niewykonalne.
              To co jest z pieniędzy rodziców nie może słuzyć wszystkim, co innego gdyby pieniądze dawała gmina. Moje pieniadze to decyduje na co je wydaje- wpłacone na klase czy do przedszkola jest przeznaczone dla dzieci. Ktoś nie chce atrakcji dla dzieci to nie płaci, nie angazuje się i nie ma problemu.
              • gazeta_mi_placi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 10.05.12, 08:18
                A nie może po prostu na bieżąco płacić? Na przykład trzeba coś przynieść na zajęcia plastyczne to niepłacący rodzic przynosi z domu.
                Jest wycieczka do kina, niepłacący na komitet rodzic po prostu daje dziecku na bilet do kina.
                • przeciwcialo Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 10.05.12, 09:03
                  Myslę że nie chciałabycs byc na miejscu nauczycielki żebrzącej o pieniądzae za teatrzyk czy kino. Widziałam takie sytuacje i współczułam nauczycielkom. Rodzice potrafili nawet te 3 złote sknerzyc na teatrzyk.
                  Ostatnio sytuacja- dzieci jeżdżą na basen i na wywiadówce nauczycielka prosi aby rodzice płacili na bieżąco i spłacali długi bo ona ze swoich zakłada. To jest obciach- rodzice się deklarują na udział dziecka tu czy tam a potem nie ma komu płacic.
                  Co do artykułów plastycznych - kupuje sie hurtem takie same materiały do prac. Gdyby nauczyciel liczył ze każdy przyniesie to nie miałby na czym z dziecmi pracowac.
                  Pamiętam jak dzieci dostawały wlepki- przynieśc klej, przynieśc dodatkowe ołówki chusteczki itp i okazywało się że na to reagowali rodzice połowy. Druga połowa sobie głowy nie zaprzatała bo przeciez inni przyniosą a jak trzeba bedzie dziecku kleju to pani swój wyciągnie i dziecko prace zrobi. Tylko to raczej nie o to chodzi.
        • kataryniara Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:43
          Pani ma dwójkę dzieci, i ma pieniądze. Nie płakała, że biedna jest tylko, że nie widzi potrzeby płacenia podwójnie. W mojej grupie są 3 samotne matki ( prawdziwe samotne, jedna z funduszem alimentacyjnym i kuratorem bo jest ofiarą przemocy domowej. Dzieci skromnie ubrane, ale na komitet ma, bo wie, że to dla dzieci).
          Podam Ci dla przykładu. Roczny przydział na grupę materiałów plastycznych to mniej więcej: 2 linijki, paczka farb, paczka plasteliny, paczuszka kredek, 3-4 bloki. Piszę przykładowo, bo jak czytałam ten przydział, to nie mogłam listy doczytać do końca bo się popłakałam ze śmiechu. Moje jedno dziecko te materiały zużywa w tydzień. To czym te dzieci mają malować, wycinać, kleić? Musimy im kupić bo inaczej by nic nie robiły. Przed świętami było wspólne malowanie pisanek z rodzicami. Czy wiesz ile poszło farb w jedno popołudnie? Dzieci było ok. 26, plus rodzic ( rodzice), często jeszcze starsze rodzeństwo uczestniczyło w tych zajęciach. Dzieci zużyły 5 opakowań farb plakatowych. Ale nie takich małych z Astry, tylko takie większe wiaderka. Szczęka mi opadła, ale grunt, że dzieciaki dobrze się bawiły. Dzieci codziennie pracują na jakichś materiałach. Dlatego te pieniądze są konieczne aby panie mogły na bieżąco dokupywać potrzebne materiały. I ja nie popuszczę - będę wredna, ale pilnuję aby rodzice płacili.
          Tak jestem okrutnym rodzicem, bo chcę żeby dzieci w tym i moje dziecko spędzało czas twórczo, wyrabiało sobie małą motorykę.

A w Twoją sytuację rozpatrywałabym indywidualnie. I wszystko zależy od argumentacji i tonu rozmowy.
      • przeciwcialo Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:06
        W klasach dzieci też są blixnięta i też zawsze problemze oni za dwójkę biedactwa płacić muszą. To że ja płacę za trójkę tylko każde i innej szkole to dla nich żaden argument wink
        • gazeta_mi_placi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:19
          Tak samo Ty nie musisz płacić (mając trójkę dzieci albo i jedno jedyne) jak i oni nie muszą płacić i korzystają z tego prawa.
          Nie można mieć pretensji, że ktoś korzysta z wolnego wyboru.
          • przeciwcialo Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:28

Ty naprawdę nie rozumiesz czy udajesz? Te pieniądze ida na prezenty, wycieczki, wyjscia do kina, itp. Wiadome że jesli ktos chce aby dziecko brało w tym wszystkim udział to płaci, jak nie chce to nie płaci i dziecko nie korzysta. Proste jak drut. Nie widzę powodu do sponsorowania innych.
            Ktos w trudnej sytuacji takie sprawy uzgadnia z wychowawczynią.
            Jak będziesz miec dziecko to nie płac ale też nie miej pretensji że twoje dziecko nie obejrzy teatrzyku, nie pojedzie na wycieczke czy nie dostanie prezentu na mikołajki.
            • gazeta_mi_placi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:43
              U nas (za moich czasów) był komitet rodzicielski, ale i tak za wyjścia np. do kina normalnie się płaciło. Tak samo na wycieczki szkolne. Nie wiem na co szły pieniądze z komitetu (może na nagrody dla najlepszych uczniów czy w konkursach).
            • jolunia01 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 14:52
              przeciwcialo napisała:

> Ty naprawdę nie rozumiesz czy udajesz? Te pieniądze ida na prezenty, wycieczki,
              > wyjscia do kina, itp. Wiadome że jesli ktos chce aby dziecko brało w tym wszys
              > tkim udział to płaci, jak nie chce to nie płaci i dziecko nie korzysta. Proste
              > jak drut....

Jak dla kogo. Przez cały okres edukacji mojej córki wycieczki, bilety do kina, teatru czy na koncert były płatne oddzielnie. Tak samo składki na kwiatki, "sratki", papier, ksero itp. O tzw. wyprawce (bloki, kredki, farby, bibuła, kleje, wycinanki, papier toaletowy, itp.) do świetlicy nie wspominając. W podstawówce za pieniądze rodziców kupiono m.in. koszmarnie drogą maszynę do klejenia wykładzin "bo jak się zrobi dziura, to nie trzeba wzywać fachowca" - średnio pracowała w szkole 2-3 razy w roku po jakieś dwie godziny. Prezez resztę czasu zarabiał nią kumpel dyrektorki. Pisałam już gdzies na forum jak na zebraniu RR po odczytaniu sprawozdania finansowego poprosiłam o wględ do rachunków i odkryłam "super balangę" na dzień nauczyciela przy olbrzymiej ilości pączków i musztardy. A za podważanie ich wiarygodności byłam straszona prokuratorem za pomówienie. Na konhiec roku szkolnego moja córka jako jedyna osoba w gronie prymusów nie dostała żadnej nagrody za świadectwo z paskiem. To miała być "kara". Niech sobie wq doope wsadza swoją książczyne za 5-7-10 zł. Przestałam płacić, w końcu mogę sie nie interesować pieniędzmi innych rodziców, którzy nie chcieli zadzierać z nauczycielami i ich przydupasami.
              W gimnazjum płaciłam, bo widziałam jakieś pozyteczne wydawanie, w liceum nie - głównie z powodu chamskiego sposobu komunikowania się z "nowymi" rodzicami przez zastaną radę. Pomijam juz wysokość składki, na którą z trudem bym miała, ale i tak nie zamierzałam dokładać się do finansowania różnych akcji "dla wybranych".
              • asia_i_p Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 10.05.12, 09:05
                To dziwne były układy w tej szkole.
                U nas w szkole pieniędzy Rady Rodziców nauczyciele nie dotykają na żadnym etapie - rodzice zbierają sami, sami wpłacają na konto, sami ustalają, na co wydają (standardowo są to dopłaty do wycieczek, zwroty za przejazdy na konkursy dla konkursowiczów, nagrody książkowe na koniec roku, nagrody na konkursy mające słabsze wsparcie sponsorów). Rzeczywiście, wychodzi na to, że najwięcej korzystają na tym najbardziej zdolni i pracowici, ale o to nikt z płacących się nie burzy. Płaci około połowy rodziców. Z tego, co wiem, dyrektorka nie prosi Rady Rodziców o żadne pieniądze na szkołę. Korzystamy dosyć maksymalnie z funduszów Unii Europejskiej, a powiat o nas dba.

Rzeczywiście, w podstawówce mojej córki, gminnej, więc teoretycznie bogatszej, rodzice proszeni są o wszystko. W klasie mojej córki szafy są kupione przez rodziców, rolety przez rodziców (nie Komitet, tylko składki klasowe), ostatnio pytali, czy ktoś nie remontuje domu i nie zostają mu zbędne regały. Dyrektorka raczej nie kombinuje, tylko jest zwyczajnie w porównaniu z moją finansowo niezaradna.
      • asia_i_p Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 10.05.12, 08:54
        Nie odsunęłabym dziecka od niczego, dlatego, że jego rodzice zachowują się nie w porządku.
        • przeciwcialo Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 10.05.12, 09:06
          Skąd wziełabyc finanse na to dziecko? Z własnych załozysz czy skubniesz z puli płąconej przez innych?
    • naomi19 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 08.05.12, 22:40
      Płącę, bo muszę- 300zł rocznie. Pani dyrektor wymusza to na rodzicach. Nie ma możliwości niepłacenia, po prostu nie ma takiej opcji. Wiem, że łamie prawo, no i co z tego? Płacić trzeba.
      • gazeta_mi_placi Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 09:55
        Czemu nie chcesz się postawić? Boisz się Pani dyrektor?
        • naomi19 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 20:44
          Postawiłam się, miałam z tego powodu nieprzyjemności. Zbojkotowałam natomiast zebrania rodziców, bo nic to nie daje. Są częściej niż ja miałam w klasie maturalnej, nic nowego nie wnoszą. panie podczas odbioru dziecka nie mają i NIC do powiedzenia, a zebrania to jest właściwie ich monolog (dyrektorka, wychowawczynie). Kiedy się odezwałam w dwóch sprawach, które mnie drażniły (wymuszanie opłaty na RR w określonej kwocie nie można zapłacić mniej, dodatkowo informowanie niezgodne z prawdą tj, że w momencie niezapłacenia dziecko jest wypisane z przedszkola- bujda! plus poruszyłam sprawę niewychodzenia na dwór pomimo pięknej pogody) panie były OBURZONE kłamały, że dzieci wychodzą, a radę rodz. płącuć trzeba i nie zdarzył się jeszcze NIKT kto by nie zapłacił. Także odpuściłąm. Nie mam sił.
          I żeby była jasność- choć uważam, że 300zł rocznie to sporo, to jednak miałam zamiar od początku płacić. Jednak błędna informacja na zebraniu jest nie fair. Powinno być powiedziane jasno i klarownie, że jest to opłata dobrowolna i dowolna, a nie obowiązkowa i dokładnie określona. Chciałam stanąć w obronie biedniejszych rodziców, niestety skończyło się to obrazą- trudno.
    • alba27 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:12
      Płacę 100zł rocznie na 2dzieci. Pieniądze z tego przeznaczane są głównie na nagrody dla dzieci, które biorą udział w konkursach a że jedno z moich dzieci często wygrywa czuję się zobowiązana płacićwink
    • iuscogens Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 10:38
      U mojej siostry jest nieobowiązkowe w przerażającej kwocie 5 złotych miesięcznie. Wstyd byłoby mi nie zapłacić, tym bardziej, że w opcję, że dyrekcja czy nauczyciele sobie za tę kasę szaleje nie wierzę.
    • anika772 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 09.05.12, 17:32
      Obecnie Rada Rodziców, a nie Komitet Rodzicielski.
      Nie jest obowiązkowy, oczywiście że płacę. Pieniądze przeznaczone są dla dzieci, nie mam nic przeciwko takiemu dofinansowaniu szkoły.
    • jusytka Nie jest obowiązkowy, ale płacę n/t 10.05.12, 08:44

• 1monia4 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 10.05.12, 08:46
      W tym roku zaplacilam-w przyszlym nie.W tym roku pieniadze poszly-mniej wiecej sensownie(na odnowienie klasy)Ale plany na przyszly rok (z pieniędzy z Komitetu)to np-zakup nowych lawek(obecne bardzo dobre-wcale nie zniszczone-ale nowe ponoć nieco szersze),zakup rolet-obecne --nie zniszczone, pasujace kolorem do farby,którą w tym roku malowana byla sala.Nie widzę potrzeby ,aby zmieniane byly rzeczy dobre ,nie zniszczone.Bo nowe lepsze,ladniejsze
    • alfa36 Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 10.05.12, 10:25
      Rada rodziców- obowiązkowa nie jest. Płacę. W zeszłym roku wkurzyłam sie maksymalnie, bo zapomniałam, o czym przypomniala mi jedna mama z rady .... przyszła do mnie do pracysmile Byłam w takim szoku, ze wyjęłam te 30 zł (druga rata to byłasmile) i dałam bez słowa.
    • feniks_z_popiolu Re: czy komitet rodzicielsk jest obowiązkowy,płac 10.05.12, 12:47
      obowiązkowy nie jest, płacimy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka