Dodaj do ulubionych

ZHP pyta zuchy o wyznanie (??)

09.05.12, 18:47
Pytanie o wyznanie jest w formularzu, którą dostałam do wypełnienia przy zapisywaniu dziecka do zuchów.
Tymczasem o ile mnie pamięć nie myli, takie dane mogą zbierać tylko nieliczni, pierwsze słyszę, że do tych nielicznych zalicza się harcerzy.
Komu prawo zezwala zadać takie pytanie? Chciałabym wytłumaczyć autorom ankiety, że się oględnie mówiąc zagalopowali
Obserwuj wątek
    • andaba Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 19:14
      A to ZHP jest, czy ZHR?
      • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:13
        No właśnie stare, poczciwe ZHP, nie ZHR
        Tym bardziej zdziwionam
    • joann_80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 19:21
      dla mnie to niedopuszczalne. Wiara to osobista sprawa i nikomu nic do tego tym bardziej ,że ZHP jest instytucją świecką
      • kawka74 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 19:35
        A widziałaś przyrzeczenie harcerskie? Opis harcerskiego systemu wychowawczego? Trochę się sami plączą, ale wyraźnie nawiązują do Boga i tradycji chrześcijańskiej.
    • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 19:23
      A co jest takiego dziwnego w pytaniu o wyznanie na formularzu zgloszeniowym? To tylkobformularz, mozna to pominac ale jesli dla kogos to wazne to zaznaczy. Istotne moze sie okazac jesli wyznajac jakas konkretne religie musisz unikac np. jedzenia specyficznych potraw itp. Naprawde pierwszy raz sie z tym spotkalas?
      • nabakier Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 19:31
        Pytanie powinno być sformułowane tak, by odpowiedź była dobrowolna- i tylko w wiadomym celu, który cel musi być wskazany.
      • a.nancy Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 19:39
        carmita80 napisała:

> A co jest takiego dziwnego w pytaniu o wyznanie na formularzu zgloszeniowym?

to, że wyznanie należy do tzw. danych wrażliwych. przetwarzanie danych wrażliwych jest obwarowane rozmaitymi ograniczeniami (dodatkowo, obok przepisów związanych ze zbieraniem i przetwarzaniem "zwykłych" danych osobowych) i powinno być uzasadnione (nie każda organizacja może je zbierać).
        maurra, a rodzice podpisują chociaż zgodę na przetwarzanie danych?
        • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 19:50
          Widac tu nadwrazliwoscwink informacja o wyznaniu nie jest obowiazkowa podobnis jak o orientacji seksualnej (zawsze mozna nie tiknac albo tiknac "wole nie ujawniac") a jesli sie informuje, bo moze byc to istotne to nadal jest mozliwosc nie wyarazania zgody na przetwarzanie danych. Tak banalna sprawa w demokratycznym, wolnym kraju urasta do rangi problemu?
          • ceide.fields Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:02
            Czyżby odpowiedź na pytanie czy się wierzy w Boga była dla niektórych na tym forum czymś tajnym i wstydliwym?
            • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:09
              nie, to raczej pytanie jest niczym nieuzasadnionym pakowaniem nochala w sferę prywatności
              • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:16
                Nikt cie nie cie nie zmusza do uchylania furtki do prywatnosci bo nie musisz informacji udzielac.
                • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:21
                  Nigdzie w formularzu nie ma informacji, że odpowiedź na to pytanie jest to nieobowiązkowa. Jest postawione tak samo jak pytanie o datę urodzenia, adres i dane kontaktowe rodziców
                  • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:25
                    maurra napisała:

> Nigdzie w formularzu nie ma informacji, że odpowiedź na to pytanie jest to nieo
                    > bowiązkowa. Jest postawione tak samo jak pytanie o datę urodzenia, adres i dane
                    > kontaktowe rodziców

ale ustawa daje ci mozliwosc nie odpowiadania. To jest tylko formularz zgloszeniowy do zhpwink nie ma sie czym ekscytowac.
                    • nabakier Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:28
                      Jest czym.
                    • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:34
                      Jeszcze raz:
                      pytanie dotyczy tego, czy ta instytucja ma w ogóle prawo o wrażliwe dane pytać
                      a nie tego, czy mi łaskawie zezwoli na opcję nieudzielenia odpowiedzi.

• przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:41
                      Będzie jej tu jakas druhna pytania intymne zadawac wink
                      • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 22:58
                        przeciwcialo napisała:
                        > Będzie jej tu jakas druhna pytania intymne zadawac wink

my generalnie z tych nietresowanych od dziecięctwa, że jak obcy facet dopytuje o intymne sprawy, to mam mu do ucha wszystko bez dyskusji wyszeptać
            • nabakier Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:11
              Art. 53.
              (...)
              2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. (...)
              (...)
              7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
              • nabakier Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:12
                oczywiście Konstytucja RP
                • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:20
                  nabakier napisała:

> oczywiście Konstytucja RP

i nikt obowiazku udzielenia info nie ma. Na formularzu zglaszajacym dziecko do zhp musza byc dane dziecka i rodzicow jak nazwisko, adres i numer telefonu oraz pewnie info dotyczace zdrowia, a wpisanie wyznania jest dowolne.
                  • nabakier Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:23
                    Dyskusyjne, można bowiem zakładać, że puste miejsce oznacza jednak odpowiedź: jestem bezwyznaniowcem.
                    • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:27
                      nabakier napisała:

> Dyskusyjne, można bowiem zakładać, że puste miejsce oznacza jednak odpowiedź: j
                      > estem bezwyznaniowcem.

Puste miejsce oznacza, ze nie ujawniamy swiatopogladu i to wszystko.
                      • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 08:43
                        Za chwilę będzie jak w Szwecji gdzie nawet koble musza byc damskie, meskie i dla osób któe nie chca podac swojej płci do publicznej wiadomości big_grin
                        Przeciez zhp nie pytało o dochody ale wyznanie. To żaden wstyd wierzyc lub nie wink
                        • malwa51 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 14:53
                          ??? Gdzie tak jest w Szwecji? Mieszkalam w duzym miescie i jedyny podzial na kible jaki tu byl zauwazalny to meskie, damskie i dla niepelnosprawnych, obu plci. (Te ostatnie bardziej obszerne, wyposazone w uchwyty i alarm)...
                    • nangaparbat3 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 08:03
                      Ja Cię proszę, to nie jest DYSKUSYJNE - to jest podłe. Jest oczywistością, że ktoś kto nie odpowie na pytanie, "ma coś na sumieniu", nie myśli, nie wierzy, nie deklaruje tego co wszyscy - mamy go na widelcu. I panie, które tu tak gorąco bronią odpytywania z wyznania, nie mogą o tym nie wiedzieć. Ohyda.
                      • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 08:45
                        Que?
                      • z_lasu Nanga, zgadzam się ... 11.05.12, 08:36
                        z każdym Twoim zdaniem w tym wątku. I tak samo jak Ty nie mogę się nadziwić dominującym tu wpisom: "No, ale o co Ci chodzi?". Chciałabym wierzyć, że to naiwność, a nie podłość.
                        • nangaparbat3 Re: Nanga, zgadzam się ... 11.05.12, 08:47
                          Dziękuję, strasznie mnie poniosło w tym wątku, też sie wyżywam w związku z ostatnimi wydarzeniami u mnie w pracy - po prostu coraz więcej widzę wokół postawy "ale o co chodzi?" towarzyszącej totalnemu zamknieciu sie na sytuację drugiej osoby, bez próby zrozumienia, z pełną koncentracją na usprawiedliwieniu wlasnej obojetności, indolencji, ignorancji. Autor przywołanej w innym wątku książki "Psychopaci są wśród nas" pisze w podsumowaniu, że aktualnie zachowania socjopatyczne są uważane za pożądane - i niestety nie mogę się oprzeć wrażeniu,że tak jest rzeczywiście, źle to znoszę sad
                          • z_lasu Re: Nanga, zgadzam się ... 11.05.12, 13:15
                            > Dziękuję, strasznie mnie poniosło w tym wątku

Nie poniosło Cię. Miałam dokładnie te same skojarzenia, ale nie miałam wczoraj czasu wdawać się tutaj w pyskówki więc się ugryzłam w ... palec.

> aktualnie zachowania socjopatyczne są uważane za pożądane

Trudno mi się odnieść do tego, muszę to przemyśleć (dzięki za podpowiedzenie lektury). Mam jednak wrażenie, że w tym przypadku to jest po prostu buta zwycięzców i brak wyobraźni, a te są ponadczasowe.
            • nangaparbat3 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 08:00
              ceide.fields napisała:

> Czyżby odpowiedź na pytanie czy się wierzy w Boga była dla niektórych na tym fo
              > rum czymś tajnym i wstydliwym?

A czemuż to Cię tak dziwi? Historia świata, a przynajmniej Europy, to nieustające mordowanie ludzi wyznających nie tę co trzeba wiarę.
              • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 08:47
                W zuchach morduja za wiare lub jej brak? Chyba cie poniosło.
                Jesli ktos chciałby miec scię na "widelcu" to i bez podawania tej informacji szybciutko znajdzie to czego na ciebie szuka. W sklepie zostawiasz więcej informacji o sobie niż na formularzu do Zuchów big_grin
                • nangaparbat3 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 08:50
                  Wiesz, za życia mojej mamy mordował brat siostrę, bo chodziła nie do tego kościoła co trzeba - i jej dzieci. Jeśli Ci do śmiechu, to nasza rozmowa bedzie zawsze jak ze ślepym o kolorach.
                  • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 08:56
                    To raczej jednostkowy przypadek bo jakoś nie słyszałam o podobnych obecnie. Z tego co pisałas to twoja mam juz jest starsza panią a wtedy rózne rzeczy się działy i nie były ani scigane ani karane.
                    • nangaparbat3 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 20:14
                      Nie, to nie były przypadki jednostkowe, to była codzienność na Wołyniu. Argument, że moja mama jest już starszą panią, powalający. Uważasz, że ludzie w 70 lat tak bardzo się zmienili? A w byłej Jugosławii to kiedy ostatnio się mordowali? Nie za Twojego zycia przypadkiem?
          • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:12
            pytam o podstawę prawną a nie twoje subiektywne poczucie nadwrażliwości
            • kawka74 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:19
              Podstawą prawną jest konstytucja, ale zwróć uwagę na to, co napisałam wyżej - ZHP jednak nawiązuje do Boga i wartości chrześcijańskich, w dość pokrętny sposób, ale jednak. Może stąd to pytanie?
              • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:24
                Idę zatem poczytać statut ZHP
            • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:22
              maurra napisała:

> pytam o podstawę prawną a nie twoje subiektywne poczucie nadwrażliwości

podstawe prawna daje ci mozliwosc a nie obowiazek udzielania informacji o wyznaniu a to, ze ty wolisz to zachowac dla siebie nie oznacza ze inni tez, wiec pytanie nie jest nie zgodne z ustawa.
              • nabakier Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:24
                Jaki jest cel zbierania takich informacji?
                • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:33
                  nabakier napisała:

> Jaki jest cel zbierania takich informacji?

Dla mnie (spotykam sie bardzo czesto z takimi pytaniami, jak i np. o rase, orientacje seksualna itp.) jest to do rowolna informacja, ktora pozwoli uniknac problemow np. podania Jasiowi ktory jest muzulmaninem zwyklego jedzenia na wycieczce albo campie, albo umozliwienie wyjscia do kos iola w niedziele katolikowi itp. Jesli jest w ankiecie info a do tego zgoda na przetwarzanie danych to takzs moze sluzyc celom statystycznym itp.
                  • madzioreck Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:11
                    > Dla mnie (spotykam sie bardzo czesto z takimi pytaniami, jak i np. o rase, orie
                    > ntacje seksualna itp.) jest to do rowolna informacja, ktora pozwoli uniknac pro
                    > blemow np. podania Jasiowi ktory jest muzulmaninem zwyklego jedzenia na wyciecz
                    > ce albo campie, albo umozliwienie wyjscia do kos iola w niedziele katolikowi it
                    > p.

To musieliby o to pytać takze w przypadku zwykłych kolonii czy obozów, wszędzie, gdzie zapewnia się wyżywienie i rozrywkę.
                    • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:29
                      madzioreck napisała:
                      > To musieliby o to pytać takze w przypadku zwykłych kolonii czy obozów, wszędzie
                      > , gdzie zapewnia się wyżywienie i rozrywkę.

Powinni pytac, choc nie moga wymagac informacji. Jednak sa osoby, dla ktorych jest to wazne, a info bedzie przydatne chocby do oszacowania i przygotowania jak nalepiej uslugi, w koncu obozy, kolonie i inne formy wypoczynku platnego to uslugi swiadczone dla wiekszej ilosci osob i nalezy sie spodziewac np. iz w grupie nie bedzie katolikow i ateistow a znajda sie takze muzulmanie i trzeba bedzie zapewnic im posilki halal oraz mozliwosc modlitwy piec razy dziennie. Dodam, ze argument nie skorzytania akurat z tych kolonii albo z zadnej formy wypoczynku niezorganizowanego z powodu niecheci do zorganizowania warunkow umozliwiajacy ch praktyki rwligijne nie wchodzi w gre, bo jest to rodzaj ograniczeni praw czkowieka wink
                      • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:35
                        Nie piszemy tu realiach Pakistanu czy brytyjskiej multi-kulti, tylko o obozie zuchów w Borach Tucholskich. W Polsce. Ilu ortodosksyjnych żydów askenazyjskich widziałaś na obozie zuchów w Borach Tucholskich albo w innym lesie?
                        • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:53

maurra napisała:

> Nie piszemy tu realiach Pakistanu czy brytyjskiej multi-kulti, tylko o obozie z
                          > uchów w Borach Tucholskich. W Polsce. Ilu ortodosksyjnych żydów askenazyjskich
                          > widziałaś na obozie zuchów w Borach Tucholskich albo w innym lesie?

Aha, czyli oni nie maja prawa sie tam pojawic? Rozumiem, ze polskie prawo zalozylo iz osob o innym wyznaniu niz katolicy albo ateisci w ZHP nie ma i nie bedzie.
                          • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 00:09
                            Nie polskie prawo tylko statut ZHP
                            A stopień otwartości ZHP na wyznawców np. islamu możesz sama sprawdzić czytając dokumenty nt. wychowania zamieszczone na stronie ZHP.
                          • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 10:58
                            szkolnej druzynie jest dwójka dzieci muzłumańskiego wyznania wink
                        • madzioreck Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:57
                          Nie no, wystarczy jeden. Pomysł pod tym kątem sensowny, ale wtedy ja bym inaczej sformułowała pytanie - czy ze względów dietetycznych, zdrowotnych bądź wyznaniowych są jakieś specjalne wymagania albo ograniczenia - bo równie dobrze może byc wegetarianin, weganin, osoba na diecie bezglutenowej, a może być kto inny. Ale nie tak z grubej rury, nie wiadomo po co, o wyznanie.
                        • judytak Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 11:20
                          jeśli to karta na obóz, to pewnie chodzi o to, czy dziecko ma / może iść w niedzielę do kościoła czy nie (na obozach harcerskich na ogół przewiduje się wizytę dzieci w kościele, organizator musi wiedzieć, kto z uczestników musi, kto może jak chce, a komu nie wolno)

ja bym zapytała druha przed oddaniem karty, jaki jest cel pytania, i wypelniłabym odpowiednio do tego co usłyszę
                          np. jeśli chodziłoby o kościół w niedzielę, wpisałabym "dziecko może uczestniczyć w obrządkach religijnych dowolnego wyznania" ;o)

pozdrawiam
                          Judyta
                  • budyniowatowe Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 00:47
                    carmita80 napisała:

> nabakier napisała:
                    >
                    > > Jaki jest cel zbierania takich informacji?
                    >
                    > Dla mnie (spotykam sie bardzo czesto z takimi pytaniami, jak i np. o rase, orie
                    > ntacje seksualna itp.) jest to do rowolna informacja, ktora pozwoli uniknac pro
                    > blemow np. podania Jasiowi ktory jest muzulmaninem zwyklego jedzenia na wyciecz
                    > ce albo campie,

Zeby podac Jasiowi odpowiedni obiad to trzeba sie spytac na co Jasiu uczulony, albo jaka diete preferuje, a nie w jakiego boga wierzy.

• olena.s Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 07:35
                      Osobiście bardzo wątpię, aby podłożem pytania była obawa o wystarczająco koszerną/halal dietę dla zucha. Ankieta dana była przy zapisie do organizacji, a nie zgłoszeniu na obóz - o ile pamiętam jeszcze mgliście okres zuchowy, nikt nam tam posiłków nie serwował.
                  • esr-esr Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 10:22
                    w takiej sytuacji również nie powinno być pytania o wyznanie tylko o to, czy dana osoba nie może/nie chce spożywać danych produktów (ze względów religijnych, zdrowotnych czy światopoglądowych) czy potrzebuje czasu wolnego o konkretnej godzinie konkretnego dnia (też ze względów religijnych bądź zdrowotnych). co komu da informacja, że ktoś poda się za katolika skoro nie chodzi do kościoła w niedzielę, albo za muzułmanina który nie przestrzega nakazów wiary. poza tym jeśli jest pytanie o wyznanie to czy to naprawdę jest jakaś różnica do którego kościoła chrześcijańskiego dana osoba uczęszcza? będą szukać takich lokalizacji żeby na mszę mógł pójść katolik, ewangelik i świadek jehowy? wątpię, pytanie jest nie na miejscu.
              • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:10
                carmita80 napisała:
                > podstawe prawna daje ci mozliwosc a nie obowiazek udzielania informacji o wyzn
                > aniu

Nie, prawo konkretnie określa listę podmiotów, które mają prawo o to pytać. ZHP na tej liście na bank nie ma. Po raz kolejny więc: nie ma znaczenia czy to możliwość czy obowiązek, istotne czy w ogóle ma prawo pytać. Prawo w rozumieniu ustawy o ochronie danych osobowych
                • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:32
                  Powaznie, jest taka lista? Wow. Rozumiem, ze tym upowaznionym do zadawania pytan odpowiadac nie trzeba?
                • skarolina Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 06:57
                  Zapisujesz dziecko do organizacji, która w swoim "prawie" ma wyraźni wpisane związki z religią i masz pretensje, że owa organizacja pyta o wyznanie?

Jeśli masz z tym problem, to słabo widzę składanie przez Twoje dziecko obietnicy zuchowej big_grin

Obietnica Zucha
                  Obiecuję być dobrym zuchem, zawsze przestrzegać Prawa Zucha.
                  Prawo Zucha
                  1. Zuch kocha Boga i Polskę.
                  2. Zuch jest dzielny.
                  3. Zuch mówi prawdę.
                  4. Zuch pamięta o swoich obowiązkach.
                  5. Wszystkim jest z zuchem dobrze.
                  6. Zuch stara się być coraz lepszy
                  • z_lasu Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 07:15
                    > Zuch kocha Boga

No i ???? To jeszcze nie uprawnia organizacji do pytania o wyznanie.

> Jeśli masz z tym problem, to słabo widzę składanie przez Twoje dziecko obietnicy zuchowej big_grin

A dlaczego? Maurra nie napisała, że jest ateistką. Tym bardziej nie napisała nic na temat stosunku swojego dziecka do Boga. Naprawdę, Boga można kochać na wiele sposobów, nie tylko w jedynie słuszny.
                    • skarolina Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 09:01
                      Ej, no chwila moment. Jak idę na rozmowę kwalifikacyjną do banku czy sklepu, to nikogo nie powinno obchodzić, jakiego jestem wyznania. Chociaż u mnie w pracy był przypadek, że zasady religijne uniemożliwiały chłopakowi wywiązywanie się w pełni z obowiązków i jego umowa próbna nie została przedłużona.

Jak zgłaszam się do organizacji, która ma wyraźne związki z religią, to rozumiem, że interesuje ją, czy mój światopogląd nie jest rozbieżny z jej zasadami.

Równie dobrze można byłoby zgłosić się do kościoła po chrzest i odmówić odpowiedzi na pytanie o wyznanie.
                      • z_lasu Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 11.05.12, 07:51
                        > Jak zgłaszam się do organizacji, która ma wyraźne związki z religią, to rozumie
                        > m, że interesuje ją, czy mój światopogląd nie jest rozbieżny z jej zasadami.

Ze statutu ZHP (całość do pobrania tutaj ):

"§ 2 pkt 2. ZHP jest dobrowolnym stowarzyszeniem otwartym dla wszystkich bez względu na pochodzenie, rasę czy wyznanie. "
                        "§ 3 pkt 4. Za główne cele swojego działania ZHP uznaje:
                        (...)
                        4) stwarzanie warunków do nawiązywania i utrwalania silnych więzi międzyludzkich ponad podziałami rasowymi, narodowościowymi i wyznaniowymi,"

Jest też kuriozalny punkt:
                        "§ 3 pkt 3. Podstawą wychowania w ZHP są normy moralne, wywodzące się z uniwersalnych, kulturowych i etycznych wartości chrześcijaństwa. ZHP uznaje prawo każdego członka Związku do osobistego wyboru systemu wartości duchowych."

Kuriozalny, bo drugie zdanie stoi wyraźnie w sprzeczności z pierwszym. Niemniej ze statutu w żaden sposób nie wynika, żeby była to organizacja mająca "wyraźne związki z religią".
          • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:34
            Drazliwe się społeczeństwo zrobiło wink
          • nangaparbat3 Carmita 10.05.12, 07:57
            Cóż - spróbuj przez miesiąc podawać się za świadka Jehowy albo chodzić w chuscie na głowie, wtedy zobaczysz może, o co chodzi.
            Szczerze mówiac uważam, że osoby o takich jak Ty poglądach powinny obowiązkowo przechodzić tego rodzaju trening - nawet nie miesiąc, tydzień w chuście, bez prawa wyjaśniania, że to maskarada.
          • a.nancy Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 11:12
            carmita80 napisała:

> Widac tu nadwrazliwoscwink i

żadna nadwrażliwość; ja nie mam problemu z mówieniem o swoim wyznaniu, w swoim poście powołałam się na przepisy prawa a nie własne opinie. wrażliwość każdy ma swoją, ale przestrzeganie prawa jest obowiązkiem każdego.

> nadal jest mozliwosc nie
            > wyarazania zgody na przetwarzanie danych.

jest, ale inni podadzą i wyrażą zgodę. moja wątpliwość dotyczy kwestii, czy ZHP ma zgodę GIODO na zbieranie i przetwarzanie danych wrażliwych.
      • kamelia04.08.2007 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 22:49
        carmita80 napisała:

> A co jest takiego dziwnego w pytaniu o wyznanie na formularzu zgloszeniowym?

dlatego, że nie mozna nikogo pytac ani o wyznanie, ani o prfeferencje seksualne, ani o poglady polityczne. Tak stanowi Konstytucja RP.

> Is
        > totne moze sie okazac jesli wyznajac jakas konkretne religie musisz unikac np.
        > jedzenia specyficznych potraw itp.

w moim laickim państwie jest to zrobione tak, ze rodzice zapisujac dziecko na stolówke mogą (!!) zaznaczyc menu bez wieprzowiny albo wegetariańskie,ale nikt nie kaze deklarowac zydostwa, muzułmaństwa czy katolicyzmu, żeby za nich decydować czy musza jeść zgodnie z religią.
        • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 22:54
          > carmita80 napisała:
          A co jest takiego dziwnego w pytaniu o wyznanie na formularzu zgloszeniowym?

to, że jest ono bezprawne
        • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:17
          kamelia04.08.2007 napisała:

> dlatego, że nie mozna nikogo pytac ani o wyznanie, ani o prfeferencje seksualne
          > , ani o poglady polityczne. Tak stanowi Konstytucja RP.

Hm, pytac mozna, nie ma przymusu odpowiadac.
          >
          > w moim laickim państwie jest to zrobione tak, ze rodzice zapisujac dziecko na s
          > tolówke mogą (!!) zaznaczyc menu bez wieprzowiny albo wegetariańskie,ale
          > nikt nie kaze deklarowac zydostwa, muzułmaństwa czy katolicyzmu, żeby za nich
          > decydować czy musza jeść zgodnie z religią.

W moim laickim panstwie jest tak samo, niekt nie kaze deklarowac ale pytanie ma prawo zadac, udzielanie informacji sa dobrowolne.
          • kamelia04.08.2007 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:33
            nie rozumiesz:
            to ty nie masz prawa pytać, a nie że ktos nie ma prawo nie odpowiadać.
            • maurra Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:36
              fefnasta próba wyjaśnienia w czym rzecz wink
              • kamelia04.08.2007 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:44
                miało byc tak:

to ty nie masz prawa pytac, a nie że ktos ma prawo nie odpowiedzieć.

Teraz powinno byc jasniej
                • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 09:38
                  Zawsze możesz odmówić odpowiedzi na pytanie, nawet w sądzie big_grin
                  • kamelia04.08.2007 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 11:13
                    sąd nie pyta o wyznanie, ani o poglądy polityczne
              • mondovi Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:47
                Wiesz, może mają takie doświadczenia z organizowaniem obozu, że wolą wybiegać przed szereg? Nie usprawiedliwiam pytania, raczej intencje. Zrobiłam kiedyś straszną awanturę o "wycieczkę" grupy syna do kościoła z katechetką, w godzinach podstawy programowej. Potem wychowawczyni pytała mnie, czy może przy moim dziecku opowiadać o tradycjach wielkanocnych, albo czy syn może uczestniczyć w jasełkach.
                • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 09:42
                  Potem wychowawczyni pytała mnie, czy może przy moim dziecku
                  > opowiadać o tradycjach wielkanocnych, albo czy syn może uczestniczyć w jasełka
                  > ch.
                  Co byłoby gdybys powiedziała nie? Reszta dzieci byłąby tych opowieści i jasełek pozbawiona czy dziecko "relegowanoby" na czas opowiadania do swietliczy czy innej biblioteki.
                  U syna jest dziecko innego wyznania i rodzice okoniem nie stają jak dzieci maluja pisanki czy robią ozdoby na choinke spiewając koledy.
                  • mondovi Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 09:50
                    Oczywiście, że nie miałam nic przeciwko temu, gdybym jednak miała, byłby wyprowadzany na czas zajęć. Co innego opowiadanie o tradycjach, co innego wycieczka do kościoła z katechetką, która nawciskała synowi - autentycznie - bzdur do głowy np, że jeśli nie klęknie i nie przeżegna się pan Jezus nie wpuści go do swojego domku, albo, że w kościele jest magiczna lampka, która nie potrzebuje prądu, bo świeci mocą miłości Jezusa.
            • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:56
              kamelia04.08.2007 napisała:

> nie rozumiesz:
              > to ty nie masz prawa pytać, a nie że ktos nie ma prawo nie odpowiadać.

Eeee, juz rozumiem, tzn. nie rozumiem, bo to absurdalne ale przyjelam do wiadomosci. Zyje w innej bajce, tu maja prawo zapytac, a ja mam prawo nie odpowiadac.
            • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 09:36
              Czyli ty prawo masz a ja nie? No i gdzie konstytucyjna równość big_grin
    • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:29
      Zuchy i harcerze angazują się w wiele wydarzeń, wola wiedziec ile osób z powodu wyznania nie będzie mogło w pełni uczestniczyc w druzynie.
      Wstydzisz się swojego wyznania czy ateizmu czy jak?
      • kawka74 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:35
        Ja bym chciała wiedzieć, jak ta informacja będzie wykorzystana. A jeśli nie będzie wykorzystana wcale albo jakoś siakoś w nieokreślonej bliżej przyszłości, to po co mam ją podawać?
        Kiedy sama byłam harcerką, ankiet nikt nie wypełniał, za to na obozie w niedzielę rano padało pytanie, kto idzie do kościoła, więc da się chyba załatwiać sprawy na bieżąco.
        • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:39
          Kiedys było inaczej. Teraz w przedszkolu musisz zostawic oświadczenie ze wyrażasz zgodę na podyarcie tyłka dziecka przez panią Krysię bo bez tego papiera panią Krysię o molestowanie oskarżą.
          • kawka74 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:41
            Fakt.
            Tak czy inaczej interesowałby mnie sposób wykorzystania tej informacji.
            • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:46
              Jehowita wypadnie z zajęć okołoświątecznych, nie będzie sprzedawac na kiermaszu bombek choinkowych, zielonoświatkowiec w sobote nie przyjdzie na zbiórke ( nie wiem czy nie mylę wyznania), prawosławna osoba okołoświątecznie tez inaczej funkcjonuje, ateista nie pójdzie na warte pod krzyżem w dniu jakijs rocznicy itp, itd.... Przykłady dowolne. Wiara liub niewiara determinuje niektóre postwy i zachowania i pasowałoby wiedzieć z "czym walczyć ".
              • kawka74 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 22:16
                > itd.... Przykłady dowolne

I wszystkie można załatwić na bieżąco. Idziesz? Nie. Dlaczego? Bo to i to.
                Mogę się założyć o pensję, że nikt nie będzie pamiętał, co jest napisane w ankiecie, i nie będzie przed daną imprezą sprawdzał, jakiego kto jest wyznania. Padnie pytanie i tyle.
                • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 22:19
                  Sensowny druh czy druhna będzie pamiętał. Tak procowac aby żadne nie było poszkodowane za bardzo.
                  • kawka74 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 22:24
                    Ale po jaką cholerę mnożyć byty ponad potrzebę i musieć coś pamiętać, skoro okazji, które odnoszą się do konkretnego wyznania, jest tyle, co brudu za paznokciem?
        • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:41
          No do inwigilacji bedzie wykorzystana, przynajmniej dwoch przyszlych pokolen wink
        • triss_merigold6 Stop, stop 09.05.12, 21:49
          Moje dziecko jest w ZHP od prawie 2 lat. Żadnej podobnej ankiety nie wypełniałam, w kartach zgłoszeniowych na obozy też nie ma punktów o charakterze światopoglądowym.
          Obstawiam, że to jednak nadgorliwość lokalnej chorągwi.
          • przeciwcialo Re: Stop, stop 09.05.12, 21:56
            Wyjazd na zieloną szkołę, do sanatorium, na obozy zawsze zawierały linijke na temat praktykowania i w jakim kościele i czy chce się aby dziecko praktykowało podczas pobytu.
            • triss_merigold6 Re: Stop, stop 09.05.12, 22:02
              Gdzie?!
              Wypełniałam w zeszłym roku karty na dwie kolonie (zuchową i Bullerbyn) i nie było żadnych adnotacji na temat praktykowania itd. Sądzę, że bym zauważyła. uncertain
              • przeciwcialo Re: Stop, stop 09.05.12, 22:12
                To byłą dodatkowa kartka. No ale czym sie przejmujesz jak wy nie praktykujecie chyba wink
                W sanatorium zostawiając dziecko tez dostałam do wypełnienia kartke na temat praktykowania, czy dziecko ma chodzic do kościołą i na religie.
              • carmita80 Re: Stop, stop 09.05.12, 22:31
                triss_merigold6 napisała:

> Gdzie?!
                > Wypełniałam w zeszłym roku karty na dwie kolonie (zuchową i Bullerbyn) i nie by
                > ło żadnych adnotacji na temat praktykowania itd. Sądzę, że bym zauważyła. uncertain

Nie dobrze ze takiego pytania nie bylo.
          • blekitny.zamek Re: Stop, stop 10.05.12, 08:49
            zgadza się
            moje dzieci należą/należały do ZHP,jeździły na obozy i nigdy żadnych tego typu ankiet nie wypełniałam.
          • nabakier Re: Stop, stop 10.05.12, 09:00
            Czemuż nie jestem zdziwiona, że Triss nie przeszkadza formuła "zuch kocha Boga"? Że: "nie wierzę w boga" i "zuch kocha Boga" nie stoją dla Triss w sprzeczności?
            Kto by tam dbał o elementarną uczciwość? Przeca nie Triss....Grunt to korzyści! Jak to się nazywa? Aaa..."pragmatyzm" big_grin
            • triss_merigold6 Święta też mi nie przeszkadzają 10.05.12, 13:05
              Święta też mi nie przeszkadzają, obchodzę i nie dostaję nerwowych drgawek, gdy ktoś składa mi życzenia z okazji Bożego Narodzenia. D

Fanatyzm gorszy od faszyzmu.
              • nabakier Re: Święta też mi nie przeszkadzają 10.05.12, 16:51
                Tak jest, gorszy- i dlatego wypicie drinka lub dwu przez kogoś mi nie przeszkadza.
    • majenkir Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 21:53
      maurra napisała:
      > Pytanie o wyznanie jest w formularzu, którą dostałam do wypełnienia przy zapisy
      > waniu dziecka do zuchów.

Jezeli odpowiedz nie decyduje o przyjeciu/odrzuceniu kandydata, to nie widze problemu.
      • z_lasu Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 05:47
        Tego właśnie nie wiemy - o czym decyduje ta odpowiedź i do jakich celów będzie wykorzystana.
    • piekielna-diablica Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:29
      zapytaj ich w wolnej chwili czy mają w giodo zarejestrowaną bazę danych tzw. wrażliwych
      • carmita80 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 09.05.12, 23:50
        W kraju gdzie ponad 90 proc. spoleczenstwa w mnijeszym lub wiekszym stopniu angazuje sie w praktyki religijne (chrzty, sluby konkordatowe, komunie) oraz wiekszosc dzieci i mlodziezy jest edukowana religijnie w szkolach, ZHP nie moze w formularzu zgloszeniowym zapytac o swiatopoglad, bo jest to niezgodne z prawem, pomijajac juz zjawisko oburzenia obywateli. Kraj absurdow. Odzwyczailam sie i zapomnialam. Na szczescie nie musze w tym uczestniczyc, tak jak nie musze udzielac info nt. religii czy preferencji seksualnych, ale nie wstrzasa mna pytanie.
        • kamelia04.08.2007 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 00:05
          carmita80 napisała:

> W kraju gdzie ponad 90 proc. spoleczenstwa w mnijeszym lub wiekszym stopniu ang
          > azuje sie w praktyki religijne (chrzty, sluby konkordatowe, komunie) oraz wieks
          > zosc dzieci i mlodziezy jest edukowana religijnie w szkolach

seks też uprawia prawie każdy, co nie znaczy, że można kogokolwiek o to wypytywac.
          że już posune sie do takiego porównania, by ci wytłumaczyc w czym rzecz
    • ailia Niemcy 10.05.12, 06:42
      A ja się bardzo zdziwiłam, jak się przeprowadziłam, bo Niemcy bardzo często w urzędowych formularzach pytają o wyznanie, nie tylko na przykład w meldowaniu do przedszkola czy szkoły wyznaniowej.
      • ceide.fields Re: Niemcy 10.05.12, 07:50
        Nie wiem jak w przypadki innych religii, ale obowiązkie chrześcijanina jest "dawanie świadectwa", więc abstrahując od intencji i celu pytania, argument o "ochronie intymności" są głupie.

Ktoś się wstydzi swojej wiary?
        • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 08:02
          Specjalnie dla Ciebie, Ceide, raz jeszcze:

Art. 53 Konstytucji RP
          7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.

• nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 08:06
            Z czego, nota bene, wynika, że religia w szkole jest takim właśnie przymuszeniem do ujawnienia (to już nie do Ceide, ale do wszystkich).

Fajne mamy państwo - "honoruje" prawa obywateli, dając stosowny przykład.
            • ceide.fields Re: Niemcy 10.05.12, 08:19
              Ale wierzącym to nie powinno sprawiać przecież żadnego problemu. Czy wiara jest czymś wstydliwym?

Oderwij się od papierków.
              • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 08:26
                Zauważyłeś, że ów artykuł konstytucji dotyczy WSZYSTKICH obywateli: wierzących i niewierzących?

Czemu mam się odrywać od papierów?
                • ceide.fields Re: Niemcy 10.05.12, 08:29
                  Ja o wierza, ty o przepisach.

Nie dyskutuj nie tematy, których jako niewierząca nie ogarniasz smile))))
                  • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 08:34
                    No wiesz, ja o KONSTYTUCJI. Wierzący też są zobowiązani ją respektować.
                    • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 09:20
                      Konstytucje mozna sobie w tym zakresie w nos wsadzic jesli wierzacy jest obowiązany dawac świadectwo swojej wiary i nie byc taki co to sie 3 razy wyprze Boga zanim kur zapieje. Wierzący nie wstydzi się swojej wiary i nie bedzie widziała problemów aby się do Boga przyznac. Konstytucja nie zabrania ujawniania wyznania big_grin
                      Problem jak zwykle mają niewierzący.
                      • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 09:32
                        > Problem jak zwykle mają niewierzący.

Skoro problem JEST, to mają go NIE MIEĆ?
                        Przedziwne myślenie- Ty nie masz problemu, to inni też mają go nie mieć...
                        • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 09:44
                          Jesli masz problem z okresleniem się jako wierząca czy niewierząca to coż mam ci poradzic.
                          • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 16:53
                            Też ci nie poradzę, co masz zrobić gdy nie rozumiesz problemu, za Ciebie i dla Ciebie go nie zrozumiem. Dla siebie: rozumiem.
                • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 09:15
                  Dopóki info o wyznaniu nie jest powodem dyskryminacji jest taka samą informacja jak adres zamieszkania, telefon, kolor oczu itp. Przypuszczam że dla większości kobiet bardziej intymnymi danymi sa wiek i waga oraz rozmiar ubrania big_grin
                  Oczywiście rasowej ematki to nie dotyczy wink
                  • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 09:36
                    Twoja ignorancja poraża. Poczytaj sobie o danych wrażliwych.
                    • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 09:47
                      Podobnie przerażającej jest twoje przewrażliwienie.
                      W bazach danych jest na temat każdego z nas tyle danych łacznie z tymi wrazliwymi że ho, ho.
                      Nie trzeba formularza zgłoszenia do zuchów aby miec cie "na widelcu".
              • nangaparbat3 Re: Niemcy 10.05.12, 08:30
                Zapytaj tych, co spędzili wojnę na Wołyniu.
                • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 09:23
                  Dzięki Bogu mamy 2012 rok.
                  • krecik Re: Niemcy 10.05.12, 09:58
                    Niom. Niech mi ktos przypomni, ile to raptem lat temu w Europie naszej nowoczesnej odbywaly sie odtatnie przesladowania z powodu wyznania?

Ag
                    • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 10:21
                      Wyznanie, pochodzenie, kolor skóry, narodowośc sa przykrywka do wojen o władzę, wpływy polityczne i dobra naturalne z reguły bogate i drogie.
          • mdro Re: Niemcy 10.05.12, 08:35
            A odkąd ZHP jest "organem władzy publicznej"? No sorry, ale jeśli powoływać się na artykuł konstytucji, to należałoby go ze zrozumieniem przeczytać.

Tu można mieć wątpliwości co do sensu podawania tej informacji i obawy, czy będzie we właściwy sposób chroniona, ale to kwestia innych przepisów prawnych.
            • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 09:35
              Wyobraź sobie, że JEST. Jak szkoła, i inne instytucje publiczne. ZHP jest instytucją publiczną i pełni w (określonym zakresie) władzę publiczną, tu: wobec harcerzy.
              • paszczakowna1 Re: Niemcy 10.05.12, 10:20
                > Wyobraź sobie, że JEST. Jak szkoła, i inne instytucje publiczne. ZHP jest insty
                > tucją publiczną i pełni w (określonym zakresie) władzę publiczną, tu: wobec har
                > cerzy.

Jakieś źródło do tej fantastycznej interpretacji prawnej? Szkoła (publiczna, inne nie) jest placówką prowadzoną przez organ administracji terytorialnej (tak jak np. szpital), a nie żadnym organem władzy. ZHP nie jest nawet tym. Prawnie jest organizacją non-profit. Tak samo, jak Stowarzyszenie Lambda Warszawa albo Śląski Klub Fantastyki.
                • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 10:49
                  I co z tego, że działa jak NON- profit? Nic. W szkołach prywatnych też nie można pytać o wyznanie.
                  • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 11:17
                    Szkoły prywatne nawet wyznaniowe pytają o wyznanie ale od niego nie uzalezniają przyjecia ale wymagają uszanowania zasad wyznaniowych danej szkoły. To bardzo renomowane szkoły są wink
                    • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 12:27
                      A co to ma do. Prawny stan jest taki, że nie można pytać o te rzeczy. Co nie znaczy, ze nie pytają. Pytają. Ale łamią w ten sposób prawo. I o tym rozmawiamy.
                  • paszczakowna1 Re: Niemcy 10.05.12, 12:50
                    > I co z tego, że działa jak NON- profit? Nic.

Ty masz jakieś problemy z czytaniem? To, że nie jest "organem władzy publicznej". To jest pojęcie zdefiniowane prawnie i ani ZHP, ani Polskiego Związku Brydża Sportowego nie obejmuje.
                    • nabakier Re: Niemcy 11.05.12, 07:52
                      Działają W PRZESTRZENI PUBLICZNEJ i podlegają władzy panstwowej w tym względzie. Dlatego także w organizacji typu non-profit czy szkole prywatnej nie wolno takich pytań zadawać.To wynika nie tylko z tego konkretnego zapisu konstytucji ale także DUCHA tego zapisu. Tak, tak, ten duch prawa tez jest pojęciem funkcjonującym, gdybyś chciała się czepnąć. I własnie TEN duch dyktował (stał za plecami ustawodawców i ich straszył: uuuuUUU) ten zapis.
                      Teraz jaśniej?
                      • mdro Re: Niemcy 11.05.12, 08:34
                        Naprawdę, nie kompromituj się jeszcze bardziej (Twoja poprzednia interpretacja jest tak piękna, że aż mam ochotę ją sobie do sygnaturki wstawić). Tu chodzi o władze państwowe, dysponujące aparatem przymusu, a nie stowarzyszenia etc., do których przystępuje się dobrowolnie. A swoją drogą, jakimż to władzom państwowym podlegają stowarzyszenia?
          • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 08:53
            Ha, a w każdej szkole musisz się zdeklarowac czy dziecko pójdzie czy nie na religię smile
            Szkołą to organ państwowy i zmusza do ujawnienia tej intymnej wiadomości big_grin
            • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 09:38
              Własnie o tym napisałam. Szkoła w tym zakresie działa sprzecznie z konstytucją.
              • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 09:54
                Pytanie za 100 punktów. Jak szkoła czy przedszkole ma zorganizowac lekcje religii nie tylko katolickie i etyki nie mając tych danych? Nauczyciele mają oczy zamykac i ogłaszac kto na religie niech idzie do sali 25 a na etyke do sali 30? Zamykac oczy aby czasem wrażliwych danych na temat ucznia nie pozyskac oczywiście? Tylko kto wtedy ma sprawowac opiekę big_grin
                • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 10:03
                  Bingo! wreszcie doszło do Ciebie, że NIE MA TAKIEJ LEGALNEJ, czyli ZGODNEJ Z KONSTYTUCJĄ, możliwości. Uff....
                  • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 10:12
                    ........ ja wiem że czytasz co chcesz.
                  • kolpik124 Re: Niemcy 10.05.12, 10:23
                    To co za problem zakarżyć to do TK? No, ale pewnie się nie da bo TK jest na usługach czarnej mafii a krej pod watykańską okupacją big_grin
                    • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 10:46
                      To zaskarż.
                      • kolpik124 Re: Niemcy 10.05.12, 11:04
                        Ale to ty masz z tą "niezgodnością" problem big_grin

Co ematka to mądrzejsza od prawników konstytucjonalistów big_grin
                        • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 16:54
                          Ale to Ty piszesz o zaskarżaniu, nie- ja.
            • krecik Re: Niemcy 10.05.12, 10:01
              > Ha, a w każdej szkole musisz się zdeklarowac czy dziecko pójdzie czy nie na rel
              > igię smile
              > Szkołą to organ państwowy i zmusza do ujawnienia tej intymnej wiadomości big_grin

I ile sie orientuje, to deklarowac trzeba CHEC uczeszczania na religie. Nie wyznanie.

Ag
              • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 10:05
                Jasne, bo nie ma związku między wyznaniem a lekcjami religii.
              • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 10:16
                Wyobraż sobie że nie tylko religię katolicka dzieci mają w szkole. Mało prawdopodobne że katolik pośle na religię ewangelicką i odwrotnie wink
                • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 12:25
                  A jaka to różnica, o którą denominację chodzi? Żadna...Chodzi wszak o UJAWNIENIE.
            • joanna_poz Re: Niemcy 10.05.12, 10:03
              > Ha, a w każdej szkole musisz się zdeklarowac czy dziecko pójdzie czy nie na rel
              > igię smile
              > Szkołą to organ państwowy i zmusza do ujawnienia tej intymnej wiadomości

nie trzeba deklarowac, że dziecko nie chodzi na religie.
              • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 10:25
                No ale jak nie chodzi to widac wink
                Jesli nie chodzi na religie to chodzi na etyke i te musi miec zadeklarowaną bo na którychś zajęciach musi byc.
                • joanna_poz Re: Niemcy 10.05.12, 10:28
                  to nie chodzi o to co widac, tylko co trzeba/ albo nie trzeba deklarować.

> Jesli nie chodzi na religie to chodzi na etyke i te musi miec zadeklarowaną bo
                  > na którychś zajęciach musi byc.

nie, nie musi.
                  jestes w blędzie.
                  • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 10:46
                    Dzieci "niereligijne" z nasze szkoły na etyke chodza do sasiedniej. Nie wiem czy jest opcja nie chodzenia na religie czy etykę.
                    Dzieci innych wyznań religie mają przy swoich kościołach i maja stamtąd wystawiana ocene.
                    • joanna_poz Re: Niemcy 10.05.12, 10:49
                      na 100% jest opcja niechodzenia na nic.
                      i religia, i etyka to przedmioty nieobowiązkowe.

juz pomijam to, ze nie każda szkola robi etyke - jest to jakis ułamek %.
            • ira_07 Re: Niemcy 10.05.12, 12:17
              > igię smile

Ale nie ujawniasz wyznania. Dziecko iść na religię może nawet jeśli nie wierzy, od tak, posłuchać albo pośpiewać. Dziecko wierzące może nie iść, bo jest innego wyznania niż konkretna lekcja religii lub rodzicom się katecheta nie podoba. Oczywiście można się domyślić, że dzieci na religii katolickiej to katolicy, ale wyznania deklarować nie musisz.

Co do dyskusji - nie powinno się pytać o wyznanie, ale też nie widze w tym aż tak wielkiego problemu. Moje wyznanie jest dla mnie powodem do dumy, otwarcie się do niego przyznaję i sądzę, że każdy człowiek tak ma - bo jakby się wstydził czy chciał ukrywać to po co coś wyznaje? Po to się wyznaje, żeby dawać temu świadectwo. A jeśli ktoś nie ma wyznania to chyba też nie problem powiedzieć - jestem ateistą/bezwyznaniowcem itd?

Czy któraś z was naprawdę miałaby problem podać w tym formularzu swoje wyznanie? Nie mówię o tym, że się pytać nie powinno. Mówię o konkretnej sytuacji : czy to problem, a jeśli tak to dlaczego? Wstyd? Strach? To taki problem, że inni się dowiedzą, że jesteście wyznania A, B, C lub bez?
              • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 12:29
                Ira, nie Tobie decydować o tym, co jest dla kogo dumą, a co nie, i czy ma to ujawniać, czy nie. Ty sobie możesz być dumna i ujawniać to całemu światu. Ale nie projektuj tego na inne osoby, które do tego nie powinny być zmuszane.
              • joanna_poz Re: Niemcy 10.05.12, 12:31
                > Ale nie ujawniasz wyznania. Dziecko iść na religię może nawet jeśli nie wierzy,
                > od tak, posłuchać albo pośpiewać. Dziecko wierzące może nie iść, bo jest inneg
                > o wyznania niż konkretna lekcja religii lub rodzicom się katecheta nie podoba.

a nawet dla pewnej zmyły mozna nie zapisywac dziecka na religię i zażyczyć sobie, zeby na czas tejże lekcji pozostawało w klasie i nie szło na inne zajęciawink
                u syna w klasie jest jedno takie dziecko.
            • skarolina Re: Niemcy 10.05.12, 13:21
              przeciwcialo napisała:

> igię smile
              > Szkołą to organ państwowy i zmusza do ujawnienia tej intymnej wiadomości big_grin

A guzik prawda, nic nie musisz. Przepisy stanowią zupełnie inaczej, a to, że szkoła postępuje wbrew przepisom, to po pierwsze wina dyrekcji, po drugie - rodziców, którzy przepisu nie znają i jak barany się deklarują.

A prawda jest taka, że jeśli rodzic ma życzenie, żeby dziecko chodziło na religię lub etykę, to powinien poprosić szkołę o zorganizowanie takich zajęć. I tyle. Jeśli nie chcesz ujawniać wyznana, nie musisz nic.
        • przeciwcialo Re: Niemcy 10.05.12, 08:38
          Na to wyglada że ludzie sie wstydza swojego wyznania lub jego braku.
          • nabakier Re: Niemcy 10.05.12, 09:40
            Nie jesteś jednak w stanie pojąć, że to nie jest kwestia wstydu.
      • kamelia04.08.2007 podatek koscielny 10.05.12, 09:08
        ailia napisała:

> A ja się bardzo zdziwiłam, jak się przeprowadziłam, bo Niemcy bardzo często w u
        > rzędowych formularzach pytają o wyznanie, nie tylko na przykład w meldowaniu do
        > przedszkola czy szkoły wyznaniowej.

przy zameldowaniu podaje sie wyznanie, bo w NIemczech masz podatek koscielny, czego w PL nigdy nie bedzie, bo kk straci podstawowe narzedzie propagandy tj. "kraj w 95% katolicki", podczas gdy podatek by płaciło góra 55-60%.
      • morekac Re: Niemcy 10.05.12, 11:05
        Niemcy płacą podatek na swoje wyznanie - może stąd częste pytania o to.
    • azile.oli Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 08:50
      A czytałyścieb rotę ślubowan ia harcerskiego? Przecież tam jest wyraźnie mowa o Bogu.
      Jest też druga wersja, gdzie jest tylko Ojczyzna. Moim zdaniem takie pytanie w ankiecie jest zasadne z tego właśnie powodu. Jak jesteście niewierzące, to chciałybyście, aby dziecko ślubowało Bogu? Natomiast wszystkie osoby jakiegokolwiek wyznania chrześc ijańskiego mogą złożyc przyrzeczenie w tej formie z Bogiem.
      Trochę się zainteresować organizacją, do której wstępuje dziecko i wszystko będzie jasne.
      Rota przysięgi przez lata ulegała wielu zmianom, oczywiście w czasach PRL Bóg z przysięgi wyleciał i ślubowało się socjalistycznej ojczyźnie, wybory nie było.
      Teraz wybór jest, tylko do tego potrzeb na jest informacja o wyznaniu właśnie.
      • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 09:05
        Po co czytac i interesowac się jak mozna zrobic afere o pytanie o wyznanie big_grin
        To jak z posyłaniem na religie - dziecko chodzi a potem raban bo jakies wymagania sa stawiane, do kościoła trzeba chodzic i uczyć się modlitw big_grin
        • kolpik124 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 09:10
          Chodzenie na religię jest sprzeczne z Konstytucją bo jest zmuszniem dzieci do odkrywania swojej intymności.

Ba, chodzenie do kościoła w niedzielę i święta jest sprzeczne z konstytucja, bo nie daj Boże, ktoś znajomy albo inna wladza może przyuwazyć delikwenta wchodzacego za ulicy do świątyni i tym samym wejść w posiadanie intymnych informacji jakie jest jego wyznanie big_grin
        • kamelia04.08.2007 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 09:11
          przeciwcialo napisała:

> To jak z posyłaniem na religie - dziecko chodzi a potem raban bo jakies wymagan
          > ia sa stawiane, do kościoła trzeba chodzic i uczyć się modlitw big_grin

bo chodzenie na religie to jedno, a chodzenie do koscioła i te modlitwy do drugie. Pomerdały ci sie dwie bajki.
          • azile.oli Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 09:21
            Nie do końca. Aczkolwiek na religii nie można oceniać gorliwości religijnej, czyli chodzenia do kościoła i dziecka z tego rozliczać, to jednak znajomości modlitwy wymagać od niego można.
            Dziecko niewierzące może na religię chodzić, ale nie m a co narzekać, że podstawowych modlitw się wymaga od niego.
            Co do kościoła - rzeczywiście, nikt nie m a prawa rozliczać ucznia z uczestnictwa w nabożeństwach i za to oceniać (chyba, że pozytywnie), natomiast nawet , jak wogóle do kościoła nie chodzi, to np części mszy musi umieć nazwać.
          • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 09:30
            No fakt, zrobiłam skok do pierwszej komunii która od września spedza ematkom sen z powiek bo trzeba do koscioła z dzieckiem chodzic big_grin
            • azile.oli Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 10:04
              No, jak się jest niewierzącym i mimo to chce dziecko do komunii posłać, to do kościoła chodzić trzeba. Logiczne całkowicie.
              A jeśli ktoś na religię posyła , a do komunii nie i powie katechecie, że są niewierzący, to kościół go nie obowiązuje, ale modlitwy dziecko już obowiązywać mogą.
              Bo skoro na religię chodzi, to program z tego przemiotu jest dla niego obowiązujący.
      • nangaparbat3 Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 20:22
        Jeśli ZHP jest organizacją wyznaniową, to niech to ma w tytule.
        Co do roty przysięgi można dziecku dać dwie do domu, i niech się z rodzicami zastanowi, którą wybiera - powie jak zechce.
        Wszystko można, byle się chciało.
        • nabakier Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 11.05.12, 08:02
          I o to lotto. Rzecz jeszcze w tym, że to "zuch kocha Boga" stoi jak byk w tekście, który jest reprezentatywny dla..wszystkich zuchów. I ten zuch, który boga nie kocha, bo nie ma kogo kochać, skoro w niego nie wierzy, jest wpuszczony w maliny.
    • sueellen Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 16:30
      Takie pytania są staandardowo w formularzach pracowniczych w kraju w którym mieszkam i nikogo nie dziwią. Pytanie o religie o ile mnie pamięć nie myli, jest nawet w formularzu facebukowym!

Kto wstydzi się swojego wyznania?
      • przeciwcialo Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 10.05.12, 21:54
        Chyba te nie do końca przekonane że faktycznie nie wierza wink
        W jakims niecywilizowanym kraju musisz mieszkac że śmiacie pytac o wyznanie wink ;D
      • z_lasu Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 11.05.12, 07:09
        > Kto wstydzi się swojego wyznania?

Ten, kto nie jest członkiem jedynie słusznej organizacji w państwie de facto wyznaniowym. W Polsce prawo (w tym Konstytucja) nagminnie i bezkarnie jest łamane przez religijnych ortodoksów. Dziwicie się, że innowiercy się boją? Zwłaszcza jeśli w grę wchodzi dziecko?
        • nabakier Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 11.05.12, 08:05
          A coś Ty, taki dziwak jest podludziem, i nie należy mu się zauważenie jego stanu/pozycji czy tam to zwać.

Wszak racja jest tylko racja katolika.
    • miniofilka Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 11.05.12, 17:17
      Nie ma się czego wstydzić - podajesz wyznanie dziecka i tyle
      Może chodzi o to, aby np zielonoświątkowca nie ciągać na Msze Święte albo nie zmuszać do odmawiania różańca?
      • z_lasu Re: ZHP pyta zuchy o wyznanie (??) 11.05.12, 17:27
        A nie uważasz, że nikogo nie powinno się zmuszać do odmawiania różańca?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka