Dodaj do ulubionych

Roślina pnąca - jaka?

25.05.12, 15:47
W niedalekiej przyszłości przeprowadzam się na swoje ;o) Mogłybyście poradzić mi jaką roślinę pnącą po płocie mogłabym zakupić żeby odgrodzić się od sąsiadów. Najlepsza by była taka co ładnie kwitnie, szybko rośnie, nie ma za dużych wymagań co do ziemi i będzie rosła w cieniu.
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Roślina pnąca - jaka? 25.05.12, 16:59
      Może hortensja pnąca. Ładnie wygląda powojnik czy wiciokrzew ale one potrzebują trochę słońca.
      • matyldamoja Re: Roślina pnąca - jaka? 25.05.12, 17:04
        potwierdzam hortensja pnącasmile a z nie kwitnących ale szybkorosnących -winobluszcz veitchii - pięknie przebarwia się na jesieni i rośnie szybko.
    • dziennik-niecodziennik Re: Roślina pnąca - jaka? 25.05.12, 17:11
      jeżyna albo malina smile
    • beata118 Re: Roślina pnąca - jaka? 25.05.12, 19:12
      Kokornak
      • mea.may Re: Roślina pnąca - jaka? 25.05.12, 19:19
        Rdest Auberta. W ciągu roku przykryłam nim płot dzielący mnie od sąsiadów.
    • inguszetia_2006 Re: Roślina pnąca - jaka? 25.05.12, 19:49
      asikol napisała:
      Mogłybyście poradzić mi jaką roślinę pnącą po płocie mogłabym zakupić żeby odgrodzić się od sąsiadów.
      Witam,
      Płot ci nie wystarcza?;-P
      Wybierz bluszcz, bo jest zimozielony, rdestu nie sadź, bo przepełznie do sąsiada i sąsiad będzie ci kołki ciosał na głowie. Zresztą obgadaj z sąsiadem kwestię, bo jak będzie mu przełaziło na działke, to będziesz miała awanturkę sąsiedzką, słuszną zresztą. Pamiętaj, że nie sadzi się dużych, wysokich drzew przy sasiedzkim płocie, bo będziesz liście grabić po obu stronach muru i będziesz musiała przycinać gałęzie tak, by nie przeszkadzaly sąsiadom, nie sadzi się też pnaczy, które są ekspansywne na murze dzielonym z sąsiadem.
      Pzdr.
      Ingu
      • spartanka4 Re: Roślina pnąca - jaka? 25.05.12, 20:19
        milin amarykański jest piękny
        ale nie wiem jakie ma wymagania dotyczące gleby i słońca
    • lukas.2004 Re: Roślina pnąca - jaka? 25.05.12, 22:20
      Milin i bluszcz są ryzykowne - mogą przemarzać. Dobre rozwiązanie to rdest (tyle że faktycznie jest mocno ekspansywny), lub hortensja (ale na początku przez kilka nawet lat efekt mizerny, dopiero jako nieco starsza roślina zaczyna się mocniej rozrastać). Hortensja delikatnie kwitnie, ma pięknie błyszczące liście. Zimą dosć dekoracyjnie wyglądają jej nagie pędy,
      • andaba Re: Roślina pnąca - jaka? 25.05.12, 22:31
        Glicynia. Błyskawicznie zarośnie płot, dom i wszystko wokoło smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka