Dodaj do ulubionych

z maluchem w stolicy

14.06.12, 08:28
wybieram się z synem (2,5) na weekend do wawy. Możecie polecić mi jakieś ciekawe miejsca? Wiadomo, że nie zaprowadzę go do centrum kopernika czy muzeum warszawskiegosmile chodzi mi bardziej o fajne place zabaw itp. Będziemy nocować na osiedlu stawki, niedaleko stacji metra. Zresztą będziemy sie poruszać komunikacją miejską, bo dla syna takie metro to też atrakcja (my z małego miasteczka). Czy możecie polecić, drogie warszawskie matki, coś fajnego? Gdzie iść na spacer, może jakiś park czy kawiarnia przyjazna dzieciom? Pomóżcie matce z prowincjismile
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: z maluchem w stolicy 14.06.12, 08:41
      Metrem do stacji Racławicka i tam ogród jordanowski przy Odyńca.
      Poza tym fontanny na Podzamczu (w tym wieczorny pokaz) i w ogóle spacer Starówką.
      Łazienki + plac zabaw przy Alejach Ujazdowskich.
    • zazou1980 Re: z maluchem w stolicy 14.06.12, 08:53
      przeczłapać się do parku fontann (podwale), stamtąd pójść nad wisłę i przepłynąć darmowym tramwajem wodnym na pragę - tam obok siebie plaża, zoo, albo park (do wyboru). wrócić można starym (linia T) lub nowym tramwajem, ewentualnie tym samym tramwajem wodnym. niedaleko parku fontann jest spory, dosyć nowoczesny palc zabaw.
      2-ga opcja pojechać metrem do centrum, przesiąść się w tramwaj na stadion, tam pospacerować, na dole jest taki piracki statek na piasku (nie zaduży plac zabaw), stamtąd odpływa inny tramwaj wodny (również za free) tylko wzdłuż mostu poniatowskiego. dalej można porzespacerować na starówkę, itp.
    • klubgogo Re: z maluchem w stolicy 14.06.12, 08:54
      Centrum Kopernika rzeczywiście odpada ze względu na tłok i kolejki, ale Muzeum Powstania, dlaczego nie? Ja byłam własnie w 2,5-letnią córką i była zachwycona, oglądała wszystkie ekspozycje, przechodzila kanałem, a ja starałam się jej wszystko wytlumaczyć. Na koniec kupiłyśmy też kolorowankę Malego powstańca i książki dla dzieci.
      Poza tym z dzieckiem warto wybrac się na fontanny, może rejs tramwajem wodnym, wjazd na taras widokowy na PKiN, starówka i strefa kibica, ale nie w czasie meczu.
    • pyzateszczescie Re: z maluchem w stolicy 14.06.12, 09:17
      Przy Mierosławskiego jest dzieciowa kawiarnia Kalimba. Poza tym kup jakis przewodnik po Wawie, może Cię natchinie. Są baseny i muzea, np. ewolucji.
    • kamelia04.08.2007 Re: z maluchem w stolicy 14.06.12, 09:17
      będziemy sie poruszać komunikacją mi
      > ejską, bo dla syna takie metro to też atrakcja (my z małego miasteczka)

metro dla wszyskich jest atrakcja, zwłaszcza dla turystów z zachodu, bo jest czyste, zadbane i dostepne dla wózkow i niepełnosprawnych. W lecie jest przyjemnie chłodne, a w zimie sie nie marznie.

w ogóle dla dzieci w takim wieku poruszanie sie komunikacja miejsca jest fajne. Moje uwielbiają.

Nie wiem czy dobrze pamietam, ale przy placu Wilsona jest park z placem zabaw (z fajnym asfaltem, który sie ugina)
    • zurawinka12 Re: z maluchem w stolicy 14.06.12, 10:30
      Wsiadajcie w metro i jedźcie na plan Wilsona - obok jest genialny plac zabaw z nawierzchnią syntetyczną - taką mięciutką smile
      • amidala Re: z maluchem w stolicy 14.06.12, 10:36
        I tuż obok niego jest właśnie Kalimba. Bardzo fajne miejsce na kawę, przekąskę, dzieci mają co robić i są mile widziane.
        • zurawinka12 Re: z maluchem w stolicy 14.06.12, 10:40
          O tak - Kalimbę też polecam! Pychota i dobra zabawa smile
          • dzidka-dwa Re: z maluchem w stolicy 15.06.12, 10:50
            dziękuję za podpowiedzi. zapomniałam, ze w sobotę kolejny mecz PL - mam nadzieję, że się nie zgubimy w tłumie. w razie czego będę unikać centrum i strefy kibica smile przy stawkach jest basen (Inflancka) - możecie coś o tym powiedzieć? warto się wybrać z dzieckiem? są jakieś atrakcje? bo ze zdjęć to trochę PRL zalatuje. A w razie deszczu to chyba nas jakiś. basen uratuje przed siedzeniem w bloku
            • e_r_i_n Re: z maluchem w stolicy 15.06.12, 10:57
              Chyba lepiej na basen tutaj:
              www.wodnypark.com.pl/
            • feniks_z_popiolu Re: z maluchem w stolicy 15.06.12, 11:11
              Basen Inflancka to faktycznie PRL, nie polecam.
        • kamelia04.08.2007 Re: z maluchem w stolicy 15.06.12, 10:53
          amidala napisała:

> I tuż obok niego jest właśnie Kalimba.

czy znacie odpowiednik kalimy, czy podobny lokal za Mokotowie, albo w centrum w czesci poludniowej?
          • zaciszankazz Re: z maluchem w stolicy 15.06.12, 11:17
            Do niedawna była druga Kalimba na Mokotowie, na Narbutta.
    • rulsanka Re: z maluchem w stolicy 15.06.12, 11:19
      Park Łazienkowski albo zoo (w zoo jest też plac zabaw).
    • w-za-duzym-swiecie Re: z maluchem w stolicy 15.06.12, 11:22
      Polecam strefę kibica- otwarta od 12.00. Są koncerty dla dzieci (nie wiem jak w sobotę ,warto sprawdzić). Ludzie radośni, śpiewają, fajnie jest. Kibice "wystylizowani" chętnie pozwalają sobie robić zdjęcia z dzieckiem, ustawiają się, robią super pozy, żeby dziecko miało fajną pamiątkę. Byłam dwa razy, bardzo polecam.
      Z innych rzeczy: plaże nad Wisła i stateczki, które pływają od jednej do drugiej. Myślę, że to dla dziecka w tym wieku super atrakcjasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka