Dodaj do ulubionych

abonament RTV?

20.06.12, 14:07
jak oni sprawdzą kto ma ile zaległości?

finanse.wp.pl/kat,104130,title,Urzedy-skarbowe-przyspiesza-egzekucje-abonamentu-rtv,wid,14589703,wiadomosc.html

Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: abonament RTV? 20.06.12, 14:51
      Poczta może wystąpić do US o ściąganie niezapłaconego abonamentu z zarejestrowanego odbiornika, jeśli ktoś po prostu przestał płacić, a tv nie wyrejestrował, to faktycznie może mieć problem. Reszcie natomiast mogą skoczyć, taka prawda.
      • itachi8877 Re: abonament RTV? 04.07.12, 18:50
        iwoniaw napisała:

> Poczta może wystąpić do US o ściąganie niezapłaconego abonamentu z zarejestr
        > owanego
        odbiornika, jeśli ktoś po prostu przestał płacić, a tv nie wyrejest
        > rował, to faktycznie może mieć problem. Reszcie natomiast mogą skoczyć, taka pr
        > awda.
        >
        Hello... nie da się wyrejestrować odbiornika. Poza tym przy kontroli spytają o dokument rejestracyjny słonko.
        • zebra12 Re: abonament RTV? 04.07.12, 18:54
          Da się. Gdy ktoś umrze. Albo, gdy ktoś jest w takim wieku, że nie musi płacić.
          • stef63 Re: abonament RTV? 04.07.12, 19:47
            zebra12 napisała:

> Da się. Gdy ktoś umrze. Albo, gdy ktoś jest w takim wieku, że nie musi płacić.
            >

Trzy lata temu dało się normalnie wyrejestrowac. Nawet na poczcie nie pytali dlaczego.
            Teraz nie wiem.
          • aquarianna Re: abonament RTV? 15.10.12, 12:59
            zebra12 napisała:

> Da się. Gdy ktoś umrze. Albo, gdy ktoś jest w takim wieku, że nie musi płacić.

Nie trzeba spełniać takich warunków. Wyrejestrowuje się, bo się chce i koniec.
            Kiedyś trzeba było podać przyczynę, teraz nie wiem.
        • przeciwcialo Re: abonament RTV? 04.07.12, 19:03
          A dlaczego ma sie nie dać?
        • aquarianna Re: abonament RTV? 15.10.12, 12:57

> Hello... nie da się wyrejestrować odbiornika.

Słucham?

> Poza tym przy kontroli spytają o dokument rejestracyjny słonko.

Kto pyta, przy jakiej kontroli i o jaki dokument rejestracyjny?
        • slonko1335 Re: abonament RTV? 17.10.12, 09:12

> Hello... nie da się wyrejestrować odbiornika.

hello...oczywiście, że się da.
          poczta-polska.org/wyrejestrowanie-odbiornika-rtv/
    • anyx27 Re: abonament RTV? 20.06.12, 14:55
      A co, boisz się? wink
    • mary_lu Re: abonament RTV? 20.06.12, 15:03
      Nie mogą jakoś tej swojej telewizji zakodować? Od lat nie oglądałam żadnego programu TVP, a telewizor mam.
      • iwoniaw A kto by im to kupił? 20.06.12, 15:28
        Kablówki już teraz płacą TVP za możliwość podawania jej sygnału w swoich pakietach, więc np. abonenci kablówek na pewno nie zapłaciliby drugi raz za to samo.
        Nie mówiąc już o tym, że jakość sygnału w niektórych (czytałam ostatnio jakiś artykuł o terenach na Podhalu, ale z doświadczeń rodziny wiem, że i gdzie indziej na górzystych terenach jest ten problem) rejonach jest taka, że o odbiorze bez kablówki lub satelity nie ma mowy - nie sądzę, żeby tak "usatysfakcjonowani" abonenci pchali się z opłatą...
      • eilian Re: abonament RTV? 20.06.12, 15:30
        Sęk w tym, że to jest opłata za POSIADANIE odbiornika a nie za oglądanie. Jak dla mnie absurd, szkoda że jeszcze za posiadanie pralki, lodówki i odkurzacza nie musimy płacić.
        • aquarianna Re: abonament RTV? 15.10.12, 13:00
          eilian napisała:

> Sęk w tym, że to jest opłata za POSIADANIE odbiornika

Za posiadanie już zapłaciłam w sklepie.
    • anusia29 Re: abonament RTV? 20.06.12, 15:37
      po prostu kolejny podatek. A tak na serio - mam nadzieję, ze ludzie sie zorganizują, jak podczas acta
      Najpierw niech media publiczne zaczną oszczedzać, a potem niech sięgają do kieszeni. czy potrzebne jest kilka kanałow publicznej TV i kilka programw publicznego radia?
      • iwoniaw Re: abonament RTV? 20.06.12, 16:55
        Dokładnie. Dodajmy: kilka kanałów publicznej tv, do których posiadacz tylko zwykłej anteny łapiącej "z powietrza" i tak nie ma dostępu, dopóki nie zapłaci za kablówkę czy inną tv na kartę...
        • to_ja_tola Re: abonament RTV? 20.06.12, 17:17
          a dlaczego płacąc za kablówkę mam jeszcze płacić abonament?!Niech się zastanowią i nie będzie tv publicznej w kablówkach wtedy opłata będzie jeżeli będę chciała mieć tv publ.
          • heca7 Re: abonament RTV? 20.06.12, 19:01
            Mam znajomych mieszkających 7 km od granicy z obwodem Kaliningradzkim. Oni bez dekodera tv polskiej oglądać nie mogą. Tzn mogą tylko ekran na nowym tv tak śnieży, że oczy bolą a cześci programów w ogóle nie ma. Czasem łapią rosyjskie stacje. I tak od zawsze. To za co oni mają płacić???
            • iwoniaw Re: abonament RTV? 21.06.12, 11:38
              No właśnie o tym piszę wyżej. Dlatego też chytrze wymyślili, że "abonament" to opłata za _posiadanie_ odbiornika tv - no doprawdy "szkoda", że nie pralki albo lodówki uncertain
      • itachi8877 Re: abonament RTV? 04.07.12, 18:53
        anusia29 napisała:

> po prostu kolejny podatek. A tak na serio - mam nadzieję, ze ludzie sie zorgani
        > zują, jak podczas acta
        > Najpierw niech media publiczne zaczną oszczedzać, a potem niech sięgają do kies
        > zeni. czy potrzebne jest kilka kanałow publicznej TV i kilka programw publiczne
        > go radia?
        >
        Uważam, że nasze polskie sławy powinny płacić za wystąpienie w TV a nie my big_grin. Nie potrzebuję oglądać Liska czy innych pajaców. Poza tym większość płaci już jakiś abonament czy to w TOYA czy w CYFRZE. Ale popieram, trzeba to nagłośnić nie stać mnie na kolejny abonament.
    • happy_time Re: abonament RTV? 20.06.12, 19:11
      Jeżeli ktoś zarejestrował odbiornik to wiedzą. Jeżeli ktoś nie zarejestrował to nic mu zrobić nie mogą. To jest bzdura, żeby płacić podwójnie. Ja za około 45 kanałów z telewizji kablowej płacę 15 zł i do tego miałabym jeszcze płacić 18,50 za TVP? Głupota big_grin
      • itachi8877 Re: abonament RTV? 04.07.12, 18:57
        happy_time napisała:

> Jeżeli ktoś zarejestrował odbiornik to wiedzą. Jeżeli ktoś nie zarejestrował to
        > nic mu zrobić nie mogą. To jest bzdura, żeby płacić podwójnie. Ja za około 45
        > kanałów z telewizji kablowej płacę 15 zł i do tego miałabym jeszcze płacić 18,5
        > 0 za TVP? Głupota big_grin
        Ja płacę za kablówkę 50 złotych big_grin. I przy tych wszystkich programach nie potrzebuję telewizji publicznej. Niech ja zakodują, technologia do przodu a Polacy dalej buraki kapią xD.
    • zebra12 Re: abonament RTV? 04.07.12, 18:57
      A ja wybrałam się na pocztę w celu zarejestrowania odbiornika i okazuje się, że nie mogę tego zrobić, bo mieszkanie nie jest moje. Właściciel zaś tu nie mieszka i jest z powodu wieku zwolniony z opłat. I co gdy przyjdzie kontrola?
      • iwoniaw Re: abonament RTV? 04.07.12, 19:29
        Trzeba było wziąć kwit z pieczątką i podpisem, że Ci odmawiają rejestracji odbiornika big_grin
      • stef63 Re: abonament RTV? 04.07.12, 19:45
        zebra12 napisała:

> A ja wybrałam się na pocztę w celu zarejestrowania odbiornika i okazuje się, że
        > nie mogę tego zrobić, bo mieszkanie nie jest moje. Właściciel zaś tu nie miesz
        > ka i jest z powodu wieku zwolniony z opłat. [b]I co gdy przyjdzie kontrola?
        [/b]

Nic. Nie masz obowiązku nikogo wpuszczac do mieszkania. Tylko policja z nakazem.
        Bez nakazu - Twoja dobra wola.
        Przy abonamencie właśnie chodzi o to, że nie ma możliwości sprawdzenia w domu czy ktoś ma telewizor czy nie.
        • alfa36 Re: abonament RTV a antena? 15.10.12, 11:16
          Czy prawdą jest, że osoby, ktore abonamentu nie placą, a posiadają anteny telewizyjne dostają potężne kary do zaplacenia? W sensie nikt w domu nie sprawdział, czy jest telewizor czy nie, ale jest na dachu antena. Taką informację dzis usłyszałam.
          • iwoniaw Re: abonament RTV a antena? 15.10.12, 11:59
            No to są chyba "pobożne" życzenia chcącej ściągnąć "abonament" TVP; załóżmy, że na dachu budynku jest antena, a abonament spod tego adresu nie wpływa - niby na kogo nałożą taką karę? Na właściciela posesji? Ciekawe na jakiej podstawie, nie mając dowodów ani czy ta antena jest do czegokolwiek (a zwłaszcza do odbiornika RTV) podpięta, ani czy w domu nie jest zameldowana osoba uprawniona do zwolnienia z opłaty? Póki co ustawa mówi o obowiązku płacenia w przypadku posiadania zdolnego do odbioru sprzętu RTV, a nie anteny, dekodera, pralki czy odkurzacza. A do domu bez mojego zaproszenia wejść może policja z nakazem, więc koło się zamyka.
            Problem może mieć tylko ktoś, kto nie płaci abonamentu, a ma zarejestrowany odbiornik.
            Te historie o antenach i listonoszach (współczuję im serdecznie) mających tropić odbiorniki to tylko taki straszak, żeby choć niektórych skłonić do płacenia.
            • asiaiwona_1 Re: abonament RTV a antena? 15.10.12, 12:17
              a co w takiej sytuacji: kupiłam mieszkanie od osoby, która abonament płaciła. wydaje mi się, że po sprzedaży mieszkania nie wyrejestrowała odbiornika, bo wezwania do zapłaty abonamentu od czasu do czasu przychodzą - na nazwisko poprzedniego właściciela. ja nigdy odbiornika nie rejestrowałam. Więc jakby co to ja musiałabym płacić za poprzedniego właściciela czy nie?
              • iwoniaw Re: abonament RTV a antena? 15.10.12, 12:26
                Za poprzedniego właściciela na pewno nie, co najwyżej za siebie, gdyby Ci udowodniono, że masz odbiornik.
                BTW - listy do poprzednich właścicieli najlepiej odnosić na pocztę/wrzucać do skrzynki z przekreślonym adresem i adnotacją "adresat nie mieszka pod wskazanym adresem".
              • pitahaya1 Re: abonament RTV a antena? 15.10.12, 14:54
                Spokojniesmile
                Ja jestem takim przypadkiem, kiedy to zapominałam wyrejestrować telewizory po każdej wyprowadzce. Po prostu mi umykało i tyle. Mimo, że w każdym miejscy abonamenty płaciłam. Zaległości robiły się jedynie po wyprowadzce.
                Poczta ładnie podsumowała z każdego miejsca, trzy lata zaległości (powyżej trzech są umorzenia) i zapłaciłam ponad 800zł.
            • paskudek1 Re: abonament RTV a antena? 15.10.12, 12:24
              zastanawia mnie kiedy ludzie tak się wku...wią że złożą jakis zbiorowy pozew czy coś innego przeciwko temu przepisowi? Jakbym miała więcej kasy chyba sama zaczęłabym akcję. Kurcze co to znaczy "za posiadanie"? To może każdego faceta "za posiadanie" narzędzi profilaktycznie do pierdla za gwałt? Albo, jak ktoś słusznie zauważył, za posiadanie lodówki i pralki też abonament? Bo tak mi sie jakoś wydaje, a raczej trzeźwa byłam, że ZA POSIADANIE telewizora, oraz komputera, lodówki, pralkę ekspresu do kawy, suszarki do włosów, elektrycznego grilla, tostera itp. sprzętów to ja płaciłam W SKLEPIE. Czy może któraś z Was dostała za darmo???
              Owszem płacę abonament sieci komórkowej i u nich zakupiłam też telefon, owzem zdaję sobie sprawę że ten telefon spłacam niejako płacąc im przez 2 lata abonament, cyz dzwonię czy nie. Ale za telewizor zapłaciłam w sklepie, raz, i uważam ze domaganie się ode mnie abonamentu za POSIADANIE tegoż telewizora jest złodziejstwem.
              • iwoniaw Najśmieszniejsze zaś jest to, że np. telefon 15.10.12, 12:29
                pod bycie odbiornikiem RTV nie podpada, nawet jeśli ma funkcję radia i to dobrze działającego. Natomiast stara wieża z radiem, które łapie jedną, rzężącą stację i to zza granicy - jak najbardziej uncertain
    • gato.domestico Re: abonament RTV? 15.10.12, 13:27
      nie znam nikogo kto by placil abonament big_grin
    • amonette Re: abonament RTV? 15.10.12, 13:31
      Osobie z niezarejestrowanym odbiornikiem grozi najwyżej 555 PLN kary, jeśli wpuści listonosza na kontrolę.
      Policja musi mieć nakaz prokuratorski lub sądowy, żeby oficjalnie sprawdzić, czy odbiornik jest.
      Problem mogą mieć tylko osoby które odbiornik zarejestrowały, a nie płaciły.

Mają milion sensowniejszych możliwości, choćby dogadanie sie z operatorami kablówek czy TV cyfrowej. Jaki problem jest wyodrębnić pakiet TVP włączany na takiej zasadzie, jak programy innych dostawców? Przecież to jest PŁATNA USŁUGA, jakkolwiek by tego ustawodawca nie nazywał. Na pewno poprawiliby sobie tzw ściągalność, nie od wszystkich, ale znacząco. Wbrew deklaracjom ludzie są do tego chłamu przywiązani.
      • gato.domestico Re: abonament RTV? 15.10.12, 14:58
        co znaczy "dogadanie" musialaby wejsc jakas ustawa...zaden operator ot tak nie udostepni danych...pomijam "dobro" klienta to jeszcze ust o ochronie danych...
        • amonette Re: abonament RTV? 15.10.12, 15:06
          Co miałby udostępniać? Byłby kolejny pakiet do kupienia w kablówce czy u dostarczyciela TV SAT.
          Przecież to i tak jest płatne.
        • robitussin Re: abonament RTV? 15.10.12, 15:13
          gato.domestico napisała:

> co znaczy "dogadanie" musialaby wejsc jakas ustawa...zaden operator ot tak nie
          > udostepni danych...pomijam "dobro" klienta to jeszcze ust o ochronie danych...

Nie chodzi o udostępnienie danych, tylko o zakodowanie programów TV publicznej. I sprzedaż tylko tym, którzy chcą oglądać.
          • baltycki Re: abonament RTV? 15.10.12, 15:23
            robitussin napisał:

> Nie chodzi o udostępnienie danych, tylko o zakodowanie programów TV publicznej.
            > I sprzedaż tylko tym, którzy chcą oglądać.
            A abonament placi sie za ogladanie czy za posiadanie odbiornika?
            • amonette Re: abonament RTV? 15.10.12, 15:24
              Za utrzymanie TV publicznej i jej MISJĘ.
              Pierdoły o podatku od telewizora to chyba ewenement w skali światowej.
            • robitussin Re: abonament RTV? 15.10.12, 16:23

> A abonament placi sie za ogladanie czy za posiadanie odbiornika?

Formalnie za posiadanie odbiornika, ponieważ gdyby napisali w ustawie, że za oglądanie, to nikt by nie oglądał. A tak mają haka. Przecież nawet pojawił się pomysły, by opłaty nałożyć na tych, którzy mają podpisaną umowę na dostawę ... prądu. Bo jak ktoś ma prąd, to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że ma i odbiornik RTV.
              Jak się nie wie, jak wycyckać ludzi z podatku, to się szuka wszelkich możliwych sposobów. W gruncie rzeczy to nie chodzi o to, że ktoś te programy ogląda za darmo, a oni biedni nie mają za to kasy. Mają - z koszmarnej ilości reklam. Chodzi o to, żeby jej było jeszcze więcej, dla wszelkiej maści prezesów pierdzistołków.
              • amy.27 Re: abonament RTV? 15.10.12, 16:46
                Sęk w tym, że posiadanie odbiornika zobowiązuje do zapłaty. Czyli możesz mieć w domu niedziałający odbiornik bądź odbiornik z dziurą na wylot i choćbyś się ze*** to nawet mimo chęci nie możesz oglądać tej szmiry z tvp

- a i tak musisz zapłacić. I to jest na pewno ewenement na skalę światową jak można płacić abonament od posiadania odbiornika za który zapłaciłaś w sklepie razem z należnym podatkiem.
                • baltycki Re: abonament RTV? 15.10.12, 17:11
                  Telewizja we wszystkich krajach dochody czerpie ze źródeł państwowych, czyli abonamentu – tak może być finansowana telewizja publiczna; z emisji reklam – jest to źródło dochodu telewizji komercyjnych, bądź z udzielania licencji na dostęp do kanałów telewizyjnych zakodowanych, i dostępnych tylko dla subskrybentów. Zwykle większość dochodów pochodzi z połączenia którychś z tych metod finansowania. Środki na utrzymanie telewizji publicznej w Polsce (i w większości krajów europejskich) pochodzą z dwóch źródeł: opłat abonamentowych i emisji reklam. Odmienna sytuacja występuje na Wyspach Brytyjskich, gdzie dzięki znacznie wyższej ściągalności abonamentu w telewizji publicznej nie są emitowane reklamy.

"Za utrzymanie TV publicznej i jej MISJĘ.
                  Pierdoły o podatku od telewizora to chyba ewenement w skali światowej."

"I to jest na pewno ewenement na skalę światową jak
                  można płacić abonament od posiadania odbiornika
                  za który zapłaciłaś w sklepie razem z należnym podatkiem".

Ewenement w skali swiatowej?
                  Rozczaruje Panie..
                  *Właściciel komputera z dostępem do internetu musi płacić abonament RTV,nawet jeśli nie ogląda telewizji i nie słucha radia* - *orzekł* dziś niemiecki Federalny *Trybunał Konstytucyjny*
                  (Miesięczna opłata za radioodbiornik wynosi obecnie w Niemczech 5,76 euro, natomiast za radio i telewizor - 17,98 euro)

"Przecież nawet pojawił się pomysły, by opłaty nałożyć na tych, którzy mają podpisaną umowę na dostawę ... prądu."

*Od 1 stycznia 2013 roku w życie ma wejść reforma abonamentu, przewidująca obowiązek wnoszenia opłat RTV od każdego gospodarstwa domowego i zakładu pracy, niezależnie od tego,czy znajdują się w nich telewizory,radioodbiorniki,komputery lub smartfony*

Taki to "ewenement na skale swiatowa" smile)))))))
                  • amonette Re: abonament RTV? 15.10.12, 17:27
                    W dalszym ciągu jest to opłata za utrzymanie mediów publicznych, nie posiadanie odbiornika. Wymuszanie jej odbierane jest nie bez powodu jako skrajna niesprawiedliwość, zwłaszcza, że:
                    a) emitowane są reklamy w dużej ilości
                    b) reklamy bywają ciekawsze od "programów" typu tańce na lodzie tzw celebrytów z pierdylionowymi honorariami.
                    c) płacenie za tubę propagandową polityków też nie jest popularne...
                    • najma78 Re: abonament RTV? 15.10.12, 18:07
                      Baltycki ma racje oplaty za posiadanie odbiornika nie sa zadnym ewenementem swiatowym tylko normalna praktyka. W GB faktycznie nie ma reklam na kanalach tv publicznej, ale tez i sciagalnosc jest wysoka. Pamietam, ze gdy zamieszkalam w uk, po wynajeciu mieszkania tak jakies 2-3 tygodnie przyszedl urzednik panstwowy w celu sprawdzenia czy mamy tv i tak, trzeba go wpuscic nie musi miec zadnego nakazu sadowego (big_grin) wiec powiedzialam zgodnie z prawda, ze nie mamy a on wszedl i sprawdzil naocznie (w szafach nie sprawdzalwink) poinformowal, ze posiadanie odbiornika zobowiazuje do oplat i tak nakazuje prawo a kto tego nie robi je lamie. Powiedzialam ze o tym wiem i ze gdy tv kupimy to bedziemy placic, co tez uczynilismy dwa miesiace pozniej. Od razu mielismy tez broadband ale za to placimy osobno. Nie rozumiem dlaczego w pl ludzie nie chca placic, o co chodzi?
                      • kasia2205 555 zł 15.10.12, 22:31

Tyle dostałam dzisiaj kary za brak abonamentu za telewizor !!!
                        • kk345 Re: 555 zł 15.10.12, 23:32
                          Skoro kontrolę wpuściłaś....
                          • kasia2205 kkk345 16.10.12, 17:13
                            Nie wpuściłam, sami weszli do lokalu, podczas Euro smile Sprawa ciągneła się od czerwca sad
                            • kk345 Re: kkk345 16.10.12, 23:31
                              Proszę o poprawne pisanie mojego nicka.
                              Skoro prowadzisz działalność otwartą dla klientow z zewnątrz i udostepniasz TV/radio bez opłacania abonamentu, to sama się prosiłaś o te grzywnę i tyle.
                      • chipsi Re: abonament RTV? 16.10.12, 10:14
                        najma78 napisała:

Nie rozumiem dlaczego w pl ludzie nie chca placic, o co chodzi?

Bo ponieważ:
                        - z zasady ludzie nie lubią płacić za coś z czego nie korzystają. Nie płacę za autostradę jeśli nią nie jadę pomimo że wybudowali ją niedaleko.
                        - zapis że to podatek za odbiornik jest tak debilny że chyba nie muszę tłumaczyć
                        - Ludzie nie czuja potrzeby oddawania swoich ciężko zarobionych pieniędzy po to, by kilku dziennikarzy zarabiało tyle ile wynosi budżet całego miasta w którym mieszkają.
                        • najma78 Re: abonament RTV? 16.10.12, 18:43
                          chipsi napisała:

> Bo ponieważ:
                          > - z zasady ludzie nie lubią płacić za coś z czego nie korzystają.

Tyle, ze posiadanie odbiornika daje mozliwosc korzystania z odbioru publicznych kanalow, wystarczy do tego zwykla antenawink

Nie płacę za autostradę jeśli nią nie jadę pomimo że wybudowali ją niedaleko.

A ja place jeden podatek drogowy tak jak kazdy posiadacz samochodu i sa z niego finansowane wszystkie drogi w tym autostrady co uwazam za dobre rozwiazanie. Platne autostrady przy przejezdzie powoduja tylko spadek chetnych ale ich utrzymanie tez kosztuje i placa za to wszyscy .

> - zapis że to podatek za odbiornik jest tak debilny że chyba nie muszę tłumaczy
                          > ć

j.w

> - Ludzie nie czuja potrzeby oddawania swoich ciężko zarobionych pieniędzy po to
                          > , by kilku dziennikarzy zarabiało tyle ile wynosi budżet całego miasta w którym
                          > mieszkają.

Mozna zliwkidowac publiczne mediawink
                          • chipsi Re: abonament RTV? 17.10.12, 09:02
                            Posiadanie odbiornika umożliwia także korzystanie z platform cyfrowych a przecież płace tylko za te, z których korzystam. Mogę też oglądać filmy dvd itd itp. Nie oglądam dvd nie płacę za filmy profilaktycznie, prawda?

Podatek drogowy płacisz bo jeździsz po drogach. Nie chcesz płacić-kup rower.

> Można zlikwidować publiczne mediawink

Jestem za. Ktoś jeszcze?
                            • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 12:17
                              chipsi napisała:

> Posiadanie odbiornika umożliwia także korzystanie z platform cyfrowych a przeci
                              > eż płace tylko za te, z których korzystam.

Ale masz mozliwosc posiadajac telewizor ogladac publiczne kanaly i chcesz robic to za darmo, w tym jest problem. Jakosc artystyczna, publicystyczna itp. tego co publiczna tv nadaje nie ma tu nic do rzeczy. Platformy cyfrowe maja szersza oferte i za ta oferte placisz.

Mogę też oglądać filmy dvd itd itp. Nie oglądam dvd nie płacę za filmy profilaktycznie, prawda?

Jesli filmow na dvd nie kupisz to za nie nie zaplacisz, jesli kupisz to zaplacisz a od ciebie zalezy czy obejrzysz. W internecie tez nie obejrzysz wszystkiego za free, a placisz za niego.

• chipsi Re: abonament RTV? 18.10.12, 13:15
                                > Ale masz mozliwosc posiadajac telewizor ogladac publiczne kanaly i chcesz robic
                                > to za darmo, w tym jest problem.

No i o to właśnie chodzi że ja (jak i wielu obywateli) tv publicznej oglądać NIE CHCEMY. Niech sobie zrobią płatną platformę jak Polsat i wtedy kto chce niech płaci. Tak jak za kablówkę czy DVD. Mam też kilka telefonów a płace tylko za jeden, ten z którego korzystam i to za niego płacę abonament. A przecież tamte dobre, też mogłabym korzystać.
                                • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 14:00
                                  No i o to właśnie chodzi że ja (jak i wielu obywateli) tv publicznej oglądać NIE CHCEMY. Niech sobie zrobią płatną platformę jak Polsat i wtedy kto chce niech płaci. Tak jak za kablówkę czy DVD.

Z publicznymi mediami jest jak z publiczna opieka zdrowotna, nie musisz korzystac ale placic musisz, bo majac odbiornik tv w kazdej chwili mozesz odbierac tv publiczna bo nie jest kodowana, tak jak gdy starcisz przytomnosc na ulicy nie przyjedzie do ciebie twoj prywatny dr tylko ambulans.

Mam też kilka telefonów a płace tylko za jeden, ten z którego korzystam i to za niego płacę abonament. A przecież tamte dobre, też mogłabym korzystać.

Nie, nie moglabys z nich korzystac bo dobre, tylko po zaplaceniu u operatora sieci obojetne czy przez kontarkt abonamentowy czt przez zakup kodu itp.
                                  • chipsi Re: abonament RTV? 18.10.12, 14:08
                                    Oj, na siłę szukasz argumentów za tym by zmuszać człowieka do czegoś czego nie chce. Toż to gwałt.
                                    Pominę już że żeby odbierać jakąkolwiek tv muszę mieć antenę. Na taka łapią się też kanały czeskie - mam płacić Czechom abonament?
                                    Porównanie do karetki naprawdę nietrafione, żeby nie pisać głupie. Raz że ubezpieczenie zdrowotne dotyczy wypadków, które z definicji nie są planowane i nikt się na złamanie nogi na chodniku nie decyduje świadomie (tak jak na oglądanie tv). Dwa to mam prawo nie być ubezpieczona i płacić za każdą interwencję lekarza.
                                    • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 14:30
                                      Oj, na siłę szukasz argumentów za tym by zmuszać człowieka do czegoś czego nie chce. Toż to gwałt.

Ja cie do niczego nie zmuszam, zwracam ci tylko uwage na fakt, ze za media publiczne sie placi, nie tylko w pl.
                                      Fajnie byloby za nic nie placic, ale niestety tak to nie dziala.

Pominę już że żeby odbierać jakąkolwiek tv muszę mieć antenę. Na taka łapią się też kanały czeskie - mam płacić Czechom abonament?

Placisz w kraju, w ktorym mieszkasz to chyba oczywiste, jesli mieszkasz w pl to stosujesz sie do przepisow w pl, a nie w Czechach.

Porównanie do karetki naprawdę nietrafione, żeby nie pisać głupie. Raz że ubezpieczenie zdrowotne dotyczy wypadków, które z definicji nie są planowane i nikt się na złamanie nogi na chodniku nie decyduje świadomie (tak jak na oglądanie tv). Dwa to mam prawo nie być ubezpieczona i płacić za każdą interwencję lekarza.

Placisz jednak na ta publiczna opieke zdrowotna i nie ma tu nic do rzeczy czy bedziesz z niej korzystac czy nie. Jesli nie jestes ubezpieczona i nie masz pieniedzy na zaplate za interwencje lekarza czy karetki to co? Placa za to inni prawda?
                                      • chipsi Re: abonament RTV? 18.10.12, 14:47
                                        > Fajnie byloby za nic nie placic, ale niestety tak to nie dziala.

Fajnie, fajnie ale czy ja o tym? Chcę płacić za rzeczy, z których korzystam bądź być może będę skorzystać musiała (karetka, wypadek). Nie interesuje mnie jak to działa w innych krajach, ważne że to jak działa u nas mi nie odpowiada.

> Placisz jednak na ta publiczna opieke zdrowotna i nie ma tu nic do rzeczy czy b
                                        > edziesz z niej korzystac czy nie.

Jak już wspomniałam nie mam możliwości wyboru czy sie przewrócę czy nie. Płacę ubezpieczenie bo chcę, bo wiem że wypadki się zdarzają, ludzie chorują. Od nieoglądania tv nikt nie umarł. Od oglądania a i owszem.

> Jesli nie jestes ubezpieczona i nie masz pien
                                        > iedzy na zaplate za interwencje lekarza czy karetki to co? Placa za to inni prawda?

Nie, nieprawda. Znasz kogoś komu za lekarza zapłacili inni?
                                        • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 15:01
                                          Fajnie, fajnie ale czy ja o tym? Chcę płacić za rzeczy, z których korzystam bądź być może będę skorzystać musiała (karetka, wypadek). Nie interesuje mnie jak to działa w innych krajach, ważne że to jak działa u nas mi nie odpowiada.

TV publiczna z racji tego, ze jest publiczna nie moze byc kodowana, tak wiec kazdy kto ma telewizor moze z niej korzystac i tylko te osoby maja za to placic. Co w tym dziwnego?

Jak już wspomniałam nie mam możliwości wyboru czy sie przewrócę czy nie. Płacę ubezpieczenie bo chcę, bo wiem że wypadki się zdarzają, ludzie chorują. Od nieoglądania tv nikt nie umarł. Od oglądania a i owszem.

Nie, nie placisz ubezpieczenia zdrowotnego bo chcesz, od kazdego zatrudnionego ta skladka jest odprowadzana. A za abonament RTV palacic nie trzeba, wystarczy nie miec odbiornika.

> Jesli nie jestes ubezpieczona i nie masz pien
                                          > iedzy na zaplate za interwencje lekarza czy karetki to co? Placa za to inni prawda?

Nie, nieprawda. Znasz kogoś komu za lekarza zapłacili inni?

Tak, znam wielu, zrobili to podatnicy. Jesli nie ma mozliwsci wyegzekwowania pieniedzy od osoby nieubezpieczonej to jak myslisz kto za to placi?
                                          • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 15:04

> Nie, nieprawda. Znasz kogoś komu za lekarza zapłacili inni?
                                            >
                                            > Tak, znam wielu, zrobili to podatnicy. Jesli nie ma mozliwsci wyegzekwowania pi
                                            > eniedzy od osoby nieubezpieczonej to jak myslisz kto za to placi?

Nawet jesli ktos jest ubezpieczony ale nie ma pracy, to placi za niego panstwo czyli podatnicy.
                                            • chipsi Re: abonament RTV? 18.10.12, 15:13
                                              Masz złe informacje. Jeśli zostanie ci udzielona pomoc medyczna a Ty nie masz ważnego ubezpieczenia to do domu przychodzi Ci piękny rachunek za usługi medyczne. Wielu znajomych płaciło. Nawet ten, który karetki nie wzywał a płacić musiał.

Tak poza tym toalety też bywają publiczne a płacę tylko gdy korzystam. Owszem, wybudowano ją za podatki ale tv też kupiłam za własne pieniądze.
                                              • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 15:48
                                                Masz złe informacje. Jeśli zostanie ci udzielona pomoc medyczna a Ty nie masz ważnego ubezpieczenia to do domu przychodzi Ci piękny rachunek za usługi medyczne. Wielu znajomych płaciło. Nawet ten, który karetki nie wzywał a płacić musiał.

A kto zaplaci gdy nie ma mozliwosci sciagniecia pieniedzy? Jesli pan kazio, z pod budki z piwem nie zarejestrowany w urzedzie pracy, mieszkajacy katem u kumpli na melinie zaslabnie i udzielona mu zostanie pomoc medyczna to on za nia zaplaci bo nie bedzie mial z czego, wiec kto to zrobi? Wsadza pana kazia za kratki a cala procedura bedzie kosztowac kilka razy tyle co rachunek za usluge medyczna.

Tak poza tym toalety też bywają publiczne a płacę tylko gdy korzystam. Owszem, wybudowano ją za podatki ale tv też kupiłam za własne pieniądze.

No widzisz, a u mnie toalety publiczne sa bezplatne tzn, finansowane z podatkowwink Odbiornik tv moglas dostac, tu nie chodzi o to czy za niego zaplacilas czy nie tylko ze jego posiadanie daje ci mozliwosc odbioru tv publicznej.
                                                • chipsi Re: abonament RTV? 18.10.12, 16:01
                                                  > A kto zaplaci gdy nie ma mozliwosci sciagniecia pieniedzy?
                                                  Tak samo jest z mandatami a nikt nie każe mi posiadać ważnego biletu mimo że nie korzystam z busów (a przecież mam możliwość). Może niech wprowadzą przymus posiadania biletów imiennym dla każdego co by zminimalizować ryzyko jazdy na gapę big_grin

Posiadanie odbiornika daje różne możliwości i płace za te, z których chcę korzystać. Tak samo jak nie płaci się za posiadanie penisa i za możliwość dowolnego korzystania tylko za konkretne używanie. Za zmuszanie do korzystania z penisa grozi więzienie.

A tak w ogóle to ciekawe czy musiałabym płacić abonament za TV bez gniazda antenowego - przecież to uniemożliwia poniekąd korzystanie z tv publicznej.
                                                  • amonette Re: abonament RTV? 18.10.12, 17:45
                                                    TV bez ekranu MOŻE Cię ratuje...
                                  • amonette TV publiczna jak karetka ;-))))))) 18.10.12, 14:33
                                    Tekst roku smile)))) Nie zobaczyć tańców na lodzie, przemówienia premiera z okazji Nowego Roku czy Klanu to znaczy wykluczyć się ze zdrowej tkanki społecznej.... Trzeba i już.

Wytłumacz mi jeszcze, dlaczego będące na podobnym poziomie idiotyzmu TVN czy Polsat nie chcą kasy za swój zupełnie niekodowany chłam? I nawet wiadomości czy publicystyka tam bywa...
                                    Bo TVP nadaje mniej reklam? To niech nadaje więcej! A nie bezczelnie haracz ściąga. No - próbuje wink
                      • landora Re: abonament RTV? 16.10.12, 16:23
                        >trzeba go wpuscic nie musi miec zadnego nakazu sadowego

A to akurat nie jest prawda.
                        • najma78 Re: abonament RTV? 16.10.12, 18:50
                          landora napisała:

> >trzeba go wpuscic nie musi miec zadnego nakazu sadowego
                          >
                          > A to akurat nie jest prawda.

Mozna nie wpuscic (jesli ma sie cos do ukrycia) wtedy wroci w asyscie policjanta i z nakazem, fajna perspektywa;/
                          • kk345 Re: abonament RTV? 16.10.12, 23:36
                            > Mozna nie wpuscic (jesli ma sie cos do ukrycia) wtedy wroci w asyscie policjant
                            > a i z nakazem, fajna perspektywa;/
                            Piramidalna bzdura- niby co policjant miałby mieć w tym nakazie przeszukania- podejrzenie produnkcji narkotyków w mieszkaniu? Bo podejrzenie o używanie telewizora bez oplacania abonamentu podstawą do przeszukania NIE JEST...
                            Uprzedzając kolejny pomysl- policjanta bez nakazu przeszukania nie masz obowiazku wpuszczać do mieszkania.
                          • landora Re: abonament RTV? 17.10.12, 20:51
                            Nie, nie wrócą w asyście policji.
                            • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 12:08
                              landora napisała:

> Nie, nie wrócą w asyście policji.

W PL moze nie, w uk moga cie zaskoczyc - akurat tu sciagalnosc abonamentu RTV jest bardzo wysoka.
                              • landora Re: abonament RTV? 18.10.12, 14:48
                                Ale ja piszę o UK. Policja nie może tak sobie wejść do czyjegoś domu. Muszą mieć nakaz, tak jak w Polsce.
                                Pewnie dlatego jest wysoka, bo społeczeństwo jest uczciwe.
                                • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 15:06
                                  Przeciez napisalam, ze jesli nie wpuscisz to wroci z policjantem i nakazem. Spoleczesntwo jest uczciwe, pewnie w wiekszym stopniu niz w pl, ale tez wysokosc kary, ktora jednak da sie wyegzekwowac odstrasza.
                                  • chipsi Re: abonament RTV? 18.10.12, 15:25
                                    To nie uczciwość, to brak przyzwolenia na gwałt.
                                    • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 15:49
                                      To nie uczciwość, to brak przyzwolenia na gwałt.

?
                                  • landora Re: abonament RTV? 18.10.12, 18:08
                                    Otrzymanie "search warrant" nie jest wcale takie automatyczne. Szukając, nie mogą Ci zaglądać do szaf, nie mogą szukać w skrytkach. Można zwyczajnie schować odbiornik przed przeszukaniem.
                                    Z resztą, samo posiadanie TV nie jest przestępstwem. Możesz go używać do grania w gry albo do 4OD . "You need to be covered by a valid TV Licence if you watch or record TV as it's being broadcast. This includes the use of devices such as a computer, laptop, mobile phone or DVD/video recorder."
                                    Ukarani bywają ludzie, którzy, zaskoczeni, po prostu sami się przyznali.
                                    • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 18:18
                                      landora napisała:

> Otrzymanie "search warrant" nie jest wcale takie automatyczne. Szukając, nie mo
                                      > gą Ci zaglądać do szaf, nie mogą szukać w skrytkach. Można zwyczajnie schować o
                                      > dbiornik przed przeszukaniem.
                                      > Z resztą, samo posiadanie TV nie jest przestępstwem. Możesz go używać do grania
                                      > w gry albo do 4OD . "You need to be covered by a valid TV Licence if you watchg
                                      > or record TV as it's being broadcast. This includes the use of devices such as
                                      > a computer, laptop, mobile phone or DVD/video recorder."
                                      > Ukarani bywają ludzie, którzy, zaskoczeni, po prostu sami się przyznali.

Wiesz nie ma tak naprawde znaczenia jak czesto nakaz jest nadawany, czy najczesciej sa karani ci co sie przyznali faktem jest ze w uk sciagalnosc abonementu jest jedna z najwyzszych a nawet w uk ludzie nie placili by za cos za co by nie musieli. Gdyby w pl zrobiono akcje kontroli plus z nakazem i policja w kilku wiekszych i mniejszych miastach z pewnoscia rejestracja obdiornikow i uzupelnie.ie oplat by wzroslo znacznie.
                              • kk345 Re: abonament RTV? 18.10.12, 14:51
                                > > Nie, nie wrócą w asyście policji.
                                >
                                > W PL moze nie, w uk moga cie zaskoczyc

A jak toi się ma do dyskusji o abonamencie RTV w Polsce?
                                • najma78 Re: abonament RTV? 18.10.12, 15:07
                                  Odpowiedzialam na post przedmowczyni, nie wiem po co sie dopislas?
                                  • kk345 Re: abonament RTV? 18.10.12, 15:51
                                    Jesli napiszę, że w Ugandzie w ogóle nie płacą abonamentu, to tez będzie mniej więcej na temat, jak Twoje posty o UK.
                  • robitussin Re: abonament RTV? 15.10.12, 22:41
                    > *Od 1 stycznia 2013 roku w życie ma wejść reforma abonamentu, przewidująca obow
                    > iązek wnoszenia opłat RTV od każdego gospodarstwa domowego i zakładu pracy, nie
                    > zależnie od tego,czy znajdują się w nich telewizory,radioodbiorniki,komputery l
                    > ub smartfony*

Czyli jednak to wejdzie. A to ch...ki uncertain Nie ma bata, na Tuska (który notabene piał o tym, jak to zniesie ten characz, jak tylko dojdzie do władzy) już nawet nogą nie zagłosuję.
                    • baltycki Re: abonament RTV? 15.10.12, 22:58
                      robitussin napisał:

> Czyli jednak to wejdzie. A to ch...ki....
                      Ej no.. O germanii pisalem, przyklad na "ewenement" smile
                      • robitussin Re: abonament RTV? 15.10.12, 23:58
                        > Ej no.. O germanii pisalem, przyklad na "ewenement" smile

Jesu, to nie strasz ludzi wink
                        Swoją drogą takich debilizmów się po germańcach nie spodziewałam.
    • hellulah Re: abonament RTV? 16.10.12, 09:18
      Płacę abonament radiowy, a tak dla jaj (niech mają wsparcie, tak jak ja mam radio). Telewizora ani telewizji nie mam, nie rejestrowałam więc odbiornika (bo go nie mam, tak samo jak karty telewizyjnej w kompie) i za Gwiazdy i Lody nie płacę.
      • alfa36 kasia2205 16.10.12, 11:46
        Dostałas karę za co? Masz zarejestrowany odbiornik? Czy wpusciłas kontrolera, żeby "naocznie" stwierdził, że masz telewizor?
        • kasia2205 alfa36 16.10.12, 17:17

Nie wpuściłam, sami weszli do lokalu, podczas Euro Sprawa ciągneła się od czerwca, a teraz dostałam wezwanie do zapłaty. A co z samochodami służbowymi ? Ja płacę czy pracownik, który jeździ???
          • amonette Re: alfa36 16.10.12, 17:53
            ?????????
            Ale macie kolegów uncertain. Nie dość, ze sie ich na mecz zaprosi, to nakablują.
            Rózne bzdury tu już czytałam, i prz tej monitor nie rozpękł się z hukiem.
    • aga90210 Re: abonament RTV? 16.10.12, 13:52
      Ja mam telewizor w wynajmowanym mieszkaniu. Ale nie mam anteny smile i telewizji nie oglądam, nic nie odbiera. Ktos mnie może skontrolować?? A jak nie wpuszczę kontrolera?
    • agra1 Re: abonament RTV? 16.10.12, 18:26
      też nie płaciłam przez lata - za to badziewie programowe, zwane misją? Czy za fakt posiadania odbiornika, za co juz raz uiścilam stosowną opłatę w sklepie?
      Natomiast teraz zaczynam mieć zwyczajnie cykora, bo jak mi przywalą 1,5 tys kary, to leżę i kwiczę. A problem mam o tyle, że kiedyś jak płaciłam - dawno, jak byłam młoda i głupia - to płaciłam z konta. Od tego czasu konto zmieniłam i to parę razy, nie ma tez śladu ni popiołu po tej idiotycznej książeczce abonamentowej, czy jak to zwał. Innymi słowy nie mam pojęcia, jaki jest nr abonamentu, i nawet, jakbym w przypływie dobrego humoru i gotówki chciała zapłacić, to zwyczajnie nie wiem jak. I co w takiej sytuacji? Czy oni dadzą rade przyporzadkowac wpłatę po adresie?
    • kitty4 Re: abonament RTV? 18.10.12, 11:46
      Mam dwa telewizory niezarejestrowane i nie zamierzam tego robić. Nie wiem jak miała by wyglądać taka kontrola, ale w razie"cuś" będę się upierać ze to duże monitory do kompów i konsol do grania, których kilka mam w domu! I nie mogą mi nic zrobić.
      • kk345 Re: abonament RTV? 18.10.12, 14:24
        > Mam dwa telewizory niezarejestrowane i nie zamierzam tego robić. Nie wiem jak m
        > iała by wyglądać taka kontrola, ale w razie"cuś" będę się upierać ze to duże mo
        > nitory do kompów i konsol do grania, których kilka mam w domu! I nie mogą mi ni
        > c zrobić.
        Mogą- ale tylko, jeśli ich wpuścisz, wtedy naliczą 555 zł... Podatek jest nie za podłączenia telewizora do anteny, tylko za jego posiadanie, nawet, jesli służy jako półka na kwiaty.
    • baltycki Smieszne to. 18.10.12, 17:58
      Smieszne te Wasze argumenty.
      Nie place, bo nie ogladam.
      Nie place, bo za odbiornik zaplacilam w sklepie.

Dlaczego mam placic za cos z czego nie korzystam?
      Bo tak stanowi prawo
      Moze prawo to i glupie. moze niesprawiedliwe.. ale obowiazujace

Amen
      • amonette Re: Smieszne to. 18.10.12, 18:00
        Słyszałeś o zmianach prawa (nawet obiecywanych przez aktualnego premiera)?
        Alleluja.
        • baltycki Re: Smieszne to. 18.10.12, 18:40
          Obiecuje Ci 10.000zl.
          Juz zaczniesz je wydawac.. czy dopiero gdy otrzymasz te kwote?
      • kumple.best Re: Smieszne to. 18.10.12, 20:57
        O mamy legalistę. Rozumiem, że w czasie wojny potępiałeś ukrywanie Żydów bo to było łamaniem prawa? A ci co wpuszczali gaz do komór też byli dobrymi obywatelami tylko rozkazy były złe?
        Jak prawo jest idiotyczne i sprzeczne z wolą większości to nie jest respektowane. Przynajmniej w społeczeństwach, które nie są do reszty sterroryzowane i ogłupione przez władzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka