Dodaj do ulubionych

inteligencja dziecka

01.07.12, 21:35
Dzisiaj dowiedzialam się, że zostało to naukowo udowodnione. Otóż. Kobieta gdy jest w ciąży mózg zanika w jakimś stopniu. Najpierw dziecko pobiera je przez pempowinę, a potem gdy dziecko już się urodzi to razem z mlekiem matki, jeśli matka karmi. Moje koleżanki potwierdzają tą teorię. Czują, że ich inteligencja częściowo zniknęła. Ja jestem w 5 miesiącu i też czuję jakby przymulona, nic mi nie idzie tak łatwo jak wcześniej. To moja pierwsza ciąża. Czy jeśli nie będę karmić to choć częśc moich zdolności utrzymam? Ale czy wtedy moje dziecko nie będzie tak mądre jak inne? Czy w ten sposób popsuję swoje dziecko? Jak z tego wyjść? Jak wy z tego wyszłyście? Czy jest jakiś sposób by ojciec też przekazał jakąś część swojej inteligencji temu dziecku? CZy wszystko co mógł zrobić polecaiło wraz z zapładniającym plemnikiem? A jeśli zdecydowałabym się na kolejne dziecko to zrobię się durna jak but? Moi rodzice nie postarali się o rodzeństwo dla mnie. To chyba coś oznacza...
Obserwuj wątek
    • followthesun Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 21:37
      Ty już jesteś, więc bez nerwów.

mityczna_bogini napisał(a): A jeśli zdecydowałabym się na kolejne dziecko
      > to zrobię się durna jak but? Moi rodzice nie postarali się o rodzeństwo dla mn
      > ie. To chyba coś oznacza...
    • sokhna Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 21:40
      Jak ten post przeczytalam, to pomyslalam, ze masz juz conajmniej druzyne pilkarska w domu...
    • czarnaalineczka Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 21:43
      durniejsza juz na pewno nie bedziesz
      spoko
    • nandadevir Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 21:46
      big_grin big_grin big_grin
    • papalaya inteligencję dziedziczy się po sąsiedzie 01.07.12, 21:50
      twój przekazał twojemu dziecku..

twoja matka miała pecha do sąsiadów...
    • mrumru22 Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 21:52
      mityczna_bogini napisał(a):

w ciąży mózg zanika w jakimś stopniu.

tylko w jakims stopniu? Z niektorymi jest zdecydowanie znacznie gorzej

Czy jeśli nie będę kar mić to choć częśc moich zdolności utrzymam?

Trudno jest utrzymac cos, czego nie ma.

Ale czy wtedy moje dziecko nie będzie tak mądre jak inne? Czy w ten sposób popsuję swoje dziecko? Jak z tego wyjść

Oddaj do adopcji.
      >
    • fajnyrobal Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 21:56
      Wysil się bardziej. Taki post już tu był. No ale rozumiem, że ciężko, bo część mózgu przepłynęła ci "pempowinom".
      • the-only_bambulek Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 22:18
        Kiedyś już tu taka była, co miała identyczne dylematy, nawet post tej samej treści(prawie)
    • noxi Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 21:56
      Oficjalnie zgłaszam ten post do konkursu na post miesiąca. Gratuluję, duża szansa na wygraną.
    • miaowi Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 22:10
      nie wiem co was tak oburza. Babom w ciąży ewidentnie siada koncentracja - organizm koncentruje się na czym innym. Samą mnie to martwiło, bo przez cały czas pracowałam i wymagało to ode mnie więcej wysiłku niż przed ciążą, ale jakos dałam radę.
      Autorkę postu chciałam pocieszyć - z dzieckiem pierwszy rok jest całkowicie przej...ny pod każdym względem. Potem życie wraca do normy.
      Nie ma co sie obruszać. Taka jest prawda. Ciąża nas nie uświęca, nie ulepsza i nie wzmacnia. Po prostu jest, bo bez niej ludzie by wyginęli. Nie ma co dorabiać do niej magii - osłabia nas, wypompowuje siły życiowe, bo musi. Ale nie na zawsze.
      • followthesun Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 22:14
        A mózg nam wyjada...
      • dziennik-niecodziennik Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 00:15
        > Ciąża nas nie uświęca, nie ulepsza i nie wzmacnia.

ale też nie odmóżdża. a juz na pewno nie poprzez przepływ mózgu pępowiną big_grin
    • jowita771 Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 22:28
      Przeczytałam dwie linijki Twojego posta i od razu wiedziałam, że jesteś przy nadziei.
    • orchidea04 Re: inteligencja dziecka 01.07.12, 22:47
      Ci naukowcy to już udowadniają co popadnie. Chyba nie mają co robić... Ale ale! Gdzie jest jakiś link do artykułu na ten temat się pytam?
    • dziennik-niecodziennik Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 00:14
      to juz bylo.
      • lucadimontezemolo Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 00:21
        Moja matka po tym jak urodziła dwoje dzieci przestała czytać i pisać, jest w stanie dwa zdania z siebie wydusić " ja jeść " i " ja sisi" . no i tak ją holujemy od iluś tam lat, w końcu to nasza matka!!
        A ten tego czy amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na ten temat??BO bez amerykańskich naukowców to sie nie liczy.
        • malwisul Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 23:07
          ciotka co parszywą dwunastkę urodziła nie posiada już muzgu, a ostatnia piątka jest niedorozwinięta.... Troll
    • w-za-duzym-swiecie Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 12:53
      Moim zdaniem prowokacja znudzonego gazeciarza. Ale uśmiałam sięsmile
      • mityczna_bogini Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 14:20
        To nie jest prowokacja. Dzisiaj rozmawialam na ten temat z moją kolężanką. Wprawdzie nie ma jeszcze dzieci, ale ma młodsze rodzeństwo. Ona nigdy nie miała problemów z nauką, uczyłą się bardzo dobrze. Natomiast i jej młodszy brat i siostra mieli problemy ze zdaniem do kolejnych klas, brat nawet został rok dłużej w tej samej klasie w liceum. I to właśnie wszystko przez to, że matka nie karmiła ich piersią (koleżanka była karmiona). To o czymś świadczy!
      • azjaodkuchni Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 17:19
        Też się uśmiałam. smile
    • lelija05 Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 14:25
      Było. Gdzie indziej, ale było.
    • panna.sarabella bombowe :) 02.07.12, 19:42
      cóż, teoria o pobieraniu mózgu przez pępowinę jest powalająca big_grin ale coś w tym jest - w obu ciążach czułam się odmóżdżona, zero koncentracji, czego nie zapisałam to o tym zapomniałam, masakra generalnie... Tyle że po pierwszej ciąży moja inteligencja powróciła, teraz jestem 2,5 miesiąca po porodzie, w dodatku karmię, więc daję jej (inteligencji) jeszcze czas... wink
      • eliszka25 Re: bombowe :) 02.07.12, 20:11
        o kurde, to moja mama miala chyba z 10 mozgow, bo urodzila 8 dzieci i jeszcze funkcjonuje big_grin

owszem ciaza naz odmozdza, bo organizm przestawia sie na "tryb dziecko". nasz mozg jest skoncentrowany na rzeczy w danej chwili najwazniejszej, czyli na przedluzaniu gatunku. wszystko inne dla mozgu nie jest tak wazne. po porodzie organizm skupia sie na noworodku, karmieniu i zaspokajaniu jego potrzeb. im dziecko starsze, tym mozgu bardziej przybywa big_grin, przynajmniej u mnie. nie wiem, jak bedzie u ciebie, znaczy autorki watku.
        • ledzeppelin3 Re: bombowe :) 02.07.12, 21:14
          Wszystko zalezy, ile mózgowia było w mózgownicy zanim płod się pojawił w macicy
          Dlatego zawsze powtarzam: najpierw szkoły, nauki, zgłebianie wiedzy, potem bzykanie
    • amonette Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 21:16
      Coś czego nie ma nie zanika.
      • wpak Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 21:21
        Gdzieś dzwonią tylko nie wiadomo gdziesmile
        www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100131/MAGAZYN/750533471
    • malwisul Re: inteligencja dziecka 02.07.12, 23:09
      mnie jóż muzg też odchodzi bo zamiast ojca byłam i trochę oddałam big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka