04.07.12, 10:17
Pytanie do matek, które mieszkają (lub mieszkały) zagranicą (zwłaszcza w krajach Europy zachodniej), miałyście problemy związane z niechęcią do Polaków?

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/29016/Spalono-samochod-polskiej-rodziny
"Trzy tygodnie temu informowaliśmy o pierwszych niepokojących wydarzeniach w Portadown . Trzy rodziny imigrantów, w tym jedna z Polski, stały się wtedy obiektem ataków na tle rasistowskim. W domu polskiej rodziny wybito szyby we frontowych oknach, a dom umazano farbą. Z kolei samochód należący do imigrantów ze Wschodniego Timoru obrzucono jajami, wcześniej w okna domu i samochodu poleciały kamienie. Okna wybito również w domu litewskiej rodziny, która mieszka po sąsiedzku – czytamy w portalu portadowntimes.co.uk.
Do kolejnego rasistowskiego ataku doszło w ubiegły piątek. O 5 rano polska rodzina zauważyła, że ktoś podpalił ich samochód – zielony renault clio. Auto doszczętnie spłonęło. "

Zaszokowała mnie też ta wiadomość, okazuje się że można w sumie bezkarnie brutalnie i za nic pobić Polkę, wystarczy być Angielkami mającymi małe dzieci aby uniknąć więzienia:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/28957/Mlode-matki-skazane-za-pobicie-Polki
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Oj, coś cichutko :-D 04.07.12, 10:52
      Emigrantki w UK zawsze pierwsze do bulwersowania się doniesieniami z Polski nt. zachowań znacznie mniej drastycznych, a tu nawet słówkiem nie skomentują?
      Mam nadzieję, że powodem nie jest fakt, iż pojechały do PL wakacyjnie odwiedzić rodzinę i "powróciły w trumnach"...
    • soczek_bez_gazu Re: Rasizm. 04.07.12, 11:25
      gazeta_mi_placi napisała:
      Z kolei samochód należący do imigrantów ze W
      > schodniego Timoru obrzucono jajami, wcześniej w okna domu i samochodu poleciały
      > kamienie. Okna wybito również w domu litewskiej rodziny, która mieszka po sąsi
      > edzku – czytamy w portalu portadowntimes.co.uk.

Zaraz, zaraz, to chyba z punktu widzenia polskiego imigranta zachowania godne pochwały?

Przecież Brytyjczykom przeszkadzają tylko ci którzy przeszkadzają Polakom (np. niebiali), polską inwazję każdy przyjął z rozkoszą. Jak narzekają na imigrację z UE, to ani chybi mają kogoś innego na myśli big_grin
    • ola Re: Rasizm. 04.07.12, 12:38
      Rasizm Anglików w stosunku do Polaków? To my jakas inna rasa jesteśmy????
      • iwoniaw Re: Rasizm. 04.07.12, 12:45
        "ONZ definiuje dyskryminację rasową (ang. racial discrimination). Zgodnie z "Konwencją o Eliminowaniu Wszystkich Form Dyskryminacji Rasowej":

termin "dyskryminacja rasowa" oznacza rozróżnianie, wykluczanie, restrykcje lub preferencje na podstawie rasy, koloru, miejsca urodzenia, albo narodowego lub etnicznego pochodzenia, które maja na celu lub powodują niweczenie, umniejszanie uznania, cieszenia się z lub wykonywania, na równych zasadach, praw ludzkich i podstawowych wolności w polityce, ekonomii, w sferze socjalnej, kulturalnej, lub jakiejkolwiek innej dziedzinie życia publicznego."
        • rita75 Re: Rasizm. 04.07.12, 12:48
          tak... ale to jest dosc nieprecyzyjne, jezeli wziac pod uwage etymologie slowa rasizm.
          • ola Re: Rasizm. 04.07.12, 12:54
            zwłaszcza, że polszczyzna zna o wiele bardziej precyzyjne określenia, np. ksenofobia
          • iwoniaw Etymologia etymologią, a 04.07.12, 12:55
            podejście "popularne" od zawsze jest bliższe podanej definicji i jako człowiek "innej rasy" od początku uważany był ten, który inaczej wyglądał/mówił/zachowywał się, a nie ten, który faktycznie najbardziej różnił się pulą genetyczną.
            • ola Re: Etymologia etymologią, a 04.07.12, 13:02
              No nie. Rasa to rasa. To nie narodowosć, kultura czy geografia. To rasa. I już.
              Podałaś definicję "dyskryminacji rasowej" ONZtu. To chyba nie to samo, co funkcjonujące w języku słowo "rasizm" które znaczy dokładnie to co znaczy...
              • iwoniaw No to co znaczy "w języku", skoro 04.07.12, 13:08
                nie pokrywa się z definicją ONZ-tu ani tym, co napisałam powyżej? Przecież nie faktyczne różnice w DNA, no proszę cię.
                • ola Re: No to co znaczy "w języku", skoro 04.07.12, 13:20
                  to znaczy, ze pojęcie "rasizm" to nie to samo co "dyskryminacja rasowa", tak samo jak kabel to nie to samo co telewizja kablowa.
                  Tytuł wątku brzmi "rasizm" choć temat odnosi się do ksenofobii. Dla mnie to jest róznica, bo precyzja językowa i pojęciowa jest dla mnie dosc istotna. Tak samo jak widzę róznicę między stołkiem a krzesłem, choć jedno i drugie służy do siedzenia.
                  • iwoniaw Re: No to co znaczy "w języku", skoro 04.07.12, 13:33
                    CytatTytuł wątku brzmi "rasizm" choć temat odnosi się do ksenofobii. Dla mnie to jes
                    > t róznica, bo precyzja językowa i pojęciowa jest dla mnie dosc istotna.

Och doprawdy? Skoro czynisz takie rozróżnienia i takie to istotne, a ponadto "rasizm to nie dyskryminacja rasowa", to jakim cudem nie zauważasz, że temat nie odnosi się do ksenofobii tylko do rasistowskich _prześladowań_?
                    No i może, skoroś taka wyćwiczona w dostrzeganiu różnic, rozważysz jeszcze różnicę między wypowiedzią na temat, a dywagacjami bez związku?

• gazeta_mi_placi Re: No to co znaczy "w języku", skoro 04.07.12, 14:24
                    Jakim cudem wobec tego tej zasadniczej jak twierdzisz różnicy nie odróżniają nawet tamtejsze sądy i policja skazując za napaści na tle rasistowskim właśnie, a nie na tle ksenofobicznym?
      • rita75 Re: Rasizm. 04.07.12, 12:46
        Mnie to tez zastanowilo...moze szkopół tkwi w czesto wystepujacych krótkich nogach wyspiarzy...
        • rita75 szkopuł oczywiscie...nt 04.07.12, 13:04
    • laquinta Re: Rasizm. 04.07.12, 13:25
      Nigdy nie mialam takiego problemu, ale obserwowalam jawna niechec, wrecz nienawisc Polakow do ludzi innej "rasy".
    • asia.asz Re: Rasizm. 04.07.12, 13:47
      w portugalii - nigdy
      ale mieszkalismy w fajnym miasteczku, niedaleko uniwerku gdzie pracowalismy, potem juz potrafilismy po portugalsku sie dogadac, raczej ludzie byli uprzejmi i mili, a z Polska im sie Jan Pawel II kojarzyl (jak ktos tam byl to wie ze Portugalia b religijna)
      w usa tez nie, ale raz ze mieszkamy w spokojnym bezpiecznym miescie, dwa ze jestesmy biali , trzy polska jest na dosc dobrej stopie w usa (choc zwykly obywatel ledwie pewnie kojarzy ze jest gdzie w europie), bo jednak rasizm bardziej widac wobec osob z ciemna karnacja skory (afroamerykanie i hiszpanskojezyczna ludnosc naplywowa) lub krajow ktore sa w konflikcie z ameryka (po 11 wrzesnia zona profesora mojego m - palestynka - miala wszystkie kola od samochodu przebite)
    • hamerykanka Re: Rasizm. 04.07.12, 14:14
      Nigdy nie spotkalam sie z rasizmem/ksenofobia w stosunku do mnie. Natomiast owszem, czarni uzywali tego slowa jako wymowki w wielu sytuacjach np kiedy z wielu wzgledow nie dostali podwyzki w pracy; kiedy nie chcialo im sie pracowac i zostali opindaleni itp.

Nigdy nie bylam rasistka dopoki nie spotkalam sie ze srodowiskiem czarnych-co ciekawe jakos nie widzialam takich zakowan u Latynosow czy Azjatow.
    • gazeta_mi_placi Re: Rasizm. 04.07.12, 14:21
      Koszmar:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/29191/Rasistowski-atak-na-Polaka-w-Runcorn
      "Do zdarzenia doszło 2 czerwca w angielskim mieście Runcorn w hrabstwie Cheshire. Około godz. 21 w okolicach Liskeard Close 37-letni Polak rozmawiał przez telefon komórkowy. W tym momencie został zaatakowany przez jednego z trzech białych mężczyzn. Napastnik mocno uderzył mężczyznę w twarz, a gdy ten upadł na ziemię, cała trójka szybko zaczęła uciekać. W wyniku ataku Polak doznał złamania kości policzkowej.

Policjanci zakwalifikowali tę sprawę jako napaść na tle rasistowskim. Prawdopodobnie napastnicy musieli słyszeć, jak mężczyzna rozmawia przez komórkę po polsku. Dlatego jeden z nich zdecydował się na atak. Nie ma więc tu mowy o tle rabunkowym. "

Angielski rasista - maminsynek:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/29181/Do-wiezienia-za-rasistowski-atak-na-Polaka
      W sumie w jednym przypadku za atak na Polkę brak kary więzienia bo niby młode matki, tutaj ledwie cztery miesiące więzienia za podobne pobicie Polaka.
      Niby przestępstwa na tle rasistowskich w Anglii są ścigane, ale wyroki śmiechu warte.
      Wystarczy mieć pod opieką małe dziecko aby w sumie bezkarnie (co to jest wyrok w zawieszeniu) skatować przypadkową Polkę.
      • aniorek Re: Rasizm. 04.07.12, 14:44
        no coz, Polacy rowniez popelniaja przestepstwa w UK, wiec co probujesz udowodnic?
        • iwoniaw Nie bądź śmieszna, aniorek 04.07.12, 16:05
          "Polacy również popełniają przestępstwa w UK" - i co, też zawiasy dostają za pobicie?
          Zresztą - argument z cyklu "a u was biją Murzynów".
          • aniorek Re: Nie bądź śmieszna, aniorek 05.07.12, 08:25
            to ty nie badz smieszna kobieto.

to kolejny watek gazeciarza z cyklu "za granica to jest horror, emigrantki ponizaja sie w pracy, a nasi sa szykanowani przez zlych obcych, nie to co w Polsce, krainie mlekiem i miodem plynacej".

w zasadzie to juz jest nudne i chyba nie chce mi sie juz karmic trolla. gazeciarz, moze wymysl lepszy temat, bo sie powtarzasz.
            • iwoniaw Re: Nie bądź śmieszna, aniorek 05.07.12, 10:08
              Nie ma obowiązku dopisywania się do wątków, prawda? Zwłaszcza jeżeli - jak twierdzisz - jest to "już nudne" a autora uważasz za "trolla".
              Natomiast póki ematka jest pełna wątków emigrantek plujących na Polskę i zachwyconych swym nowym miejscem zamieszkania (tak, wolno im, choć dziwi, że nie pisują na tamtejszych - niewątpliwie kulturalniejszych, inteligentniejszych i przyjaźniejszych big_grin forach), póty czepianie się Gazety, iż zakłada wątki w których czyni to samo (woli własne miejsce zamieszkania niż zagraniczne niedogodności - też jej chyba wolno, co?) jest niepoważne, ot co.
              • gazeta_mi_placi Re: Nie bądź śmieszna, aniorek 05.07.12, 10:13
                Napisałam ów wątek w odpowiedzi na wątek Rosy o tym jak paskudne łapówkarstwo kwitnie w Polsce, dokładnie w świętokrzyskim.
                I będę zakładać tego rodzaju wątki do momentu aż emigrantki przestaną zakładać wątki w rodzaju "W Polsce patologia".
                Swoją drogą dziwne, że osoba która od lat żyje na emigracji i tam planuje zostać na zawsze tak bardzo interesuje się łapówkarstwem w jednym z województw w Polsce zamiast własnym podwórkiem.
              • aniorek Re: Nie bądź śmieszna, aniorek 05.07.12, 21:30
                iwoniaw napisała:

> póty czepianie się Gazety, iż zakłada wątki w których
                > czyni to samo (woli własne miejsce zamieszkania niż zagraniczne niedogodności -
                > też jej chyba wolno, co?) jest niepoważne, ot co.

a mnie wolno napisac, ze i ty nudzisz, tak samo jak gazeciarz. get a room you two, bo para z was jak z samowara, ze zacytuje klasyka big_grin
          • princess_yo_yo Re: Nie bądź śmieszna, aniorek 05.07.12, 12:35
            tez dostaja zawiasy, nie ma miejsca w wiezieniach. to ze policja zakwalifikowala incydent jako rasistowski nie oznacza ze taka kwalifikacje podtrzymal sad, oskarzenie sklada sie z kilku elementow, jesli jeden wypadl (nie zostal udowodniony w sadzie) mozliwe ze zostalo tylko assault and battery, gdzie kwestia jest stopien uszkodzenia ciala.
    • lucerka78 Re: Rasizm. 04.07.12, 14:46
      Nacjonalizm a nie ksenofobia czy rasizm.
      • konwalka Re: Rasizm. 04.07.12, 15:40
        ja doswiadczylam rasizmu w uk
        bylam tak rassistowsko poniewierana, ze postanowilam sie pomalowac na czarno pastą do butów
        co prawda troche sie balam, bo pamietam, ze jak w moim priowincjonalnym miasteczku w Pl sprowadzili Murzyna do druzyny koszykarskiej, to jacys prawdziwi polscy patrioci skatowali jego i jego rodzine do nieprzytomnosci
        ale uk to dziki kraj, tam nie ruszaja kolorowych
        wiec od jakiegos czasu chodze upudrowana na sudansko, a jak widze PIEKNYCH, DUMNYCH SYNOW ALBIONU stojacych we grupie, to dla pewnosci glosno mowie w narzeczu indu (opcjonalnie w suahili)
        • gazeta_mi_placi Re: Rasizm. 05.07.12, 10:18
          Jasne, te wszystkie linki do pobić Polaków przez tubylców zmyśliłam.
    • gazeta_mi_placi Re: Rasizm. 04.07.12, 18:09
      Wielka Brytania powoli ma dość polskich emigrantów:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/19940/Emigranci-do-domu
      "Różnice kulturowe, obyczajowe i szerzący się rasizm powoduje, że emigranci wolą żyć we własnych enklawach. A te, pod wpływem rosnącej dyskryminacji i niechęci Brytyjczyków do nowych lokatorów, powoli zamieniają się w zamknięte, niedostępne getta.
      „Zapytaj przechodnia o drogę w Ipswich. Może i będzie ją znał, ale z pewnością nie będzie umiał poprawnie wymówić jej nazwy. Dlaczego? Bo wschodnia Anglia stopniowo przeradza się we wschodnią Europę. Z naciskiem na Polskę. Za sprawą polskich imigrantów niektóre miasta coraz bardziej przypominają przedmieścia Warszawy.”

W angielskich mediach i na forach internetowych kipi od wpisów sfrustrowanych, zmęczonych sąsiedztwem Polaków Brytyjczyków. Nasi rodacy zamykając się w enklawach, zaszczepiają w „swoich” dzielnicach zachowania osiedlowych blokersów.
      Mieszkają w podłych warunkach, a wielu z nich koczuje w pustostanach, z których trudno ich wyrzucić. Angielska policja po raz pierwszy zetknęła się z tak wysokim odsetkiem pijanych kierowców. I coraz częściej woli nie zaglądać do dzielnic izolowanych od gospodarzy. To wszystko powoduje rosnącą niechęć do Polaków.
      "
    • k1k2 Re: Rasizm. 05.07.12, 06:13
      z rasizmem sie spotkalam ale "w druga strone", tzn. zostalam potraktowana preferencyjnie ze wzgledu na kolor skory.

z nacjonalizmem - bo chyba o to pytasz, gazeto - rowniez, ale nie ze strony obcokrajowcow lecz polonii wlasnie. rodak rodakowi wilkiem.
      • gazeta_mi_placi Re: Rasizm. 05.07.12, 08:42
        Wszystkie linki piszą wyraźnie o rodowitych mieszkańcach Anglii, a nie tamtejszej Polonii.
        • princess_yo_yo Re: Rasizm. 05.07.12, 12:38
          i w zwiazku z tym wszystkie zdarzenia tego typu gdzie sprawca jest innej narodowosci niz ofiara to rasizm...
          • gazeta_mi_placi Re: Rasizm. 05.07.12, 12:47
            W większości przypadków sprawcy atakowali gdy usłyszeli polską mowę, zaś wśród inwektyw którymi dodatkowo obrzucali niewinną ofiarę były typu "Wracaj do siebie polska świnio".
            • princess_yo_yo Re: Rasizm. 05.07.12, 13:02
              rozumiem ze to nie jest doslowne tlumaczenie bo swinia jako inwektywa w jezyku angielskim praktycznie nie istnieje w tym kontekscie.
              • gazeta_mi_placi Re: Rasizm. 05.07.12, 21:24
                Coś w tym stylu.
        • k1k2 Re: Rasizm. 05.07.12, 17:55
          sama wybralas/sam wybrales te pare linkow z niezliczonej ilosci mozliwych. i one niby odzwierciedlaja CALA rzeczywistosc?

a jak ktos ma doswiadczemia wykraczajace poza twoja ksenofobiczna wizje swiata to ma sie nie odzywac bo nie pasuje?
    • lipsmacker Re: Rasizm. 06.07.12, 01:42
      Nie spotkalam sie, ale tez polakow u nas za malo na powstanie stereotypow szerzacych uprzedzenia. Nie znaczy to natomiast ze rasizmu nie ma ale jest ukierunkowany raczej do hindusow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka