Dodaj do ulubionych

Jak myć drewnianą podłogę?

30.07.12, 09:58
Nie panele tylko prawdziwy drewniany parkiet.....
Po umyciu normalnie mopem zostaje mokra powierzchnia a to podobno niezdrowo dla drewna (może sie wypaczyć itd) tym bardziej że robię to często.
Więc jak myjecie? Od razu wycieracie do sucha? Są jakieś maszyny do tego specjalne? Inne mopy itd? Nie ukrywam że szukam rozwiązania dla leniwych wycieranie suchą szmatą całej podłogi przy odpowiednim metrażu wydaje mi się kosmosem...
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Jak myć drewnianą podłogę? 30.07.12, 10:26
      Lece na mokro,a potem na sucho i juz.
    • myszmusia Re: Jak myć drewnianą podłogę? 30.07.12, 10:58
      a czym zabezpieczony ten parkiet?
    • barbibarbi Re: Jak myć drewnianą podłogę? 30.07.12, 11:02
      ja ścieram na wilgotno, mop mocno odciśnięty. Wilgoć zdąży wyschnąć zanim cokolwiek przeniknie przez lakier, a jak czasem bardziej mokro mi wyjdzie to mam pod ręką drugiego suchego mopa, coby się nie schylać.
    • princy-mincy Re: Jak myć drewnianą podłogę? 30.07.12, 11:07
      na mokro, ale nie mopem tylko szmata, ktora jest mocno wycisnieta, podloga ma byc wilgotna nie mokra
    • kamelia04.08.2007 MOPEM??? 30.07.12, 11:16
      skandal

po pierwsze zadnym mopem, bo to ma byc mycie, a nie zalewanie. Na kolanach kochana, albo w kucki, ale nie mopem.

Druga rzecz, to pronto do mycia podłóg drewnianych
      • barbibarbi Re: MOPEM??? 30.07.12, 11:36
        kamelia04.08.2007 napisała:

> skandal
        >
        >
        > po pierwsze zadnym mopem, bo to ma byc mycie, a nie zalewanie. Na kolanach koch
        > ana, albo w kucki, ale nie mopem.
        >
        > Druga rzecz, to pronto do mycia podłóg drewnianych

serio? czy na żarty?
        jakbym moją teściową słyszala, będzie jęczeć, stękać a na kolanach umyje, tak jakby padnięcie przed ścierą na kolana zmieniało w czarodziejski sposób jakość mycia. Mopem też trzeba umieć się posługiwać wbrew pozorom. Dla mnie podstawą jest to aby mop, czy ściera zawiązana na miotle była CZYSTA, nie jakaś wyleżana ściera używana przez kilka tygodni (zgroza), ściera ma być czysta. Ja mopa po każdym myciu podłogi odkręcam i piorę w pralce. Po drugie woda do mycia: ma być jej dużo aby ściera czy mop dobrze się płukała, i płuczę często, i wodę zmieniam bo mam 60 metrów samego parkietu. W wodzie środki do mycia parkietu, ale takie które nie pozostawiają żadnych mazajów. Na kolana padam w wyjątkowych sytuacjach, jak trzeba np. zetrzeć listwy przypodłogowe, albo jak widzę plamę.
      • kondolyza płaski mop 30.07.12, 11:48
        a co Cię tak wyskandalowało od tego mopa? co w tym złego? jeśli czysty i jeśli się nim faktycznie myje, przyciska ledwie wilgotnym a nie "zalewa" jak to określiłaś-nie widzę nic złego.

ja osobiście mam płaski mop, wiaderko z prostą praską, chyba wileda takie robi (nie żadne kombajny jak w biurach), i odcisnięty jest porządnie, ściąga wszystko bardzo dobrze, szoruje dobrze wszelkie plamy itp. i nie zostawia za dużo wody. żeby niczego nie roznosić, nie rozmazywać, ja zawsze wcześniej odkurzam podłogi.
        parkiet mamy z jakiegos afrykańskiego drewna, lakierowany na półmat.
        myję zazwyczaj ajaxem floral fiesta-mój ukochany zapach laguna flowers (mozna go używać do wszelkiego rodzaju powierzchni, więc to jest też ułatwienie, bo jak sprzątam naszą część to myję od razu drewnianą podłogę w sypialni i podłogę w łazience, a innym razem zmywam za jednym zamachem salon z kuchnią-drewno/płytki w kuchni bo też mam połączone te pomieszczenia). zamiennie myję tez pronto. kilka razy w roku przy większym sprzataniu zabezpieczam pastą pronto, tzn.sama tego nie robię, jak proszę o pomoc Panią do mycia okien to robi mi od razu podłogi.

nigdy nie przyszło mi do głowy wycierać do sucha...przecież to nie surowe drewno tylko zabezpieczone.
    • zuwka Re: Jak myć drewnianą podłogę? 30.07.12, 12:09
      najpierw "zalewam" parkiet upranym na swieżo mopem niepłaskim, a potem wycieram do sucha płaskim. End of story
    • joanna_poz Re: Jak myć drewnianą podłogę? 30.07.12, 12:24
      pytanie czy ten parkiet jest lakierowany czy olejowany, bo to 2 rozne sprawy.

lakierowanemu nic nie szkodzismile mozna myc byle czym.

do olejowanego - żadnego mopa, zadnego zalewania woda. im mniej wody tym lepiej i tylko specjalistyczne środki, żadne marketowe pronto.
      • marina2 Re: Jak myć drewnianą podłogę? 30.07.12, 12:59
        olejowany parkiet: mopem viledy na wilgotno potem na sucho.od 8 lat ma się dobrze
        • a-ronka a deskę barlinecką ? 30.07.12, 13:36
          czym szorować (myć ?)
    • rosapulchra-0 Re: Jak myć drewnianą podłogę? 08.11.12, 10:55
      Jesoo.. cz tylko ja jeszcze się nie obudziłam?
      Przeczytałam: jak się drewnianą NOGĘ? sciana
    • wies-baden Re: Jak myć drewnianą podłogę? 08.11.12, 11:18
      Jeśli parkiet lakierowany to;https://www.aged.com.pl/leifheit/images/czyszczace/big/p055037_1.jpg
    • rozamund Re: Jak myć drewnianą podłogę? 08.11.12, 11:26
      Ja w zeszłym roku miałam cyklinowanie i lakierowanie parkietu. Człowiek od cyklinowania polecił nam specjalne preparaty do mycia i konserwacji parkietu. Najpierw myje się podłogę takim preparatem używając dobrze odciśniętego płaskiego mopa jak na zdjęciu powyżej, a potem nakłada się specjalny preparat konserwujący, nie można potem przez kilka godzin chodzić po takiej podłodze. Ale rzeczywiście ładnie się błyszczy i nie matowieje, ani ślady po butach nie odbijają się. Nie wiem, czy mogę tu wklejać link do tych preparatów, żebym nie była posądzona o kryptoreklamę wink dodam, że są one niemieckie.
      • troompka Re: Jak myć drewnianą podłogę? 28.04.14, 14:08
        wklej linka plisss
        Mam parkiet zajechany od dziecięcych podeszew i wślizgów kolanowych jaki i oponami autek marek wszelakich-moze Twoj srodek cos na to pomoze?
    • ichi51e Re: Jak myć drewnianą podłogę? 15.03.14, 22:44
      Jak nielakierowana to pastujesz i froterujesz. Jak ci woda kapnie czy plama sie zrobi to papier scierny i zapastowac. Masakra ale ja lubie zapach pasty i froterowanie.
      Lakierowana plynem do drewna. Nie prontem w sprayu bo bedzie tak slisko ze sie pozabijacie. Wiem z doswiadczenia suspicious
    • eo_n Re: Jak myć drewnianą podłogę? 16.03.14, 09:14
      Też używam płaskiego wyciśniętego mopa + woda z pronto (chyba, czy innym rozcieńczalnym środkiem do drewna)
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Jak myć drewnianą podłogę? 16.03.14, 10:09
      ależ jest wiele środków do mycia podłóg drewnianych. korzystam z najzwyklejszego w świecie mopa wirującego, a do tego zawsze nakrętkę płynu do podłóg drewnianych.
      kałuż absolutnie nie ma, schnie szybko, zresztą prawie zawsze uchylam lub otwieram okno, gdy myję podłogi.
    • e_o_w_i_n_a Re: Jak myć drewnianą podłogę? 28.04.14, 13:57
      Kilka miesięcy temu wpadł mi w markecie w ręce taki koncentrat do czyszczenia parkietów marki RZ. Skutecznie usuwa wszelkie zabrudzenia i jest bardzo wydajny a przy tym bardzo fajnie pachnie amaretto. W końcu nie mam problemów ze smugami, które wcześniej nie raz spędzały mi sen z powiek smile Ale szukałam, szukałam i znalazłam sposób smile A wycieram dobrze odciśniętym z wody mopem, żadnych specjalnych maszyn nie używam, bo nie ma takiej potrzeby smile Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka