wioskowy_glupek
31.07.12, 16:51
Dlaczego ematki tak nienawidzą otyłych ? W ogóle z resztą ludzie nie tylko jematki szczupłe niczym młoda brzoza...
Tylko nie zasłaniajcie się twierdzeniami typu ja nie nienawidzę, chodzi mi tylko o zdrowie... Osoba która faktycznie ma na uwadze tylko zdrowie drugiej osoby, nie nazwie kogoś świnią, spaślakiem, prosiakiem, obleśnym. A takie właśnie między innymi padają określenia między innymi w wątku o Grycankach.
Takie jesteście ematki światłe i empatyczne a macie pojęcie jak bardzo mogą boleć takie słowa ?
Osobę która straciła nogę w wypadku nazwiecie obleśnym kuternogą bo przecież mógł nie wsiadać do auta ? Albo poparzonego też nazwiecie obleśnym ? A może kobieta w ciąży to spasiona obleśna świnia ? Wszak jest gruba z własnego wyboru - mogła w ciążę nie zachodzić...
W dzisiejszym świecie obowiązuje całkiem słusznie poprawność polityczna dzięki czemu murzyna nie można nazwać czarnuchem, geja pedałem czy nie można komentować czyjeś religii. Nie dotyczy to tylko otyłości. Otyłość można komentować publicznie, wyśmiewać się, osobę taką można nazwać grubasem itp... i nikogo to nie żenuje. Wczoraj byłam świadkiem sytuacji gdzie kobieta chciała kupić sweterek wnuczce, była bez dziecka rozejrzała się więc po sklepie i złapała dziewczynkę dość pulchną i poprosiła o przymierzenie. Po czym KILKUKROTNIE stwierdziła, no tak ale ty jesteś taka grubsza, moja wnuczka jest szczuplejsza... Na tobie to tak nie wygląda bo ty masz taką pulchną budowę itp... Żal mi strasznie tego dziecka było ja sama się zażenowana czułam jak widziałam minę tej dziewczynki...
Jestem ciekawa kiedy do ludzi dojdzie że otyłość to jest choroba taka sama jak inne, trzeba ją leczyć a nie obrażać dotknięte nią osoby. Przecież nikt nie chce być otyły albo jest gruby bo przyjmuje leki czy też jest to spowodowane jakąś chorobą. Albo jest gruby bo za dużo je... A czemu za dużo je ? Bo jest chory, to jest takie samo uzależnienie jak alkohol czy hazard... Jakoś menela nie można nazwać menelem bo on jest taki biedny, choroba nim kieruje a tak poza tym to on się stara...
Niestety te same mega empatyczne matki, które litują się nad zostawieniem dziecka na 15 min na lotnisku, wychowują dzieci w poczuciu że dowalaniem grubym jest super zabawne. Ciekawe czy zdajecie sobie sprawę że to co was tak obrzydza w wielu okresach było bardzo pożądane ? Tak, tak w tedy to wy rozmiarówki 35 byłybyście uważane za obleśne i ohydne...