drzewozaoknem 04.08.12, 06:00 Co dla was oznacza/z czym się kojarzy wiejska baba (chodzi o kobietę)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosheen4 Re: wiejska baba 04.08.12, 12:47 drzewozaoknem napisała: > Co dla was oznacza/z czym się kojarzy wiejska baba z cielęciną )) Odpowiedz Link Zgłoś
katus118 Re: wiejska baba 04.08.12, 14:05 Zawsze ze wsią, słomą wystającą z butów, i wieśniackim sposobem bycia. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: wiejska baba 04.08.12, 14:19 -ze staniem przy płocie z drugą wiejską babą z domu naprzeciw i komentowanie tego,co się dzieje w sąsiedztwie -z chodzeniem na targ i kłótniami o pietruszkę z innymi wiejskimi babami -w domu:ze spoglądaniem zza firanki na ulicę,czy wydarzyło się coś sensacyjnego,co możnaby obgadać podczas plotek przy płocie -z niedzielną wizytą w kościele,gdzie można spotkać wszystkich mieszkańców wsi,czyli dostrzec jakieś nowe szczegóły(Iksińska nie zrobila odrostów-co za zaniedbana baba), o których mozna potem porozmawiać przed kościołem z innymi wiejskimi babami obserwując wychodzących z kościoła parafian.No i oczywiście mieć temat na kolejny tydzień pleciugi przy płocie... Odpowiedz Link Zgłoś
foringee Re: wiejska baba 04.08.12, 20:11 poważnie? to ja tak jak opisujesz postrzegam podstarzałe paniusie z miasta (mam takie sąsiadki, nie mają nic do roboty i szpiegują sąsiadów), a wiejska baba kojarzy mi się z przysadzistą kobieciną w długiej spódnicy, która nie ma czasu na siedzenie i plotkowanie bo wiecznie coś robi w polu lub domu. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: wiejska baba 05.08.12, 10:19 Właśnie tak widzę "wiejską babę". Moja dodatkowo musi mieć jeszcze zapaskę Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: wiejska baba 05.08.12, 12:19 > a wiejska baba kojarzy mi się z przysadzistą kobieciną w długiej spódnicy, która nie ma czasu > na siedzenie i plotkowanie bo wiecznie coś robi w polu lub domu. Mi też. Odpowiedz Link Zgłoś
sharp-spike Re: wiejska baba 04.08.12, 20:05 Kojarzy sie ... chyba Lipcowa jest takim wlasnie typem baby Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Re: wiejska baba 04.08.12, 21:12 Lico rumiane a i jest za co złapać. Pośrednio- stan umysłu: prosty, niewymagający i naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: wiejska baba 05.08.12, 10:01 tully.makker napisała: > Z moja tesciowa A mnie niezmiennie zadziwia fakt, jak takie proste, wiejskie , wredne , złośliwe i proste ( w złym tego słowa znaczeniu ) baby potrafią wychować takiego wspaniałego, wysublimowanego dżentelmena w każdym calu , kulturalnego i obytego światowca jakim jest zapewne Twój mąż. Bo za prostaka i chama nie wyszłabyś przecież ? Ale skoro jabłko pada niedaleko jabłoni .... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: wiejska baba 05.08.12, 10:14 A mnie to jakoś w ogóle nie dziwi, bo to najwyraźniej jakaś nieopisana jeszcze przez naukowców zależność. Przykład: synowie ematek są również świetnie wychowani, wdrożeni do obowiązków domowych, samodzielni, kulturalni, wrażliwi Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: wiejska baba 05.08.12, 10:15 A ich synowe z kolei to proste przygłupawe babska. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: wiejska baba 05.08.12, 21:37 A skad wiesz, ze nie wyszlam za prostaka i chama? Moze lubie klimaty Lady Chatterley? Odpowiedz Link Zgłoś
makahopsa Re: wiejska baba 04.08.12, 21:40 znam osobiście 1 sztukę. ma 93 lata. na 4 piętro wyprzedza mnie o dobre 5 minut (po schodach), zbiera najlepsze grzyby i najwspanialsze borówki. stale coś robi. ma w fartuchu kilka kawałków cukru dla koni, trochę suchej bułki dla siebie.... oj, jak mi się wspaniale kojarzy ta pani. to mama mojej przyjaciółki. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: wiejska baba 04.08.12, 22:58 Z babą z jajami Ale takimi eko - jedynka, albo zerówki. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetopolaczek Re: wiejska baba 05.08.12, 10:05 drzewozaoknem napisała: > Co dla was oznacza/z czym się kojarzy wiejska baba (chodzi o kobietę)? Z toyotą yaris i wakacjami w Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewozaoknem Re: wiejska baba 05.08.12, 10:14 Dzięki za odpowiedzi Jednym słowem: obciach. Pytałam, bo wkrótce przeprowadzam się na wieś i dla mojej matki i jej kuzynki, to dno totalne. Nie liczy się ,że wieś jest 10 minut od domu matki. Dałam kuzynce warzywa z ogrodu (prosiła), a ona kpiąco do mojej matki :ale się z niej wiejska baba zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: wiejska baba 05.08.12, 10:42 Bez urazy, ale tu dostałaś właśnie najlepszy przykład "wiejskiej baby" Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: wiejska baba 05.08.12, 11:05 to nie dawaj tych warzyw, durnym babsztylom Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: wiejska baba 05.08.12, 19:31 Kobita energiczna, wiecznie zajęta robotą, umie wyhodować warzywa, świniaki i dzieci. Silna, krzepka, bez wydumanych problemów. Ach, robi wspaniałe przetwory! A w wolnych chwilach tańczy w ludowym zespole. Daj spokój... ze wspomnianych przez Ciebie komentarzy jasno wynika, że wieś to stan umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: wiejska baba 05.08.12, 13:10 Ze zdrowa, jak kon, krzepka, energiczna babka o kondycji maratonczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: wiejska baba 05.08.12, 13:22 sporo tu takich wiejskich bab widocznie internet trafil pod strzechy charakteryzuja sie ograniczeniem umyslowym cos jak w tym filmiku www.youtube.com/watch?v=QYiJq-P1YQA Odpowiedz Link Zgłoś
beti222 Re: wiejska baba 05.08.12, 22:52 Wiejska baba, a właściwie można to rozszerzyć na wiejską mentalność niezależnie od płci, to osoby, które traktują zwierzęta jak przedmioty i są mało wrażliwi na ich los, z resztą na ludzki los również. Jak ktoś ma przedmiotowe podejście do zwierząt, a i w stosunku do ludzkich problemów nie potrafi wykazać zrozumienia, to jest dla mnie wiejska mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: wiejska baba 05.08.12, 23:54 Dla mnie to określenie kojarzy się z konkretnym wyglądem- rumiana, pyzata, taka przaśna kobieta i krótkimi, kręconymi blond włosami Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: wiejska baba 06.08.12, 11:13 Z gadaniem mega głośno, włosami blond+odrosty, i zestawem: wielkie cycki+źle dobrany stanik(=wiszące cycki)+głęboki dekolt+ dekolt spalony słońcem na czerwono, ale przy innej bluzce (białą skórę widać dla kontrastu). Do tego sprana, wyciągnięta bluzka i dżinsy biodrówki, znad których wylewają się biodra. Nie musi być gruba, ale wystarczy, że przy rozmiarze 40 zakłada dżinsy 36 i efekt oponki ponad jest. W sposobie bycia: używanie niepoprawnej polszczyzny w rodzaju "podwórek" zamiast "podwórko", "w bodach" zamiast "w body" (autentyk!), "wlaze" zamiast "wleze", "z szykanami" w sensie szyku, a nie dręczenia itp. Do tego dom obłożony plastikowym sidingiem i narzekanie na wspólnie zamieszkującą teściową Dokładne informacje o sąsiadach ("Kryśka se fajny sarafan kupiła"), uważanie najbliższego większego miasta za wyznacznik dobrego stylu i nazywanie wszystkiego "wieśniackim". Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: wiejska baba 06.08.12, 12:49 Słownik Języka Polskiego p. red. prof. dr Mieczysława Szymczaka, PWN, Warszawa 1981: szykana (...) 2. tylko w lm, pot. żart. "to, co ma na celu zwiększenie elegancji, szyku, wystawności (zwykle w wyrażeniu: z szykanami)": Samochód z wszelkimi możliwymi szykanami. Wesele odbyło się z wszystkimi szykanami. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: wiejska baba 06.08.12, 11:43 ... z fartuchem w kazdych okolicznosciach, chustka na glowie, rumianym licem, szczerym usmiechem, jak juz sie usmiechnie, spracowanymi dlonmi, wlosami splecionymi w warkocz i upietymi pod chustka, z zapachem wiatru, z ciastem ze sliwkami, z bigosem, swiezym mlekiem... lubie wiejskie baby. Zdecydowanie mniejszym sentymentem darze paniusie z malych miasteczek, wywyzszajace sie ponad wiejskie baby, tylko dla tego ze sa "z miasta". Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: wiejska baba 06.08.12, 13:22 ja bym do tej wyliczanki dodała jeszcze uśmiech, wiejskie baby są uśmiechnięte, a nie takie wiecznie skrzywione jak te miejskie. Odpowiedz Link Zgłoś