Dodaj do ulubionych

wiejska baba

04.08.12, 06:00
Co dla was oznacza/z czym się kojarzy wiejska baba (chodzi o kobietę)?
Obserwuj wątek
    • kosheen4 Re: wiejska baba 04.08.12, 12:47
      drzewozaoknem napisała:

> Co dla was oznacza/z czym się kojarzy wiejska baba

z cielęciną smile))
      • katus118 Re: wiejska baba 04.08.12, 14:05
        Zawsze ze wsią, słomą wystającą z butów, i wieśniackim sposobem bycia.
      • nolus Re: wiejska baba 04.08.12, 14:19
        -ze staniem przy płocie z drugą wiejską babą z domu naprzeciw i komentowanie tego,co się dzieje w sąsiedztwie
        -z chodzeniem na targ i kłótniami o pietruszkę z innymi wiejskimi babami
        -w domu:ze spoglądaniem zza firanki na ulicę,czy wydarzyło się coś sensacyjnego,co możnaby obgadać podczas plotek przy płocie
        -z niedzielną wizytą w kościele,gdzie można spotkać wszystkich mieszkańców wsi,czyli dostrzec jakieś nowe szczegóły(Iksińska nie zrobila odrostów-co za zaniedbana baba), o których mozna potem porozmawiać przed kościołem z innymi wiejskimi babami obserwując wychodzących z kościoła parafian.No i oczywiście mieć temat na kolejny tydzień pleciugi przy płocie...
        • foringee Re: wiejska baba 04.08.12, 20:11
          poważnie? to ja tak jak opisujesz postrzegam podstarzałe paniusie z miasta (mam takie sąsiadki, nie mają nic do roboty i szpiegują sąsiadów), a wiejska baba kojarzy mi się z przysadzistą kobieciną w długiej spódnicy, która nie ma czasu na siedzenie i plotkowanie bo wiecznie coś robi w polu lub domu.
          • m_incubo Re: wiejska baba 05.08.12, 10:19
            Właśnie tak widzę "wiejską babę". Moja dodatkowo musi mieć jeszcze zapaskę big_grin
          • echtom Re: wiejska baba 05.08.12, 12:19
            > a wiejska baba kojarzy mi się z przysadzistą kobieciną w długiej spódnicy, która nie ma czasu
            > na siedzenie i plotkowanie bo wiecznie coś robi w polu lub domu.

Mi też.
    • sharp-spike Re: wiejska baba 04.08.12, 20:05
      Kojarzy sie ... chyba Lipcowa jest takim wlasnie typem baby
    • chyba.ze Re: wiejska baba 04.08.12, 21:12
      Lico rumiane a i jest za co złapać.

Pośrednio- stan umysłu: prosty, niewymagający i naiwny.
    • tully.makker Re: wiejska baba 04.08.12, 21:38
      Z moja tesciowa
      • salinas Re: wiejska baba 05.08.12, 10:01
        tully.makker napisała:

> Z moja tesciowa

A mnie niezmiennie zadziwia fakt, jak takie proste, wiejskie , wredne , złośliwe i proste ( w złym tego słowa znaczeniu ) baby potrafią wychować takiego wspaniałego, wysublimowanego dżentelmena w każdym calu , kulturalnego i obytego światowca jakim jest zapewne Twój mąż. Bo za prostaka i chama nie wyszłabyś przecież ? Ale skoro jabłko pada niedaleko jabłoni .... ???
        • m_incubo Re: wiejska baba 05.08.12, 10:14
          A mnie to jakoś w ogóle nie dziwi, bo to najwyraźniej jakaś nieopisana jeszcze przez naukowców zależność.
          Przykład: synowie ematek są również świetnie wychowani, wdrożeni do obowiązków domowych, samodzielni, kulturalni, wrażliwi wink
          • gazeta_mi_placi Re: wiejska baba 05.08.12, 10:15
            big_grin big_grin big_grin

A ich synowe z kolei to proste przygłupawe babska.
        • tully.makker Re: wiejska baba 05.08.12, 21:37
          A skad wiesz, ze nie wyszlam za prostaka i chama? Moze lubie klimaty Lady Chatterley?
    • makahopsa Re: wiejska baba 04.08.12, 21:40
      znam osobiście 1 sztukę. ma 93 lata. na 4 piętro wyprzedza mnie o dobre 5 minut (po schodach), zbiera najlepsze grzyby i najwspanialsze borówki. stale coś robi. ma w fartuchu kilka kawałków cukru dla koni, trochę suchej bułki dla siebie....
      oj, jak mi się wspaniale kojarzy ta pani. to mama mojej przyjaciółki.
    • wuika Re: wiejska baba 04.08.12, 22:58
      Z babą z jajami big_grin Ale takimi eko - jedynka, albo zerówki.
    • gazetopolaczek Re: wiejska baba 05.08.12, 10:05
      drzewozaoknem napisała:

> Co dla was oznacza/z czym się kojarzy wiejska baba (chodzi o kobietę)?

Z toyotą yaris i wakacjami w Egipcie.
    • drzewozaoknem Re: wiejska baba 05.08.12, 10:14
      Dzięki za odpowiedzismile Jednym słowem: obciach. Pytałam, bo wkrótce przeprowadzam się na wieś i dla mojej matki i jej kuzynki, to dno totalne. Nie liczy się ,że wieś jest 10 minut od domu matki. Dałam kuzynce warzywa z ogrodu (prosiła), a ona kpiąco do mojej matki :ale się z niej wiejska baba zrobiła.
      • m_incubo Re: wiejska baba 05.08.12, 10:42
        Bez urazy, ale tu dostałaś właśnie najlepszy przykład "wiejskiej baby" big_grin
      • kamelia04.08.2007 Re: wiejska baba 05.08.12, 11:05
        to nie dawaj tych warzyw, durnym babsztylom
      • lily-evans01 Re: wiejska baba 05.08.12, 19:31
        Kobita energiczna, wiecznie zajęta robotą, umie wyhodować warzywa, świniaki i dzieciwink. Silna, krzepka, bez wydumanych problemów. Ach, robi wspaniałe przetwory! A w wolnych chwilach tańczy w ludowym zespolewink.
        Daj spokój... ze wspomnianych przez Ciebie komentarzy jasno wynika, że wieś to stan umysłu.
    • brak.polskich.liter Re: wiejska baba 05.08.12, 13:10
      Ze zdrowa, jak kon, krzepka, energiczna babka o kondycji maratonczyka.
    • jamesonwhiskey Re: wiejska baba 05.08.12, 13:22
      sporo tu takich wiejskich bab
      widocznie internet trafil pod strzechy
      charakteryzuja sie ograniczeniem umyslowym
      cos jak w tym filmiku

www.youtube.com/watch?v=QYiJq-P1YQA
      • beti222 Re: wiejska baba 05.08.12, 22:52
        Wiejska baba, a właściwie można to rozszerzyć na wiejską mentalność niezależnie od płci, to osoby, które traktują zwierzęta jak przedmioty i są mało wrażliwi na ich los, z resztą na ludzki los również. Jak ktoś ma przedmiotowe podejście do zwierząt, a i w stosunku do ludzkich problemów nie potrafi wykazać zrozumienia, to jest dla mnie wiejska mentalność.
        • thaures Re: wiejska baba 05.08.12, 23:54
          Dla mnie to określenie kojarzy się z konkretnym wyglądem- rumiana, pyzata, taka przaśna kobieta i krótkimi, kręconymi blond włosami
    • potworski z forum "emama" 06.08.12, 00:07

• mgla_jedwabna Re: wiejska baba 06.08.12, 11:13
      Z gadaniem mega głośno, włosami blond+odrosty, i zestawem: wielkie cycki+źle dobrany stanik(=wiszące cycki)+głęboki dekolt+ dekolt spalony słońcem na czerwono, ale przy innej bluzce (białą skórę widać dla kontrastu). Do tego sprana, wyciągnięta bluzka i dżinsy biodrówki, znad których wylewają się biodra. Nie musi być gruba, ale wystarczy, że przy rozmiarze 40 zakłada dżinsy 36 i efekt oponki ponad jest.

W sposobie bycia: używanie niepoprawnej polszczyzny w rodzaju "podwórek" zamiast "podwórko", "w bodach" zamiast "w body" (autentyk!), "wlaze" zamiast "wleze", "z szykanami" w sensie szyku, a nie dręczenia itp.

Do tego dom obłożony plastikowym sidingiem i narzekanie na wspólnie zamieszkującą teściową smile Dokładne informacje o sąsiadach ("Kryśka se fajny sarafan kupiła"), uważanie najbliższego większego miasta za wyznacznik dobrego stylu i nazywanie wszystkiego "wieśniackim".
      • z_lasu Re: wiejska baba 06.08.12, 12:49
        Słownik Języka Polskiego p. red. prof. dr Mieczysława Szymczaka, PWN, Warszawa 1981:

szykana (...)
        2. tylko w lm, pot. żart. "to, co ma na celu zwiększenie elegancji, szyku, wystawności (zwykle w wyrażeniu: z szykanami)": Samochód z wszelkimi możliwymi szykanami. Wesele odbyło się z wszystkimi szykanami.
    • ma_dre Re: wiejska baba 06.08.12, 11:43
      ... z fartuchem w kazdych okolicznosciach, chustka na glowie, rumianym licem, szczerym usmiechem, jak juz sie usmiechnie, spracowanymi dlonmi, wlosami splecionymi w warkocz i upietymi pod chustka, z zapachem wiatru, z ciastem ze sliwkami, z bigosem, swiezym mlekiem... lubie wiejskie baby. Zdecydowanie mniejszym sentymentem darze paniusie z malych miasteczek, wywyzszajace sie ponad wiejskie baby, tylko dla tego ze sa "z miasta".
      • esr-esr Re: wiejska baba 06.08.12, 13:22
        ja bym do tej wyliczanki dodała jeszcze uśmiech, wiejskie baby są uśmiechnięte, a nie takie wiecznie skrzywione jak te miejskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka