Dodaj do ulubionych

ostuda - brązowe plamy na twarzy

10.08.12, 08:09
czy można się tego nabawić przez przyjmowanie doustnej antykoncepcji?
Właśnie dostałam zawału jak spojrzałam w lustro. Mam kilka takich plamek na czole. Chyba, że to jakieś złudzenie albo ślady po jakimś "wyciskaniu".
Myślałam, że tego można się w ciąży nabawić....... Załamana.
Gdyby to było to - czy samoczynnie zniknie czy coś trzeba robić?
Obserwuj wątek
    • e-milia1 niestety masz to przez antykoncepcje 10.08.12, 08:16
      moja przyjaciolka miala plamy na plecach od tbletek, ja mam od pierwszego porodu i jest cih duzo na twarzy, zima zanikaja, latem gdy chwile pochodze na sloncu wracja jak bumerang. ostatnio slyszalam o jakims kremie na ta cholersto, sama od lat zastanawiam sie jak sie tego pozbyc.... moze ktoras z pan rzuci jakims sprawdzonym sposobem?
      • e_madziq Re: niestety masz to przez antykoncepcje 10.08.12, 08:21
        sama antykoncepcja tu nie zawiniła, ale wystawianie na słońce. Przy tabletkach słońca po prostu powinno się unikać. Te przebarwienia po dłuuuugim czasie zanikają, a podobno dobre efekty przynoszą kwasy na twarz.
      • zazuzina Re: niestety masz to przez antykoncepcje 10.08.12, 08:21
        ja przyjmuję tabletki dopiero od stycznia i w lipcu po kilku dniach na słońcu też mam na czole, na szczęście jak przypudruję to tak strasznie nie widać
        • e-milia1 ja lykalam tabletki przez lata 10.08.12, 08:27
          i na sloncu przebywalam caly czas latem. nigdy problemu nie bylo. dopiero pod koniec ciazy zaczely pojawiac sie plamy i mam je do dzis. zabiegi chemiczne u kosmetyczki przerazja mnie. wlasnie przeczytalam w necie ze sa jakies ziola na to. zaraz poszukam jk sie nazywaja.
    • e-milia1 ostropest plamisty 10.08.12, 08:30
      tak to sie nazywa. poszukaj w necie. jakas kobieta pisala, ze jej to pomoglo. ja chyba wybiore sie dzi po to do apteki. wlasnie wrocilismy z urlopu, choc kremowalam sie i probowalam nie opalac twarzy, plamy porobily sie znowu i wyglada to masakrycznie sad
      • graue_zone Re: ostropest plamisty 04.09.12, 17:00
        Czyli inaczej Sylimarol (to wyciąg z ostropestu). Czyli wspomagacz wątroby. Zastanowiłabym się, czy z wątrobą wszystko w porządku, bo przy jej niedomaganiu mogą być palmy.
    • upartamama Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 10.08.12, 08:34
      ok, ale ja biorę tabletki już ze dwa lata. I w tamtym roku nie wiedziałam, że mam się nie wystawiać na słońce i smażyłam się ile dało radę. I nic nie wyszło. Dziś zauważyłam nie jakąś wielką plamę ale kilka mniejszych.
      Mam znajomą z ostudą i wygląda okropnie. Ma tym cholerstwem pokrytą całą twarz. czoło, policzki, brodę. Postarza ją to o kilka lat.
      A właśnie jestem przed urlopem.............
      • agniesia1973 Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 10.08.12, 09:37
        Ja dorobiłam się plam prawdopodobnie po tabletkach i po lekach hormonalnych. Co najdziwniejsze to zrobiły mi się ze dwa lata po tym jak zrezygnowałam z hormonalnej antykoncepcji. W ciąży to już była tragedia. Miałam całą twarz łaciatą. Stosowałam różne kremy ale bez większego efektu, dopiero na wizażu znalazłam informacje na temat kremu z kwasem glikolowym i hydrochinonem. Plamy po tym kremie mi zeszły, jedynie trzyma się uparcie jedna plama na czole. Oczywiście przez cały rok zabezpieczam się kremem z filtrem +50. Podobno bardzo dobry efekt daje Cosmelan ale jest (jak dla mnie) za drogi (1500 - 2000 zł). Poza tym dziewczyny twierdzą, że plamy po tym zabiegu też wracają.
        • ehh-hh Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 04.09.12, 16:06
          agniesia1973, mam pytanie. jak nazywal sie ten krem co stosowalas? Ja uzywalam SVR c10 i niestety bez rewelacji.
          • plamiasta Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 23.07.13, 14:35
            Od zeszlego roku pojawiaja sie u mnie ciemne brązowe plamy. Okazaqlo się ze to ostuda. Wc zeszlym roku probowalam wszystkiego i nic nie pomagalo. W końcu sprowadziłam sobie krem z Niemiec z 2% hudrachinionem. Po kilku smarowaniach zeszło. Odnowił mi się naskórek. Rewelacja. Krem był drogi bo 160 zl ale tubka starcza na długo. Teraz dostalam od mamy krem expigment ale 4%. Dziala tak samo dobrze. Też ma hydrochinion tylko wieksze stężenie. Mam cztery tubki. Moge dwie odsprzedać po 100zl każdą (chodzą po 120zł) bo nie zużyje nawet jednej. Wydajność rewelacyjna. Wystarczy odrobina. Moja koleżanka stosuje go zamiast kwasu u kosmetyczki. Efet lepszy a pieniądze za zabiegi zostają w kieszeni.
            • zmijka-79 Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 26.08.13, 13:37
              do plamiastej
              Witaj mam pytanie możesz mi sprzedać tą maść na plamy ?mój mail m.hauk@interia.pl
              pozdawiam
              m
              • zmijka-79 Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 14.09.13, 19:44
                Witam
                Chciałam podziękować plamiastej za krem na plamy - jest super moje czoło wygląda o wiele lepiej -fakt potrzeba też czasu - ale jest skuteczny - mimo , że niektórzy mają mieszane uczucia bo krem zawiera ( hydrochinion ) ale inaczej byłby nieskuteczny - ja polecam
            • ilon77 Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 21.10.13, 00:59
              Witam plamiasta. Dopiero przeczytalam ze mozesz odsprzedac powyzsze kremy jestem oczywiscie tez zainteresowana ale nie wiem czy jeszcze jakis posiadasz. Odezwij sie jak bedziesz cos miec. Dzieki pozdr. Ilon 77 ilon.smola@buziaczek.pl
    • e-milia1 agniesia, a jak nazywa sie ten krem? 10.08.12, 10:31
      • agniesia1973 Re: agniesia, a jak nazywa sie ten krem? 10.08.12, 10:55
        Ja smarowałam się kremami NeoStrata Żel rozjaśniający HQ oraz NeoStrata Żel rozjaśniający-Skin Lightening Gel. Po tym drugim kremie plamy szybciej schodziły, chyba ze względu na 10% kwasu glikolowego ( www.sklep.bio-med.pl/neostrata-zel-rozjasniajacy-2.html ). Skóra na początku była lekko podrażniona ale potem było wszystko ok, może przeszkadzać co bardziej wrażliwym zapach.
        Ten krem był kiedyś do kupienia w aptekach ale od poprzedniego roku został wycofany i tylko jest dostępny w sklepach internetowych. Podobno ma być tylko na receptę. W tym roku zamówię sobie krem Neostrady ale już bez hydrochinonu.
        Co ważne to zabezpieczenie skóry czyli kremy z filtrem +50. Ja stosuje Iwostin.
        Byłam kiedyś u dermatologa, który powiedział, że wystarczy chwile stosować hormony i skóra się uwrażliwia.
        • annakate Re: agniesia, a jak nazywa sie ten krem? 10.08.12, 12:03
          Najlepszy na przebarwienia jest Achromin( i w dodatku przystępny cenowo), kupuje się w Bułgarii.
          • plamiasta Re: agniesia, a jak nazywa sie ten krem? 23.07.13, 14:59
            Polecam expigment z kwasem hydrochinion 4%, stosowałam i były efekty
    • gretchen184 Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 23.07.13, 16:42
      pigułki stosuję od wielu lat,na słońce wychodzę przecież całe życie.
      jednak plamy wylazły mi na policzkach i na czole dopiero w tym roku,po zmianie pigułek.
      na razie mi nie przeszkadzają.
    • mozambique Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 23.07.13, 17:36
      mozna po ekspozycji na slonce przy antykonc. hormonalnej
      lub przy piciu wywaru z dziurawca
      lub w czasie ciązy
      itp

niekeidy ostuda znika samoczynnie ale
      w wiekszosci sama nie znika jezeli jest efektem zmian hormonalnych

co gorsze - co roku ( a wlasciwie co lato) powieksza sie stopniowo
      pomagaja ponoc b.inwazyjne zabiegi dermatologiczne - laser, cosmelan
      i oczywisce kosmetyki z bardzo wysokimi faktorami p.słonecznymi

mam to swinstwo wiec nasłuchalam sie juz 5 roznych teorii od dermatologów
    • klubgogo Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 23.07.13, 18:24
      Mam kilka takich plamek, głównie na czole, pojawiły się po 3 wizytach na solarium, gdy chciałam przed latem podbarwić skórę. Doustną antykoncepcję też stosuję, ale nie zwalałabym na nią. Koleżanka bez antykoncepcji też plamy ma, do tego jasną karnację, widać te plamy na odległość.
      • klubgogo Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 23.07.13, 18:26
        Piguły łykam od 10 lat z roczną przerwą na ciążę i połóg, plamy pojawiły się w tym roku po raz pierwszy, więc to musi być ekspozycja na słońce/solarium, w maju słońca wiele nie było, więc na bank solarium.
        • plamiasta Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 24.07.13, 19:48
          Została mi już jedna tubka do sprzedania expigmentu z 4% kwasem więc jeśli ktoś chce to proszę na priv: nieruchomosci-mazowieckie@wp.pl
          • bri Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 26.08.13, 13:46
            Czy substancja czynna w tym kremie nie jest przypadkiem rakotwórcza i zakazana w Polsce?
    • mama_zona Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 26.08.13, 14:16
      Ja mam po ciąży na czole i delikatne na policzkach.Robią się ciemniejsze na słońcu ,mimo że latem stosuję filtr 50.Na zabiegi u kosmetyczki mnie nie stać,zabiegi trzeba powtarzać a z tego co się dowiadywałam to ponad 400 zł. Kupuję podkład Vichy dermablends i świetnie kryje plamy,jest b.wydajny kosztuje ok 90 zł. Polecam
    • tully.makker Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 26.08.13, 14:26
      ja pozbylam sie plan przy pomocy kremow z retinolem, a wychodowala je sobie, gdy bralam Diane.
    • ewekub Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 26.08.13, 14:39
      Mi ostuda pojawiła się 7 lat temu po pierwszej ciąży. W ciągu trzech lat zniknęła, ale pojawiła się natychmiast przy drugiej ciąży i została sad

Od porodu minęły 4 lata i to cholerstwo automatycznie wraca przy pierwszych prominiach słońca.
      W dodatku lokuje się w fatalnym miejscu, bo nad górną wargą i wyglądam jakbym miała wąsy!
      Smaruję się filtrem 50+, ale i tak się pojawia uncertain
      Pytałam w aptece o kremy na przebarwienia i usłyszałam, że można je stosować tylko jesienią i zimą, gdy nie ma słońca.
      Tylko wtedy mi te cholerne przebarwienie schodzi i nie mam już czego wybielać.
      I tak w koło Macieju...
      Nienawidzę tego!!!
    • suazi1 Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 26.08.13, 18:55
      "czy można się tego nabawić przez przyjmowanie doustnej antykoncepcji?" - można. Samo też nie zniknie.
      • gazeta_mi_placi Re: ostuda - brązowe plamy na twarzy 14.09.13, 20:58
        To kara boska za igranie ze sztucznymi hormonami i szprycowanie się nimi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka